Museumtip #15 : Naturalis – Leiden

Tyrannosaurus rex, Trix in Naturalis in Leiden

 

Deze museumtip gaat over Naturalis in Leiden. In Naturalis Biodiversity Center wordt het grootste deel van de Nederlandse natuurhistorische collecties beheert. Hier zijn maar liefst 40 miljoen objecten opgeslagen. Naturalis is het museum waar je informatie krijgt over de biodiversiteit op aarde.

Het gebouw is ook geweldig, niet aan de buitenkant (vind ik), maar wel aan de binnenkant. Ruim, licht en een mooie entree.

In Naturalis is het skelet van een Tyrannosaurus rex, Trix, de trekpleister. Helemaal bij kinderen. Zij zullen ook de andere dinosaurusskeletten geweldig vinden.

 

Naturalis – Leiden

De collectie van Naturalis bestaat uit 40 miljoen objecten die onderverdeeld zijn in: botanie, geologie, gewervelde dieren, ongewervelde dieren, entomologie (insecten), boeken en type-catalogi.

Het museum bestaat in 2020 200 jaar. Het huidige museum in het nieuwe gebouw is in 2019 geopend. Ik vind het gebouw geweldig. Licht en ruim met een mooie gevel. Deze gevel bestaat uit een driedimensionale betonnen draagstructuur in de vorm van in elkaar grijpende moleculen, een kantwerk van ovalen, driehoeken en zeshoeken. Het heeft een bladervorm.

Kijk ook eens naar beneden of naar het plafond als je helemaal bovenaan de brede trappen staat. Je hebt een fantastisch uitzicht. Het gebouw is gemaakt van natuurlijke materialen die op natuurlijke wijze verouderen zoals natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. Het hele museum is duurzaam, zowel het gebouw als de tentoonstellingsruimtes als het interieur.

Naturalis is behalve een museum ook een onderzoeksinstituut. De collectie is onderverdeeld in de categorieën botanie (planten), geologie (fossielen, gesteenten en mineralen), gewervelde dieren (vertebraten met zoogdieren, reptielen, vogels en amfibieën), ongewervelde dieren (invertebraten met garnalen, kreeften en krabben), entomologie (insecten), boeken en type-materiaal.

De entree van Naturalis in Leiden De entree van Naturalis in Leiden

 

Wat is er te zien in Naturalis

Naturalis heeft, verdeeld over 4 etages, zeven museumzalen met elk een apart thema: leven, dinotijd, de vroege mens, de verleiding, de ijstijd, de dood en de aarde.

 • Begane grond: entree en kassa’s, garderobe en kluisjes, museumwinkel, restaurant en LiveScience-lab
 • Verdieping 2: Leven
 • Verdieping 3: Dinotijd en de aarde
 • Verdieping 5: De ijstijd en de vroege mens
 • Verdieping 7: De verleiding en de dood
 • Verdieping 9: Café en het dakterras

 

Leven

In deze zaal loop je langs verschillende landschappen en ontmoet veel dieren en planten. Je ziet bijvoorbeeld grote haaien, een grote Afrikaanse olifant, vlinders en vogels. In deze zaal zie je de schoonheid van de natuur. Alle dieren, planten, insecten en vogels en ook de mens maken onderdeel uit van de wereld. Hier draait het om samenwerking tussen alles wat de natuur te bieden heeft.

De zaal 'Leven' in Naturalis in Leiden De zaal ‘Leven’

 

Dinotijd

De dinosauriërs zijn voor veel kinderen de reden om Naturalis te bezoeken. T. rex Trix staat hier in de spotlights. De dinosauriër leefde 160 miljoen jaar geleden op aarde. Je ziet hier fossielen. Met projecties en geluiden veranderen de dinosauriërs in dieren van vlees en bloed. Trix is in de prairie van Montana (Verenigde Staten) gevonden. Het was één van meest complete en best bewaard gebleven skeletten van een vleesetende dinosauriër. De zaal is 12 meter hoog en laat de dinosauriërs tot leven komen. Van de dinosauriër Triceratops zijn in het museum meerdere exemplaren te zien.

De zaal 'Dinotijd' in Naturalis in Leiden De zaal ‘Dinotijd’

 

De aarde

Hier reis je de wereld rond. Je komt langs Hawaii (vulkaan), Japan (aardbeving), Brazilië (steengroeve) en IJsland (scheurt in twee stukken). Het aardoppervlak met zijn aardse krachten die van binnenuit komen. Je ziet hier de gevolgen van aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en de beweging van de platen op aarde. De aarde is gevend en scheppend, maar ook vernietigend. Je ontmoet mensen die rondtoeren in een Volkswagenbusje, motor of camper of in een vakantiehuisje logeren. Zij delen hun ervaringen en laten zien waartoe de aarde in staat is.

De zaal 'Aarde' in Naturalis in Leiden De zaal ‘Aarde’

 

De ijstijd

In deze zaal staat een maquette van Nederland met een wilde natuur in een oerlandschap. Je ziet er ijstijdfossielen op een steppe van 30.000 jaar geleden. Het is net of je op safari gaat, want het is mogelijk om de Big Five te spotten, de Big Five in het Nederland van toen. Deze Big Five zijn anders dan de huidige Big Five uit Afrika (leeuw, olifant, neushoorn, buffel en luipaard). Het zijn de wolharige mammoet, wolharige neushoorn, steppewisent, grottenleeuw en grottenhyena. Met verrekijkers kun je de maquette van dichtbij bekijken en zie je de dieren in actie. Er is ook aan de kinderen gedacht, want de verrekijkers staan op verschillende ooghoogtes. Aan de zijkanten liggen fossielen, zoals de schedel van een mammoetbaby.

De zaal 'IJstijd' in Naturalis in Leiden De zaal ‘IJstijd’

 

De vroege mens

De homo erectus, onze vroege voorouder. Dit fossiel is ontdekt door de Nederlandse arts en onderzoeker Eugène Dubois. Vroeger waren er vraagtekens over de oorsprong van de mens. Dat was tijdens de ontdekking van Eugène Dubois niet anders. Nu wordt er openlijk gesproken over het feit dat de mens onderdeel uitmaakt van de natuur, maar dat kon vroeger niet. Eugène Dubois ging op onderzoek uit en probeert bewijs te leveren. Naast de kies, het schedelkapje en een dijbeen van de Homo erectus zie je een reconstructie van de oermens. Deze oermens is gebaseerd op vondsten van Eugène Dubois en wetenschappelijke inzichten.

De zaal 'Vroege mens' in Naturalis in Leiden De zaal ‘Vroege mens’

 

De verleiding

In deze zaal staat de voortplanting in de natuur centraal. Bij verleiding staan de zintuigen centraal, zoals geuren en kleuren. De natuur geeft zich hier bloot. Je leert hier alles over de voortplanting in de natuur.

De zaal 'De Verleiding' in Naturalis in Leiden De zaal ‘De Verleiding’

 

De dood

In het museum is ook een zaal gewijd aan de dood, want ook de dood hoort in de kringloop van de natuur. Het is een aardedonker doolhof (het was voor mij, nachtblind als ik ben, onmogelijk om hier van te genieten, ik was meer bezig met hoe kom ik hier weer uit, want ik zie niets). Het is een doolhof van gebogen wanden, met objecten op verschillende hoogten: hoog, laag, in de grond. De film aan het eind trekt de conclusie: dood doet leven.

De zaal 'De dood' in Naturalis in Leiden De zaal ‘De dood’

 

LiveScience-lab

Het LiveScience-lab bevindt zich direct bij binnenkomst. In het LiveScience-lab laten de onderzoekers zien waar ze mee bezig zijn. Zo waren ze, toen ik er was, bezig met het schoonmaken van beenderen van een gevonden dinosaurus in de Verenigde Staten. Je kunt hier de medewerkers letterlijk op hun vingers kijken, hen vragen stellen over hun werk en er worden presentaties gegeven.

LiveScience in Naturalis in Leiden LiveScience

 

Wil je meer foto’s van Naturalis zien, bezoek dan ook mijn andere website.

 

Wat vond ik van Naturalis?

Het was een leerzaam dagje, waar ik weer wat geleerd heb over dino’s, de biodiversiteit en onze aardbol.

Zelf vond ik de zalen met de dinotijd en leven met alle opgezette dieren het leukst. Het minst leuke vond ik de dood, niet vanwege het onderwerp, maar vanwege het feit dat het er aardedonker was en ik ben hartstikke nachtblind. Ik kon hier niet van genieten, ik was meer bezig met hoe kom ik hier weer uit, want ik zie niets.

Ook is het een geweldig museum voor kinderen. Zij vinden zeker het skelet van Tyrannosaurus rex met de naam Trix geweldig. Er is voor elke leeftijd wel iets te ontdekken. Het museum is ook een doe museum. Leuk voor kinderen is bijv. de zaal ‘de verleiding’ met veel babydieren.

Tyrannosaurus rex, Trix in Naturalis in Leiden Tyrannosaurus rex, Trix

 

Praktische informatie

Handige weetjes

In het museum zijn op verschillende etages mogelijkheden om koffie/thee of iets te eten te kopen. Op de begane grond is een restaurant en een café, op de 5e etage bevindt zich een koffiehoek en op de 9e etage kun je genieten van een kop koffie/thee in het restaurant met dakterras.

Naturalis is rolstoelvriendelijk. Er zijn liften aanwezig voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn. In het museum zijn ook rolstoelen te lenen.

Voor je rugzak en/of jas zijn op de begane gratis kluisjes beschikbaar.

In het museum mag je zonder flits en statief foto’s maken.

Voor het onderwijs zijn speciale programma’s opgezet.

Naturalis heeft 2 ingangen:
Darwinweg 2: de ingang als je lopend of met het openbaar vervoer aankomt.
Mendelweg 2: als je met de auto of op de fiets naar het museum reist.

Op de begane grond bevindt zich de museumwinkel.

Museum Naturalis in Leiden Museum Naturalis in Leiden

 

Bereikbaarheid

Kom je met de trein? Naturalis ligt op loopafstand van NS-station Leiden Centraal. Met borden staat de route naar het museum aangegeven. De snelste route is als je op het station de uitgang LUMC neemt.

Kom je per fiets? Bij de ingang Mendelwegzijde is een gratis fietsenstalling.

Kom je per bus? Buslijn 30, 31 en 250 stoppen voor de deur bij de bushaltes Darwinweg en Plesmanweg.

Kom je met de auto? Er zijn meerdere parkeerplaatsen aan de Mendelweg. Een parkeerkaart kost € 7,50 per dag. De andere dichtstbijzijnde parkeerplaatsen zijn het parkeerterrein aan de Haagweg of parkeergarage Morspoort. Vanaf het parkeerterrein Haagweg rijdt een gratis cityshuttlebusje. Vanaf de parkeergarage Morspoort loop je in 10 minuten naar het museum.

 

Openingstijden

Naturalis: dagelijks van 10.00-17.00 uur.

Naturalis is op Koningsdag (27 april), Leidens ontzet (3 oktober) en Eerste Kerstdag (25 december) gesloten.

 

Entree

Volwassenen: € 16,– per persoon.
Kinderen vanaf 4 jaar: € 16,– per persoon.
Kinderen t/m 3 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen zijn van 2020).

 

Adres

Naturalis
Darwinweg 2
2333 CR Leiden

 

Website

Naturalis

 

Sociale media

Facebook
Twitter
Instagram

 

Meer museumtips

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Deze museumtip gaat over Naturalis in Leiden. In Naturalis beleef je de wonderlijke wereld die natuur heet. Ga op ontdekkingstocht in zeven tentoonstellingszalen vol met het mooiste uit de natuur en ga op zoek naar T. rex Trix. Hier lees je meer over Naturalis in Leiden. Lees je mee? #naturalis #naturalisleiden #leiden #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog Deze museumtip gaat over Naturalis in Leiden. In Naturalis beleef je de wonderlijke wereld die natuur heet. Ga op ontdekkingstocht in zeven tentoonstellingszalen vol met het mooiste uit de natuur en ga op zoek naar T. rex Trix. Hier lees je meer over Naturalis in Leiden. Lees je mee? #naturalis #naturalisleiden #leiden #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog Deze museumtip gaat over Naturalis in Leiden. In Naturalis beleef je de wonderlijke wereld die natuur heet. Ga op ontdekkingstocht in zeven tentoonstellingszalen vol met het mooiste uit de natuur en ga op zoek naar T. rex Trix. Hier lees je meer over Naturalis in Leiden. Lees je mee? #naturalis #naturalisleiden #leiden #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Deze museumtip gaat over Naturalis in Leiden. In Naturalis beleef je de wonderlijke wereld die natuur heet. Ga op ontdekkingstocht in zeven tentoonstellingszalen vol met het mooiste uit de natuur en ga op zoek naar T. rex Trix. Hier lees je meer over Naturalis in Leiden. Lees je mee? #naturalis #naturalisleiden #leiden #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog
Deze museumtip gaat over Naturalis in Leiden. In Naturalis beleef je de wonderlijke wereld die natuur heet. Ga op ontdekkingstocht in zeven tentoonstellingszalen vol met het mooiste uit de natuur en ga op zoek naar T. rex Trix. Hier lees je meer over Naturalis in Leiden. Lees je mee? #naturalis #naturalisleiden #leiden #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog
Deze museumtip gaat over Naturalis in Leiden. In Naturalis beleef je de wonderlijke wereld die natuur heet. Ga op ontdekkingstocht in zeven tentoonstellingszalen vol met het mooiste uit de natuur en ga op zoek naar T. rex Trix. Hier lees je meer over Naturalis in Leiden. Lees je mee? #naturalis #naturalisleiden #leiden #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog
Meer over dit onderwerp

2 reacties

 • Inderdaad echt een gave tentoonstelling. Leuk voor jong en oud met indrukwekkende skeletten en interessante informatie. Zeker een aanrader wat mij betreft.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Over JTravelBlog

  Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

  Zoeken

  Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

  Buy me a coffee

  Aanbiedingen

  Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

  Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

  Boek een vlucht

  Skyscanner

  Boek je hotel  Booking.com

  Boek je Natuurhuisje

  Boek hier je Natuurhuisje

  Heb je nog iets nodig?

  Bol.com