Nederland | 8 augustus 2021 | Geen reacties
Texel heeft naast mooie dorpen en leuke musea een aantal schitterende natuurgebieden. Ik heb in deze blog de mooiste natuurgebieden op Texel voor je op een rijtje gezet. Er zijn er nog veel meer. Dit zijn de natuurgebieden die ik heb bezocht.
Ik bezocht Texel in 2016 en 2017. Ik vind het een schitterend eiland. Voor iedereen is er wel wat te doen. Je kunt er musea bezoeken, slenteren door één van de zeven dorpen, wandelingen en/of fietstochten in de natuurgebieden van Texel maken. Vooral tijdens mijn tweede bezoek aan Texel heb ik veel van onderstaande natuurgebieden bezocht.
Inhoudsopgave
Het Nationaal Park Duinen van Texel ligt in het westen van Texel, vanaf het zuidelijkste puntje bij De Hors tot de noordpunt bij de Vuurtoren. Nationaal Park de Duinen van Texel heeft een oppervlakte van 4.300 hectare. Het Nationaal Park Duinen van Texel omvat: De Hors, De Geul, De Mok of Mokbaai, De Bollekamer, De Westerduinen, De Dennen, Het Duinpark, Californiëbos, De Seetingsnollen, Camping Kogerstrand, De Muy, De Slufter, De Haneplas, Krimbos, Eijerlandse Duinen, Camping de Robbejager. Het Nationaal Park Duinen van Texel is verdeeld in zones met gebieden waar je mag rondstruinen en delen waar de kwetsbare natuur beschermd wordt en die beperkter (of niet) toegankelijk zijn. In Nationaal Park Duinen van Texel liggen veel wandelpaden. De meeste zijn vrij toegankelijk. Honden moeten in de duinen altijd aan de lijn. Bij de informatiebalie van Ecomare zijn kaarten en folders met wandelroutes verkrijgbaar.
Ik vind De Slufter het mooiste natuurgebied van Texel. De Slufter is een uniek gebied dat in open verbinding staat met de Noordzee. Het grootste deel van De Slufter is een vogelbroed en vogelrustgebied. Je kunt alleen het zuidelijke gedeelte bezoeken. Vanaf de Sluftertrap volg je het pad tot aan het strand. In het noordelijke stuk broeden veel vogels waardoor dit deel is afgesloten. De Slufter is het enige gebied in Nederland waar de zee ongehinderd kan binnenstromen. Het kan dus ook gebeuren dat het gebied vol met water staat. Op de laatste dag van mijn bezoek aan Texel maakte ik een huifkartocht naar De Slufter, op een plek waar op de heenreis bijna geen water stroomde, stroomde nu een klein beekje waardoor de paarden een klein stukje tot hun enkels in het water liepen. De terugreis via het strand, zoals oorspronkelijk de bedoeling was met deze huifkartocht, was al afgesloten door het hoge water. De vogels en planten kunnen tegen het zoute water. In de zomermaanden kleurt het gebied lila door de lamsoor en in het najaar rood door de bloeiende zeekraal. Natuurgebied De Slufter is bereikbaar via een trap vanaf de parkeerplaats bij café-restaurant De Slufter. Voor rolstoelen, kinderwagens en mensen die slecht ter been zijn, is er een aparte route aangelegd naar de top van het uitkijkpunt en het pad vanaf het uitkijkpunt tot het strand is toegankelijk voor rolstoelen en boosters. Bij het Sluftercafé is een strandrolstoel te leen. Wandelaars kunnen hier weer met de trap naar beneden om De Slufter in te lopen. Vogelliefhebbers komen in de buurt van het water aan hun trekken. Toen ik hier was, zaten er o.a. scholeksters, wulpen en verschillende meeuwensoorten.
De Muy is het duingebied tussen De Koog en De Slufter. Natuurgebied De Muy is een beschermd en jong duingebied. Het is een zoetwatergebied. Ik heb hier beide keren dat ik Texel bezocht, een (korte) wandeling gemaakt. Je kunt heerlijk rondstruinen in De Muy. Er zijn verschillende wandelpaden en uitgezette routes die het gehele jaar of alleen buiten het broedseizoen toegankelijk zijn. Sinds 2009 grazen in De Muy calloway runderen. In De Muy groeien verschillende soorten orchideeën en broeden lepelaars. Vanaf de Bertusnol schijn je een prachtig uitzicht te hebben, ik heb de Bertusnol niet beklommen. ‘Nol’ is de Noord-Hollandse naam voor duin. Vanaf de parkeerplaats Mienterglop kom je langs schapenboet De Nederlanden. Een schapenboet is een schuur waar bijvoorbeeld hooi voor de schapen werd of wordt opgeslagen. Je komt ze overal op Texel tegen.
Schapenboet
De Dennen is het bos tussen De Koog en Den Hoorn. Een mooi gebied om te wandelen, te fietsen, te picknicken en er is zelfs een barbecueplaats die je gratis mag gebruiken. De Dennen is een nieuw bos, want het is in het begin van de 20e eeuw aangeplant. Staatsbosbeheer plantte voornamelijk dennen. Hier komt de naam ‘De Dennen’ vandaan. Het bos was bedoeld voor de houtproductie. Er zijn meer loogbomen aangeplant. Nu is het vooral een natuur- en recreatiegebied. In de Dennen zijn verschillende uitkijkpunten met een schitterend uitzicht over de uitgestrekte natuur van Texel. De bekendste is Fonteinsnol. Dit is een hoog duin midden in het bos met een metershoge uitkijktoren. Hier kun je over de boomtoppen heen, het hele eiland overzien. Een nol is een hoge duin en een fontein is een waterbron. Deze waterbron ontsprong op de noordoostelijke helling van de Fonteinsnol. Het was het begin van een beek die door de mientgronden liep. Het bronwater werd gebruikt om het gebied rond den Hoorn (de mient) nat te houden, via talloze snelstromende beekjes of duinrellen. Bij de aanleg van het bos werd deze plek vergraven. De bron ging door opdroging verloren, maar het hoge duin is gebleven.
Fonteinsnol
In het zuidwesten van Texel, als je van De Koog naar Den Hoorn fietst, kom je langs De Bollekamer. De Bollekamer is het duingebied tussen het Hoornderslag en het Jan Ayeslag. De Bollekamer dankt zijn naam aan één van de oudste duinvalleien die centraal in het gebied ligt. De brede valleien zijn veelal met duinheide begroeid en vormen een prima omgeving voor bijvoorbeeld klokjesgentiaan en de dopheide. Je kunt hier Schotse hooglanders en Exmoorpony’s tegenkomen. Deze dieren worden ingezet om de verruiging van de duinen terug te dringen. In de Bollekamer is een wandeling van 3 kilometer uitzet, die start vanaf de parkeerplaats langs het Hoornderslag.
Loodsmansduin ligt buiten de plaats Den Hoorn achter camping Loodsmansduin, langs het wandelpad naar paal 9. Hier liggen twee bunkers uit de Tweede Wereldoorlog die voor iedereen toegankelijk zijn. Vanaf de bovenste bunker heb je een schitterend uitzicht over een deel van Texel, de duinenrijen met in de verte de zee, de Mokbaai, Den Helder en de veerpont. Het duin is wandelend goed bereikbaar. Ook rolstoelgebruikers en bezoekers in een scootmobiel kunnen de bunkers bereiken. De bunker werd kort voor het begin van de Tweede Wereldoorlog gebouwd op de plek waar ooit de loodsen van Den Hoorn van het Loodsmansduin over zee uitkeken. De bunker boven op het Loodsmansduin was sinds 1938 de commandopost van het Rijks- en provinciaal monument Batterij Den Hoorn. De kanonnen stonden opgesteld in de Bollekamer. In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers de bunker over. De Duitsers namen tijdens de Tweede Wereldoorlog de commandopost als waarnemingspost op in hun marineluchtafweer Loodsmansduin. Zij maakten een uitkijkgat in het dak en de kanonnen in de Bollekamer werden weggehaald. De versterkingen werden gebruikt als manschappenverblijf.
De Hors ligt aan het zuidpuntje van Texel. Hier ontstaan jonge duinen omdat de natuur vrij spel krijgt. De Hors is het enige gebied op Texel waar nieuwe duinen ontstaan. De wind en het water hebben vrij spel hebben op de kale vlakte van De Hors. Hierdoor ontstaan reliëfs in het zand. De Hors is een brede strandvlakte en het ruigste stuk van Texel. De Hors is voor een groot deel in bezit van het Ministerie van Defensie. Hier ligt het amfibisch oefenterrein de Mok.
De Geul is een lange vallei tussen twee duinenrijen ten zuidwesten van de Mokbaai. Eén van de drie Texelse lepelaar kolonies nestelt in De Geul.
Langs De Geul en De Hors zijn verschillende uitkijkpunten waar je lepelaars kunt spotten. De lepelaars zijn te zien bij Uitkijkplatform De Geul. Een ander uitzichtpunt zijn de Horsmeertjes waar je uitkijkt over een gedeelte van de Horspolder en de Horsmeertjes net als bij uitzichtpunt De Waterral.
De Mokbaai wordt ook wel Mok genoemd. De Mokbaai is een baai in het zuiden van Texel. Als je met de veerboot op Texel aankomt, zie je de Mokbaai links liggen. De Mokbaai is een overblijfsel van het Spanjaardsgat, een verzande waterweg. Vanuit Den Hoorn is het slechts een klein stukje fietsen. Je kunt de Mokbaai grotendeels ronden. Alleen het laatste deel van de Mokweg is niet bereikbaar. Hier is de Joost Dourlein kazerne gevestigd. Delen van de Mokbaai en zandplaat De Hors zijn in gebruik als oefengebied voor de mariniers van deze kazerne. In de Mokbaai leven veel wadvogels. Bij eb valt de baai grotendeels droog en is het een belangrijk foerageergebied voor watervogels. Naast de Mokbaai liggen verschillende vogelreservaten, zoals De Geul en De Petten. De Mokweg is met de auto toegankelijk. Vanaf de parkeerplaatsen langs de weg heb je goed zicht op de baai. Voor de vogelliefhebbers is er een vogelkijkpunt.
De Hoge Berg is met 15 meter hoogte het hoogste punt van een keileembult. De Hoge Berg ligt tussen Den Burg en Oudeschild. De Hoge Berg is ongeveer 150.000 jaar geleden in de ijstijd ontstaan door kleiopstuwingen. Op de Hoge Berg bevindt zich het insectenreservaat De Zandkuil. Hier leven bijzondere graafbijen en -wespen. De Zandkuil is vanaf de weg goed te zien. Er staat een informatiebord over het insectenreservaat. De Zandkuil is het enige Nederlandse insectenreservaat. Het insectenreservaat is niet toegankelijk voor publiek.
Interessanter, vind ik, is de Erebegraafplaats Hoge Berg Texel. Op deze erebegraafplaats liggen sinds 1945 militairen begraven die deel uitmaakten van het 822e Georgische bataljon in de Wehrmacht. Op de Georgische begraafplaats Loladze zie je twaalf lange rijen met graven van 476 gesneuvelde Georgiërs. Aan het hoofd van de troepen ligt, als enige in een eenvoudige houten kist, commandant Sjalwa Loladze. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vond op Texel de Georgische opstand plaats en werden veel Georgiërs gedood door de Duitsers. Een indrukwekkende plek.
De Georgische begraafplaats
Natuurgebied Wagejot ligt aan de oostkant van Texel, langs de Lancasterdijk ter hoogte van de plaats Oosterend. Natuurgebied Wagejot ontstond in 1977 toen hier een nieuwe dijk langs Texel werd aangelegd. De nieuwe dijk kwam meer richting zee te liggen. Hierdoor ontstond dit drassige gebied tussen de oude en de nieuwe dijk. Wagejot bestaat voornamelijk uit drassige grond en brakke waterplassen. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten. Wagejot is een uitstekende plaats om vogels te spotten die vlak langs de weg aan de andere kant van de sloot broeden. Vanaf de Lancasterdijk en vanuit de berm van de waddendijk kun je de vogels zien, fotograferen en observeren. Er zijn parkeerplaatsen aangelegd voor vogelspotters.
Een kluut
Natuurgebied De Bol ligt ten noorden van het buurtschap Oost aan de oostkant van Texel in de polder het Noorden. De Bol dankt zijn naam aan de bolle zandplaat tussen de zwinnen. Het gebied is niet toegankelijk voor publiek. Vanaf de Zwinweg (net boven Oosterend) heb je een goed zicht over het gebied. De Bol is vooral bekend om zijn bijzondere orchideeën en de markante poldermolen het Noorden uit 1878. De grondmolen bestaat uit een stenen onderstuk en rieten tussenstuk en kap. De molen is (helaas) niet te bezichtigen. De Bol is ook een walhalla voor vogelliefhebbers. Ook natuurgebied De Bol wordt beheerd door Natuurmonumenten.
Molen het Noorden
Utopia ligt aan de oostkant van Texel, tussen Oudeschild en De Cocksdorp. Dit is een vogelboulevard langs de Lancasterdijk, net als Wagejot, De Bol en De Schorren. Binnen- en buitendijks liggen veel vogelrijke gebieden langs de weg of langs het fietspad. Vanaf de waddendijk heb je goed zicht op de vogels in het krekengebied. De weg bij Utopia is afgesloten voor auto’s, maar lopend of met de fiets kun je er wel komen. In Utopia zijn waterpartijen en eilandjes aangelegd. Utopia wordt ook beheerd door Natuurmonumenten. Utopia is ook een walhalla voor vogelliefhebbers. Je kunt hier bijvoorbeeld lepelaars zien.
De Schorren ligt in het noordoosten van Texel in de Waddenzee. Het is een buitendijks kweldergebied in het noordoosten van Texel. Schorren is een ander woord voor kwelders, dit zijn de hoger gelegen delen die aan de voet van de waddendijk liggen. Dit deel van Texel is afgesloten voor het publiek. Vogels vinden hier rust, voedsel en een broedplek. De Schorren is één van de rijkste vogelgebieden van Texel. Vanaf de waddendijk heb je een schitterend uitzicht over De Schorren en de Waddenzee. Ook natuurgebied De Schorren wordt beheerd door Natuurmonumenten. Sinds 1982 broeden er lepelaars op de Schorren. In totaal zijn er drie lepelaar koloniën op Texel. De andere kolonies liggen in de Muy en de Geul.
Meer lezen: Natuurgebieden op Texel
Helaas heb ik ook een aantal natuurgebieden niet bezocht, zoals het gebied (Eierlandsche Duinen) rond de Vuurtoren van De Cocksdorp en de Waalenburg bij De Waal. In 2016 heb ik maar een aantal van bovenstaande natuurgebieden bezocht, ik was toen ook maar 6 dagen op Texel. In 2017 heb ik bovenstaande natuurgebieden bezocht, maar heb ik geen tijd gehad voor Waalenburg en toen ik bij de Vuurtoren van De Cocksdorp was, heb ik veel tijd verloren om weer een beetje droog te worden en bij te komen na een hevige plensbui. Ik was helemaal doorweekt na een plensbui die mij overviel toen ik ongeveer bij Bungalowpark Landal Sluftervallei fietste. Ik was doorweekt toen ik bij de Vuurtoren aankwam. Voor ik de vuurtoren beklom heb ik een tijd in het restaurant tegenover de Vuurtoren gezeten in plaats van, vuurtoren beklimmen en vervolgens een wandeling in het natuurgebied rond de vuurtoren, zoals mijn planning was.
Bekijk ook: Foto’s van de natuurgebieden op Texel
Zowel in 2016 als in 2017 verbleef ik in hotels in De Koog. In 2016 in Fletcher hotel De Cooghen waar ik een 5-daags arrangement geboekt had. Het hotel ligt in de Dorpsstraat. In 2017 verbleef ik in Hotel Beatrix, net buiten het centrum van De Koog. Dat ik in De Koog verbleef was omdat De Koog goed bereikbaar is met het openbaar vervoer en ook de ligging van andere plaatsen en de natuurgebieden is gunstig.
Rijd je met de auto over Texel, denk eraan dat je op veel plekken op Texel moet betalen om te parkeren. Je kunt online een zgn. e-vignet kopen, waarbij je nummerbord wordt geregistreerd en je voor een dag, een week of het hele seizoen overal mag parkeren.
Zowel in 2016 als ik 2017 heb ik in De Koog een fiets gehuurd en zo het eiland en de natuurgebieden op Texel verkend.
TIP: Huur een fiets en ontdek de mooiste natuurgebieden op Texel!
Accommodaties vind je overal op Texel. In de dorpen zijn campings, hotels, appartementen, vakantiehuizen, bungalows, bed & breakfasts, ingerichte tenten, campings en stacaravans. Via VVV Texel kun je meer dan 1500 accommodaties boeken. Ook zijn er via bijv. Booking.com en Airbnb veel mogelijkheden om je overnachting(en) op Texel te boeken.
Lees ook: Praktische informatie over Texel
In het boek ‘De mooiste fotolocaties 3 – Texel’ staan de mooiste natuurgebieden van Texel en de mooiste fotolocaties beschreven.
Wil je een uitgewerkte rondreis van 84 kilometer (3 dagen), van de veerhaven ’t Horntje (Den Burg) tot aan de Vuurtoren maken met 6 uitgewerkte natuurwandelingen en een complete fietsroute (56 kilometer) vanaf De Koog met meer dan 50 beschreven bezienswaardigheden en volledige rondreis met GPS coördinaten en wegbeschrijving dan is de Texel Rondreis gids iets voor jou.
Ben jij wel eens op Texel geweest? Wat vond jij het mooiste natuurgebied van Texel?
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.
Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?
Geen reacties
Geef een reactie