Musea | 16 oktober 2022 | Geen reacties
Mijn museumtip van vandaag is het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem. Het Nederlands Bakkerijmuseum biedt een uniek kijkje achter de schermen van het leven van de bakker. Het museum is ooit begonnen als particulier initiatief. Inmiddels is het uitgegroeid tot een professioneel belevingsmuseum. Een leuk dagje uit ook voor kinderen. In deze blog lees je alles over het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem.
Het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem is niet alleen een museum, maar er is ook een museumwinkel, een moderne bakkerij, een bakwinkel (die alleen op zaterdagochtend geopend is) en een poffertjessalon. Op het terras van het poffertjessalon kun je ook genieten van een kop koffie/thee met iets lekkers uit de bakkerij.
In het museum kom je alles te weten over het leven van de bakker en kinderen gaan zelf aan de slag met het bakken van poffertjes of de speurtochten.
In het museum ruikt het heerlijk naar vers gebakken lekkers want in het vijfde gebouw is een moderne bakkerij gevestigd.
Inhoudsopgave
Het Nederlands Bakkerijmuseum ligt in een pittoresk straatje in het oude centrum van Hanzestad Hattem. Verdeeld over maar liefst 5 historische gebouwen leer je alles over de geschiedenis van brood en banket.
Het Nederlands Bakkerijmuseum is niet gestart als museum maar als creatief centrum voor de bakkerij, een plek waar ‘vakidioten’ elkaar ontmoeten om elkaar te inspireren als antwoord op dreigende teloorgang van de ambachtelijke bakkerij door de verkoop van brood in de supermarkt en de opkomst van de industriële bakkerij. Het Nederlands Bakkerijmuseum bestaat sinds 1977.
Oprichter G.W. Barendsen wilde een plek creëren waar het cultureel erfgoed van de bakkerijbranche bewaard zou blijven. De bakkerijbranche werd in deze pioniersfase gezien als de belangrijkste doelgroep van het creatief centrum. Het creatief centrum was gehuisvest in twee stadsboerderijen. Na een grondige restauratie werden hier ook de door G.W. Barendsen verzamelde bakkerij attributen als inspiratie tentoongesteld. Het werd al snel een bakkerijmuseum. Het onderwerp en de locatie spraken tot de verbeelding en in korte tijd was ook de belangstelling van buiten de branche gewekt. De collectie van het museum is ontstaan uit de privéverzameling bakkerijvoorwerpen, receptenboeken, bakkersvakbladen en documenten van de heer G.W. Barendsen.
Alles in het Nederlands Bakkerijmuseum is er opgericht om het behoud en beheer van het cultureel erfgoed van de bakkerij voor de toekomst veilig te stellen.
Zoals gezegd zijn er vijf gebouwen die samen het Nederlands Bakkerijmuseum vormen: twee historische stadsboerderijen die door een tunnel met elkaar verbonden zijn, een museumwinkel, de bakwinkel, de poffertjessalon en de moderne bakkerij.
De twee hoofdgebouwen zijn het ‘Pand’ en het ‘Backhuys’. Het Pand heeft het interieur van een 18e-eeuwse bedrijfskeuken. Het Backhuys werd in 1985 gekocht en in 1987 onderdeel van het museum. Het Backhuys was voordat het onderdeel werd van het museum een café. De twee gebouwen werden in 1990 door een ondergrondse tunnel met elkaar verbonden.
Het Nederlands Bakkerijmuseum is het belevingsmuseum waar je wordt meegenomen in de 150 jaar oude bakkerij, je ziet hier hoe de mensen vroeger leefden en werkten en hoe het leven er in de 19e eeuw als bakker uit zag. In totaal zijn er in de twee panden 10 plekken uitgelicht.
In het eerste pand, waar ook de entree is, gaat het over de geschiedenis van de bakkerij. Hier bevinden zich de keuken, de werkplek van de bakker, de woonkamer, de bakkerswinkel waar de producten verkocht worden, de schuur met molen waar het graan werd gemalen en boven zijn diverse gevels met ramen waar je naar binnen kijkt en de bakker aan het werk ziet. Je leert over de geschiedenis van het brood bakken, dat de oude Egyptenaren de eerste broden bakten en het toen echt een luxeproduct was, de bakker die midden in de nacht brood bakt en daarna op zijn hoorn blaast om het dorp te laten weten dat het brood opgehaald kan worden en het rondbrengen op de bakfiets.
Een tunnel verbindt de beide gebouwen zodat je niet het eerste gebouw door moet lopen en de straat moet oversteken om in het tweede gebouw te komen.
In het tweede pand dat gaat over het banket zie je welk banket er vroeger populair was. De diverse ruimtes worden tot leven gebracht met levensechte poppen die een goed beeld schetsen. Hier vind je bijv. de banketbakkerij, de vrouwenbakkerij, de speculaasbakkerij en Sinterklaas en Droste. Hier is ook de demonstratieruimte.
Er zijn in totaal 10 plekken die uitgelicht worden:
In het museum bevindt zich ook de meest unieke ruimte: het museumtheater. Hier vinden dagelijks de ‘Broodshows’ plaats. De bakker vertelt er over de rijke historie van brood en toont daarbij zijn vaardigheden in deeg. Op woensdagmiddag en zaterdag zijn de voorstellingen vooral gericht op kinderen. Ik heb de eerste keer de volledige demonstratie meegemaakt. Een paar kinderen werden uitgekozen om naar beneden te komen om bakker Fred te helpen met het maken van broodfiguren. De tweede keer heb ik even kort gekeken. Je zit op een steile tribune met banken en beneden staat een demonstratietafel. Het maken van de verschillende broodfiguren gaat gepaard met de nodige humor. Leuk om dit een keer te zien. De broodfiguren worden later afgebakken in de de bakkerij naast de gelagkamer. Kinderen die meegeholpen hebben kunnen hun figuren gratis afhalen in de museumwinkel, de andere figuren worden verkocht.
De historische Gelagkamer is een klein restaurant in het museum. Hier worden thee en koffie met bijvoorbeeld roomboterkrakelingen, roombotercake en appeltaart geserveerd die in de moderne bakkerij worden gebakken.
De museumwinkel is gevestigd in een pand aan de Ridderstraat, naast de Ridderhof. De winkel heeft een interieur van een oude bakkerswinkel uit 1900. In de museumwinkel kun je souvenirs, thuisbakproducten, bakmixen, keukengerei, kookboeken, zoetwaren en ansichtkaarten kopen. De museumwinkel heeft dezelfde openingstijden als het museum.
De bakwinkel is alleen op zaterdagochtend tussen 7.30 en 12.00 uur geopend voor de verkoop van brood en banket uit eigen bakkerij.
De poffertjessalon is sinds de zomer van 2022 onderdeel van het museum. Hier kun je binnen of buiten op het mooie terras genieten van poffertjessalon uit grootmoeders tijd. De poffertjes worden bereid volgens een oud familierecept.
Je kunt hier ook gewoon koffie/thee met iets lekkers uit eigen bakkerij kopen.
De poffertjessalon uit grootmoeders tijd met het schitterend interieur is gevestigd in het oude gebouw met de rode luikjes tegenover de ingang van het museum. Opeten kan met mooi weer ook buiten op het mooie pleintje voor de salon.
De moderne bakkerij is het vijfde gebouw. Hier wordt het brood en banket voor de horeca en de winkel van het museum dagelijks vers bereid.
Ik vind het Nederlands Bakkerijmuseum een heel leuk museum die me veel heeft geleerd over het bakkersleven en de geschiedenis van brood en banket. Het is echt een belevingsmuseum. Zeker voor kinderen is het een leuk museum doordat ze twee speurtochten kunnen maken, bezig gehouden in het museumtheater met de demonstraties door de bakkers.
Ik heb het museum twee keer bezocht tijdens het lopen van de 18e en 19e etappe van het Westerborkpad. De eerste keer was op een zaterdag en dus heel druk met kinderen. Ik heb toen de demonstratie volledig gevolgd maar omdat het me te druk en te warm was, heb ik het museum niet helemaal gezien. Maar omdat de volgende korte etappe van het Westerborkpad begon in Hattem, had ik tijd om het museum nog een keer te bezoeken. Ik heb een museumkaart, dus kost het me niets extra’s. De tweede keer was op een vrijdag. Ik heb toen een klein stukje van de demonstratie gezien. Het was rustig in het museum. Ik kon alles op mijn gemak bekijken en fotograferen.
Vergeet ook niet de bakkerswinkel te bezoeken. Ze hebben er oud-Hollandsche snoepjes, maar ook hebbedingetjes en bakmix om zelf te bakken, leuke souvenirs en leuke boeken om nieuw inspiratie op te doen. Ook aan de kinderen is gedacht, want er zijn ook leuke kinderboeken die gaan over bakken en koek. De bakkerij heb ik niet bezocht, omdat ik er de eerste keer pas na 12.00 uur op zaterdag was. De bakkerij is alleen op zaterdag geopend. Je kunt vanuit het museum wel een blik werpen in de winkel.
Hattem is met de auto, fiets en het openbaar vervoer bereikbaar.
Het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem is van dinsdag t/m zaterdag geopend van 10.00 uur-17.00 uur.
De bakkerswinkel is op elke zaterdag geopend van 07.30 uur-12.00 uur.
Het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem is gesloten op Nieuwjaarsdag (1 januari), Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag, Koningsdag (27 april), Eerste Kerstdag (25 december) en oudejaarsdag (31 december).
Voor het Nederlands Bakkerijmuseum is in verband met de veiligheid en doorstroming het reserveren van een tijdslot verplicht. Je kunt hier je entreeticket reserveren.
Voor het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem is het reserveren van een tijdslot verplicht!
Volwassenen: € 9,50 per persoon.
Kinderen van 4 t/m 12 jaar: € 8,– per kind.
Kinderen 0-3 jaar: gratis.
65+: € 8,50 per persoon.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2022).
Nederlands Bakkerijmuseum
Kerkhofstraat 13
8051 GG Hattem
Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.
Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.
Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?
Geen reacties
Geef een reactie