Museumtip #18 : Nederlands Vestingmuseum – Naarden

Kazemat X in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

 

Mijn museumtip van vandaag is het Nederlands Vestingmuseum in vestingstad Naarden, een museum die ik de afgelopen jaren twee keer bezocht. Het Nederlands Vestingmuseum is een ondergronds- en openluchtmuseum waar je ervaart hoe de soldaten van het garnizoen eeuwenlang Nederland en in het bijzonder Amsterdam hebben bewaakt tegen de vijanden uit het Oosten. In één bezoek aan het Vestingmuseum beleef je de gehele oorlogsgeschiedenis van Nederland.

 

Nederlands Vestingmuseum

Het Nederlands Vestingmuseum is gevestigd in vestingstad Naarden en ligt op bastion Turfpoort. Dit is één van de zes bastions in Naarden. Naarden staat bekend om zijn stervorm. Er zijn verschillende kazematten met exposities die je kunt bezoeken en ook is er een uitgebreid buitenterrein waar je rondloopt in een parkachtige omgeving. Hoe hoger je staat hoe mooier het uitzicht over de vestingwerken.

Het uitzicht vanuit het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

Het uitzicht vanuit het Nederlands Vestingmuseum in Naarden Vesting Naarden

 

Het Nederlands Vestingmuseum geeft een beeld van hoe de vestingstad als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie functioneerde. De Nieuwe Hollandse Waterlinie maakte dat het westen van Nederland tussen 1815 en 1940 onbereikbaar voor de vijand. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland. De Nieuwe Hollandse Waterlinie staat op de nominatie voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarover zou in 2020 een beslissing worden genomen, maar door de coronacrisis is dit nog niet gebeurd.

Lees ook: De door mij bezochte plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

 

Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden bestaat sinds 1955. Eerst waren alleen de kazematten A en Z en het tussenliggende deel toegankelijk. Later werden de andere twee kazematten met de letters Y en W ook toegankelijk gemaakt voor bezoekers.

Op het buitenterrein is een collectie historische kanonnen tentoongesteld. Schrik niet van de geiten die hier vrij rondlopen. Tijdens mijn eerste bezoek lagen ze bij kazemat W en bij mijn tweede bezoek lagen en liepen de geiten direct bij de ingang.

Een geit in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden Een geit

 

In kazemat X zijn de entree, de museumwinkel en het restaurant gevestigd.

Kazemat X in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden Kazemat X

 

Een kazemat is een bomvrij stenen gebouw, dat bedekt is met aarde. Bommen en kanonnen kunnen het niet vernietigen. De muren zijn soms bijna 2 meter dik, de aarde soms 3 tot 4 meter. Het inkomend geschut bestond uit massieve ijzeren kogels. In de kazematten bevinden zich kanonkelders vanwaar men de vijand kon beschieten. Nu worden er tentoonstellingen in de kazematten gehouden.

Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

 

In kazemat W wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de Hollandse Waterlinies, bij kazemat Z vertrekt de museumboot en wordt de geschiedenis van Naarden verteld, in kazemat A leer je meer over de vestingbouw, kazemat IJ wordt gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen en het garnizoensleven.

 

Kazemat W – Waterlinie

In kazemat W zie je hoe de waterlinie heeft gewerkt. De Waterlinie die gemaakt werd om Nederland te beschermen tegen invallen van vijanden. Dijken werden doorgestoken en sluizen werden opengezet om een groot stuk land tussen Muiden en Dordrecht tot kniehoogte onder water te zetten. Hierdoor konden de vijandelijke soldaten niet zien waar ze liepen en hun boten liepen vast. Dat het systeem verouderd was, werd in 1940 duidelijk toen de Duitsers met vliegtuigen over de linie vlogen. Kazemat W is een kopie van kazemat Z en ligt aan de linkerkant van de vesting. Het kanon is in 1810 gegoten.
Kazemat W in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

In kazemat W in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

In kazemat W in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden Kazemat W

 

Kazemat Z – Geschiedenis van Naarden

In 1572 hebben de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige oorlog de vestingstad Naarden veroverd. De bevolking werd uitgemoord. 100 jaar later hebben de Franse troepen van Koning Lodewijk XIV, de Zonnekoning, hier gelopen en een paar jaar later liepen de soldaten van Napoleon Bonaparte hier. Hij was hier zelf ook in 1811. Via diorama’s beleef je de verschillende tijdvakken. Je ziet vijf geschutsopstellingen. De uitschotgaten zitten in de belangrijkste muur van de vesting. Achter de laatste geschutsopstelling is de luistergang.
Kazemat Z in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

In kazemat Z in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

In kazemat Z in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden Kazemat Z

 

Kazemat A – Vestingbouw

In kazemat A wordt aan de hand van maquettes de geschiedenis van de vestingbouw uitgelegd. Je krijgt uitleg over hoe Middeleeuwse kastelen met bakstenen muren en ronde torens veranderden in aarden forten en vestingen met rechte hoeken. Deze kazemat is in 1675 gebouwd. Hier waren 2 geschutsopstellingen. Deze kanonnen werden schuin geschoten langs de muur en de ravelijn (= een versterkt eiland in de vestinggracht die de achterliggende hoofdwal moest beschermen tegen vijandelijke aanvallen). Dit was een dodelijk kruisvuur.

Kazemat A in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

In kazemat A in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

In kazemat A in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden Kazemat A

 

Kazemat IJ – Garnizoensleven

Kazemat IJ ligt in het midden van de vesting. De vesting werd tot de Tweede Wereldoorlog gebruikt als verdedigingswerk waar soldaten leefden, werkten en verzorgd werden. Deze kazemat uit 1875 heeft twee verdiepingen. De hoofdgang werd in oorlogstijd gebruikt als slaapvertrek voor 48 soldaten. Aan het eind van de gang zijn drie opstellingen voor zware kanonnen. Met deze kanonnen kan de snelweg tussen Amersfoort en Amsterdam bereikt worden. Er zijn hier ook twee slaapvertrekken voor de officieren en andere hoge heren, zoals de kamer van de bewakers, het kantoor van de commandant en een klein ziekenhuis. Door een smalle gang bereik je de munitiekamer. Hier werd een tijdelijke tentoonstelling gehouden.

Kazemat IJ in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

In kazemat IJ in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

In kazemat IJ in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden Kazemat IJ

 

Mijn foto’s mijn twee bezoeken aan het Nederlands Vestingmuseum in Naarden heb ik in deze twee fotoartikelen op mijn andere website geplaatst.

 

Wat vond ik van het Nederlands Vestingmuseum?

Ik vond het Nederlands Vestingmuseum in Naarden zeer zeker de moeite van een bezoek waard. Ik heb het museum, zoals ik al eerder aangaf, twee keer bezocht. De eerste keer was te kort en heb ik geen binnententoonstellingen gezien, vandaar dat ik opnieuw naar Naarden ging om naast mijn wandeling door de vestingstad ook het Nederlands Vestingmuseum nog een keer te bezoeken.

Vooral de afwisseling tussen de tentoonstellingen binnen in de kazematten en het buitenterrein vond ik goed. Kazemat Z vond ik niet heel interessant, omdat het over de geschiedenis van Naarden gaat. De inrichting van de vertrekken van de soldaten en hoe ze leefden en sliepen was interessant. Ook mooi was een wandeling door de blauw verlichte luistergang met zijn inhammen waar het elke keer weer spannend was, wat ga ik zien. Kortom een leuk museum en een bezoek waard.

Dit museum is zeer geschikt voor kinderen. Binnen zullen ze niet altijd even interessant vinden, maar buiten met de kanonnen en geiten en lopen over de vestingwerken zullen ze schitterend vinden.

Kanon in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden Een kanon

 

Ik bezocht het Nederlands Vestingmuseum tijdens deel 1 van de Instameet Waterliniepad in 2019 en tijdens mijn wandeling door vestingstad Naarden in 2020.

 

Praktische informatie

Handige weetjes

  • Kazemat X werd in 1877 als een bomvrije opslagruimte gebouwd voor kanonnen. In de remise die bestaat uit 2 gewelven bevindt zich de museumshop & café ‘de Cantine’.
  • Honden zijn welkom in het museum maar moeten aangelijnd zijn in verband met de museumgeiten. De uitwerpselen moet je (logisch lijkt mij) zelf opruimen. De daarvoor bestemde zakjes zijn verkrijgbaar bij de kassa.
  • Elke eerste en derde zondag van de maand bulderen de kanonnen.
  • Elke zondag is er een gratis rondleiding met een afsluitend schot.
  • Dit is een leuk museum voor kinderen.
  • Er worden regelmatig exposities in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden gehouden. Deze zijn gerelateerd aan de vestingbouw en de geschiedenis van Naarden.
  • Er lopen geiten in de vesting.
  • Er is een gratis audiotour beschikbaar. Je kunt de app van IZITravel downloaden en met deze audiotour door het museum lopen.

 

Bereikbaarheid

  • Auto: A1, afslag Naarden-Vesting. Je auto kun je parkeren op Bastion Nieuw Molen, op 100 meter van het Nederlands Vestingmuseum.
  • Trein: Station Naarden-Bussum of Station Weesp.
  • Bus: vanaf de stations Weesp of Naarden-Bussum neem je buslijn 110 naar Naarden Vesting. De uitstaphalte voor het Nederlands Vestingmuseum is Westwalstraat.
  • Fietsen/wandelen: vanaf de stations Weesp of Naarden-Bussum kun je fietsen of wandelen naar het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Duur: 5-20 minuten vanaf Station Naarden-Bussum.

Openingstijden

Zomerseizoen (april tot december): dinsdag t/m zondag van 10.30-17.00 uur.
Winterseizoen (december tot april): dinsdag t/m vrijdag van 10.30-17.00 uur en in het weekend van 12.00-17.00 uur.

Maandag: gesloten.

Het Nederlands Vestingmuseum is gesloten op 1e en 2e Kerstdag (25 en 26 december), Nieuwjaarsdag (1 januari) en Koningsdag (27 april).

De entree van het Nederlands Vestingmuseum in Naarden De entree

 

Entree

Volwassenen: € 9,50 per persoon.
Kinderen van 4-12 jaar: € 5,25 per kind.
Kinderen 0-3 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen zijn van 2021).

 

Adres

Nederlands Vestingmuseum
Westwalstraat 6
1411 BP Naarden

 

Website

Nederlands Vestingmuseum

 

Sociale media

Facebook
Instagram

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Droom nu, bezoek het museum later.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn wandeling door vestingstad Naarden en tijdens deel 1 van de Instameet Waterliniepad bezocht ik het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Een leuk indoor- en openluchtmuseum ook voor kinderen. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #nederlandsvestingmuseum #naarden #nederlandsvestingmuseumnaarden #museumkaart #museum #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn wandeling door vestingstad Naarden en tijdens deel 1 van de Instameet Waterliniepad bezocht ik het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Een leuk indoor- en openluchtmuseum ook voor kinderen. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #nederlandsvestingmuseum #naarden #nederlandsvestingmuseumnaarden #museumkaart #museum #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn wandeling door vestingstad Naarden en tijdens deel 1 van de Instameet Waterliniepad bezocht ik het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Een leuk indoor- en openluchtmuseum ook voor kinderen. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #nederlandsvestingmuseum #naarden #nederlandsvestingmuseumnaarden #museumkaart #museum #jtravel #jtravelblog

Tijdens mijn wandeling door vestingstad Naarden en tijdens deel 1 van de Instameet Waterliniepad bezocht ik het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Een leuk indoor- en openluchtmuseum ook voor kinderen. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #nederlandsvestingmuseum #naarden #nederlandsvestingmuseumnaarden #museumkaart #museum #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn wandeling door vestingstad Naarden en tijdens deel 1 van de Instameet Waterliniepad bezocht ik het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Een leuk indoor- en openluchtmuseum ook voor kinderen. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #nederlandsvestingmuseum #naarden #nederlandsvestingmuseumnaarden #museumkaart #museum #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn wandeling door vestingstad Naarden en tijdens deel 1 van de Instameet Waterliniepad bezocht ik het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Een leuk indoor- en openluchtmuseum ook voor kinderen. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #nederlandsvestingmuseum #naarden #nederlandsvestingmuseumnaarden #museumkaart #museum #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com