Op naar de volgende fase van de cognitieve gedragstherapie

Op naar de volgende fase: opbouwen

 

Oef, wat waren die eerste twee weken zwaar nadat ik aan het eind van de eerste twee maanden cognitieve gedragstherapie mijn bioritme opnieuw moest resetten.
Zoals ik in de vorige blog al vertelde, is mijn bioritme opnieuw gereset. Het is maar een half uur eerder opstaan, maar de dagen duurden in die eerste twee weken in ene wel heel erg lang. Het is maar een half uur, maar ik was die twee weken zo moe dat er niet veel uit mijn handen kwam. Ik wilde veel meer dan ik op dat moment kon. Ik voelde me totaal niet oké. Daarna gaat het gelukkig weer de goede kant op.

 

Tussendoor

Tussen de twee therapiesessies in, heb ik een uitje gemaakt. Ik heb daarna geen last gehad van extreme vermoeidheid. Dit vertelt me dat ik op de goede weg ben.
Ook het slapen en het om 08.15 uur opstaan gaan na twee slechte weken weer goed.

 

Eind van de maand

Ik ga aan het eind van deze maand over naar de volgende fase van de cognitieve gedragstherapie, de opbouw fase. Ik kies hiervoor wandelen. Dit verschilt per deelnemer aan deze cognitieve gedragstherapie. Wat je gaat doen heeft te maken met de doelen die je in een eerdere fase gesteld hebt. Ik heb o.a. als doel dat ik weer lange wandelingen / fietstochten kan maken. Dit is iets wat ik nu wel doe, maar ik heb daarna een dag en soms zelfs 2 dagen nodig om weer redelijk te functioneren. Het doel is om deze hoge toppen en diepe dalen tot een iets gelijkmatiger patroon te laten worden met minder hoge pieken en minder diepe dalen.

 

Tweede fase

De tweede fase, die aan het eind van deze derde maand therapie start, is de geleidelijke opbouw. In mijn geval bestaat dit uit wandelen.
De afspraak is dat ik de eerste dag begin met 2x per dag 8 minuten wandelen. Dit wordt per dag opgebouwd met 1 minuut extra gedurende 5 dagen per week en één dag per week hetzelfde aantal minuten als de dag ervoor. Dit om vast te houden met wat ik heb. De laatste dag van de week is een rustdag. Ik besluit in eerste instantie om mijn rustdag op zondag te plannen. Dit  verander ik later naar de vrijdag, omdat ik op vrijdag de therapiesessies volg. Het wordt anders wel erg veel op een dag èn therapie met reistijd en 2x wandelen. Deze wandelingen worden per week elke keer langer.

 

Principe

Het principe van deze geleidelijke opbouw is dat ik start op een niveau dat haalbaar is en vanuit daar wordt er stap voor stap opgebouwd, uiteindelijk is het doel om elke dag 2x per dag een wandeling van een uur te kunnen maken. Een ander principe is dat je moet doen wat je je voorneemt, dat betekent ook wandelen als het bijvoorbeeld regent of als ik me slecht voel. Ik moet vasthouden met wat ik heb aan winst. Als het slecht gaat is het niet de bedoeling om minder minuten te gaan wandelen.

 

Afspraken

Ik begin vanaf de dag na de therapie met 2 x 8 minuten lopen, ’s ochtends en ’s avonds na het eten. Vrijdag wordt mijn rustdag. Dinsdag is de dag dat ik net zo lang wandel als de voorgaande dag. Het doel is uiteindelijk om 2 x 60 minuten te lopen. Tijdens deze wandelingen is het niet bedoeling om andere dingen te doen, zoals fotograferen, telefoneren of boodschappen. Ik moet bijhouden hoe laat en welke dag ik hoeveel gelopen heb.

Thuis gekomen maak ik een schema en het blijkt dat als ik op die 2 x 60 minuten per dag ben, ik 2,5 maand verder ben.

Aan het eind van deze maand heb ik een opbouw tot 10 minuten per wandeling. Dit komt omdat de laatste therapiesessie bijna aan het eind van de maand gepland is.

 

Meer lezen over chronische vermoeidheid

 

Mocht je vragen hebben, laat het me dan weten via onderstaand reactieformulier.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Al jaren lijd ik aan Chronische vermoeidheid/CVS/ME. Ik volg de cognitieve gedragstherapie en ga de volgende fase in. Meer lees je hier. Lees je mee? #me #cvs #chronischevermoeidheid #chronischvermoeidheidssyndroom #cognitievegedragstherapie #jtravel #jtravelblog Al jaren lijd ik aan Chronische vermoeidheid/CVS/ME. Ik volg de cognitieve gedragstherapie en ga de volgende fase in. Meer lees je hier. Lees je mee? #me #cvs #chronischevermoeidheid #chronischvermoeidheidssyndroom #cognitievegedragstherapie #jtravel #jtravelblog Al jaren lijd ik aan Chronische vermoeidheid/CVS/ME. Ik volg de cognitieve gedragstherapie en ga de volgende fase in. Meer lees je hier. Lees je mee? #me #cvs #chronischevermoeidheid #chronischvermoeidheidssyndroom #cognitievegedragstherapie #jtravel #jtravelblog

Al jaren lijd ik aan Chronische vermoeidheid/CVS/ME. Ik volg de cognitieve gedragstherapie en ga de volgende fase in. Meer lees je hier. Lees je mee? #me #cvs #chronischevermoeidheid #chronischvermoeidheidssyndroom #cognitievegedragstherapie #jtravel #jtravelblog Al jaren lijd ik aan Chronische vermoeidheid/CVS/ME. Ik volg de cognitieve gedragstherapie en ga de volgende fase in. Meer lees je hier. Lees je mee? #me #cvs #chronischevermoeidheid #chronischvermoeidheidssyndroom #cognitievegedragstherapie #jtravel #jtravelblog Al jaren lijd ik aan Chronische vermoeidheid/CVS/ME. Ik volg de cognitieve gedragstherapie en ga de volgende fase in. Meer lees je hier. Lees je mee? #me #cvs #chronischevermoeidheid #chronischvermoeidheidssyndroom #cognitievegedragstherapie #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com