De oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Bezoekerscentrum Oranjekom tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Ik liep de oranje wandelroute Oranjekom in de Amsterdamse Waterleidingduinen vanaf ingang Oranjekom/Oase. Elke ingang heeft een korte en lange wandelroute die aangegeven staan met gekleurde paaltjes. In de toekomst wil ik alle gekleurde wandelroutes lopen en blogs over schrijven, net als ik ook doe bij de duinverhalen wandelingen. Wie mij volgt weet dat ik regelmatig in de Amsterdamse Waterleidingduinen te vinden ben. Het is mijn favoriete wandelgebied.
Ik fiets ook dit keer via Buitenplaats Leyduin naar de ingang Oase/Oranjekom. Meestal loop ik bij ingang Panneland het gebied in maar deze wandeling begint en eindigt bij ingang Oase/Oranjekom. In deze blog neem ik je mee langs de oranje wandelroute Oranjekom in de Amsterdamse Waterleidingduinen vanaf ingang Oranjekom/Oase. Ik ken een deel van deze wandeling omdat ik elk jaar in oktober een stuk van deze route loop. Het is dan bronst in de Amsterdamse Waterleidingduinen en de damherten burlen en vechten er op los. Ook tijdens deze wandeling heb ik redelijk veel geburl gehoord, gevechten heb ik niet gezien.

 

Oranje route Oranjekom in de Amsterdamse Waterleidingduinen vanaf ingang Oranjekom/Oase

De oranje wandelroute Oranjekom in de Amsterdamse Waterleidingduinen begint vanaf ingang Oranjekom/Oase. Deze wandelroute is 7,1 kilometer lang en wordt aangegeven met de oranje routepaaltjes. Je loopt langs de plaats waar het voorgezuiverde water uit het Lekkanaal het gebied binnen stroomt. Langs een watervalletje gaat het pad door een naaldbos van met name Oostenrijkse dennen in de richting van de Schulpendam. Over het brede water sla je rechtsaf door het Pietjes Zwarteveld, een duinlandschap met voornamelijk duindoorns. Je passeert het Vliegermonument, die hier geplaatst werd ter nagedachtenis aan de zes geallieerde vliegers die hier in 1945 zijn neergestort. Via het Vogeleiland en het Museumduin kom je weer terug bij de ingang.

Oranje routepaalte tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

De routebeschrijving van de oranje wandelroute Oranjekom in de Amsterdamse Waterleidingduinen vanaf ingang Oranjekom/Oase en ook andere wandelingen op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn voor € 1,– te koop in het bezoekerscentrum bij ingang Oase.

De route staat heel goed aangegeven door de oranje routepaaltjes. Wat je ook kunt doen, is de route lopen met behulp van GPS. Ik heb de routebeschrijving opgeslagen en vanaf de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen heb ik het GPX-bestand voor deze wandeling gedownload en geopend in de GPX-viewer op mijn telefoon.

Oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Lees ook: Alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen

 

Amsterdamse Waterleidingduinen

Ik bezoek bijna elke maand de Amsterdamse Waterleidingduinen. Mijn eerste wandeling in het gebied maakte ik in 2015. Ik kom hier vooral om damherten en vossen te spotten en te fotograferen. In totaal heb ik inmiddels bijna 60 wandelingen in de Amsterdamse Waterleidingduinen gemaakt. Vervelen doet het nooit. Meestal fiets ik naar ingang Panneland omdat dit de dichtstbijzijnde ingang voor mij is maar soms fiets ik naar ingang Oase of De Zilk.

De Amsterdamse Waterleidingduinen is het waterwinningsgebied voor Amsterdam. De Amsterdamse Waterleidingduinen is het oudste waterwinningsgebied van Nederland. De Amsterdamse Waterleidingduinen is 3.400 hectare groot, ongeveer 5 kilometer breed en 10 kilometer lang en ligt tussen Zandvoort, Aerdenhout, De Zilk en Noordwijk op de grens van Noord-Holland en Zuid-Holland.

Noordoosterkanaal tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen Noordoosterkanaal

 

Ik vind dit een heerlijk gebied voor een mooie wandeling. Het voordeel van de Amsterdamse Waterleidingduinen is dat je niet op de paden hoeft te blijven. Je mag overal struinen, tenzij er aangegeven staat dat het een rust- en infiltratiegebied is. Sommige delen zijn niet toegankelijk voor wandelaars. Dit staat ook duidelijk aangegeven. Houd je daar ook aan, de borden staan er niets voor niets. Het zijn rustgebieden voor bijv. de vossen die hier met de jongen in hun burchten bivakkeren. De boswachters schrijven direct een boete uit van € 90,– als je snappen in een verboden gebied.

Er is zoveel te zien in de Amsterdamse Waterleidingduinen, zoals een schitterende natuur met bos, stuifzand, moerassige en vochtige valleien en droge vlakten, wild zoals damherten en met een beetje geluk kom je misschien wel een vos tegen, vogels (waaronder de ijsvogel), insecten (zoals libellen) en reptielen zoals de boomkikker en zandhagedissen. Vanaf ingang Zandvoortselaan kun je de bunkerroute lopen en dichtbij ingang De Zilk is een heus kabouterdorp.

 

Lees meer: Tips en informatie over de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Bezoekerscentrum van de Amsterdamse Waterleidingduinen

Bij de ingang Oase bevindt zich het bezoekerscentrum. Je komt er op de terugweg tijdens deze oranje wandelroute Oranjekom langs. Hier kun je terecht voor een wandelroute, plattegrond, een boek, streekproducten en natuurspeelgoed voor kinderen. Ik raad je aan om voordat je je wandeling begint het bezoekerscentrum te bezoeken, dit omdat het gebouw vanaf 17.00 uur gesloten is.

Het bezoekerscentrum ligt een klein stukje vanaf de ingang en is bereikbaar via een verhard pad of via houten vlonders door een mooi stukje bos met veel varens.

Het bezoekerscentrum is gevestigd in een voormalig pompstation. Dit station pompte vroeger het water vanuit het duin naar het waterzuiveringsterrein Leiduin. De pompen staan er nog. In de vloer zie je door een doorzichtige plaat de grote buizen in de kelder liggen. Oranjekom heeft vanaf 1932 tot 1986 dienst gedaan als pompstation.

Adres: Bezoekerscentrum De Oranjekom, Eerste Leijweg 6 (ingang Oranjekom/Oase), tegenover Vogelenzangseweg 21, 2114 BH Vogelenzang.
Openingstijden: Het bezoekerscentrum is geopend van dinsdag t/m zondag: 10.00-17.00 uur en op alle feestdagen. Voor vragen zijn ze bereikbaar via 020-6087595 of awd@waternet.nl.

Bezoekerscentrum Oranjekom tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Bronstijd

Ik liep deze oranje wandelroute Oranjekom in de Amsterdamse Waterleidingduinen vanaf ingang Oase midden in de bronstijd/burltijd van de damherten. Maar wat is de bronstijd?

De burltijd/bronstijd voor damherten begint in september t/m oktober en duurt een paar weken. Burlen is het bronstig loeien, de lokroep van mannetjes in paartijd. De mannetjes proberen de hindes te imponeren door zo hard mogelijk burlen (het is net of ze aan het boeren zijn nadat ze te veel cola hebben gedronken). Het kan op een gevecht uitlopen met een ander mannelijk damhert. Soms zie je wel dat ze de beweging maken met de kop in dikke nek en de bek open maar dan komt er (nog) geen geluid uit.

Wie het hardst en vaakst burlt trekt de hindes aan die hem willen paren. Het gewei van de mannetjes ziet er, als ze volgroeid gewei zijn, indrukwekkend uit. Het is een wapen in de strijd met andere mannelijke damherten. Het komt voor dat de herten elkaar verwonden. Het kost de bokken veel energie om de bronsttijd te overleven met hun geburl, de gevechten met andere mannetjes en het dekken van de hindes. Ze liggen overdag dan ook rustig in het gras tussen de bomen en struiken om uit te rusten en bij te tanken voor een gevecht aan het eind van de dag.

Burlend damhert tijdens de oranje wandelroute in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Lees meer: Burlende damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Mijn wandeling

Na een mooie fietstocht via Buitenplaats Leyduin parkeer ik mijn fiets op de daarvoor bestemde plek. Qua fietsen is het niet druk maar de parkeerplaats staat vol en automobilisten moeten wachten op een plekje tot een ander weggaat.

Mijn oranje wandelroute Oranjekom start bij ingang Oranjekom/Oase. Direct na het hek zie ik een paar mooie plekken met paddenstoelen, waaronder de porseleinzwam in een boom. Ook de eerste damherten kom ik hier al tegen.

Porseleinzwam tijdens de oranje wandelroute in de Amsterdamse Waterleidingduinen Porseleinzwam

 

Voor ik aan de wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase begin, bezoek ik eerst het bezoekerscentrum. Langs het vlonderpad naar het bezoekerscentrum lopen een paar damherten en zie ik mooie paddenstoelen.

Vlonderpad tijdens de oranje wandelroute in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Na mijn bezoek aan het bezoekerscentrum loop ik terug naar het beginpunt. Hier staat ook het eerste oranje paaltje.

De oranjeroute buigt af naar links en loopt om de Oranjekom en de verdeelvijver heen. De Oranjekom bevindt zich voor het bezoekerscentrum en en de verdeelvijver een eindje verder op. Hier komt het voorgezuiverde rivierwater, afkomstig uit het Lekkanaal bij Nieuwegein de Waterleidingduinen binnen. Vanuit de verdeelvijver stroomt het water via toevoerkanalen, waaronder de betonsloot naar het infiltratiegebied. Het pad is onverhard. Vanaf een verhoogd plateau heb je een mooi zicht over de verdeelvijver.

Verdeelvijver tijdens de oranje wandelroute vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Via de mooie Lindenlaan loop ik langs een open stuk van de toevoersloot naar een watervalletje. Veel stelt het niet voor. Je hoort en ziet hier het voorgezuiverde rivierwater de inlaat instromen.

Lindenlaan tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Watervalletje tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Hier sla ik rechtsaf door een naaldbos van met name Oostenrijkse dennen in de richting van de Schulpendam. Interessant in dit deel zijn de vele paddenstoelen die hier in alle soorten en maten groeien. Soms moet je even van het pad af, maar gelukkig mag dat hier ook. In dit stukje zie ik niet veel damherten.

Parasolzwam tijdens de oranje wandelroute vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen Parasolzwam

Een inktzwam tijdens de oranje wandelroute vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen Inktzwam

 

Na mijn boswandeling kom ik uit op de verharde weg. Ik hoor geritsel in het bos naast dit pad en zie een razendsnelle eekhoorn, een diertje dat ik hier nog nooit eerder gezien heb. Wat zijn deze beestjes snel want voor ik het doorheb zit hij/zij hoog in een boom en hoor ik geritsel aan de andere kant van het pad, waar hij/zij naar toe geklauterd is. Het gaat zo snel dat ik niet de kans krijg om de eekhoorn te fotograferen, helaas.

Ik loop een stukje via het verharde pad langs de schuilplek en het grijze richtingpaaltje met nr. 6 (het nummer is bijna niet te lezen). Dit wordt bekend terrein want ik heb hier vaker gelopen als ik via Ingang Panneland naar het Vliegermonument en de burlende herten loop.

Paaltje 6 tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen Paaltje 6

 

Ik verlaat het verharde pad en volg de oranje paaltjes. Eerst door een bos met weer veel paddenstoelen, vooral parasolzwammen en een paar damherten.

Parasolzwammen tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

In de verte zie ik het witte bruggetje over het Zwarteveldkanaal waar ik vele malen ben overgestoken. Nu laat ik hem links liggen en loop door naar het Pietjes Zwarteveld.

De Amsterdamse Waterleidingduinen tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Ben je op zoek naar bronstige damherten dan moet je hier zijn. In het open veld maar ook in het bos liggen de bokken te burlen en lopen de hindes om de mannetjes heen te dralen. Veel gebeurd er helaas niet, maar ik hoor het burlen (lijkt op een colaboer) en soms hoor ik in de verte een ander damhert een tegengeluid geven.

Damhert tijdens de oranje wandelroute Oranjekom in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Damhert tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

In het bos in de richting van het Vliegermonument lopen veel damherten rond. Soms hoor ik ze eerder dan dat ik ze zie. Aan het einde van het bospad kom ik uit op een open ruimte. Hier staat het Vliegermonument. Dit monument staat hier ter herinnering aan het Halifax NA347 vliegtuig die hier aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op 13 april 1945 neerstortte. De gehele bemanning, in totaal 6 personen, vonden hier de dood.

Vliegermonument tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase

 

In de bossen rondom het monument lopen verschillende burlende mannetjes. Ik kan eentje vanaf een afstandje met mijn fotocamera goed filmen. Zet het geluid maar aan. Ik heb twee filmpjes, een filmpje van 26 seconden en een filmpje van 17 seconden, op mijn Youtube-kanaal geplaatst.

Burlend damhert tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase

 

Na een tijdje loop ik verder want de oranje wandelroute Oranjekom gaat nog een stukje verder. Onderweg zie ik nog meer damherten. Ze blijven leuk.

Damherten tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Ik loop via een bospad verder naar het Vogeleiland. Dit eiland ligt na een scherpe bocht langs het Sprenkelkanaal. Voor vogelspotters is er een vogelhut. Hier kom ik tijdens deze oranje wandelroute Oranjekom niet langs. Ik passeer het kunstmatige eiland uit 1968 aan de andere kant. Hier lag vroeger de Droge Kom, een droge vlakte, die ontstaan is in 1924. Toen is hier zand afgegraven voor de ophoging van het terrein van de waterzuiveringsinstallatie.

De weg is een klinkerweg geworden. Dit pad loopt omhoog en gaat over in een zandpad. Dit stukje heb ik eerder gelopen, nl. tijdens de Duinverhalen wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen vanaf ingang Oranjekom/Oase. Deze wandelroute gaat rechtdoor. Maar ik sla rechtsaf en volg de oranje route.

Mocht je geïnteresseerd zijn: links bevindt zich het Museumduin. Het Museumduin dankt zijn naam aan de museumbunkers die in mei 1941 gereed waren. Met de bouw van de twee museumbunkers werd op 15 juli 1940 begonnen (de Tweede Wereldoorlog was dus al begonnen). Hier werden belangrijke kunstobjecten veilig opgeborgen. De kunstobjecten kwamen uit o.a. Museum Boymans, het Mauritshuis, het Frans Halsmuseum, Teylersmuseum, Haags Gemeente-museum, Leidse Rijksmusea, een deel van de Goudse Glazen en een aantal particuliere collecties, waaronder die van het Koninklijk Huis. Het terrein werd na de bouw van de bunkers met helm en duindoornhagen stuifvrij gemaakt en in het najaar van 1941 beplant met 250 berken, 500 dennen, 300 esdoorns, 200 eiken, vlieren, ligusters en kruipwilgen. Alles om de bunkers niet te laten opvallen. Het dennenbos op het Museumduin is hier nog een overblijfsel van. De bewakers van de museumschatten verbleven in een houten keet op het terrein van de bunkers. De belangrijkste kunstwerken zijn in 1942 naar de Sint Pietersberg bij Maastricht verhuisd.

 

Wist je dat er heel veel bunkers in de Amsterdamse Waterleidingduinen liggen en dat er een heuse bunkerroute is uitgezet.

 

Tijdens de oranje wandelroute Oranjekom kom ik niet langs de bunker. Ik loop door het bos vol paddenstoelen en zie nog een paar damherten.

Prachtvlamhoed tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen Prachtvlamhoed

Een bospad tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Hier komen de oranje wandelroute met de gele wandelroute samen. Dit is niet het mooiste deel van deze wandeling. Net voor de brug over het Noordoosterkanaal staat een damhert te grazen. Ja ik wil er toch echt langs en voorzichtig loop ik langs deze bok. Gelukkig loopt hij naar de overkant van het pad en gaat daar staan.

Damhert tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Rechts op de brug is de verzamelvijver de Oranjekom, een groot verzamelbekken waar al het water samenvloeit nadat het door de duinbodem is gezakt en door het kanalensysteem onder vrij verval is getransporteerd. Aan de Oranjekom staan twee pompstations, waarvan één dag en nacht in werking is. De pompen in het nieuwe gebouw brengen het water naar het zuiveringsterrein Leiduin. Het oude pompstation, De Oranjekom, was tussen 1932 en 1986 het pompstation. Sinds maart 2008 is dit het bezoekerscentrum. Het gebouw is industrieel erfgoed en een provinciaal monument. Het gebouw is ontworpen door architect Arnoldus Pelser en constructeur Joannes Ammerdorffer. Het gebouw heeft twee bouwlagen: onder de pompenkelder en boven de machineruimte. Je kunt hier nog een aantal pompen bekijken.

Bezoekerscentrum Oranjekom tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Bezoekerscentrum Oranjekom tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen Bezoekerscentrum Oranjekom

 

Voor het gebouw staat een beeldhouwwerk van Kees Verkade: Gezin. Ik loop over het vlonderpad naar de uitgang. Je kunt ook via de verharde weg naar de uitgang lopen.

Beeldhouwwerk Gezin van Kees Verkade tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Na iets meer dan 7 kilometer ben ik terug op de plek waar deze oranje wandelroute Oranjekom in de Amsterdamse Waterleidingduinen begon, bij de ingang Oranjekom/Oase. Ik pak mijn fiets en fiets via Buitenplaats Leyduin terug naar huis.

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Ingangen

De Amsterdamse Waterleidingduinen heeft vier hoofdingangen:

  • Ingang Oase, Eerste Leijweg 2 in Vogelenzang
  • Ingang Panneland, Vogelenzangseduinenweg 2 in Vogelenzang
  • Ingang Zandvoortselaan, Zandvoortselaan 130 in Zandvoort
  • Ingang De Zilk, Joppeweg 1 in De Zilk

 

Wandelroutes

Elke ingang heeft twee eigen uitgezette en bewegwijzerde routepaaltjes met elk hun eigen kleur.

  • Vanaf ingang Oase kun je de gele route van 4 kilometer en de oranje route van 7 kilometer lopen.
  • Vanaf ingang Panneland kun je de rode en blauwe route lopen. De rode route is 4 kilometer lang en de blauwe route heeft een lengte van 8 kilometer.
  • Vanaf ingang Zandvoortselaan kun je de witte route van 4 kilometer en de groene route van 7 kilometer lopen.
  • Vanaf ingang De Zilk zijn kun je de paarse route van 5 kilometer en de zwarte route van 9 kilometer lopen.

Vanaf de ingang Zandvoortselaan naar ingang De Zilk wordt de begroeiing steeds minder wordt. Loop je bij de Zandvoortselaan en ingang Oase in Vogelenzang in een bosrijke omgeving, het terrein rond Panneland is al minder begroeid en bij ingang De Zilk is nog minder begroeiing.

Behalve de wandelroutes via de routepaaltjes zijn er nog veel meer wandelingen in de Amsterdamse Waterleidingduinen te maken, zoals de twee kinderroutes met opdrachten, de route ‘Roots 1’, de Bunkerroute, de route ‘Routewerk’, de belevingsroute geschikt voor rolstoelgebruikers, de ‘libellenroute’, de route ‘Het tientje van Waternet’ en de Duinverhalen wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen vanaf ingang Oranjekom/Oase, Zandvoortselaan en De Zilk. Ik heb deze wandelingen allemaal op mijn Bucketlist – Wandelingen staan. Zodra ik één van deze wandelingen gelopen heb, zal er een blog over verschijnen. De bunkerroute en de Duinverhalen wandeling vanaf de ingang Oranjekom/Oase heb ik al gelopen. Daar zijn ook al blogs over verschenen.

Alle routes zijn te downloaden op je smartphone of je kunt de routes kopen in het bezoekerscentrum bij ingang Oase/Oranjekom. De routes hebben stuk voor stuk GPX-bestanden. Deze bestanden kun je downloaden op je telefoon zodat je nooit de weg kwijt bent. Want behalve de 8 uitgezette wandelingen hebben de andere wandelingen geen markeringen onderweg.

Overal in de Amsterdamse Waterleidingduinen staan paddenstoelen die je de weg naar de dichtstbijzijnde ingang wijzen. Via Google Maps kun je ook je route bepalen. Ben je niet zo handig met je telefoon, bij de ingangen (m.u.v. De Zilk) zijn plattegronden te koop en ook staan er plattegronden bij de ingangen.

Op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn 19 wandelroutes te vinden.

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een struingebied, dit betekent dat je niet verplicht bent om op de wandelpaden te lopen. Je kiest je eigen route.

Er zijn meer routes die door de Amsterdamse Waterleidingduinen lopen, zoals Trage Tocht Vogelenzang, Groene Wissel Vogelenzang en de 5e etappe van deel 2 van Lange-afstands-wandeling (LAW) Nederlands Kustpad. De Groene Wissel Vogelenzang heb ik inmiddels gelopen.

Geel/oranje routepaalte tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Openingstijden

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. De exacte openingstijden en sluitingstijden hangen bij de ingangen.

 

Entree Amsterdamse Waterleidingduinen

Voor een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen heb je een toegangsbewijs nodig. Dit toegangsbewijs kost € 1,50 per persoon en is verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar.

Mocht je de Amsterdamse Waterleidingduinen vaker bezoeken, is het goedkoper om voor € 10,– een persoonlijke jaarkaart aan te schaffen.

De entreekaarten zijn zowel online, als bij de ingangen van de Amsterdamse Waterleidingduinen te koop. Bij de ingangen kun je alleen te betalen met je pinpas.

Kom je met de auto dan moet je een parkeerkaart voor € 2,– per dag aanschaffen. Kom je vaker in de Amsterdamse Waterleidingduinen en kom je met de auto, dan zijn ook zgn. jaarparkeerkaarten voor € 35,– per jaar te koop. Deze zijn online te koop of bij het bezoekerscentrum bij ingang Oase/Oranjekom.

Ingang Oase tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Afstand

Deze oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen heeft een lengte van 7,1 kilometer.

 

Ondergrond

Deze oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen is grotendeels onverhard en soms een stukje verhard.

 

Start- en eindpunt

De oranje wandelroute Oranjekom begint en eindigt bij ingang Oranjekom/Oase.

 

Bereikbaarheid

Ingang Oranjekom/Oase van de Amsterdamse Waterleidingduinen is goed per auto, fiets en bus bereikbaar.

  • Auto:
    Ingang Oranjekom/Oase heeft een klein parkeerterrein. Mocht het vol zijn, dan kun je je auto aan de overkant van de Vogelenzangseweg parkeren. Een parkeerkaart kost € 2,– per dag. Jaarparkeerkaarten kosten € 35,– per jaar. Deze zijn online te koop of bij het bezoekerscentrum bij ingang Oase/Oranjekom. Houdt er rekening mee dat het in deze coronatijd druk is, en dat de parkeerplaatsen bij de ingang regelmatig, zeker in de weekenden, vroeg vol zijn.
  • Bus:
    Connexxion bus 9 rijdt 1x per uur tussen NS-station Heemstede- Aerdenhout en NS-station Hillegom en komt langs de ingangen Oase in Vogelenzang. De bushalte is voor de inrit naar de parkeerplaats. Voor de precieze bustijden, kijk op ov9292.nl.
  • Fiets:
    Bij ingang Oranjekom/Oase kun je je fiets gratis stallen. Er is geen toezicht.

 

Horeca

Bij de ingang Oranjekom/Oase is een horecagelegenheid: Pannenkoekenhuis de Oase, met als specialiteit pannenkoeken. Natuurlijk kun je op het terras of binnen ook genieten van een glas drinken of iets lekkers, zoals broodjes, uitsmijters, soep en snacks. Het restaurant is dinsdag t/m zondag van 09.30-19.00 uur geopend. Op maandag is het restaurant gesloten.

Binnen de hekken van de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn GEEN horecagelegenheden. Neem zelf voldoende te eten en te drinken mee. Pas wel op voor bijv. de vossen als je ergens iets gaat eten. Ze komen af op etensgeuren.

Pannenkoekenhuis De Oase tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Honden

Honden zijn in de Amsterdamse Waterleidingduinen NIET toegestaan.

 

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Vogelenzang of Zandvoort. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Wil je niet in een hotel verblijven dan zijn een huisje via Natuurhuisje of Roompot evt. mogelijkheden.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boek je voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijg je korting op je eerste boeking.

 

Meer foto’s die ik tijdens de wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen maakte, zie je op mijn andere website JTravel.

 

Heb jij wel eens een wandelroute langs de gekleurde routepaaltjes of een andere wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen gemaakt? Zo ja, welke wandeling was dat en kan je het aanbevelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik liep de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Deze wandeling maak ik aan de hand van de oranje routepaaltjes over een afstand van 7,1 kilometer. Mijn route en de achtergronden lees je in deze blog. #oranjekom #ingangoase #amsterdamsewaterleidingduinen #awd #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Deze wandeling maak ik aan de hand van de oranje routepaaltjes over een afstand van 7,1 kilometer. Mijn route en de achtergronden lees je in deze blog. #oranjekom #ingangoase #amsterdamsewaterleidingduinen #awd #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Deze wandeling maak ik aan de hand van de oranje routepaaltjes over een afstand van 7,1 kilometer. Mijn route en de achtergronden lees je in deze blog. #oranjekom #ingangoase #amsterdamsewaterleidingduinen #awd #wandelen #jtravel #jtravelblog

Ik liep de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Deze wandeling maak ik aan de hand van de oranje routepaaltjes over een afstand van 7,1 kilometer. Mijn route en de achtergronden lees je in deze blog. #oranjekom #ingangoase #amsterdamsewaterleidingduinen #awd #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Deze wandeling maak ik aan de hand van de oranje routepaaltjes over een afstand van 7,1 kilometer. Mijn route en de achtergronden lees je in deze blog. #oranjekom #ingangoase #amsterdamsewaterleidingduinen #awd #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Deze wandeling maak ik aan de hand van de oranje routepaaltjes over een afstand van 7,1 kilometer. Mijn route en de achtergronden lees je in deze blog. #oranjekom #ingangoase #amsterdamsewaterleidingduinen #awd #wandelen #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com