Museumtip #21 : Portugese Synagoge – Amsterdam

Wintersnoge van de Portugese Synagoge in Amsterdam

 

Mijn museumtip van vandaag is de Portugese Synagoge in Amsterdam. De Portugese Synagoge ligt middenin het Joods Cultureel Kwartier. De synagoge is nog altijd in gebruik, maar ook geopend voor het publiek. Het gebouw dateert uit de 17e eeuw. Naast de synagoge zelf zijn er veel andere plekken in de bijgebouwen te bekijken. Lees in deze blog mee waarom je de Portugese Synagoge in Amsterdam moet bezoeken.

 

Portugese Synagoge

Middenin het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam staat de grote Portugese Synagoge. Het gebouw wordt nog altijd gebruikt als gebedshuis, maar is ook opengesteld voor het publiek. Er worden regelmatig concerten gegeven. Het 17e eeuwse interieur is nog volledig intact en wordt verlicht door honderden kaarsen. Onder de bijgebouwen bevinden zich schatkamers, waar je een unieke collectie ceremoniële objecten van zilver, goud, brokaat en zijde kunt bewonderen.

De Portugese Synagoge is tussen 1671-1675 gebouwd. De synagoge is ontworpen door de architecten David Stalpaert en Elias Bouwman. Bouwman was later de stadsbouwmeester van Amsterdam. De Portugese Synagoge werd gebouwd door Sefardische Joden. Deze groep Joden kwam rond 1600 vanuit Portugal naar Amsterdam. De Portugees-Israëlitische Synagoge wordt ook wel Esnoga of Snoge genoemd.

De Portugese Synagoge in Amsterdam De Portugese Synagoge in Amsterdam

 

In de Tweede Wereldoorlog bleef de Portugese Synagoge gespaard. De collecties en de elementen uit de 17e eeuw zijn bewaard gebleven. Op 9 mei 1945 werd de synagoge weer in gebruik genomen (4 dagen na de bevrijding!). Dit gebeurde tijdens een dienst van joodse overlevenden van de Holocaust. In het begin van de oorlog leefden er 140.000 joden in Amsterdam, waarvan 4300 Sefardiem. Na de oorlog waren dat nog 20.000 joden waarvan 800 Sefardiem.

In 1993 zijn de fundering en de houten dakconstructie en een paar bijgebouwen gerestaureerd. De vroegere kosterswoning werd de ingang tot het museum en de souvenirwinkel. Het ritueel bad (mikwa) werd gemoderniseerd en er kwamen extra zitplaatsen op de damesgalerij in de wintersnoge.
In 2011 werd een restauratie voltooid die in 2010 was begonnen. De synagoge werd toegankelijk gemaakt voor het grote publiek en onder het gebouw is de schatkamer aangelegd.

In het complex bevindt zich ook de oudste nog functionerende joodse bibliotheek ter wereld: Ets Haim Livraria Montezinos. Deze bibliotheek staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In de bijgebouwen rondom de synagoge zijn de kantoren van de gemeente, het Rabbinaat, de koosjere keuken, de (kosters)woningen, de schatkamer en een ruimte voor het wassen van lijken voordat deze op de Joodse begraafplaats in het nabijgelegen Ouderkerk aan de Amstel begraven werden. Het machtige bestuur, de Mahamad, kwam bijeen in een mooie bestuurskamer. De ingang van de synagoge mocht in de 17e eeuw niet te zien zijn. De bijgebouwen zijn om die reden om de ingang gebouwd en onttrekken de ingang van de synagoge aan het oog. De 17e eeuwse binnenplaats (Safra) is authentiek en is bedoeld als wandelruimte voor de volwassenen en een speelplaats voor kinderen.

Torarol in de Schatkamers van de Portugese Synagoge in Amsterdam Torarol in de Schatkamers

 

De Portugese Synagoge in Amsterdam is samen met de synagoge in Praag de enige synagoge ter wereld die haar oorspronkelijke functie vervult. Ook een zeldzaamheid is het dat het huidige interieur grotendeels dateert uit de bouwtijd en ongewijzigd bewaard is gebleven. Zelfs de koperen kaarsenkronen en -houders zijn nog origineel.

De Portugese Synagoge staat aan een voorplein met daarom heen lage dienstgebouwen, die de synagoge en voorplein aan drie zijden omringen.

 

Wat is er te zien in de Portugese Synagoge

Portugese Synagoge

Het hoofdgebouw stamt uit 1675 en vervult nog steeds een belangrijke rol als gebedshuis. De synagoge ademt de sfeer van de Gouden Eeuw. Het interieur is authentiek, er is geen verwarming en geen verlichting. Het gebouw wordt als het nodig is verlicht door bijna duizend kaarsen. De synagoge staat aan een voorplein met daarom heen aan drie kanten lage bijgebouwen. Deze bouw refereert aan de Tempel van Koning Salomo in Jeruzalem uit de Bijbel. De synagoge is in classicistische stijl, strakke stijl, gebouwd. De gevels hebben aan alle kanten een iets vooruitspringend middenstuk met drie vensterassen. De daken gaan voor een deel schuil achter een balustrade. De banken zijn in de lengterichting geplaatst en op vloer ligt grenen hout.

In de Portugese Synagoge in Amsterdam

In de Portugese Synagoge in Amsterdam

In de Portugese Synagoge in Amsterdam

De damesgalerijen van de Portugese Synagoge in Amsterdam

Vanaf de damesgalerijen van de Portugese Synagoge in Amsterdam In de Portugese Synagoge in Amsterdam

 

Schatkamers van de Snoge

In de schatkamers, die direct naast de ingang met een trap naar beneden bereikbaar zijn, liggen 66 Torarollen. De oudste torarol dateert uit de 14e eeuw. Ook in de schatkamer ligt de bijzondere zilvercollectie met gebruiksvoorwerpen van de synagoge, zoals bekers en kandelaars voor de sjabbat en kannen en schalen voor de handenwassing van de priesters. De collectie textiel in de schatkamer bestaat uit bijna zeshonderd voorwerpen, die voor een deel bedoeld zijn om de Torarollen mee aan te kleden en te beschermen. Een kleine selectie van de manuscripten en unica uit de bibliotheek van Ets Haim wordt in de schatkamer tentoongesteld. Deze selectie wisselt van tijd tot tijd. In de schatkamers is ook een ontvangstruimte voor bijvoorbeeld recepties, diners, lezingen, vergaderingen, filmvertoningen of workshops.

Zilverwerk in de Schatkamers van de Portugese Synagoge in Amsterdam

Torarol in de Schatkamers van de Portugese Synagoge in Amsterdam In de Schatkamers

Ontvangstruimte in de Schatkamers van de Portugese Synagoge in Amsterdam Ontvangstruimte in de Schatkamers

 

Wintersnoge

De Wintersnoge is een verwarmde en mooie compacte ruimte waar in de wintermaanden de diensten plaatsvinden.

Wintersnoge van de Portugese Synagoge in Amsterdam Wintersnoge

 

Bestuurskamer Ma’amad

De Ma’amad is de historische regentenkamer in de Portugese Synagoge. Deze bestuurskamer heeft een statige uitstraling.

De Ma'amad van de Portugese Synagoge in Amsterdam De Ma’amad

 

Andere gebouwen

  • Kantoren van de Portugese gemeente
  • Rabbinaat
  • Koosjere keuken
  • Kosterswoningen
  • Voormalige Mikwa
  • Rouwkamer
  • Ruimte voor het wassen van lijken
  • Cabana: deze loofhut is ingericht door kunstenaar Eli Content. Het is een multifunctionele ruimte voor kleinere ontvangsten en bijeenkomsten.

Het rabbinaat van de Portugese Synagoge in Amsterdam Het rabbinaat

Het kantoor van de Portugese Synagoge in Amsterdam Het kantoor

De voormalige Mikwa van de Portugese Synagoge in Amsterdam De voormalige Mikwa

De rouwkamer van de Portugese Synagoge in Amsterdam De rouwkamer

 

Bibliotheek Ets Haim-Livraria Montezinos

Bibliotheek Ets Haim-Livraria Montezinos  staat op het terrein van de Portugese Synagoge. De bibliotheek is al vanaf de 17e eeuw internationaal bekend. Ets Haim is opgericht in 1616 en is de oudste actieve Joodse bibliotheek ter wereld. In 2003 werd de collectie als werelderfgoed van groot cultureel en sociaal belang aan het UNESCO ‘Memory of the World Register’ toegevoegd. In deze bibliotheek liggen 30.000 gedrukte werken en 500 handschriften. Deze collectie toont alle aspecten van joodse studies, literatuur, geschiedenis en natuurwetenschappen.  De collecties vormen de neerslag van de sefardische cultuur, die in Spanje en Portugal is ontstaan. De bibliotheek is niet te bezichtigen.

 

Wat vond ik van de Portugese Synagoge in Amsterdam?

Ik ben al eerder in de Portugese Synagoge geweest, dus wist wat me te wachten stond.

Vooral de synagoge vind ik interessant. Ook vanaf de damesgalerijen die via een aparte trapopgang aan de zijkant bereikbaar zijn.

Andere plekken die interessant zijn, zijn de wintersnoge met zijn helderblauwe kleur en de schatkamer met zijn zilverwerk en torarollen. Er is zoveel te zien en te leren over het Joods geloof. Het lijkt me zeer indrukwekkend om een keer een concert bij kaarslicht bij te wonen in de Portugese Synagoge en ook een tour door en een bezoek aan de bibliotheek Ets Haim-Livraria Montezinos staat nog op mijn lijstje.

Neem de audiotour mee, deze is gratis, en geeft je veel extra achterinformatie over de bijgebouwen en het joods geloof.

Ook de buitenkant is indrukwekkend. Als je op het Jonas Daniel Meijerplein staat zie je de bijgebouwen met daarachter de imposante synagoge en er voor het standbeeld van de Dokwerker. Dit beeld herinnert aan de Februaristaking van 1941, het enige grote protest in Nederland tegen de razzia’s. Elk jaar wordt deze verzetsdaad hier herdacht.

De Dokwerker voor de Portugese Synagoge op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam De Dokwerker voor de Portugese Synagoge op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam

 

Houdt wel rekening met de sluitingstijden. Mijn bezoek, begin december 2021, was een spontaan bezoek. Ik had tegenover de Portugese Synagoge de Hermitage en het Nationaal Holocaust Namenmonument bezocht en er was in mijn ogen tijd genoeg. Daardoor was ik niet voorbereid op het feit dat de Portugese Synagoge in de wintermaanden al om 16.00 uur gesloten wordt. Dit zal zeer waarschijnlijk te maken hebben dat in de Synagoge zelf geen verwarming en geen elektriciteit aanwezig is. Het wordt dan wel erg donker binnen. Het hoofdgebouw wordt met kaarsen verlicht. Ik moest me (helaas) haasten omdat ik ook vanaf de damesgalerijen wilde kijken en fotograferen. Dit moest wel heel haastig. Ik kom nog wel een keer terug als ik weer in de buurt ben. Ik heb een museumkaart, dus de toegangsprijs is voor mij geen belemmering om de Portugese Synagoge nog een keer te bezoeken.

 

Praktische informatie

Handige weetjes

  • In de Portugese Synagoge kun je een gratis audiotour meekrijgen die meer vertelt over de achtergrond van de stukken in het museum.
  • Het maken van foto’s zonder flits is toegestaan.
  • Vanwege corona is het op dit moment verplicht om een mondkapje te dragen in de Synagoge en de bijgebouwen.
  • Om toegelaten te worden tot de Portugese Synagoge moet je in het bezit zijn van een geldige CoronaCheck-app. Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor alle bezoekers van 13 jaar van ouder.
  • De Portugese Synagoge is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn.
  • Bij de kassa’s van het Joods Historisch Museum, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum zijn de entreetickets te koop voor alle 5 locaties in het Joods Cultureel Kwartier. Het Nationaal Holocaustmuseum en de Hollandsche Schouwburg zijn tijdelijk gesloten voor verbouwing.
  • In één van de bijgebouwen is een museumwinkel waar je cadeautjes, Joodse literatuur en muziek kunt kopen.
  • Er worden regelmatig concerten in de Portugese Synagoge gegeven, zoals het kaarslichtenconcert.
  • In de Portugese Synagoge zijn een aantal ruimtes te huren, zoals het hoofdgebouw, de Ma’amad, Cabane, de ontvangstruimte in de schatkamer, de binnenplaats en de wintersnoge.
  • Een kwartier voor sluitingstijd wordt omgeroepen dat de synagoge over een kwartier wordt gesloten en dat je de synagoge of bijgebouwen moet verlaten.

De Cabana van de Portugese Synagoge in Amsterdam De Cabana

 

Het is voor het Joods Cultureel Kwartier niet verplicht om vooraf een online ticket te bestellen. Om zeker te zijn van een plek wordt het wel aangeraden. Doe je dit wel dan heb je met je ticket toegang tot het Joods Museum (tegenover de Portugese Synagoge) als de Portugese Synagoge. Beide musea zijn in willekeurige volgorde te bezoeken. Ik heb geen ticket gereserveerd en dat was toen ik er was ook niet nodig omdat het er heel rustig was.

 

Bereikbaarheid

  • Metro: halte Waterlooplein (uitgang Nieuwe Amstelstraat) met lijn 51, 53 of 54 of met lijn 52 (Noord-Zuidlijn) naar de halte Rokin.
  • Tram: lijn 14, uitstaphalte Waterlooplein.
  • Auto: je neemt vanaf de ringweg A10 afrit S116 (noord), S101 (west) of S102 (zuid) en volgt de borden richting Centrum. Je volgt de borden P Waterlooplein. Parkeergarages: Markenhoven, ParkKing Waterlooplein en Stadhuis/Muziektheater. Een andere mogelijkheid is om je auto bij de P+R bij de RAI te parkeren en vandaar per tram verder te reizen naar het centrum. Parkeren in Amsterdam is duur. Je kunt het beste met het openbaar vervoer reizen.

 

Openingstijden

De Portugese Synagoge is in februari t/m november van zondag t/m donderdag van 10.00-17.00 uur geopend en in januari en december van 10.00-16.00 uur.

Op vrijdag is de Synagoge in januari, februari, november en december geopend van 10.00-14.00 uur, in maart, april, september en oktober van 10.00-16.00 uur en van mei t/m augustus van 10.00-17.00 uur.

Op zaterdag is de Synagoge in verband met de sjabbat gesloten.

De Portugese Synagoge is op Joodse feestdagen gesloten. Raadpleeg voor de actuele data de website van de Portugese Synagoge.

 

Entree

Volwassenen: € 17,– per persoon.
Kinderen 13 t/m 17 jaar: € 8,50 per persoon.
Kinderen 6 t/m 12 jaar: € 4,25 per persoon.
Kinderen tot 6 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

In het Joods Cultureel Kwartier je met één ticket terecht bij de vijf locaties: het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum. Het entreebewijs is 1 maand geldig: je kunt binnen 1 maand de vijf locaties éénmaal bezoeken.

(Prijzen zijn van 2022).

 

Adres

Portugese Synagoge
Mr. Visserplein 3
1011 RD Amsterdam

 

Website

Portugese Synagoge

 

Sociale media

Facebook of Facebook
Instagram
Twitter
YouTube

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam staat de Portugese Synagoge. Deze synagoge is nog altijd in gebruik. Je bent hier, behalve op zaterdag (sjabbat) en bepaalde feestdagen, van harte welkom. Meer over de Portugese Synagoge in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #portugesesynagoge #amsterdam #museum #museumkaart #museumtip #jtravel #jtravelblog In het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam staat de Portugese Synagoge. Deze synagoge is nog altijd in gebruik. Je bent hier, behalve op zaterdag (sjabbat) en bepaalde feestdagen, van harte welkom. Meer over de Portugese Synagoge in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #portugesesynagoge #amsterdam #museum #museumkaart #museumtip #jtravel #jtravelblog In het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam staat de Portugese Synagoge. Deze synagoge is nog altijd in gebruik. Je bent hier, behalve op zaterdag (sjabbat) en bepaalde feestdagen, van harte welkom. Meer over de Portugese Synagoge in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #portugesesynagoge #amsterdam #museum #museumkaart #museumtip #jtravel #jtravelblog

In het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam staat de Portugese Synagoge. Deze synagoge is nog altijd in gebruik. Je bent hier, behalve op zaterdag (sjabbat) en bepaalde feestdagen, van harte welkom. Meer over de Portugese Synagoge in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #portugesesynagoge #amsterdam #museum #museumkaart #museumtip #jtravel #jtravelblog In het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam staat de Portugese Synagoge. Deze synagoge is nog altijd in gebruik. Je bent hier, behalve op zaterdag (sjabbat) en bepaalde feestdagen, van harte welkom. Meer over de Portugese Synagoge in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #portugesesynagoge #amsterdam #museum #museumkaart #museumtip #jtravel #jtravelblog In het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam staat de Portugese Synagoge. Deze synagoge is nog altijd in gebruik. Je bent hier, behalve op zaterdag (sjabbat) en bepaalde feestdagen, van harte welkom. Meer over de Portugese Synagoge in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #portugesesynagoge #amsterdam #museum #museumkaart #museumtip #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com