Azië | 7 maart 2021 | Geen reacties
In deze blog deel ik een aantal praktische tips voor je reis naar Thailand. De praktische tips zijn bijv. geldzaken, gezondheid, reisdocumenten, beste reistijd.
Thailand ligt in het zuidoosten van Azië en grenst aan Laos, Cambodja, Myanmar en Maleisië.
De toeristenindustrie in Thailand is goed georganiseerd. Thailand trekt allerlei verschillende toeristen, zoals backpackers, deelnemers aan (groeps)rondreizen, zon- en strandgenieters of cultuursnuivers. Het was mijn eerste kennismaking met Azië. Ik nam deel aan een groepsrondreis.
Thailand heeft voor ieder wat wils: steden, natuur, strand en cultuur. Veel backpackers doen de Thaise hoofdstad Bangkok aan, om van daar uit verder door Thailand te reizen of om de rest van Azië te ontdekken.
De bijnaam voor Thailand is het ‘land van de glimlach’.
Inhoudsopgave
Via Booking.com zijn veel accommodaties in alle prijsklassen te boeken. Via onderstaand zoekveld kun je de gewenste plaats, evt. het gewenste hotel en de datum invullen.
Ambassade van Thailand
Laan Copes van Cattenburch 123
2585 EZ Den Haag
Telefoon: 0031 70 3450766
E-mail: thaiembassy.thehague@gmail.com
Website
15 Soi Tonson, Ploenchit Road
Lumpini, Pathumwan
Bangkok 10330
Thailand
Telefoon: 0066 2 309 5200
E-mail: ban@minbuza.nl
Website
De beste reistijd voor Thailand is voor iedereen verschillend. Maar over het algemeen kun je stellen dat oktober tot en met maart de beste reistijd is voor je reis naar Thailand. Het is dan het droge seizoen en de temperatuur is zeer aangenaam. Er valt in deze periode bijna geen regen.
Elk seizoen heeft zijn voor- en nadelen. De drukste (toeristen)periodes zijn in februari, maart, augustus, november en december.
In Thailand is de voltage 220 Volt.
In de meeste hotels kun je je accu’s en batterijen van je camera’s, tablets en telefoons eenvoudig opladen. Soms heb je een wereldstekker nodig om je batterijen op te laden. Je kunt je eigen wereldstekker meenemen en bij de meeste hotelrecepties is ook vaak wel een adapter beschikbaar mocht je deze nodig hebben.
Het Thaise eten is zeer gevarieerd. Er worden veel smaken en kruiden toegevoegd aan de gerechten. Het eten in Thailand staat bekend als één van de meest smaakvolste ter wereld.
De gerechten in Thailand zijn gebaseerd op rijst met veel verse groenten en kruiden. De rijst wordt vaak gecombineerd met verse groente, vlees en vis.
In de Thaise keuken zijn vier smaken te onderscheiden: zuur, bitter, zout en zoet. Een paar kenmerkende ingrediënten zijn: citroengras, basilicum, koriander, laos, Spaanse peper, knoflook, limoensap, kokosmelk en gefermenteerde vissaus.
Als je vegetariër bent, is dat geen probleem in Thailand. In de restaurants is keuze uit verschillende verse gerechten. Soms staan er geen vegetarische gerechten op de menukaart. Dit betekent niet dat ze er niet zijn. Vraag het bij het restaurant of in het hotel.
Thailand is redelijk goed ingesteld op toeristen. In de grotere plaatsen zijn genoeg restaurants te vinden die westerse maaltijden serveren.
Het lokale eten is heerlijk en nogal spicy. Als je bij het bestellen ‘mai pet’ zegt, krijg je een mildere maaltijd. Lokaal eten is te koop bij de kleine eetkraampjes op straat (ik zelf ben altijd huiverig voor eten dat op straat verkocht wordt, want hoelang ligt dit eten er al en hoe lang is bijv. de vis of het vlees al bewaard en hoe is dit bewaard). Deze kleine eetstalletjes waar street food verkocht wordt, worden ook wel ‘food stalls’ genoemd.
Lunch aan de River Kwai
De Thaise bevolking drinkt vooral thee. Koffie wordt ook veel gedronken. Thee (cha ron) en koffie (gafe, meestal Nescafé) is bijna overal verkrijgbaar. Vaak worden ze ook opgediend met ijs, als ijsthee of ijskoffie. Frisdrankjes zijn ook overal te koop. Overal in Thailand zijn vruchtensappen te koop gemaakt van de lokale fruitsoorten.
Let er op dat de plastic flessen nog dicht zitten als je ze koopt en dat ze niet opnieuw gevuld zijn.
Het eten in Thailand is aroi aroi (heerlijk).
De Thai zal altijd, ook als hij/zij iets niet begrijpt, je vraag glimlachend beantwoorden. Thailand heet niet voor niets land van de glimlach.
Veel van de gebruiken in Thailand zijn gerelateerd aan het boeddhisme. Voorbeelden hiervan zijn:
De Wat Phra That Lampang Luang in Lampang in Thailand
De Thaise Baht (THB) is de nationale munteenheid van Thailand.
Er zijn bankbiljetten van 10 Baht (bruin), 20 Baht (groen), 50 Baht (blauw), 100 Baht (rood), 500 Baht (paars) en 1000 Baht (grijs). Verder zijn er munten van 1, 2, 5 en 10 Baht. De Baht is onderverdeeld in 100 satang, met koperen muntjes van 25 en 50 Satang.
Het is niet nodig om Thais geld in Nederland aan te schaffen. In Thailand zijn overal pinautomaten te vinden waar je geld kunt opnemen met je bankpas of creditcard. In Thailand zijn de pinautomaten bekend als ‘ATM’s’. Het kan voorkomen dat er op het platteland of op de kleinere eilanden niet altijd een (werkende) pinautomaat is. Pin voordat je naar dit soort plaatsen afreist contant geld. Betaal kleine bedragen zoveel mogelijk contant.
Vergeet niet om voor je vertrek naar Thailand je pinpas op werelddekking te zetten. Meestal staat deze functie uitgeschakeld. Online is dit zo geregeld.
Per geldopname betaal je transactiekosten aan de gastbank in Thailand. Meestal is dit 180 baht per transactie. Veel Nederlandse banken rekenen daarnaast ook nog eens extra kosten per opname, dit verschilt per bank.
Thais geld
Voor Thailand is geen enkele vaccinatie verplicht. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Thailand alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Thailand binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.
Voor Thailand worden vaccinaties tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht) aangeraden. Een DTP prik geeft je 10 jaar bescherming. Je kunt de DTP vaccinatie het beste één à twee weken voor vertrek halen.
Bedek ’s avonds je lichaam zo goed mogelijk, bijv. lange mouwen en lange broek en smeer alle overblijvende blote plekken goed in met een muggenwerend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar een hoge concentratie DEET in zit. Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Zet de airconditioning of fan aan als je op je kamer aanwezig bent. Muggen houden niet van airconditioning.
Het meest voorkomende probleem bij reizigers in Thailand zijn darmklachten. Neem een voorraadje diarreeremmers mee. Bij veel vocht- en zoutverlies raad ik aan om ORS gebruiken.
In Thailand komt vooral in een smal gebied langs de grenzen met Myanmar, Laos en Cambodja, malaria voor. In andere delen van Thailand is het risico op malaria zo klein dat je in Thailand geen malariapillen hoeft te slikken.
Het kraanwater is in Thailand NIET drinkbaar. Koop flessen water, ook om uw tanden mee te poetsen. Gebruik zo weinig mogelijk ijsblokjes.
Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept. Het kan zijn dat je voor medicatie die door een arts of specialist zijn voorgeschreven, een medische verklaring bij je moet hebben. Dit geldt bijv. voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).
Neem zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee.
Nederlanders moeten bij aankomst in Thailand in het bezit zijn van een geldig paspoort, dat bij vertrek uit Thailand nog tenminste zes maanden geldig is. Dit geldt ook als je via één van de buurlanden Thailand binnenkomt. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.
Bij een verblijf van maximaal 30 dagen is een visum niet nodig. Blijf je langer dan 30 dagen in Thailand, dan moet je een toeristenvisum aan vragen. Dit toeristenvisum is maximaal 3 maanden geldig.
Iedereen die Thailand binnenkomt, dient bij aankomst een ingevulde arrival/departure card te overleggen. Deze krijg je in het vliegtuig en is gratis. Je krijgt bij aankomst en vertrek een stempel in je paspoort.
Stempels in mijn paspoort
Het is handig om tijdens je reis door Thailand kopieën bij je te hebben van je paspoort. Dit kan handig zijn als je je paspoort verliest of bij het krijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid en er wordt bij het inchecken in een hotel vaak naar een paspoort gevraagd.
Voor Thailand heb je luchtig, makkelijk zittende kleding nodig.
Pak ook een luchtige lange broek en t-shirts met mouwen in. Deze heb je nodig als je het Koninklijk Paleis in Bangkok of een tempel bezoekt. Altijd makkelijk is een sarong. Deze kun je ook als je vanaf het strand naar je accommodatie of een strandrestaurant loopt dragen.
Let op je kleding als je het Koninklijk Paleis in Bangkok en tempels in Thailand bezoekt. Er gelden strenge en strikte kledingvoorschriften.
Voor lange wandeltochten (bijv. in de jungle) neem je je wandelschoenen mee. Vanwege het gewicht raad ik je aan deze ook bij het in- en uitstappen van het vliegtuig te dragen. In het vliegtuig kun je ze uittrekken.
Houd je van uitgaan, neem ook een paar chiquere kledingstukken en mooie schoenen mee.
Verblijf je ook in de hoger gelegen gebieden dan is een windjack of trui geen overbodige luxe. Het kan hier ’s avonds flink afkoelen.
Je hoeft niet veel mee te nemen. Je kunt overal je kleding laten wassen. Voor de kosten hoef je het niet te laten: ongeveer € 1,- per kilo. Mocht je kleding nodig hebben: korte broeken en t-shirts zijn overal in Thailand voor weinig geld te koop.
Geen overbodige luxe zijn een petje en een zonnebril.
Voor het geval een keer regent heb ik altijd een goedkope poncho in mijn bagage.
Vergeet ook niet je zwemkleding in te pakken.
Thailand heeft een vochtig tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur is 30° C. In het tussenseizoen liggen de temperaturen iets hoger.
In Thailand zijn er het hele jaar 3 type seizoenen:
Een andere indeling in seizoenen is hoog-, laag- en tussenseizoen:
Hoog water door de vele regen toen ik in september in Thailand was
Ik lees ter voorbereiding op mijn (verre) reizen altijd een aantal reisgidsen. Dit om de bestemming beter te leren kennen en me te verdiepen in de achtergrond van bijv. Thailand. Maar ook om al vast informatie op te zuigen over de bezienswaardigheden, zodat ik niet helemaal blanco ben als ik ergens ben en rare opmerkingen/vragen ga stellen, zoals ik dat al een paar keer van anderen, die zich amper hadden voorbereid, gehoord heb tijdens een mijn reizen. Ik kan me daar redelijk aan irriteren en denk dan, bereid je voor, lees over de bestemming en weet wat de gebruiken hier zijn.
Maar goed, onderstaande reisgidsen kan ik je voor Thailand aanraden:
De officiële taal is het Thai. Dit is de moedertaal van ongeveer 80% van de bevolking.
Je zegt sawadee bij begroeting en afscheid. Mannelijke sprekers voegen daar ‘khrap’ aan toe, vrouwelijke ‘kha’.
Buiten Bangkok zijn Thai vaak niet gewend om bezoekers een hand te geven maar begroeten elkaar met de Wai.
Met Engels kun je je goed verstaanbaar maken in Thailand.
Het is in Thailand 6 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd is het in Thailand 5 uur later dan in Nederland.
Thailand is een veilig land om te reizen, ook voor vrouwen alleen.
Er zijn gebieden in Thailand waar een veiligheidsrisico is: de zuidelijke provincies van Thailand Yale, Narathiwat, Pattani, Songkhla, het grensgebied met Cambodja in de provincie Sisaket en Surin en de noordelijke grens met Myanmar. Reis alleen in noodzakelijke gevallen naar deze gebieden.
Op drukke plekken kunnen zakkenrollers actief zijn, let op je spullen, net als je dat in Nederland ook zou doen.
In Bangkok of andere grote steden moet je oppassen met mensen die je ongevraagd naar winkels brengen. Vooral tuktuk chauffeurs hebben hier een handje van om iets extra’s bij te verdienen. Spreek, als je een tuktuk of een taxi met een meter neemt, vooraf een prijs af. De chauffeurs zeggen ook vaak dat een bepaalde bezienswaardigheid gesloten is. Let op: Bezienswaardigheden zijn in Thailand bijna nooit gesloten, ook niet op feestdagen. Je wordt opgelicht en naar winkels van familieleden gestuurd.
Ook bij toeristische plekken en trein- en busstations zijn klantenlokkers en zakkenrollers actief, wees hier op je hoede.
Bewaar je waardevolle spullen in een kluisje in het hotel.
Op de de website van de Rijksoverheid vind je de meest actuele informatie inclusief het reisadvies in verband met covid-19.
Bangkok is de grootste en populairste luchthaven van Thailand. Deze luchthaven wordt ook veel gebruikt als hub voor de rest van Azië. Vanuit Nederland worden via de KLM en Eva Air rechtstreekse vluchten naar Bangkok aangeboden.
Vliegtuig van China Airlines naar Bangkok
Thailand is een goedkope bestemming. Binnenlandse vluchten zijn niet duur. In plaats van de nachttrein naar Chiang Mai (in het noorden) nemen, kun je vliegen naar Chiang Mai. Vanuit Bangkok vertrekken veel binnenlandse vluchten vanaf het ‘kleinere’ Don Muang Airport.
Je vlucht naar Thailand boek je via Skyscanner.
Lees meer: Vliegen naar Thailand
Er zijn verschillende luchthavens in Thailand die goede en dagelijkse verbindingen hebben, zoals Bangkok, Phuket, Chiang Mai, Koh Samui, Udon Thani, Krabi en Hat Yai. Vliegtickets Thailand voor deze binnenlandse vluchten kun je ter plekke boeken, maar het is vaak goedkoper om ze van tevoren te boeken. Voor binnenlandse vluchten zijn Air Asia, Nok Air en Thai Lion Air de goedkoopste luchtvaartmaatschappijen.
Tussen Chiang Mai en Bangkok rijdt een (nacht)trein. Deze treinreis duurt ongeveer 14 uur. Ook tussen andere plaatsen rijden treinen.
Kies je voor een busreis, dan heb je de keuzen uit minivans of speciale toeristenbussen. Thailand heeft dan ook een heel uitgebreid busnetwerk.
De tickets koop je vooraf online via: 12go.asia.
In de grote steden is het handig om gebruik te maken van de metro, taxi of tuktuk. In Bangkok rijdt de Skytrain. De skytrain brengt je snel, comfortabel en relatief goedkoop naar de belangrijkste uitgaans-, winkel-, en zakencentra.
De Skytrain in Bangkok
Als je de tuktuk neemt, spreek vooraf een prijs af met de chauffeur en betaal pas als je op je bestemming bent gearriveerd. Onderhandel over de prijs: biedt de helft van wat de bestuurder vraagt. De meeste tuktukbestuurders vragen veel te veel.
In de meeste steden kun je fietsen huren. In de grote steden zoals Bangkok, Chiang Mai, langs de Historical Parks van Sukhothai en/of Ayutthaya kun je met een georganiseerde fietstocht mee. Vooral een fietstocht in Bangkok is populair onder reizigers.
Het verkeer in de grote steden kun je vergelijken met een mierenhoop. Alles rijdt door elkaar en auto’s, brommers, fietsen, bussen, tuk tuks en voetgangers bepalen het straatbeeld. Er wordt links gereden en een claxon is de beste vriend van de Thai. Ik raad je aan, gezien het chaotische verkeer, om niet met een scooter of fiets door Bangkok te rijden.
Mocht je meer willen lezen over Thailand, bezoek dan mijn andere website.
Heb jij nog aanvullende Praktische tips voor je reis naar Thailand? Laat het in een reactie hieronder weten!
Droom nu, reis later.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.
Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?
Geen reacties
Geef een reactie