Praktische tips voor je reis naar Zuid-Afrika

Een giraffe in Tshukudu Game Reserve in Zuid-Afrika

 

In deze blog deel ik een aantal praktische tips voor je reis naar Zuid-Afrika. De praktische tips zijn bijv. geldzaken, gezondheid, reisdocumenten, beste reistijd.

Zuid-Afrika is een republiek in het zuiden van Afrika. De totale oppervlakte van het land is 1.123.226 km2, exclusief de ‘onafhankelijke’ thuislanden Bophuthatswana, Ciskei, Transkei en Venda en de Walvisbaai; inclusief deze gebieden heeft Zuid-Afrika een oppervlakte van 1.225.765 km2. Zuid-Afrika is 30 keer groter dan Nederland.

Zuid-Afrika heeft 3 hoofdsteden:

  • Pretoria : bestuurlijke hoofdstad
  • Kaapstad : wetgevende hoofdstad
  • Bloemfontein : rechtelijke hoofdstad

De bijnaam van Zuid-Afrika is ‘de wereld in één land’.

Waarom Zuid-Afrika: de geschiedenis met de overblijfselen van de apartheid, de schitterende natuur met maar liefst 19 nationale parken verspreid door heel Zuid-Afrika, gamedrives en wildspotten in de de nationale parken, waaronder de Big Five en de mooie steden als Kaapstad, Stellenbosch en Knysna.

 

Accommodatie

Via Booking.com zijn veel accommodaties in alle prijsklassen te boeken. Via onderstaand zoekveld kun je de gewenste plaats, evt. het gewenste hotel en de datum invullen.



Booking.com

 

Adressen

Zuid-Afrikaanse ambassade in Nederland

Ambassade van Zuid-Afrika
Wassenaarseweg 36
2596 CJ Den Haag
Telefoon: 0031 70 392 4501
E-mail: TheHagueR@dirco.gov.za
Website

 

Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika

210 Florence Ribeiro / Queen Wilhelmina Avenue
Cnr Muckleneuk Street
0181 New Muckleneuk
Pretoria
Zuid-Afrika
Telefoon: 0027 12 425 4500
E-mail: pre@minbuza.nl
Website

 

Beste reistijd voor Zuid-Afrika

De beste reistijd voor Zuid-Afrika is voor iedereen verschillend. Je kunt Zuid-Afrika het hele jaar door bezoeken. De seizoenen zijn in Zuid-Afrika tegenovergesteld aan die in Nederland.
De beste reisperioden zijn maart en april (najaar) en september en oktober (voorjaar).
De beste tijd om de bloemenpracht te zien is in augustus en september en om wild te spotten zijn september en oktober de beste maanden.
De grootste kans om de walvissen, die heel dicht bij de kust komen, te zien, is vanaf midden juni tot en met oktober.
In onze zomermaanden kan het rondom Kaapstad frisjes zijn. In de lente is vooral de West-Kaap geliefd vanwege de vele bloemen die in bloei staan.
De beste tijd voor safari’s is onze zomer, als het droog is en het wild zich concentreert rondom de drinkplaatsen.

Kaapstad/Zuid-Afrika Kaapstad

 

Elektriciteit

In Zuid-Afrika wordt gebruik gemaakt van 220/230 volt wisselstroom. Er wordt gebruik gemaakt van 3-polige stekkers. In Nederland is deze stekker alleen bij de ANWB te koop. Je kunt beter je Zuid-Afrikaanse stekker in Zuid-Afrika kopen. De stekker is daar veel goedkoper dan in Nederland.

In Zuid-Afrika zijn de stekkers in de meeste supermarkten, apotheken, soms benzinestations of andere winkels te koop. Kosten: ongeveer 15 Rand. Het is beter om de stekker niet op de luchthaven te kopen omdat je daar zeker 50 Rand voor een stekker betaalt.

 

Eten & drinken

Een Zuid-Afrikaan begint zijn dag met pap. Voor sommige Zuid-Afrikanen is dit uit noodzaak, omdat zij geen geld hebben voor ander voedsel. Het is een maïspap dat putupap genoemd wordt. Het wordt gegeten met suiker. Bij andere maaltijden wordt ook putupap geserveerd. Bij deze maaltijden wordt ook mealiebrood (maïsbrood) geserveerd.

Bij de lunch wordt de pap met melk gegeten en ’s avonds als pap met vleis, met een stukje boerewors en saus. De lunch is tegenwoordig vaak een simpele maaltijd met een sandwich, salade of soep.

Erg populair is de ProNutro-pap, een graansoort van soja en maïs met toegevoegde vitaminen en mineralen waar pap van wordt gemaakt.

Als snacks worden gedroogde vruchten, boerewors en biltong gegeten.

Reis je door Zuid-Afrika dan ontkom je niet aan de braai. Dit is een typisch Zuid-Afrikaanse sociale gelegenheid die zich afspeelt rond de gelijknamige barbecue en die van oorsprong uit de Afrikanercultuur komt. Een braai vindt overal in zuidelijk Afrika plaats. Op de braai worden Zuid-Afrikaanse gerechten als boerewors, sosatie en mielies gegrild. Maar ook ander vlees en bijv. mais wordt op de braai gegrild. Noem een braai geen barbecue in het bijzijn van een Zuid-Afrikaan. Voor Zuid-Afrikanen is de braai en het braaien een geliefd en onmisbaar onderdeel van de cultuur. In Zuid-Afrika worden grote stukken vlees op de grill gelegd die langzaam garen. Bij een barbecue in Nederland wordt er één worstje en satéstokje op de barbecue gelegd. Braaien is een vorm van slowfood, je neemt er de tijd voor. Braaien draait niet alleen om eten, het is meer de hele beleving er omheen. Bij de braai gebruik je hout die kolen worden en bij een barbecue worden kolen gebruikt.

Zuid-Afrikaanse braai

 

Typisch Zuid-Afrikaanse gerechten

  • Bunny chow is een uitgehold wit brood, gevuld met een rijke vlees- of groentencurry.
  • Bobotie is een gehakt schotel geserveerd met gehakt, kruiden, eieren, kokosmeel, chutney en gehakte noten. Bobotie wordt vaak bereid met chutney.
  • Biltong is een snack van gedroogd vlees met kruiden. Meestal is het gedroogd rundvlees, maar soms ook struisvogel en er is ook een hertenvariant. De naam biltong komt oorspronkelijk uit het Nederlands. ‘Bil’ staat voor de plek van het dier waar het vlees vandaan komt en ’tong’ staat voor de vorm van de snack.
  • Boerewors: wat voor Nederlanders een zoute haring is, is voor de Zuid-Afrikanen boerewors. Deze kruidige worst werd door de Duitsers geïntroduceerd. De ‘boerie’ wordt volgens de traditie gemaakt van rund- en varkensvlees, knoflook, korianderzaadjes, kruidnagel en nootmuskaat. Geen braai zonder boerewors en wanneer het vet op het houtskool drupt, weet je dat de worst gaar is.
  • Mieliepap is een maïspap dat tegenwoordig overal in Zuid-Afrika wordt gegeten. Meestal als voedzaam en goedkoop ontbijt. Deze pap wordt ook geserveerd bij groente- en vleesgerechten.
  • Potjiekos is geen gerecht, maar een typisch Zuid-Afrikaanse manier van bereiden. Je hebt een gietijzeren stoofpot op drie poten nodig en plaatst deze boven een houtvuur. Wat je in deze stoofpot stopt maakt niet uit, maar let wel op de volgorde. Kook je groente en vlees: eerst de groente en dan het vlees. En je mag niet roeren want een potjiekos wordt in lagen gekookt.
  • Koeksister is een nagerecht dat iets weg heeft van een donut. Het wordt gemaakt van gefrituurd deeg dat vervolgens in suikerstroop en citroensap wordt gekookt.
  • Malva pudding is een klassieke Zuid-Afrikaanse dessert. Malva pudding is gemaakt met abrikozenjam en heeft een sponsachtige textuur. Het is een zoete pudding, die meestal geserveerd wordt met warme vanillesaus.
  • Butternutsoep wordt vooral heel veel gegeten tijdens de iets koudere wintermaanden. Het is een gebonden, romige soep.
  • De Zuid-Afrikaanse melktaart is een taartje vol boter, suiker, bloem, vanille melk. Melktaart is zowel warm als koud te serveren.

 

Drinken in Zuid-Afrika

Bekende dranken in Zuid-Afrika zijn de wijnen uit de Kaapse wijnlanden en rooibosthee uit de Cederbergen.

Rond Kaapstad heerst een ideaal klimaat voor de druiventeelt. Overdag schijnt de zon hier in overvloed en zorgt de zeewind voor verkoeling. ’s Nachts is het er een stuk kouder en dat is bevorderlijk voor de aromavorming van de druiven. Dankzij het stabiele klimaat is de kwaliteit van de wijnen gelijkmatig. Het grootste deel van de druivenrassen is van Franse oorsprong. Ongeveer 55% is wit. Van de witte druivenrassen is de Steen (ook wel de Chenin Blanc) de belangrijkste. Ook de Sultana, Colombar, Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn belangrijk. Het grootste blauwe druivenras is de Cabernet Sauvignon, gevolgd door de Shiraz, Pinotage, Merlot en Cinsaut. Grootschaligheid is kenmerkend voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Wijngoederen van honderden hectare groot zijn eerder regel dan uitzondering. Dergelijke wijnbedrijven worden ‘estates’ genoemd. Ze hebben vaak Hollandse namen. Er zijn verschillende wijnroutes door Zuid-Afrika, vooral in de Kaapse wijnlanden rond Stellenbosch.

Rooibos is een plant uit de vlinderbloemenfamilie. De rooibosplant komt van nature voor als fynbos in de omgeving van de Cederbergen in de provincie West-Kaap. De bladeren van de plant worden geplukt, gestampt en in de zon ter oxidatie gelegd. In de laatste fase verkrijgt de rooibos haar roodbruine kleur. De naam rooibos is Afrikaans en afgeleid van het Nederlandse ‘rood bos’. Rooibos bevat geen cafeïne en bijna geen tannine. De rooibos-theeplant groeit alleen in dit gedeelte van Zuid-Afrika, en zelfs alleen in dit deel van de wereld.

 

Geldzaken

De Zuid-Afrikaanse munteenheid is de rand, onderverdeeld in 100 cent. De rand is verdeeld in munten van een, twee, vijf, tien, twintig en vijftig cent en in munten van een, twee en vijf rand.

Op de Zuid-Afrikaanse bankbiljetten staan de ‘Big Five’ afgebeeld:

  • 10 rand-biljet = neushoorn
  • 20 rand-biljet = olifant
  • 50 rand-biljet = leeuw
  • 100 rand-biljet = buffel
  • 200 rand-biljet = luipaard

Zuid-Afrikaans geld

 

In Lesotho, Swaziland, Botswana en Namibië kun je met de Zuid-Afrikaanse rand betalen.

Creditcards kunnen in Zuid-Afrika worden gebruikt.

In Zuid-Afrika kun je gemakkelijk en efficiënt pinnen. Met een betaalpas met pincode kan bij veel geldautomaten (ATM) geld worden opgenomen. Je kunt met je bank-/pinpas met maestro- of cirrus-teken gebruik maken van geldautomaten (ATM-automaten) met één van deze logo’s. De banken die onze passen in bijna al hun machines accepteren zijn: Absa, Eerste Nationale Bank (First National), Standard Bank en in sommige gevallen ook de Nedbank.

Om veiligheidsredenen zijn bankpassen bij de meeste Nederlandse banken standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je zult deze moeten uitbreiden naar ‘wereld’, om je pinpas in Zuid-Afrika te kunnen gebruiken. Er wordt aangeraden aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met je bank.

 

Laat geen andere mensen meekijken als je pint, want het gebeurt regelmatig dat de pinpas wordt gestolen en voor je je pinpas hebt geblokkeerd, blijkt dat de dieven al geld van je rekening hebben gepind. Opletten dus.

 

Gezondheid en vaccinaties

In Zuid-Afrika kun je zonder vaccinaties veilig reizen. Je hebt geen inenting nodig. Een uitzondering hierop geldt wanneer je eerst in een gele koorts-gebied bent geweest.

Inentingen die worden aanbevolen in Zuid-Afrika zijn een vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en de vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

In het oostelijk deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger Park, komt malaria voor, vooral van september tot en met mei. Ik raad je aan om malariatabletten (lariam, malarone of doxycycline) te gebruiken. Ik heb zelf malarone voorgeschreven gekregen en nergens last van gehad. Verder naar het westen is een gebied waar wel malaria voorkomt, maar malariatabletten niet worden aanbevolen.

Anti-muggen maatregelen zijn belangrijk in beide delen van Zuid-Afrika, in alle jaargetijden. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Smeer alle overblijvende blote plekken goed in met een muggenwerend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar een hoge concentratie DEET in zit. Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Zet de airconditioning of fan aan als je op je kamer aanwezig bent. Muggen houden niet van airconditioning.

Het veel voorkomend probleem bij reizigers in Zuid-Afrika zijn darmklachten. Neem een voorraadje diarreeremmers mee.

Het kraanwater is in Zuid-Afrika NIET drinkbaar. Koop flessen water, ook om uw tanden mee te poetsen. Gebruik zo weinig mogelijk ijsblokjes. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk dat je altijd voldoende water drinkt, 2 tot 3 liter per dag. Bij veel vocht- en zoutverlies raad ik aan om ORS gebruiken. ORS zorgt er voor dat je voldoende suikers en zout binnenkrijgt, wat maakt dat je je snel wat beter voelt

Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept. Het kan zijn dat je voor medicatie die door een arts of specialist zijn voorgeschreven, een medische verklaring bij je moet hebben. Dit geldt bijv. voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).

Neem zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee.

Gele vaccinatieboekje

 

Grensdocumenten

Nederlanders moeten bij aankomst in Zuid-Afrika in het bezit zijn van een geldig paspoort, dat bij vertrek uit Zuid-Afrika nog tenminste 30 dagen (een maand) geldig is.

Als je een bezoek brengt aan Lesotho en/of Swaziland moet het paspoort nog zes maanden geldig zijn.

Je mag als toerist met de Nederlandse nationaliteit, maximaal drie maanden (negentig dagen) in Zuid-Afrika verblijven zonder dat je een visum moet aanvragen. Je paspoort dient minimaal twee lege pagina’s naast elkaar te bevatten.

Het is handig om tijdens je reis door Zuid-Afrika kopieën bij je te hebben van je paspoort en deze apart te bewaren van je paspoort. Dit kan handig zijn als je je paspoort verliest of bij het krijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid en er wordt bij het inchecken in een hotel vaak naar een paspoort gevraagd.

Visumstempels voor Zuid-Afrika

 

Kleding

Voor Zuid-Afrika heb je van alles nodig, zoals korte broeken en topjes, maar ook een trui en lange broek en een vest/jas. Dit omdat het soms kan regenen, het kan koud zijn of juist andersom, warm.

Draag lange broeken en een trui/t-shirt met lange mouwen bij zonsondergang. Er vliegen, zeker in de wildparken, malariamuggen rond. Spray ook met antimuggen spray en smeer je in met deet.

Voor lange wandeltochten neem je je wandelschoenen mee. Vanwege het gewicht raad ik je aan deze ook bij het in- en uitstappen van het vliegtuig te dragen. In het vliegtuig kun je ze uittrekken.

Houd je van uitgaan, neem ook een paar chiquere kledingstukken en mooie schoenen mee.

Geen overbodige luxe zijn een petje en een zonnebril.

Voor het geval een keer regent heb ik altijd een goedkope poncho in mijn bagage.

Vergeet ook niet je zwemkleding in te pakken.

 

Klimaat

Zuid-Afrika kent verschillende klimaatzones.

  • Het subtropisch binnenland, het zogenaamde bosveld en lageveld. De maximale zomertemperatuur is 30° C en de minimum wintertemperatuur blijft boven het vriespunt. De regenval bedraagt 1000 mm in het oosten en tot 500 mm in het noordwestelijke deel. De vegetatie bestaat uit savanne, subtropisch bos met palmen. De gematigde binnenlandse regio, het zogenaamde hogeveld. Dit gebied ligt op een hoogte van 1.500 meter. In de zomer kan het wel 30° C worden en in de winter kan het er soms vriezen. De neerslag is tussen de 800 en 500 milimeter per jaar. De vegetatie in deze regio is savanne en steppe.
  • De subtropische oostkustregio is de kustvlakte van Mozambique tot Port Elizabeth. Hier is het in de Afrikaanse zomers erg heet en heerst er een vochtig klimaat. In de Zuid-Afrikaanse winter is het warm en erg droog. De neerslag is 1.000 tot 700 milimeter per jaar.
  • In de zuidelijke Kaap liggen de steden George en Knysna. Hier stroomt ook de Agulhas stroom. Deze regio ontvangt het gehele jaar door regen. De neerslag bedraagt minimaal 1.000 milimeter gemiddeld per jaar. In de zuidelijke kaap kent men warme zomers en milde winters. Door de vele neerslag zijn hier veel wouden.
  • De semi-aride regio is het binnenland. Dit zijn hete zomers en koude winters. Er valt regen in de zomer. De gemiddelde neerslag is minder dan 500 milimeter per jaar. De vegetatie die u hier tegenkomt is voornamelijk steppe. De aride regio ligt in het westen van Zuid-Afrika. Hier is de verdamping groter dan de neerslag. De neerslag is minder dan 125 milimeter gemiddeld per jaar. Ook hier zijn het hete zomers en koude winters.
  • Het winterregen-gebied in de zuidwestkaap kent de meeste neerslag in de Zuid-Afrikaanse winter. In deze tijd van het jaar heeft het gebied minder zonne-uren en daarom ook minder verdamping. In deze natte winters is de temperatuur gemiddeld 12° C. En in de droge zomers ligt de temperatuur rond de 28° C. In dit klimaat komen veer bijzondere planten voor. Deze soorten vormen een eigen florarijk van het plantenrijk die Capensis genoemd wordt. Er komen op dit kleine oppervlakte van de 8.500 soorten planten, 6.000 soorten komen nergens anders voor. Er valt hier 250 tot 3.000 millimeter neerslag per jaar. Dit is het gebied waar de befaamde Zuid-Afrikaanse wijnen vandaan komen.

Het winterseizoen in Zuid-Afrika loopt van juni tot en met augustus. Dit zijn de koelste en met uitzondering van het zuidwesten (de Kaap) de droogste maanden. Het zomerseizoen in Zuid-Afrika loopt van december tot en met februari. In het noordwesten is het dan heet.

Port Elizabeth/Zuid-Afrika in de regen Port Elizabeth

 

Reisgidsen

Ik lees ter voorbereiding op mijn (verre) reizen altijd een aantal reisgidsen. Dit om de bestemming beter te leren kennen en me te verdiepen in de achtergrond van bijv. Zuid-Afrika. Maar ook om al vast informatie op te zuigen over de bezienswaardigheden, zodat ik niet helemaal blanco ben als ik ergens ben en rare opmerkingen/vragen ga stellen, zoals ik dat al een paar keer van anderen, die zich amper hadden voorbereid, gehoord heb tijdens één mijn reizen. Ik kan me daar redelijk aan irriteren en denk dan, bereid je voor, lees over de bestemming en weet wat de gebruiken hier zijn.

Maar goed, onderstaande reisgidsen kan ik je voor Zuid-Afrika aanraden:

 

Zuid-Afrikaanse taal

Zuid-Afrika kent elf officiële talen en daarnaast nog verschillende talen die wel door de grondwet worden erkend, maar geen officiële status hebben.

De negen zwarte talen vallen uiteen in twee hoofdgroepen:

  • de Nguni talen (Zulu, Xhosa, Swati & Ndebele)
  • de Sotho talen (Twana, Pedi & Sotho)

De negen talen worden vaak ingedeeld in vier taalgroepen:

  • Venda
  • Tsonga
  • Nguni
  • Sotho

De meest gesproken talen zijn Zulu (28% van de zwarte bevolking) en Xhosa (27%), de belangrijkste omgangstalen, en verder Afrikaans, Tswana (12%), Noord-Sotho (11%), Engels, Zuid-Sotho (9%) en Tsonga (4%), Ndebele (3%), Swazi (3%) en Venda (3%). Tamil (gesproken door 24% van de Aziatische bevolking), Hindi (19%), Gujerati (12%) en Urdu zijn de niet officiële talen.

De talen van Europese immigranten zijn niet officieel erkend: Duits, Nederlands, Portugees, Italiaans en Grieks.

Met Engels kun je je goed verstaanbaar maken in Zuid-Afrika. Ik vind het Zuid-Afrikaans grappig taaltje. Ik ben er mee opgegroeid omdat een deel van mijn familie jarenlang in Zuid-Afrika heeft gewoond en wij vroeger post kregen en nu soms een e-mail in het Zuid-Afrikaans. Ik moet soms goed lezen wat er bedoeld wordt, maar het is heel goed te volgen.

Een paar grappige Zuid-Afrikaanse woorden:

  • Beeldradio – televisie
  • Braai – barbecue
  • Deurpad – voorrangsweg
  • Duikweg – tunnel
  • Kameelperd – giraffe
  • Plaatjoggie – DJ
  • Seekoei – nijlpaard
  • Suikerbossie – protea
  • Verkleurmannetjie of trapsoetjies – kameleon
  • Wildeperd – zebra

 

Tijdsverschil

In onze zomer (dit is de Zuid-Afrikaanse winter) is er geen tijdverschil, in onze winter (de Zuid-Afrikaanse zomer) is het 1 uur later in Zuid-Afrika. Er is dus geen sprake van een jetlag bij de vluchten tussen Zuid-Afrika en Nederland.

 

Veiligheid

Ik heb me nooit echt onveilig gevoeld in Zuid-Afrika. Natuurlijk kijk je onderweg uit en was ik alert maar dat ben ik in Nederland ook. Ga als vrouw zijnde ’s avonds niet in het donker alleen op pad. Vermijd ook onveilige steden en buurten. Ik ben in Kaapstad beide keren dat ik Zuid-Afrika bezocht alleen de stad in gegaan en ik heb me nooit onveilig gevoeld ook niet op drukke plekken zoals Waterfront. Ik reisde in een groep. Ik zal bijv. als vrouw nooit alleen het land per auto doorkruisen.

In verband met de veiligheid raad ik je wel aan om alleen overdag en met meerdere personen geld te pinnen.
Laat je sieraden en andere dure spullen thuis. Dit is vragen om moeilijkheden.
Houd je oren en ogen altijd open, maar dat geldt ook in Nederland en in andere landen.

Ook bij toeristische plekken en trein- en busstations zijn klantenlokkers en zakkenrollers actief, wees hier op je hoede.

Bewaar je waardevolle spullen in een kluisje in het hotel.

Op de de website van de Rijksoverheid vind je de meest actuele informatie inclusief het reisadvies in verband met covid-19.

 

Vliegen naar Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent twee grote internationale luchthavens: Johannesburg en Kaapstad. Deze luchthavens worden rechtstreeks vanuit Nederland aangevlogen door KLM.

Binnen Zuid-Afrika zijn er talrijke grote en kleine luchthavens die onderling aangevlogen worden.

Je vlucht naar Zuid-Afrika boek je via Skyscanner.

Vliegtuig van KLM voor de vlucht naar Johannesburg/Zuid-Afrika

 

Vervoer in Zuid-Afrika

Als je individueel door Zuid-Afrika reist is een huurauto een must. In Zuid-Afrika wordt links gereden. De wegen in Zuid-Afrika zijn over het algemeen goed, verhard en buiten de steden vaak driebaans met inhaalstroken en de bewegwijzering is goed. In de afgelegen gebieden zijn weinig benzinestations dus tank op tijd. Rijd niet te snel want er zijn veel verborgen radarcontroles. Boetes zijn hoog. In de nationale parken geldt een maximum snelheid, houd je daaraan. In Zuid-Afrika kun je zonder internationaal rijbewijs en met je Nederlandse rijbewijs autorijden en een auto huren.

Een binnenlandse vlucht is aan te raden voor lange afstanden zonder tussenstop, helemaal als je in korte tijd veel wilt zien. Naast de internationale luchthavens (Kaapstad en Johannesburg) waar je aankomt, zijn er een aantal binnenlandse luchthavens zoals Bloemfontein, East London, George, Kimberley, Port Elizabeth, Hoedspruit, Skukuza, Nelspruit en Upington. Airlink en SAA Express, dochtermaatschappijen van South African Airways hebben een uitgebreid binnenlands vluchtnetwerk. Een deel dat vaak overslagen wordt is tussen Durban en Port Elizabeth (zonde als je tijd hebt, want de Drakensbergen en de Sani Pass liggen in dit deel) maar als je weinig tijd hebt is een vlucht van Durban naar Port Elizabeth en optie. Heb je ook nog een huurauto, dan lever je de auto in op het vliegveld van Durban en haalt weer een andere auto op in Port Elizabeth.

Het openbaar vervoer is niet sterk ontwikkeld in Zuid-Afrika. Er rijden wel (mini)busjes tussen de grotere steden, maar de Nationale parken en andere bezienswaardigheden zijn met het openbaar vervoer niet bereikbaar.

Ik heb in Kaapstad vaak gebruik gemaakt van taxi’s om van het hotel naar het centrum v.v. te komen. Je betaalt per rit en niet per persoon.

Voor langere afstanden kun je gebruik maken van de bussen van gerenommeerde vervoersbedrijven van bijv. Greyhound of Intercape. Er was de Baz Bus maar dit bedrijf heeft de corona epidemie niet overleefd. Er worden hop on, hop off diensten vanuit Kaapstad langs de oostkust naar Johannesburg en v.v. aangeboden. Je koopt alleen ticket door Zuid-Afrika en vervolgens heb je 365 dagen de tijd om van de ene stad naar de andere te reizen. Je bepaalt zelf hoe lang je over je reis doet, waar je stopt en hoeveel tijd je op iedere locatie besteedt.

In de meeste steden kun je fietsen huren. In de grote steden zoals in Kaapstad, de Kaapse Wijnlanden en Soweto kun je met een georganiseerde fietstocht mee. Vooral een fietstocht in Soweto en Kaapstad is populair onder reizigers.

 

Mocht je meer willen lezen over Zuid-Afrika, bezoek dan mijn andere website.

 

Heb jij nog aanvullende Praktische tips voor je reis naar Zuid-Afrika? Laat het in een reactie hieronder weten!

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen over Zuid-Afrika

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb praktische tips voor je reis naar Zuid-Afrika voor op een rijtje gezet, zoals het vervoer naar en in Zuid-Afrika, eten & drinken, klimaat, grensdocumenten, geldzaken, accommodaties en nog veel meer. Lees je mee? #zuidafrika #praktischetips #praktischeinformatie #jtravel #jtravelblog Ik heb praktische tips voor je reis naar Zuid-Afrika voor op een rijtje gezet, zoals het vervoer naar en in Zuid-Afrika, eten & drinken, klimaat, grensdocumenten, geldzaken, accommodaties en nog veel meer. Lees je mee? #zuidafrika #praktischetips #praktischeinformatie #jtravel #jtravelblog Ik heb praktische tips voor je reis naar Zuid-Afrika voor op een rijtje gezet, zoals het vervoer naar en in Zuid-Afrika, eten & drinken, klimaat, grensdocumenten, geldzaken, accommodaties en nog veel meer. Lees je mee? #zuidafrika #praktischetips #praktischeinformatie #jtravel #jtravelblog

Ik heb praktische tips voor je reis naar Zuid-Afrika voor op een rijtje gezet, zoals het vervoer naar en in Zuid-Afrika, eten & drinken, klimaat, grensdocumenten, geldzaken, accommodaties en nog veel meer. Lees je mee? #zuidafrika #praktischetips #praktischeinformatie #jtravel #jtravelblog Ik heb praktische tips voor je reis naar Zuid-Afrika voor op een rijtje gezet, zoals het vervoer naar en in Zuid-Afrika, eten & drinken, klimaat, grensdocumenten, geldzaken, accommodaties en nog veel meer. Lees je mee? #zuidafrika #praktischetips #praktischeinformatie #jtravel #jtravelblog Ik heb praktische tips voor je reis naar Zuid-Afrika voor op een rijtje gezet, zoals het vervoer naar en in Zuid-Afrika, eten & drinken, klimaat, grensdocumenten, geldzaken, accommodaties en nog veel meer. Lees je mee? #zuidafrika #praktischetips #praktischeinformatie #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com