Recept : Avocadosalade

Avocadosalade

 

Voor dit recept op mijn blog heb ik een heerlijke avocadosalade gemaakt. Ik ben er dol op. Het is een eenvoudig recept, maar zo lekker en gezond.

 

Wat is een avocado

De avocado is een boom uit Centraal-Amerika. Een avocado is een vruchtgroente. Het is een groente en zo wordt het meestal ook gegeten. Sommige mensen eten het bijv. als broodbeleg of zoals in deze blog als salade. In Zuid-Afrika heb ik een avocado gegeten gevuld met garnalen. Ik eet mijn avocado’s meestal als ze redelijk rijp zijn, dit omdat ik een harde avocado niet lekker vind. Avocado bevat veel vet. Dit vet is voornamelijk oliezuur, een onverzadigd vet. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Met een avocado krijg je goede vetten binnen, net zoals met olie, zachte en vloeibare margarine, vette vis en noten. Ook bevat een avocado veel calorieën. Eén avocado bevat 360 kcal en 35 gram vet. Een avocado zit vol vitaminen en mineralen, zoals vitamine B, C, E en K, magnesium, kalium, zink en ijzer.

 

Ingrediënten

1 rijpe avocado (of als je een netje avocado’s koopt 2-3) per persoon
1 (tros)tomaat (of 5-6 cherrytomaten) per persoon
2 hardgekookte eieren per persoon
evt. zout en peper

 

Bereiding

  • Kook de eieren hard (ik kook de eieren meestal 10 minuten).
  • Laat de eieren afkoelen.
  • Snijd de rijpe avocado(’s) doormidden en haal de pit er uit met een lepel. Bewaar deze pit (ik vertel je later waarom).
  • Haal met een lepel het vruchtvlees van de avocado uit zijn schil.
  • Snijd de avocado in plakjes of stukjes.
  • Snijd de tomaat in stukjes of plakjes.
  • Verwijder de schil van de eieren.
  • Snijd de eieren in plakjes of stukjes.
  • Meng deze drie ingrediënten in een schaal of maak het bord op.
  • Voeg naar smaak evt. zout en peper toe.

 

Eet smakelijk.

 

Avocadoplant

Met de pit van de avocado is het mogelijk om een avocadoplant te kweken.

Zorg ervoor dat de pit met het doormidden snijden niet wordt beschadigd.

  • Gebruik een onbeschadigde en schone pit: dus zonder vruchtvlees of schil.
  • Was de pit met water.
  • Maak de pit droog met een schone (thee)doek.
  • Gebruik een paar satéprikkers (tandenstokers gaat ook prima).
  • Steek de satéprikkers/tandenstokers schuin in de bovenkant van de pit.
  • Mocht je het niet weten: de bovenkant is de smallere kant van de avocadopit.
  • De pit mag niet openscheuren.
  • Stop het ronde gedeelte (de onderkant van de pit) in een bakje/glas met lauwwarm water. Door de satéprikkers blijft alleen het onderste gedeelte van de pit in het lauwwarme water drijven.
  • Zet het glas/bakje met de avocadopit met lauwwarm water op een plek waar veel licht is, zoals bijvoorbeeld op een vensterbank voor een raam.
  • Je moet elke dag controleren of het water aangevuld moet worden. Het kontje van de avocadopit moet ondergedompeld blijven.
  • Ververs het water iedere week.
  • En dan is het wachten tot de avocadopit ontkiemt. Dit wachten kan 4 tot 12 weken duren. Er komt een worteltje tevoorschijn.
  • Wacht met het verpoten van de pit tot de wortel 5 tot 10 centimeter is.
  • Gebruik een pot van ongeveer 15 centimeter doorsnede als je de pit gaat verpotten.
  • Vul een pot met potgrond.
  • Haal de satéprikkers/tandenstokers voorzichtig uit de avocado. Bij mij is de pit door midden gevallen, maar desondanks heb ik deze toch gepoot en is er een plant uitgegroeid.
  • Poot de avocadopit in de potgrond. Laat de pit ongeveer een centimeter uit de grond steken.
  • De plant moet niet te nat zijn. Eén-twee keer per week water geven is genoeg.
  • Als de plant een lengte heeft van 15 centimeter, moet de plant verpot worden met verse tuinaarde en een grotere pot.
  • Als de plant ongeveer 30 centimeter hoog is knip je de nieuwste blaadjes onder het hoogste blad schuin af. Dit herhaal je bij elke 15 centimeter die de plant groeit.

Op onderstaande foto’s zie je het groeiproces van mijn avocadoplant van het moment dat ik op de laatste dag in augustus 2018 met tandenstokers in het water zette, via het verpoten van een avocadopit die in oktober 2018 bij het verwijderen van de tandenstokers in tweeën valt en de groei van mijn avocadoplant. Ik houd je op de hoogte van de groei.

Het kweken van mijn avocadoplant in 2018 Het kweken van mijn avocadoplant in 2018 en 2019 Het kweken van mijn avocadoplant in 2019 Het kweken van mijn avocadoplant in 2021

Het kweken van een avocadoplant vanaf 2018

 

Intussen zijn wel al veel bladeren verder. Mijn avocadoplant leeft begin december 2021 nog altijd. Hij groeit niet hard maar de plant leeft nog (en dat is met mijn niet groene vingers en het soms vergeten water geven van planten een wonder). Mijn plant heeft inmiddels ondersteuning nodig van een (orchidee)stokje omdat hij krom ging groeien.

Het duurt 5-10 jaar voor je je eigen avocado’s van de boom kunt eten. Na ongeveer 5 jaar komen de eerste avocado’s aan de boom en deze kun je een paar jaar later pas plukken en opeten.

 

Succes met het kweken van je eigen avocadoplant.

 

Het duurt nog even dus voor ik mijn eigen avocado’s kan eten.  Ik heb mijn pit nl. in augustus 2018 in het water gezet en eind 2018 in de potgrond gepoot. Maar niet getreurd, ik blijf avocado’s kopen in de supermarkt en genieten van deze heerlijke avocadosalade.

 

Weet jij een recept met avocado’s. Laat het me weten.

 

Meer recepten

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb een heerlijke salade voor je gemaakt: avocadosalade. Makkelijk en snel te maken. Eet smakelijk. Hier lees je hoe je dit recept zelf kunt maken. #recept #avocadosalade #avocado #salade #jtravel #jtravelblog Ik heb een heerlijke salade voor je gemaakt: avocadosalade. Makkelijk en snel te maken. Eet smakelijk. Hier lees je hoe je dit recept zelf kunt maken. #recept #avocadosalade #avocado #salade #jtravel #jtravelblog Ik heb een heerlijke salade voor je gemaakt: avocadosalade. Makkelijk en snel te maken. Eet smakelijk. Hier lees je hoe je dit recept zelf kunt maken. #recept #avocadosalade #avocado #salade #jtravel #jtravelblog

Ik heb een heerlijke salade voor je gemaakt: avocadosalade. Makkelijk en snel te maken. Eet smakelijk. Hier lees je hoe je dit recept zelf kunt maken. #recept #avocadosalade #avocado #salade #jtravel #jtravelblog Ik heb een heerlijke salade voor je gemaakt: avocadosalade. Makkelijk en snel te maken. Eet smakelijk. Hier lees je hoe je dit recept zelf kunt maken. #recept #avocadosalade #avocado #salade #jtravel #jtravelblog Ik heb een heerlijke salade voor je gemaakt: avocadosalade. Makkelijk en snel te maken. Eet smakelijk. Hier lees je hoe je dit recept zelf kunt maken. #recept #avocadosalade #avocado #salade #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

2 reacties

  • Jinthe schreef:

    Het ziet er erg lekker uit, maar wel veel stapjes!

    • JTravelBlog schreef:

      Hallo Jinthe,
      Dat valt wel mee, denk dat je (muv eieren koken) misschien 7-12 minuten bezig bent. Eieren kook ik meestal ’s ochtends al om ze goed koud te laten worden voor de salade ’s avonds.

  • Geef een reactie

    Over JTravelBlog

    Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

    Zoeken

    Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

    Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

    Buy me a coffee

    Aanbiedingen

    Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

    Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

    Boek een vlucht

    Skyscanner

    Boek je hotel



    Booking.com

    Boek je Natuurhuisje

    Boek hier je Natuurhuisje

    Heb je nog iets nodig?

    Bol.com