Recept : Baklava met pistache

Recept : Baklava met pistache

 

Ik heb een heerlijk recept van de mierzoete, maar superlekkere baklava met pistache voor je online gezet. Ik heb baklava voor het eerst tijdens mijn vakantie in Turkije gegeten en sindsdien heb ik het elke keer als ik het ergens in Turkije zag wel een keer gesnoept. Ook in Nederland heb ik het wel eens gekocht en tijdens mijn werk bij een Turkse reisorganisatie werd ook wel eens baklava met pistache gegeten.

Ik heb gekozen voor een vulling van pistachenoten. Je kunt ook een combinatie van pistachenoten en walnoten gebruiken of alleen walnoten of een combinatie van bijvoorbeeld pecannoten en amandelen. Dit baklava recept gaat uit van 24 stukjes.

 

Wat is baklava?

Baklava is een zoet gerecht. Baklava bestaat uit laagjes filodeeg (lijkt op bladerdeeg) die gevuld zijn met gemalen stukjes noot, zoals bijvoorbeeld walnoot of pistache. Er komen ook andere variaties voor maar de basisnoten zijn pistache en/of walnoten. De filodeeg wordt na het bakken overgoten met een suikersiroop. Vaak wordt de baklava op een grote schaal gemaakt en vervolgens in kleine stukjes gesneden.

Baklava is zo lekker, maar het is een plakkerige bende.

Baklava kom je vaak tegen als dessert in Griekse en Turkse restaurants. Iedereen heeft zijn eigen receptuur.

 

Ingrediënten voor 24 stuks

18 vellen diepvries filodeeg
190 gram ongezouten pistachenoten
200 gram ongezouten roomboter
3 eetlepels vloeibare honing
250 milliliter water
200 gram fijne kristalsuiker
halve citroen

 

Bereiding

  • Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien.
  • Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten 3 minuten.
  • Laat de pistachenoten afkoelen op een bord.
  • Maal de pistachenoten heel fijn in de hakmolen van je staafmixer.
  • Houd 3 eetlepels pistachenoten apart als je 24 stuks baklava maakt.
  • Smelt de boter met de honing 3 minuten in een kleine pan.
  • Haal deze pan van het vuur.
  • Breng in een steelpan het water met de suiker aan de kook.
  • Laat het water met de suiker 20 minuten op laag vuur zachtjes doorkoken tot een kleurloze siroop.
  • Pers de halve citroen uit.
  • Haal de pan met de siroop van het vuur.
  • Meng 1 eetlepel per 24 stuks baklava citroensap door de siroop.
  • Laat dit afkoelen.
  • Leg een vel ontdooid filodeeg op het werkblad en bestrijk lichtjes met wat honing-boter.
  • Bestrooi de filodeeg met de honing-boter met een dun laagje gemalen pistache.
  • Bedek dit met een 2e vel filodeeg.
  • Bestrijk ook dit vel met honingboter en bestrooi deze laag met pistachenootjes.
  • Bedek dit een 3e vel
  • Bestrijk ook dit 3e vel ook met honingboter.
  • Rol de 3 vellen vanaf de korte zijde strak op tot een rol.
  • Leg de rol in de ovenschaal.
  • Herhaal dit tot alle vellen op zijn.
  • Je hebt nu 6 rollen die stevig tegen elkaar in de ovenschaal passen.
  • Verwarm de oven voor op 165 °C.
  • Bestrijk de rollen met de rest van het honing-boter-mengsel.
  • Snijd de rollen in de breedte in vieren, zodat je 24 stukjes krijgt.
  • Bak de baklava ongeveer 30 min in de oven tot deze goudbruin en gaar is.
  • Haal de baklava uit de oven en besprenkel direct met de afgekoelde siroop.
  • Laat de siroop minimaal 2 uur intrekken.
  • Bestrooi de bovenkant van de baklava met de achtergehouden gemalen pistachenoten.

Recept : Baklava met pistache

 

Bereidingstip

Je kunt de baklava met pistache of andere noten een dag van tevoren maken en met de helft van de siroop besprenkelen zodra de stukjes uit de oven komen. Besprenkel met de rest van de siroop op het moment van serveren, dan blijft het bovenste laagje filodeeg lekker knapperig.

 

Eet smakelijk!

 

Meer recepten

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb een heerlijk recept van de mierzoete, maar superlekkere baklava met pistachenoten voor je online gezet. Smul je met me mee? Eet smakelijk! #baklava #pistache #recept #baklavametpistache #jtravel #jtravelblog Ik heb een heerlijk recept van de mierzoete, maar superlekkere baklava met pistachenoten voor je online gezet. Smul je met me mee? Eet smakelijk! #baklava #pistache #recept #baklavametpistache #jtravel #jtravelblog Ik heb een heerlijk recept van de mierzoete, maar superlekkere baklava met pistachenoten voor je online gezet. Smul je met me mee? Eet smakelijk! #baklava #pistache #recept #baklavametpistache #jtravel #jtravelblog

Ik heb een heerlijk recept van de mierzoete, maar superlekkere baklava met pistachenoten voor je online gezet. Smul je met me mee? Eet smakelijk! #baklava #pistache #recept #baklavametpistache #jtravel #jtravelblog Ik heb een heerlijk recept van de mierzoete, maar superlekkere baklava met pistachenoten voor je online gezet. Smul je met me mee? Eet smakelijk! #baklava #pistache #recept #baklavametpistache #jtravel #jtravelblog Ik heb een heerlijk recept van de mierzoete, maar superlekkere baklava met pistachenoten voor je online gezet. Smul je met me mee? Eet smakelijk! #baklava #pistache #recept #baklavametpistache #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com