Recepten | 26 oktober 2022 | Geen reacties
Dit keer heb ik een heerlijke poffert gemaakt. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht. Je maakt het met bloem of zelfrijzend bakmeel en rozijnen in een poffertpan. Je eet het met bruine suiker en gesmolten boter. Dat wordt smullen.
Ik heb het vroeger als kind regelmatig gegeten. Ik ben geboren Groningse. Mijn moeder maakte het af en toe op een zaterdag. Sinds ik zelfstandig woon heb ik het niet meer gegeten. Tijd om daar verandering in te brengen.
Poffert is een op en top streekgerecht ‘uut Grunn’. Het is een broodachtig boerengerecht, een soort broodcake, die je au bain marie bakt. Poffert werd vroeger vooral gegeten als hoofdgerecht en soms als toetje. Het is een nogal zwaar gerecht.
De poffert wordt au bain-marie in een speciale poffertpan gekookt. Je kunt deze pan binnen in beleggen met een paar plakken spek om het aanhechten in de pan te voorkomen. Ik heb de vorm ingesmeerd met boter, net als bij cake of taart. Je kunt de poffert ook in de oven in een tulbandvorm bakken. Ik kies er in deze blog voor om het origineel in een poffertpan te bakken. Poffert wordt traditioneel gegeten met gesmolten (room)boter en suiker.
Je hebt een poffertpan nodig. Heb je, net als ik, geen poffertpan, online zijn ze gewoon te koop.
Eventueel kun je een friszure appel in blokjes en/of merg van een vanillestokje toevoegen.
Als je bloem gebruikt moet je een zakje bakpoeder toevoegen.
De poffertpan moet in een gesloten pan moet staan te pruttelen. Doordat de pan gesloten is zorg je dat de stoom in de pan blijft. Deze stoom heb je nodig voor de garing.
Eet smakelijk!
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.
Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.
Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?
Geen reacties
Geef een reactie