Recept : Poffert

Recept : Groninger poffert

 

Dit keer heb ik een heerlijke poffert gemaakt. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht. Je maakt het met bloem of zelfrijzend bakmeel en rozijnen in een poffertpan. Je eet het met bruine suiker en gesmolten boter. Dat wordt smullen.

Ik heb het vroeger als kind regelmatig gegeten. Ik ben geboren Groningse. Mijn moeder maakte het af en toe op een zaterdag. Sinds ik zelfstandig woon heb ik het niet meer gegeten. Tijd om daar verandering in te brengen.

 

Wat is poffert

Poffert is een op en top streekgerecht ‘uut Grunn’. Het is een broodachtig boerengerecht, een soort broodcake, die je au bain marie bakt. Poffert werd vroeger vooral gegeten als hoofdgerecht en soms als toetje. Het is een nogal zwaar gerecht.

De poffert wordt au bain-marie in een speciale poffertpan gekookt. Je kunt deze pan binnen in beleggen met een paar plakken spek om het aanhechten in de pan te voorkomen. Ik heb de vorm ingesmeerd met boter, net als bij cake of taart. Je kunt de poffert ook in de oven in een tulbandvorm bakken. Ik kies er in deze blog voor om het origineel in een poffertpan te bakken. Poffert wordt traditioneel gegeten met gesmolten (room)boter en suiker.

Je hebt een poffertpan nodig. Heb je, net als ik, geen poffertpan, online zijn ze gewoon te koop.

 

Ingrediënten voor 1 poffert

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel of 500 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 3 eieren
  • 0,5 liter melk
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 150 gram rozijnen
  • gesmolten (room)boter
  • bruine basterdsuiker

Eventueel kun je een friszure appel in blokjes en/of merg van een vanillestokje toevoegen.

Als je bloem gebruikt moet je een zakje bakpoeder toevoegen.

Recept : Groninger poffert

 

Bereiding

  • Doe het bakmeel of de bloem en het zakje bakpoeder in een kom.
  • Voeg de melk en de eieren beetje bij beetje toe.
  • Voeg de suiker toe.
  • Meng de rozijnen door het beslag.
  • Vet de poffertpan in met boter.
  • Giet het beslag in de poffertpan.
  • Sluit de poffertpan af met de deksel.
  • Gaar het beslag au bain marie door een grote pan met water op het vuur te zetten en het water te laten koken.
  • De poffertpan moet voor 80% onder water staan.
  • Houd het water zachtjes aan de kook.
  • Gaar de poffert in ongeveer 2 uur gaar.
  • Haal daarna de poffertpan uit het water.
  • Laat de poffert iets afkoelen.
  • Stort de poffert op een mooie schaal.
  • Serveer de poffert met bruine suiker en gesmolten boter.

De poffertpan moet in een gesloten pan moet staan te pruttelen. Doordat de pan gesloten is zorg je dat de stoom in de pan blijft.  Deze stoom heb je nodig voor de garing.

 

Eet smakelijk!

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer recepten

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Dit keer heb ik een heerlijke poffert gemaakt. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht. Je maakt het met bloem en rozijnen in een poffertpan. Je eet het met bruine suiker en gesmolten boter. Dat wordt smullen. Hoe je poffert maakt lees je in deze blog. Eet smakelijk. #poffert #groningen #streekgerecht #jtravel #jtravelblog Dit keer heb ik een heerlijke poffert gemaakt. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht. Je maakt het met bloem en rozijnen in een poffertpan. Je eet het met bruine suiker en gesmolten boter. Dat wordt smullen. Hoe je poffert maakt lees je in deze blog. Eet smakelijk. #poffert #groningen #streekgerecht #jtravel #jtravelblog Dit keer heb ik een heerlijke poffert gemaakt. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht. Je maakt het met bloem en rozijnen in een poffertpan. Je eet het met bruine suiker en gesmolten boter. Dat wordt smullen. Hoe je poffert maakt lees je in deze blog. Eet smakelijk. #poffert #groningen #streekgerecht #jtravel #jtravelblog

Dit keer heb ik een heerlijke poffert gemaakt. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht. Je maakt het met bloem en rozijnen in een poffertpan. Je eet het met bruine suiker en gesmolten boter. Dat wordt smullen. Hoe je poffert maakt lees je in deze blog. Eet smakelijk. #poffert #groningen #streekgerecht #jtravel #jtravelblog Dit keer heb ik een heerlijke poffert gemaakt. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht. Je maakt het met bloem en rozijnen in een poffertpan. Je eet het met bruine suiker en gesmolten boter. Dat wordt smullen. Hoe je poffert maakt lees je in deze blog. Eet smakelijk. #poffert #groningen #streekgerecht #jtravel #jtravelblog Dit keer heb ik een heerlijke poffert gemaakt. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht. Je maakt het met bloem en rozijnen in een poffertpan. Je eet het met bruine suiker en gesmolten boter. Dat wordt smullen. Hoe je poffert maakt lees je in deze blog. Eet smakelijk. #poffert #groningen #streekgerecht #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com