9 redenen om naar Vietnam te gaan

De steden en de vele monumenten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is een van de redenen om naar Vietnam te gaan

 

In deze blog geef ik je 9 redenen om naar Vietnam te gaan. Vietnam was het tweede land in Azië dat ik bezocht. Een paar jaar er voor heb ik een groepsrondreis door Thailand gemaakt en de sfeer van Azië trok me enorm. Een reden om terug te gaan en nu een groepsrondreis door Vietnam te maken. Voor veel mensen een minder bekend land dan bijvoorbeeld Thailand of Indonesië.

 

Mooie steden in Vietnam

Vietnam heeft een aantal schitterende steden, het kan één van de redenen zijn om naar Vietnam te gaan. De vier mooiste steden in mijn ogen zijn:

 • Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. Voor Hanoi moet je een paar dagen uittrekken, wil je  alles zien. Enkele bekende bezienswaardigheden zijn: Mausoleum van Ho Chi Minh, Presidentieel Paleis (niet te bezichtigen maar je kunt er wel langs lopen), Huis van Ho Chi Minh, Eénzuilige Pagode, Tempel van de Literatuur, Maison Centrale, Hoan Kiem Meer met de Huc Brug en het waterpoppentheater. Vanuit Hanoi kun je mooie plekken in de omgeving, zoals Halong Bay en Sapa, bezoeken.
 • Ho Chi Minh City (het vroegere Saigon) ligt helemaal in het zuiden. Ook voor Ho Chi Minh raad ik je aan om een paar dagen uit te trekken. Enkele bekende bezienswaardigheden zijn: Postkantoor, Notre Dame Kathedraal, Chinatown, War Remnants Museum, Binh Tay Markt, de Ban Thanh Markt, Gia Long Paleis en het Reunification Palace (Herenigingspaleis). Ho Chi Minh City is heel erg modern (mede door de Vietnamoorlog) met grote moderne gebouwen en je kunt hier heel goed winkelen. Vanuit Ho Chi Minh City kun je mooie plekken in de omgeving, zoals Cu Chi Tunnels, de Mekong Delta en de Cao Dai Tempel, bezoeken.
 • Hué is de voormalige hoofdstad van Vietnam en ligt in centraal Vietnam aan de Parfumrivier. Net als voor alle andere plekken in dit rijtje raad ik je aan ook weer een aantal dagen uit te trekken om Hué en zijn omgeving te verkennen. Bezienswaardigheden die je niet mag missen zijn: Verboden Stad/Citadel, Thien Mu Pagode, de keizerlijke graven/het Mausoleum van Hué, een boottocht over de Parfumrivier en de Dong Bamarkt. In de directe omgeving liggen Vinh Moc, de DMZ lijn en de Hai Van Pass/Wolkenpas.
 • Hoi An is in mijn ogen het mooiste stadje van Vietnam. Hoi An beschikt over een monumentenlijst van ongeveer 840 huizen, tempels en andere oude gebouwen. Hoi An is een schilderachtig stadje vier musea, drie oude huizen, een aantal gemeenschapshuizen, wat winkeltjes, een theater, de overdekte Japanse brug en een tempel. Je kunt hier goedkoop je kleding laten maken. In de directe omgeving liggen de Hai Van Pass/Wolkenpas en Danang.

De steden is een van de redenen om naar Vietnam te gaan Hué

 

Veel monumenten in Vietnam staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Vietnam kent 8 plekken die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan:

 1. Citadel van de Ho dynastie: De bouw van de citadel op ongeveer 150 kilometer ten westen van Hanoi werd aan het einde van de 14e eeuw gestart door de Ho Dynastie. De citadel is een symbool voor het neo-confucianisme, een filosofisch en ethisch systeem dat de leer van Confucianus volgt. Van de citadel zijn de poorten en ommuring het beste bewaard gebleven, het grootste deel van de citadel zelf is een ruïne. De citadel van de Ho Dynastie staat sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 2. Halong Bay: Halong Bay ligt op een paar uur rijden van de Vietnamese hoofdstad Hanoi aan de Golf van Tonkin. Halong Bay zijn ongeveer 1600 grote en kleine eilanden die een zeelandschap van kalkstenen pilaren vormen. De meeste eilanden zijn onbewoond. Halong Bay is een verdronken karstlandschap met kalkstenen formaties. Het beste ontdek je Halong Bay tijdens een boottocht langs de eilanden. Halong Bay staat sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 3. Centrale sector van de keizerlijke citadel van Thăng Long in Hanoi: De Thăng Long citadel in Hanoi is in de 11e eeuw gebouwd door de Ly Viet-dynastie. De citadel werd gebouwd op de resten van een Chinees fort uit de 7e eeuw op gedroogd land in de delta van de Rode rivier in Hanoi. De bouw startte in 1010. In de citadel was 13 eeuwen lang de regionale politieke macht gevestigd. De citadel is één van de langst onafgebroken politieke gebouwen. In de 19e eeuw zijn veel delen van de citadel beschadigd. Deze worden nu gerestaureerd. De citadel bestaat uit twee delen: een archeologische site en de citadel met de vlagtoren, verschillende paleizen en de trappen. Thăng Long in Hanoi staat sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 4. My Son: My Son is een ruïnecomplex uit het Champa tijdperk. Deze cultuur heeft zijn spirituele oorsprong in het Indiase hindoeïsme. Het complex is een serie torentempels. De site heeft veel te lijden gehad tijdens de Vietnamoorlog. Maar met behulp van UNESCO wordt er druk gerestaureerd. My Son is verdeeld in tien afzonderlijke groepen. My Son staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 5. Nationaal Park Phong Nha: National Park Phong Nha is het oudste karstlandschap van Azië. Het is een zeer uitgebreid park van maar liefst 1262,36 km2. Er zijn grotten en ondergrondse rivieren. De Phong Nha grot is de bekendste grot met een lengte van 44,5 kilometer. De ingang maakt deel uit van een ondergrondse rivier. Met de boot kun je als toerist 1500 meter de grot binnenvaren. Het National Park Phong Nha bestaat voor 92% uit tropisch oerwoud. National Park Phong Nha staat sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 6. Hoi An: De in mijn ogen mooiste stad van Vietnam is Hoi An. De oude stad is goed bewaard gebleven. De meeste gebouwen zijn in de traditionele architectonische stijl van de 19e en 20e eeuw gebouwd. De straten zijn smal en er zijn veel religieuze gebouwen zoals pagodes, tempels en ontmoetingsplaatsen. De traditionele levensstijl, godsdienst en culturele gewoonten zijn bewaard gebleven. Hoi An staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 7. Monumentencomplex van Hué: Hué is een schitterende stad in het midden van Vietnam. De stad heeft vier citadellen of versterkte ommuringen. De Parfumrivier stroomt door Hué. Andere bekende plekken in Hué zijn de Thien Mu Pagode en de mausoleums. De monumenten van Hué staan sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 8. Trang An: Trang An ligt rondom de delta van de Rode Rivier in de provincie Ninh Binh. Dit landschapscomplex Trang An wordt gevormd door kalkstenen kliffen, valleien, hoogtegrotten en verticale kliffen. Ook liggen er ook dorpen, rijstvelden, heilige plaatsen en de oude hoofdstad Hoa Lu. In de grotten is bewijs te vinden van jagers en verzamelaars, die leefden in de bergen en zich continue aanpasten aan de veranderende levensomstandigheden. Trang An staat sinds 2016 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De vele monumenten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is een van de redenen om naar Vietnam te gaan My Son op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

 

Vietnam is een makkelijk land voor het bepalen van je route

In Vietnam bepaal je heel makkelijk je route, je reist van noord naar zuid (van Hanoi naar Ho Chi Minh City) of van zuid naar noord (van Ho Chi Minh City naar Hanoi). Alle bezienswaardigheden liggen tussen deze twee grootste steden van Vietnam. Zelf reisde ik in groepsverband van noord naar zuid, van Hanoi, via Halong Bay, Hué, Hoi An naar Ho Chi Minh City. Je hoeft niet kriskras door Vietnam om de mooie steden, natuur of bezienswaardigheden te zien. Ik raad het je niet aan om een auto in Vietnam te huren maar reis per openbaar vervoer (is goedkoop. Van Hanoi tot aan Ho Chi Minh City loopt een spoorlijn van ruim 1700 kilometer dat nog door de Fransen is aangelegd. Het enkele spoor verbindt vele provincies en steden met elkaar), of privéchauffeur, huur een scooter om een deel van je route af te leggen of huur iemand met een motor in om achter op de motor een deel van de route af te leggen.

 

Vriendelijke bevolking in Vietnam

De Vietnamezen zijn heel vriendelijk en gastvrij. In de grote steden is dit iets minder en zijn ze bijv. agressief met hun brommertjes en scooters in het verkeer. De mensen zijn nederig en behulpzaam. De ouderen spreken geen Engels. De jongeren onder de 25 jaar spreken over het algemeen goed Engels. In de toeristische gebieden red je je makkelijk met Engels. Op het platteland is het meer handen en voeten werk en doe je er goed aan om Google Translate bij de hand te hebben. De Vietnamezen zijn ontzettend nieuwsgierig en vragen je het liefst  het hemd van het lijf met vragen over waar je vandaan komt en hoe oud je bent.

De vriendelijke mensen is een reden om naar Vietnam te gaan Een vrouw in Hoi An

 

Heerlijk Vietnamees eten

Het eten uit de Vietnamese keuken is zo lekker. In Vietnam wordt gekookt met verse, gezonde producten. Het nationale gerecht is Pho, een goedgevulde bouillon met rundvlees, taugé en verse kruiden. Ook Ban Xeo, gevulde rijstpannenkoekjes en de verse Vietnamese springrols zijn zo lekker. De loempia’s worden in Vietnam niet gefrituurd. Ze worden gemaakt van rijstpapier gevuld met kip of garnalen, noedels, verse kruiden en knapperige groenten.

Ik kan me niet voorstellen dat je niet van de Vietnamese keuken houdt, maar wil je een keer iets anders dan Vietnamees, in de grotere plaatsen is het ook mogelijk om bijv. pasta of pizza te bestellen.

Op elke hoek van de straat kun je streetfood kopen. Nu ben ik daar niet zo van, omdat ik snel last van mijn darmen heb en ik de hygiëne niet goed vindt. Maar op straat kun je van alles kopen, zoals noodles, rijst, brood (banh mi) en soep (pho). Alles wordt op smaak gebracht met verse kruiden, sojasaus en chilisaus. Veel reizigers volgen een kookcursus in Vietnam.

Het eten is een reden om naar Vietnam te gaan Loempia’s

 

Mooie natuur in Vietnam

Vietnam kent een schitterende natuur met plekken als de karstbergen van Tam Coc, Phong Nha Grotten (vooral de boottocht er naar toe is schitterend), Halong Bay en Sapa. Sapa heb ik (helaas) niet gezien, maar ik lees vaak dat juist Sapa één van de redenen is waarom mensen naar Vietnam gaan.

Het landschap in Vietnam wisselt van karstbergen tot vlak platteland, van zandduinen tot koele groene heuvels en van jungle tot eindeloze stranden. Van groene bergen in het noorden bij Sapa, een mooie kustlijn met prachtige stranden ten zuiden van Hoi An en in het zuiden de Mekong Delta als rijstschuur.

Halong Bay is een van de zeven natuurwonderen. Het bergstadje Sapa wordt omringd door bergen en rijstvelden met een schitterend uitzicht.

De mooie natuur was voor mij één van de redenen om naar Vietnam te gaan.

De natuur is een van de redenen om naar Vietnam te gaan Het karstgebergte van Tam Coc

 

Vietnam is een goedkope bestemming

Vietnam is een goedkope bestemming. Natuurlijk kun je je reis zo duur maken als je zelf wilt maar hieronder een prijsindicatie:

 • Hotels: vanaf € 10,– per nacht
 • Trein: vanaf € 5,–
 • Nachtbus: vanaf € 10,–
 • Fiets huren: vanaf € 1,– per dag
 • Maaltijd in een restaurant: vanaf € 3,–
 • Flesjes water: ± € 0,50
 • Bier: ± € 0,50
 • Koffie: ± € 0,50
 • Excursies: de georganiseerde tours zijn de duurste excursies

 

De indrukwekkende geschiedenis van Vietnam

Vietnam kent een heftige geschiedenis, mede door de Vietnamoorlog. Tijdens je reis door Vietnam ontkom je niet aan deze geschiedenis, want je komt het overal tegen, zoals de Vinh Moc Tunnels, de DMZ lijn, in Ho Chi Minh is het War Remnants Museum gevestigd, My Lai, de Cu Chi Tunnels en alle bomkraters die je onderweg nog ziet, zoals bij de Phong Nha Grotten. Ook in oude tempelcomplexen zoals My Son en Hué, zijn nog altijd herinneringen aan deze verschrikkelijke oorlog te zien. Om maar niet te spreken over de verminkte personen door agent orange die je soms onderweg nog ziet. Maar onderweg kom je ook langs andere historische plekken, zoals uit de Chinese dynastie, de Franse overheersing en de Japanse troepen in de Tweede Wereldoorlog en de strijd om de onafhankelijkheid van Ho Chi Minh. Voor groepsgenoten tijdens mijn reis was de heftige geschiedenis één van de redenen om naar Vietnam te gaan.

De geschiedenis is een van de redenen om naar Vietnam te gaan My Lai

 

Mooie stranden in Vietnam

Vietnam kent mooie stranden aan zowel de westkust als de oostkust. Het is niet direct een strandbestemming. Tijdens je reis door Vietnam is niets lekkerder om een dagje te relaxen aan het strand bij bijv. Hoi An, Danang, Dong Hoi, Nha Trang of Phan Thiet/Mui Ne aan de oostkust. Phu Quoc is een eiland voor de kust van Cambodja waar je kunt genieten van het strand.

Het strand is een van de redenen om naar Vietnam te gaan Het strand van Dong Hoi

 

Bij de research voor dit artikel kwam ik in verschillende lijstjes de koffie in Vietnam tegen. Je zult hem in mijn lijstje niet terugvinden. De reden is omdat ik de koffie in Vietnam niet te drinken vond. Waarschijnlijk heb ik op de verkeerde plekken mijn kop koffie gedronken, maar ook in de hotels was de koffie net slootwater. Het enige lekkere bakje koffie dat ik heb gedronken was bij de Starbucks in Ho Chi Minh City. Vietnam zou een koffieland bij uitstek zijn. Koffie is één van de belangrijkste exportproducten van Vietnam. In Vietnam wordt koffie traditioneel met gecondenseerde melk en ijs gedronken. Het resultaat is een zoet maar bitter brouwsel. Nee, de koffie was niet te drinken.

 

Bovenstaande punten waren voor mij de redenen om naar Vietnam te gaan. Heb jij Vietnam al bezocht? Wat was voor jou de reden of redenen om naar Vietnam te gaan?

 

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen over Vietnam

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In deze blog geef ik je 9 redenen om naar Vietnam te gaan, zoals de natuur, de vriendelijke mensen, het strand, de geschiedenis, het eten en de mooie steden. Lees je mee? #vietnam #redenenomnaarvietnamtegaan #jtravel #jtravelblog In deze blog geef ik je 9 redenen om naar Vietnam te gaan, zoals de natuur, de vriendelijke mensen, het strand, de geschiedenis, het eten en de mooie steden. Lees je mee? #vietnam #redenenomnaarvietnamtegaan #jtravel #jtravelblog In deze blog geef ik je 9 redenen om naar Vietnam te gaan, zoals de natuur, de vriendelijke mensen, het strand, de geschiedenis, het eten en de mooie steden. Lees je mee? #vietnam #redenenomnaarvietnamtegaan #jtravel #jtravelblog

In deze blog geef ik je 9 redenen om naar Vietnam te gaan, zoals de natuur, de vriendelijke mensen, het strand, de geschiedenis, het eten en de mooie steden. Lees je mee? #vietnam #redenenomnaarvietnamtegaan #jtravel #jtravelblog In deze blog geef ik je 9 redenen om naar Vietnam te gaan, zoals de natuur, de vriendelijke mensen, het strand, de geschiedenis, het eten en de mooie steden. Lees je mee? #vietnam #redenenomnaarvietnamtegaan #jtravel #jtravelblog In deze blog geef ik je 9 redenen om naar Vietnam te gaan, zoals de natuur, de vriendelijke mensen, het strand, de geschiedenis, het eten en de mooie steden. Lees je mee? #vietnam #redenenomnaarvietnamtegaan #jtravel #jtravelblog

2 reacties

 • Alweer een prachtig verslag en zo mooi beschreven. Ik heb ooit een eilanden toer gedaan in Thailand. Dat zijn van die reizen die je toch nooit vergeet!

  • Jaquelien schreef:

   Dank je wel voor je mooie reactie. Dit soort reizen vergeet je inderdaad nooit meer. Ik heb een 16-daagse rondreis Thailand gemaakt, maar niet langs de eilanden. Vanuit Bangkok ben ik naar het noorden gegaan en weer terug. Ik hoop dat je blijft genieten van mijn blogs.

 • Geef een reactie

  Over JTravelBlog

  Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

  Zoeken

  Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

  Buy me a coffee

  Aanbiedingen

  Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

  Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

  Boek een vlucht

  Skyscanner

  Boek je hotel  Booking.com

  Boek je Natuurhuisje

  Boek hier je Natuurhuisje

  Heb je nog iets nodig?

  Bol.com