Mijn reisroute van 16 dagen door Thailand

De Doi Suthep Tempel buiten Chiang Mai

 

In deze blog vertel ik je mijn reisroute in 16 dagen door Thailand. Deze rondreis door Thailand was mijn eerste verre (rond)reis. Ik begin voorzichtig met een 16-daagse reis die me vanaf Bangkok voert naar Chiang Mai en Chiang Rai in het noorden en eindigt ten zuiden van Bangkok aan het strand in Cha-Am voor een paar relaxdagen aan het einde van deze rondreis.

Deze groepsreis naar Thailand werd georganiseerd door De Jong Intra Vakanties. Waarom een groepsreis: ik reis alleen en dit was mijn eerste verre reis. Deze groep bestaat uit 16 mensen, inclusief mijn persoontje. Een paar groepsgenoten haken om verschillende redenen (verblijf elders of geen tijd ivm vakantiedagen om langer dan 12 dagen weg te blijven) onderweg af en gaan niet mee naar Chiang Rai en het strand in Cha-Am. Een echtpaar komen we aan het eind van de vakantie op het vliegveld van Bangkok weer tegen.

Thailand is een geweldig land met vriendelijke mensen, mooie stranden, leuke plaatsen/steden en goede hotels.

Dit is mijn reisroute in 16 dagen door Thailand.

 

Dag 1 : Vliegen van Amsterdam naar Bangkok

Ik vlieg met China Airlines rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok. In Thailand is het 5 uur later dan in Nederland. De hele dag en nacht breng ik door in het vliegtuig. Hier probeer ik ook te slapen, dit om mijn jetlag een beetje voor te zijn. In het vliegtuig worden de Thaise tijden al aangehouden.

Het vliegtuig van China Airlines op Schiphol voor de vlucht naar Bangkok Het vliegtuig van China Airlines op Schiphol voor de vlucht naar Bangkok

 

Dag 2 : Aankomst in Bangkok en een boottocht door de klongs

Deze ochtend komen we aan in de Thaise hoofdstad Bangkok. We rijden in een uur van de luchthaven naar het Narai Hotel. We worden deze weken in Thailand begeleid door 4 mensen, de tourleader, de gids, de buschauffeur en de busboy. Eenmaal op de kamer krijgen we de tijd om te acclimatiseren en douchen. Vlakbij het hotel is een pinautomaat waar ik mijn eerste bahts pin. Om direct in het Thaise ritme te komen, is er deze middag een rustig programma met een boottocht met een longtailboot over de Chao Prayarivier en door de klongs van Bangkok. Ook bezoeken we de bloemen- en groentemarkt.

Het Grand Palace vanaf het water tijdens de boottocht door de klongs van Bangkok Het Grand Palace vanaf het water tijdens de boottocht door de klongs van Bangkok

 

Deze nacht verblijf ik in het Narai Hotel. Hier heb ik in totaal 2 nachten verblijven.

 

Dag 3 : Bangkok

Vandaag brengen we de hele dag door in Bangkok met een bezoek aan het Grand Palace en de naast gelegen Wat Phra Kaeo (Tempel van de Smaragden Boeddha). Wat een fascinerend complex is dit. Het is zo groot en er is zoveel te zien. Wees op tijd als je het Grand Palace wilt bezoeken, want het is hier altijd druk.

Let op je kleding als je tempels in Thailand bezoekt. Er gelden strenge en strikte kledingvoorschriften.

 

De Wat Phra Kaeo in Bangkok De Wat Phra Kaeo in Bangkok

 

Chinatown is de volgende plek die we bezoeken. Wat is het hier druk en chaotisch. Ik zie hier dingen die je in Nederland niet meer ziet, zoals rauwe vis en rauw vlees dat open en bloot met een beetje ijs in de bloedhitte ligt. Ik durf het niet meer te eten als ik dit zo zie. Ik wil niet ziek worden, want erg hygiënisch ziet het er hier niet uit.

Na de lunch zijn we een deel van de middag vrij. Ik loop een rondje in de buurt van het hotel.

Aan het eind van de middag lopen we met de hele groep in de stromende regen naar de Sky Train voor een rit naar de Baiyoke Toren. Op de 77e etage bevindt zich het observatiedek met een mooi uitzicht over Bangkok. We dineren op de 78e etage en op de 84e etage heb je een mooi uitzicht over Bangkok by night.

De dag is nog niet voorbij want in het Asia Hotel wonen we een voorstelling van het Calypso Cabaret bij.

Ook deze nacht verblijf ik in het Narai Hotel. Hier heb ik in totaal 2 nachten verblijven.

 

Dag 4 : Damnoen Saduak Floating Market en Kanchanaburi

We verlaten Bangkok en rijden naar de Damnoen Saduak Floating Market. Hier wordt door de dames vanaf bootjes van alles verkocht. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt hier verkocht, maar vooral eten en drinken voor directe consumptie maar ook veel fruit en groente. Aan de kade zijn de andere winkels met kleding, souvenirs en koffie. Ook hier durf ik vanwege de hygiëne niets te eten te kopen.

We rijden door naar een zeer indrukwekkende plek: Kanchanaburi, bekend vanwege het oorlogsverleden in de Tweede Wereldoorlog met zijn ligging aan de River Kwai. We bezoeken een erebegraafplaats waar veel krijgsgevangen begraven liggen. Zij zijn overleden bij de aanleg van de beruchte Birma Spoorlijn tijdens de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Hier liggen ook Nederlanders begraven.

Begraafplaats in Kanchanaburi Begraafplaats in Kanchanaburi

 

Na de lunch in een restaurant bij de River Kwai lopen we de beruchte ‘Bridge on the River Kwai’ over. Heel indrukwekkend, ik krijg er kippenvel van als ik hier loop.

’s Middags maken we een treinrit over de Dodenspoorlijn. We rijden vijf haltes mee. De trein beschikt over ARKO (alle ramen kunnen open). De rit duurt ongeveer 35 minuten en was 18 kilometer lang. Het is een enerverende treinrit met een mooi uitzicht.

Deze nacht slaap ik in een mooi resort: Pung Waan Resort & Spa buiten Kanchanuburi.

 

Dag 5 : Ayutthaya

Vanuit Kanchanaburi rijden we vandaag naar één van de voormalige hoofdsteden van Thailand, Ayutthaya. De facultatieve excursie ‘Boottocht van de Bang Pa-In zomerpaleis naar Ayutthaya’ gaat vanwege het hoge water in de regio rond Ayutthaya niet door. Er is in dit centrale gebied van Thailand op dat moment overstromingsgevaar. Er liggen bij de tempel zandzakken bij de muur. Ayutthaya staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. We bezoeken helaas alleen de Wat Chai Watthanaram, een schitterend tempelcomplex.

Ayutthaya Historical Park Ayutthaya Historical Park

 

Voor een bezoek aan de Wat Mahatat is helaas geen tijd, we rijden er langs.

Onderweg naar ons hotel in Tak brengen we een bezoek aan de kalkformaties van Khao Nor waar de langstaartmakaken vrij rond lopen. De apen worden gevoerd met bananen en watermeloenen die op straat tussen de apen stuk geslagen worden.

We rijdend door naar Tak (uitspraak Taak), waar we overnachten in het Viang Tak Riverside Hotel.

 

Dag 6 : Lampang en Chiang Mai

Via de Bhumibol stuwdam rijden we vanuit Tak naar Lampang. De Bhumibol stuwdam is genoemd naar de vorige, inmiddels overleden, koning. Deze stuwdam is de 9e grootste stuwdam ter wereld. De energieopwekking is bij lange na niet genoeg voor Thailand, het merendeel komt uit buurland Laos.

In Lampang bezoeken we de Wat Phra That Lampang Luang. Uit respect moet je hier je schoenen uittrekken. We bezoeken het middengedeelte van het tempelcomplex. Op een hoek staan Boeddha beelden die gerelateerd zijn aan de dag waarop je geboren bent. Het is een mooie tempel.

De Wat Phra That Lampang Luang tempel in Lampang De Wat Phra That Lampang Luang tempel in Lampang

 

We rijden door naar Chiang Mai, onze uitvalsbasis voor de komende dagen. ’s Avonds dineren we met de hele groep in een restaurant aan de Ping Rivier. We verblijven in de buurt van de avondmarkt. Dit is een leuke markt om souvenirs te kopen maar wat ik vooral heel mooi vond, waren de kunstenaars die hier hele mooie schilderijen maakten.

Deze nacht en ook de drie komende nachten verblijven we in het Pornping Tower Hotel, in de buurt van de night bazaar. Dit hotel is online niet meer terug te vinden en is waarschijnlijk gesloten.

 

Dag 7 : Doi Suthep en Borsang

Vandaag brengen we een bezoek aan de bekendste tempel in de buurt van Chiang Mai: de Wat Phrathat Doi Suthep. Beneden is er de keuze, of 320 treden lopen of met de lift. Ik ga met de lift naar boven, maar ga later lopend weer naar beneden.

Bijna binnen in de tempel moeten degenen die een te korte broek aan hebben een omslagdoek om de benen hebben. Het is een soort wikkelrok. Je kunt je in deze tempel laten zegenen door een Boeddhistische monnik. Het is een heel ritueel dat afgesloten wordt door het ombinden van een wit armbandje. De mannen krijgen dit van de monnik en de vrouwen van een leek. De dames moeten zittend op de knieën de voeten plat op de grond houden, hun handen tussen het voorhoofd en dan moet je 3x naar de grond als ritueel naar de monnik. Daarna krijg je het  witte armbandje voor de dames om de linkerpols. Deze moet je als respect drie dagen dragen.

Een bezoek aan een zijdefabriek en edelstenenbedrijf is iets waar ik niet op zit te wachten. Het is puur gericht om je (net als bijv. in Turkije) iets te laten kopen. Maar goed, ik kan moeilijk zeggen, ik ga wat anders doen, want die mogelijkheid is er niet. Dat is het nadeel van een georganiseerde excursie of een groepsrondreis. Je komt wel eens op plekken die je niet interesseren.

Na de lunch rijden we naar Borsang. Hier zie je hele proces van het maken van de parasols/waaiers. De geraamtes van de parasols en waaiers bestaan uit bamboe en de parasols zijn verder nog gemaakt van rijstpapier. Ik laat een waaier beschilderen met olifanten en met mijn naam in het Thais.

Mijn waaier in Borsang Mijn waaier in Borsang

 

’s Avonds is er een Thaise BBQ. Deze BBQ is wel heel anders dan de Nederlandse BBQ.

 

Dag 8 : Queen Sirikit Botanische Tuinen en bergstammen rondom Chiang Mai

Vandaag brengen we een bezoek aan de Queen Sirikit Botanische Tuinen waar we de kassen en tuinen bezoeken. Er zijn acht kassen met orchideeën, een tropische kas met planten uit het regenwoud, een mooie waterval, een geweldige vegetatie, een kas met cactussen, waar we vooral niet op moeten gaan zitten van de tourleader, want dat zou au doen aan ons kontje en een mooie kas met waterlelies en lotusbloemen.

De rest van de dag brengen we door bij de verschillende bergstammen rond Chiang Mai. We brengen een bezoek aan de Longnecks, de Lahu, de Karen, de Hmong, de Mien/Yao en de Palong. De vrouwen van de bergstammen zitten bij hun kraampjes om hun specialiteiten te verkopen, zoals sieraden, houtsnijwerk en geweven sjaals. Er lopen ook veel kinderen rond. Het is kleurrijk om te fotograferen, maar ook wel erg op toeristen gericht.

De Longnecks in een dorpje in de buurt van Chiang Mai De Longnecks in een dorpje in de buurt van Chiang Mai

 

Dag 9 : Een olifantenschool, een dorpsschool, een orchideeënkwekerij en een Thaise massage

Vandaag staat een bezoek aan het Maetamann Elephant Camp op het programma met een uur olifantenrijden, een ossenkarrit en een olifantenshow van 40 minuten. Dit is iets wat toen heel normaal was in reisprogramma’s, maar nu omstreden is en iets wat ik nu ook niet meer zou doen. Toen was het heel leuk.

De scholieren van de dorpsschool die wij bezoeken zijn veel gedisciplineerder dan in Nederland. De kinderen staan, als wij aankomen, klaar om pauze te gaan houden. Ze staat per klas in de rij en met vlaggen. Ze krijgen van een vorige groep die deze rondreis ook hebben gemaakt, een paar sportattributen die ze na het eten direct in gebruik nemen. Met een paar mannen uit de groep gaan ze op een veldje een potje voetballen.

Kinderen van een school bij Chiang Mai Kinderen van een school bij Chiang Mai

 

Na onze lunch bezoeken we een orchideeënkwekerij en de bijbehorende vlindertuin. Wat een schitterende kleuren.

Aan het eind van de dag word ik in de buurt van het hotel twee uur onder handen genomen tijdens een Thaise massage. Ik heb het idee dat elke spier is behandeld. De knopen zijn verwijderd en mijn tenen en vingers zijn bijna uit de kom getrokken. Het was lekker.

 

Dag 10 : Via de Wat Rong Khun tempel naar Chiang Rai

Vanuit Chiang Mai rijden we door naar Chiang Rai, helemaal in het noorden van Thailand. Onderweg stoppen we bij de hotsprings van Mae Ka Chan, waar het water 85°C is en waar het naar zwavel stinkt.

Indrukwekkend is de Wat Rong Khun tempel. Dit is een witte tempel, ingelegd met glas en gebouwd door een Thaise kunstenaar. Het is een schitterende tempel, anders dan alle andere tempels die ik in Thailand heb gezien.

De Wat Rong Khun tempel buiten Chiang Rai De Wat Rong Khun tempel buiten Chiang Rai

 

’s Avonds is er een tuk-tukrace door de vaak smalle straatjes van Chiang Rai. We maken stops bij het monument van de stichter van de stad Chiang Rai, koning Mengrai. Bij het monument staan ter ere van zijn verering overal olifanten met bloemenkransen er om heen. Daarnaast bezoeken we de lokale avondmarkt en de klokkentoren op een plein in het centrum die om 19.00 uur een 10 minuten durende licht- en geluidshow laat zien en horen.

Met de tuk-tuk rijden we dwars door de stad naar ons dineradres.

Ik verblijf twee nachten in het Rimrok Resort buiten Chiang Rai.

 

Dag 11 : Gouden Driehoek

Een druk programma vandaag met bezoeken aan de Mae Fah Luang Tuinen, de Akha bergstam, de Gouden Driehoek met de Birmaanse grens en een boottocht over de Mekong Rivier en een stop op een eilandje dat bij Laos hoort.

De Mae Fah Luang Tuin is een schitterende tuin. Maar helaas regent het, wat jammer is, want dit bezoek valt letterlijk en figuurlijk in het water.

De volgende stop is ook in de stromende regen bij de Akha stam. Hier zien we niet veel stamleden. Waarschijnlijk is hier de regen ook hier weer spelbreker. ‘Oma met de korte minirok’ laat zich wel even zien en fotograferen.

We rijden door naar Mae Sai aan de grens met Myanmar. Hier proeven we de lokale sfeer op de markt met vele Birmese en Laotiaanse producten. Mae Sai is het meest noordelijke punt van Thailand. De grensovergang is een grote poort met daarachter de brug over de Nam Sai naar Myanmar. Helaas mogen we de grens niet over, omdat we niet beschikken over de juiste reispapieren. We hebben een visum nodig om Myanmar in te komen.

Na de lunch rijden we naar Sok Ruak in de Gouden Driehoek, het drielandenpunt met Myanmar en Laos in het stroomgebied van de Mekongrivier. We maken een boottocht over de rivier naar een eilandje dat bij Laos hoort. Eenmaal van de boot af krioelen overal kinderen rond de groepsleden. Daar zijn we voor gewaarschuwd maar het is moeilijk om die smekende blikken te zien en te weten dat je ze niets moet geven. Eenmaal een kind iets gegeven moet je de rest van de kinderen ook geld geven. Niet doen dus!

Kinderen in Laos Kinderen in Laos

 

Dag 12 : Chiang Rai – Sukhothai – Phitsanulok

Dit is een reisdag, van Chiang Rai naar Phitsanulok. Een lange dag met een koffie stop bij meer van Phayao, waar het lekkerste kopje koffie van Thailand geserveerd wordt, zegt men.

De volgende stop is bij het surrealistische landschap van het Phae Muang Phi Forest Park, door de Thai ook wel de mini Grand Canyon genoemd. De zuilen die hier te zien zijn, zijn helemaal door erosie aangetast. Het is een schitterend gebied waar we een rondje lopen.

In het wereldberoemde Sukhothai Historical Park maken we per fiets een tocht langs de vele tempels. Het is een hele mooie fietstocht en een heerlijke afwisseling van een hele dag in de bus zitten. We fietsen langs drie tempels: de Wat Mahatat, de Wat Si Sawai en de Wat Sa Si en we komen langs het standbeeld van de koning. Het zijn mooie tempelcomplexen in een mooie omgeving met veel vijvers. Deze tempels staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Beeld van de Koning van Sukhothai in het Sukhothai Historical Park Beeld van de Koning van Sukhothai in het Sukhothai Historical Park

 

Onderweg naar ons hotel in Phitsanulok zien we veel delen van Thailand die onder water staan. Het is heel triest om te zien, dat op deze manier hele rijstvelden wegspoelen en dat de Thaise bevolking dus geen oogst heeft.

We overnachten in het  Amarin Lagoon Hotel in Phitsanulok, een hotel waar ik verder niets van zie omdat we hier laat aankomen en vroeg vertrekken. Ook van het stadje Phitsanulok zien we niets.

 

Dag 13 : Van Phitsanulok naar badplaats Cha-Am

Dit is een reisdag. We rijden van Phitsanulok naar badplaats Cha-Am, ten zuiden van Bangkok.

Door het hoge water kan de bus niet bij het lunchadres komen. De lunchplek ligt een eindje van de grote weg af. We worden met twee pickuptrucks naar deze plek gereden. We moeten met de hele groep achter in de bak plaatsnemen. Een paar groepsleden kunnen voorin naast de chauffeur zitten. We hebben ontzettend gelachen om dit avontuur, voor de Thaise bevolking is dit hoge water rampzalig. Ons werkt het op de lachspieren want we moeten op blote voeten door het water van de auto’s naar de lunchplek lopen omdat de auto’s er niet dichtbij kunnen komen. De lunch was heerlijk en de terugreis naar de bus ging op dezelfde manier. We moesten niet vergeten onze schoenen mee te nemen, want die waren tijdens onze lunch op de deurmat van het resort geplaatst. Het is heel erg om te zien hoe hoog het water hier staat. Zelfs de tourleader en gids hebben dit nog nooit meegemaakt.

Hoog water onderweg Hoog water onderweg

 

De rest van de dag zitten we in de bus.

In het begin van de avond komen we aan bij het Methavalai Hotel in Cha Am waar we de komende 2 nachten verblijven.

 

Dag 14 + 15 : Cha-Am

Deze twee dagen zijn om te relaxen bij het strand (wat niet gaat, omdat er kwallen op het strand liggen en in zee zwemmen). Ik verblijf deze dagen grotendeels met de rest van de groep bij het zwembad van het Methavalai Hotel.

Beide dagen maak ik een wandeling langs de boulevard en terug via het strand, de ene dag in zuidelijke richting en de andere dag naar het noorden, naar het haventje, de vispier, de Wat Neranchararam en het standbeeld van Koning Naresuan.

Het strand van Cha-Am Het strand van Cha-Am

 

De lunches gebruik ik bij het zwembad van het hotel, ’s avonds dineer ik met een paar groepsleden in restaurants aan de boulevard.

In de avond van dag 15 vertrekken we naar de luchthaven van Bangkok. De rit naar de luchthaven van Bangkok duurt 3½ uur. De reis zit er na 3.200 kilometer op. Ik vlieg met een rechtstreekse vlucht van China Airlines van Bangkok naar Amsterdam.

 

Dag 16 : Aankomst in Nederland

Om 03.00 uur stijgen we op vanaf de luchthaven van Bangkok en verlaat ik het schitterende Thailand. Na een vlucht van 11.45 uur ben ik terug op Nederlandse bodem.

Ik pas me direct weer aan en neem het Nederlandse ritme aan. Ik heb niet heel veel last van de jetlag gehad. Waarschijnlijk komt dit omdat ik bijna de hele terugreis in het vliegtuig heb geslapen.

 

Wil je meer lezen over de door mij bezochte plaatsen in Thailand tijdens deze 16-daagse rondreis, kijk dan op mijn andere website.

 

Meer lezen

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een groepsrondreis van 16 dagen door Thailand. Mijn route begon en eindigde in Bangkok. Welke plekken ik onderweg heb bezocht, lees je in deze blog. Lees je mee? #thailand #rondreis #groepsrondreis #reisroute #jtravelblog #jtravel Ik maakte een groepsrondreis van 16 dagen door Thailand. Mijn route begon en eindigde in Bangkok. Welke plekken ik onderweg heb bezocht, lees je in deze blog. Lees je mee? #thailand #rondreis #groepsrondreis #reisroute #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com