Mijn reisroute van 21 dagen door Vietnam

Vietnam 2013

 

In deze blog vertel ik je mijn reisroute in 21 dagen door Vietnam. Deze groepsrondreis door Vietnam was mijn tweede verre (rond)reis in Azië. Deze 21-daagse reis begint in de Vietnamese hoofdstad Hanoi en eindigt in het zuiden in het Ho Chi Minh City (het vroegere Saigon).

Deze groepsreis door Vietnam werd georganiseerd door Fox Verre Reizen. Waarom een groepsreis: ik reis alleen. Deze groep bestaat uit 30 mensen, inclusief mijn persoontje.

Vietnam is net als Thailand is een geweldig land met vriendelijke mensen, mooie stranden, leuke plaatsen/steden en goede hotels.

Dit is mijn reisroute in 21 dagen door Vietnam.

 

Dag 1 : Vliegen van Amsterdam via Hongkong naar Hanoi

Ik vlieg met Cathay Pacific van Amsterdam via Hongkong naar de Vietnamese hoofdstad Hanoi. In Vietnam is het 5 uur later dan in Nederland. De hele dag en nacht breng ik door in het vliegtuig. Hier probeer ik ook te slapen, dit om mijn jetlag een beetje voor te zijn. In het vliegtuig worden de tijden voor Hongkong aangehouden.

Het vliegtuig van Cathay Pacific op Schiphol voor de vlucht naar Hongkong Het vliegtuig van Cathay Pacific op Schiphol voor de vlucht naar Hongkong

 

Dag 2 : Aankomst in Hongkong en Hanoi

Vroeg in de ochtend kom ik aan in Hongkong voor een overstap naar Hanoi. Om 10.00 uur lokale tijd arriveer ik in Hanoi. Met de bus word ik met de rest van de groep naar het hotel in Hanoi gebracht. De reisleiding staat op de luchthaven al op ons te wachten.

’s Middags is er een riksjatour door de stad. De hele groep gaat om 15.30 uur mee met deze tour door Hanoi. Iedereen zit alleen in de riksja. De reisleider gaat ook mee. In een stoet van 31 riksja’s laten we ons door Hanoi rijden. We rijden door de oude wijk van Hanoi. Ik doe een eerste indruk op van het chaotische verkeer, de verkopers, die overal op straat hun (etens)waar aan het verkopen zijn en de stad.

’s Avonds is er een welkomstdiner die we door de reisorganisatie aangeboden krijgen.

Deze nacht verblijf ik in het Thang Long Opera Hotel. In dit hotel verblijf ik in totaal 2 nachten.

Op straat tijdens de riksjatour door Hanoi Op straat tijdens de riksjatour door Hanoi

 

Dag 3 : Hanoi

Vandaag brengen we de hele dag door in Hanoi. Eerst rijden we naar het plein met het Mausoleum van Ho Chi Minh. We kunnen niet naar binnen omdat het mausoleum elk jaar in de maand september gesloten is. Wel maken we de wisseling van de wacht op het plein mee.

We lopen om het Presidentieel Paleis heen naar het Huis van Oom Ho. Beide liggen achter het mausoleum. Het presidentieel paleis is niet te bezoeken. Bij het Huis van Oom Ho zien we de werkvertrekken, zijn auto’s (geschonken door de voormalige leiders in de Sovjet-Unie) en een schitterende vijver rondom het huis van de voormalige grote leider Ho Chi Minh.

Na een bezoek aan de Eénzuilige Pagode/One Pillar Pagoda. De pagode wordt ondersteund door één pilaar die midden in een kunstmatig aangelegd meer staat. Het bouwwerk stelt een lotusbloem voor. De lotusbloem is het boeddhistische symbool van verlichting. Daarna bezoeken we de Tempel van de Literatuur. Hier gelden stikte kledingvoorschriften. Het eerste deel van de tempel bestaat uit vijvers met daarom heen Chinese of Vietnamese tekens gemaakt van planten en bloemen. De namen van de mandarijnen (afgestudeerden) staan gebeiteld in Chinese tekens in één van de vele schildpadden.

Let op je kleding als je tempels in Vietnam bezoekt. Er gelden strenge en strikte kledingvoorschriften.

 

Voor de lunch bezoeken we Maison Centrale, de bijnaam is Hanoi Hilton. Normaal gesproken staat dit museum niet op het programma, maar omdat het mausoleum gesloten is, hebben we tijd over. Dit is een voormalige gevangenis waar tijdens de Vietnamoorlog Amerikaanse krijgsgevangene gevangen hebben gezeten.

Na de lunch lopen we over de The Huc Brug naar een tempel op een eilandje in het Hoan Kiemmeer. Dit was omdat we te vroeg waren voor het Waterpoppentheater. Deze theatervoorstelling wordt gespeeld met poppen in het water die het lokale leven uitbeelden. Tijdens de voorstelling wordt traditionele muziek gespeeld.

Ook deze nacht verblijf ik in het Thang Long Opera Hotel. Hier heb ik in totaal 2 nachten verblijven.

Ik raad je aan om tickets en tours voor Hanoi aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Tempel van de Literatuur in Hanoi Tempel van de Literatuur in Hanoi

 

 

Dag 4 : Halong Bay

We verlaten Hanoi en rijden naar één van de hoogtepunten van deze reis: Halong Bay. Halong Bay staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Hier maken we een boottocht waar we direct aanschuiven voor de lunch. Daarna geniet ik van een fenomenaal uitzicht over de rotseilanden en het karstlandschap. Het is een schitterende tocht. Halong Bay heeft een kustlijn van 120 kilometer en het gebied beslaat 1553 km2. Halong betekent in het Vietnamees Baai van de dalende Chinese draak. In de Golf van Tonkin liggen ongeveer 2.000 verschillende eilandjes. De kalkstenen monolieten rijzen spectaculair op uit de oceaan. De baai is voorzien van duizenden kalksteenkarsts en eilanden in verschillende maten en vormen.

De fantastische boottocht duurt veel te kort.

Deze nacht slaap ik in het Mithrin Hotel bij Halong Bay.

Ik raad je aan om tickets en tours voor Halong Bay aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Halong Bay Halong Bay

Dag 5 : Halong Bay – Tam Coc – Vinh

Dit wordt een lange dag want al voor zevenen rijden we Halong Bay uit. Voor de lunch stoppen we een paar keer om de benen te strekken. Na de lunch maken we weer een boottocht, dit keer in Tam Coc. We gaan met de typische Vietnamese sampans (een bootje voor twee personen) het water op. Wat een schitterende omgeving. We varen over de rivier die door het karstgebergte kronkelt. De roeispanen van de sampan worden met de voeten van een vrouw gehanteerd.  Aan het einde van de heenreis gaan we een grot in en aan het eind daarvan gaan we terug en we varen langs dezelfde weg terug naar het beginpunt van deze tocht. Waar ik zelf totaal niet van houd is het opdringere gedrag van verkopers van de gemaakte foto’s als we weer aan land zijn.

We rijden door en hebben onderweg nog een koffiebreak en een happy hour voor we om 19.00 uur in het hotel in Vinh arriveren. Daar is aan het zwembad het diner. Het was een lange (reis)dag.

Deze nacht slaap ik in het Saigon Kim Lien Hotel in Vinh.

Tam Coc Tam Coc

 

Dag 6 : Vinh – Phong Nha grotten – Dong Hoi

Via een lokale markt en rijstvelden rijden we van Vinh naar een hotel bij de Phong Nha grotten. Hier genieten we eerst van een lunch voor we aan boord van een boot stappen voor een boottocht naar de Phong Nha grotten, die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan.

Aan de rivier worden de dagelijkse dingen gedaan, er wordt in het gore water gewassen en de afwas gedaan, er wordt groen uit de rivier gehaald met dikke stokken en dat groen wordt vervolgens op een bootje gelegd. We komen aan bij de ingang van de Phong Nha grotten. In de grotten zelf is ontzettend veel te zien. Het ziet er echt schitterend uit. We zitten nog steeds op de boot. Op een bepaald moment gaan we lopend één van de grotten in. Het is zo magnifiek en er is zoveel te zien. Na een paar trappen staan we aan het eind weer buiten, stappen weer in de boot en varen we via dezelfde weg terug. Tijdens de Vietnamoorlog is hier flink gebombardeerd, iets wat met de bomkraters nog altijd te zien is.

Deze nacht slaap ik in het mooie Sun Spa Resort in Dong Hoi.

Phong Nha Grotten Phong Nha Grotten

 

Dag 7 : Dong Hoi – Vinh Moc – Hué

Dit is een vrije ochtend, die ik gebruik om een rondje over het hotelterrein te lopen. Het is een mooi resort met mooie zwembaden aan het strand.

Aan het eind van de ochtend vertrekken we naar Vinh Moc. Iets wat niet op het programma staat, maar door de reisleiding toegevoegd is aan het programma.

In Vinh Moc lopen we achter een gids aan om een paar tunnelingangen uit de Vietnamoorlog te bekijken. Ook hier weer bomkraters uit die tijd. We zien de tunnelingangen 3 en 5. In het tunnelstelsel zijn 17 kinderen geboren. De kraamkamer is in één van de tunnels te bekijken. Bij ingang nummer 5 gaan we naar binnen en lopen een stukje van het tunnelstelsel. Je moet hier niet claustrofobisch zijn, want het is er heel nauw. Rechtop staan gaat bijna niet. Ik kan me niet voorstellen dat hier jarenlang mensen hebben geleefd en gewoond. Bij ingang 3 komen we weer boven de grond. Het is zeer indrukwekkend om te zien.

In de middag rijden we de grens van Noord- en Zuid-Vietnam over via de zgn. DMZ lijn. Hier bevindt zich, tegenover het monument, een indrukwekkend museum met o.a. een foto van twee vrouwen die elkaar na hele lange tijd weer hebben gevonden, één vrouw woonde in Zuid-Vietnam, de andere vrouw woonde in Noord-Vietnam. In de Vietnamoorlog hebben om een getal te noemen 58.226 Amerikanen de dood gevonden. Na het bezoek aan het museum lopen we de brug over naar Zuid-Vietnam. Het is een indrukwekkend stukje geschiedenis waar we lopen.

We bereiken het eindpunt van onze reis van vandaag: Hué waar ik overnacht in het Festival Hotel. In totaal verblijf ik hier 2 nachten.

Vinh Moc Vinh Moc

 

Dag 8 : Hué

Vandaag blijven we in de buurt van Hué. Met een drakenboot varen we naar de Thien Mu Pagode. Deze pagode is de hoogste pagode in Vietnam. De tempel wordt beschouwd als het officieuze symbool van de voormalige keizerlijke hoofdstad. Via een trap lopen we naar één van de zeven lagen van de pagode. Daarachter ligt nog een heel tempelcomplex. Het is allemaal zo mooi dat je niet weet waar te kijken. Hier is ook de auto van een monnik te zien die zichzelf in 1963 in Saigon in brand stak.

Met de bus rijden we naar de Verboden Stad/Citadel. Het zijn de overblijfselen van de Keizerlijke Stad en de Verboden Purperen Stad. Tijdens de Vietnamoorlog heeft Amerika de citadel voor een deel platgegooid, maar doordat het op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, is er geld en wordt het complex gerestaureerd. Binnenin de gebouwen is het pracht en praal met prachtige details.

We lunchen vandaag bij de nonnen in de buurt van Hué.

Na de lunch bezoeken we het Mausoleum van Hué. Er moeten veel trappen beklommen worden om boven te komen. Maar die moeite loont. Ook dit is weer een schitterend complex met o.a. mandarijnen wachters. Dit is een mausoleum van verschillende keizers. Elke keizer heeft zijn eigen graftombe. De vele graftombes liggen langs de Parfumrivier.

Als we terug zijn in Hué loop ik de stad nog een keer in om daar wat van het lokale leven op te snuiven.

Ook deze nacht verblijf ik in het Festival Hotel.

Het Mausoleum van Hué Het Mausoleum van Hué

 

Dag 9 : Hué – Hoi An

Vandaag rijden we naar het in mijn ogen mooiste plaatsje van Vietnam: Hoi An.

In de ochtend rijden we over de Wolkenpas. De Wolkenpas is volgens de boeken een klimatologische grens tussen Noord- en Zuid-Vietnam. Aan de andere kant van de Wolkenpas komen we uit bij China Beach in Danang. Dit is een voor de Amerikanen bekende plek tijdens de Vietnamoorlog. Op het strand liggen de traditionele bootjes. De lokale vissers zijn aan het vissen.

De lunch is al in Hoi An. Daarna rijden we eerst naar het hotel voor we met de reisleiding een wandeling door Hoi An maken. Ook Hoi An staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Wat een fantastisch gezellig plaatsje is dit, met veel winkels, vooral kleding, souvenirs, schilderijen en andere hebbedingetjes en veel restaurants en bars. We brengen een bezoek aan de Japanse Brug. Voor een bezoek aan de oude binnenstad van Hoi An moet je toegangsbewijzen kopen. Het geld hiervoor komt ten goede aan de renovatie van de binnenstad. Zonder deze toegangsbewijzen kom je nergens in.

In mijn vrije tijd kom ik nog een keer terug, want in mijn ogen lopen we veel te snel door Hoi An om alles goed en rustig te zien.

In Hoi An verblijf ik in totaal 3 nachten in het Thuy Dong 3 Hotel.

Ik raad je aan om tickets en tours voor Hoi An aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

De Japanse Brug in Hoi An De Japanse Brug in Hoi An

 

Dag 10 : Hoi An

Vanuit Hoi An maken we met de hele groep ’s ochtends een fietstocht in de omgeving van Hoi An. We rijden over het platteland, geven de lokale groentes op Vietnamese wijze water, liefhebbers rijden op os en we bezoeken een lokale school.

Met de boot worden we vervolgens teruggebracht naar Hoi An. Hier geniet ik van het schitterende stadje. Met de gisteren gekregen toegangsbewijzen bezoek ik met een paar groepsgenoten het keramiekmuseum (wat niet veel voorstelt, maar ja we kunnen zeggen dat we er geweest zijn), het Tan Ky huis, de Quang Trieu Assembly Hall, de Japanse Brug en een Chinese Pagode.

De rest van de middag lig ik bij het zwembad.

In Hoi An verblijf ik in het Thuy Dong 3 Hotel.

Ik raad je aan om tickets en tours voor Hoi An aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Op het platteland rond Hoi An Op het platteland rond Hoi An

 

Dag 11 : Hoi An en My Son

Een deel van de groep maakt vandaag een facultatieve excursie naar  My Son. De rest van de groep huurt een fiets en gaat relaxen op het strand op een paar kilometer van Hoi An.

My Son is een tempelcomplex dat is onderverdeeld in verschillende secties die van A t/m G genummerd zijn. De secties B, C en D zijn de mooiste. My Son is een complex dat van de Cham dynastie is geweest en waar tijdens de Vietnamoorlog de Vietcong heeft gezeten. Hierdoor is het complex door de bombardementen van de Amerikanen zwaar beschadigd. Op bepaalde plekken vind je ook nog bomkraters die al of niet vol staan met water. De secties liggen een eind uit elkaar en het is heel warm. Er wordt druk gerestaureerd aan deze monumenten. Ook My Son staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, waardoor er voor de restauraties meer geld beschikbaar is.

Weer terug in Hoi An, loop ik met een paar andere groepsleden door het minder drukke deel van Hoi An, aan de overkant van het water.

Het begint keihard te regenen waardoor we besluiten de rest van de middag op onze hotelkamers door te brengen.

In Hoi An verblijf ik in het Thuy Dong 3 Hotel.

Ik raad je aan om tickets en tours voor Hoi An aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

My Son My Son

 

Dag 12 : Hoi An – My Lai – Qui Nhon

We verlaten Hoi An en rijden via My Lai naar Qui Nhon.

Het is grotendeels een reisdag. Onderweg bekijken we een oude KRO Brandpunt documentaire uit 1993. Deze documentaire gaat over de slachting in My Lai in 1968. De Amerikanen hebben hier tijdens de Vietnamoorlog onder de burgerbevolking een ware slachting aangericht. Er zijn voornamelijk onschuldige Vietnamese vrouwen en kinderen en bejaarden vermoord. In totaal vonden meer dan 500 mensen de dood. De reportage laat het verhaal zien van een helikopterpiloot die voor het eerst sinds 1968 teruggaat naar My Lai om te zien wat er precies is gebeurd. Het is een heel moeilijk te begrijpen verhaal, waarom zijn de Vietnamezen vermoord, wat was de reden dat de Amerikanen hier zo huis gehouden hebben.

In My Lai zie je de overblijfselen en het bijbehorende museum. Je ziet veel massagraven, het irrigatiekanaal waarin meer dan 100 Vietnamezen zijn vermoord, huisjes van de lokale bewoners waarin je ziet hoe ze hier leefden. Voor de huisjes en de overblijfselen staan bordjes met het aantal doden die in dat betreffende huisje zijn gevallen en de leeftijden van de slachtoffers. Het stenen pad toont de afdrukken van de voetstappen van de Amerikaanse soldaten en de lokale bevolking. Het is een heel indrukwekkende plek om hier te lopen. In het bijbehorende museum zijn gruwelijke foto’s te zien van deze slachting. Ongelooflijk wat een afgrijselijk verhaal is dit en wat een leed is deze mensen aangedaan. Ik ben er stil van.

De rest van de dag brengen we door in de bus om uiteindelijk aan te komen in Qui Nhon.

In Qui Nhon verblijf ik 1 nacht in het 4* Saigon Quy Nhon Hotel.

My Lai My Lai

 

Dag 13 : Qui Non – Nha Trang

Dit is deels een reisdag. We rijden van Qui Non naar Nha Trang.

Onderweg maken we een paar stops voor we na de lunch aankomen in van Nha Trang. In de haven varen we met een boot naar een eilandje aan de overkant. Op dit eilandje lopen door het plaatsje en komen zo in contact met de lokale bevolking. Aan de andere kant van het eilandje varen we in de traditionele bootjes naar onze boot terug. We kunnen ook met het pontje gaan. Ik ga met het traditionele bootje mee. Ook nu wordt deze weer bediend door een vrouw. Het is een leuk tochtje. We komen allemaal heelhuids bij de boot aan die ons vervolgens terugbrengt naar de haven van Nha Trang.

’s Avonds is er voor de liefhebbers een Vietnamese barbecue in een eetgelegenheid in Nha Trang. In het restaurant zie je veel lokale mensen, maar ook veel toeristen. Het restaurant staat bekend om zijn barbecue met geroosterde kip, rijst, garnalen, gegrild rundvlees, geitenvlees en andere vis, alles gekruid met acht geneeskrachtige Chinese kruiden. Het vlees kun je zelf garen op een kookvuur en rooster en samen met salade, tomaten, uien en peper eten. Het is heerlijk.

In Nha Trang verblijf ik 1 nacht in het The Light Hotel.

Nha Trang Nha Trang

 

Dag 14 : Nha Trang – Phan Thiet/Mui Ne

Voor we Nha Trang verlaten, maken we nog twee stops, de eerste is bij de Po Nagar Torens en de tweede is bij de Long Son Pagode. De Po Nagar Torens zijn één van de belangrijkste plekken van de Cham. Het beeld van de hindoegod Shiva staat in een van de torens. We lopen rond bij de Po Nagar torens. Als we een tempel in willen moeten de schoenen uit.

Let op je kleding als je tempels in Vietnam bezoekt. Er gelden strenge en strikte kledingvoorschriften.

 

De boeddhistische tempel Long Son Pagode staat op een heuvel boven Nha Trang. Hier staat een Boeddhabeeld, die je na het beklimmen van 140 treden kunt bekijken. Onderweg naar boven zie je de liggende Boeddha en tegen een betaling van een paar dong aan een monnik kun je in een klok zitten, terwijl de monnik de klok luidt. Boven heb je een schitterend uitzicht over Nha Trang.

We rijden door naar Phan Thiet met onderweg een paar stops: bij een rijstveld, een dragonfruitplantage en bij een begraafplaats.

De laatste stops voor we in het hotel aankomen zijn bij de zandduinen van Mui Ne en bij een visoliefabriekje.

Aan het eind van de middag arriveren we in het hotel voor de komende twee nachten: Blue Ocean Resort. Direct aan het strand en aan de andere kant een winkelstraat met veel resorts, winkels en restaurants.

In Mui Ne verblijf ik 2 nachten in het Blue Ocean Resort.

De Long Son Pagode in Nha Trang De Long Son Pagode in Nha Trang

 

Dag 15 : Mui Ne

Dit is een relaxdag bij het strand en het zwembad van het hotel.

’s Middags breng ik een bezoekje aan de winkelstraat en neem ik een heerlijke massage.

’s Avonds is er een BBQ op het terras van het hotel met vooraf een salade en daarna jakobsschelpen, garnalen, inktvis, vleesspiezen, worstjes. Bij de BBQ is één drankje inclusief. Het toetje bestaat uit vers fruit: ananas, dragonfruit, watermeloen en druiven. Heerlijk. De BBQ wordt door het hotelpersoneel aan tafel geserveerd.

In Mui Ne verblijf ik 2 nachten in het Blue Ocean Resort.

Mui Ne Mui Ne

 

Dag 16 : Mui Ne – Ho Chi Minh City

Vandaag rijden vanuit Mui Ne naar het vroegere Saigon, Ho Chi Minh City. In de stad is het ontzettend druk met scooters die van alles en nog wat vervoeren. Na de lunch bezoeken we het indrukwekkende War Remnants Museum. Het is een indrukwekkend museum dat vanuit het oogpunt van de Vietnamezen het verhaal van de verschrikkelijke Vietnamoorlog verteld. Je ziet kaarten, voorwerpen en de uitleg over agent orange. Dit spul heeft dood en verderf gezaaid en mensen voor hun leven verminkt heeft. Ook de gedode soldaten worden herdacht. Buiten zijn buitgemaakte Amerikaanse tanks en helikopters uit die tijd te zien.

’s Middags zijn er geen programmaonderdelen. Net als veel andere groepsleden, ga ik om de hoek van het hotel eindelijk eens goede koffie bij de Starbucks drinken, want koffie zetten kunnen ze niet in Vietnam.

’s Avonds is er een dinnercruise vanuit de haven van Ho Chi Minh City met eten, zang en dans.

In Ho Chi Minh City overnacht ik in het Hoang Hai Long Hotel. Het hotel heeft zijn naam veranderd en heet nu het Alagon Saigon Hotel & Spa. In totaal verblijf ik hier 3 nachten.

Het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City Het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City

 

Dag 17 : Ho Chi Minh City

Vandaag verkennen we Ho Chi Minh City. De eerste stop is bij het oude postkantoor en de naastgelegen Notre Dame Kathedraal. Het postkantoor is gebouwd door Gustave Eiffel (de man die ook de Eiffeltoren in Parijs heeft gebouwd). Het gebouw is nog als postkantoor in gebruik.

Indrukwekkend is een bezoek aan Nam Quoc, een fabriek waar mensen werken die gehandicapt zijn geraakt door het gebruik van o.a. Agent Orange tijdens de Vietnamoorlog. Ze maken de mooiste kunstwerken, o.a. van eierschalen die ze in stukjes snijden en dan gebruiken om schilderijen te maken. Er is een winkel waar de gemaakte schilderijen verkocht worden. De opbrengst komt ten goede aan het atelier.

De volgende stop is Chinatown, waar we de Binthay Markt en de Thien Hau Pagode bezoeken. Wat een drukte hier. Op de Binthay Markt zijn vooral heel veel kleding, specerijen en noten te koop.

Na de lunch rijden we terug naar het hotel en hebben we een vrije middag. Ik ga met een paar groepsleden de stad weer in en bezoek o.a. een shoppingcenter maar daar is niets van onze gading, de kleding is gemaakt voor de veel dunnere en kleinere Vietnamezen en niet voor westerse mensen.

Om de hoek van ons hotel ligt de overdekte Ben Than Markt. Het is hier ontzettend druk en heel warm. Er is weer van alles te koop: kleding, sieraden, prullaria, souvenirs, etenswaren die je niet wilt eten, zeker niet als er mensen direct naast het eten aan hun tenen zitten te frummelen, er ratten langs lopen, vis dat op straat heeft gelegen. We lopen nog door naar het plein met het operagebouw, het gemeentehuis en het standbeeld van Ho Chi Minh.

In Ho Chi Minh City overnacht ik ook deze nacht weer in het Hoang Hai Long Hotel.

Chinatown in Ho Chi Minh City Chinatown in Ho Chi Minh City

 

Dag 18 : Cu Chi en Cao Dai Tempel

Vandaag een dag dat we Ho Chi Minh City verlaten om Cu Chi Tunnels en de Cao Dai Tempel te bezoeken.We rijden het binnenland in, richting de grens met Cambodja.

De eerste stop zijn de beruchte tunnels van Cu Chi. We lopen achter een gids aan en hij laat ons de ingangen van de tunnels zien. Tijdens de Vietnamoorlog zat hier de Vietcong verscholen. Op een maquette zijn de drie lagen waaruit een tunnel bestaat, goed te zien. Het is mogelijk om een gegraven gat te gaan zitten. Die gaten zijn niet gebouwd op westerlingen. Ook de tunnels niet, want ik ga er dit keer niet in, het is hier zo nauw en donker dat ik er claustrofobische gedachten van krijg. Indrukwekkend is het wel om te zien hoe hier, net als in Vinh Moc, in wezen een heel dorp onder de grond werd gebouwd.

De volgende stop is de Cao Dai Tempel. Hier begint om 12.00 uur een kerkdienst, die we voor een klein deel bijwonen. De tempel doet in mijn ogen kitscherig aan. Voor de gelovigen zijn blauw, geel, rood en wit belangrijke kleuren, kleuren voor boeddhisme, taoïsme en confucianisme. De mannen en vrouwen zitten gescheiden en strak in een rij. We mogen als toerist alleen langs de buitenste rand lopen en niet in het heilige deel komen. Als de kerkdienst begint moeten de toeristen die vanaf de galerij bekijken.  Ik snap niets van deze kerkdienst, maar het is wel interessant om mee te maken.

In Ho Chi Minh City overnacht ik ook deze nacht weer in het Hoang Hai Long Hotel.

Ik raad je aan om tickets en tours voor de Cao Dai Tempel en de Cu Chi Tunnels aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

De Cao Dai Tempel De Cao Dai Tempel

 

Dag 19 : Mekong Delta – Can Tho

We verlaten Ho Chi Minh en rijden naar het zuiden, naar de Mekong Delta. Daar aangekomen stappen we in een boot en varen naar Cai Be waar we een paar lokale winkeltjes bezoeken.

We gaan verder in sampans. De bootjes worden ook hier weer door een vrouw met een roeispaan voortbewogen.

Na de lunch stappen we weer over op een andere boot. Weer aan land rijden we naar Can Tho. In Can Tho is niet veel te beleven.

’s Avonds is het afscheidsdiner in een restaurant bij de markt van Can Tho.

In Can Tho verblijf ik voor 1 nacht in het Kim Tho Hotel.

De Mekong Delta De Mekong Delta

 

Dag 20 : Can Tho – Ho Chi Minh City en de terugreis naar Nederland

Voor we naar de luchthaven van Ho Chi Minh City rijden, maken we nog een boottocht langs de drijvende markt op de Mekong Rivier. Deze boottocht duurt korter dan gepland, want er zijn berichten dat we onderweg naar Ho Chi Minh City oponthoud vanwege wegwerkzaamheden kunnen verwachten, en we willen onze vlucht naar huis niet missen. Dus rijden we eerder uit Can Tho weg dan de bedoeling is. Over de boottocht zelf is niet veel te vertellen, want die vond ik tegenvallen.

Doordat we toch geen opstoppingen tegenkomen, hebben we extra tijd op ons lunchadres, Mekong Tien Giang Reststop. Dit is een heerlijk resort met een mooie tuin en heerlijk eten.

Dan zijn we in Ho Chi Minh City en worden we naar de luchthaven gereden voor de terugvlucht via Hongkong naar Amsterdam met Cathay Pacific. Aan het begin van de avond stijgen we op vanaf de luchthaven van Ho Chi Minh City. Een paar uur later en 1.492 kilometer verder landen we in Hongkong. Het is lokale tijd 22.35 uur.

De drijvende markt in de Mekong Delta De drijvende markt in de Mekong Delta

 

Dag 21 : Terugvlucht Hongkong – Amsterdam

Even na middernacht verlaat ik Azië. Om 06.50 uur (Nederlandse tijd) ben ik terug op Nederlandse bodem.

Ik pas me direct weer aan en neem het Nederlandse ritme aan. Ik heb niet heel veel last van de jetlag gehad. Waarschijnlijk komt dit omdat ik bijna de hele terugreis in het vliegtuig heb geslapen.

Vanuit het vliegtuig vanaf Hongkong naar Amsterdam Vanuit het vliegtuig vanaf Hongkong naar Amsterdam

 

Wil je meer lezen over de door mij bezochte plaatsen in Vietnam tijdens deze 21-daagse rondreis, kijk dan op mijn andere website.

 

Mijn reisroute

Algemene informatie Vietnam

Omdat ik een groepsreis naar Vietnam heb geboekt, weet ik niet wat mijn vlucht Amsterdam – Hanoi / Ho Chi Minh City heeft gekost, maar wil je je vlucht los boeken, reken dat op een prijs van € 600,– in het laagseizoen en vanaf € 700,– in het hoogseizoen. Vanaf Amsterdam wordt niet rechtstreeks gevlogen op de twee steden in Vietnam. Ik vloog met Cathay Pacific via Hongkong. Mijn vlucht op de heenreis duurde 16 uur en 10 minuten en de terugreis duurde 16 uur en 40 minuten inclusief de tussenstops in Hongkong.

Voor Vietnam heb je een visum nodig. Mijn visum werd, omdat ik in groepsverband reisde, geregeld door Fox Verre Reizen. Een betrouwbaar visumbureau, zoals Visumpartner kan je veel werk uit handen nemen. Een andere optie is om bij het consulaat in Haarlem of bij de ambassade in Den Haag je visum aan te vragen.

Voor Vietnam zijn geen vaccinaties verplicht gesteld. Meer informatie over aanbevolen inentingen of als je langer in Vietnam verblijft, lees je hier.

 

Meer lezen over Vietnam en reisroutes

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een 21-daagse groepsrondreis door Vietnam. Mijn route begon in Hanoi en eindigde in Ho Chi Minh City. Welke plekken die ik onderweg heb bezocht, lees je in deze blog. Lees je mee? #vietnam #rondreis #groepsrondreis #reisroute #jtravelblog #jtravel Ik maakte een 21-daagse groepsrondreis door Vietnam. Mijn route begon in Hanoi en eindigde in Ho Chi Minh City. Welke plekken die ik onderweg heb bezocht, lees je in deze blog. Lees je mee? #vietnam #rondreis #groepsrondreis #reisroute #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com