Mijn reisroute van 22 dagen door Zuid-Afrika en Namibië

De Deadvlei op dag 12 van mijn 22-daagse rondreis door Zuid-Afrika en Namibië

 

In deze blog vertel ik je mijn reisroute in 22 dagen door Zuid-Afrika en Namibië. Deze groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië was mijn tweede verre (rond)reis in Afrika en ook mijn tweede keer dat ik Zuid-Afrika bezocht. Dit keer heb ik in Zuid-Afrika alleen de omgeving van Kaapstad bezocht. Vanuit deze stad reis ik verder naar het noorden en steek ik de grens over naar buurland Namibië. Deze 22-daagse reis begint in Kaapstad en eindigt in de Namibische hoofdstad Windhoek.

Deze groepsreis door Zuid-Afrika en Namibië werd georganiseerd door NRV. Waarom een groepsreis: ik reis alleen. Deze groep bestaat uit slechts 8 mensen, inclusief mijn persoontje.

Zuid-Afrika & Namibië zijn geweldige landen met vriendelijke mensen, een schitterende natuur, veel wildlife, leuke plaatsen/steden en soms goede hotels maar ik heb ook in slechte hotels geslapen tijdens deze reis.

Dit is mijn reisroute van 22 dagen door Zuid-Afrika & Namibië.

 

Dag 1 : Vliegen van Amsterdam naar Kaapstad

Ik vlieg rechtstreeks met KLM van Amsterdam naar Kaapstad. Ik heb geen jetlag als ik ’s avonds laat in Kaapstad aankom. Dit omdat er geen tijdsverschil is tussen Zuid-Afrika en Nederland. De hele dag breng ik door in het vliegtuig. Omdat ik een afwijkende vlucht heb dan de rest van de groep (zij komen de volgende dag aan en vliegen met Emirates via Dubai) ben ik naast een ander groepslid die ook met KLM vliegt, de enige die al in Zuid-Afrika is. Ik heb een extra nacht in een hotel geboekt. In tegenstelling tot dit groepslid verblijf ik deze nacht niet in het hotel waar we vanaf morgen als groep allemaal slapen maar in een ander hotel, het Cape Diamond Hotel. Morgen moet ik verhuizen. Maar voor deze ene nacht wordt ik naar het Cape Diamond Hotel vlak bij Greenmarket Square en de Company’s Gardens gebracht.

Het uitzicht vanuit het vliegtuig op weg naar Kaapstad op dag 1 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië Het uitzicht vanuit het vliegtuig op weg naar Kaapstad

 

Dag 2 : Kaapstad

Omdat ik om 11.00 uur opgehaald wordt en naar het andere hotel word gebracht, blijf ik deze ochtend in de buurt van het Cape Diamond Hotel. Ik breng een bezoek aan Greenmarket Square waar op het moment dat ik er loop nog niet veel te beleven is, maar ik ben waarschijnlijk te vroeg. Daarna loop ik door naar Company’s Garden,  een park in het centrum van Kaapstad met aan de rand het parlementsgebouw. Ik ben hier twee jaar geleden ook al geweest. Het is hier rustig en mooi. De eekhoorntjes zijn weer in grote getale aanwezig. Het is hier zo schitterend en er zijn zoveel planten, bomen en suikerbossies te zien dat ik weer oren en ogen te kort kom. Dan is het tijd om terug te gaan naar het hotel want ik word naar het Lady Hamilton Hotel gebracht waar in de loop van de middag de rest van de groep ook aan zal komen. De kamer in dit hotel is gedateerd.

Helaas is een bezoek aan Robbeneiland niet mogelijk, alle afvaarten vandaag zijn volgeboekt.

Ik wacht niet op de groep. Ik reis met een taxi naar Victoria & Albert Waterfront. Hier lunch ik en koop ik een paar souvenirs.

Voor de lunch bezoek ik Nobel Square, het plein vlakbij Waterfront waar de standbeelden staan van de vier Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaars voor de Vrede staan: Nelson Mandela, Desmond Tutu, Frederik de Klerk en Albert Luthuli. De beelden vind ik niet echt lijken, maar dat is mijn mening.

De rest van de middag vermaak ik me in Two Oceans Aquarium. Hier zie je veel aquaria met vissen, walvisachtigen, koraal en pinguïns. Two Oceans Aquarium vertelt het leven van de Indische en Atlantische Oceaan.

Two Oceans Aquarium in Kaapstad op dag 2 van mijn 22-daagse rondreis door Zuid-Afrika en Namibië Two Oceans Aquarium in Kaapstad

 

Met de taxi reis ik terug naar het hotel. Daar maak ik kennis met de reisleider, Karel. Bij het diner in het hotel maak ik kennis met de rest van de groep. Zij zijn in de loop van de middag gearriveerd en hebben een korte wandeling in de buurt van het hotel gemaakt. Omdat het andere groepslid (zij was ook in het centrum van Kaapstad, maar ik heb haar daar niet gezien) en ik er niet waren, zijn ze niet meer naar de Tafelberg gereden.

Deze nacht verblijf ik in het Lady Hamilton Hotel. In dit hotel verblijf ik in totaal 2 nachten.

 

Dag 3 : Kaapse Schiereiland met Duikereiland, Kaap de Goede Hoop, Capepoint en Boulder Beach

Vandaag brengen we de hele dag door op het Kaapse Schiereiland, een plek waar ik twee jaar geleden ook al geweest ben.

De eerste stop is Hout Bay. Hier gaan we aan boord gaan van een boot die ons naar de zeehonden op Duikereiland brengt. Duikereiland is een klein eilandje voor de kust met heel veel zeehonden. De boottocht duurt ongeveer veertig minuten.

Vanuit Hout Bay rijden we via Chapman’s Peak naar het zuiden. Chapman’s Peak is een bekende weg en ligt aan de andere kant van de baai recht tegenover Hout Bay. Je hebt vanaf de kant van de weg een mooi uitzicht over de baai en je ziet in de verte Duikereiland liggen. Een aanrader is om hier even te stoppen en te genieten.

De volgende stop in het natuurgebied is Capepoint waar we een wandeling naar de vuurtoren maken. Hier staat een bord met de mededeling dat Amsterdam 9.635 kilometer verderop ligt. Het is genieten hier van het schitterende uitzicht over zee.

Het Kaapse Schiereiland op dag 3 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië Het Kaapse Schiereiland

 

De volgende stop is bij het bekende bord van Kaap de Goede Hoop. Dit bord geeft aan dat je op het meest zuidwestelijke punt van het vasteland van Afrika bent. Het is er druk. Langs de kant van de weg zitten heel veel bavianen. Ze zijn zo brutaal dat ze zelfs op het dak van de auto, die voor ons rijdt, zitten en op deze manier een stuk meeliften.

De laatste stop van de route over het Kaapse Schiereiland is bij de pinguïns in Boulders Beach. Deze pinguïns kun je van dichtbij bekijken. Ze zijn mensen gewend en trekken zich dan ook niets van je aan.

Ook deze nacht verblijf ik in het Lady Hamilton Hotel. Hier heb ik in totaal 2 nachten verblijven.

 

Dag 4 : Kaapstad Stellenbosch

Voor we Kaapstad verlaten, wagen we een poging om de Tafelberg op te kunnen. Maar het weer zit niet mee en de Tafelberg ligt onder zijn tafelkleedje en is gesloten. We rijden door naar Signal Hill waar we een schitterend uitzicht over Waterfront, Robbeneiland en de haven van Kaapstad.

Na Signal Hill rijden we door naar Victoria & Albert Waterfront. Ik ben hier een paar dagen geleden al geweest, maar voor de rest van de groep is dit nieuw.

Na de lunch rijden we door naar Stellenbosch, midden in het Zuid-Afrikaanse wijnland. Ik vind dit een van de mooiste plekjes in Zuid-Afrika. Stellenbosch is gebouwd in Kaap-Hollandse stijl. In het centrum zijn veel restaurants en leuke. kleine winkels.

In Stellenbosch bezoeken we de Botanische Tuin en de Moederkerk.

Deze nacht slaap ik in het Stellenbosch Hotel in Stellenbosch.

De Tafelberg in Kaapstad onder het tafelkleedje op dag 4 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië De Tafelberg in Kaapstad onder het tafelkleedje

 

Dag 5 : Stellenbosch – Paarl – wijnproeven – Mooiberge

Een mooie fotostop is bij de Victor Verster gevangenis van waaruit Nelson Mandela in 1990 is vrijgelaten. Zijn standbeeld staat voor de gevangenis. Een indrukwekkende plek die in het verleden heel veel heeft losgemaakt. In februari 1990 kwam Nelson Mandela hier samen met zijn toenmalige echtgenote Winnie Mandela de gevangenis uitgelopen.

We bezoeken vandaag het Taalmonument van Paarl. We krijgen van de gids een uitgebreide uitleg over de symboliek van dit monument want dat heb je nodig om te snappen wat alles betekent. Het taalmonument vertegenwoordigt de groei en de evolutie van de Afrikaanse taal en geeft erkenning aan de uiteenlopende wortels wat verspreid ligt over drie continenten. Het monument bestaat uit diverse verminderende structuren, die invloeden van verschillende talen en culturen op Afrikaans zelf en de politieke ontwikkelingen in Zuid-Afrika symboliseren: Heldere Westen – de Europese oorsprong van de taal, Magisch Afrika – Afrikaanse invloeden op de taal, Brug – tussen Europa en Afrika, Afrikaans – de taal zelf, Republiek – uitgeroepen in 1961, Maleise taal en cultuur.

We rijden door naar een wijnestate waar het de bedoeling was om aan een rondleiding en wijnproeverij deel te nemen. Maar dit loopt in het honderd. Ondanks de telefonische bevestiging van gisteren is er niet op onze komst gerekend en krijgen we een snel rondje wijnproeven. Nu is dat niet aan mij besteed. Van mij mag dit deel van de dag overgeslagen worden, maar als je in de buurt van Stellenbosch bent, hoort een wijnproeverij op een van de vele wijnestates er wel bij.

De volgende stop is in Mooiberge, een groot aardbeienplukveld met daar tussen van metaal gemaakte dieren en sporters die in de meest felle kleuren zijn gespoten/geverfd.

Mooiberge op dag 5 van mijn 22-daagse rondreis door Zuid-Afrika en Namibië Mooiberge

 

Terug in Stellenbosch maken we een wandeling naar Ome Samie se winkel, een begrip in Stellenbosch en een winkel van sinkel die je moet hebben bezocht als je in Stellenbosch bent.

Ook deze nacht verblijf ik in het Stellenbosch Hotel. Hier heb ik in totaal 2 nachten verblijven.

 

Dag 6 : Elandsberg Eco Reserve Vogeleiland Calvinia

Vandaag brengen we, na een rit door de Cederbergen, een bezoek aan Elandsberg Eco Reserve. Hier wordt de ook in Nederland bekende rooibosthee verbouwd en gefabriceerd. We bezoeken de tweejarige planten en de fabriek.

Lees ook: Alles over rooibos

 

Een bezoek, dat wij als groep niet in het programma hebben staan, is een bezoek aan Vogeleiland. Dit eiland aan de Atlantische kust is bekend om de vele jan-van-genten. Het is leuk om hier even rond te lopen.

Na een bezoek aan het strand van Lambert’s Bay rijden we helemaal terug het binnenland in naar Calvinia waar we laat aankomen. Te laat, maar dat komt doordat de planning van deze dag niet klopt en het bezoek aan Vogeleiland niet in het programma paste.

Deze nacht slaap ik in een mega kamer in het Dorpshuis, onderdeel van het Hantam Huis, in Calvinia.

Vogeleiland op dag 6 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië Vogeleiland

 

Dag 7 : Calvinia Augrabies Falls

Na een wandeling door Calvinia vertrekken we naar het noorden van Zuid-Afrika, naar Augrabies Falls.

Deze watervallen van Augrabies Falls vallen mij ontzettend tegen (ik heb namelijk ontzettend mooie foto’s met een spectaculaire waterval gezien). Het water staat nu heel laag, waardoor de waterval totaal niet spectaculair is. Qua dieren zien we hier voornamelijk hagedissen en een paar vogels. Het is er bloedheet.

Deze nacht slaap ik in het tegenvallende Kalahari Gateway Hotel in Kakamas.

Augrabies Falls op dag 7 van mijn 22-daagse rondreis door Zuid-Afrika en Namibië Augrabies Falls

 

Dag 8 : Augrabies Falls/Kakamas – Fish River Canyon

Vandaag steken we de grens tussen Zuid-Afrika en Namibië over. We moeten een stukje niemandsland. Bij de grens om Namibië in te komen moeten we een heel formulier invullen met vragen wat we wel niet komen doen in Namibië. We moeten de medewerkers lief aankijken is ons geïnstrueerd.

Het eerste dat we doen in Namibië is lunchen bij de Wimpy, die ze schijnbaar hier ook kennen. Bij een creatief winkeltje maken we weer een stop.

Deze nacht verblijf ik in een hele ruime kamer in het Ai Ais Resort in de buurt van Fish River Canyon. Hier is een spa en een mooi groot zwembad. Behalve het hotel gedeelte is er ook een camping met braaiplekken. Ons diner is, hoe kan het ook anders in Zuid-Afrika en Namibië, een braai (barbecue). Het vlees en andere benodigdheden had de reisleider voor we de grens overgingen in Springbok (Zuid-Afrika) gekocht.

Net over de grens tussen Zuid-Afrika en Namibië in Namibië op dag 8 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië Net over de grens tussen Zuid-Afrika en Namibië in Namibië

 

Dag 9 : Fish River Canyon

Vandaag bezoeken we de Fish River Canyon. We maken verschillen stops. Het uitzicht bij deze stops is heel spectaculair. Het gebied doet me denken aan de foto’s die ik van de Grand Canyon in de Verenigde Staten gezien heb. Ik geniet van het schitterende spectaculaire uitzicht. Ook hier staat het water zeer laag vanwege de aanhoudende droogte.

Terug naar het hotel maken we een paar stops, zoals bij struisvogels, gemsbokken en bij autowrakken van Russische makelij. Deze zijn hier in het verleden achtergelaten.

De rest van de dag zijn we vrij. Een deel van de groep maakt nog een korte wandeling met veel klauterwerk.

Ook deze nacht verblijf ik in het Ai Ais Resort in de buurt van Fish River Canyon.

Fish River Canyon op dag 9 van mijn 22-daagse rondreis door Zuid-Afrika en Namibië Fish River Canyon

 

Dag 10 : Fish River Canyon – Keetmanshoop Gochas

Het wordt een lange dag vandaag. Vanuit de Fish River Canyon rijden we naar Keetmanshoop. Hier blijkt maar weer eens voor de zoveelste keer hoe slecht deze reis georganiseerd is. Ik ben gewoon van een groepsrondreis dat de lunches vooraf geregeld zijn en dat is deze reis totaal anders. Het is elke dag zoeken naar een lunchplek en dan is het soms heel lang wachten voor de lunch geserveerd wordt. En dat terwijl de groep bestaat uit 8 mensen, een reisleider en een chauffeur. Ook in Keetmanshoop verliezen we veel tijd met wachten op een lunch (en dat is niet voor het eerst).

Hoofddoel van vandaag is het Kokerbomenwoud/Quiver Tree Forest en Giant’s Playground. Een kokerboom is een aloesoort. Het zijn mooie bomen en fotogeniek. Giant’s Playground vind ik niet bijster interessant. Ik loop ook niet zo ver door dan de meeste groepsleden. Voor mij is het een hoop stenen en meer niet. Sorry, als ik nu mensen beledig.

Een geplande Sundowner in de Kalahari gaat vanavond via tijdsgebrek niet door. We moeten nog een heel eind rijden om bij de accommodatie in Gochas te komen.

Eenmaal in het hotel treedt tijdens het diner een lokale kinderdans- en zanggroep op.

In Gochas verblijf ik in het Auob Country Lodge.

Het Kokerbomenwoud op dag 10 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië Het Kokerbomenwoud

 

Dag 11 : Gochas – Sesriem

Ook vandaag weer een lange dag. We vertrekken uit Gochas om in de loop van de middag, na een paar stops aan te komen in Sesriem. Sesriem ligt vlakbij de Sossusvlei waar we morgen heen gaan.

Vanavond staat dan eindelijk een sundowner op het programma en ook deze wordt ons bijna door de neus geboord, omdat er weer eens iets niet geregeld is. Het blijkt dat via de lodge waar we verblijven, een sundowner heeft voor maximaal zes personen en wij zijn met zijn achten. En iedereen wil mee. Uiteindelijk is de sundowner en gamedrive via een andere lodge in de omgeving geregeld, zodat we allemaal mee kunnen.

Onze chauffeur/ranger beheert deze lodge samen met zijn broer en doet ook deze sundowners. Deze broer is met een andere auto met een andere groep vanuit hun eigen lodge aan het rondrijden. We komen aan bij de poort van het terrein waar we de gamedrive en sundowner hebben. Het is een schitterend terrein waar we rijden. We zien heel veel springbokken, gemsbokken, vier zebra’s, twee giraffes, vogels, gnoes, een kudu en sociable weavers. Eén van de springbokken is nog maar een week oud. Als de broer er ook is met een groep Amerikanen, worden er stoelen, tafels met een tafelkleedje, drinken en hapjes klaargezet. De zonsondergang/sundowner is geweldig. De zon gaat onder achter de bergen en heeft schitterende tinten. Twee giraffes staan mee te kijken. Een schitterende gamedrive en sundowner. Een aanrader.

In Sesriem verblijf ik in Betesda Lodge.

De Sundowner in de buurt van de Sossusvlei op dag 11 van mijn 22-daagse rondreis door Zuid-Afrika en Namibië De Sundowner in de buurt van de Sossusvlei

 

Dag 12 : Sossusvlei

Het is vroeg als de wekker gaat. Het wordt een lange en mooie dag. We bezoeken één van de hoogtepunten van Namibië: de Sossusvlei. Om 06.30 uur gaat de poort open en onze reisleider wil om die tijd aanwezig zijn.

Met onze eigen bus rijden we het gebied binnen. Onderweg zien we wild, zoals gemsbokken, springbokken, struisvogels en een zadelrugjakhals. We maken verschillende fotostops om de rode zandduinen te fotograferen. Het waait vandaag heel erg hard, iets wat in dit gebied niet normaal is en later horen we dat het die dag wel heel extreem is. Overal waar je kijkt, zie je het oranje-rode zand.

Om bij de Deadvlei te komen moeten we overstappen in een 4×4. Bij de Deadvlei kun je de moeilijke route of de iets makkelijkere route nemen. Ik kies gezien de omstandigheden (harde wind en bloedje heet) voor de iets makkelijker route. De Deadvlei is één van de meest gefotografeerde plekken in de Sossusvlei. De zandduinen van de Sossusvlei staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De volgende stop is Dune 45. Dune 45 is een begrip in dit gebied. We moeten tegen de wind boxen om het hoge duin te beklimmen. Het waait zo ontzettend hard opgeef want het is niet te doen. Het zand zie je opstuiven.

De Sossusvlei op dag 12 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië De Sossusvlei

 

Na de lunch bezoeken we Sesriem Canyon. We dalen af in de canyon. Het is geen spectaculaire canyon. Beneden in canyon maak ik een korte rondgang. Het is een mooi stukje natuur.

De rest van de middag brengen we door bij het zwembad van de lodge.

Ook deze nacht verblijf ik in Betesda Lodge in de buurt van Sesriem.

 

Dag 13 : Sesriem – Solitaire – Swakopmund

We verlaten het binnenland van Namibië en reizen verder naar de Atlantische kust. Eindbestemming vandaag is Swakopmund.

De eerste stop is in Solitaire. Solitaire is bekend vanwege het boek van Ton van der Lee. In Solitaire is een bakkerij, een winkeltje, een benzinepomp waar iedereen moet tanken, want het duurt heel lang voor je weer kunt tanken. Verder is er in dit 92 zielen tellend gehucht niets te vinden. De appeltaart uit de bakkerij moet je wel geproefd hebben, want die is heerlijk.

Onderweg naar Walvis Bay maken we een paar stops, bij de Steenbokkeerkring, op de Gaubpas, op de Kuisebpas en bij Vogelfederberg.

Walvis Bay is uitgestorven als we arriveren. Wat blijkt, het is zaterdag en dan is alles hier gesloten (lijkt Duitsland wel, nu is Namibië een vroegere Duitse kolonie en deze gewoonte van gesloten winkels op zaterdagmiddag hebben ze overgenomen). Beetje jammer, want ook een lunchadres is moeilijk te vinden.

Omdat het relatief vroeg is wil de reisleider ons het maanlandschap en de Welwitschia Drive laten zien. Maar we rijden verkeerd (iets wat door groepsleden ook wordt gezegd. In de reisgidsen staat dat de ingang in het zuiden is en wij rijden ten noorden van het gebied op de weg naar Windhoek, maar onze reisleider is stronteigenwijs en laat de chauffeur gewoon verder rijden). Maar we zien vandaag geen maanlandschap en geen welwitschia. Dat wordt maandag opnieuw proberen. Iedereen wordt hier chagrijnig van.

We komen aan bij ons hotel in Swakopmund. Ik heb veel hotels van binnen gezien, maar zo niet welkom heb ik me nog nooit gevoeld. Alle service is te veel, voor WIFI moet extra betaald worden en is duur hier, maar iedereen heeft het nodig, want alle groepsleden zijn de gang van zaken zat en gaan de volgende dag een klacht indienen bij de reisorganisatie. De kamers in dit hotel zijn klein en er mankeert van alles aan, zo hebben we maar één handdoek per persoon en geen douchemat en geen zeep. Het is heel basic allemaal en niet schoon.

Ik wil niet lang in mijn kamer verblijven en ga naar het dichtbijgelegen strand om hier bij de pier van de mooie zonsondergang te genieten. Swakopmund doet zeer Duits aan en dat is ook bij de restaurants te merken, veel wordt in het Duits aangegeven en er wordt zelfs nog Duits gesproken.

In Swakopmund verblijf ik 2 nachten in het Swakop Lodge (Gruner Kranz).

Solitaire op dag 13 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië Solitaire

 

Dag 14 : Swakopmund

Omdat op zondag alles gesloten is en we dus in een uitgestorven Swakopmund verblijven en het hotel slecht is zonder faciliteiten, besluit ik deel te nemen aan twee excursies: een boottocht bij Walvis Bay en een Living Desert Tour met een 4×4 in de Namib Desert. Ik ben niet het enigste groepslid die deze excursies of één er van maakt.

De bootexcursie is ’s ochtends en duurt 3-3,5 uur. We varen met een gids naar de zeehonden en zien onderweg een paar pelikanen die we ook al in de haven zagen zwemmen, aalscholvers, dolfijnen en zeehonden. Onderweg krijgen we champagne en oesters. Er komt zelfs een zeehond aan boord van de boot.

Een pelikaan tijdens de boottocht in Walvis Bay op dag 14 van mijn 22-daagse rondreis door Zuid-Afrika en Namibië Een pelikaan tijdens de boottocht in Walvis Bay

 

Lees ook: Excursies in Walvis Bay (Namibië) : Bootcruise en Living Desert Tour

 

’s Middags gaan we met een 4×4 en gids/chauffeur door de Namib woestijn. We rijden in een kolonne van meerdere auto’s. Onderweg maken we verschillende fotostops, zoals bij een groep flamingo’s en bij een zoutpan. Onze chauffeur graaft in het zand en er komt een gekko tevoorschijn, een klein beestje dat niet tegen de zon kan en na het maken van de foto’s ook snel weer teruggezet wordt.

Het drijfzand dat we onderweg tegenkomen is heel verraderlijk. We springen met bijna de hele groep op het zand, de vloer beweegt en we zakken allemaal door het zand in de blubber.

We maken verschillende stops, waaronder bij een lagune waar flamingo’s wegvliegen als we aan komen lopen. Af en toe rijden we met de auto recht naar beneden, maar zo eng als iedereen zegt, vind ik het niet.  Onderweg zien we nog meer wild zoal springbokken, een zadelrugjakhals, een valk en haar jong en een struisvogel.

Dan is deze schitterende excursie al weer voorbij en worden we door de chauffeur/gids naar het hotel in Swakopmund gebracht.

Ook deze nacht verblijf ik in het Swakop Lodge (Gruner Kranz) in Swakopmund.

 

Dag 15 : Swakopmund – Skeleton Coast

Vandaag bezoeken we dan toch het maanlandschap en de Welwitschia. De reisleider en chauffeur hebben een permit moeten regelen en nu blijkt dat de ingang tot het gebied wel degelijk aan de zuidkant ligt.  Bij het maanlandschap maken we twee fotostops. We kijken van boven op het maanlandschap. Ik vind het tegenvallen, zeker gezien de moeite die we er voor moeten doen.

Het is vanaf het maanlandschap nog 40 kilometer rijden voor we de welwitschia’s zijn. We maken nog een paar keer stop voor de welwitchia’s die langs de kant van de weg groeien, voor we aankomen bij een 1.500 jaar oude welwitschia. Deze plant bevindt zich achter een hek. Je kunt via een loopbrug de plant bereiken om deze van bovenop fotograferen.

’s Middags brengen we een bezoek aan de zeehonden van Cape Cross. Overal waar je kijkt zijn zeehonden, ook onder de vlonders waar we over heen lopen. Het is hier heel mooi maar de zeehonden stinken en ze hebben ontzettend veel lawaai.

Zeehonden in Cape Cross op dag 15 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië Zeehonden in Cape Cross

 

We rijden langs Skeleton Coast naar het noorden. Ik weet nog altijd niet wat we hier deden. Er is niets te zien, vergane schepen die aan Skeleton Coast zouden moeten liggen, heb ik niet gezien en we belanden in de complete middle of nowhere op een plek waar niets te doen is. Het is zonde van de tijd dat we hier heen en weer moeten rijden. Dit was ook weer een punt waar veel klachten over waren en waarvan ook de reisleider niet wist wat we er deden.

Ik verblijf deze nacht in Terrace Bay, aan de Atlantische kust.

 

Dag 16 : Skeleton Coast – Khorixas

We rijden ’s ochtends de lange weg terug langs de Skeleton Coast. We rijden het binnenland weer in waar het in vergelijking met de kust heel warm is.

Bij Twyfelfontein bezoeken we Rotstekeningen van de San, de Bosjesmannen. We krijgen hier een rondleiding langs de Santekeningen. De wandeling is veel klimwerk langs de verschillende tableaus. De San hebben toen al de vele dieren, die hier voorkomen vastgelegd, zoals de neushoorn, olifant, giraffe. Deze excursie duurt ongeveer een uur. Deze tekeningen staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De tekeningen zijn goed bewaard gebleven.

De volgende stop is Petrified Forest. Ik vind dit tegenvallen. Petrified Forest zijn versteende bomen. Het Petrified Forest (Versteende Woud) ligt op een zandstenen rif waarop 50 boomfossielen staan die naar schatting 260 miljoen jaar oud zijn. We krijgen een rondleiding door het gebied.

Na dit bezoek rijden we naar Khorixas Lodge in Khorixas.

Rotstekeningen van de San in Twyfelfontein op dag 16 van mijn 22-daagse rondreis door Zuid-Afrika en Namibië Rotstekeningen van de San in Twyfelfontein

 

Dag 17 : Khorixas – Etosha Nationaal Park

Vanuit Khorixas rijden naar een Himba dorp. Onderweg krijgen we uitleg over deze lokale bevolking. In dit dorp is de blanke boer Jaco volledig is geïntegreerd met de Himba stam en dat hij inmiddels meerdere vrouwen heeft en maar liefst 34 kinderen.

We bezoeken Otjikandero Himba Orphanage Village. Van een lokale Himba gids krijgen we uitleg over de Himbavrouwen en hun kroost. Mannen zijn er amper in het dorpje. We lopen langs de verschillende hutten naar een veld waar de dames met hun vele kinderen zitten. De vrouwen dragen alleen een lendenrokje en veel sieraden, om de enkels, polsen en hals. Het haar is helemaal apart, er zit rood spul in en onderaan is het pluizig en ze hebben een pluk recht op het hoofd staan. Verder hebben ze een roodachtige kleur.

We rijden in de richting van het Etosha National Park.

Deze nacht en de komende nacht slaap ik in een volledig ingerichte tent in Mondjila Safari Camp in de buurt van Etosha National Park.

De Himba's op dag 17 van mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië De Himba’s

 

Dag 18 : Etosha Nationaal Park

Vandaag opnieuw een hoogtepunt: Etosha National Park.

We hebben een 4×4 en een ranger tot onze beschikking waarmee we de hele dag door het park rijden. We zien vandaag veel wild zoals een kudu, een jakhals, springbokken, een gemsbok, zebra’s, een koraan vogel, koribuster vogel, een kapriel, een double bended renvogel, veel olifanten en bij de waterplas struisvogels, gemsbokken, springbokken, de koritrap (vogel). In een open veld komt een hyena heel dichtbij.

Voor de auto steken de olifanten de weg over en lopen recht op de auto af waardoor we naar achteren moeten. Het is een schitterend spektakel zo dichtbij de auto langs.

Na de lunch zien we bij de waterplas nog meer olifanten. Bij de waterplas lopen nog veel meer dieren, zoals de springbokken, zebra’s, gemsbokken rond. De rest van de middag zien we nog veel meer zoals zebra’s, jakhalzen en giraffes die de weg oversteken. Nog altijd heb ik geen luipaard gespot.

Etosha National Park op dag 18 van mijn 22-daagse rondreis door Zuid-Afrika en Namibië Etosha National Park

 

Ik zou het liefst nog een dag in dit nationale park willen doorbrengen, maar helaas, morgen reizen we verder.

’s Avonds is er een braai bij de accommodatie waar we verblijven.

Ook deze nacht slaap ik in een volledig ingerichte tent in Mondjila Safari Camp in de buurt van Etosha National Park.

 

Dag 19 : Etosha Nationaal Park – Waterberg Plateau National Park

Deze ochtend verlaten we de omgeving van Etosha National Park. De eerste stop is Otjiwarongo Crocodile Farm. In dit park zijn krokodillen te zien. We krijgen een rondleiding langs de verschillende hokken en waterbassins. De dieren liggen hier op leeftijd.

In de middag arriveren bij de lodge niet ver van het Waterberg Plateau National Park. Hier maken we een gamedrive. De rotspartijen hier zijn schitterend. Het duurt lang voor we bij het plateau zijn. Als we vijf hekken door zijn, zijn we op het plateau. Onderweg zien we apen en een kleine termietenhoop. We stoppen bij een uitkijkpost. Hier zien we giraffes en buffels bij de waterpoel. Onderweg zien we nog veel meer wild zoals drie witte neushoorns, kudu’s, roanantilope en de zwarte neushoorn. Bij een andere waterplaats zien we nog meer buffels.

Ik verblijf deze nacht in Waterberg Resort in de buurt van het Waterberg Plateau National Park.

Een buffel in het Waterberg Plateau National Park op dag 19 van mijn 22-daagse rondreis door Zuid-Afrika en Namibië Een buffel in het Waterberg Plateau National Park

 

Dag 20 : Waterberg Plateau National Park – Windhoek

Dit is een reisdag vanuit het Waterberg Plateau National Park naar de Namibische hoofdstad Windhoek.

Onderweg maken we een stop bij de craftmarket van Okahandja. Bij de craft market word ik gek van de verkopers. Iedereen wil je haar/zijn stalletje in hebben. Ik koop bij een stalletje drie houten olifantjes. Er is zoveel zooi te koop en in elk stalletje is bijna hetzelfde te koop.

Halverwege de middag komen we aan bij het hotel in Windhoek. De rest van de middag brengen we door bij het zwembad.

’s Avonds is er afscheidsdiner in het bekende Joes Beerhouse.

In Windhoek verblijf ik een nacht in het Safari Hotel.

Een wrattenzwijn voor de kamers in het Waterberg Resort op dag 20 van mijn 22-daagse rondreis door Zuid-Afrika en Namibië Een wrattenzwijn voor de kamers in het Waterberg Resort

 

Dag 21 : Windhoek en vlucht Windhoek – Johannesburg

Deze zondagochtend breng ik door in Windhoek. De rest van de groep is al vertrokken voor hun terugvlucht van Windhoek via Johannesburg (Zuid-Afrika) en Dubai naar Amsterdam. Ik heb een andere transfer omdat ik met KLM terugvlieg vanaf Windhoek via Johannesburg naar Amsterdam en een veel latere vlucht heb. Ik had bij boeking geen zin om uren op de luchthaven van Johannesburg rond te hangen.

Nu kan ik nog even de Namibische hoofdstad Windhoek in. Er gaat een gratis hotelshuttlebus naar het centrum van Windhoek. Veel is hier niet te beleven. Want het is zondag en de winkels zijn bijna allemaal gesloten. Ik loop langs de eveneens gesloten Christuskirche. Hier is een kerkdienst gaande, gezien de grote hoeveelheid auto’s die voor de deur staan.

Een eindje verderop staat een standbeeld van de Sam Nujoma, de eerste president van een onafhankelijk Namibië. Vanaf het balkon van het National Museum of Namibia heb je een schitterend uitzicht over Windhoek. Ik heb helaas geen tijd om naar binnen te gaan. Buiten staan oude wagens en beelden die herinneren aan de onafhankelijkheidsstrijd in Namibië. Ik was graag een dag langer in Windhoek gebleven, want er is genoeg te zien. Maar helaas.

De Christuskirche in Windhoek op dag 21 van mijn 22-daagse rondreis door Zuid-Afrika en Namibië De Christuskirche in Windhoek

 

Ik ga terug naar het hotel met de hotelshuttlebus. De transfertaxi is op tijd en brengt me naar de luchthaven van Windhoek. Een klein vliegveld in vergelijking met bijv. Amsterdam. Veel winkels zijn er niet maar ik moet mijn Namibische dollars kwijt, dus koop ik wel wat.

Ik moet lopend naar het toestel van South African Airways voor de vlucht van een uur van Windhoek naar Johannesburg. Aan het eind van de avond moet ik boarden voor de vlucht naar Amsterdam

 

Dag 22 : Terugvlucht Johannesburg naar Amsterdam

Aan alles komt een eind en ook aan deze reis. Even na middernacht op de 22e dag van deze reis stijgt het toestel van KLM op voor de terugvlucht naar Amsterdam. Ik kan  je niet heel veel vertellen over deze vlucht want ik heb heerlijk geslapen. Ik word wakker als we boven Frankrijk vliegen en val prompt weer in slaap en word weer wakker als we al boven de Rotterdamse haven vliegen.

De Rotterdamse haven vanuit het vliegtuig op dag 22 van mijn 22-daagse rondreis door Zuid-Afrika en Namibië De Rotterdamse haven vanuit het vliegtuig

 

Wil je meer lezen over de door mij bezochte plaatsen in Zuid-Afrika & Namibië tijdens deze 22-daagse rondreis, kijk dan op mijn andere website.

 

Mijn reisroute

 

Algemene informatie Zuid-Afrika & Namibië

Vlucht

Omdat ik een groepsreis naar Zuid-Afrika & Namibië heb geboekt, weet ik niet wat mijn vlucht Amsterdam-Kaapstad / Windhoek – Johannesburg – Amsterdam heeft gekost, maar wil je je vlucht los boeken, reken dat op een prijs vanaf € 700,–. Tussen Kaapstad en Johannesburg wordt rechtstreeks door KLM gevlogen. De terugvlucht vanuit Windhoek is niet rechtstreeks. Meestal heb je een vlucht via Johannesburg. Mijn vlucht op de heenreis duurde 11 uur en 20 minuten en de terugreis duurde 17 uur en 50 minuten inclusief de overstap in Johannesburg.

 

Visum

Voor Zuid-Afrika en Namibië heb je als Nederlander geen visum nodig. Bij aankomst en vertrek krijg je in beide landen een stempel in je paspoort.

 

Vaccinaties

Voor Zuid-Afrika zijn geen vaccinaties verplicht gesteld. Meer informatie over aanbevolen inentingen of als je langer in Zuid-Afrika verblijft, lees je hier. Voor sommige gebieden in Zuid-Afrika heb je malariatabletten nodig. Voor deze reis heb ik ze niet nodig gehad.

Ook voor Namibië zijn geen verplichte vaccinaties vereist. Meer informatie over inentingen voor Namibië lees je hier.

 

Reisorganisatie

Dit was een slecht georganiseerde reis. Dit is mijn persoonlijke mening. De planning en organisatie klopten niet altijd en hotels waren soms beneden de norm.

Namibië en Zuid-Afrika zijn geweldige landen. Mocht je in de gelegenheid zijn om deze Afrikaanse landen te bezoeken, ga, maar kijk goed naar de reisorganisatie als je in groepsverband gaat. Ondanks alle ongemakken tijdens deze 22-daagse rondreis door Zuid-Afrika & Namibië heb ik genoten van deze twee schitterende landen.

Organisaties die ook in groepsverband naar Namibië reizen zijn Djoser, Fox Verre Reizen = nu ANWB Reizen, Sawadee, Travelworld, SRC Reizen en Jambo Safari Club.

 

Autohuur

Zelf regelen kan altijd. Met een 4×4 kun je in Namibië heel goed uit de voeten. Een personenauto zal ik afraden voor Namibië. Dit omdat je veel off-road rijdt. Neem wel een extra (of twee) autobanden mee, want in Namibië zijn bijna geen asfaltwegen en rijd je nog wel eens lek op de gravelwegen. Wij hebben deze reis geen lekke band gehad (gelukkig). Maar we hadden wel 2 reservebanden in het busje liggen.

De infrastructuur in Zuid-Afrika is qua ontwikkeling een stuk verder dan die in Namibië. In Zuid-Afrika heb je genoeg aan een personenauto al is een 4×4 voor een gamedrive wel aan te rijden als je deze met je eigen auto wilt maken.

 

Meer lezen

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een rondreis van 22 dagen door Zuid-Afrika & Namibië. Mijn reis begon in Kaapstad en eindigde in de Namibische hoofdstad Windhoek. Welke plekken die ik onderweg heb bezocht, lees je in deze blog. Lees je mee? #zuidafrika #namibie #rondreis #groepsrondreis #reisroute #jtravelblog #jtravel Ik maakte een rondreis van 22 dagen door Zuid-Afrika & Namibië. Mijn reis begon in Kaapstad en eindigde in de Namibische hoofdstad Windhoek. Welke plekken die ik onderweg heb bezocht, lees je in deze blog. Lees je mee? #zuidafrika #namibie #rondreis #groepsrondreis #reisroute #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

2 reacties

  • VerKlaproos schreef:

    Wauw wat een avontuur! ❤️

  • Geef een reactie

    Over JTravelBlog

    Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

    Zoeken

    Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

    Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

    Buy me a coffee

    Aanbiedingen

    Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

    Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

    Boek een vlucht

    Skyscanner

    Boek je hotel



    Booking.com

    Boek je Natuurhuisje

    Boek hier je Natuurhuisje

    Heb je nog iets nodig?

    Bol.com