Verschillende soorten wandelingen op een rijtje

Mijn eerste Trage Tocht was in Rheden

 

Net als half Nederland wandel ik graag. Wandelen kan altijd en overal. Je kunt een wandeling net zo lang/kort maken als je zelf wilt. Ik heb in deze blog de verschillende soorten wandelingen in Nederland voor je op een rijtje gezet. Trek die wandelschoenen maar aan en beleef het zelf. 🥾 Ik wens je alvast heel veel wandelplezier.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit: lekker struinen in de duinen, verhard of onverhard lopen, een lange afstandswandeling, een stadswandeling, een thematische wandeling of van station naar station. Ik heb niet echt een voorkeur, de ene keer loop ik een Trage Tocht, dan loop ik weer een stadswandeling of struin ik door de duinen in de Amsterdamse Waterleidingduinen of loop ik een etappe van een lange afstandswandeling. Maar welke soorten wandelingen zijn er eigenlijk? Ik heb hieronder de verschillende soorten wandelingen in alfabetische volgorde op een rijtje gezet.

 

Groene Halte-wandelroutes

Groene Halte-wandelroutes zijn wandelingen van bushalte naar bushalte. Groene Halte-wandelroutes voeren dwars over de Veluwe. De wandelingen zijn 10-20 kilometer lang. Wil je meer kilometers lopen, dan kun je de routes combineren. De bushaltes aan het begin en het eind van de wandeling zijn een zogenaamde ‘Groene Halte’. De haltes zijn herkenbaar aan een bord met het Groene Halte-logo. De buslijnen die stoppen bij een Groene Halte hebben op alle dagen een frequentie van minimaal één keer per uur. Groene Halte routes liften mee op de bewegwijzering van de Lange-Afstand-Wandelpaden. De Groene Halte-wandelroutes zijn nu ook met behulp van GPX-bestanden te lopen. Twaalf routes zijn gebundeld in de wandelgids Groene Halte-wandelroutes.

 

Groene Wissels

Groene Wissels zijn rondwandelingen van 10 tot ruim 20 kilometer. De Groene Wissels beginnen en eindigen bij hetzelfde treinstation of dezelfde bushalte. De wandelingen zijn zo makkelijk te bereiken met openbaar vervoer en lopen door mooie streken verspreid over heel Nederland. Er zijn maar liefst meer dan 658 Groene Wissels. Groene Wissels zijn afwisselend (natuur, cultuur, dorp, stad), met het openbaar vervoer goed bereikbaar, verrassend met avontuurlijke struinpaadjes, onderweg is het makkelijk navigeren met routebeschrijving, kaart en GPX-bestand. In heel Nederland liggen Groene Wissels en er komen er steeds meer bij. Groene Wissels zijn niet gemarkeerd. Voor € 13,50 per jaar heb je een abonnement op de Groene Wissels op de website van Wandelzoekpagina en kun je de routebeschrijving, de kaart en het GPX-bestand downloaden. Groene Wissels zijn een initiatief van Bart van der Schagt en Wandelzoekpagina. Ik heb tot nu toe alleen de Groene Wissel Vogelenzang : Waterleidingduinen en Landgoederen gelopen, maar op mijn bucketlist met wandelingen staan nog meer Groene Wissels.

Buitenplaats Leyduin tijdens de Groene Wissel Vogelenzang Groene Wissel Vogelenzang

 

Klompenpaden

Klompenpaden zijn rondwandelingen van 3 tot 20 kilometer in de provincies Utrecht en Gelderland. Een klompenpad gaat over boerenerven, langs akkers, strakke slootjes en kabbelende beekjes, door polders, weilanden en landgoederen, langs schapen en koeien. De aantrekkelijkheid van een klompenpad zit hem in de rust onderweg, de kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur op de wandelroutes. Klompenpaden voeren soms over boerenland dat normaal niet toegankelijk is. Hierover zijn afspraken met de boeren gemaakt. Boeren die toestemming geven, ontvangen een vergoeding. De hoogte is gekoppeld aan de lengte van het traject over het boerenland en aan de ondergrond. Je herkent klompenpaden door het gekleurd bordje of een sticker met een klomp erop. Op de website van Klompenpaden vind je alle Klompenpaden. Hier kun je ook achtergrondinformatie downloaden.Er zijn inmiddels 100 klompenpaden. Jammer dat ze alleen in de provincies Utrecht en Gelderland liggen. Ik heb nog geen klompenpad gelopen, maar tijdens mijn etappes van het Westerborkpad ben ik de bordjes wel tegengekomen. Hier vind je boeken met Klompenpaden.

Klompenpaden

 

Knopenrondjes

Knopenrondjes zijn rondwandelingen van 5 t/m 10 kilometer van knooppunt naar knooppunt. Knopenrondjes zijn wandelroutes op basis van de wandelnetwerken in heel Nederland. Een knopenrondje is van het begin tot het eind bewegwijzerd. Knopenrondjes zijn kant-en-klare routes. De routemaker heeft al de mooiste rondjes voor je uitgezocht. Knopenrondjes zijn gevarieerd, bij voorkeur onverhard, liefst alleen voor wandelaars, verkeersveilig en uiteraard het liefst met een leuke horecagelegenheid aan de route. Bij ieder knopenrondje vind je een routebrochure met de knooppuntnummers, een overzichtskaartje en praktische informatie als parkeermogelijkheden, openbaar vervoer (voor zover beschikbaar), musea, bezoekerscentra en bezienswaardigheden. Het GPS-bestand kun je downloaden. Op de op de website van Wandelzoekpagina staan inmiddels 125 knopenrondjes. De planning is dat het aantal Knopenrondjes in Nederland wordt uitgebouwd tot minimaal 500.

Wandelen in de duinen van IJmuiden: paaltje 57 Knopenrondjes

 

Internationale lange afstandswandelingen

Naast de streekpaden en de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) zijn er ook de internationale lange afstandspaden. Op 15 plekken sluit een Lange-Afstand-Wandelpad aan op het internationale wandelnet van de Grote Routepaden  in België, de Fernwanderwege in Duitsland en de Long Distance Footpaths in het Verenigd Koninkrijk. Een paar Europese lange-afstand-wandelroutes, zogenaamde E-paden lopen door Nederland. Ze gaan deels via de Nederlandse Lange-Afstand-Wandelpaden. Dit zijn:

  • De E-2 loopt vanuit Engeland via Hoek van Holland naar Nice/Frankrijk. Dit stuk in Nederland is de LAW/GR 5 en loopt via het Nederlands Kustpad deel 1.
  • De E-8 loopt vanuit de Ierse Zee via de Rijn, Main en Donau en de Karpaten naar Rhodopen. Het Nederlandse deel gaat vanuit Hoek van Holland naar Nijmegen. De route staat in de gids van het Grote Rivierenpad (LAW 6).
  • De E-9 gaat langs de landen aan de Noordzee en de Oostzee. De route begint in Bretagne/Frankrijk via België, Nederland, Duitsland, Polen naar Estland. In Nederland loopt de E-9 van Sluis naar Den Helder, via de Afsluitdijk via de Waddenzeekust van en Friesland en Groningen naar Duitsland. De route staat in de delen 1, 2 en 3 van het Nederlands Kustpad (LAW5).
  • De E-11 gaat vanuit Den Haag naar Leiden-Amersfoort-Oldenzaal naar Bad Bentheim. Via het Harz naar Mark Brandenburg en Masuren. De route van het Nederlandse deel staat in de gids van het Marskramerpad (LAW 3).

 

Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s)

Wandelaars kunnen met de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) in Nederland hun hart ophalen. Er zijn op het moment 23 van deze Lange-Afstand-Wandelpaden. De Lange-Afstand-Wandelpaden worden beschreven op de website van Wandelnet en van elk Lange-Afstand-Wandelpad is een aparte gids te koop. Langeafstandwandelroutes zijn wandelroutes van minimaal 150 kilometer. Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) doorkruisen vaak meerdere regio’s en/of provincies. LAW’s zijn onderweg met witrood stickers in twee richtingen gemarkeerd. Een uitzondering hierop is het Westerborkpad. De reden is dat mensen na hun deportatie in de Tweede Wereldoorlog veelal niet meer terugkwamen. Alle LAW’s lopen van A naar B. Een uitzondering hierop is het Zuiderzeepad. De hoofdroute is opgesplitst in etappes/dagtrajecten, beschreven in beide richtingen. In de wandelgidsen vind je gedetailleerde routekaartjes van het traject met allerlei nuttige dingen zoals achtergrondinformatie en praktische informatie. Op dit moment loop ik etappe voor etappe van het Westerborkpad.

Overzicht van de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) in Nederland: Markeringen van het Westerborkpad, Floris V-pad en het Waterliniepad Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) in Nederland

 

NS-wandelingen

De NS heeft op zijn website ook een deel gewijd aan wandelen. De NS-wandelingen vertrekken van en komen aan op de stations. Vanuit de trein kun je direct met je wandeling beginnen. Je loopt van station naar station en soms naar hetzelfde station. De NS-wandelingen hebben vaak dezelfde route als etappes van de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s), met af en toe een aanpassing. Er zijn ook meerdaagse NS-wandelingen. Meestal zijn dit tweedaagse wandelroutes. De lengte van de trajecten varieert van 12-25 kilometer. De variatie is groot, zo zijn er stadswandelingen, duinwandelingen, boswandelingen en routes over landgoederen. Er is voor elk wat wils. Onderweg volg je grotendeels de roodwit markering van een bestaande LAW. Zo kwam ik tijdens een etappe van het Westerborkpad tussen Wezep en Hattem een paar meiden tegen die dezelfde route liepen als ik, alleen ik liep een etappe van het Westerborkpad tot Hattem en zij liepen de NS wandeling van Wezep naar Zwolle. De tekst en het routekaartje van de NS-wandelingen kun je downloaden op de website van de NS. Ieder jaar komen er 4 NS-wandelingen bij en vallen er 4 af. De afvallers blijven bestaan en gaan verder onder de naam OV-stapper. De nieuwe NS-wandelingen worden elk jaar in de maand april bekend gemaakt. Ik heb de NS-wandeling in Amsterdam: het Westerborkpad gelopen. Maar op mijn bucketlist met wandelingen staan nog meer NS-wandelingen.

De Dokwerker tijdens de NS-Wandeling Amsterdam: Westerborkpad NS-Wandeling Amsterdam

 

Ommetjes

In heel Nederland zijn lokale ommetjes. Dit zijn korte dag(deel)tochten met een lengte van 5 tot 15 kilometer. De wandelroutes zijn uitgezet door omwonenden die de mooie kleine paadjes kennen. Vaak zijn ze gemarkeerd. De Ommetjes vind je op Wandelzoekpagina. Hier kun de routebeschrijving en het gpx-bestand downloaden.

 

OV-stappers

OV-stappers zijn wandelroutes vanuit het openbaar vervoer. OV-stappers zijn NS-wandelingen die niet meer in het officiële NS-pakket zijn opgenomen. Elk jaar verschijnen er vier nieuwe NS-wandelingen en elk jaar verdwijnen er ook weer vier NS-wandelroutes. De 55 dagwandelingen en 15 tweedaagse tochten die niet meer in het officiële NS-pakket zijn opgenomen zijn op de website van Wandelnet te vinden als OV-stapper. OV-stappers worden niet zo vaak bijgewerkt als NS-wandelingen. Soms kan de markering verouderd of zelfs verdwenen zijn. Neem de beschrijving en het kaartje mee en download het GPX-betand. Zo kun je een mooie OV-stapper wandeling maken.

 

Stadse Tocht

Een Stadse Tocht is een wandelroute door de groene en de blauwe gangen van de stad. Daarbij verken je de overgangen naar het buitengebied. Langs de beek of de vaart de stad uit wandelen, door parken, plantsoenen en rafelrandjes. Zeventig procent onverhard haal je bij een Stadse Tocht niet. Wel liefst zoveel mogelijk over vrij liggende, exclusieve wandel- en fietspaden. Er staan 68 Stadse Tochten beschreven op de website van Wandelzoekpagina. Je kunt de Stadse Tochten gratis downloaden op de website van Wandelzoekpagina. Ik liep al meerdere Stadse Tochten, zoals in Leiden en Haarlem, en er staan er nog veel meer op op mijn bucketlist met wandelingen.

Park Matilo tijdens de Trage Tocht Leiden Stadse Tocht Leiden

 

Stationsommetjes

StationsOmmetjes zijn korte ommetjes die beginnen en eindigen bij een station in de buurt. NS wil hiermee wandelen in de eigen omgeving stimuleren en je de mogelijkheid bieden om Nederland te voet te verkennen. StationsOmmetjes zijn korte wandelingen die je bijvoorbeeld in je lunchpauze kunt maken in de buurt van het station waar je werkt of pauze hebt. Op dit moment zijn er 23 korte stationsommetjes van 5-9 kilometer. De stationsommetjes staan op de website van Wandelzoekpagina.

 

Streekpaden

Net als Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) liggen streekpaden door heel Nederland. De afstand van de streekpaden varieert van 80 tot 350 kilometer. Streekpaden zijn in 2 richtingen bewegwijzerd. Streekpaden zijn meestal rondwandelingen (A naar A) en blijven binnen één regio. Nederland kent 21 streekpaden. De streekpaden zijn te herkennen aan de geel-rode markering. Recent zijn het Betuwepad, het Biesboschpad en het Brabants Vennenpad toegevoegd aan dit netwerk. Andere bekende streekpaden zijn het Elfstedenpad, het Krijtlandpad, het Veluwe Zwerfpad, het Texelpad en de Stelling van Amsterdam. Net als bij de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) staan ook de etappes van de streekpaden uitgebreid op de website van Wandelnet. Van de streekpaden zijn aparte wandelgidsen te koop. Maar niet van alle streekpaden.

 

Struinroutes

In het noorden van het land liggen verschillende struinroutes. Elk met hun eigen naam in hun eigen streektaal. Zo heten de struinroutes in Groningen Struunroutes, in Drenthe knapzakroutes, in Friesland Swalkrûtes en Kuierroutes in Overijssel.

Struunroutes zijn tussen 9 en 23 kilometer en lopen langs bijzondere plekken van het Groningse landschap zoals leemruggen uit de IJstijd, wierden en houtsingels. De wandelingen staan op de website van Wandelzoekpagina, maar wat ik mis is een link naar de routebeschrijving.

Knapzakroutes voeren langs de mooiste plekken in Drenthe. De wandelroutes zijn gemiddeld 15 kilometer lang. Het zijn rondwandelingen. Je begint meestal in een historisch dorp en vandaar wandel je langs beekjes, kronkelige bospaadjes en eeuwenoude kerkenpaden. Het netwerk aan Knapzakroutes beslaat inmiddels ruim 1400 kilometer en komt door meer dan 70 dorpen. De 63 Knapzakroutes zijn niet gemarkeerd. De routes staan beschreven op de website Knapzakroutes.

De routes in Friesland heten Swalkrûtes (‘swalkje’ is Fries voor rondzwerven). Deze Swalkrûtes zijn samengesteld in samenwerking met verenigingen voor dorpsbelang. Met de ‘Swalkrûtes’ wil men het platteland en de kleine dorpen onder de aandacht brengen. Het is een cultuurhistorisch een rijk en interessant gebied, qua landschap en natuur afwisselend. Swalkrûtes zijn wandelroutes van ongeveer 8 tot 12 kilometer lang. Ik heb geen website kunnen vinden met de wandelingen van Swalkrûtes. Mocht jij hem wel weten, laat het me weten. Dan kan ik de link in deze blog verwerken.

Kuierroutes zijn flinke wandelingen van ongeveer  25 kilometer in Overijssel. De meeste kuierroutes hebben de mogelijkheid om de route in te korten. De wandelingen maken een rondje van A naar A door het Overijsselse landschap. Er zijn 42 Kuierroutes. Kuieren betekent wandelen en praten. Tijdens het wandelen van een kuierroutes maak je op een ontspannen en informatieve manier kennis met het Overijsselse landschap. De kuierroutes zijn niet gemarkeerd. De wandelingen staan op de website van Wandelzoekpagina, maar wat ik mis is een link naar de routebeschrijving.

 

Trage Tochten

Een Trage Tocht is een wandelroute die zoveel mogelijk over onverharde paden gaan. Bij het maken van een Trage Tocht is de leidraad om minimaal 70% onverharde paden per wandeling in de route op te nemen. Dit wordt ‘zandpadgarantie’ genoemd. Een ander belangrijk criterium is een route met een zo gevarieerd mogelijk landschap van boerenland en natuur. Er staan inmiddels 636 Trage Tochten beschreven op de website van Wandelzoekpagina. Voor € 13,50 per jaar heb je een abonnement op de Trage Tochten op de website van Wandelzoekpagina en kun je de routebeschrijvingen, kaarten en GPX-bestanden downloaden. Zonder abonnement kun je deze wandelingen niet meer downloaden. Een Trage Tocht heeft een lengte variërend tussen de 5 en de 22 kilometer. Je wandelt door natuurgebieden, in het boerenland, langs de waterkant of in een rustig landelijk gebied. Er wordt met het samenstellen van de route rekening gehouden met de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. De Trage Tochten worden ontwikkeld en eventueel geactualiseerd door Rob Wolfs. De wandelingen hebben allemaal een routebeschrijving, een topografische wandelkaart en GPX-bestand. De Trage Tochten zijn ook te vinden in verschillende boeken van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Ik liep al meerdere Trage Tochten en er staan er nog veel meer op op mijn lange bucketlist met wandelingen.

Bussumerheide tijdens de Trage Tocht Bussum Trage Tocht Bussum

 

Urban Walks

Een Urban Walk is een georganiseerde stadswandeling, een ontdekkingstocht door en langs de highlights en ook minder bekende plekken van de stad. Bij het concept van de Urban Walks draait het om de excentrieke ervaring van het stedelijke parcours. De route gaat langs diverse stedelijke locaties. De focus van de wandeltocht ligt op de beleving van de steden. Je kunt kiezen uit een 2 routes van ongeveer 12 of 20 kilometer. Na afloop van de wandeltocht ontvangen alle wandelaars een uniek aandenken aan de Urban Walk. Je kunt je inschrijven op de website van We Are Walking. Kun of wil je die dag geen urban walk maken, kun je de route van de door jou gewenste stad, bijv. de urban walk in Groningen, downloaden.

 

Wandelnetwerken

Je kunt ook wandelen via het knooppunten systeem. Het werkt hetzelfde als het fietsknooppuntsysteem. Een regionaal wandelnetwerk is een fijnmazige infrastructuur van wandelroutes. Je kunt er korte ommetje mee uitzetten of langere, zelfs meerdaagse tochten. Een wandelnetwerk bestaat uit een web van wandelpaden in een deelgebiedje van Nederland, zoals bijvoorbeeld wandelnetwerk Noord-Holland. Je ziet in Nederland steeds meer wandelnetwerken ontstaan. Een wandelnetwerk is gemarkeerd met nummers en pijlen. Op kruispunten en splitsingen staan nummers en van nummer naar nummer volg je pijlen. Ieder wandelnetwerk heeft een overzichtsbord van het netwerk met daarop enkele wandelroutes als suggestie. Je kunt ook zelf je route plannen. Ik liep al een aantal wandelnetwerkroutes van het Wandelnetwerk Noord-Holland. Op mijn bucketlist met wandelingen staan nog meer wandelnetwerkwandelingen en niet alleen in Noord-Holland. Er zijn door Elmar B.V., Uitgeverij speciale boekjes met netwerkwandelingen uitgegeven.

Routepaaltje tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland Wandelnetwerken

 

Werelderfgoedwandelingen

Nieuw zijn de Werelderfgoedwandelingen. Omdat UNESCO Werelderfgoed in 2022 vijftig jaar bestaat, heeft de Stichting Werelderfgoed Nederland in samenwerking met de Trage Tochten voor ieder Werelderfgoed in het Koninkrijk der Nederlanden een wandeling gemaakt. Iedere maand wordt een Werelderfgoed met een route in de schijnwerpers gezet. Schokland was in 1995 het eerste Werelderfgoed in Nederland. Inmiddels bestaan er 12 Werelderfgoederen in Nederland en op de Antillen en is het Eise Eisinga Planetarium in Franeker voorgedragen voor de lijst. Ik heb een aantal van deze erfgoedwandelingen op mijn bucketlist met wandelingen gezet. Je vindt deze werelderfgoedwandelingen op de website van Wandelzoekpagina. Hier kun je de routebeschrijvingen, kaarten en GPX-bestanden gratis downloaden.

[Fort Ossenmarkt in Weesp tijdens de 3e etappe van het Westerborkpad Werelderfgoedwandeling

 

Heb jij na het lezen van deze lijst met verschillende soorten wandelingen nog aanvullingen voor mij? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb in deze blog de verschillende soorten wandelingen in Nederland voor je op een rijtje gezet. Trek die wandelschoenen maar aan en beleef het zelf. Ik wens je alvast heel veel wandelplezier. #soortenwandelingen #wandelen #klompenpaden #law #groenewissel #tragetocht #wandelnetwerk #jtravelblog #jtravel Ik heb in deze blog de verschillende soorten wandelingen in Nederland voor je op een rijtje gezet. Trek die wandelschoenen maar aan en beleef het zelf. Ik wens je alvast heel veel wandelplezier. #soortenwandelingen #wandelen #klompenpaden #law #groenewissel #tragetocht #wandelnetwerk #jtravelblog #jtravel Ik heb in deze blog de verschillende soorten wandelingen in Nederland voor je op een rijtje gezet. Trek die wandelschoenen maar aan en beleef het zelf. Ik wens je alvast heel veel wandelplezier. #soortenwandelingen #wandelen #klompenpaden #law #groenewissel #tragetocht #wandelnetwerk #jtravelblog #jtravel

Ik heb in deze blog de verschillende soorten wandelingen in Nederland voor je op een rijtje gezet. Trek die wandelschoenen maar aan en beleef het zelf. Ik wens je alvast heel veel wandelplezier. #soortenwandelingen #wandelen #klompenpaden #law #groenewissel #tragetocht #wandelnetwerk #jtravelblog #jtravel Ik heb in deze blog de verschillende soorten wandelingen in Nederland voor je op een rijtje gezet. Trek die wandelschoenen maar aan en beleef het zelf. Ik wens je alvast heel veel wandelplezier. #soortenwandelingen #wandelen #klompenpaden #law #groenewissel #tragetocht #wandelnetwerk #jtravelblog #jtravel Ik heb in deze blog de verschillende soorten wandelingen in Nederland voor je op een rijtje gezet. Trek die wandelschoenen maar aan en beleef het zelf. Ik wens je alvast heel veel wandelplezier. #soortenwandelingen #wandelen #klompenpaden #law #groenewissel #tragetocht #wandelnetwerk #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com