Street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

Walking alone serie van ICY & SOT, Migration van Narir en Tres van SUSO33 tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Ik maakte een street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld. Amsterdam bestaat uit verschillende wijken, de ene wijk heeft meer street art dan de andere wijk. Zo hebben de wijken Geuzenveld en Slotermeer veel street art werken, klein en groot. Hier lees je waar je de street art in Amsterdam Geuzenveld kunt vinden.

 

Amsterdam Geuzenveld

Amsterdam Geuzenveld is een wijk in de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam. Geuzenveld bestaat uit een mengeling van laagbouw, portiekgebouw en hoogbouw. Geuzenveld is tussen 1953 en 1959 gebouwd in zes buurten.

De naam Geuzenveld was vroeger de naam van een boerenhofstede met die naam langs de Haarlemmerweg. De geuzen zouden hier, volgens de overlevering, tijdens het beleg van Haarlem in 1573 een uitvalsbasis hebben gehad. In de 17e eeuw werd een boerenhofstede gebouwd die deze naam droeg tot omstreeks 1950 toen de zandopspuiting voor de tuinstad begon. In het midden van de wijk Geuzenveld ligt het winkelcentrum op het Lambertus Zijlplein. In Geuzenveld zijn de straten vernoemd naar geuzen uit de 16e eeuw, naar staatslieden uit de 20e eeuw en naar architecten uit de 19e en 20e eeuw.

Geuzenveld is een deel van het stadsdeel Nieuw-West.

 

Wat is street art?

Street art is een kunstvorm dat gerelateerd is aan de graffitibeweging. De kunstwerken vallen niet niet onder de pure graffiti maar street art is wel gerelateerd aan graffiti en behoren niet tot een officiële kunstvorm. Street art is in de vorige eeuw ontstaan om politieke standpunten tot uiting te brengen. Tegenwoordig zijn er in veel steden wandelingen en fietsroutes uitgezet langs de vele street art werken. Bekende steden in Nederland met street art zijn Amsterdam, Heerlen, Groningen, Breda, Den Haag en Rotterdam. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer steden met street art. Street art zie je op verschillende manieren: muurschilderingen (murals), sjabloondruk, posters, stickers en eigenmatig gepositioneerde beelden. Onder street art vallen diverse illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg die niet onder graffiti vallen en ook niet tot de officiële kunst behoren. Bij streetart zijn de afbeeldingen en de boodschap belangrijker dan bij graffiti, waar het om de decoratieve naamtags en dus om de makers gaat. Heerlen is de street art stad van Nederland. Het schijnt dat daar jaarlijks € 10.000,– wordt uitgegeven om de top van de wereld daar murals te laten te maken.

Street art kunstenaars blijven vaak anoniem en treden niet op de voorgrond. De kunstwerken op zich en de activistische boodschap die erachter schuilgaat staan centraal in plaats van de kunstenaar zelf, vaak ondanks hun populariteit. Street art is ook een kunstvorm die in de openbare ruimte onderwerpen als eigendom, juridische status en het behoud van kunst ter discussie stelt. Wie is de eigenaar van een mural? De kunstenaar, de opdrachtgever, de huisbezitter of gemeente? En hoe behoud je tijdelijke kunst wanneer sloop op de loer ligt, het werk op den duur vervaagt door weersomstandigheden, of door een ander wordt overgeschilderd of beklad?

Het kwaliteitscriterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad en voor street art de originaliteit en uitdrukkingskracht. Veel makers van street art werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder tekst of signatuur, zoals bijv. de Engelse Banksy waarvan de werken wereldwijd bekend zijn maar niemand weet hoe deze man er uit ziet, waar hij woont (ja in Engeland maar waar?) en wat zijn echte naam is. Aangenomen wordt dat hij in Engeland geboren en getogen is en wellicht in Bristol woont. In het Moco Museum in Amsterdam bij het Museumplein zijn werken van Banksy te bewonderen. In Amsterdam is veel street art te vinden zoals op de NDSM werf in Amsterdam-Noord waar zelfs een apart straat museum met street art is gevestigd.

Wisselende murals tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

Online had ik een tijd geleden een street art wandeling door Amsterdam Geuzenveld gelezen. Een wijk die ik niet ken maar waar veel street art is te zien. Soms moet je even zoeken. Je leest hier waar ik 20 street art werken in Amsterdam Geuzenveld spotte.

Ik reis met de bus naar de Amstelveenseweg, neem daar de metro (GVB lijn 50 richting Isolatorweg) en bij de metro halte Jan van Galenstraat neem ik tramlijn 13 tot aan halte Dr. H. Colijnstraat.

Direct naast de tramhalte spot ik in het grasveld het eerste kunstwerk: Lana Turner van BTOY. Dit is een portret van de Amerikaanse actrice Lana Turner. Zij speelde in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw in films. Dit werk is gemaakt door de Spaanse kunstenares BTOY. In totaal maakte zij negen vrouwenportretten die ze aanbracht op elektriciteitskasten in de buurt. Tijdens deze wandeling kom ik nog meer van deze portretten op elektriciteitskasten tegen. BTOY maakte portretten van witte Hollywood sterren en in contrast portretten van zwarte onbekende vrouwen.

Lana Turner van BTOY tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Aan de overkant van de Dr. H. Colijnstraat is het volgende kunstwerk al te zien op het zijkant van het huizenblok. Het is Memories van de Colombiaanse kunstenares Bastardilla. Oorspronkelijk was er een ander ontwerp voor deze muur gemaakt, geïnspireerd op de demonstratie van bewoners tegen de sloop van deze huizenblokken. Uiteindelijk maakte Bastardilla dit kunstwerk waarbij zowel de hoofdbedekking, de huidskleur en de gender van de figuur open staan voor meerdere interpretaties. Het ontwerp is een verwijzing naar de oorspronkelijke bewoners en gastarbeiders in deze buurt die na de samenstelling flexibel moesten zijn en opnieuw hun identiteit moesten vinden.

Memories van Bastardilla tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Een paar huizen verderop is een doorgang met een trap naar beneden. In dit trappenhuis zie je aan beide kanten Tulips van Orticanoodles, een Italiaans kunstenaarscollectief uit Milaan. De kunstenaars gebruikten de primaire kleuren rood en geel. In plaats van blauw gebruiken ze paars omdat paars in een donkere omgeving blauw oogt. Enkele stukken muur lieten ze ongeverfd. De zwarte lijnen die de contouren van de tulpen vormen zijn gemaakt met behulp van stencils. De stencils zijn op groot formaat geprint en met de hand uitgesneden en tegen de muren uitgerold net als de zwarte verf. Het lijnenspel verwijst naar het Nederlandse polderlandschap met percelen gescheiden door afwateringssloten. De tulpen zijn een verwijzing naar Nederland en het verhaal van integratie: de tulp komt oorspronkelijk namelijk uit Turkije en is een onderdeel van de Nederlandse cultuur geworden.

Tulips van Orticanoodles tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Als je met deze trap naar beneden gaat zou er aan de achterkant het werk Dentist van OakOak te zien moeten zijn. Ik vermoed dat deze op het rolluik is gespoten en dat rolluik is omhoog als ik hier langs loop.

Aan het eind van de Burgemeester Roëllstraat op de hoek met de Willem Baerdesenstraat is aan de zijkant van het huizenblok, het kunstwerk van Oxenmystic te zien. Deze mural maakt onderdeel uit van het ‘Privacy project’ waarin ethische vraagstukken aan de kaak gesteld worden rondom de thema’s als privacy, digitale rechten, anonimiteit op het internet en de impact van technologie op de samenleving.

Privacy Project van Oxenmystic tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Aan de overkant op de hoek van de Troelstralaan en de Nicolaas Ruychaverstraat zie je een kleine mural van roze tulpen op een witte muur. E. Lee werkt met stencils gemaakt van leer, die hij machinaal in zijn studio laat uitsnijden. Het lijkt op een schilderij van tulpen in een gouden lijst.

Ode to Tulips van E. Lee tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Vanaf deze mural loop ik via de parkeerplaats van het Lambertus Zijlplein naar de Nolenstraat en via de Mendes da Costahof naar de hoek met de Aalbersestraat. Op de hoek bevindt zich het A. Nouriplein met een Tribute to Nouri van Uriginal en Irene Lopez. Een eerbetoon op het naar Abdelhak (Appie) Nouri vernoemde veld. Een voetballer van Ajax die hier in de wijk opgroeide en in de zomer van 2017 een hartstilstand kreeg tijdens een oefenwedstrijd waarna hij zeer ernstige en blijvende hersenschade opliep. Op dit voetbalveldje voetbalde hij altijd. Het kunstwerk is een digitaal kunstwerk, geprint op plaat.

Tribute to Nouri van Uriginal en Irene Lopez tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Ik loop terug naar het Lambertus Zijlplein, een winkelcentrum. Achter de Albert Heijn staat een viswinkel. En achter de viswinkel is op een elektriciteitskastje een portret van de Zweedse actrice Greta Garbo geschilderd. Dit kunstwerk is ook weer van BTOY. BTOY baseert de portretten op oude foto’s van iconische vrouwen uit de jaren twintig tot en met de jaren vijftig. Het betreft vrouwen die met hun carrière hebben bijgedragen aan de emancipatie in hun tijd.

Greta Garbo van BTOY tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Aan het fietspad voorbij de Vomar Supermarkt en na het bruggetje van de Sam van Houtenstraat staat opnieuw een beschilderd elektriciteitskastje. Dit werk heeft de naam Slave Woman en is ook weer van BTOY. Ze wil met haar street art een statement maken. Haar Uruguayaanse vader was activist en moest zijn land ontvluchten vanwege een dictatoriaal bewind. Dit portret laat een krachtige tot slaafgemaakte vrouw uit de Caraïben zien dat verwijst naar ongelijkheid en onrechtvaardigheid.

Slave Woman van BTOY tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Ik loop verder langs het fietspad. Op de hoek met de Jan de Greefstraat liggen een paar betonblokken, zo lijkt het op het eerste gezicht. Maar het zijn de verwaarloosde dominostenen van kunstenaar OakOak. Deze betonblokken dienen als wegversperringen voor auto’s. Het is amper te zien dat het dominostenen zijn.

Dominos van OakOak tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Ik loop verder tot aan de Ruys de Beerenbrouckstraat. Ik sla linksaf tot aan de hoek met de Aalbersestraat. Aan de overkant van de straat staat het oorlogsmonument ‘Eendracht’, een eerbetoon aan verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Daarachter het kleurrijke werk Trilogie de l’Unité van de Spaanse kunstenaar Kenor. Voor de buurt werden activiteiten georganiseerd waarin luisteren, voelen en dansen centraal staan. Het houten hek werd bewerkt met vrolijke kleuren.

Triloige de l'Unité van Kenor tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Het volgende kunstwerk of eigenlijk 3 kunstwerken liggen een stukje lopen vanaf Trilogie de l’Unité. Ik loop een stuk via de Ruys de Beerenbrouckstraat. In de  zijstraat, Ewoud Worststraat, staat halverwege een elektriciteitshuis. Hier op staan drie schilderingen van drie verschillende kunstenaars. De groene deur ernaast was ooit ook beschilderd. Samen werd dit kunstwerk Cadeautjes genoemd. Street art wordt door kunstenaars vaak gezien als cadeautjes voor de buurtbewoners en voorbijgangers. De kunst op het elektriciteitshuisje werd zonder toestemming van de eigenaar van het elektriciteitsbedrijf aangebracht. Dit betreft het illegale street art. In Nederland valt het aanbrengen van illegale street art onder de categorie vandalisme. De straf die hierop staat is een geldboete plus de schoonmaakkosten. Je ziet hier Walking Alone van ICY & SOT, Migration van Nafir en Tres van SUSO33. De kunststof lijst hing al aan de muur. De buitenlijsten zijn bedoeld om reclameposters in op te hangen, maar ze werden niet gebruikt.

ICY & SOT ken ik nog uit het Moco Museum in Amsterdam. ICY & SOT zijn Iraanse kunstenaars. Dit is een van de werken uit de ‘Walking alone series’.

Nafir is ook een Iraanse street art kunstenaar die zich in zijn werk laat beïnvloeden door traditionele Iraanse kunst en cultuur. Met zijn street art behandelt hij sociale en politieke kwesties. De Europese migrantencrisis was volop in het nieuws met berichten over honderdduizenden vluchtelingen uit Syrië en andere oorlogsgebieden die de Middellandse Zee overstaken. Met ‘Migration’ refereert hij naar de nog altijd actuele crisis. Een man, vrouw en twee kinderen bungelen aan de draad van een blauwe ballon met gele sterren. De ballon stelt de Europese Unie voor. De mensen proberen zich vast te houden maar de ballon lijkt ze te ontglippen.

De Spaanse kunstenaar SUSO33 is bekend om zijn figuren die hij maakt uit één onafgebroken lijn. Hij maakte enkele smalle mensfiguren die hij Las Ausencias (de afwezigheden) noemt. Je ziet dat elk figuur uit een enkele lijn bestaat. De zwarte silhouetten staan voor gemarginaliseerde individuen die hun eenzaamheid en isolement kunnen overwinnen door samen te komen.

Walking alone serie van ICY & SOT, Migration van Narir en Tres van SUSO33 tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Ik loop een stuk door de Dr. H. Colijnstraat tot aan de Dirk Sanoystraat. Op de hoek met de Jan Zijvertszstraat staat een elektriciteitskastje met het kunstwerk Gloria Swanson van BTOY. Gloria Swanson was een bekende Amerikaanse actrice en baanbrekende filmproducent en zakenvrouw uit het begin van de 20e eeuw. BTOY baseerde haar portret op een iconische foto uit 1924. Het is opnieuw een portret uit de serie ‘Find me if you can’. Door de hoofdbedekking en het kleurgebruik lijkt de witte Amerikaanse actrice van een andere culturele afkomst, net als veel inwoners van deze wijk.

Gloria Swanson van BTOY tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Een blok verder op, op de hoek met de Bouwen Ewoutszstraat nog een kunstwerk van BTOY: Evelyn Nesbit. Evelyn Nesbitt was een populaire Amerikaanse actrice en bekend model in de vroege 20e eeuw. Het is opnieuw een portret uit de serie ‘Find me if you can’. De techniek die BTOY gebruikt is een stencilkunst waarbij ze gebruikt maakt van vier lagen stencils. Ze gebruikt voor haar stencils dun papyruspapier, gemaakt van de papyrusplant of dun plastic. Voor de serie ‘Find me if you can’ improviseerde ze met karton. De lijm maakt ze zelf op basis van tarwebloem. De verf brengt ze aan met de spuitbus en met de hand schildert ze de laatste details.

Evelyn Nesbit van BTOY tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Ik loop een stukje terug door de Dirk Sanoystraat en steek de Dr. H. Colijnstraat over. Rechts zie je een speelpark. Aan achterkant van het gebouw is een mural te zien. Deze kan anders zijn dan die mural die ik tijdens mijn wandeling door Amsterdam Geuzenveld gezien heb, want deze muur is bedoeld voor tijdelijke murals verbonden aan lopende programma’s en actualiteit.

Wisselende murals tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Ik loop verder door de Lodewijk van Deysselstraat. Op een elektriciteitskastje voor nummer 97 en 95 is het kunstwerk Courage van BTOY te zien. Ook weer een portret uit de serie ‘Find me if you can’. Dit is de Amerikaanse piloot Amelia Earhart. Zij werd bekend toen ze in 1932 als eerste vrouwelijke piloot de Atlantische Oceaan over vloog. Dit werk laat zowel de emancipatie, als ook gevaar, risico, avontuur, uithoudingsvermogen en dapperheid zien. Amelia Earhart is voor het feminisme een belangrijk voorbeeld uit de 1e helft van de 20e eeuw van een vrouw die zich als gelijke van haar mannelijke collega’s laat gelden.

Courage van BTOY tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Op de hoek van de Lodewijk van Deysselstraat en Burgemeester van Leeuwenlaan is onderaan een woning/winkel achter een kledingcontainer een klein werk van ICY & SOT te zien. Dit is ook een van de werken uit de ‘Walking alone series’. Dit werk is gemaakt met een enkele sjabloon met zwart en wit. Het is een weerspiegeling van de kunstenaar, die alleen door de straten loopt. Zijn voeten zijn niet meer zichtbaar doordat er nieuwe stoeptegels zijn gelegd.

Walking alone serie van ICY & SOT tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Door de Burgemeester van Leeuwenlaan loop ik naar de Burgemeester Roëllstraat. Vanwege werkzaamheden kan ik hier de weg niet oversteken. Ik loop richting de rotonde en steek daar over om aan het fietspad van de Slotermeerplein langs het elektriciteitshuisje met het kunstwerk Catwoman te lopen. Catwoman is ook weer een werk van de Spaanse kunstenares BTOY vraagt in haar werk veelvuldig aandacht voor vrouwelijke rolmodellen. Ze maakte dit werk van Catwoman en ook een werk van Superwoman, een van de weinige vrouwelijke rolmodellen in de door mannen gedomineerde superheldenwereld. Het verbeelden van superhelden is in de straat- en graffitikunst een terugkerend fenomeen. Ook weer een portret uit de serie ‘Find me if you can’.

Catwoman van BTOY tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

De laatste street art mural van deze wandeling is Walls of Fame aan de zijkant van het huizenblok aan de Immanuel Kanthof. Dit is het kantoor van Street Art Museum Amsterdam. Veel kunstenaars die hebben samengewerkt hebben een piece of een tag op het kantoorgebouw achtergelaten, zoals Nafir met een afbeelding van een kus tussen een donkerharige man en een vrouw in witte kleding, ICY & SOT met een van de figuren uit de Walking Alone Series, OakOak met een zwart-wit afbeelding uit de cartoon ‘The Simpsons’, een portret van Bob Marley van de Jamaicaanse street art kunstenaar Cleaver Cunningham. Aan de zijkant zie je boven de rode deur het hondje Snoopy.

Walls of fame tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld

 

Dit is het einde van mijn street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld. Ik loop terug naar de rotonde en neem vanaf de halte Slotermeerlaan tram 13 naar de Jan van Galenstraat, de metro naar de Amstelveenseweg en de bus terug naar huis. Een mooie wandeling in een stadsdeel dat ik niet ken.

 

Street art in Amsterdam Geuzenveld

 

Praktische informatie

Bereikbaarheid van Amsterdam Geuzenveld

Amsterdam Geuzenveld is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar.

  • Auto:
    Het noordelijk deel van Geuzenveld ligt aan de N200 – Haarlemmerweg. Vanaf de Haarlemmerweg ben je binnen een paar minuten op de A10 of de A5. In een groot deel heel deel van Geuzenveld moet je betalen om je auto te parkeren. In een deel van het stadsdeel geldt een blauwe zone. Je moet betalen voor parkeren op maandag t/m zaterdag van 09.00-19.00 uur (donderdag tot 21.00 uur). De tarieven verschillen per wijk.
  • Tram:
    Tramlijn 13 gaat dwars door Amsterdam Geuzenveld. Deze lijn rijdt vanaf Amsterdam Centraal langs bijv. de Jan van Galenstraat, waar je vanuit de metro op de tram kunt stappen.
  • Trein:
    Met de trein reis je het makkelijkst naar Amsterdam Sloterdijk of Amsterdam Lelylaan om vandaar de tram/bus/metro te nemen.
  • Bus:
    Buslijn 21 en 61 van de GVB rijden door Amsterdam Geuzenveld.

 

Horeca

In verschillende delen van Amsterdam Geuzenveld loop je langs horecagelegenheden, zoals bij het Lambertus Zijlplein en bij de Burgemeester van Leeuwenlaan. Ik ga ze hier niet opnoemen, het zijn er gewoon te veel.

 

Overnachten in Amsterdam Geuzenveld

In Amsterdam Geuzenveld zijn veel accommodaties waar je kunt overnachten. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

 

Heb jij ideeën voor leuke street art wandelingen? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Threads, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Geuzenveld. Hier lees je waar je de street art in Amsterdam Geuzenveld kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #geuzenveld #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Geuzenveld. Hier lees je waar je de street art in Amsterdam Geuzenveld kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #geuzenveld #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Geuzenveld. Hier lees je waar je de street art in Amsterdam Geuzenveld kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #geuzenveld #jtravel #jtravelblog

Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Geuzenveld. Hier lees je waar je de street art in Amsterdam Geuzenveld kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #geuzenveld #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Geuzenveld. Hier lees je waar je de street art in Amsterdam Geuzenveld kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #geuzenveld #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Geuzenveld. Hier lees je waar je de street art in Amsterdam Geuzenveld kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #geuzenveld #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com