Street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

Glory van PEZ en Danny Recal tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Ik maakte een street art wandeling in Amsterdam Slotermeer. Amsterdam bestaat uit verschillende wijken, de ene wijk heeft meer street art dan de andere wijk. Zo hebben de wijken Slotermeer en Geuzenveld veel street art werken, klein en groot. Hier lees je waar je de street art in Amsterdam Slotermeer kunt vinden.

 

Amsterdam Slotermeer

Amsterdam Slotermeer is een wijk in de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam. De naam van Slotermeer komt van het Slootermeer, een meer dat vroeger in deze omgeving lag. Slotermeer ligt tussen de Haarlemmerweg en de Sloterplas en het Sloterpark.

De wijk bestaat uit een mengeling van laag-, middel-, en hoogbouw. In Slotermeer zijn veel straten vernoemd naar verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog, naar Amsterdamse burgemeesters en naar Nederlandse schrijvers uit de 19e en 20e eeuw. In de wijk zie je overal borden waarop de straatnamen worden uitgelegd. Het Plein ’40-’45, de Burgemeester de Vlugtlaan en de Slotermeerlaan zijn het centrum van de wijk, met een overdekt winkelcentrum, winkels, een markt, het Vrijheidscarillon, het Tuinstadhuis, hotels, kantoren en een kleine haven.

Slotermeer is een deel van het stadsdeel Nieuw-West.

Uitleg over Reina Prinsen Geerligs tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Wat is street art?

Street art is een kunstvorm dat gerelateerd is aan de graffitibeweging. De kunstwerken vallen niet niet onder de pure graffiti maar street art is wel gerelateerd aan graffiti en behoren niet tot een officiële kunstvorm. Street art is in de vorige eeuw ontstaan om politieke standpunten tot uiting te brengen. Tegenwoordig zijn er in veel steden wandelingen en fietsroutes uitgezet langs de vele street art werken. Bekende steden in Nederland met street art zijn Amsterdam, Heerlen, Groningen, Breda, Den Haag, Heerlen en Rotterdam. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer steden met street art. Street art zie je op verschillende manieren: muurschilderingen (murals), sjabloondruk, posters, stickers en eigenmatig gepositioneerde beelden. Onder street art vallen diverse illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg die niet onder graffiti vallen en ook niet tot de officiële kunst behoren. Bij streetart zijn de afbeeldingen en de boodschap belangrijker dan bij graffiti, waar het om de decoratieve naamtags en dus om de makers gaat. Heerlen is de street art stad van Nederland. Het schijnt dat daar jaarlijks € 10.000,– wordt uitgegeven om de top van de wereld daar murals te laten te maken.

Street art kunstenaars blijven vaak anoniem en treden niet op de voorgrond. De kunstwerken op zich en de activistische boodschap die erachter schuilgaat staan centraal in plaats van de kunstenaar zelf, vaak ondanks hun populariteit. Street art is ook een kunstvorm die in de openbare ruimte onderwerpen als eigendom, juridische status en het behoud van kunst ter discussie stelt. Wie is de eigenaar van een mural? De kunstenaar, de opdrachtgever, de huisbezitter of gemeente? En hoe behoud je tijdelijke kunst wanneer sloop op de loer ligt, het werk op den duur vervaagt door weersomstandigheden, of door een ander wordt overgschilderd of beklad?

Het kwaliteitscriterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad en voor street art de originaliteit en uitdrukkingskracht. Veel makers van street art werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder tekst of signatuur, zoals bijv. de Engelse Banksy waarvan de werken wereldwijd bekend zijn maar niemand weet hoe deze man er uit ziet, waar hij woont (ja in Engeland maar waar?) en wat zijn echte naam is. Aangenomen wordt dat hij in Engeland geboren en getogen is en wellicht in Bristol woont. In het Moco Museum in Amsterdam bij het Museumplein. In Amsterdam is veel street art te vinden zoals op de NDSM werf in Amsterdam-Noord waar zelfs een apart straat museum met street art is gevestigd. Ook in de naastgelegen wijk Geuzenveld is veel street art.

 

Street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

Online had een tijd geleden een street art wandeling door Amsterdam Slotermeer gelezen. Een wijk die ik niet ken maar waar veel street art is te zien. Soms moet je even zoeken. Je leest hier waar ik 20 street art werken in Amsterdam Slotermeer spotte.

Ik reis met de bus naar de Amstelveenseweg, neem daar de metro (GVB lijn 50 richting Isolatorweg) en bij de metro halte Jan van Galenstraat neem ik tramlijn 13 tot aan halte Slotermeerlaan. Via een steegje loop ik naar de eerste street art mural van deze wandeling. Dit is Walls of Fame aan de zijkant van het huizenblok aan de Immanuel Kanthof. Dit is het kantoor van Street Art Museum Amsterdam. Veel kunstenaars die hebben samengewerkt hebben een piece of een tag op het kantoorgebouw achtergelaten, zoals Nafir met een afbeelding van een kus tussen een donkerharige man en een vrouw in witte kleding, ICY & SOT met een van de figuren uit de Walking Alone Series, OakOak met een zwart-wit afbeelding uit de cartoon ‘The Simpsons’, een portret van Bob Marley van de Jamaicaanse street art kunstenaar Cleaver Cunningham. Aan de zijkant zie je boven de rode deur het hondje Snoopy.

Walls of fame tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Aan de voorkant van het kantoor van Street Art Museum Amsterdam hangt aan de eerste lantaarnpaal het werk Hello/Goodbye van Spenser Little. Het is een een zwaaiende jongen. Spenser Little buigt en vormt al meer dan twintig jaar dun ijzerdraad tot kunst. Zijn draadsculpturen met onafgebroken lijnen doen denken aan graffiti.

Hello Goodbye van Spenser Little tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Ik loop terug naar de rotonde van de Burgemeester Roëllstraat en steek deze over. Direct aan de overkant zie ik op de betonnen telefoonkast (ben ik tijdens mijn Street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld straal voorbij gelopen) het werk Baloon Boy van ExitEnter. Het mannetje, geschilderd door ExitEnter, valt ook niet op, ook omdat er meer graffiti op deze betonnen telefoonkast is gespoten. Het mannetje draagt een rode ballon. Die ballon is door de andere graffiti amper te zien.

Baloon Boy van ExitEnter tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Via de Slotermeerlaan, de Lodewijk van Deysselstraat en Martinus Nijhoffstraat loop ik de Moerkerkenstraat in. Op de hoek tegen een pand staat een beetje verborgen een elektriciteitskastje met weer een werk van ExitEnter. Dit is Flower Boy. ExitEnter gebruikt slechts enkele kleuren, zwart, wit en rood, om met enkele lijnen een karakter te creëren. Hij laat zijn figuurtjes voorwerpen vasthouden of een activiteit doen. In dit geval draagt het mannetje een rode bloem. Deze figuurtjes zijn geschilderd om je aan het denken te zetten over grootse dingen als ‘de zin van het leven’. Hij kiest met opzet voor een bijna kinderlijke stijl. De eenvoud maakt zijn personages oprecht en puur en toegankelijk voor iedereen.

Flower Boy van ExitEnter tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Mijn wandeling gaat verder door de Moerkerkenstraat en de Martinus Nijhofstraat tot aan de brug. Op de hoek is een heel mooi kunstwerk, Glory van PEZ en Danny Recal te zien. Het is vanaf die kant van het water moeilijk fotograferen. Ik heb mijn foto’s aan de andere kant van het water gemaakt. Dit is de versie van het beroemde ‘Melkmeisje’ van Johannes Vermeer van PEZ en Danny Recal. Het schilderij is afgebeeld op een behang met lachende ara’s. Het Melkmeisje verwijst naar het Nederlandse culturele erfgoed, en de ara’s verwijzen naar het Colombiaanse natuurlijke erfgoed. De muurschildering zit vol symboliek en wordt gezien als een commentaar op de hedendaagse stand van zaken. Het kunstwerk beslaat de hele zijgevel van het gebouw en is 15 meter hoog en 9 meter breed. Het originele schilderij van het Melkmeisje van Vermeer is te zien in het Rijksmuseum aan het Museumplein in Amsterdam.

Glory van PEZ en Danny Recal tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Ik loop het Jan de Louterpad af (fietspad) en sla rechtsaf via een fietspad naar een school aan het eind van het fietspad. Aan de linkerkant maar liefst 3 werken:

Smile van Stinkfish. Dit kunstwerk is gebaseerd op een foto van een kind. Het portret is gemaakt met behulp van een eenvoudige sjabloontechniek wat hij samen met de achtergrond op de eerste produktiedag aanbracht. De tweede dag maakte hij alle details in freestyle, dus zonder schetsen. Voor deze mural liet hij zich ook beïnvloeden door de omgeving. De regendruppels naar de onafgebroken regen tijdens de 2e dag van de productie en voor de kleine groene blaadjes rondom het gezicht, liet hij zich inspireren door de boom naast de muur.

Smile van Stinkfish tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Daarnaast is links een Bunny te zien uit de ‘Catch a bunny series’ gemaakt door BunnyBrigade. Je moet goed zoeken, want is maar een vierkantje van 5×5 centimeter.

Catch a bunny serie tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

En aan de lantaarnpaal naast het fietspad zie je het werk Maya Dove van MAYA, een kunstwerk dat gemaakt is van één stuk ijzerdraad. Het is een duif dat de naam ‘Maya’ spelt. Dit werk is geïnspireerd op werk van de kunstenaar SpenserLittle. Je moet goed kijken om dit werk te zien.

Maya Dove van Maya tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Ik sla aan het eind van het fietspad rechtsaf en blijf de Jan de Louterstraat volgen tot aan de Tobias M.C. Asserstraat. Hier sla ik rechtsaf. Op de hoek met de Joseph Jittastraat zie ik het werk Up in Smoke van Morcky. Deze is op de zijkant van een pand geschilderd. Je ziet als je goed kijkt wolken in een winderige skyline. Zij geven vorm aan het leven in een voortdurende strijd tussen onze wil, onze verlangens en hemelse invloed. In onze eigen handen ligt de macht om te kiezen wat we het liefst willen zijn, dat zijn we. De rook drukt het goed uit. Het kwaad wordt afgebeeld in de vorm van monolieten.

Up in Smoke van Morcky tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Ik loop een klein stukje terug en sla de Paul Scholtenstraat in. Net voor de houten schutting, aan het eind van de straat, moet je je even omdraaien, aan de zijkant van blok huizen zie je het kunstwerk Inner Colour van Skount. Hij staat bekend om zijn levendige, fantasierijke en gedetailleerde figuren. Op deze mural zie je een zwevend personage af gewikkeld in kleurrijke kleding, het gezicht van het personage is grijs en de lippen zijn donker.

Inner Colour van Skount tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Ik loop de straat uit en sla rechtsaf de Antony Moddermanstraat in. Via de Jan de Louterstraat, Bernard Loderstraat en achter het huizenblok door de Cornelis van Vollenhovenstraat langs kom ik uit op de hoek van de Burgemeester de Vlugtlaan en de Slotermeerlaan. Hier is op de hoek de FEBO gevestigd. Aan de achterkant zie je de mural I like to ride my bike van Hopnn. Dit werk gaat over het promoten van ecologie en fietsen. Hij wilde als fietsactivist met zijn werk het fietsen propageren. Hij gebruikt de fiets nu ook om andere, ecologische, onderwerpen in zijn kunst aan te snijden.

I like to ride by bike van Hopnn tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Aan de zijkant van de FEBO is het werk Dialogue van BTOY. Dit is een portret van een Palestijns meisje en een oudere Tunesische vrouw. Met deze portretten wil ze de plaatselijke bewoners representeren, waarvan een groot percentage afkomstig is uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De portretten zijn geplaatst in gescheiden driehoeken die samen een geheel vormen. Een verwijzing naar een diverse buurt waarin verschillende culturen naast elkaar leven. Het aangaan van een dialoog zou ze nader tot elkaar brengen.

Dialogue van BTOY tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Ik loop een stukje terug door de Cornelis van Vollenhovenstraat en sla aan het eind van het blok linksaf. Direct om de hoek in een hoekje naast de geldmaat hangt een Catch a bunny series van BunnyBrigade. Dit blokje van ongeveer 5×5 centimeter hangt naast het straatnaambordje Slotermeerlaan. Het is een Bunny op de dop van een pot mayonaise.

Catch a bunny serie tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Ik steek de straat over en kom uit op Plein ’40-’45. Het is hier druk als ik hier loop want het is marktdag. Aan de achterkant, voorbij de haven aan de rand van het winkelgebied staan een aantal betonblokken die beschilderd zijn met bloemen. Deze betonblokken zijn hier geplaatst om ongelukken met leveranciers voor het winkelgebied te voorkomen. De schildering is wat verwelkt.

Sunflowers van Moste tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Aan de andere kant van het plein, aan de Burgemeester De Vlugtlaan is de grote betonnen vloeroppervlakte onder handen genomen. Nu siert hier het werk Hit the floor van E1000 de straat. Het  lijkt een abstract kunstwerk, maar je kijkt naar parkeerplaatsen en kruizen uit het Amsterdamse symbool zoals te zien op de verkeerspaaltjes, ook wel Amsterdammertjes genoemd.

Hit the Floor van E1000 tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Vanaf dit deel kom ik in de wijk een aantal monumenten, zoals de hoogovenarbeider en de bouwvakarbeider tegen en hangen er op de straathoek borden met uitleg over de naam van de betreffende straat.

Bij het stoplicht met de Burgemeester De Vlugtlaan steek ik de straat over en loop een heel stuk langs de drukke weg tot aan de Burgemeester Fockstraat. Op de hoek van het tweede blok is een grote mural met de naam Tolerance aangebracht. Dit is het werk van kunstenaar Alaniz, een Argentijn. Het is een vrouw met een baby aan de borst, een symbool voor tolerantie. Tolerantie is nederig, en daarom heeft de vrouw haar ogen gesloten. De duim van de vrouw bloedt omdat hij is doorgesneden door doornen. Dit is een verwijzing naar de vele culturele verschillen die er zijn bij integratie, zoals het wel of niet goedkeuren van het geven van borstvoeding in het openbaar. Het kind wordt stevig vast gehouden aan de ketting om de nek van zijn moeder. De zeven slangen staan voor geluk. Het hoofd van de vrouw draagt een kroon met daarin de actief betrokken bewoners. Helemaal rechts zie je een man over de kroon hangen om naar beneden te kijken.

Toleranz van Alaniz tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Ik loop terug door de Burgemeester Fockstraat en steek bij het stoplicht de Burgemeester De Vlugtlaan over. Via het fietspad loop ik tot aan de brug. Aan linkerkant zie ik twee kunstwerken onder de overkapping van de gebouwen. Het zijn de werken Happiness van PEZ en Hope van Kenor, twee vrienden uit Barcelona. Het zijn kleurrijke werken.

Het werk van Kenor is abstract met felle en lichte kleuren en geometrische vormen.

Hope van Kenor tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

PEZ verwerkt altijd een vis in zijn werk. Met zijn vis wil hij positiviteit over brengen, en daarom zie je de vis altijd lachen. Hij verwerkte ook lokale dingen in zijn werk, zoals een fietser en een eend, omdat er altijd een eend voorbij zwemt in deze gracht.

Happiness van Pezz tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Ik loop langs de murals tot aan de volgende brug, de Henriette Voûtebrug. Aan de overkant is aan de achterkant van een bord net rechts naast de brug een plaatje uit de Street Art Series & Stickers aangebracht. Helaas is hier over heen getekend waardoor het niet meer te zien is. Het is een konijntje uit de ‘Catch a Bunny Series’, een serie van 15 miniatuurkunstwerkjes met de afbeelding van een konijntje verstopt vlakbij de kunstwerken in street art routes.

Street art series tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Aan de overkant op de halfpipe is graffiti aangebracht. Er is slechts een werk dat tot mijn verbeelding spreekt, die van een vogel met roze petje op een schommel.

Halfpipe tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Ik steek de Henriette Voûtebrug weer over en loop door de Dirk Bonsstraat naar de Burgemeester De Vlugtlaan. Op de hoek van de Theodorus Dobbestraat en de Burgemeester De Vlugtlaan is de laatste mural van deze wandeling te zien. Het is Spring Offering van Pau and Skount. Het werk op deze muur is verzorgd door twee samenwerkende kunstenaars tegen een bescheiden vergoeding en materiaalonkosten verstrekt door de woningcorporatie Rochdale. Het linkerportret is een interpretatie van de godin Freya uit de Noorse mythologie. Zij zorgt voor vruchtbaarheid en liefde. In het werk zijn bloemen en vogels verwerkt. De rechterfiguur verbeeldt een heilige Noorse boom, die tot ver in de grond en de hemel reikt. Er is hier gewerkt met goud omdat de zonsopkomst deze muur doet oplichten en het goud een glinsterend effect geeft. De kleuren zijn vervaagd waardoor het effect is verminderd. Ik had helaas de pech dat er een afvalcontainer voor de mural stond.

Spring offering van Pau and Skount tijdens mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer

 

Dit is het einde van mijn street art wandeling in Amsterdam Slotermeer. Vanaf de metrohalte Burgemeester De Vlugtlaan reis ik naar de Amstelveenseweg en de bus terug naar huis. Een mooie wandeling in een stadsdeel dat ik niet ken.

 

Street art in Amsterdam Slotermeer

 

Praktische informatie

Bereikbaarheid van Amsterdam Slotermeer

Amsterdam Slotermeer is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar.

  • Auto:
    Het noordelijk deel van Slotermeer ligt aan de N200 – Haarlemmerweg. Vanaf de Haarlemmerweg ben je binnen een paar minuten op de A10 of de A5. In een groot deel van Slotermeer moet je betalen om je auto te parkeren. In een deel van het stadsdeel geldt een blauwe zone. Je moet betalen voor parkeren op maandag t/m zatter van 09.00-19.00 uur (donderdag tot 21.00 uur). De tarieven verschillen per wijk.
  • Tram:
    Tramlijn 13 gaat dwars door Amsterdam Slotermeer. Deze lijn rijd vanaf Amsterdam Centraal langs bijv. de Jan van Galenstraat of Burgemeester De Vlugtlaan,  waar je vanuit de metro op de tram kunt stappen. Vanaf metrostation Burgemeester De Vlugtlaan rijdt tramlijn 7 naar het centrum van Amsterdam.
  • Trein:
    Met de trein reis je het makkelijkst naar Amsterdam Sloterdijk of Amsterdam Lelylaan om vandaar de tram/bus/metro te nemen.
  • Metro:
    Aan de Burgemeester De Vlugtlaan ligt de gelijknamige metrohalte van lijn 50 en 51.
  • Bus:
    Buslijn 21 en 61 van de GVB rijden door Amsterdam Slotermeer.

 

Horeca

In verschillende delen van Amsterdam Slotermeer loop je langs horecagelegenheden, zoals bij het Plein ’40-’45 en Burgemeester de Vlugtlaan. Ik ga ze hier niet opnoemen, het zijn er gewoon te veel.

 

Overnachten in Amsterdam Slotermeer

In Amsterdam Slotermeer zijn veel accommodaties waar je kunt overnachten. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

 

Heb jij ideeën voor leuke street art wandelingen? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Slotermeer. Hier lees je waar je de street art in Amsterdam Slotermeer kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #slotermeer #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Slotermeer. Hier lees je waar je de street art in Amsterdam Slotermeer kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #slotermeer #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Slotermeer. Hier lees je waar je de street art in Amsterdam Slotermeer kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #slotermeer #jtravel #jtravelblog

Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Slotermeer. Hier lees je waar je de street art in Amsterdam Slotermeer kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #slotermeer #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Slotermeer. Hier lees je waar je de street art in Amsterdam Slotermeer kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #slotermeer #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Slotermeer. Hier lees je waar je de street art in Amsterdam Slotermeer kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #slotermeer #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com