Street art wandeling in Haarlem

Street art van Sidney Waerts op de hoek van de Pieter Kiesstraat en de Johan van Vlietstraat in Haarlem

 

Ik maakte een wandeling langs de vele street art in Haarlem. Haarlem staat niet bekend als street art stad maar er zijn genoeg kunstwerken te zien. En er komen er steeds meer. Ik heb ook nog niet alles gezien, want een paar kon ik niet vinden en bij het schrijven van deze blog kwam ik er achter dat er nog een paar werken in het centrum van Haarlem zijn. Ook in de wijk Schalkwijk zijn een paar street art murals. Hier lees je waar je de street art in Haarlem kunt vinden.

 

Wat is street art?

Street art is een kunstvorm dat gerelateerd is aan de graffitibeweging. De kunstwerken vallen niet niet onder de pure graffiti maar street art is wel gerelateerd aan graffiti en behoren niet tot een officiële kunstvorm. Street art is in de vorige eeuw ontstaan om politieke standpunten tot uiting te brengen. Tegenwoordig zijn er in veel steden wandelingen en fietsroutes uitgezet langs de vele street art werken. Bekende steden in Nederland met street art zijn Amsterdam, Heerlen, Groningen, Breda, Den Haag en Rotterdam. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer steden met street art. Street art zie je op verschillende manieren: muurschilderingen (murals), sjabloondruk, posters, stickers en eigenmatig gepositioneerde beelden. Onder street art vallen diverse illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg die niet onder graffiti vallen en ook niet tot de officiële kunst behoren. Bij streetart zijn de afbeeldingen en de boodschap belangrijker dan bij graffiti, waar het om de decoratieve naamtags en dus om de makers gaat.

Het kwaliteitscriterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad en voor street art de originaliteit en uitdrukkingskracht. Veel makers van street art werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder tekst of signatuur, zoals bijv. de Engelse Banksy waarvan de werken wereldwijd bekend zijn maar niemand weet hoe deze man er uit ziet, waar hij woont (ja in Engeland maar waar?) en wat zijn echte naam is. Aangenomen wordt dat hij in Engeland geboren en getogen is en wellicht in Bristol woont. In het Moco Museum in Amsterdam bij het Museumplein zijn veel van zijn werken te zien.

Street art in de Noorder Schoolsteeg in Haarlem

 

Street art wandeling in Haarlem

Je leest hier waar ik de street art in en buiten het centrum van Haarlem spotte.

 

Haarlem Noord

Ik begin buiten het centrum. Vanaf het station van Haarlem reis ik met buslijn 3 naar Haarlem Noord. Je kunt ook met bijv. buslijn 73 maar deze buslijn stopt niet op de bushaltes waar ik wil uitstappen. Ik neem dus buslijn 3 naar de bushalte Vergierdeweg.

Op de Jan Gijzenkade op de hoek met de Generaal Spoorlaan spot ik op een oud gebouw een haai. Deze haai is in 2020 gemaakt door Nietzsche x Root.

Street art op de Jan Gijzenkade in Haarlem

 

Bij de St. Bavoschool is street art van Sidney Waerts te zien. Ik kom er thuis achter dat deze school in Haarlem Noord twee vestigingsplekken heeft en dat de streetart zich bij de vestiging aan de Reviusstraat bevindt. Dit kunstwerk heb ik nog niet gespot. Een ander kunstwerk van Sidney Waerts is wel in Haarlem Noord, aan de Korteweg 6. Dit is als je vanaf de Jan Gijzenkade voorbij het oorlogsmonument en de Dekamarkt loopt, aan je rechterhand aan de zijkant van een huis. Het is een meisje met een aantal kraaien, het werk heet Crows. Veel informatie kan ik over dit kunstwerk niet vinden.

Street art van Sidney Waerts op de Korteweg in Haarlem

 

Bij de Dekamarkt stap ik weer in de bus terug richting station. Ik stap uit bij de Kloosterstraat en loop vandaar naar de Generaal Joubertstraat waar op de hoek de mural ‘Opgefleurd’ is te zien. Het is een kleurrijke mural op de hoek Generaal Cronjéstraat en Generaal Joubertstraat. De mural is ontworpen in overleg met de straatbewoners en de tattooshop achter de muur. De Polynesische invloeden komen vanwege die tattooshop. Het werk is van de in Haarlem woonachtige Mikakunst.

Street art in de Generaal Joubertstraaat in Haarlem

 

Een eindje verderop zoek ik in het Nelson Mandelapark naar een werk dat ik op Instagram heb gezien maar het is er niet meer. Ik herken de plek van de foto die ik gezien heb maar er is een andere mural overheen gemaakt. Het park is geen fijne plek vind ik. Het ziet er allemaal wat vervallen uit en er lopen een paar junkies rond. Wie deze mural gemaakt heeft kan ik ook niet terugvinden.

Street art in het Nelson Mandelapark in Haarlem

 

Ik loop terug naar de bushalte bij de Ripperdakazerne en rijd met de bus terug naar Station Haarlem.

 

Haarlem Centrum

Vanaf het station loop ik een stuk via het Hofje van Staats (één van de 22 hofjes in Haarlem), het regenboogzebrapad bij de Parklaan, het Kenaupark en de oud Katholieke kerk St. Anna & Maria naar de hoek van de Pieter Kiesstraat en de Johan van Vlietstraat. Hier zijn op de hoek met de Kinderhuissingel aan beide kanten schitterende murals van Sidney Waerts te zien. De eerste is ‘Matter’ op de muur bij kapper Nico Wijers. Het zijn 3 spelende meisjes, een mural die gemaakt is  aan het begin van de coronacrisis.

Street art van Sidney Waerts op de hoek van de Pieter Kiesstraat en de Johan van Vlietstraat in Haarlem

 

Aan de overkant is het werk ‘The sun lights up the moon’. Ook deze mural is aan het begin van de coronacrisis gemaakt.

Street art van Sidney Waerts op de hoek van de Pieter Kiesstraat en de Johan van Vlietstraat in Haarlem

 

Via de Nieuwe Gracht en de Kruisstraat loop ik naar de Ridderstraat. Op de hoek met de Korte Wijngaardstraat is een mural uit augustus 2019 van een ridder in een wijngaard gemaakt.  Dit street art werk van de ridder is gemaakt door James Jetlag.

Street art in de Korte Wijngaardstraat in Haarlem

 

In de Kokstraat (een zijstraat van de mooie Bakennesergracht) bij huisnummer 8 zie je het Meisje met de Parel. Het origineel van Johannes Vermeer hangt in het Mauritshuis in Den Haag. Het meisje met de parel is geschilderd op een luik.

Street art in de Kokstraat in Haarlem

 

Aan de overkant van het Spaarne vlakbij Molen De Adriaan uit 1779 vind je voor huisnr. 29 bij Speeltuin De Glasblazers een mooi beschilderde paal. In dit deel aan de overkant van het Spaarne ben ik verder op nog een aantal van deze mooie beschilderde palen tegengekomen. Ik was hier op zoek naar een werk van de Haarlemse kunstenaar Michael Rieu. Rond de Amsterdamse Poort zouden twee enorme kleurrijke doeken te zien moeten zijn omdat vanwege restauratie de poort is ingepakt in folie. Maar ik denk de restauratie al klaar is en de doeken verwijderd zijn want ik zie ze niet meer.

Ik ga terug naar het Spaarne en via een mooie brug bij het Teylers Museum loop ik het centrum weer in de Lombardsteeg en de Jansstraat. Hier is op de hoek een handbeschilderde kaart van het centrum van Haarlem te zien. Of het echt street art is? Maar hij is wel mooi. In dezelfde steeg zie je ook nog een bankje belegd met tegels en de afbeelding van een sprot (vis) en op de muur nog een andere vis gemaakt van keramiek.

Street art in de Lombardsteeg in Haarlem

 

Een heel mooie en kleurrijke mural is die in de Noorder Schoolsteeg: Pretty Bird van Art by PdeG (Paul). Deze kleurrijke vogels vind je op de hoek met de Smedestraat in een hele smalle steeg. Het werk is bijna niet te fotograferen. Het zijn vier vogels, waaronder een papegaai, ijsvogel en een toekan.

Street art in de Noorder Schoolsteeg in Haarlem

 

Op de hoek van de Smedestraat en de Morinnesteeg hangt het werk ‘Het Begeren Onder de Olmen’. Het is een foto en geen street art. Het is een koe op weg naar de Toneelschuur, die vroeger in dit gebouwde gevestigd was. De koe acteert in het stuk ‘Het Begeren Onder de Olmen’ van E. O’Neill.

In de Nieuwe Groenmarkt voor Glow Yogastudio Haarlem staat een kleurrijke meterkast. Interessanter is het werk uit 2020 van Sidney Waerts op de hoek van de Nieuwe Groenmarkt en de Kromme Elleboogsteeg. Het is de 4e muurschildering van Sidney Waerts in Haarlem. Zijn eigen dochtertje Meesie van toen 4,5 jaar schommelt door de sterrenhemel. Dit werk sluit aan op de twee grote muurschilderingen aan de Johan van Vlietstraat, waarop kinderen hun eigen (sterren)wereld creëren.

Street art van Sidney Waerts op de hoek van de Nieuwe Groenmarkt en de Kromme Elleboogsteeg in Haarlem

 

In de Peuzelaarsteeg, in een zijstraat van de Grote Houtstraat zie je een groot werk dat Frans Hals uitbeeld. In deze steeg woonde Frans Hals. Toen ik hier liep werd er aangegeven dat de steeg vanaf 10 januari afgesloten werd. Waarom geen idee? En of de street art mural blijft bestaan weet ik ook niet. Hoop van wel, want het is een mooie mural. De schilder Frans Hals is in Antwerpen geboren, maar hij woonde en werkte zijn hele leven in Haarlem. Zijn werken vind je in het nabij gelegen Frans Hals Museum.

Street art in de Peuzelaarsteeg in Haarlem

 

Een plek waar ik vaker langs gelopen ben, is de hoek van het Spaarne en de Gravinnesteeg. Het is mij nooit opgevallen dat het plafond een mooie schildering heeft. Wie het gemaakt heeft geen idee. Het is het dak van de ingang van de moderne Gravinnehof, één van de 22 hofjes in Haarlem.

Street art op het plafond op de hoek Spaarne-Gravinnesteeg in Haarlem

 

Boven parkeergarage De Kamp zie je ‘Portret van een Meisje in het Blauw’ of wel Mona Gaga uit oktober 2018 door het kunstenaarsduo Telmo Miel. Dit is de enige street art van Haarlem die ik al eerder gezien heb, nl. tijdens mijn bezoek aan de bovengelegen DeDAKKAS. Nu is het restaurant helaas vanwege een lockdown gesloten, maar als de horeca weer open mag, een mooie plek voor koffie, lunch of diner. Het werk verwijst naar een schilderij van de 17e eeuwse Haarlemse kunstschilder Johannes Verspronck. In het Rijksmuseum in Amsterdam is het origineel te bewonderen.

Street art bij parkeergarage De Kamp in Haarlem

 

In de Peter Planciusstraat zou het werk ‘Uncertain Journey’ van David de la Mano te zien moeten zijn. Ik heb hem niet gevonden, helaas.

In de Lange Hofstraat 2 zie je een replica van ’the girl with the balloon’ van de Engelse street art kunstenaar Bansky. Er voor staat een bankie. Zou het een verwijzing zijn? Aan de andere kant van de straat een mooi bankje van Jerry Lee Lewis, met een in detail nageschilderde piano op een bankje.

Street art in de Lange Hofstraat in Haarlem

 

Op de hoek Doelstraat en Gierstraat in hartje centrum Haarlem bij het Hofje zonder Zorgen en de winkelstraat Grote Houtstraat zie je zwart witte mural. Het werk dateert uit 2018 en is gemaakt door Eric Coolen, een bekende Haarlemse tekenaar en ontwerper. Hij ontwerpt ook elk jaar de affiches voor de Week van de Industriecultuur in de Zaanstreek. Je ziet hier de mural ‘Onder Kantooruren’ met een gitarist en een ouderwetse reclamezuil. Deze muurschildering is gemaakt in opdracht van Café ’t Kantoor en moet de indruk wekken bij het terras te horen. Je ziet in dit werk o.a. Godfried Bomans (schrijver van o.a. Erik of het Klein Insectenboek) en de liedjesschrijver Lennaert Nijgh. Beiden zijn afkomstig uit Haarlem. Onder de duif staat een gedicht.

Street art op de hoek van de Doelstraat en de Gierstraaat in Haarlem

 

Op de hoek van de Korte Houtstraat en de Korte Annastraat is ‘Hier woont Korte Anna anno 1975’ te zien. Een vrolijk tafereeltje in een mooi straatje in de wijk Vijfhoek.

Street art in de Korte Annastraat in Haarlem

 

Aan de Leidsevaart richting het centrum is op een oud gebouw een gigantisch zonnig geschilderd landschap te zien. Het werk is maar liefst 45 meter x 11 meter. Naast het landschap zie je nog  drie gepixelde oude buurtfotoscènes. Deze street art schermt ​​laadstation erachter af. Het is een wijkproject van de Leidsebuurt. De schilderingen zijn in 2009 gemaakt door 100 buurtbewoners.

Street art aan de Leidsevaart in Haarlem

 

Via de brug over de Leidsevaart loop ik naar de hoek van het Doelenplein en de Gedempte Voldersgracht. Hier zie je een muurschildering dat gewijd is aan Amnesty International. Deze mural is gemaakt door de Haarlemse kunstenaars Ronald Ruseler, Erik Prins, Jan Willem Post en de Chileense kunstenaar ‘Gaby’. Gaby was 15 jaar oud toen hij werd gearresteerd. Hij was de jongste politieke gevangene toen Amnesty International betrokken raakte bij zijn vrijlating. De rol van Gaby in deze muurschildering is een figuur in de stijl van het Chileense kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra. De Brigada maakte geëngageerde muurschilderingen tijdens de regering van Allende (1970-1973) en ging daarna tijdens de dictatuur van Pinochet ondergronds verder. Deze muurschildering is Gaby’s manier om zijn dankbaarheid te tonen.

Street art op het Doelenplein in Haarlem

 

De laatste street art in Haarlem die ik bezoek is te vinden op het Hortusplein voor de Jopenkerk bij de glazen ingang van parkeergarage Raaks. Het is een strip uit 2019 gemaakt door de Haarlemse striptekenaar en kinderboekenillustrator Thé Tjong-King. Je kunt er helemaal om heen lopen om het werk aan vier kanten te bekijken. Je ziet bekende Haarlemmers zoals Laurens Janszoon Coster, de uitvinder van de drukpers en Kenau Simonsdochter Hasselaer, de legendarische volksheld die de stad Haarlem verdedigde tegen de Spaanse indringers tijdens het beleg van Haarlem in 1573. Door alle fietsen is het moeilijk fotograferen. Bijkomende moeilijkheid was ook het licht want het werd al schemerig.

Street art bij de ingang van Parkeergarage Raaks in Haarlem

 

Street art in Haarlem

 

Praktische informatie

Bereikbaarheid van Haarlem

Haarlem is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar.

  • Auto:
    Haarlem heeft vijf parkeergarages in het centrum: Station, De Appelaar, De Kamp, Raaks en Houtplein. De parkeertarieven in Haarlem centrum zijn hoog. Ik raad je aan om naar het P+R-terrein bij NS-station Haarlem-Spaarnwoude te rijden. Dit is vlakbij de Ikea, vlakbij de A9 tussen Haarlem en Amsterdam. Vanaf NS-station Haarlem-Spaarnwoude neem je de trein of bus (buslijn 2, 15, 80 of 280) naar Haarlem. Het parkeerterrein bij de Ikea is 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend.
  • Trein:
    Haarlem heeft twee treinstations: Station Haarlem en station Haarlem Spaarnwoude. Het Station van Haarlem vind ik één van de mooiste stations van Nederland. Kom je per trein, kijk dan eens rond op het station.
  • Bus:
    Met buslijn R-NET 300 van Connexxion rijd je binnen een half uur van luchthaven Schiphol via Hoofddorp naar het centrum of station van Haarlem. Vanuit de hele regio rijden veel bussen via de Tempeliersstraat, het centrum en het Station van Haarlem.

Molen De Adriaan aan het Spaarne in Haarlem Molen De Adriaan aan het Spaarne in Haarlem

 

Horeca

In het centrum van Haarlem zijn heel veel horecagelegenheden te vinden. Ik ga ze hier niet opnoemen, het zijn er gewoon te veel.

 

Overnachten in Haarlem

In Haarlem zijn veel accommodaties waar je kunt overnachten. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boek je voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijg je korting op je eerste boeking.

 

Heb jij ideeën voor leuke street art wandelingen?. Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling langs de vele street art in Haarlem. Haarlem staat niet bekend als street art stad maar er zijn genoeg kunstwerken te zien. Welke dat zijn lees je in deze blog. #streetart #streetarthaarlem #haarlem #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art in Haarlem. Haarlem staat niet bekend als street art stad maar er zijn genoeg kunstwerken te zien. Welke dat zijn lees je in deze blog. #streetart #streetarthaarlem #haarlem #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art in Haarlem. Haarlem staat niet bekend als street art stad maar er zijn genoeg kunstwerken te zien. Welke dat zijn lees je in deze blog. #streetart #streetarthaarlem #haarlem #jtravel #jtravelblog

Ik maakte een wandeling langs de vele street art in Haarlem. Haarlem staat niet bekend als street art stad maar er zijn genoeg kunstwerken te zien. Welke dat zijn lees je in deze blog. #streetart #streetarthaarlem #haarlem #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art in Haarlem. Haarlem staat niet bekend als street art stad maar er zijn genoeg kunstwerken te zien. Welke dat zijn lees je in deze blog. #streetart #streetarthaarlem #haarlem #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art in Haarlem. Haarlem staat niet bekend als street art stad maar er zijn genoeg kunstwerken te zien. Welke dat zijn lees je in deze blog. #streetart #streetarthaarlem #haarlem #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com