Alles wat je wilt weten over reizen naar Vietnam

Het Mausoleum van Ho Chi Minh in Hanoi/Vietnam

 

Ik heb in dit artikel alles wat je wilt weten over reizen naar Vietnam op een rijtje gezet. Ik probeer in dit artikel antwoord te geven op veel gestelde vragen als grensdocumenten, beste reistijd, geldzaken, veiligheid en andere zaken.

Mijn 21-daagse groepsrondreis door Vietnam begon in de hoofdstad Hanoi en eindigde in de zuidelijke stad Ho Chi Minh City.

Vietnam is een heerlijk land om in te reizen, de mensen zijn vriendelijk, het eten is goed en er is zo veel te zien.

 

Welke grensdocumenten heb ik nodig voor Vietnam?

Voor je reis naar Vietnam heb je een geldig paspoort en een visum nodig.

Vanaf de dag dat je aankomt in Vietnam, moet je paspoort nog tenminste zes maanden geldig zijn.

Ook moet je een visum aanschaffen. Voor de meeste reizigers is een toeristenvisum met een geldigheidsduur van een maand geschikt. Er zijn ook visa voor een langer verblijf en/of een ander reisdoel. Verlengingen (extensions) zijn doorgaans eenvoudig verkrijgbaar. Sinds 2018 kun je het elektronische visum Vietnam online aanvragen, voor een totaalprijs van € 49,95. Hierdoor bespaar je de kosten van de stamping fee ($25 tot $50) en de wachtrij van het voormalige visa on arrival.

Hotels moeten hun gasten bij de politie registreren. Je dient hiervoor bij ieder hotel je paspoort af te geven, samen met het visumnummer. Als je in groepsverband reist, wordt dit meestal via de reisleiding geregeld.

DMZ Lijn in Vietnam

 

Welke vaccinaties heb ik nodig voor Vietnam

Voor Vietnam zijn vaccinaties niet verplicht.

Er zijn wel een paar vaccinaties die worden aanbevolen voor Vietnam:

  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor Vietnam een inenting tegen buiktyfus aanbevolen.

De vaccinatie tegen gele koorts is voor Vietnam alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Vietnam binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Het kan voorkomen dat je onderweg maag- en darmklachten krijgt. Ik heb zelf altijd een een voorraadje diarreeremmers bij me. Drink wel genoeg, dit om uitdroging te voorkomen. Aangeraden wordt om 2 tot 3 liter per dag te drinken uit flessen. Neem evt. ook ORS mee om voldoende suikers en zout binnen te krijgen, vooral als je last van diarree hebt.

In Vietnam is het veilig om aan straatstalletjes te eten. Eet vooral daar waar het druk is: de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt gemaakt en opgegeten is dan hoog. Eet bij die restaurants die schoon zijn.

Drink geen kraanwater in Vietnam. Drink alleen water en dranken uit een afgesloten/gesealde fles, uit blik of gekookte dranken zoals thee of koffie. IJs (van water) is het best te vertrouwen als het ronde bolletjes met gaten erin zijn. Fruitsap is alleen veilig als er geen water is toegevoegd. Fruit en sla kun je het beste wassen met drinkwater uit een fles om de kans op reizigersdiarree te verkleinen.

Mijn gele vaccinatieboekje

 

De Vietnamese bevolking

Vietnam telt 54 etnische groepen. Ongeveer 87% behoort tot de groep etnische Vietnamezen (Viet of Kinh = bewoners van de vlakte). De meeste Viet wonen in de delta’s van de Rode Rivier, de Mekong en de centrale kustvlakte. Dit is ongeveer een derde deel van Vietnam. 90% van de bevolking woont dus in een derde van het land. De overige 10% van de Vietnamese bevolking woont in de berggebieden in het westen en het noorden van Vietnam.

Grofweg is de Vietnamese bevolking in te delen in een aantal groepen:

  • Chinezen: de Viet bestaan onder meer uit Thaise, Maleisische, maar vooral Chinese groeperingen. De ongeveer 1 miljoen Chinezen wonen vooral in de steden in het zuiden van het land, zoals in Ho Chi Minh City.
  • Montagnards / Moi : dit zijn de bewoners van de heuvels en bergen van Midden- en Noord-Vietnam. De zogenaamde ‘Montagnards’ zijn nauw verwant aan etnische groepen in Thailand en Zuid-China. De halfnomadische heuvelbewoners hebben over het algemeen een lage levensstandaard en leven vooral van de zwerflandbouw (‘slash and burn’), de jacht en de visvangst. De Moi is een bergvolk dat zich nog altijd een beetje afzijdig van de rest van het land houdt en is tot op zekere hoogte autonoom. De Moi zijn niet boeddhistisch, maar leven nog volgens een natuurleer. De mensen gaan niet naar de dokter maar naar een medicijnman. De Montagnards zijn onder te verdelen in drie taalgroepen: Austro-Aziatische taalgroep, Sino-Tibetaanse taalgroep en de Austronesische of Maleis-Polynesische taalgroep.
  • Cham: zij leven in de kuststrook van Phan Thiet tot Nha Trang in Zuid-Vietnam en delen van de Mekong-Delta. De 100.000 Cham zijn veelal soennitische moslims. Het zijn de laatste afstammelingen van het grote en machtige koninkrijk Cham (uit de 2e tot de 15e eeuw).
  • Khmer: zij leven in de Mekong-Delta. De ongeveer 800.000 Khmer waren eerst hindoeïstisch, maar bekeerden zich later tot het Theravada-boeddhisme. Vanwege de oude vijandschappen tussen Vietnamezen en Khmer heeft het nooit geklikt tussen deze twee bevolkingsgroepen.

Een school buiten Hoi An in Vietnam

 

De talen in Vietnam

De officiële taal van Vietnam is het Vietnamees of ‘Kinh’.

De Vietnamese taal kent een eenvoudige grammatica. Er bestaan geen lidwoorden, zelfstandige naamwoorden hebben geen meervoudsvorm en werkwoorden worden niet verbogen. Door woorden als ‘reeds’ en ‘nog niet’ toe te voegen, geeft men het verschil aan tussen verleden en toekomende tijd.

De uitspraak van het Vietnamees is zeer ingewikkeld. Het Vietnamees is een toontaal met eenlettergrepige woorden die op zes verschillende toonhoogtes uitgesproken kunnen worden: toonloos, stijgend, snel dalend, langzaam dalend, zwevend of onderbroken. Hierdoor kan een woord zeer veel verschillende betekenissen hebben. Het woord ‘Be’ bijvoorbeeld betekent naar gelang van het accent: flesje, vlot, klein, breken, zich schamen, kalf, standpunt, op de arm dragen, oceaan, banaanblad of troon. De toonhoogte wordt aangegeven met diakritische tekens boven of onder de vocalen.

De 53 etnische minderheden van Vietnam hebben ieder een eigen dialect. Het Vietnamese schrift bestaat uit 22 letters met daaraan toegevoegd een hele reeks licht veranderde letters, waarvan de uitspraak niet altijd met die in het Nederlands overeenkomt.

 

De Vietnamese vlag

De Vietnamese vlag werd op 30 november 1955 als de vlag van Noord-Vietnam aangenomen. Toen Noord- en Zuid-Vietnam zich op 2 juli 1976 herenigden, werd deze vlag de nationale vlag van de Republiek Vietnam.

De vlag bestaat uit een rood veld met een gele ster, dat het leiderschap van de Vietnamese Communistische Partij symboliseert. De vijf punten van de ster staan voor de arbeiders, de boeren, de soldaten, de intellectuelen en de handelaars. Het rood in de vlag staat voor het bloed van het volk en voor de communistische revolutie.

Vietnamese vlag

 

Het Vietnamese klimaat

Vietnam heeft een subtropisch klimaat. Dit subtropisch klimaat wordt gedomineerd door moessons. Het regenseizoen verschilt van regio tot regio. Dit komt door de verschillende klimaatzones. Over het algemeen begint regenseizoen half mei en eindigt eind november. Vanaf december begint het droge seizoen. De temperatuur schommelt het hele jaar tussen 21 en 35 graden Celsius.

Vietnam kent drie klimaatzones: Noord-Vietnam, Centraal-Vietnam en Zuid-Vietnam. De verschillen zijn klein. Ben je bezig met het plannen van je reis, dan heb je genoeg aan deze klimaatzones.

Strand in Vietnam

 

Lees ook: Beste reistijd voor Vietnam

 

De beste reistijd voor Vietnam

De beste reistijd van Vietnam onderverdelen in drie seizoenen. Het hoogseizoen, het tussenseizoen en het laagseizoen.

  • Hoogseizoen: juli en augustus
  • Tussenseizoen: december t/m maart
  • Laagseizoen: april t/m juni en september t/m december

December t/m maart zijn de meest gunstige maanden als je het hele land wilt bezoeken. Deze maanden staan bekend als de droge maanden. De temperaturen zijn milder, het regent minimaal en de luchtvochtigheid is tijdens deze maanden te verdragen. Dit is ook het laagseizoen waardoor de prijzen heel gunstig zijn en tot wel 50% zakken.

 

December t/m maart zijn de meest gunstige maanden als je door heel Vietnam wilt reizen.

 

Het is aan jou om na te gaan wat je wilt gaan doen in Vietnam en welke beste reistijd daar bij past.

 

Het tijdsverschil tussen Nederland en Vietnam

Tijdens de zomertijd in Nederland is het in Vietnam 5 uur later.

Tijdens de wintertijd in Nederland is het in Vietnam 6 uur later.

 

Is Vietnam veilig om rond te reizen

Ik heb me nooit onveilig gevoeld in Vietnam. Natuurlijk kijk je onderweg uit en was ik alert maar dat ben ik in Nederland ook. Reizen in Vietnam is over het algemeen zeer veilig. Criminaliteit komt in Vietnam vooral voor in de steden. Om problemen te voorkomen op welke plek dan ook, neem je voorzorgsmaatregelen, zoals laat je spullen niet onbewaakt achter, hou ze bij je of laat ze op een veilige plaats achter, draag niet te veel contant geld of belangrijke documenten bij je, vrijwel alle hotels hebben een veilige kluis bij de receptie of in de kamer en tel je geld niet direct bij de ATM pinautomaat, maar stop het veilig weg en check het ergens anders.
Er zijn weinig ernstige misdrijven in Vietnam. Voor stelen en misdrijven van Vietnamezen tegen buitenlandse toeristen staan hele hoge straffen. Voor alleenreizende in Vietnam is het volkomen veilig als je je gezond verstand gebruikt. Je kunt zonder problemen en gevaar met de bus of trein reizen, bezienswaardigheden bezoeken en in hostels of hotels overnachten.

 

Pinnen in Vietnam

Er komen steeds meer banken met pinautomaten waar je met je eigen pinpas geld kunt opnemen. Deze pinautomaten zijn vooral in grote steden. Je moet een grote portemonnee meenemen want je haalt al snel een miljoen dong (ongeveer honderd euro) uit de automaat. Het kan voorkomen dat de pinautomaten het niet doen. Helaas is dit een veel voorkomend probleem in Vietnam.

Ik raad je aan om voldoende cash geld (euro’s) mee te nemen. Deze kun je ter plaatse bij de diverse wisselkantoren omwisselen. Ook bij de banken in de steden kun je geld wisselen, maar wees er op voorbereid dat in kleinere plaatsen vaak alleen maar de US dollar geaccepteerd wordt.

Ook euro’s kun je inwisselen. Biljetten van € 50,- en € 100,- kun je tegen de beste koers wisselen. Je kunt enkele honderden euro’s contant meenemen om bij kantoortjes in kleinere plaatsen te kunnen wisselen. Op de luchthavens kun je je overgebleven Dongs weer in Amerikaanse dollars of euro’s omwisselen. Je moet wel uw wisselreçu’s overleggen, waaruit blijkt dat je daadwerkelijk Dongs heeft aangekocht.

 

Fooien in Vietnam

Het is heel gewoon en zelfs onderdeel van de Vietnamese cultuur: het geven van fooien. Maar het geven van fooien is niet verplicht. Een fooi kan voor een Vietnamees een groot verschil maken. Zij leven van minder dan € 100,– per maand. Als je hen  1 of 2 euro fooi geeft, dan zijn ze heel blij. Verder is het gebruikelijk om bijv. kofferjongens, rangers of gidsen bij een excursie een fooi te geven. Ook in een pagode is het gebruikelijk dat je een fooi achterlaat in de tipping boxes in de pagode. In restaurants is het ook gebruikelijk dat je ongeveer 5-10% van de rekening fooi geeft.

 

Afdingen in Vietnam

Op markten, bij stalletjes langs de weg en bij souvenirwinkels in Vietnam is het niet vreemd om af te dingen. Ik ben er geen ster in, maar het is wel altijd gelukt om minder dan de vraagprijs te betalen. Ik heb meestal medelijden met de verkopers, zij verkopen hun waar voor een bepaalde prijs (die ze waarschijnlijk hoger zetten omdat ze weten dat toeristen gaan afdingen en niets zullen kopen bij een hoge prijs of naar de concurrent lopen die wel voor een lagere prijs verkoopt) en de toerist loopt af te dingen. Zij zullen het meestal niet zo breed hebben en dan ben ik ook nog bezig om hun geld af te troggelen.
Lach vriendelijk en je komt tot een maximale korting van ongeveer 40% op de vraagprijs. Als je een bod gedaan heeft en de verkoper gaat ermee akkoord, dan moet je het ook echt kopen. Het is beledigend om dan alsnog weg te lopen. In supermarkten en shoppingmalls worden vaste prijzen gehanteerd, hier kun je niet afdingen.

De markt in Hoi An in Vietnam

 

De kosten voor een reis door Vietnam

Vietnam is een goedkoop land. Natuurlijk zijn je kosten afhankelijk van waar je heen gaat en wat je doet. De kosten het hoogst in de grote steden Hanoi en Ho Chi Minh City. In Centraal-Vietnam ben je het goedkoopste uit.
In het artikel Kosten van mijn reis door Vietnam heb ik mijn kosten van mijn 21-daagse groepsrondreis door Vietnam op een rijtje gezet.

 

Kledingvoorschriften in Vietnam

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Op veel plekken staat de airconditioning aan en niet iedereen kan daar goed tegen. Ook kan het in Vietnam hard regenen. Neem een regenjas of paraplu mee.

Er gelden strikte kledingvoorschriften voor een bezoek aan tempels. De mannen moeten een lange broek en een shirt met mouwen dragen. De dames moeten een lange rok/broek dragen en geen korte rokjes/broeken of doorzichtige kleren of blote schouders. De knieën, schouders en bovenarmen moeten bedekt zijn.

Je kunt een tempelterrein met je schoenen aan bezoeken, maar als je de tempel zelf in wilt gaan, moet je je schoenen uittrekken.

 

Hoe gaat het met autorijden in Vietnam

Ik vind het niet veilig om als westerling in Vietnam te gaan autorijden. Het verkeer in Vietnam is doodeng. Bussen, auto’s, vrachtwagens en de vele scooters en motoren rijden kriskras door elkaar. Wanneer je het voor het eerst ziet heb je wellicht het idee dat er totaal geen regels zijn. Het oversteken van een straat in bijv. Ho Chi Minh City, Hanoi en Hué doe je met gevaar voor eigen leven. Het lijkt of er af en toe geen verkeersregels bestaan. Een tip is om rustig in hetzelfde tempo over te steken (begin nooit te rennen) en maak jezelf beter zichtbaar door je hand op te steken.

Ik zou zelf nooit een scooter of motor huren. Als je een scooter of motor huurt, bedenk zelf de gevaren. Check of je de juiste papieren hebt en check je verzekering.

Ik raad je af als je onzeker bent, niet de juiste papieren hebt of geen ervaring hebt, je leven niet te wagen. Vietnam is geen land om te leren rijden. Veel Vietnamezen rijden zonder rijbewijs rond. Tijdens mijn rondreis heb ik meerdere verkeersongelukken zien gebeuren.

Reis met de bus of trein tussen de verschillende steden.

Het verkeer in Ho Chi Minh City in Vietnam

 

Excursies vooraf boeken

Ik raad je aan om bepaalde excursies al vooraf in Nederland te regelen als je op eigen gelegenheid door Vietnam reist. Ik heb dit tijdens mijn reis niet hoeven doen, omdat ik georganiseerd door Vietnam reisde.
Een populaire excursie is Sapa. Ik zou deze trekking van te voren regelen en ook bijv. een boottocht in Halong Bay, evt. met overnachting op de boot zou ik vanwege de populariteit van te voren regelen.
Hotels zijn in het hoogseizoen snel volgeboekt. Probeer zoveel mogelijk vooraf te regelen, dan voorkom je teleurstellingen. Veelal kun je excursies en accommodaties voor een bepaald tijdstip nog kosteloos annuleren. Dit verschilt per accommodatie en ook per excursie, let daar dus op bij het reserveren.

Halong Bay in Vietnam

 

Wat te doen in Vietnam

Er is zo veel te doen en te zien in Vietnam. Je zult tijd te kort komen.

Een paar plekken raad ik je aan:

My Son in Vietnam

 

Heb jij nog een aanvulling op deze blog over reizen naar Vietnam? Laat het in een reactie hieronder weten!

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen over Vietnam

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb in dit artikel alles wat je wilt weten over reizen naar Vietnam op een rijtje gezet. Ik probeer in dit artikel antwoord te geven op veel gestelde vragen als grensdocumenten, beste reistijd, geldzaken, verkeer, veiligheid en andere zaken. #vietnam #alleswatjewiltwetenovervietnam #jtravel #jtravelblog Ik heb in dit artikel alles wat je wilt weten over reizen naar Vietnam op een rijtje gezet. Ik probeer in dit artikel antwoord te geven op veel gestelde vragen als grensdocumenten, beste reistijd, geldzaken, verkeer, veiligheid en andere zaken. #vietnam #alleswatjewiltwetenovervietnam #jtravel #jtravelblog Ik heb in dit artikel alles wat je wilt weten over reizen naar Vietnam op een rijtje gezet. Ik probeer in dit artikel antwoord te geven op veel gestelde vragen als grensdocumenten, beste reistijd, geldzaken, verkeer, veiligheid en andere zaken. #vietnam #alleswatjewiltwetenovervietnam #jtravel #jtravelblog

Ik heb in dit artikel alles wat je wilt weten over reizen naar Vietnam op een rijtje gezet. Ik probeer in dit artikel antwoord te geven op veel gestelde vragen als grensdocumenten, beste reistijd, geldzaken, verkeer, veiligheid en andere zaken. #vietnam #alleswatjewiltwetenovervietnam #jtravel #jtravelblog Ik heb in dit artikel alles wat je wilt weten over reizen naar Vietnam op een rijtje gezet. Ik probeer in dit artikel antwoord te geven op veel gestelde vragen als grensdocumenten, beste reistijd, geldzaken, verkeer, veiligheid en andere zaken. #vietnam #alleswatjewiltwetenovervietnam #jtravel #jtravelblog Ik heb in dit artikel alles wat je wilt weten over reizen naar Vietnam op een rijtje gezet. Ik probeer in dit artikel antwoord te geven op veel gestelde vragen als grensdocumenten, beste reistijd, geldzaken, verkeer, veiligheid en andere zaken. #vietnam #alleswatjewiltwetenovervietnam #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com