Alles wat je wilt weten over reizen naar Zuid-Afrika

Buffels tijdens een gamedrive bij Hannah Lodge/Zuid-Afrika

 

Ik heb in dit artikel alles wat je wilt weten over reizen naar Zuid-Afrika op een rijtje gezet. Ik probeer in dit artikel antwoord te geven op veel gestelde vragen als grensdocumenten, beste reistijd, geldzaken, veiligheid en andere zaken.

Ik heb Zuid-Afrika twee keer bezocht, 1x tijdens een 23-daagse groepsrondreis vanuit Johannesburg naar Kaapstad en 1x tijdens een 22-daagse groepsrondreis vanuit Kaapstad in combinatie met buurland Namibië.

Wat een geweldig land is Zuid-Afrika. Het land wordt ook niet voor niets de wereld in één land genoemd.

Baie veel plezier met het lezen van dit artikel.

 

Welke grensdocumenten heb ik nodig?

Een paspoort dat nog minstens een maand (dertig dagen) na je vertrek uit Zuid-Afrika geldig is, is genoeg. Maar bezoek je ook buurlanden Lesotho en/of Swaziland, dan moet je paspoort nog zes maanden geldig zijn. Je hebt als Nederlander geen visum nodig om Zuid-Afrika binnen te komen.

Heb je de Nederlandse nationaliteit dan mag je maximaal drie maanden (negentig dagen) in Zuid-Afrika verblijven zonder dat je een visum nodig hebt. Je paspoort dient minimaal twee lege pagina’s naast elkaar te bevatten. Aangeraden wordt om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en deze apart te bewaren van je paspoort.

Je krijgt bij binnenkomst en bij het verlaten van Zuid-Afrika een stempel in je paspoort. Ook al ga je alleen maar op dagexcursie naar bijv. Lesotho of Swaziland. Zo krijg je je stempels wel. Ik heb bijv. een dagexcursie Sani Pass in de Drakensbergen gemaakt en Lesotho bezocht. Dat was Zuid-Afrika uit, een eindje verderop Lesotho in. Later op de dag Lesotho uit en een eindje verderop Zuid-Afrika in. Zo heb je dus 4 stempels verzameld in een paar dagen tijd. Uiteindelijk had ik 10 stempels verzameld tijdens mijn 23-daagse rondreis.

Immigratiedienst van Lesotho op de Sani Pass

 

Welke vaccinaties heb ik nodig

Voor Zuid-Afrika zijn vaccinaties niet verplicht.

Er zijn wel een paar vaccinaties die worden aanbevolen voor Zuid-Afrika:

  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

In het oostelijk deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger Park, komt malaria voor, vooral van september tot en met mei. Vraag daarom voor je naar Zuid-Afrika afreist om malariatabletten (lariam, malarone of doxycycline). En gebruik deze volgens het recept die je hebt ontvangen. Omdat ik in oktober Zuid-Afrika incl. het Kruger National Park bezocht, heb ik malarone voorgeschreven gekregen. Gelukkig heb ik geen last van bijwerkingen gehad.

Anti-muggen maatregelen zijn in alle jaargetijden belangrijk in beide delen van Zuid-Afrika. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en lange broeken. Ook een insectenwerend middel met deet is aan te raden, net het gebruik van een klamboe.

Het kan voorkomen dat je onderweg maag- en darmklachten krijgt. Ik heb zelf altijd een een voorraadje diarreeremmers bij me. Drink ook nooit kraanwater. Drink wel genoeg, dit om uitdroging te voorkomen. Aangeraden wordt om 2 tot 3 liter per dag te drinken uit flessen. Neem evt. ook ORS mee om voldoende suikers en zout binnen te krijgen, vooral als je last van diarree hebt.

Mijn gele vaccinatieboekje

 

De Zuid-Afrikaanse bevolking

In Zuid-Afrika leeft een mengelmoes van verschillende culturen. Van wit tot zwart, van de Afrikaners, Bantoetaligen, kleurlingen, Aziaten en latere immigranten uit Oost-Europa. Het land is de regenboognatie van het continent Afrika.

Grofweg is de bevolking in te delen in een aantal groepen:

  • Zwarte bevolking: dit zijn de nakomelingen van de Bantoevolken. Deze groep is onder te vervelen in 9 etnische groepen: Zulu’s, Xhosa’s , Noord-Sotho’s, Zuid-Sotho’s, Tswana’s, Sjangaan-Tsonga’s, Swazi’s, Zuid-Ndebele, Noord-Ndebele en Venda’s.
  • Khoina: de Khoina zijn de oorspronkelijke bewoners. Hun afstammelingen zijn de Bosjesmannen.
  • Bosjesmannen/San: San is een verzamelnaam voor verschillende bevolkingsgroepen in zuidelijk Afrika. Er leven nog ongeveer 100.000 Bosjesmannen in Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Angola.
  • Blanken: de Afrikaners zijn afstammelingen van de oudste groep Nederlandse, Franse en Duitse kolonisten die in de 17e eeuw naar Zuid-Afrika kwamen. Een andere groep zijn afstammelingen van de Britse kolonisten. De overige groep blanken bestaat uit Europese immigranten die naar Zuid-Afrika verhuisden.
  • Kleurlingen: de kleurlingen in Zuid-Afrika zijn nakomelingen van Hottentotten die zich vermengd hebben met blanke kolonisten, zwarten en slaven uit het Midden-Oosten.
  • Aziaten: de Aziaten zijn van vooral van Indische afkomst. Ze zijn afstammelingen van contractarbeiders die uit het toenmalige Brits-Indië naar Zuid-Afrika kwamen om op de suikerrietvelden van KwaZulu-Natal te werken.
  • Black Diamonds: de Black Diamonds zijn de zwarte inwoners van Zuid-Afrika die tot de nieuwe middenklasse behoren, goed opgeleid zijn en over een redelijk kapitaal beschikken.

Schoolkinderen in Zuid-Afrika

 

De talen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent elf officiële talen. Ook kent het land nog verschillende talen die wel door de grondwet worden erkend, maar geen officiële status hebben. De belangrijkste talen zijn Engels en Afrikaans en daarnaast zijn er negen zwarte talen die uiteen onder te verdelen zijn in twee hoofdgroepen:

  • Nguni talen (Zulu, Xhosa, Swati & Ndebele)
  • Sotho talen (Twana, Pedi & Sotho)

Het Afrikaans stamt af van het Nederlands en lijkt daar heel veel op. Ik vind het een leuke taal. Je kunt veel dingen begrijpen, maar soms moet je goed luisteren of lezen om te begrijpen wat er bedoeld wordt.

 

Een paar voorbeelden van Zuid-Afrikaanse woorden: Alleenloper, Kameelperd en Seekoei. Weet jij wat het betekent? De antwoorden staan aan het einde van deze blog.

 

Een groot gedeelte van de bevolking spreekt Engels. Engels is de omgangstaal. Rond de steden Kaapstad en Johannesburg wordt Engels als moedertaal gesproken.

Xhosa is een kliktaal. Deze taal wordt in de Oostkaap en stedelijke gebieden in de Westkaap gesproken. Zulu is de taal van de Zulu’s en wordt vooral in Kwazulu-Nathal gesproken.

 

De Zuid-Afrikaanse vlag

De Zuid-Afrikaanse vlag is een integratie van de oude Zuid-Afrikaanse vlag en de vlag van het ANC. Zwart, groen en geel zijn de kleuren van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC); rood, wit en blauw zijn kleuren die veel in Europese vlaggen voorkomen en rood, geel en groen zijn de Pan-Afrikaanse kleuren.

  • Rood: staat voor het bloedvergieten tijdens o.a. de Boerentrek, de Anglo Boerenoorlog, de Apartheid.
  • Blauw: kleur van de twee oceanen die aan Zuid-Afrika grenzen, de Atlantische en Indische Oceaan en de blauwe lucht.
  • Groen: natuurbeheer en voor het land Zuid-Afrika.
  • Wit: kleur van de hoop en diamant en vertegenwoordigt de blanke Zuid-Afrikanen.
  • Geel: de natuurlijke rijkdommen van het land, waaronder goud.
  • Zwart: vertegenwoordigt de zwarte Zuid-Afrikanen.
  • De witte Y-vorm in de vlag staat voor de nieuwe democratie waarin er eenheid, één verenigde natie, heerst. De twee uiteinden die samen komen in één lijn symboliseert het samenkomen van diverse elementen binnen de Zuid-Afrikaanse samenleving en de eenwording van de democratische staat Zuid-Afrika. Samen op weg naar de toekomst.

De Zuid-Afrikaanse vlag

 

Het Zuid-Afrikaanse klimaat

Het winterseizoen in Zuid-Afrika loopt van juni tot en met augustus. Dit zijn de koelste en met uitzondering van het zuidwesten (de Kaap) de droogste maanden.
Het zomerseizoen in Zuid-Afrika loopt van december tot en met februari. In het noordwesten is het dan heet.

Zuid-Afrika kent verschillende klimaatzones zoals het subtropisch binnenland, de gematigde binnenlandse regio, de subtropische oostkustregio, de zuidelijke Kaap, de semi-aride regio (binnenland), de aride regio (westen van Zuid-Afrika) en het winterregen-gebied in de zuidwestkaap.

 

De beste reistijd voor Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het hele jaar door te bezoeken. Houdt er rekening mee dat de seizoenen in Zuid-Afrika tegenovergesteld aan die in Nederland. Onze zomer is hun winter, hun zomer is onze winter, onze lente is hun herfst en hun herfst is onze lente.
Het regenseizoen in Zuid-Afrika loopt van november tot eind februari. Het regent slechts een paar uur per dag. De temperaturen kunnen oplopen tot 35 graden.
Juni tot eind september is alles heel droog.

De beste reisperioden zijn maart en april (najaar) en september en oktober (voorjaar). De beste tijd om de bloemenpracht te bewonderen is in de maanden augustus en september.
De beste periode om wild te spotten zijn de maanden september en oktober, als het droog is en het wild zich concentreert rondom de drinkplaatsen.
In onze zomermaanden kan het rondom Kaapstad frisjes zijn. Het is dan winter in Zuid-Afrika. De temperatuur ligt rond de 19 graden.

Het is aan jou om na te gaan wat je wilt gaan doen in Zuid-Afrika en welke beste reistijd daar bij past.

Regen in een township bij Port Elisabeth/Zuid-Afrika

 

Het tijdsverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika

In de Nederlandse zomer/de Zuid-Afrikaanse winter is er geen tijdverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika.
In de Nederlandse winter/de Zuid-Afrikaanse zomer is het in Zuid-Afrika 1 uur later.
Je hebt geen last van een jetlag bij de vluchten tussen Zuid-Afrika en Nederland v.v.

 

Is Zuid-Afrika veilig om rond te reizen

Ik heb me nooit echt onveilig gevoeld in Zuid-Afrika. Natuurlijk kijk je onderweg uit en was ik alert maar dat ben ik in Nederland ook. Ga als vrouw zijnde ’s avonds niet in het donker alleen op pad. Vermijd ook onveilige steden en buurten. Ik ben in Kaapstad beide keren dat ik Zuid-Afrika bezocht alleen de stad in gegaan en ik heb me nooit onveilig gevoeld ook niet op drukke plekken zoals Waterfront. Ik reisde in een groep. Ik zal bijv. als vrouw nooit alleen het land per auto doorkruisen.
In verband met de veiligheid raad ik je wel aan om alleen overdag en met meerdere personen geld te pinnen.
Laat je sieraden en andere dure spullen thuis. Dit is vragen om moeilijkheden.
Houd je oren en ogen altijd open, maar dat geldt ook in Nederland en in andere landen.

Featherbed Nature Reserve in Zuid-Afrika

 

Pinnen in Zuid-Afrika

Met je pinpas kun je bijna overal in Zuid-Afrika geld pinnen. Ik raad je wel aan om dit niet alleen te gaan doen. Ga altijd met meerdere mensen naar pinautomaat. De een pint de Zuid-Afrikaanse rand en de ander let op de omgeving. Uit eigen ervaring weet ik dat er altijd mensen op de loer liggen die buitenlanders bij een Zuid-Afrikaans geldautomaat zien stuntelen en dan heel behulpzaam en snel willen helpen, maar voor je het weet ben je en je pinpas en je geld kwijt. Ik heb het zien gebeuren in Hermanus met iemand uit de groep waarmee ik toen mijn rondreis door Zuid-Afrika maakte. Doe direct aangifte bij de politie en blokkeer je pinpas. Pin ook alleen overdag. Laat geen andere mensen meekijken als je pint.

De Nederlandse hebben de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Dit vanwege veiligheidsredenen. Als je geld wilt pinnen in Zuid-Afrika moet je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Doe dit voor vertrek uit Nederland.

In de meeste restaurants en hotels kun je met je creditcard betalen. Ook voor autohuur heb je een creditcard nodig.

Ik raad je aan om altijd wat cash bij de hand te hebben want zeker op het platteland en bij de tolwegen kan er alleen cash betaald worden.

 

Fooien in Zuid-Afrika

Het is heel gewoon en zelfs onderdeel van de Zuid-Afrikaanse cultuur: het geven van fooien. Reken op 10% van de rekening in een restaurant. Het kan ook voorkomen dat je een rekening krijgt in het restaurant en daar zelf op schrijft hoeveel fooi je bij de rekening wil optellen. 10% is hierbij gebruikelijk.
Verder is het gebruikelijk om bijv. kofferjongens, rangers of gidsen bij een excursie een fooi te geven.

 

Afdingen in Zuid-Afrika

Op markten en bij stalletjes langs de weg is het niet vreemd om af te dingen. Ik ben er geen ster in, maar het is wel altijd gelukt om minder dan de vraagprijs te betalen. Ik heb meestal medelijden met de verkopers, zij verkopen hun waar voor een bepaalde prijs (die ze waarschijnlijk hoger zetten omdat ze weten dat toeristen gaan afdingen en niets zullen kopen bij een hoge prijs of naar de concurrent lopen die wel voor een lagere prijs verkoopt) en de toerist loopt af te dingen. Zij zullen het meestal niet zo breed hebben en dan ben ik ook nog bezig om hun geld af te troggelen.
Je moet starten met 30% van de vraagprijs. Zo kom je uiteindelijk uit op de prijs die voor jou en de verkoper gunstig is.

Een markt in Swaziland

 

De kosten voor een reis door Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is niet het goedkoopste land ter wereld, maar wel goedkoper dan Nederland.
In het artikel Kosten van mijn reis door Zuid-Afrika heb ik mijn kosten van mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika op een rijtje gezet.

 

Kledingvoorschriften in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika hoef je, in tegenstelling tot bijv. veel Aziatische landen, geen rekening te houden met kledingvoorschriften. Trek aan waar jij je gemakkelijk in voelt.
Ik raad je wel aan om van alles wat mee te nemen, zoals korte broeken en topjes, maar ook een trui en lange broek en een vest/jas. Het kan in de ochtend of avond frisjes zijn en overdag kunnen de temperaturen flink op lopen.
Draag lange broeken en een trui/t-shirt met lange mouwen bij zonsondergang. Er vliegen, zeker in de wildparken, malariamuggen rond. Spray ook met antimuggen spray en smeer je in met deet.

 

Wereldstekker

Je hebt in Zuid-Afrika niets aan de standaard wereldstekker die je waarschijnlijk de hele wereld al mee hebt overgenomen. In Zuid-Afrika gebruik je de 3-polige stekkers. In Nederland is deze stekker alleen bij de ANWB te koop.
Je kunt deze stekkers beter (en veel goedkoper) in Zuid-Afrika zelf kopen. Ze zijn te koop in de meeste supermarkten, apotheken, soms benzinestations of andere winkels. Kosten: ongeveer 15 Rand. Het is beter om de stekker niet op de luchthaven te kopen. Daar zijn de stekkers ongeveer 50 Rand.
In veel hotels kun je bij de receptie vragen naar een stekker. Handiger is om er zelf één of meerdere te hebben met alle elektronica die je meesleept.

 

Hoe gaat het met autorijden in Zuid-Afrika

Goed om te weten is dat men in Zuid-Afrika (net als bijvoorbeeld in Groot-Brittannië) links rijdt. Het zal even wennen zijn.
De wegen in Zuid-Afrika zijn over het algemeen goed, verhard en buiten de steden vaak driebaans met inhaalstroken. Het kan voorkomen dat je een zandweg vol hobbels moet nemen om bij een lodge te komen.

Wees altijd voorzichtig en rijd niet te snel. Er zijn veel verborgen radarcontroles. Krijg je boete, dan kan die hoog oplopen, zonde van je vakantiebudget. In de nationale parken geldt een maximum snelheid, houd je daaraan.

Huur een auto in Zuid-Afrika. Het geeft je alle vrijheid. Met je eigen auto kun je je eigen reistempo bepalen en stoppen waar en wanneer jij wilt. Ik heb dat gemist toen ik Zuid-Afrika bezocht. Ik reisde omdat ik niet alleen wilde reizen en geen rijbewijs heb, in groepsverband en soms was dat lastig omdat je ergens langer of juist korter wilde blijven maar afhankelijk was van de reisleiding.

In Zuid-Afrika kun je zonder internationaal rijbewijs en met je Nederlandse rijbewijs autorijden en een auto huren.

Verkeer in het Kruger National Park/Zuid-Afrika

 

Excursies vooraf boeken

Ik raad je aan om bepaalde excursies al vooraf in Nederland te regelen als je op eigen gelegenheid door Zuid-Afrika reist. Ik heb dit tijdens mijn reizen niet hoeven doen, omdat ik georganiseerd door Zuid-Afrika reisde, maar tijdens mijn groepsrondreis Zuid-Afrika en Namibië maakte, was het voor mij onmogelijk om Robbeneiland te bezoeken. Ik had dit niet vooraf geregeld en alle afvaartijden waren al voor een paar dagen uitverkocht.
Andere populaire excursies zoals bijv. het Kruger National Park en het verblijf van een paar dagen in het park of in andere wildparken zou ik vooraf regelen.
Hotels, lodges en appartementen zijn in het hoogseizoen snel volgeboekt. Probeer zoveel mogelijk vooraf te regelen, dan voorkom je teleurstellingen. Veelal kun je excursies en accommodaties voor een bepaald tijdstip nog kosteloos annuleren. Dit verschilt per accommodatie en ook per excursie, let daar dus op bij het reserveren.

De cel van Nelson Mandela op Robbeneiland/Zuid-Afrika

 

Wat te doen in Zuid-Afrika

Er is zo veel te doen en te zien in Zuid-Afrika. Je zult tijd te kort komen.

Een paar plekken raad ik je aan:

  • Maak een safari. Zonder een safari is een reis door dit land niet compleet. Misschien spot je de Big Five wel. Mij is het niet gelukt, want een luipaard heb ik tijdens mijn reis (helaas) niet gezien. Bekende parken zijn het Kruger National Park, Addo Elephant National Park en Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve.
  • Bezoek Kaapstad.
  • Beklim de Tafelberg.
  • Breng een bezoek aan Robbeneiland. Zo begrijp je de apartheid beter en weet je meer over het leven van Nelson Mandela.
  • Ga wijndrinken in en rond Stellenbosch, het wijngebied van Zuid-Afrika.
  • Rijd de Sani Pass op.
  • Rijd de Panoramaroute met bezoeken aan de Pilgrim’s Rest, Drie Rondavels en Bourke’s Luck Potholes.
  • Maak een rondrit over het Kaapse Schiereiland met bezoeken aan Capepoint, Kaap de Goede Hoop en de pinguïns van Boulders Beach.

 

Antwoorden op de Zuid-Afrikaanse woorden:

  • Alleenloper = vrijgezel
  • Kameelperd = giraffe
  • Seekoei = nijlpaard

 

Heb jij nog een aanvulling op deze blog over reizen naar Zuid-Afrika? Laat het in een reactie hieronder weten!

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen over Zuid-Afrika

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb in dit artikel alles wat je wilt weten over reizen naar Zuid-Afrika op een rijtje gezet. Ik probeer in dit artikel antwoord te geven op veel gestelde vragen als grensdocumenten, beste reistijd, geldzaken, verkeer, veiligheid en andere zaken. #zuidafrika #southafrica #alleswatjewiltwetenoverzuidafrika #jtravel #jtravelblog Ik heb in dit artikel alles wat je wilt weten over reizen naar Zuid-Afrika op een rijtje gezet. Ik probeer in dit artikel antwoord te geven op veel gestelde vragen als grensdocumenten, beste reistijd, geldzaken, verkeer, veiligheid en andere zaken. #zuidafrika #southafrica #alleswatjewiltwetenoverzuidafrika #jtravel #jtravelblog Ik heb in dit artikel alles wat je wilt weten over reizen naar Zuid-Afrika op een rijtje gezet. Ik probeer in dit artikel antwoord te geven op veel gestelde vragen als grensdocumenten, beste reistijd, geldzaken, verkeer, veiligheid en andere zaken. #zuidafrika #southafrica #alleswatjewiltwetenoverzuidafrika #jtravel #jtravelblog

Ik heb in dit artikel alles wat je wilt weten over reizen naar Zuid-Afrika op een rijtje gezet. Ik probeer in dit artikel antwoord te geven op veel gestelde vragen als grensdocumenten, beste reistijd, geldzaken, verkeer, veiligheid en andere zaken. #zuidafrika #southafrica #alleswatjewiltwetenoverzuidafrika #jtravel #jtravelblog Ik heb in dit artikel alles wat je wilt weten over reizen naar Zuid-Afrika op een rijtje gezet. Ik probeer in dit artikel antwoord te geven op veel gestelde vragen als grensdocumenten, beste reistijd, geldzaken, verkeer, veiligheid en andere zaken. #zuidafrika #southafrica #alleswatjewiltwetenoverzuidafrika #jtravel #jtravelblog Ik heb in dit artikel alles wat je wilt weten over reizen naar Zuid-Afrika op een rijtje gezet. Ik probeer in dit artikel antwoord te geven op veel gestelde vragen als grensdocumenten, beste reistijd, geldzaken, verkeer, veiligheid en andere zaken. #zuidafrika #southafrica #alleswatjewiltwetenoverzuidafrika #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com