Tools die ik gebruik bij het bouwen van mijn websites

Adobe Photoshop Elements

 

Laatst kreeg ik een vraag welke tools en programma’s ik gebruik voor het bouwen van mijn websites en voor mijn foto’s die ik in elk bericht/artikel plaats. Ik heb de door mij gebruikte tools voor je op een rijtje gezet met de links naar de betreffende websites.

Ik heb twee websites. Mijn eerste website, JTravel, is gebouwd in het gratis content management systeem Joomla en sinds september 2018 staat JTravelBlog online. Deze website is gebouwd met behulp van WordPress.

Logo JTravelBlog   Logo JTravel

Het heeft veel tijd gekost om het bouwen van mijn eigen websites onder de knie te krijgen, maar ik ben blij met het resultaat.

Ik heb in het verleden een cursus website bouwen bij een thuisonderwijsinstelling gevolgd. Dit was voor mij niet genoeg, als ik vroeg hoe ik bepaalde dingen kon maken, werd gezegd dat dit niet in de cursus thuishoorde. Ik heb wel het één en ander geleerd over CSS en HTML, maar ik wilde meer dan dat.

Ik ben me gaan oriënteren wat ik precies wilde, hoe ik het wilde en vooral hoe ik mijn website zelf kan bouwen. Uiteindelijk kwam ik uit bij Netspecialist.nl. Bij dit bedrijf volg je voor relatief weinig geld videotrainingen van achter je pc of laptop en leer je stap voor stap een website bouwen. Ik heb hier inmiddels meerdere trainingen gevolgd voor zowel Joomla als WordPress. In de blogs op zijn website staan nog meer handige video’s voor beide content management systemen die je gratis kunt bekijken en eventueel kunt toepassen.

 

Bouwen van mijn websites

Voor ik daadwerkelijk met het bouwen van mijn website begin, download ik de benodigde programma’s voor de ontwikkeling en bouwen van mijn website.

Allereerst is dat het programma XAMPP. Een programma dat bedoeld is als je nog geen webhoster hebt. Op deze manier kun je lokaal zonder dat iemand het ziet en zonder dat je website al online is, je website bouwen en dingen uitproberen. Ik gebruik hem nog steeds om dingen uit te proberen, zonder dat dit consequenties heeft voor de live omgeving van mijn websites. Als je dit programma hebt gedownload moet je een paar settings wijzigen en een database aanmaken.

Xampp

WordPress is het content management systeem waarin deze website is gebouwd.

Wordpress logo    Logo Joomla

Joomla is het content management systeem waarin mijn andere website JTravel.nl is gebouwd.

Mijn thema in WordPress heb ik met behulp van de online videocursus WordPress Thema’s van Netspecialist.nl zelf gebouwd. Ook mijn template voor mijn Joomla website heb ik met behulp van de online workshop Joomla Templates van Netspecialist.nl zelf gebouwd. Hiervoor is het programma Notepad++ nodig om je HTML en CSS en PHP code te schrijven.

Als alle bestanden klaar zijn, maar ook om tussendoor tijdens het bouwen je thema/template te testen, heb je een zipprogramma nodig. Met het zipprogramma 7 zip upload je de themabestanden uit Notepad++ naar je WordPress/Joomla website. Dit kan ook als je website nog niet online staat en je via XAMPP werkt. Zo kun je stap voor stap en bij elke wijziging checken of je thema/template in orde is.

 

Afbeeldingen

Voor mijn websites gebruik ik mijn eigen foto’s. Soms kan het zijn dat ik bijv. voor de berichten over mijn bucketlists geen eigen foto’s beschikbaar heb, dan gebruik ik foto’s van websites als Pixabay of Unsplash.

Adobe Photo Elements is mijn fotobewerkingsprogramma. Ik heb dit betaalde programma een paar jaar geleden gekocht en bewerk sindsdien al mijn foto’s met dit programma.

Canva gebruik ik voor het maken van mijn afbeeldingen voor de uitgelichte afbeeldingen in mijn blogs over chronische vermoeidheid, mijn logo’s en mijn Pinterest pins voor beide websites.

Faststone Photoresizer is een programma om veel foto’s in één keer allemaal hetzelfde formaat te geven en te verkleinen. Daarnaast gebruik ik dit programma ook om mijn copyright met één druk op de knop, tegelijk met het verkleinen van het formaat, in mijn foto’s te plaatsen.

TinyPNG gebruik ik nadat ik mijn foto’s al verkleind heb met Faststone Photoresizer.  Dit programma gebruikt technieken om de bestandsgrootte van de fotobestanden nog verder te verkleinen. Het effect is bijna onzichtbaar en het maakt een heel groot verschil in bestandsgrootte. Zeker als je veel foto’s op je site hebt staan zoals ik op mijn andere website JTravel.nl. Ik heb vorig jaar september al mijn foto’s op deze manier verkleind. Voor aanvang van deze klus was mijn website maar liefst 3,75 GB groot en na toepassing met TinyPNG was dit teruggelopen naar 1,56 GB. Zo is mijn website JTravel.nl meer dan 2 GB kleiner geworden zonder dat ik foto’s heb verwijderd.

Tinypng

 

Hosting

Coreftp of een ander ftp programma heb je nodig om je website bij de webhoster online te zetten. Voor mijn website JTravel.nl gebruik ik Coreftp nog altijd om mijn foto’s te uploaden, iets wat daar, net als in WordPress, ook via de mediabibliotheek kan, maar ik kan op deze manier heel makkelijk een hele map foto’s uploaden die goed geordend worden en makkelijk terug te vinden zijn. Iets wat ik bij WordPress een beetje mis. Zoals mijn mediabibliotheek daar nu is ingericht, is het ongeordende bende.

Hosting2GO is mijn webhoster voor beide websites. De keuze was moeilijk, maar bij Hosting2GO heb ik voor beide websites onbeperkte webruimte en onbeperkt dataverkeer, wat voor mij belangrijk is. Daarnaast heb ik met dit pakket onbeperkt aantal e-mailadressen en niet onbelangrijk de SSL-certificaten. Voor mij was de onbeperkte webruimte de doorslag om voor deze webhoster te kiezen.

 

Validator

De websites HTML validator en CSS validator gebruik ik om de HTML en de CSS codes van mijn websites te controleren op fouten. In de CSS validator kopieer je de code van je style.css bestand en plakt de code in de tab invoer. De regels met fouten moeten aangepast worden. Waarschuwingen zijn niet belangrijk.

Bij de HTML validator plak je de code van je paginabron van een pagina op je website. Deze code plakje in de tab invoer. Errors moeten opgelost worden. Waarschuwingen zijn ook hier niet belangrijk.

 

Snelheid

De snelheid van je website(s) is belangrijk omdat bezoekers niet willen wachten en hoe lager de snelheid van je website hoe sneller je bezoekers je website(s) verlaten. Snelheid is voor Google ook belangrijk. Hoe sneller je website is, hoe hoger je ranking bij Google.

PageSpeed Insights is een website van Google. De content van je webpagina wordt geanalyseerd en genereert  suggesties om die pagina sneller te maken. Er worden suggesties gedaan om je website sneller te maken.

Pingdom Website Speedtest is een andere website waar je de snelheid kunt meten. Als je de A score hebt is de snelheid oké, andere scores zijn verbeterpunten.

GTMetrix is ook een website waar je de snelheid van je website kunt meten. Je krijgt een page speed score en een y slow score. Hoe hoger de score hoe beter. Alles beneden de 100 zijn verbeterpunten.

 

Affiliate marketing

Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners (affiliates) belonen voor de gegenereerde verkopen of leads (zoals lidmaatschappen – abonnementen) die de affiliate heeft aangeleverd. Affiliates kunnen dit bewerkstelligen door onder andere advertenties van adverteerders op hun website te plaatsen. Als er uit het doorverwijzen van klanten naar de adverteerders een verkoop of lead volgt, ontvangt de affiliate hiervoor een vergoeding van de adverteerder. Er kan ook per click of per pageview betaald worden. (bron: Wikipedia).

Ik werk samen met een paar affiliatepartners, zoals:

Airbnb voor het boeken van accommodaties.

Bol.com voor al je reisboeken en reisbenodigheden.

Booking.com                   Bol.com

Booking.com voor je hotelovernachtingen.

Via Daisycon werk ik samen met bijv. Fletcher Hotels, Hotelkamerveiling, Sunnycars (voor je autohuur) en Skyscanner (voor je vluchten).

Bij Get Your Guide kun je je entreetickets en tours waar ook ter wereld boeken.

Wil je een leuke reisgids, kijk dan eens op The Media Bay.

Via Tradetracker werk ik samen met bijv. Fox Verre Reizen van ANWB en De Jong Intra Vakanties.

 

Social Media

Zoals zoveel bloggers maak ik gebruik van verschillende social media kanalen. Hier onder vind je de links naar mijn pagina’s.

Logo Facebook    Twitter logo    Logo Instagram   Pinterest logo

Facebook                     Twitter                      Instagram                Pinterest

 

Google

Google Maps gebruik ik op mijn website JTravel.nl om de beschreven plaatsen/bezienswaardigheden te duiden.

Logo Google Maps     Logo Google Analytics

Ik gebruik Google Analytics, net als vele andere websitebezitters, om mijn statistieken voor beide websites te bekijken en te analyseren.

 

Heb jij nog handige tools die je gebruikt voor het maken van je website(s). Ik ben benieuwd welke dit zijn. Laat het me weten.

 

Meer tips:

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Tijdens het bouwen van mijn websites www.jtravel.nl en www.jtravelblog.nl heb ik verschillende handige tools gebruikt. Welke dat zijn lees je in deze blog. Lees je mee? #websitebouwen #tools #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog. Het gezicht achter JTravelBlog
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips.                   Lees meer –>

Abonneer je op JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op JTravelBlog en je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Social media

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
Follow by Email
RSS

Pinterest

Boek je vlucht

Boek je overnachting(en)Booking.com

Heb je nog iets nodig?

Miljoenen artikelen

Bestel je reisgids

Lid van

Bloggers Noord Nederland
  
Follow