Trage Tocht Bussum over de Bussumerheide en langs buitenplaatsen in ‘s-Graveland

Bussumerheide tijdens de Trage Tocht Bussum

 

Ik maakte een Trage Tocht wandeling in het Gooi: de Trage Tocht Bussum over de Bussumerheide en langs buitenplaatsen in ‘s-Graveland. Een wandeling over de heidevelden die op dat moment in bloei staan en door de bossen langs een paar buitenplaatsen. Meer over deze mooie Trage Tocht Bussum lees je in deze blog.

De heide staat in bloei, tijd om een heidewandeling te maken. De Bussumerheide is een van de mooie heidegebieden van Nederland. Tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad tussen Station Naarden-Bussum en Station Hilversum heb ik ook al een deel van de Bussumerheide doorkruist en sindsdien wil ik terug als de heide in bloei staat. De heide staat dit jaar vroeg in bloei, veel vroeger dan andere jaren. Dit komt door de droogte waar Nederland mee worstelt. Ik lees online verschillende blogs over de Trage Tocht Bussum en lees dat het zeer gevarieerde wandeling is over de Doodweg, de Bussumerheide, over de langste natuurbrug ter wereld en over een paar buitenplaatsen (zoals Spanderswoud, Boekesteyn en Schaep en Burgh) in het Gooi. Op een nog niet zo warme zomermaandag (de rest van de week wordt een hittegolf voorspeld) trek ik mijn wandelschoenen aan en reis per trein naar Station Bussum Zuid.

 

Wat is een Trage Tocht?

Een Trage Tocht is een wandelroute die zoveel mogelijk over onverharde paden gaan. Bij het maken van een Trage Tocht is de leidraad om minimaal 70% onverharde paden per wandeling in de route op te nemen. Dit wordt ‘zandpadgarantie’ genoemd. Een ander belangrijk criterium is een route met een zo gevarieerd mogelijk landschap van boerenland en natuur. Er staan inmiddels 635 Trage Tochten beschreven op de website van Wandelzoekpagina. Een Trage Tocht heeft een lengte variërend tussen de 5 en de 22 kilometer. Je wandelt door natuurgebieden, in het boerenland, langs de waterkant of in een rustig landelijk gebied. Er wordt met het samenstellen van de route rekening gehouden met de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. De wandelingen hebben allemaal een routebeschrijving, een topografische wandelkaart en GPS-track.

Bussumerheide tijdens de Trage Tocht Bussum Bussumerheide

 

Lees meer: Alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen

 

De serie Trage Tochten is ontwikkeld door wandeldeskundige Rob Wolfs in samenwerking met de Wandelzoekpagina. De Trage Tocht Bussum is samengesteld door Rutger Burgers van Routwerk.nl.

 

Trage Tocht Bussum

Ik reis per trein via Weesp naar Station Bussum Zuid. Op Station Bussum Zuid kom ik aan op spoor 2. En laat het begin van deze Trage Tocht Bussum nu precies aan de andere kant beginnen. Via een trap loop ik omhoog en aan de andere kant van de sporen loop ik weer de trap af. Ik sta nu aan de goede kant, bij de uitgang Brinklaan. Het eerste stukje van deze wandeling gaat door Bussum. Voor het woonwagenkamp loop ik een stenen trap op en beland in de natuur. Wel zie ik aan beide kanten nog bebouwing, een flat aan de ene kant en een paar woonwagens aan de andere kant. Maar al snel laat ik Bussum achter me.

 

Bussumerheide

Ik kom uit bij de Bussumerheide.

Het pad waar ik het eerste stuk op loop, wordt de Doodweg genoemd. Het is een kaarsrecht pad met een hele aparte naam. Het blijkt dat dit zandpad naar het Sint Janskerkhof in Laren leidt. Er lopen in totaal zeven van deze rechte paden in deze omgeving die allemaal eindigen bij het kerkhof van Laren. De doden moesten vroeger zo snel mogelijk vanuit de omliggende plaatsen naar het dichtstbijzijnde kerkhof gebracht worden. Dit is de reden dat men kaarsrechte karrensporen over de heide maakte.

Bussumerheide tijdens de Trage Tocht Bussum Bussumerheide

 

Het is er nu druk met honden in alle soorten en maten en hun baasjes.

Ik doorkruis de heide, af en toe maak ik stop om een foto te maken. Ik loop voorbij horecagelegenheid Paviljoen Heidezicht. Het terras zit vol met honden en de baasjes. En er wordt flink geblaft. Geen plek om even rustig te zitten. Ik loop snel door. Recht tegenover het paviljoen is het klaphekje met het bordje ‘Begrazingsgebied’ dat ik doorloop om in een afgeschermd gebied uit te komen.

Bussumerheide tijdens de Trage Tocht Bussum Bussumerheide

 

In dit begrazingsgebied is het direct een stuk rustiger met honden, gelukkig. Ik loop een stuk over de heiden en de bossen. De heide wordt begraasd door schapen en koeien. Schapen zie ik hier niet, wel kom ik binnen de hekken vier Schotse Hooglanders in het bos tegen. Deze staan niet heel fijn om een leuke foto te maken.

Schotse hooglander op de Bussumerheide tijdens de Trage Tocht Bussum Schotse hooglander op de Bussumerheide

 

Ik doorkruis de Bussumerheide en volg een deel van het Noord-Hollandpad. Af en toe moet ik even op mijn telefoon kijken waar ik een kaart met GPX heb, die me precies aanwijst of ik de juiste route volg. Het is in dit stuk echt heel rustig. Ik geniet van de bloeiende heide en neem ook even de tijd om macrofoto’s van insecten op de heide te maken. Een heerlijk gebied is dit. Zeker nu ook de heide in bloei staat.

Bussumerheide tijdens de Trage Tocht Bussum Bussumerheide

 

Natuurbrug Crailoo

Aan het eind van de Bussumerheide volg ik het grindpad dat ook fietspad is. Dit is het grootste ecoduct van de wereld. In 2006 werd deze natuurbrug door Koningin Beatrix geopend, lees ik op een gegeven moment. Deze brug kruist de N524, de spoorlijn Hilversum – Weesp, een terrein Railpro en het terrein van Golfpark Spandersbosch. En van dat alles merk ik niets, want ik zie ook niets van de spoorlijn of de provinciale weg. Ik hoor wel vaag het verkeer en een trein maar zien doe ik het niet. Ik zie alleen een schitterende natuur. De natuurbrug is 800 meter lang. Dit is de langste natuurbrug ter wereld. Het ecoduct is een van de verbindingen in het uitvoeringsprogramma ‘Heel de Heuvelrug’. Zo wil men de Utrechtse Heuvelrug vanaf Rhenen verbinden tot aan het Gooimeer bij Naarden.

Natuurbrug Crailoo tijdens de Trage Tocht Bussum Natuurbrug Crailoo

 

Zanderij Crailo

Aan het einde van de natuurbrug loop ik een stukje via een fietspad tot aan fietsbordje 54. Het pad loopt hier scherp naar beneden. Eenmaal beneden sta ik in een heel ander gebied dan waar ik vandaan kom.

Dit is Zanderij Crailo. Dit was vroeger de grootste zandgroeve van het Gooi. Het zand gebruikte men voor de aanleg van de spoorlijn. Het gebied werd in 1843 werd die afgegraven voor de aanleg van de naastgelegen spoorlijn. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw stopte de zandwinning. Toen ontstond dit bijzondere en waterrijke natuurgebied.

Vlonderpad tijdens de Trage Tocht Bussum Vlonderpad

 

De route gaat langs de oevers van het water, maar je kunt hier ook via een houten vlonderpad oversteken. Ik kies het pad over de houten vlonder. Een mooi stukje met ook mooie planten, zoals de paarse kattestaart, langs de kant. Aan het eind van de vlonder sta ik tegenover het kantoor van het Goois Natuur Reservaat. In het water naast het gebouw zie ik in een flits een ijsvogel wegvliegen.

Paarse kattestaart naast het vlonderpad tijdens de Trage Tocht Bussum Paarse kattestaart naast het vlonderpad

Vlonderpad tijdens de Trage Tocht Bussum Vlonderpad

 

Voor ik de trap oploop zie ik zwerfkeien liggen. Het blijkt dat ik nu over het Heimans-zwerfkeienpad loop. De keien komen uit de laatste ijstijd. Ze komen helemaal uit Scandinavië. Bij de zandafgravingen kwamen ze tevoorschijn. Het zwerfkeienpad is vernoemd naar natuurkenner Eli Heimans. Samen met Jac. P. Thijsse (oprichter van Natuurmonumenten) zag hij de landschappelijke waarde van de Zanderij.

Ik loop de trap op en kom uit op een onverhard pad dat parallel loopt aan het fietspad.

 

Spanderswoud

In deze omgeving kom je overal een witte steen met de rode tekst ‘Voetpad’ tegen. Ook hier aan de overkant van de weg als ik Spanderswoud in loop.

Voetpad tijdens de Trage Tocht Bussum Voetpad

 

Ik loop hier heerlijk in het bos. Bij het in de routebeschrijving aangeduide houten gebouwtje, een gebouw van Scouting Hilversum, neem ik een lunchpauze. Er staat een picknickbank. Na de lunch loop ik een stukje terug om de route door het bos te vervolgen.

Spanderswoud is een van de vele buitenplaatsen van ‘s-Graveland. Rijke Amsterdamse kooplieden bouwden hier op de mooiste plekjes in de nabije natuur hun landhuizen. Die buitenplaatsen noemen ze ook wel de Gooise Lusthoven. Er zijn de tien buitenplaatsen in en rond ‘s-Graveland. Ook rond Heemstede en Vogelenzang zijn een aantal van deze buitenplaatsen. Dit is weer een heel ander gebied met bossen, waterpartijen en leuke bruggetjes. Het is hier heerlijk rustig. Spanderswoud staat onder beheer van Natuurmonumenten.

Spanderswoud tijdens de Trage Tocht Bussum Spanderswoud

 

Landgoed Hilverbeek

De volgende buitenplaats die ik doorkruis in Hilverbeek. Dit is weer een ander soort gebied met vooral boerenland. Ik loop langs weilanden en Boerderij Stofbergen. Voor de boerderij staat een zevenarmige linde. De boom telt nl. zeven stammen. De boom zou ontstaan zijn uit een omgevallen boom. Een linde van ruim 300 jaar oud die ik gemist heb want ik heb er geen foto van gemaakt. Is een kwestie van beter lezen. In de route staat hier nl. niets over maar wel in het inleidende deel. In het weiland staat een ruim 350 jaar oude eik. Beide bomen behoren tot de oudste in Nederland. Ik heb er geen aandacht voor gehad. Het gebied staat onder beheer van Natuurmonumenten.

Boerderij Stofbergen tijdens de Trage Tocht Bussum Boerderij Stofbergen

 

Ik loop verder over dit landgoed. Langs een vijver zie ik moeder en zoon in het water staren. Ik vraag of ze iets bijzonder zien, blijkt dat er rivierkreeften oid in het water zwemmen, ze zag allemaal resten langs de waterkant liggen en zijn gaan speuren. Ik zie er inderdaad ook een en heel veel resten die waarschijnlijk door vogels zijn opgegeten. De schilden en pootjes hebben ze niet opgegeten.

Buitenplaats Hilverbeek tijdens de Trage Tocht Bussum Buitenplaats Hilverbeek

 

Ik loop inmiddels weer op buitenplaats Spanderswoud dat ik via een hek verlaat.

Ik steek het fietspad over en loop via een open veld en het ruiterpad het bos in.

Honingbij op distel tijdens de Trage Tocht Bussum Honingbij op distel

 

Buitenplaats Boekesteyn

Buitenplaats Boekesteyn van Natuurmonumenten is de volgende buitenplaats die ik aandoe tijdens deze wandeling. Boeke betekende vroeger beuk. En dat is te zien aan de beukenlanen. Aan de rand van een open veld net na het bruggetje staat heel uitnodigend een bankje. Hier geniet ik van een ree die verderop tussen het hoge gras aan de bosrand staat.

Een ree tijdens de Trage Tocht Bussum Een ree

 

Ik loop verder door het open veld met pas gemaaid gras. In het veld staan een aantal insectenhotels.

Grasland op Buitenplaats Boekesteyn tijdens de Trage Tocht Bussum Grasland op Buitenplaats Boekesteyn

 

Aan het eind van dit hete open veld arriveer ik bij het gesloten Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek. Bij het naastgelegen Restaurant Brambergen vul ik mijn waterfles bij. Hier is het druk met kinderen die in de speeltuin spelen. Het naastgelegen OERR is ook gesloten.

Ik loop verder langs de parkeerplaats en links staat landhuis Boekesteyn. Het zicht op het landhuis wordt onttrokken door het hoge riet dat in de vijver staat.

Buitenplaats Boekesteyn tijdens de Trage Tocht Bussum Buitenplaats Boekesteyn

 

Een eindje verderop staat landhuis Schaep en Burg. Het landgoed is nu het hoofdkantoor van Natuurmonumenten. Veel zie ik niet van het landhuis. Alleen op de zichtlijn.

Landhuis Schaep en Bur tijdens de Trage Tocht Bussum Landhuis Schaep en Bur

 

Buitenplaats Bantam

Na Buitenplaats Boekesteyn wandel ik verder over de kronkelige paadjes en statige lanen van de buitenplaats Bantam. Ik loop via een paadje met aan het eind een doorgang door een haag van rododendrons. Helaas bloeien ze niet.

Buitenplaats Bantam tijdens de Trage Tocht Bussum Buitenplaats Bantam

 

Op een gegeven moment klim ik via een trappetje over een boomstam die het pad blokkeert. Zo kun je dit ook oplossen. Ik loop verder langs het water en steek een brug over en langs een heuvel.

Buitenplaats Bantam tijdens de Trage Tocht Bussum Buitenplaats Bantam

 

Fransche Kamp

Het laatste gebied dat ik tijdens deze Trage Tocht Bussum aan doe is Fransche Kamp, een gebied dat onderhouden wordt door Goois Natuurreservaat. Dit is weer een heel ander gebied dat bestaat uit bospercelen en kleine heidevelden met in het midden een zandafgraving. De randen bestaan uit dennenbos. Hier is ook de schaapskooi, de thuisbasis van een van de kudde Drentse heideschapen die zorgen dat het heidelandschap open blijft en niet vergrast. Schapen heb ik wel gezien, alleen lagen ze bij elkaar tussen het gaas.

Schapen in Fransche Kamp tijdens de Trage Tocht Bussum Schapen in Fransche Kamp

 

Het gebied dankt zijn naam aan het feit dat hier vroeger ongeveer 3.000 Franse soldaten bivakkeerden. De heide staat ook hier al in bloei.

Fransche Kamp tijdens de Trage Tocht Bussum Fransche Kamp

 

In het bos liggen drie kazematten volgens de beschrijving. Ik heb er twee gezien.

Kazematten in Fransche Kamp tijdens de Trage Tocht Bussum Kazematten in Fransche Kamp

 

Fransche Kampheide

Aan het eind van het pad steek ik een drukke verkeersweg over en wandel over Franse Kampheide. Het is het laatste stukje heideveld tijdens deze Trage Tocht Bussum. Een heerlijk stukje maar door de aanwezigheid van de grote weg niet het rustigste stukje van de wandeling. Ook is het hier druk met fietsers en hondenuitlaters. Aan het einde van dit kleine heideveld steek ik de weg over en steek de P+R over.

Fransche Kampheide tijdens de Trage Tocht Bussum Fransche Kampheide

 

Station Bussum Zuid

Dit is de parkeerplaats van Station Bussum Zuid. Op Station Bussum Zuid kom ik aan op spoor 1 aan de kant van het Bastion Hotel Bussum Hilversum. Hier is ook een watertappunt. Ik vul mijn fles bij en moet weer via de trap omhoog en aan de andere kant van de sporen loop ik weer de trap af. Ik sta nu aan de goede kant, bij de uitgang Brinklaan.

De trein heeft meer dan 10 minuten vertraging, voor mij een geluk bij een ongeluk, scheelt nl. weer 40% reiskosten. Ik stap weer over in Weesp. De trein naar Hoofddorp is blijven wachten op deze trein die naar Amsterdam CS doorrijdt.

 

Conclusie van de Trage Tocht Bussum

Het is een heerlijke wandeling van 16 kilometer. Heel afwisselend over de heide, door de bossen, langs het water en door het open veld. Ik heb genoten van de bloeiende paarse heide, het ecoduct, het vlonderpad en de buitenplaatsen van het Gooi.

De bloeiende heide in deze tijd van het jaar is zo mooi. Ik heb er een paar jaar geleden ook al van genoten tijdens de Trage Tocht Rheden.

Deze Trage Tocht Bussum is een aanrader. Maar liefst 95% zandpadgarantie.

Bussumerheide tijdens de Trage Tocht Bussum Bussumerheide

 

Mijn route

 

Deze wandelroute is, tegen betaling, te downloaden als PDF-bestand met routekaart, GPX-bestand en GPS-track via de website van Wandelzoekpagina.

 

Praktische informatie

Wandelroute

Deze Trage Tocht Bussum staat in de Wandelgids ‘Wandelen in Groot Amsterdam’ en op de website van Wandelzoekpagina. Sinds het voorjaar van 2021 heb ik tijdens elke wandeling het GPX-bestand gedownload. Mocht de routebeschrijving niet kloppen of als ik er met de mijn routebeschrijving op papier niet uitkom, kan ik terugvallen op mijn telefoon.

 

Wandelgids

De Wandelgids ‘Wandelen in Groot Amsterdam’ is een aanrader. De wandelgids telt 128 pagina’s en is voor € 17,95 te koop via Bol.com of rechtstreeks bij de uitgever.

 

Afstand

Deze Trage Tocht Bussum heeft een lengte van 16 kilometer.

 

Ondergrond

De Trage Tocht Bussum heeft een zandpadgarantie van 95%.

 

Start- en eindpunt

Het start- en eindpunt van deze wandeling is Station Bussum Zuid, Struikheiweg 5, 1406 TK Bussum.

 

Bereikbaarheid

Station Bussum Zuid is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar.

 • Auto:
  Direct naast het station Bussum Zuid ligt het P+R parkeerterrein. Dit is aan de kant van het Bastion Hotel, de zuidwestzijde van het station.
 • Trein:
  Station Bussum Zuid ligt aan de spoorlijn tussen Hilversum en Weesp. Alleen de sprintertreinen stoppen op dit station.
 • Bus:
  Vanaf Station Bussum Zuid rijden buslijnen 107 en 109 (via Laren en Blaricum) naar en van Hilversum. Kijk voor actuele vertrektijden op 9292.nl.

Station Bussum Zuid tijdens de Trage Tocht Bussum Station Bussum Zuid

 

Horeca

Onderweg kom je een paar horecagelegenheden tegen:

 • Coffeecorner Cup of Jo, Struikheiweg 5, 1406 TK Bussum. Direct naast Station Bussum Zuid.
 • Paviljoen Heidezicht, Randweg 203, 1403 XT Bussum. Aan de rand van de Bussumerheide.
 • Restaurant Brambergen, Noordereinde 54d, 1243 JJ ‘s-Graveland. Een restaurant naast het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten en naast Speelnatuur OERRR.

Paviljoen Heidezicht in Bussum tijdens de Trage Tocht Bussum Paviljoen Heidezicht in Bussum

 

Overnachten

In Bussum zijn twee accommodaties, het Bastion Hotel Bussum Hilversum direct naast Station Bussum Zuid en NH Bussum Jan Tabak waar je kunt overnachten. In het Gooi zijn genoeg andere hotels waar je kunt verblijven. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Wil je niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje in Bussum of omgeving een mogelijkheid.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

 

Heb jij wel eens een Trage Tocht of een wandeling uit één van de wandelgidsen van Gegarandeerd Onregelmatig gemaakt? Zo ja, waar was dat en kan je het aanbevelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer wandelingen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een Trage Tocht wandeling in het Gooi: de Trage Tocht Bussum over de Bussumerheide en langs buitenplaatsen in 's-Graveland. Een wandeling over de heidevelden die op dat moment in bloei staan en door de bossen langs een paar buitenplaatsen. Wandel je mee met Trage Tocht Bussum. #bussum #bussumerheide #buitenplaatsen #tragetocht #jtravelblog #jtravel Ik maakte een Trage Tocht wandeling in het Gooi: de Trage Tocht Bussum over de Bussumerheide en langs buitenplaatsen in 's-Graveland. Een wandeling over de heidevelden die op dat moment in bloei staan en door de bossen langs een paar buitenplaatsen. Wandel je mee met Trage Tocht Bussum. #bussum #bussumerheide #buitenplaatsen #tragetocht #jtravelblog #jtravel Ik maakte een Trage Tocht wandeling in het Gooi: de Trage Tocht Bussum over de Bussumerheide en langs buitenplaatsen in 's-Graveland. Een wandeling over de heidevelden die op dat moment in bloei staan en door de bossen langs een paar buitenplaatsen. Wandel je mee met Trage Tocht Bussum. #bussum #bussumerheide #buitenplaatsen #tragetocht #jtravelblog #jtravel

Ik maakte een Trage Tocht wandeling in het Gooi: de Trage Tocht Bussum over de Bussumerheide en langs buitenplaatsen in 's-Graveland. Een wandeling over de heidevelden die op dat moment in bloei staan en door de bossen langs een paar buitenplaatsen. Wandel je mee met Trage Tocht Bussum. #bussum #bussumerheide #buitenplaatsen #tragetocht #jtravelblog #jtravel Ik maakte een Trage Tocht wandeling in het Gooi: de Trage Tocht Bussum over de Bussumerheide en langs buitenplaatsen in 's-Graveland. Een wandeling over de heidevelden die op dat moment in bloei staan en door de bossen langs een paar buitenplaatsen. Wandel je mee met Trage Tocht Bussum. #bussum #bussumerheide #buitenplaatsen #tragetocht #jtravelblog #jtravel Ik maakte een Trage Tocht wandeling in het Gooi: de Trage Tocht Bussum over de Bussumerheide en langs buitenplaatsen in 's-Graveland. Een wandeling over de heidevelden die op dat moment in bloei staan en door de bossen langs een paar buitenplaatsen. Wandel je mee met Trage Tocht Bussum. #bussum #bussumerheide #buitenplaatsen #tragetocht #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com