Trage Tocht Lisse, wandelen over landgoederen Keukenhof en Wassergeest

De Lageveensemolen tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Ik maakte een Trage Tocht wandeling in de Bollenstreek: de Trage Tocht Lisse, wandelen over landgoederen Keukenhof en Wassergeest. Het begin van deze route (Landgoed Keukenhof en Kasteel Keukenhof) is voor mij bekend terrein, maar vanaf het hek achter de Hofboerderij bij Kasteel Keukenhof ken ik het gebied niet. Dit zijn het Keukenhofbosch en Landgoed Wassergeest. Onderweg kom ik nog een paar bloeiende bollenvelden tegen. Meer over deze Trage Tocht lees je hier.

 

Wat is een Trage Tocht?

Een Trage Tocht is een wandelroute die zoveel mogelijk over onverharde paden gaan. Bij het maken van een Trage Tocht is de leidraad  om minimaal 70% onverharde paden per wandeling in de route op te nemen. Dit wordt ‘zandpadgarantie’ genoemd. Een ander belangrijk criterium is een route met een zo gevarieerd mogelijk landschap van boerenland en natuur. Er staan inmiddels 618 Trage Tochten beschreven op de website van Wandelzoekpagina. Een Trage Tocht heeft een lengte variërend tussen de 5 en de 22 kilometer. Je wandelt door natuurgebieden, in het boerenland, langs de waterkant of in een rustig landelijk gebied. Er wordt met het samenstellen van de route rekening gehouden met de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. De wandelingen hebben allemaal een routebeschrijving, een topografische wandelkaart en GPS-track.

De routekaart uit GPX Viewer van de Trage Tocht Lisse

 

Lees meer: Alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen

 

De serie Trage Tochten is ontwikkeld door wandeldeskundige Rob Wolfs in samenwerking met de Wandelzoekpagina. De Trage Tocht Lisse is samengesteld door Rutger Burgers van Routwerk.nl.

 

Trage Tocht Lisse

Op mijn stalen ros fiets ik op een mooie maar frisse en winderige lentedag naar Lisse. Ik stal mijn fiets bij het beginpunt het Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse bij Restaurant het Tussenstation aan de Stationsweg in Lisse. Er schijnt een flets zonnetje, er staat een stevige wind, ik had deze heenreis wind tegen, en het is te koud voor de tijd van het jaar. Mijn aanrijroute naar het beginpunt is via Hillegom en de Veenenburgerlaan. Deze weg gaat rechtstreeks naar Kasteel Keukenhof. Dan is het nog een klein stukje fietsen naar het begin van deze Trage Tocht Lisse. Aan de Veenenburgerlaan staan nog een paar bollenvelden in bloei, wel minder dan de week er voor, toen ik hier tijdens mijn Bollenstreekwandeling rond De Zilk langs liep.

Paarse tulpen aan de Veenenburgerlaan op weg naar het beginpunt van de Trage Tocht Lisse

 

Landgoed Keukenhof

Vanaf Toeristisch Overstap Punt (TOP) steek ik de altijd drukke Stationsweg over om aan mijn 10 kilometer lange wandeling te beginnen. Door het hek, dat aangeeft dat ik me op het terrein van Landgoed Keukenhof bevind, loop ik bij knooppunt 45 het broekbos de Grote Looster in. Dit pad maakt deel uit van het Laarzenpad. Ook nu is het hier modderig, terwijl het de afgelopen dagen niet geregend heeft. Dat is ook de reden dat ik deze dag deze wandeling maak, want de weersvoorspellingen voor de rest van de week zijn zo dat er veel regen zou kunnen vallen en dan wil ik hier niet lopen. Ik ken het pad, ik heb hier eerder gelopen en dan is het op sommige stukken bijna niet te belopen.

Het broekbos de Grote Looster op Landgoed Keukenhof tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Een broekbos is een bos waarvan de vegetatie sterk wordt bepaald door de (hoge) stand van het grondwater. Broekbossen komen veel voor in drassige lage landen. Dit wordt broeklanden genoemd.

 

Je volgt hier het graspad met aan de linkerkant een sloot en daarachter het spoor waar de trein tussen Haarlem en Leiden regelmatig langs dendert. Aan de rechterkant kom je al snel het kabouterdorp tegen. Altijd leuk om te zien. Het verandert ook elke keer. Kabouters die hier iets meer dan een maand geleden nog stonden, zie ik nu niet meer of liggen kapot in het gras. En er zijn nieuwe kabouters bij gekomen. Ook zie ik een oude bekende die een jaar geleden in een inmiddels omgezaagde boom direct naast het toegangshek zat, staat nu hier. Ik heb over deze Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof al eerder een blog geschreven.

Een kabouter in het kabouterdorp op Landgoed Keukenhof tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Wat mij tijdens een eerdere wandeling dit jaar al is opgevallen, is de kaalslag in het bos. Er zijn veel bomen omgehakt, de reden, geen idee, misschien de essentakziekte. De route over dit deel van Landgoed Keukenhof wijst zich vanzelf. Er is één plek waar je zou kunnen twijfelen, tijdens mijn eerdere wandelingen liep ik hier rechtdoor, nu sla ik rechtsaf.

Het is er rustig. Ik geniet van de mooie doorkijkjes en de paden. Ik volg het pad en ga met de bocht naar rechts. De paden zijn op sommige plekken met knuppelhout verstevigd. De wandeling over Landgoed Keukenhof en het broekbos de Grote Looster eindigt bij een hek met de tekst Landgoed Keukenhof. Daarachter staat het knooppuntenpaaltje 43.

Een toegangshek tot Landgoed Keukenhof tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Kasteel Keukenhof

Ik loop aan de rustige kant van de Stationsweg naar Kasteel Keukenhof. Het Kasteel ligt aan de andere kant van de weg. Het is vandaag, in tegenstelling tot de afgelopen week, rustig qua autoverkeer en fietsers. Ook het terrein van Kasteel Keukenhof is voor mij bekend terrein. Ik ben hier de afgelopen jaren verschillende keren geweest en zal hier als straks in augustus de dahlia’s weer bloeien ook zeker weer terugkomen.

Kasteel Keukenhof is in 1641 gebouwd en was oorspronkelijk een landhuis. Later werd het een kasteel en werden er zeven torens aangebouwd. Op het terrein staan ook nog het washuis, de hofboerderij, het koetshuis, Frederik’s Hof en het eendenhuis. Het park werd in 1857 heringericht door de bekende tuinarchitecten Zocher. Zij ontwierpen ook het Vondelpark in Amsterdam.

Kasteel Keukenhof tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Tegenover het kasteel wordt jaarlijks (behalve in 2020 en 2021) de jaarlijkse bloemententoonstelling ‘Keukenhof’ gehouden.

Lees ook: Kasteel Keukenhof in Lisse
Bekijk ook: Foto’s van Kasteel Keukenhof in Lisse

 

Op het terrein van het kasteel wijk ik iets af van de route. Weet je dat er hier een fantastisch museum is gevestigd (nu helaas vanwege corona gesloten, maar als de musea weer open mogen, een aanrader)? Dit is het LAM (Lisser Art Museum). Een museum waar het draait om onbevangen kijken en zelf ontdekken. Alles in dit museum heeft te maken met eten en drinken en het consumeren er van. Een aanrader.

Het LAM (Lisser Art Museum) op het terrein van Kasteel Keukenhof tijdens de Trage Tocht Lisse

 

De wandeling gaat langs het kasteel naar de het strandwalbos rondom het kasteel. In dit deel van het kasteelterrein staan veel kunstvoorwerpen. Vanaf de heuvel heb ik een mooi uitzicht over kasteelterrein, de beeldentuin en het kasteel.

Een trap op het terrein van Kasteel Keukenhof tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Via de aardenwal loop ik weer naar beneden aan de voorkant van de hofboerderij waar de tuin elk jaar schitterend is aangelegd. Nu met vooral tulpen, heel toepasselijk is een deel in de Nederlandse kleuren, oranje, rood, wit en blauw. De horeca van de hofboerderij is gesloten. Zij zijn niet dagelijks geopend, alleen van woensdag tot en met zondag tussen 12.00 en 18.00 uur.

Ook op het terrein van Kasteel Keukenhof is een kabouterroute uitgezet. Tijdens deze wandeling zie je alleen het beginpunt van deze wandeling. Dit is achter de hofboerderij.

Ik laat Kasteel Keukenhof achter me en loop door een hek naar onbekend terrein.

 

Keukenhofbosch

De route door het Keukenhofbosch volgt een deel van het Laarzenpad. Het is een schitterend bos met hele oude bomen.

Het Keukenhofbosch maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Het Keukenhofbosch is een heuvelachtig en gevarieerd bosgebied met beuken, eiken en naaldbomen. De heuvels waren ooit duinen, nu zijn ze al eeuwenlang begroeid met bomen. Het Keukenhofbosch is één van de laatste authentieke strandwalbossen in de Bollenstreek.

Wat een heerlijk bos om in te wandelen, ik kijk mijn ogen uit, maar moet ook mijn blik op de grond houden, want er liggen om sommige stukken dikke boomwortels op het pad. Ik hoor de vogeltjes fluiten. De route gaat heuveltje op, heuveltje af over slingerende paden door een prachtig en imposant bosgebied. Op het hoogste punt van het Keukenhofbosch staat een wandelbankje. Vanaf dat punt kijk je een eind naar beneden. Ik vervolg mijn weg over het pad omlaag en over de wijdvertakte wortels van een hele oude boom.

Het Keukenhofbosch tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Aan de bosrand loop ik langs de manege en de houten ophaalbrug van de scouting. Dit stukje van de route heeft een halfverharde weg. Maar dat halfverhard is al snel weer over.

 

Weilanden en een tulpenveld

Het pad gaat langs de sloot via een bruggetje en weer langs de sloot.

Een bruggetje tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Dit pad eindigt bij een houten hek met klaphek. Deze laat ik links liggen en vervolg mijn weg en loop rechtdoor opnieuw over een graspad langs de sloot en na een dam zie ik aan mijn rechterhand een weiland. Aan het einde van het graspad steek ik een houten bruggetje over. Dit is ook een deel van de route dat er nu goed bij ligt, maar ik kan me voorstellen dat als het geregend heeft, het hier vies, modderig en drassig is. Ik blijf het onverharde pad langs de sloot volgen.

Een onverhard pad tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Het pad is heel smal. Zeker als er van de andere kant ook wandelaars komen, is het even zoeken naar een geschikte plek om elkaar te passeren.

Ik kom uit op de asfaltweg Loosterweg-Zuid, een weg die tijdens het deel vanaf het Keukenhofbosch nooit ver weg was. Hier loop ik op de asfaltweg die ik deel met het overige verkeer (fietsers, motoren en auto’s). Maar het rode tulpenveld aan de linkerkant maakt dat ik hier volop geniet van wat anders een saai stukje zou zijn. Er staat een ontzettend groot bollenveld vol in bloei met rode tulpen.

Rode tulpen aan de Loosterweg-Zuid tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Landgoed Wassergeest

Aan het eind van het rode tulpenveld staat aan de rechterkant een huis met huisnummer 23. Net voor dit huis, ga ik rechtsaf, een asfaltweg op. Aan de linkerkant staat nog een hyacintenveld in bloei. Het mooiste is er wel vanaf. Aan het eind van het pad loop ik door een metalen hek en ben ik gearriveerd op Landgoed Wassergeest. Ik loop een deel verhard en een groot deel onverhard langs een paar sloten en over een dam.

Landgoed Wassergeest tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Wassergeest is een landgoed dat rond 1660 werd gesticht. Het terrein Wassergeest heeft een oppervlakte van 53 hectare. Wassergeest ligt in het zuidelijke deel van de Lageveense Polder ten westen van Lisse. Het landgoed is nu in het bezit van het Zuid-Hollands Landschap. Natuurgebied Wassergeest is een relatief klein natuurgebied. In korte tijd is het een natuurgebied geworden met een rijke flora en fauna. In het voormalig houthakbos zie je bomen als de els, es en eik. De watergangen zijn broedgebieden voor vogels. Ook dit is weer een broekbos.

Landgoed Wassergeest tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Een broekbos is een bos waarvan de vegetatie sterk wordt bepaald door de (hoge) stand van het grondwater. Broekbossen komen veel voor in drassige lage landen. Dit wordt broeklanden genoemd.

 

Ook op Landgoed Wassergeest heeft de essentaksterfte huisgehouden. Het over het landgoed lopende laarzenpad is daarom afgesloten. De route gaat verder over een graspad langs de sloot. Dit graspad bereik ik door een houten bruggetje met leuning over te steken. Direct na dit bruggetje is het pad volgegooid met boomstammen die, in tegenstelling tot op Landgoed Keukenhof, los liggen. Ik voel ze bij het oversteken af en toe bewegen. Blij dat het maar een relatief klein stukje van de route is.

Een boomstammenpad op Landgoed Wassergeest tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Door de weilanden

Ik kom uit bij het laatste deel van mijn route maar wel een met de meeste obstakels. Links van mij ligt voor de spoorlijn de trekvaart tussen Haarlem en Leiden. Deze trekvaart voor vervoer van goederen en mensen kwam in 1657 gereed. Nu zie ik hier af en toe broedende meerkoeten en futen. Af en toe dendert er een trein langs. Ik stoor me er niet aan.

Het spoor en de trein tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Tijdens de route door de weilanden moet ik af een toe een hek over klauteren. Dit gaat met opstapjes die voor kleine mensen, zoals ik, wel erg hoog zijn. Een andere optie is er niet. Maak er aan beide kanten van het hek een lage tree naast, dan is het probleem van de te hoge opstappen, ook voor kleine wandelaars, opgelost. Er zijn ook een paar hekken die al openstaan of geopend kunnen worden. Het is dat het een paar dagen niet geregend heeft, want anders was het hier bij de opstapjes heel vies, glibberig en modderig.

Een gesloten hek tijdens de Trage Tocht Lisse

Een open hek tijdens de Trage Tocht Lisse

Een hek met een hoge opstap tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Lageveensemolen

Ik kom uit bij de Lageveensemolen, een wipmolen midden in een weiland. De wieken draaien. De huidige molen dateert uit 1890. Daarvoor stond hier een andere molen. Deze is in 1890 afgebrand. Daarvoor is de Lageveensemolen een paar keer verhuisd. In de 17e eeuw om plaats te maken voor de aanleg van de trekvaart tussen Haarlem en Leiden en in de 19e eeuw voor de aanleg van de naastgelegen spoorlijn. De Lageveensemolen is een poldermolen die gebouwd is om de Lageveensepolder te bemalen. De molen is een rijksmonument.

Een mooie molen helemaal in the middle of nowhere. Het pad loopt via een hek, een dam en nog een hek om de molen heen en weg van het water. Dit omdat ik anders een klap van de ronddraaiende wieken krijg. Aan de andere kant van de molen vervolg ik mijn pad door de weilanden. Ik kom geen hekken en opstapjes meer tegen.

De Lageveensemolen tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Einde van de Trage Tocht Lisse

Aan het eind van de weilanden steek ik een bruggetje over en loop langs de bosrand van Landgoed Keukenhof naar het hek bij knooppunt 44.

Een bruggetje tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Aan de linkerkant voor het hek staat het gemaal Lageveensepolder. Ik loop door het hek en ben terug op het fietspad langs de Stationsweg, vlakbij het eindpunt het Toeristisch Overstap Punt (TOP) en horecagelegenheid Het Tussenstation.

Op de terugweg naar huis zie ik nog een fantastisch roze tulpenveld. Deze heb ik een week eerder ook al gefotografeerd. De kleur is zo mooi, dat ik, ondanks dat ik moe ben, toch nog even van mijn fiets afstap en aan de rand van het bollenveld een paar foto’s maak.

Roze tulpen aan de 3e Loosterweg in Hillegom op weg naar huis van de Trage Tocht Lisse

 

Conclusie

De Trage Tocht Lisse gaat voor het grootste gedeelte over onverharde bospaden en door het boerenland. Als het geregend heeft kunnen de paden modderig en glad zijn, een deel van deze wandeling heet ook niet voor niets het laarzenpad.

Het is een zeer afwisselende wandeling met als hoogtepunten: Kasteel Keukenhof, het Keukenhofbosch en de Lageveensemolen.

Ik vind de opstapjes bij de hekken in het laatste deel van de wandeling in het poldergebied evenwijdig aan het spoor te hoog. Voor een kleine wandelaar als ik, is het moeilijk om de opstappen op te komen en er aan de andere kant van het hek weer af te komen. Maak er aan beide kanten een lage tree naast, dan is het probleem, ook voor kleine wandelaars, opgelost.

De tuin achter de Hofboerderij op het terrein van Kasteel Keukenhof tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Mijn route

Deze wandelroute is, tegen betaling, te downloaden als PDF-bestand met routekaart, GPX-bestand en GPS-track via de website van Wandelzoekpagina.

 

Praktische informatie

Afstand

Deze Trage Tocht Lisse heeft een lengte van 10 kilometer.

 

Ondergrond

De Trage Tocht Lisse heeft een zandpadgarantie van 85%.

 

Start- en eindpunt

Het startpunt van deze Trage Tocht is bij het Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse, Stationsweg 59, 2161 AM Lisse. Dit is bij het oude, niet meer in gebruik zijnde, station van Lisse.

Het Tussenstation, het beginpunt van deze Trage Tocht Lisse

 

Bereikbaarheid

  • Auto: Je auto parkeer je bij Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse. Parkeren is gratis.
  • Openbaar vervoer: de dichtstbijzijnde bushalte is de bushalte Leidsevaart aan de Delfweg in Halfweg. Vanaf Haarlem/Leiden rijdt buslijn 50 naar het centrum van Lisse en tussen Schiphol en Noordwijk rijdt buslijn 361 via Lisse. De uitstaphalte is de halte Nassaupark in Lisse. Daar stap je over op buslijn 90 van Arriva tot aan bushalte Leidsevaart. Buslijn 90 is de buslijn tussen Lisse en Den Haag. Vandaar is het 4 minuten lopen naar het beginpunt van de Trage Tocht Lisse. Er stoppen geen treinen meer bij het oude station Lisse.
  • Fiets: Bij het beginpunt kun je je fiets gratis neer zetten. Er is geen fietsenrek en omdat het beginpunt bij Restaurant Tussenstation Lisse ligt, kan het in het bollenseizoen druk zijn met fietsers. Er is altijd wel ergens een plekje om je fiets neer te zetten. Het restaurant ligt aan een drukke doorgaande weg die ook veel door fietsers wordt gebruikt.

 

Horeca

Onderweg kom je twee horecagelegenheden tegen:

  • Restaurant Tussenstation Lisse, Stationsweg 59, 2161 AM Lisse in het oude stationsgebouw van Lisse, naast het beginpunt van deze wandeling, het Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse
  • Restaurant de Hofboerderij, Keukenhof 1, 2161 AN Lisse (op het terrein van Kasteel Keukenhof)

De Hofboerderij op het terrein van Kasteel Keukenhof tijdens de Trage Tocht Lisse

 

Honden

Honden zijn op deze route op Landgoed Keukenhof, bij Kasteel Keukenhof en in het Keukenhofbosch toegestaan, mits aangelijnd. Op Landgoed Wassergeest zijn honden, ook al zijn ze aangelijnd, niet toegestaan.

 

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in en rond Lisse. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Wil je niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje een mogelijkheid.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boek je voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijg je korting op je eerste boeking.

Vanuit Lisse kun je heel goed de Bollenstreek verkennen of bijv. de Amsterdamse Waterleidingduinen, Leiden, Haarlem of Amsterdam bezoeken.

 

Heb jij wel eens een Trage Tocht gewandeld? Zo ja, waar was dat en kan je het aanbevelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik liep de Trage Tocht Lisse via Landgoed Keukenhof, over het terrein van Kasteel Keukenhof, door het Keukenhofbosch, over onverharde paden naar Landgoed Wassergeest, langs de Lageveensemolen en door weilanden met soms afgesloten hekken. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #lisse #landgoedkeukenhof #kasteelkeukenhof #landgoedwassergeest #lageveensemolen #tragetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Lisse via Landgoed Keukenhof, over het terrein van Kasteel Keukenhof, door het Keukenhofbosch, over onverharde paden naar Landgoed Wassergeest, langs de Lageveensemolen en door weilanden met soms afgesloten hekken. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #lisse #landgoedkeukenhof #kasteelkeukenhof #landgoedwassergeest #lageveensemolen #tragetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Lisse via Landgoed Keukenhof, over het terrein van Kasteel Keukenhof, door het Keukenhofbosch, over onverharde paden naar Landgoed Wassergeest, langs de Lageveensemolen en door weilanden met soms afgesloten hekken. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #lisse #landgoedkeukenhof #kasteelkeukenhof #landgoedwassergeest #lageveensemolen #tragetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog

Ik liep de Trage Tocht Lisse via Landgoed Keukenhof, over het terrein van Kasteel Keukenhof, door het Keukenhofbosch, over onverharde paden naar Landgoed Wassergeest, langs de Lageveensemolen en door weilanden met soms afgesloten hekken. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #lisse #landgoedkeukenhof #kasteelkeukenhof #landgoedwassergeest #lageveensemolen #tragetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Lisse via Landgoed Keukenhof, over het terrein van Kasteel Keukenhof, door het Keukenhofbosch, over onverharde paden naar Landgoed Wassergeest, langs de Lageveensemolen en door weilanden met soms afgesloten hekken. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #lisse #landgoedkeukenhof #kasteelkeukenhof #landgoedwassergeest #lageveensemolen #tragetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Lisse via Landgoed Keukenhof, over het terrein van Kasteel Keukenhof, door het Keukenhofbosch, over onverharde paden naar Landgoed Wassergeest, langs de Lageveensemolen en door weilanden met soms afgesloten hekken. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #lisse #landgoedkeukenhof #kasteelkeukenhof #landgoedwassergeest #lageveensemolen #tragetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com