Trage Tocht Rheden, wandelen in Nationaal Park Veluwezoom

De heide tijdens mijn Trage Tocht wandeling

 

Op een warme dag in augustus maak ik de Trage Tocht Rheden over de heide en door de bossen rond Rheden. Op social media zie ik dat de heide in bloei staat en dat wil ik wel eens met eigen ogen zien. Deze Trage Tocht rond Rheden wandeling heb ik gevonden op de website van Trage Tocht. De route van 13 kilometer en de routekaart heb ik uitgeprint en met deze papieren in de hand ga ik op pad. Ik neem je mee met deze wandeling. Loop je mee?

Met mijn seizoensretour 2019 van de NS, die ik voor eind september op zaterdag of zondag moet gebruiken, reis ik af naar Rheden. Ook heb ik nog een treinpakker waardoor ik ook nog eens 1e klas reis. De treinreis gaat voorspoedig. Ik reis via Schiphol met de trein via een overstap in Arnhem naar Rheden. Bij het station van Rheden begint mijn Trage Tocht wandeling door de bossen en over de heide.

Het is warm deze één na laatste zaterdag van augustus. Ik heb voldoende water bij me. Iets wat achteraf goed is, want ik ben weinig horecagelegenheden tegengekomen en ook watertappunten heb ik onderweg niet gezien.

 

Trage Tochten

Trage Tochten zijn wandelroutes over onverharde paden. Routemaker Rob Wolfs is initiatiefnemer van deze formule. Dit in samenwerking met Wandelzoekpagina. Deze wandelingen lopen zoveel mogelijk over onverharde wandelpaden dwars door boerenland en natuur. De wandelingen gaan voor minimaal 70% over onverharde paden. Ook een belangrijk criterium is een afwisselend landschap met een mix van boerenland en natuur. De wandelingen lopen in heel Nederland en variëren van 5 tot 22 kilometer. Routebeschrijvingen, topografische wandelkaarten en GPS-tracks zijn via de website beschikbaar. De naam Trage Tochten geeft aan dat je voor wandelen de tijd moet nemen. Wandelen en te voet gaan staat haaks op de drukte van alle dag. Lekker wandelen en genieten van het landschap om je heen.

Nationaal Park Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom is een natuurgebied van 5000 hectare. Natuurmonumenten is de eigenaar van dit nationale park dat in 1930 het eerste nationaal park in Nederland werd. Het is een heuvelachtige gebied dat grotendeels uit bos, heide, stuifzand en landgoederen met landbouwgrond bestaat. De Posbank ligt centraal in het Nationaal Park Veluwezoom. Het nationale park is 5.000 hectare groot en ligt aan de oostelijke rand van de Veluwe. Heuvels en de uitzichten over de heidevelden zijn kenmerkend van Nationaal Park Veluwezoom.

De heide tijdens mijn Trage Tocht wandeling

 

Rheden uit

Vanaf het station laat ik Rheden al heel snel achter me. De rotonde vlak bij het station steek ik recht over en ik moet even zoeken en goed kijken naar de huisnummers, maar voorbij nummer 16 sla ik rechtsaf en loop omhoog. Ik ben even in verwarring of ik goed loop want ik zie een bord, verboden voor onbevoegden. Maar ik loop gewoon door. Het zal wel goed zijn.

Trage Tocht wandeling Rheden

 

Al snel loop ik op een onverhard pad langs een grote villa. Het omhoog lopen en weer naar beneden lopen begint hier al. Als ik de bocht om ga en een stukje rechtdoor loop kom ik via een klaphek (de eerste van vele op deze route) in Nationaal Park Veluwezoom.

Het eerste hekje tijdens mijn Trage Tocht wandeling Rheden Het eerste hekje tijdens mijn Trage Tocht wandeling Rheden

 

Het bospad stijgt en ik loop verder via een provisorisch bankje aan mijn linkerhand.

Trage Tocht wandeling Rheden

Provisorisch bankje tijdens mijn Trage Tocht wandeling Rheden Provisorisch bankje tijdens mijn Trage Tocht wandeling

 

Over de heide

Als ik het bos uitkom zie ik de paarse heide, zo ver ik kan kijken overal heidevelden.

De eerste heide die ik zie tijdens mijn Trage Tocht wandeling De eerste heide die ik zie tijdens mijn Trage Tocht wandeling

 

Het kan aan mij liggen maar op sociale media vond ik de heide er paarser uit zien dan het nu in werkelijkheid is. Ik hoor onderweg van andere wandelaars die hier regelmatig komen, dat door de droogte en warmte het mooiste er al weer af is.

Heide tijdens mijn Trage Tocht wandeling

 

In dit deel is het niet druk maar in de verte, bij de Posbank, zie ik dat het heel erg druk is. Ik loop een stuk met aan de ene kant de bosrand die verkoeling geeft en aan de andere kant prachtige vergezichten over de heide met al zijn glooiingen. Ik geniet. Het is klimmen en dalen en daar krijg ik later deze route steeds meer moeite mee. Dit komt en door mijn vermoeidheid en ook door de warmte (het is 30° C) als ik hier wandel. De paden zijn onverhard en af en toe zit er een steile trap tussen. Makkelijk lopen is het niet,maar dat wist ik van te voren en ik dacht dat ik dit aan zou kunnen, maar achteraf gezien had ik beter een andere wandeling over de heide kunnen kiezen. Maar de heide is schitterend.

Heide tijdens mijn Trage Tocht wandeling

Heide tijdens mijn Trage Tocht wandeling

 

Na een steile trap langs Kiosk Koepel de Kaap met terras gaat de route langs een paar klaphekken (ik heb ze niet geteld maar ik heb er vandaag veel gezien op deze route).

Allemaal hekjes tijdens mijn Trage Tocht wandeling Allemaal hekjes tijdens mijn Trage Tocht wandeling

 

Ik loop verder over de heide zonder beschutting naar de Posbank. Onderweg wordt het drukker met mensen die vanaf de Posbank komen en vanaf die kant de heide oplopen.

De steile trap tijdens mijn Trage Tocht wandeling De steile trap tijdens mijn Trage Tocht wandeling

Heide tijdens mijn Trage Tocht wandeling

 

Posbank

Ik kom uit bij de Posbank. Hier is een horecagelegenheid waar je op het terras kunt zitten om te eten of drinken. Dit paviljoen is in ecostijl gebouwd. Een andere mogelijkheid is om bij de stenen Posbank op een bankje uit te rusten en je eigen eten op te peuzelen en te genieten van het schitterende uitzicht. Ik doe het laatste. Ik heb geluk, er is nog een plekje vrij op één van de bankjes in de schaduw. Het is hier druk met fietsers, wandelaars, motorrijders en automobilisten. Gelukkig loop ik straks weer in het veld en heb ik van niets en niemand meer last.

Heide tijdens mijn Trage Tocht wandeling

De heide tijdens mijn Trage Tocht wandeling

 

De naamgever van dit heidegebied is niet meer en minder een halfronde monumentale stenen bank op een markant uitzichtpunt op 90 meter boven NAP. Deze monumentale bank is vernoemd naar de heer G.A. Pos. De bank is gebouwd ter ere van zijn 25-jarig jubileum als de tweede voorzitter van de ANWB. Van hieruit heb je schitterende uitzichten over de heide richting het IJsseldal, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland. De bank was bezet toen ik hier was. Ik heb snel een foto kunnen maken maar meer ook niet. Het gebied om de Posbank heet het Herikhuizerveld.

De Posbank tijdens mijn Trage Tocht wandeling De Posbank

 

Herikhuizerveld

Weer een beetje uitgerust loop ik verder het Herikhuizerveld in. Het is weer dalen en stijgen. Dieren, zoals pony’s en paarden of Schotse hooglanders kom ik (helaas) niet tegen. Ik denk wel dat hier dieren rondlopen, want het lijkt of er op bepaalde plekken van alles is omgewoeld, maar ik zie vandaag niet, waarschijnlijk door de warmte.

De heide tijdens mijn Trage Tocht wandeling

De heide tijdens mijn Trage Tocht wandeling

 

De route gaat over de bloedhete heide. Ik kom uit bij een zandvlakte en dan begint de onzekerheid want de route is hier (in mijn ogen) niet geheel duidelijk. Ik moet langs een paar berken aan mijn linkerhand, een pad naar beneden volgen en dan 800 meter lang een brede mulle zandweg volgen tot een links een hoge heideheuvel en later rechts een paar grote eiken.

Zand en heide tijdens mijn Trage Tocht wandeling

De twee eiken tijdens mijn Trage Tocht wandeling De twee eiken tijdens mijn Trage Tocht wandeling

Zand en heide tijdens mijn Trage Tocht wandeling

 

Bij deze eiken moet ik naar een parallel wandelpad en dezelfde route teruglopen, een flink stijgend pad en het bos in. Maar welk pad is me niet geheel duidelijk. En tot hoever ook geen idee. Ik kom zelfs uit bij de grote weg die aan de andere kant van de afrastering loopt. Ik loop een stukje via de weg in de richting waar ik zou moeten uitkomen. Via de kaart zie ik dat ik veel te ver naar de weg ben doorgelopen maar langs de afrastering kom ik uiteindelijk ook bij het klaphekje bij de parkeerplaats Zijpenberg.

De heide tijdens mijn Trage Tocht wandeling

 

Door de bossen

Op een bankje op een parkeerplaats aan de Snippendaalseweg (die je normaal gesproken niet in moet lopen maar ik moest even zitten en uitrusten na deze wandeling in de bloedhitte) rust ik uit en geniet van het uitzicht over de heide. Ik loop terug naar de plek waar ik door het klaphekje ben gelopen en daal af naar beneden, steek een parkeerplaats over en ga een onverhard pad in die redelijk parallel loopt aan de weg. Ik loop hier in de bossen en het is hier minder heet dan op de heide maar al het klimmen en dalen met mijn vermoeidheid wordt me te veel en het liefst wil ik nu zo snel mogelijk terug naar het station om naar huis te reizen.

In de bossen tijdens mijn Trage Tocht wandeling

In de bossen tijdens mijn Trage Tocht wandeling

 

Ik loop verder over een wandelpad langs het beekdal van de Beekhuizense beek. En weer gaat het pad flink omhoog. En weer omlaag en langs verschillende klaphekjes.

In de bossen tijdens mijn Trage Tocht wandeling

 

Ik steek een fietspad over, langs een aarden wal en loop langs de begraafplaats door de bossen. Hier loopt de route naar links om een eind verderop weer op hetzelfde deel uit te komen, maar er loopt ook een pad rechtdoor en die neem ik. Ik weet niet of ik iets gemist heb qua uitzicht.

 

Laatste deel van de route

Via een wildrooster moet ik weer een heel stuk omhoog langs een aarden wal met beuken.

In de bossen tijdens mijn Trage Tocht wandeling

 

Ik kom uit bij een hoek van en grasland. De officiële route gaat hier naar links langs de bosrand, via het Koetshuis en het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Ik zie op Google Maps dat als ik rechtsaf ga ik een heel stuk afsnijd en niet ver van het station van Rheden uitkom. Ik besluit dit pad te nemen.

Op de kruising van route vervolgen of afsnijden Op de kruising van route vervolgen of afsnijden / afsnijden dus

 

Het bezoekerscentrum is waarschijnlijk al dicht als ik er ben, want het is al half 5 als ik rechtsaf ga ipv linksaf. Via een paar velden eindigt mijn route waar die ook begon, NS station Rheden.

 

Terugreis

Mijn terugreis gaat voorspoedig. Als ik bij het station in Rheden aan kom lopen, rijdt de trein naar Arnhem net binnen. Ik kan direct instappen. In Arnhem heb ik net genoeg tijd om drinken, anders dan water, en een zakje chips voor de nodige zouten, te kopen. Ik heb 2 liter water gedronken en mijn fles water is leeg. Ik heb voor vandaag genoeg water gedronken. Ik ben kapot. Gelukkig kan ik een tijdje rustig in de trein zitten en is het doordat ik eerste klas reis is het heerlijk rustig in mijn treincoupé. Mijn reis naar huis gaat geheel volgens de dienstregeling. Ik heb vandaag nergens problemen op het spoor ondervonden en heerlijk eerste klas gereisd.

 

De Trage Tocht Rheden is een mooie, maar pittige wandeling door bos en over de heide met mooie vergezichten.

 

Praktische informatie

 • Naam route: Trage Tocht Rheden.
 • Afstand: 13 kilometer.
 • Waar: Rond het Herikhuizerveld en de Posbank door Nationaal Park Veluwezoom. De route gaat ook langs landgoed Heuven (dit laatste stuk heb ik niet gelopen).
 • Kenmerk: Wandeling over heidevelden en door bossen.
 • Routebeschrijving: De route staat beschreven op de website van Wandelzoekpagina, waar je de route en de kaart kunt downloaden en een versie kunt printen om mee te nemen.
 • GPS: 52°0’35” N 6°1’52” E .
 • Start- en eindpunt: NS station Rheden.
 • Openbaar vervoer: de route begint en eindigt bij NS Station Rheden.
 • Horeca: aan het begin van de route ligt Pannekoekhuis Strijland, onderweg ligt Paviljoen De Posbank, en aan het eind bevindt zich Brasserie Veluwezoom. Neem zelf je drinken mee, want watertappunten ben ik onderweg niet tegengekomen.
 • Verhard-onverhard: 5%-95%.
 • Honden: mogen mee, mits aangelijnd.

 

Mijn route

 

Meer wandelen

 

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een mooie wandeling in Nationaal Park Veluwezoom, de Trage Tocht rond Rheden, over de heide en door de bossen. Mijn belevenissen lees je in deze blog. Loop je mee? #rheden #nationaalparkveluwezoom #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog #tragetocht Ik maakte een mooie wandeling in Nationaal Park Veluwezoom, de Trage Tocht rond Rheden, over de heide en door de bossen. Mijn belevenissen lees je in deze blog. Loop je mee? #rheden #nationaalparkveluwezoom #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog #tragetocht

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com