Trage Tocht Vijfhuizen via het Kunstfort bij Vijfhuizen, de Geniedijk en Big Spotters Hill

Big Spotters Hill tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen

 

Ik maakte een Trage Tocht wandeling in mijn eigen omgeving: de Trage Tocht Vijfhuizen via het Kunstfort bij Vijfhuizen, de Geniedijk en Big Spotters Hill. Plekken die ik ken, maar niet vaak kom. Deze wandeling van 10 kilometer begint in Vijfhuizen in de Haarlemmermeer en via het Kunstfort bij Vijfhuizen, de Geniedijk, door de Groene Weelde en het Haarlemmermeerse Bos, opnieuw over de Geniedijk, via Big Spotters Hill terug naar Vijfhuizen.

 

Wat is een Trage Tocht?

Een Trage Tocht is een wandelroute die zoveel mogelijk over onverharde paden gaan. Bij het maken een Trage Tocht is het belangrijk om zoveel mogelijk onverharde paden in de route op te nemen. De leidraad is minimum 70% onverhard per wandeling. Dit wordt ‘zandpadgarantie’ genoemd. Een ander belangrijk criterium is een route met een zo gevarieerd mogelijk landschap van boerenland en natuur. Er staan inmiddels 577 Trage Tochten beschreven op de website van Wandelzoekpagina. Trage Tochten hebben een lengte tussen de 5 en de 22 kilometer.

Je wandelt door natuurgebieden, in het boerenland, langs de waterkant, in een rustig landelijk gebied. Er wordt met het samenstellen van de route rekening gehouden met de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. De wandelingen hebben allemaal een routebeschrijving, een topografische wandelkaart en GPS-track.

De routekaart uit GPX Viewer van de Trage Tocht Vijfhuizen

 

Lees meer: Alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen

 

De serie Trage Tochten is ontwikkeld door wandeldeskundige Rob Wolfs in samenwerking met de Wandelzoekpagina. De Trage Tocht Vijfhuizen is samengesteld door Rutger Burgers van Routwerk.nl.

 

Trage Tocht Vijfhuizen

Op mijn stalen ros fiets ik op een mooie maar frisse lentedag naar Vijfhuizen. Ik stal mijn fiets in de buurt van de bushalte van Connexxion buslijn R-Net 300 en begin met mijn wandeling van de Trage Tocht Vijfhuizen.

Vijfhuizen is een dorp in de gemeente Haarlemmermeer. Vijfhuizen bestond al in de Middeleeuwen. Het dorp lag langs de hoofdroute van Haarlem naar Amsterdam. Vijfhuizen kwam bij de inpoldering van de Haarlemmermeer in de polder te liggen.

De route begint aan de kant waar de bus richting Hoofddorp en Schiphol rijdt. Naast de busbaan is een graspad tussen de busbaan en de sloot. Nooit geweten dat hier een wandelpad loopt, want ik rijd regelmatig met de bus naar Haarlem en kom dan hier langs.

Het begin- en eindpunt van de Trage Tocht Vijfhuizen Het begin- en eindpunt van de Trage Tocht Vijfhuizen

 

Aan het eind van dit pad sta ik op de Spieringweg. Aan de linkerkant staat een hek met het jaartal 1898. Dit is het hek rond de koningslinde voor Koningin Wilhelmina, haar letter staat ook op het hek. Deze Wilhelminaboom is geplant in 1898 ter ere van de kroning van Koningin Wilhelmina in dat jaar.

De Koningslinde in Vijfhuizen tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen De Koningslinde in Vijfhuizen

 

Kunstfort bij Vijfhuizen

Aan de overkant staat het Kunstfort bij Vijfhuizen. Op het moment dat ik deze wandeling maak, is het Kunstfort, gesloten. De beschrijving van het deel bij het fort kan ik (helaas) overslaan. Maar ik ben al eerder in het Kunstfort bij Vijfhuizen geweest. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie met 46 forten en batterijen, dijken, sluizen van 135 kilometer lang rond het centrum van Amsterdam. Sinds 2005 is het Kunstfort bij Vijfhuizen een plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. Hier worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden die de omgeving van het fort weergeven. De kunst heeft niet mijn interesse, ik vind het leuker om over het terrein te lopen en de geschiedenis van het fort te zien. In het fort is Restaurant ’t Fort gevestigd.

Kunstfort bij Vijfhuizen tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Kunstfort bij Vijfhuizen

 

Geniedijk

Als ik het fortterrein verlaat steek ik de Spieringweg over en loop via het rooster/hek de Geniedijk op. Je kunt ook beneden via het fietspad lopen. Onderweg zie je een paar onderdelen van de Stelling van Amsterdam.

Langs de Geniedijk staan drie forten (Fort bij Aalsmeer, Fort Hoofddorp en Fort bij Vijfhuizen), twee als kazemat uitgevoerde batterijen, drie nevenbatterijen, aarden geschutsopstellignen en drie damsluizen. De Geniedijk is een linie door de Haarlemmer die de Haarlemmermeerpolder in twee delen verdeeld. De Geniedijk is 12 kilometer lang. De dijk werd tussen 1888 en 1903 aangelegd.

Overblijfselen van de Stelling van Amsterdam langs de Geniedijk in Vijfhuizen tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Overblijfselen van de Stelling van Amsterdam langs de Geniedijk in Vijfhuizen

 

Ik loop de Geniedijk af tot aan de brug aan de rechterkant. Via een trap loop ik naar beneden en steek de brug over de brede vaart over en loop Recreatiegebied Groene Weelde binnen.

 

Recreatiegebied Groene Weelde

Dit recreatiegebied ken ik niet. Het recreatiegebied sluit aan op het Haarlemmermeerse Bos. In de Groene Weelde ligt ook het voormalige Floriadeterrein met de Big Spotters Hill. De Floriade werd hier in 2002 gehouden en ik heb daar heel veel voetstappen liggen, want ik bezocht de Floriade bijna wekelijks. In Groene Weelde zijn veel waterpartijen. De grond die vrijkwam bij het graven is gebruikt om de Big Spotters Hill te maken. Groene Weelde wordt beheerd door recreatieschap Spaarnwoude.

In Groene Weelde loop ik via het Herdenkingsbos. In dit bos kunnen nabestaanden een herdenkingsboom planten en de as van hun dierbare uitstrooien. Naast de boom wordt ook een zwerfkei geplaatst met een naamplaatje en een door de nabestaanden gekozen tekst. Indrukwekkend om hier langs de lopen.

Het Herdenkingsbos in Recreatiegebied Groene Weelde tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Het Herdenkingsbos in Recreatiegebied Groene Weelde

 

Aan het eind van het pad loop ik via een houtsnipperpaadje, die op dat moment niet heel duidelijk zichtbaar was, naar een sloot en loop langs de graskade.

De route gaat om het golfterrein en Big Spotters Hill heen.

Bloesem in Recreatiegebied Groene Weelde tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Bloesem in Recreatiegebied Groene Weelde

Big Spotters Hill tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Big Spotters Hill

Recreatiegebied Groene Weelde tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen

Recreatiegebied Groene Weelde tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Recreatiegebied Groene Weelde

 

Na een aantal bruggetjes en semiverharde paden verlaat ik de Groene Weelde. Ik loop verhard via het fietspad onder de viaducten van de Drie Merenweg (N205) en de busbaan door.

De asfaltweg tussen Recreatiegebied Groene Weelde en het Haarlemmermeerse Bos tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen De asfaltweg tussen Recreatiegebied Groene Weelde en het Haarlemmermeerse Bos

 

Aan het eind steek ik de brug over. Ik ben in het Haarlemmermeerse Bos.

 

Haarlemmermeerse Bos

Het Haarlemmermeerse Bos is voor mij bekend terrein, maar niet zo bekend dat ik alle paden ken, want tijdens deze wandeling kom ik in delen van het bos dat ik niet ken. De reden: de smalle onverharde paden. Normaal loop of fiets ik een rondje rond het meer en neem een kijkje in het deel waar in 2002 de Floriade was. Dat vind ik het mooiste deel van het Haarlemmermeerse Bos. Nu loop ik langs een deel dat ik niet ken, tot ik bij Papa’s Beach House ben. In het bos staan bij veel bomen bordjes ter educatie om welke boomsoort het gaat.

Educatie in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Educatie in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

 

Het Haarlemmermeerse Bos is een 115 hectare groot en ligt in Hoofddorp. Het is een ideaal gebied voor dagjesmensen, wandelaars, trimmers, fietsers, bootcampers, zwemmers, surfers, hondenbezitters, ruiters, duikers en sportvissers. In 2002 werd hier de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade gehouden. Er zijn nog diverse restanten van deze Floriade te vinden, zoals het paviljoen (was vroeger een restaurant, maar staat nu leeg), het expogebouw en de Big Spotters Hill. In het Haarlemmermeerse Bos worden regelmatig evenementen gehouden, zoals het jaarlijkse festival Mysteryland en het Concours Hippique.

Het is rustig in het bos op de dag dat ik deze Trage Tocht loop, heel anders dan een aantal weken geleden toen ik hier fietste en je koppen kon lopen. Toen was het hier in mijn ogen veel te druk en ben ik ook heel snel weer weggegaan, toen leek het wel of heel Hoofddorp in het Haarlemmermeerse Bos liep.

Het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

 

Let ook op voor loslopende honden.

Via allerlei mulle zandpaden en schelpenpaden kom ik uit bij het speelpark en de spartelvijver.

Een zandpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Een zandpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

Het speelpark in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Het speelpark in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

De spartelvijver in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen De spartelvijver in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

 

Via de heuvel loop ik het strand op. Hier is geen mens te zien, wel heel veel meerkoeten. Het is geen strandweer.

Het strand in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Het strand in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

 

Via het strand loop ik naar Papa’s Beach House. Buiten staat een foodtruck voor take away, de restaurants zijn vanwege de coronamaatregelen gesloten. Ik neem het schelpenpad langs de waterkant. Hier staat een boom met daarin 3 uilen die door een kunstenaar in 2021 uit een afgekeurde boom zijn gesneden.

De uilen in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen De uilen in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

 

Geniedijk

Aan het eind van dit pad kom ik uit bij de Geniedijk. Via een trap loop ik naar boven naar de Batterij aan de IJweg, ook weer onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is voor een groot deel afgebroken. Onder de heuvel ligt nog een kruitmagazijn. Boven op de heuvel staat sinds 1978 het beeld De Verrekijker.

Het beeld de Verrekijker op de Batterij aan de IJweg tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Het beeld de Verrekijker op de Batterij aan de IJweg

 

Door een openstaand hek loop ik over de dijk naar de hangbrug. Links naast mij het fietspad en aan de overkant van de sloot het Haarlemmermeerse Bos en rechts het uitgestrekte polderlandschap van de Haarlemmermeer.

De Geniedijk in Hoofddorp tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen De Geniedijk in Hoofddorp

 

De hangbrug hoef ik niet over volgens de route, maar ik kan het niet laten om de hangbrug even uit te proberen. Nooit geweten dat deze hangbrug hier staat.

De hangbrug tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen De hangbrug

 

Voor me heb ik zicht op een beeldbepalende fietsbrug over de Drie Merenweg/N205. Deze brug steek ik niet over, want voor ik bij deze brug ben, sla ik rechtsaf en loop ik via een trap het Haarlemmermeerse Bos weer in.

De brug terug naar het Haarlemmermeerse Bos tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen De brug terug naar het Haarlemmermeerse Bos

 

Via een schelpenpad loop ik naar een andere brug.

Het schelpenpad langs de vaart tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Het pad langs de vaart tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen

 

Dit was tijdens de Floriade 2002 de brug die twee delen van de tuinbouwtentoonstelling met elkaar verbond. Nu is de brug in gebruik om de busbaan en de N205/Drie Merenweg over te steken.

Het uitzicht vanaf de voetgangersbrug over de Drie Merenweg tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Het uitzicht vanaf de voetgangersbrug over de Drie Merenweg

 

Ik ben weer in recreatiegebied Groene Weelde.

 

Big Spotters Hill

Shame on me, maar ik ben hier dus nooit boven geweest. Ook tijdens mijn vele bezoeken aan de Floriade 2002 niet. De reden, toen was het me hier veel te druk en in de jaren daarna kwam ik hier nooit meer.

Big Spotters Hill is een vierkante heuvel van 42 meter hoogte dat in 2002 gemaakt is van zand en aarde dat bij de aanleg van sloten en vijvers van het Floriadeterrein vrijgekomen is. De piramide diende en dient nog altijd als uitzichtpunt over de Haarlemmermeer.  In 2002 was de Big Spotters Hill een kunstobject. Maar het kunstwerk Ruimtetempel van Auke de Vries is in 2004 door een storm verwoest. Sinds 2014 staat hier Mainport van Lehner en Gunther architecten. Het bouwwerk is 15 meter hoog en heeft de contouren van een poort. De boogvormige openingen zijn gericht op de vier windrichtingen. ’s Nachts is het bouwwerk verlicht met ledverlichting, waarvan de stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen op de poort.

Dit keer maak ik wel de klim naar boven. Het is er nu rustig en het weer is goed. Vanaf de Big Spotters Hill heb ik een mooi uitzicht over de wijde omgeving. De klim is steil maar de trap heeft rustpunten.

Big Spotters Hill tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen

Big Spotters Hill tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen

Big Spotters Hill tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Big Spotters Hill

Het uitzicht vanaf Big Spotters Hill tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Het uitzicht vanaf Big Spotters Hill

 

Groene Weelde

Weer beneden loop ik via een asfaltpad naar een bruggetje en kom uit bij het houten kunstwerk waar ik vanaf de Big Spotters Hill het zicht op had. Dit is een waterlelie gemaakt van gerecycled hout. Het kunstwerk is in 2016 geschonken door de organisatie van dancefestival Mysteryland aan de buurtbewoners om hen te bedanken voor hun inzet en het ‘uitlenen van hun ‘achtertuin’. Kunstenaars Thijs en Marisja hebben jaren gewerkt aan het kolossale gevaarte.

Het kunstwerk Waterlelie in Recreatiegebied Groene Weelde tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Het kunstwerk Waterlelie in Recreatiegebied Groene Weelde

 

Ik loop via een paar bruggetjes en een gazon dat in 2020 volledig nieuw ingezaaid is door recreatiepark Groene Weelde.

Recreatiegebied Groene Weelde tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Recreatiegebied Groene Weelde

 

Weer de Geniedijk op

Aan het eind van Groene Weelde loop ik onder het fietspad door dat langs de Geniedijk loopt. Recht voor me staat het gebouw van Expo Haarlemmermeer. Dit was tijdens de Floriade de plek voor de binnententoonstellingen.

De brug aan het einde van Recreatiegebied Groene Weelde tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen De brug aan het einde van Recreatiegebied Groene Weelde

 

Nu sla ik direct na de tunnel rechtsaf en loop over een veerooster en loop ik de Geniedijk weer op. Ik volg de dijk tot aan de brug aan mijn rechterhand. De brug aan de linkerkant is de brug waar ik op de heenreis over heen gelopen ben.

De Geniedijk richting Vijfhuizen tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen De Geniedijk richting Vijfhuizen

 

Einde van de Trage Tocht Vijfhuizen

De brug aan de rechterkant is de brug die Vijfhuizen in gaat. Ik loop een stukje rechtdoor en ben bij mijn eindpunt van deze Trage Tocht Vijfhuizen, de bushalte van Connexxion buslijn R-Net 300.

Het klaphek langs de Geniedijk in Vijfhuizen tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Het klaphek langs de Geniedijk in Vijfhuizen

 

Mijn route

 

Deze wandelroute is, tegen betaling, te downloaden als PDF-bestand met routekaart, GPX-bestand en GPS-track via de website van Wandelzoekpagina.

 

Praktische informatie

Afstand

Deze Trage Tocht Vijfhuizen heeft een lengte van 10 kilometer.

 

Ondergrond

De Trage Tocht Vijfhuizen heeft een zandpadgarantie van 70%. Enkele paden in recreatiegebied Groene Weelde zijn deels verhard, maar het zijn wel echte wandelpaden.

 

Start- en eindpunt

Het startpunt van deze Trage Tocht is bij de bushalte Vijfhuizen van de Connexxion buslijn R-Net 300.

 

Bereikbaarheid

Vijfhuizen is per auto, fiets en bus goed bereikbaar.

  • Auto: Vanuit alle richtingen is Vijfhuizen goed bereikbaar met de auto. Kom je uit de richting Haarlem/Hoofddorp via de N201 dan neem de afslag Vijfhuizen naar de N205. Daar sla je af naar de afslag Vijfhuizen. Het gratis parkeerterrein is bij de bushalte Vijfhuizen.
  • Bus: Connexxion buslijn 300, bushalte Vijfhuizen. Buslijn R-Net 300 is de snelle buslijn tussen Haarlem en Station Bijlmer ArenA via Vijfhuizen, Hoofddorp en Schiphol v.v. Voor de precieze bustijden, kijk op ov9292.nl.
  • Fiets: Je kunt je fiets bij de bushalte stallen. Er is geen toezicht.

 

Horeca

Onderweg kom je twee horecagelegenheden tegen:

  • Restaurant ’t Fort in het Kunstfort bij Vijfhuizen, Fortwachter 3 in Vijfhuizen
  • Papa’s Beach House in het Haarlemmermeerse Bos, IJweg 961 in Hoofddorp

Papa's Beach House in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp tijdens de Trage Tocht Vijfhuizen Papa’s Beach House in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

 

Honden

Honden zijn op deze route deels wel, deels niet toegestaan.

 

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Vijfhuizen of Hoofddorp. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Wil je niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje een mogelijkheid. Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boek je voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijg je korting op je eerste boeking.

Vanuit Vijfhuizen of Hoofddorp kun je heel goed de rest van de Haarlemmermeer verkennen of bijv. de Amsterdamse Waterleidingduinen, Bollenstreek, Leiden, Haarlem of Amsterdam bezoeken.

 

Heb jij wel eens een Trage Tocht gewandeld? Zo ja, waar was dat en kan je het aanbevelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik liep de Trage Tocht Vijfhuizen via het Kunstfort bij Vijfhuizen, de Geniedijk, het Haarlemmermeerse Bos en Big Spotters Hill. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #vijfhuizen #hoofddorp #tragetocht #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Vijfhuizen via het Kunstfort bij Vijfhuizen, de Geniedijk, het Haarlemmermeerse Bos en Big Spotters Hill. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #vijfhuizen #hoofddorp #tragetocht #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Vijfhuizen via het Kunstfort bij Vijfhuizen, de Geniedijk, het Haarlemmermeerse Bos en Big Spotters Hill. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #vijfhuizen #hoofddorp #tragetocht #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog

Ik liep de Trage Tocht Vijfhuizen via het Kunstfort bij Vijfhuizen, de Geniedijk, het Haarlemmermeerse Bos en Big Spotters Hill. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #vijfhuizen #hoofddorp #tragetocht #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Vijfhuizen via het Kunstfort bij Vijfhuizen, de Geniedijk, het Haarlemmermeerse Bos en Big Spotters Hill. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #vijfhuizen #hoofddorp #tragetocht #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Vijfhuizen via het Kunstfort bij Vijfhuizen, de Geniedijk, het Haarlemmermeerse Bos en Big Spotters Hill. Alles over deze Trage Tocht lees je hier. #vijfhuizen #hoofddorp #tragetocht #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com