Alles wat je moet weten over vaccinaties op reis

Mijn vaccinatieboekje

 

In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over vaccinaties op reis. Vaccinaties op reis worden nogal eens vergeten of niet genomen vanwege de kosten. Dom dom dom, want je kunt een hoop leed voorkomen als je wel ingeënt bent tegen bijv. hepatitis of buiktyfus of wel je malariapillen hebt gekocht. Mijn advies is om niet te bezuinigen op je vaccinaties. Maar welke vaccinaties heb je nodig? En tegen welke ziektes? Alles wat er nog meer bij een vaccinatie op reis komt kijken, heb ik voor je op een rijtje gezet.

Het is belangrijk dat je voor je op reis naar een tropisch oord gaat, je goed voor te bereiden en je in te lezen welke vaccinaties je nodig hebt. Je hebt voor tropische bestemmingen meestal vaccinaties nodig. Je wilt niet bij elke muggenbeet die je oploopt of bij elke hap voedsel of slok drinken, willen nadenken, oh help, als ik maar geen enge ziekte onder de leden heb.

In deze blog vind je een aantal nuttige tips over reisvaccinaties, een overzicht van alle huidige vaccinaties, en alles wat je verder nog moet weten over ziektes in het buitenland.

 

Waarom moet je je laten vaccineren?

Wij reizen steeds vaker en verder. Bestemmingen in Oost-Europa, Afrika, Azië, Midden- en Zuid-Amerika worden steeds populairder.

In niet-westerse landen zijn de hygiënische omstandigheden vaak totaal anders dan wij in Nederland gewend zijn. Je kunt in veel landen nare infectieziektes oplopen waar heel héél ziek van kunt worden. En veel is te voorkomen door je te laten vaccineren en de hygiëne in acht te nemen.

Ik drink bijv. nooit geen water uit de kraan als ik in het buitenland ben. Ik heb gevoelige darmen en heb daar tijdens mijn (verre) reizen altijd wel een keer last van, hoe makkelijk is dat vaak te voorkomen door geen water uit de kraan te drinken maar in afgesloten flessen water te kopen. Ook pas ik bijv. heel erg op met rauwkost in het buitenland, ook in een land als Turkije.

Als het aangeraden wordt om een vaccinatie te nemen, doe het dan, je voorkomt een hoop leed. Want een muggenbeet heb je zo opgelopen, maar wat als je in Afrika rondreist en het een malariamug is en je hebt geen voorzorgsmaatregelen genomen tegen malaria. Dan kun je dus heel ziek worden en hoge kosten moeten maken door bijv. een ziekenhuisopname.

 

Wat is het verschil tussen een verplichte vaccinatie en aanbevolen vaccinatie?

Er wordt onderscheidt gemaakt in verplichte en aanbevolen vaccinaties.

Verplichte vaccinaties zijn vaccinaties die een bepaald land verplicht stelt aan alle toeristen en zakelijke reizigers die het land binnenkomen. Het verplicht laten vaccineren staat in de regelgeving van het betreffende land. Als een bepaalde vaccinatie (bijvoorbeeld tegen gele koorts) verplicht is, heeft dit niet altijd iets te maken met het risico op infectieziekten, maar is bedoeld om de eigen bevolking te beschermen tegen besmettelijke ziektes die door de (buitenlandse) toeristen/reizigers worden meegebracht.

Aanbevolen vaccinaties zijn vaccinaties die niet verplicht zijn in het land waar jouw reis naar toe gaat maar je loopt hier wel een risico op infectieziekten.

Soms wordt er voor een bepaald land een vaccinatie aanbevolen, maar uit ervaring weet ik dat het niet altijd nodig is om alle aanbevolen vaccinaties te laten zetten. Overleg dit met degene die je vaccineert. Bijv. voor Kroatië wordt een DTP vaccinatie geadviseerd. Ik denk dat het merendeel van de toeristen die Kroatië bezoekt, deze vaccinatie niet heeft laten zetten. Of voor Turkije waar ook de DTP vaccinatie wordt geadviseerd, maar daarnaast ook de Hepatitis A. Ik ben verschillende keren in Turkije geweest, ik heb mij nog nooit laten vaccineren voor dat land.

 

Check ruim tevoren welke vaccinaties je nodig hebt

Of je een vaccinatie nodig hebt, is afhankelijk van je reisbestemming. Check dit ruim van tevoren, want soms hebt je meerdere deelinjecties nodig, waarbij een bepaald aantal dagen, weken of maanden tussen elke injectie moet zitten. Zo heb ik voor mijn reis naar Zuid-Afrika een hepatitis B vaccinaties gehaald en moest ik mijn 2e prik over een maand halen en de derde prik moest weer een aantal maanden later.

Op de websites van de GGD, je reisorganisatie, Vaccinaties op Reis, Thuisvaccinatie of Travelclinic vind je veel informatie over welke vaccinatie je voor welke reisbestemming nodig hebt. Raadpleeg één van deze websites (of meerdere) ter voorbereiding.

 

Hoelang van tevoren haal ik mijn vaccinaties?

Als je je laat vaccineren, maak ruim op tijd een afspraak bij het vaccinatiebureau van jouw keuze. Zes tot acht weken voor vertrek is de beste periode om een afspraak te maken. Ik heb mij altijd ruim van tevoren laten vaccineren. Soms al 4 maanden voor ik vertrok.

Hieronder een lijstje van de meest voorkomende vaccinaties van de minimale termijn waarop je je inenting moet halen. Heb je een andere vaccinatie nodig, check dan de website van het vaccinatiebureau.

Je hepatitis A inenting kun je tot op de dag van vertrek laten plaatsen. Het beste is om deze inenting minimaal twee weken van tevoren te halen.

Je DTP vaccinatie kun je ook nog op de dag van vertrek halen, Het beste is om de inenting minimaal drie dagen voor je vertrekt te halen.

Je vaccinatie tegen buiktyfus kun je het beste één tot twee weken voor aankomst op je bestemming halen.

Tien dagen voor vertrek is de beste tijd om je gele koorts vaccinatie te halen. Dit is ook de termijn als je naar een land reist waar de inenting verplicht is.

Heb je een vaccinatie tegen hepatitis B nodig, dan geldt een termijn van minimaal zeven maanden voor vertrek. Maar je kunt je ook een maand voor je reis nog laten inenten. De benodigde derde prik krijg je dan na je reis. Consequentie is dat je iets minder goed beschermd bent tegen hepatitis B.

Een vaccinatie tegen meningitis kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.

Heb je een vaccinatie tegen hondsdolheid nodig dan kun je het beste drie tot vier weken van tevoren beginnen met de inentingen.

Vaccinaties op reis

 

Waar haal ik mijn vaccinaties?

Op de websites van de GGD, je reisorganisatie, Vaccinaties op Reis, Thuisvaccinatie of Travelclinic kun je afspraken maken voor je vaccinatie(s).

Ik heb mij altijd laten vaccineren bij de Reisdokter via Fox Verre Reizen = nu ANWB Reizen. De reden was in eerste instantie dat ik toch in het hoofdkantoor van Fox Verre Reizen in Hoofddorp was vanwege één van hun geweldige Reis & Inspiratiedagen in het Fox Theater. En elke keer als daar een presentatie is, is ook de Reisdokter aanwezig. Hij vaccineert, indien gewenst, de bezoekers. Een afspraak maken is niet nodig, een reservering voor de presentatie is voldoende om binnen te komen. De jaren er na heb ik al mijn vaccinaties bij de Reisdokter gehaald in combinatie met een presentatie van mijn reisbestemming tijdens een Reis & Inspiratiedag.

Als je je laat vaccineren, maak ruim op tijd een afspraak bij het vaccinatiebureau van jouw keuze.

Ik had voor mijn reizen naar Thailand, Zuid-Afrika, Vietnam en Zuid-Afrika & Namibië de volgende vaccinaties nodig:

 • Hepatitis A
 • DTP
 • Hepatitis B
 • Buiktyfus
 • Malariatabletten voor Zuid-Afrika (ik heb malarone voorgeschreven gekregen en heb geen last van bijwerkingen gehad).

 

Hoe gaat het vaccineren in de praktijk

Ik heb mijn injecties altijd in een bovenarm gehad. Soms kan het ook voorkomen, bijv. als je meerdere vaccinaties nodig hebt, dat er ook een injectie in je bovenbeen gezet wordt.

Ik heb nooit ergens last van gehad.

Er zijn veel mensen met prikangst. Ik heb er gelukkig geen last van. Heb je prikangst geef dit aan bij het vaccinatiebureau. Zij houden daar rekening mee.

 

Het gele boekje

Na je eerste vaccinatie ontvang je een vaccinatieboekje. Dit is het ‘International bewijs van inenting’, of wel het gele boekje. Dit boekje moet je goed bewaren en altijd meenemen als je een nieuwe vaccinatie laat zetten. De datum, vaccinatie, dosis, de beschermingsduur van de betreffende vaccinatie en de naam en het adres van de arts worden vermeld. De douane van sommige landen wil bepaalde stempels in het boekje zien. Heb je coronavaccinaties gehad, ook deze zijn bijgeschreven in het gele vaccinatieboekje.

Neem je vaccinatieboekje (gele boekje) mee op reis! Stop het in je handbagage. Het kan nl. zo zijn dat je dit boekje moet overhandigen om een land binnen te komen. Het boekje kan ook nodig zijn bij het aanvragen van een visum.

Mijn gele boekje Mijn gele boekje

 

Kosten van vaccinaties

Een vaccinatie kosten geld. Hoe veel, is afhankelijk van welke vaccinatie je laat zetten. Je betaalt voor consultkosten, vaccinkosten, een vaccinatieboekje (het gele boekje) en eventuele recepten bij de apotheek.

Bij de apotheek moet je nog extra betalen voor bijv. malariatabletten.

Als je via je zorgverzekering aanvullend verzekerd bent, krijg je meestal je kosten (deels) weer terug. Ik heb mijn kosten altijd vergoed gekregen. Check dit bij je zorgverzekeraar. Sommige verzekeraars vergoeden niet alle vaccinaties.

Bij je consult betaal je je vaccinatiekosten contant/per pin en achteraf dien je de rekening in bij je zorgverzekeraar. De rekening en de kwitantie/het pinbewijs moet je meesturen als bewijs van betaling. Ik heb mijn kosten altijd heel snel terug gekregen via mijn zorgverzekering.

 

TIP:
Ga je naar een GGD bij jou in de buurt, weet dat elke GGD zijn eigen prijzen hanteert. Het is aan te raden om dit van de voren uit te zoeken en eventueel naar een GGD in een andere plaats te reizen. Zo kost een Hepatitis A vaccinatie in Groningen € 66,45 per volwassene, in de regio Kennemerland is dat € 63,25 per volwassene, in Utrecht € 63,– per volwassene en in Amsterdam maar liefst € 69,50 per volwassene.

 

Belangrijke reisvaccinaties

Hieronder heb ik van Hepatitis A en B, DTP, buiktyfus, corona, gele koorts, rabiës, Japanse Encefalitis en dengue een paar belangrijke zaken op een rijtje gezet, zoals:

 • Wat is de ziekte.
 • Wat zijn de symptomen van deze ziekte.
 • Waar kun je de ziekte oplopen en hoe voorkom je besmetting.
 • Waar komt de ziekte voor.
 • Voor welke landen heb je vaccinatie nodig.
 • Hoelang blijf je beschermd als je gevaccineerd bent.
 • Hoelang van tevoren moet je een de vaccinatie halen.

Hepatitis A

Wat is hepatitis A:
Hepatitis A is een leverontsteking. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt overgedragen door slechte hygiëne. Het virus wordt door een besmet persoon via de ontlasting uitgescheiden. Zo kan het hepatitis A virus bijv. op de ongewassen handen van een kok in een hotel of restaurant komen en vervolgens in het eten van een toerist. In westerse landen komt hepatitis A niet voor. Wij, westerlingen, hebben hierdoor geen antistoffen tegen dit virus aangemaakt.

Wat zijn de symptomen van hepatitis A:
Ben je besmet dan krijg je na ongeveer een maand griepachtige verschijnselen en hoofdpijn. Ook je eetlust is weg. Je krijgt pijn in de leverstreek en soms wordt dit na enkele dagen gevolgd door geelzucht. Je kunt nog maandenlang vermoeid zijn door hepatitis A.

Waar kun je hepatitis A oplopen en hoe voorkom je een besmetting:
Het hepatitis A virus loop je op door contact met zieken en door het eten en drinken van voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat.
Zorg er voor dat je je handen wast voor het eten, voor het klaarmaken van eten en na een bezoek aan het toilet. De kans op besmetting neemt toe als de hygiënische omstandigheden slechter zijn.
Er is GEEN behandeling met medicijnen voor hepatitis A.

Waar komt hepatitis A voor:
Hepatitis A komt voor in landen rond het Middellandse Zeegebied (met name in Egypte en Turkije) en ontwikkelingslanden.

Voor welke landen heb je de vaccinatie hepatitis A nodig:
Een vaccinatie voor hepatitis A is voor geen enkel land verplicht.
Het is een aanbevolen vaccinatie voor landen in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, het Verre en Midden-Oosten. De aanbeveling geldt ook voor Turkije en Oost-Europa.
Voor landen in West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië is een vaccinatie hepatitis A niet aanbevolen.

Hoelang blijf je beschermd als je gevaccineerd bent tegen hepatitis A:
Als je de hepatitis A injectie na zes tot twaalf maanden herhaalt, ben je 30-40 jaar beschermd.
Deze bescherming is ook 30-40 jaar als je jaren na de eerste hepatitis A inenting je tweede injectie haalt.

Hoelang van tevoren moet je een hepatitis A vaccinatie halen:
Bij voorkeur moet je je minimaal twee weken van tevoren voor hepatitis A laten vaccineren. Maar zelfs op de dag van vertrek is het nog zinvol om een vaccinatie hepatitis A te halen.

 

Lees meer: hepatitis A

 

Hepatitis B

Wat is hepatitis B:
Ook hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Hepatitis B wordt overgedragen door seksueel contact, van moeder op kind bij de geboorte, via naalden (bij tatoeages, piercings, acupunctuur) en via bloed. Bij een besmetting heb je geen klachten, maar na verloop van tijd worden de eerste symptomen zichtbaar. Bij een deel van de patiënten wordt de infectie chronisch en kan actief of inactief zijn. Hepatitis B kan in zeldzame gevallen tot leverkanker leiden. Sinds 2011 zit het Hepatitis B vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma.

Wat zijn de symptomen van hepatitis B:
Symptomen zijn griepachtige verschijnselen, geelzucht, koorts, ontkleurde ontlasting en vermoeidheid. De meeste mensen krijgen geen ziekteverschijnselen.

Waar kun je hepatitis B oplopen en hoe voorkom je een besmetting:
Je kunt hepatitis B oplopen door seksueel contact en via bloed. Een klein beetje besmet bloed in een wondje is al voldoende om een infectie te veroorzaken. Het virus kan NIET worden overgebracht door normaal sociaal contact.
Vrij veilig op je vakantie en probeer een ziekenhuisopname waarbij je geprikt moet worden te voorkomen.

Waar komt hepatitis B voor:
Hepatitis B komt voor in Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika, Oost-Europa, Azië en het Midden-Oosten.

Voor welke landen heb je de vaccinatie hepatitis B nodig:
Een hepatitis B vaccinatie wordt geadviseerd bij een reis langer dan drie maanden naar Azië, Afrika of Midden- of Zuid-Amerika.

Hoelang blijf je beschermd als je gevaccineerd bent tegen hepatitis B:
Voor een volledige bescherming tegen hepatitis B heb je drie inentingen nodig met tussenpozen van één en vijf maanden.
De bescherming is levenslang.

Hoelang van tevoren moet je een hepatitis B inenting halen:
Bij voorkeur moet je je minimaal 7 maanden voor vertrek met het vaccineren voor hepatitis B beginnen om de vaccinaties alle drie nog te krijgen. De tweede injectie voor hepatitis B moet je ongeveer een maand na de eerste halen en de derde injectie ongeveer vijf maanden na de eerste.
Het is ook mogelijk om je één maand van tevoren te laten inenten, maar dan is de bescherming wat minder goed dan bij het standaard vaccinatieschema. De derde prik krijg je pas na je reis.

 

Lees meer: Hepatitis B

 

TIP: Heb je zowel een vaccin nodig tegen hepatitis A als tegen hepatitis B? Neem dan een combinatievaccin.

 

DTP

Wat is DTP:
DTP staat voor Difterie, Tetanus en Polio. Het DTP vaccin beschermt je tegen deze 3 infectieziekten. De belangrijkste vaccinatie voor reizigers is tetanus.

Wat zijn de symptomen van DTP:
Difterie wordt veroorzaak door een bacterie, die overgebracht wordt door hoesten. Symptomen van difterie zijn koorts, keelpijn en hangerigheid. Soms is het zo heftig dat er vliezen in je keel ontstaan en dat je kunt stikken.

Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die vooral in aarde en straatvuil zit. Zonder behandeling is tetanus altijd dodelijk. Symptomen zijn stijfheid in de buurt van de geïnfecteerde wondjes en spierkrampen. De bacterie komt overal voor, ook in Nederland.

Polio is een virus. Dit virus kan via de ontlasting in het riool terecht komen, waardoor het ook in het drinkwater terecht komt. Polio wordt ook wel kinderverlamming genoemd.

Waar kun je DTP oplopen en hoe voorkom je een besmetting:
Om polio te voorkomen is goede hygiëne belangrijk. Was je handen na toiletbezoek en voor het eten.

Difterie voorkom je door te zorgen dat je zo weinig mogelijk aangehoest wordt.

Waar komt DTP voor:
DTP komt overal voor, met name tetanus, omdat je de bacterie al via straat vuil binnen kunt krijgen.

Polio komt nog steeds voor in Afrika, Zuid-Amerika en Azië.

Voor welke landen heb je de vaccinatie DTP nodig:
De DTP vaccinatie wordt aanbevolen voor vrijwel alle landen, ook voor bijvoorbeeld Turkije en Oost-Europa. Uitzonderingen zijn West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. In sommige landen is het DTP-vaccin verplicht.

Hoelang blijf je beschermd als je gevaccineerd bent tegen DTP:
Na 1 vaccinatie ben je voor 10 jaar beschermd tegen Difterie, Tetanus en Polio. Vaak heb je deze vaccinatie als kind op de basisschool ook al gehad. Maar de DTP vaccinatie beschermt je slechts 10 jaar. Check het dus voor je op reis gaat.

Hoelang van tevoren moet je een DTP inenting halen:
De DTP vaccinatie halen kan nog op de dag van vertrek. Beter is om de inenting minimaal drie dagen voor je op reis gaat te halen.

 

Lees meer: DTP

 

Buiktyfus

Wat is buiktyfus:
Buiktyfus is een besmettelijke darmziekte, die in Nederland weinig voorkomt. Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie en komt in veel tropische landen voor. Degene die buiktyfus oplopen, krijgen dit vaak in het buitenland. De bacterie zit in ontlasting, urine en bloed van iemand die de bacterie bij zich draagt.

Wat zijn de symptomen van buiktyfus:
De symptomen van buiktyfus zijn koorts, algemene malaise, minder zien in eten, buikpijn obstipatie, hoofdpijn en diarree. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 8 tot 14 dagen. Buiktyfus wordt behandeld met medicijnen.

Waar kun je buiktyfus oplopen en hoe voorkom je een besmetting:
Je kunt ziek worden door besmet eten en drinken in minder hygiënische landen.
Iemand die buiktyfus heeft, kan anderen besmetten via de handen, zoals bijv. na een bezoek aan het toilet. De bacterie kan op de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Zo kan de bacterie via de handen in de mond terechtkomen of op speelgoed, bestek, servies en eten.
Voorkomen van buiktyfus doe je door je te laten vaccineren maar ook door goede hygiëne, zoals handen wassen na toiletbezoek en voor het eten. Dit is belangrijk omdat behalve buiktyfus ook andere ziekten op deze manier worden overgedragen.

Waar komt buiktyfus voor:
Buiktyfus komt voor in Azië. In landen waar het risico op de ziekte groot is, wordt een buiktyfus vaccinatie aanbevolen bij een verblijf van langer dan twee weken. Is het risico minder groot dan wordt deze vaccinatie aangeraden bij een reis van langer dan drie maanden. Het risico is groot in bepaalde landen in Azië, zoals India en Nepal.

Voor welke landen heb je de vaccinatie buiktyfus nodig:
Een vaccinatie voor buiktyfus is nergens verplicht. De vaccinatie wordt vooral aanbevolen als je langere tijd in een risicogebied verblijft.

Hoelang blijf je beschermd als je gevaccineerd bent tegen buiktyfus:
Na 1 vaccinatie ben je 3 jaar lang beschermd tegen buiktyfus. 70% van de mensen die de buiktyfus inenting krijgen is beschermd, de bescherming is dus beperkt.

Hoelang van tevoren moet je een buiktyfus inenting halen:
Je kunt je het beste minimaal één tot twee weken voor aankomst op je bestemming halen laten vaccineren voor buiktyfus.

 

Lees meer: buiktyfus

 

Corona

Wat is corona:
Corona/Covid-19 is een ziekte die wordt veroorzaakt door een besmettelijk virus van de familie van de coronavirussen. Het virus wordt ook wel SARS-CoV-2 genoemd. Het virus wordt gemakkelijk van mens op mens overgedragen. Je kunt met het virus besmet zijn zonder de ziekte te ontwikkelen. Sinds 2020 heeft corona de wereld in zijn greep.

Wat zijn de symptomen van corona:
De belangrijkste symptomen zijn: hoesten, kortademigheid, koorts, spierpijn, vermoeidheid, verlies van geur- en smaakzin, verstopte neus, keelpijn en diarree.

Waar kun je corona oplopen en hoe voorkom je een besmetting:
De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn: het regelmatig wassen van je handen, in de binnenkant van je elleboog hoesten en niezen, papieren zakdoekjes gebruiken, geen handen schudden en thuisblijven als je verkoudheidsklachten krijgt.

Waar komt corona voor:
Corona komt overal in de wereld voor.

Voor welke landen heb je de vaccinatie corona nodig:
Er zijn nog altijd landen waar je een coronavaccinatiebewijs moet overleggen om het land binnen te komen. Als je naar een gebied buiten EU/Schengen reist kan het zijn dat je niet genoeg hebt aan de CoronaCheck app. Op de website Nederlandwereldwijd kun je zien met welke coronabewijzen je naar een gebied kunt reizen en aan welke eisen ze moeten voldoen.

Er zijn landen die een test eisen om het land binnen te komen, zoals een PCR test. Hierbij wordt met een wattenstaafje wat slijm uit de neus en keel afgenomen. Hiermee kan worden vastgesteld dat je op het moment van afname besmet bent met het coronavirus. De PCR-test zal eerst worden onderzocht in een laboratorium alvorens de uitslag bekend is. Dit zorgt er voor dat er op een dieper niveau naar de afwezigheid van het COVID-19 virus is getest. De uitslag van een PCR test is binnen 24-48 uur bekend.

Je kunt ook kiezen voor een sneltest. Met de sneltest kan binnen een 20 minuten gemeten worden jij bepaalde viruseiwitten (antigenen) in het lichaam hebt die op het coronavirus (SARS-CoV-2) wijzen.

Hoelang blijf je beschermd als je gevaccineerd bent tegen corona:
Sinds 1 februari 2022 is je vaccinatiebewijs 270 dagen na de laatste prik uit de basisserie geldig binnen Europa. De herhaalprik heeft nog geen geldigheidsduur en verloopt dus nog niet.

Hoelang van tevoren moet je een corona inenting halen:
Je kunt je het beste zo snel mogelijk als je weet dat je op reis gaat je laten vaccineren voor corona als je dat nog niet gedaan hebt. Houd rekening met de vluchttijden en de eisen van het betreffende land. De regels zijn per land verschillend en kunnen plotseling wijzigen. Meer informatie over de maatregelen per land vind je op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de situatie buiten Nederland nauwlettend in de gaten en past waar nodig het reisadvies aan. Op de Website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je alle actuele reisadviezen. Download ook Reisapplicatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In deze app kun je jouw land van bestemming invullen. Wanneer er iets verandert omtrent het reisadvies, word je middels een push bericht geïnformeerd.

 

Lees meer: corona/covid-19

 

Gele koorts

Wat is gele koorts:
Gele koorts is een tropische, zeldzame en ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. Het virus wordt overgedragen via de speekselklieren van besmette muggen. Een uitbraak van deze ziekte verloopt altijd via de gelekoortsmug.

Wat zijn de symptomen van gele koorts:
Gele koorts wordt overgedragen door muggen, die overdag steken. Drie tot zes dagen na de muggenbeet krijg je koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, last van misselijkheid en braken. In sommige gevallen wordt het ernstiger, mensen kunnen zelfs overlijden aan gele koorts. Maar de symptomen zijn normaal gesproken ongevaarlijk en vergelijkbaar met die van een normale griep.
Er bestaat geen medicijn tegen gele koorts. De behandeling bestaat uit het bestrijden van de klachten.

Waar kun je gele koorts oplopen en hoe voorkom je een besmetting:
Gele koorts komt alleen voor in bepaalde tropische regio’s van Afrika en Zuid-Amerika. In Nederland is geen kans op een uitbraak van gele koorts, omdat de gelekoortsmug hier niet voorkomt.
Besmetting met gele koorts voorkom je door er voor te zorgen dat je zo weinig mogelijk wordt gestoken. De gele koorts mug steekt voornamelijk overdag. Daarom wordt aangeraden om je huid zoveel mogelijk te bedekken (draag lange mouwen, lange broekspijpen en sokken) en smeer onbedekte huid in met een antimuggenmiddel waar DEET in zit.

Deet belangrijk tegen ziekten op reis

 

Waar komt gele koorts voor:
Gele koorts komt alleen voor in Zuid-Amerika, Afrika, Panama en op de Caribische eilanden Trinidad en Tobago

Voor welke landen heb je de vaccinatie gele koorts nodig:
In veel landen is het gele koorts vaccin aanbevolen, maar in sommige landen in Afrika is het verplicht. Hier moet je minimaal tien dagen voordat je het land binnenkomt tegen gele koorts gevaccineerd zijn, anders kom je het land niet in of kan men eisen dat je een aantal dagen in quarantaine gaat of dat je je aan de grens alsnog laat inenten.
Er zijn ook landen waar een gele koorts vaccinatie wordt aanbevolen, het is verstandig om je te laten inenten tegen gele koorts, maar je krijgt aan de grens geen problemen als je niet bent ingeënt.

Hoelang blijf je beschermd als je gevaccineerd bent tegen gele koorts:
Na één vaccinatie tegen gele koorts ben je levenslang beschermd.

Hoelang van tevoren moet je een gele koorts inenting halen:
Je kunt je het beste minimaal tien dagen van tevoren halen, deze termijn geldt ook als je naar een land reist waar de inenting verplicht is. Je moet je vaccinatie toegediend krijgen op een officieel erkende vaccinatieplek. Je moet een internationaal geldige stempel ontvangen om te bewijzen dat je gevaccineerd bent, voordat je sommige landen binnen mag.

 

Lees meer: gele koorts

 

Rabiës

Wat is rabiës:
Rabiës of hondsdolheid is een dodelijke ziekte die wordt overgebracht door honden, katten, vleermuizen en apen. Je kunt het oplopen door beten van deze dieren, maar ook door likken of krabben. Ben toch gebeten of gekrabd door een hond, kat, aap of vleermuis in een land waar hondsdolheid voorkomt, zoek snel een arts op, ook als je je in Nederland hebt laten vaccineren.
Rabiës is een dodelijke ziekte en daarom is het belangrijk om je hier goed over te laten informeren.
Als je een bezoek brengt aan Azië, met name Bali, zul je in aanraking komen met apen, honden en andere zwerfdieren. Mocht dit het geval zijn dan moet je zeker overwegen om deze reisvaccinatie te nemen. Het sterftecijfer na het begin van de eerste symptomen is bijna 100%.

Wat zijn de symptomen van rabiës:
Het duurt gemiddeld één à twee maanden nadat je besmet voor je de ziekte krijgt. Rabiës uit zich als krampen en overactief zijn of als een verlamming die steeds erger wordt. In het begin van de ziekte heb je last van koorts, verminderde eetlust, misselijkheid, braken en hoofdpijn. Later kun je krampen of verlammingen, nekstijfheid, hyperactiviteit en stuipen krijgen. Bij ongeveer de helft van de mensen treden spasmen op van de slikspieren en halsspieren wanneer water of speeksel weggeslikt moet worden. Je krijgt watervrees. Samen met een verhoogde speekselvloed leidt dat tot schuimvorming op de mond. In een verder stadium treedt coma op, dit leidt tot de dood.

Waar kun je rabiës oplopen en hoe voorkom je een besmetting:
Rabiës krijg je door beten, likken of krabben van honden, katten, vleermuizen en apen.
Word je gebeten of gekrabd moet je direct handelen. Je weet nooit of een dier besmet is met rabiës. Je kunt geen enkel risico nemen. Heb je geen vaccinatie gehad moet je binnen 24 uur het antiserum hebben. Ben je ingeënt dan heb je speling tot 3 dagen.
Zorg dat je niet gebeten wordt en dat honden of katten je niet likken. Houd er rekening mee dat katten honden in veel landen straatkatten/-honden zijn die honger hebben en agressief kunnen zijn. Het zijn geen lieve dieren die je even kunt aaien. Haal dus geen katten of honden aan. Pas ook op voor apen.

Pas op voor rabiës na een beet van bijv. apen Pas op voor rabiës na een beet van bijv. apen. Deze foto is gemaakt in Khao Lor/Thailand

 

Waar komt rabiës voor:
Rabiës/hondsdolheid komt voor in Afrika, Oost-Europa, Azië en in Noord-, Zuid- en Midden-Amerika.

Voor welke landen heb je de vaccinatie tegen rabiës nodig:
Een vaccinatie voor rabiës is nergens verplicht. De vaccinatie wordt aanbevolen als je langer dan drie maanden in een risicogebied verblijft.
Een vaccinatie is aan te raden bij reizigers die regelmatig kort in een rabiës risicoland verblijven. Ook wordt de vaccinatie aangeraden voor reizigers die langer dan 3 maanden in een risicogebied verblijven. Sommige beroepen hebben ook extra risico vanwege de regelmatige blootstelling aan het rabiësvirus. Denk aan biologen, dierenartsen, speleologen.

Hoelang blijf je beschermd als je gevaccineerd bent tegen rabiës:
Na 3 injecties heb je het antiserum de rest van je leven niet meer nodig. Na een beet moet je nog wel 2 vaccinaties ter plekke halen.

Hoelang van tevoren moet je een rabiës inenting halen:
Je krijgt twee injecties, met één week tussen de eerste en de tweede injectie. Het beste is om vier weken voor vertrek te starten.

 

Lees meer: rabiës

 

Japanse Encefalitis

Wat is Japanse encefalitis:
Het Japanse encefalitis virus is een arbovirusinfectie, wat inhoudt dat het hersenkwalen veroorzaakt. Het is fataal in ongeveer 25% van de gevallen, en zelfs al overleef je het dan blijft 50-85% achter met ernstige hersenbeschadiging. In 30% van de gevallen treden er neuro psychiatrische restverschijnselen op.

Wat zijn de symptomen van Japanse encefalitis:
5 tot 15 dagen nadat je bent gestoken door een geïnfecteerde mug, kun je last krijgen van koorts, hoofdpijn en krachtverlies, gedragsveranderingen en soms stuipen. De meeste geïnfecteerde mensen merken niets van de ziekte.

Waar kun je Japanse encefalitis oplopen en hoe voorkom je een besmetting:
Japanse encefalitis wordt overgebracht door muggen, die steken van de avond- tot de ochtendschemering. Zorg er voor dat je je huid zoveel mogelijk bedekt (draag lange mouwen, lange broekspijpen en sokken), slaap onder een muskietennet, die bij voorkeur geïmpregneerd is en smeer onbedekte huid in met een antimuggenmiddel waar DEET in zit.

Waar komt Japanse encefalitis voor:
Japanse encefalitis komt voor in Zuid- en Zuidoost Azië.

Voor welke landen heb je de vaccinatie tegen Japanse encefalitis nodig:
Japanse encefalitis komt voor in Zuid- en Zuid-Oost Azië. In Australië komt het alleen in een klein deel van het land voor, vlak bij Straat Torres. In Rusland, ten oosten van China en ten noorden van Japan komt het in een klein deel van het land voor. Vooral op het platteland in de buurt van rijstvelden loop je kans door een mug gestoken te worden. De vaccinatie tegen Japanse encefalitis wordt alleen aangeraden aan mensen die beroepshalve (bijvoorbeeld biologen, landbouwdeskundigen of antropologen) meer dan een maand in risicogebieden werken. Als je langer dan 6 maanden in een risicogebied verblijft, is vaccinatie ook te overwegen.

Hoelang blijf je beschermd als je gevaccineerd bent tegen Japanse encefalitis:
De beschermingsduur is nog niet bekend. Als je aanhoudend risico loopt moet je na 1 tot 2 jaar opnieuw gevaccineerd worden.

Hoelang van tevoren moet je een Japanse encefalitis inenting halen:
Je krijgt twee injecties met een tussenpoos van vier weken. Je kunt je het beste minimaal zes weken voor vertrek laten vaccineren.

 

Lees meer: Japanse encefalitis

 

Malaria

Je laat je niet vaccineren voor malaria maar slikt tabletten. Ik noem malaria in dit rijtje omdat je met medicijnen een hoop leed kunt voorkomen.

Wat is malaria:
Malaria is een infectieziekte, veroorzaakt door malariaparasieten via een muggenbeet. Malaria is steeds moeilijker te behandelen omdat steeds meer malariaparasieten resistent zijn tegen gangbare antimalariamiddelen.

Wat zijn de symptomen van malaria:
De eerste symptomen zijn koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn. Malaria kan een ernstig ziekteverloop hebben met blijvende hersenschade of zelfs de dood als gevolg. Neem malaria dus altijd serieus. De eerste ziekteverschijnselen van malaria treden gemiddeld 10-14 dagen na de steek van een besmette mug op.

Waar kun je malaria oplopen en hoe voorkom je een besmetting:
Malaria wordt overgedragen door muggenbeten. Deze muggen steken van de avond- tot de ochtendschemering. Zorg er voor dat je je huid zoveel mogelijk bedekt (draag lange mouwen, lange broekspijpen en sokken), slaap onder een muskietennet, die bij voorkeur geïmpregneerd is en smeer onbedekte huid in met een antimuggenmiddel waar DEET in zit. Heb je een kamer met airconditioning, doe de airco aan. Je kunt dan ’s nachts niet gebeten worden, omdat het voor de muggen te koud is. Gebruik in een malariagebied preventief DEET of een andere spray. In Zuid-Afrika is een heel sterk middel te koop (ik weet helaas de naam niet meer). Hiermee smeerden we ’s avonds de klamboes in en spoten met de spuitbus rond in de kamer. Pas er mee want het is heel sterk spul.

Malariamug Malariamug

 

Waar komt malaria voor:
Malaria komt vooral voor in West-, Centraal, Oost- en Zuid-Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika.
Mensen die in malariagebieden wonen, hebben immuniteit tegen malaria opgebouwd, maar wij westerlingen niet en daardoor verloopt de ziekte bij hen veel ernstiger.

Voor welke landen heb je de malaria tabletten nodig:
Ga je naar landen in West-, Centraal, Oost- en Zuid-Afrika, Zuidoost-Azië en Midden- en Zuid-Amerika, informeer bij bijv. Vaccinaties op Reis of je malariatabletten moet gebruiken.

Bescherming tegen malaria:
Er is geen vaccin tegen malaria. Preventief zijn er verschillende soorten malariapillen te koop. Mocht je toch malaria oplopen, zijn de ziekteverschijnselen bij besmetting minder ernstig.

Malarone en Lariam zijn de meest voorgeschreven malariatabletten. Lariam heeft meer bijwerkingen en daarom wordt meestal Malarone voorgeschreven. Ik heb voor mijn reis door Zuid-Afrika en met name voor mijn verblijf in en rond de wildparken malariatabletten (Malarone) geslikt. Voor Namibië had ik vanwege de maand (oktober) dat ik hier verbleef geen malariamedicatie nodig. Ik heb geen last van bijwerkingen gehad, maar er zijn mensen die juist erg veel last van bijwerkingen van malariatabletten hebben en daarom besluiten om geen malariatabletten te slikken.

Hoelang van tevoren moet je een malariatabletten halen:
De malariatabletten zijn alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar. De arts bepaald de hoeveelheid tabletten die je voorgeschreven krijgt, dit is afhankelijk van het malariagebied en de gezondheidssituatie van de reiziger. Gebruik malariatabletten volgens voorschrift. Je begint vooraf en gebruikt de tabletten tot 1-4 weken na terugkeer, afhankelijk van welk middel je neemt. Ik heb voor mijn 23 daagse reis in Zuid-Afrika 13 tabletten voorgeschreven gekregen. Vergeet geen tabletten, want dan ben je niet meer beschermd.

 

Lees meer: malaria

 

Bijwerkingen van vaccinaties

Met een vaccinatie wordt een deel van een bacterie of virus in je lichaam gespoten, waardoor je lichaam antistoffen aanmaakt waardoor je de ziekte niet kunt krijgen of er weinig last van hebt.

Ik heb nooit last gehad van bijwerkingen van mijn vaccinaties. Maar het kan voorkomen dat je er wel last van krijgt. Meestal is het alleen maar een stijve of pijnlijke bovenarm of een rode plek rond de plek van de vaccinatie.

Lichte koorts, hoofdpijn, moeheid of een allergische reactie kunnen ook bijwerkingen zijn.

Bij de verschillende vaccinaties worden de bijwerkingen genoemd op de websites van de vaccinatiesbureaus.

Mocht je nu meer en ernstige klachten op je vaccinatie krijgen, neem contact op met de organisatie die jouw vaccinatie heeft gezet.

 

Ga goed voorbereid op reis, dat voorkomt een hoop ellende!

 

Welke vaccinaties heb jij genomen voor je (verre) reizen? 

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb alles wat je wilt weten over vaccinaties op reis voor je op een rijtje gezet. Welke vaccinaties heb je nodig en waarom, waar kun je deze vaccinaties het beste halen, wat kun je doen om gezond op reis te gaan, Neem snel een kijkje! #vakantie #reizen #gezondheid #reisvaccinaties #vaccinaties #muggen #ziekten #reisziekten #jtravel #jtravelblog Ik heb alles wat je wilt weten over vaccinaties op reis voor je op een rijtje gezet. Welke vaccinaties heb je nodig en waarom, waar kun je deze vaccinaties het beste halen, wat kun je doen om gezond op reis te gaan, Neem snel een kijkje! #vakantie #reizen #gezondheid #reisvaccinaties #vaccinaties #muggen #ziekten #reisziekten #jtravel #jtravelblog Ik heb alles wat je wilt weten over vaccinaties op reis voor je op een rijtje gezet. Welke vaccinaties heb je nodig en waarom, waar kun je deze vaccinaties het beste halen, wat kun je doen om gezond op reis te gaan, Neem snel een kijkje! #vakantie #reizen #gezondheid #reisvaccinaties #vaccinaties #muggen #ziekten #reisziekten #jtravel #jtravelblog

Ik heb alles wat je wilt weten over vaccinaties op reis voor je op een rijtje gezet. Welke vaccinaties heb je nodig en waarom, waar kun je deze vaccinaties het beste halen, wat kun je doen om gezond op reis te gaan, Neem snel een kijkje! #vakantie #reizen #gezondheid #reisvaccinaties #vaccinaties #muggen #ziekten #reisziekten #jtravel #jtravelblog Ik heb alles wat je wilt weten over vaccinaties op reis voor je op een rijtje gezet. Welke vaccinaties heb je nodig en waarom, waar kun je deze vaccinaties het beste halen, wat kun je doen om gezond op reis te gaan, Neem snel een kijkje! #vakantie #reizen #gezondheid #reisvaccinaties #vaccinaties #muggen #ziekten #reisziekten #jtravel #jtravelblog Ik heb alles wat je wilt weten over vaccinaties op reis voor je op een rijtje gezet. Welke vaccinaties heb je nodig en waarom, waar kun je deze vaccinaties het beste halen, wat kun je doen om gezond op reis te gaan, Neem snel een kijkje! #vakantie #reizen #gezondheid #reisvaccinaties #vaccinaties #muggen #ziekten #reisziekten #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com