Op vakantie in coronatijd

Op vakantie in coronatijd

 

We willen allemaal zo graag: op vakantie in deze coronatijd. Maar waar kan je heen, zijn er restricties en wat als er zich toch problemen voordoen in deze coronatijd? Nederlanders zijn in veel (Schengen)landen niet welkom.

De versoepelingen van afgelopen zomer hebben een tegengesteld effect gehad. Sinds het einde van de zomer lopen de besmettingen in heel Europa weer flink op. Zo erg dat bijna heel Europa weer oranje kleurt en wij Nederlanders en veel Europeanen niet meer op vakantie kunnen.

Ik heb het een en ander voor je op een rijtje gezet.

 

Laatste update: 15 december 2020 / 14.15 uur

 

Sinds het eind van de zomer is het reisadvies voor inmiddels alle landen in Europa weer aangepast naar code oranje, niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden, Een uitzondering zijn op het moment de Canarische Eilanden.

Het virus is helaas nog altijd niet weg en sinds de vakantietijd is het virus in heel Europa weer volop aanwezig en bevindt heel Europa zich in een tweede golf.

Houd je a.u.b. aan de maatregelen die in Nederland of op je vakantiebestemming gelden. Alleen dan kunnen we het virus de baas worden. Want het gaat op dit moment weer de verkeerde kant op.

 

Landen met reisadvies code geel

Wij Nederlanders kunnen (maar wil je het ook) binnen Europa alleen nog naar de Canarische Eilanden op vakantie. Ook Bonaire in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden heeft code geel.

 

Landen met reisadvies code oranje

Heel Europa, met uitzondering van de Canarische Eilanden heeft dit moment reisadvies code oranje. Een oranje reisadvies betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Ook wordt aanraden om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan als je terugkomt uit een van deze landen.

Hier lees je de richtlijnen van de Rijksoverheid.

 

Het hoofdadvies is: denk goed na wat je doet en ga je toch op vakantie, ga dan wijs op reis.
Dus bereid je goed voor, ken de regels in het land van bestemming en vooral: zorg dat je ook tijdens je vakantie steeds op de hoogte blijft, bijvoorbeeld via website of de reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Wijs op reis in coronatijd

 

Per Europees land

België 🇧🇪

De kleurcode voor heel België aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar België als het noodzakelijk is. Na een verblijf in België ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Als je toch naar Belgie reist houd je rekening met speciale voorwaarden om België in te reizen.

🇧🇪 Bekijk het actuele reisadvies voor België van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇧🇪

 

Bulgarije 🇧🇬

De kleurcode van Bulgarije is door een forse stijging van coronabesmettingen per 16 juli 2020 weer aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Bulgarije als dat noodzakelijk is. Na een verblijf in Bulgarije krijg je bij terugkeer in Nederland het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

🇧🇬 Bekijk het actuele reisadvies voor Bulgarije van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇧🇬

 

Cyprus 🇨🇾

Cyprus heeft vanaf vrijdag 28 augustus 2020 opnieuw reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Je wordt niet langer toegelaten. Als je toch om wat voor reden, afreist naar Cyprus moet je bij aankomst een negatieve Covid-test overleggen en geldt er een strikte quarantaine van 14 dagen. De kleurcode van het land is aangepast van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Cyprus terugkomt in Nederland hoef je NIET in thuisquarantaine te gaan.

🇨🇾 Bekijk het actuele reisadvies voor Cyprus van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇨🇾

 

Denemarken 🇩🇰

Denemarken heeft besloten per 19 september 2020 opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Denemarken moeten reizigers uit Nederland aantonen een ‘geldige reden’ te hebben om het land binnen te komen. Dat kan een zakenreis zijn, een bezoek aan een partner of familielid of een doorreis naar een ander land.

🇩🇰 Bekijk het actuele reisadvies voor Denemarken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇩🇰

Duitsland 🇩🇪

Vanaf 3 november na 15: 00 uur zal daarom de kleurcode oranje gelden voor heel Duitsland. Reis alleen naar Duitsland als het noodzakelijk is. Bij terugkeer in Nederland ga je voor 10 dagen in thuisquarantaine. Verder gelden er vanaf 2 tot minstens 30 november binnen Duitsland nieuwe beperkende coronamaatregelen. Ook in Duitsland gelden strikte hygiënevoorschriften, een afstandsregel van minstens 1,5 meter, contactbeperkingen en een mondkapjesplicht in winkels en het stads- en streekvervoer. Verder bepalen de afzonderlijke deelstaten wat wel of niet kan.

🇩🇪Bekijk het actuele reisadvies voor Duitsland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇩🇪

 

Estland 🇪🇪

Voor Estland gelden per maandag 10 augustus 2020 restricties. Voor reizigers die uit Nederland arriveren is voor Estland een verplichte thuisquarantaine van 14 dagen van kracht.

🇪🇪 Bekijk het actuele reisadvies voor Estland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇪🇪

 

Finland 🇫🇮

Finland zal per 10 augustus opnieuw reisbeperkingen instellen voor reizigers uit Nederland. Alleen aantoonbaar noodzakelijk (werk)verkeer zal vanaf 10 augustus worden toegelaten en zal thuisquarantaine gelden bij aankomst in Finland voor een periode van 14 dagen. Per 10 augustus is de kleurcode van het land aangepast van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen).

🇫🇮 Bekijk het actuele reisadvies voor Finland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇫🇮

 

Frankrijk 🇫🇷

De kleurcode voor heel Frankrijk is aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Frankrijk als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Frankrijk ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇫🇷 Bekijk het actuele reisadvies voor Frankrijk van het Ministerie Buitenlandse Zaken 🇫🇷

 

Griekenland 🇬🇷

In Griekenland is er een verhoogd risico. Reis alleen naar Griekenland als het noodzakelijk is (dus niet voor een toeristische reis). Na een verblijf in Griekenland ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. De Griekse regering heeft voor het hele land een volledige lockdown ingesteld.

🇬🇷 Bekijk het actuele reisadvies voor Griekenland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇬🇷

 

Groot-Brittannië 🇬🇧

Het Verenigd Koninkrijk heeft besloten per 15 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland. Alleen aantoonbaar noodzakelijk (weg)verkeer wordt toegelaten en er geldt een strikte thuisquarantaine van 14 dagen bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk. Op 15 augustus zal daarom de kleurcode van het land aangepast worden van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Voor de Kanaaleilanden Guernsey en Jersey gelden andere adviezen. Als je op Guernsey aankomt, ben je verplicht 14 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Bij aankomst op Jersey heb je de keus tussen 14 dagen in (thuis)quarantaine of een negatieve COVID-19 test niet ouder dan 72 uur overleggen. Je kunt de test ook bij aankomst ondergaan. Je kunt op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk maar blijf waakzaam. Bij een nieuwe uitbraak kan de situatie lokaal plotseling veranderen.

🇬🇧 Bekijk het actuele reisadvies voor Groot-Brittannië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇬🇧

 

Hongarije 🇭🇺

Hongarije heeft besloten per 1 september 2020 opnieuw reisbeperkingen in te voeren voor reizigers uit Nederland. De Hongaarse grenzen gaan per 1 september dicht voor alle buitenlanders, tenzij er heel dringende redenen zijn voor bezoek. Vanaf deze datum moeten Hongaarse ingezetenen na aankomst in Hongarije 14 dagen in quarantaine óf twee negatieve testen tonen. De kleurcode voor Hongarije is op 1 september 2020 aangepast van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) in ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen).

🇭🇺 Bekijk het actuele reisadvies voor Hongarije van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇭🇺

 

Ierland 🇮🇪

Er geldt voor Ierland nog steeds een algeheel inreisverbod. Reis alleen als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Ierland ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇮🇪 Bekijk het actuele reisadvies voor Ierland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇮🇪

 

Italië 🇮🇹

Door het hoge aantal besmettingen met het coronavirus heeft de Italiaanse overheid opnieuw strenge maatregelen ingesteld. In heel Italië geldt een avondklok tussen 22.00 en 05.00 uur. Verder moet de horeca om 18.00 uur sluiten, zijn theaters, musea, sportcentra, skiresorts en bioscopen gesloten en blijven de winkelcentra in weekenden en op feestdagen dicht. Ook is de capaciteit in het OV beperkt. In heel Italië is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare binnenruimtes en in de buitenlucht. De kleurcode van het hele land is ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Italië als het noodzakelijk is (dus niet voor toeristische reizen). Na een verblijf in Italië ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇮🇹 Bekijk het actuele reisadvies voor Italië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇮🇹

 

Kroatië 🇭🇷

Het reisadvies voor Kroatië is op 21 juli 2020 aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Kroatië als dat noodzakelijk is. Na een verblijf in Kroatië krijg je bij terugkeer in Nederland het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

🇭🇷 Bekijk het actuele reisadvies voor Kroatië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇭🇷

 

Letland 🇱🇻

Voor reizigers uit Nederland geldt bij aankomst in Letland een verplichte thuisquarantaine van 14 dagen. Dit is de reden dat de classificatiekleur van het Nederlandse reisadvies van Letland van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar classificatiekleur ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) gaat. Toeristische reizen worden afgeraden.

🇱🇻 Bekijk het actuele reisadvies voor Letland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇱🇻

 

Litouwen 🇱🇹

Vanaf 10 augustus 2020 worden reizigers uit Nederland de toegang tot Litouwen geweigerd. Toeristische reizen zijn dan niet meer mogelijk. Litouwse staatsburgers of buitenlanders met een verblijfsvergunning of een werkvergunning voor Litouwen worden wel toegelaten maar voor hen geldt een verplichte 14 dagen thuisquarantaine, verplichte registratie en verplichting om een test af te laten nemen.

🇱🇹 Bekijk het actuele reisadvies voor Litouwen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇱🇹

 

Luxemburg 🇱🇺

De kleurcode voor Luxemburg aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar het land Luxemburg als het noodzakelijk is en niet voor toeristische reizen. Na een verblijf in het land Luxemburg ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇱🇺 Bekijk het actuele reisadvies voor Luxemburg van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇱🇺

 

Malta 🇲🇹

De kleur van het reisadvies voor Malta is aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je Malta hebt bezocht en terugkomt in Nederland is het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

🇲🇹 Bekijk het actuele reisadvies voor Malta van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇲🇹

 

Nederland 🇳🇱

De huidige regels in Nederland blijven gelden, zoals het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen, bij klachten, blijf je binnen en bel je 0800-1202 om je te laten testen, bij koorts- en/of benauwdheid blijven ook alle huisgenoten binnen, houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte en houd je aan de hygiëneregels. Daarnaast gelden er regels voor de horeca en museumbezoek.

🇳🇱 In Nederland blijven is echt zo erg nog niet! Bekijk hier alle artikelen op mijn beide websites: JTravelBlog en JTravel. 🇳🇱

 

Regels als je op vakantie in Nederland bent

 

Noorwegen 🇳🇴

Noorwegen zal vanaf 15 augustus opnieuw reisbeperkingen instellen voor reizigers uit Nederland. De kleurcode voor Noorwegen is aangepast worden van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Noorwegen terugkomt in Nederland ga je 10 dagen in thuisquarantaine.

🇲🇹 Bekijk het actuele reisadvies voor Noorwegen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇲🇹

 

Oostenrijk 🇦🇹

De kleurcode voor heel Oostenrijk is verandert in kleurcode oranje. Het advies is om alleen naar Oostenrijk te reizen als het noodzakelijk is en niet voor toeristische reizen. Na een verblijf in Oostenrijk, ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Je gaat ook 10 dagen in thuisquarantaine als je vanuit een Oostenrijkse luchthaven naar Nederland vliegt.

🇦🇹Bekijk het actuele reisadvies voor Oostenrijk van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇦🇹

 

Polen 🇵🇱

De kleurcode voor Polen is aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Polen als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Polen ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇵🇱 Bekijk het actuele reisadvies voor Polen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇵🇱

 

Portugal 🇵🇹

De kleurcode voor Portugal en het eiland Madeira (m.u.v. de Azoren) zijn 3 november 2020 aangepast worden van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). De kleurcode van de Azoren blijft geel. Reis alleen naar Portugal als het noodzakelijk is en ga na een verblijf in Portugal en op Madeira bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇵🇹 Bekijk het actuele reisadvies voor Portugal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇵🇹

 

Roemenië 🇷🇴

In Roemenië geldt tot en met 15 juni 2020 de staat van alertheid. Supermarkten en apotheken zijn geopend. Het dragen van een masker dat mond en neus dekt verplicht in winkels, openbaar vervoer, op het werk en in andere gesloten ruimtes. Reis je vanuit Nederland naar Roemenië dan moet je verplicht 2 weken in thuisisolatie. Tot 16 juni is vluchtverkeer tussen Roemenië en Nederland gestaakt. Wanneer dit weer versoepeld wordt is nog niet bekend. Nederland geeft voor Roemenië nog altijd code oranje af.

🇷🇴 Bekijk het actuele reisadvies voor Roemenië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇷🇴

 

Slovenië 🇸🇮

Slovenië heeft besloten per 21 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Slovenië geldt voor reizigers uit Nederland een strikte thuisquarantaine van 14 dagen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in Slovenië ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇸🇮 Bekijk het actuele reisadvies voor Slovenië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇸🇮

 

Slowakije 🇸🇰

Per 1 september 2020 voert Slowakije reisbeperkingen in voor reizigers uit Nederland. Bij aankomst in Slowakije moeten reizigers uit Nederland 10 dagen in quarantaine. Ook moeten zij zich registreren bij de Slowaakse autoriteiten. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in Slowakije ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇸🇰 Bekijk het actuele reisadvies voor Slowakije van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇸🇰

Spanje 🇪🇸

Vanaf 25 augustus 2020 is de kleurcode voor heel Spanje, m.u.v. van de Canarische Eilanden, aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Spanje als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Spanje ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇪🇸 Bekijk het actuele reisadvies voor Spanje van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇪🇸

 

Tsjechië 🇨🇿

Per 22 september is de kleurcode voor Tsjechië aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Tsjechië als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Tsjechië ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇨🇿 Bekijk het actuele reisadvies voor Tsjechië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇨🇿

 

IJsland 🇮🇸

IJsland heeft besloten per 19 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor alle reizigers. Alle reizigers hebben bij aankomst in IJsland de keuze tussen 14 dagen in quarantaine gaan of een dubbele Covid-testprocedure van 5-6 dagen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit IJsland terugkomt in Nederland hoeft je NIET in thuisquarantaine te gaan.

🇮🇸 Bekijk het actuele reisadvies voor IJsland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇮🇸

 

Zweden 🇸🇪

De kleurcode voor Zweden is aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in Zweden ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇸🇪 Bekijk het actuele reisadvies voor Zweden van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇸🇪

 

Zwitserland 🇨🇭

Per 28 september gelden er opnieuw reisbeperkingen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Zwitserland geldt voor reizigers uit Nederland de verplichting 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. De kleurcode van het land is aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in Zwitserland ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇨🇭 Bekijk het actuele reisadvies voor Zwitserland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇨🇭

 

Let op: elk land hanteert zijn eigen regels. Houd je daaraan. Zorg er voor dat je goed voorbereid op reis gaat.

 

Reizen buiten Europa

Het reisadvies voor alle landen buiten het EU- en Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan. Alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, worden ontraden. Dit geldt ook voor populaire bestemmingen als Turkije en Marokko.

Er is geen datum bekend wanneer Nederlanders weer naar bijv. Turkije en Marokko kunnen reizen. Nederland geeft voor beide landen nog altijd code oranje af.

 

Wat betekent code geel en code oranje

Het reisadvies heeft vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Deze kleuren geven de veiligheidssituatie in een bepaald land aan. Tijdens deze coronacrisis zijn er nieuwe criteria bijgekomen:

 • Code geel: de landen met het reisadvies code geel hebben in deze coronacrisis maatregelen getroffen die beperkte invloed hebben op het dagelijks leven.
 • Code oranje: in deze landen is het dagelijks leven ontwricht. Er geldt mogelijk ook een inreisverbod.
 • Code rood: dit land of gebied is helemaal afgesloten. Er is geen uitzicht op inreizen en uitreizen.

Een reisadvies is NIET bindend. Wel ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en de keuze of je je vakantie of reis door laat gaan. Houd rekening met de voorwaarden van je reisverzekering.

De status wordt aangepast van ‘noodzakelijk reizen’ naar ‘let op, veiligheidsrisico’s’. Reizen wordt niet direct afgeraden maar er zijn nog wel risico’s.

 

Wat te doen als je geboekt hebt naar een bestemming met code oranje

Je reisrechten als je een vakantie hebt geboekt naar een bestemming met reisadvies code oranje staan op de website van Consuwijzer.  Je rechten hangen af van het type reis dat je hebt geboekt: een pakketreis, een los ticket of losse accommodatie.

 

Belangrijke websites met reisadviezen

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hiervoor reisadviezen per bestemming gemaakt. Kijk hier voor het reisadvies voor het land waar je vakantie wilt doorbrengen.

Voor je tablet of telefoon is er aparte reisapp die je kunt downloaden.

De ANWB heeft de Reiswijzer Europa (incl. Nederland) op de website geplaatst. De ANWB geeft zeer uitgebreide informatie. Hier vind je per land hele specifieke informatie over de maatregelen die in dat land van toepassing zijn. Zo lees je over aangescherpte regels voor accommodaties, horeca, bezienswaardigheden, enz.

Op deze website zie je een overzicht in één wereldkaart naar welke landen je weer mag reizen. Je vindt hier ook interessante statistieken, zoals het aantal actuele besmettingen en de lockdownstatus per land.

Corona wereldkaart

Verzekering bij code geel en code oranje

Een reisverzekering bij een reis naar een land met code geel geeft dekking. Maar de risico’s zijn per land anders dan in Nederland. Daarom nogmaals bereid je goed voor.

Kijk je reisverzekering en/of zorgverzekering voor vertrek goed na en neem bij vragen over de polisvoorwaarden contact op met je verzekeraar.

Bij code oranje moet je contact opnemen met je verzekeraar. Meestal ben je NIET verzekerd.

 

Kosteloos annuleren omdat je, vanwege de coronamaatregelen en onzekerheden, geen zin meer hebt in je vakantie is bij een bestaande boeking geen optie. Hier gelden de standaard annuleringsvoorwaarden. Omboeken naar een later tijdstip is meestal wel mogelijk. Neem hiervoor contact op met je reisbureau of reisorganisatie.

Repatriëring

Ben je eenmaal op reis dan kan de gezondheidssituatie in een land zomaar veranderen. Het kan zijn dat je bestemming bij vertrek het reisadvies code geel had, maar door een nieuwe uitbraak het reisadvies weer code oranje wordt.

Bij een nieuwe corona-uitbraak moet je dan met eigen vervoer, met de luchtvaartmaatschappij of de reisorganisatie zo snel mogelijk zorgen dat je in Nederland komt. Je moet er rekening mee houden dat als het code oranje wordt, dat je je eigen vervoer naar Nederland moet regelen. Er komen geen repatriëringen door het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals in het begin van de coronacrisis.

Wordt het code oranje? Dan moet je je eigen vervoer regelen. Repatriëring door het Ministerie van Buitenlandse Zaken is niet aan de orde.

 

Reisorganisaties hebben de plicht om voor hun reizigers te zorgen. Heb je een pakketreis geboekt en het reisadvies voor een bepaald land wordt code oranje, dan word je door de reisorganisatie gerepatrieerd.

 

Vliegen

Je kunt voor de zomer van 2020 het beste een wijzigbaar ticket boeken. Een aantal luchtvaartmaatschappijen bieden tegen gunstige voorwaarden flexibele vliegtickets aan. Ik raad je aan, gezien de slechte communicatie, slechte bereikbaarheid en lange wachtrijen je vliegticket rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij te boeken, dat houd lijnen kort mocht er nood aan de man zijn.

Bedrijven als Skyscanner, Cheaptickets.nl of Vliegwinkel.nl moeten eerst weer contact opnemen met de betreffende luchtvaartmaatschappij. Dit kan onnodige vertraging oplopen.

 

Transavia

Transavia heeft het vluchtschema vanaf 4 juni weer opgestart. Er wordt in eerste instantie op zes bestemmingen in Griekenland, Portugal en Spanje gevlogen. De verwachting is dat dit zich snel uitbreidt. Elke week wordt gekeken naar eventuele toevoegingen. Klik hier voor het volledige overzicht.

Transavia biedt flexibele vliegtickets aan. Transavia bied je de mogelijkheid om een geboekte vlucht met vertrek voor 30 september 2020 om je vlucht zonder wijzigingskosten naar dezelfde bestemming te verplaatsen naar uiterlijk 31 maart 2021. Is je nieuwe ticket duurder, dan betaal je het prijsverschil tussen deze tickets. Als Transavia de vlucht annuleert omdat de maatregelen worden aangescherpt, dan krijg je een voucher of je geld terug.  Je kunt zelf je vlucht online wijzigen via Mijn  Transavia.

 

KLM

KLM hervat per 1 juli 25 tot 30 procent van het totaal aantal vluchten dat ze normaal vliegen. Klik hier voor het volledige overzicht. KLM biedt gegarandeerd flexibele omboekingsmogelijkheden voor nieuwe vluchten. Als er een tweede coronagolf komt of je hebt geboekt en wilt toch niet op vakantie, dan kun je bij de KLM je ticket omboeken zonder extra kosten. Het wijzigen van een vlucht met KLM kost normaal gesproken geld. De meest actuele informatie vind je op de coronapagina op de website van de KLM.

 

TUI

TUI hervat per 1 juli zijn vluchten naar bestemmingen waarvan op dat moment duidelijk is dat ze een veilig en zo comfortabel mogelijk vakantieverblijf kunnen bieden. Klik hier voor meer informatie.

 

Corendon

Corendon gaat vanaf 26 juni weer vluchten uitvoeren vanaf Schiphol. Vluchten naar Turkije zijn tot en met vertrekdatum eind september 2020 niet mogelijk. Klik hier voor meer informatie.

 

Easyjet

Easyjet gaat vanaf 1 juli weer vliegen vanaf Schiphol om deze zomer vanaf Amsterdam uiteindelijk weer naar 35 bestemmingen te vliegen. Easyjet stunt al weer met goedkope vliegtickets voor zomer 2020. De routes die weer gaan opstarten vanaf juli zijn Alicante, Berlijn, Bristol, Catania, Corfu, Dubrovnik, Edinburgh, Geneve, Glasgow, Ibiza, Londen Gatwick, Londen Luton, Malaga, Mallorca, Manchester, Milaan, Napels, Nice, Olbia, Praag, Pula, Rhodos, Split, Tel Aviv, Verona en Zadar. Vanaf augustus worden daar naar alle verwachting de volgende bestemmingen aan toegevoegd: Basel, Belfast, Boedapest, Kopenhagen, Liverpool, Londen Stansted, Rome, Venetië en Wenen. Klik hier voor meer informatie.

 

Autohuur

Het is aan jou of je wilt vliegen deze zomer of niet. Je kunt ook met de auto op pad. Heb je zelf geen auto, dan is er een mogelijkheid om bij bijvoorbeeld Sunny Cars. Tot 1 dag voor vertrek kun je bij Sunny Cars kosteloos annuleren. Je krijgt een tegoedbon ter waarde van het bedrag dat je al betaald hebt.
Sunny Cars

 

Accommodatie

In deze tijd van onzekerheid en het ronddwarelende coronavirus is het, als je losse accommodatie boekt, een goed plan om goed te kijken naar de flexibiliteit van bijv. Booking.com of Airbnb. In een land waar nu het reisadvies code geel is, kan zo maar weer code oranje worden of er kan een lockdown afgekondigd worden. Dan wil je niet tegen hoge kosten aanlopen als je je hotelovernachtingen moet annuleren.

Ik raad je aan om in deze situatie van de coronacrisis als je persé wilt vliegen flexibele tickets te boeken. Bij het boeken van je accommodatie zou ik ook zeer goed letten op de flexibiliteit van annulering en of je reservering eenvoudig te wijzigen/annuleren is.

Wil je in Nederland blijven en weg uit de drukte, Natuurhuisje.nl heeft leuke huisjes in de natuur waar je je in alle rust kunt ontspannen.

 

Booking.com

Bij Booking.com zijn er verschillende mogelijkheden. Het kan zijn dat je direct bij boeking al hebt moeten betalen en er dus geen flexibiliteit is. Dit zijn vaak de goede kamers. recht op terugbetaling is er niet, tenzij de accommodatieverschaffer met je meedenkt en alsnog besluit jou het geld terug te geven.

Let bij het boeken van je accommodatie bij Booking.com goed op of en tot wanneer je gratis kunt annuleren of omboeken. Soms kan dit tot de dag van aankomst, een andere keer word je creditcard een maand voor aankomst belast. Daarna kun je niet langer kosteloos wijzigen/annuleren en soms word je creditcard direct bij boeking al belast. Ook dan is het kosteloos wijzigen of annuleren niet meer mogelijk. Wil je wijzigen of annuleren en online lukt dit niet, neem dan contact op met de accommodatie of je je reservering niet kan wijzigen/annuleren. Uit eigen ervaring (ik heb jarenlang in een hotel in Amsterdam gewerkt en veel met Booking.com te maken gehad) is het rechtstreeks contact opnemen met Booking.com niet handig. Zij zullen altijd zeggen dat wijzigen of annuleren niet mogelijk is, meestal is de accommodatieverschaffer soepeler. Booking.com heeft de veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.Booking.com

 

Airbnb

Airbnb is het platform voor particuliere verhuurder. Heb je voor 14 maart 2020 gereserveerd, mogen mogelijk zonder kosten annuleren. Ga naar de voorwaarden onder Reizen voor meer informatie over je annuleringsmogelijkheden.
Heb je na 14 maart een nieuwe reservering gemaakt en je kunt niet verblijven in de gereserveerde Airbnb, dan krijg je geen restitutie volgens de Voorwaarden bij verzachtende omstandigheden al je annuleert in verband met COVID-19. Tenzij je corona hebt, dan gelden andere voorwaarden. Bij de meeste appartementen en kamers die je boekt via Airbnb krijg je de volledige reissom vergoed als je tot 14 dagen voor aankomst annuleert. Annuleer je binnen die 14 dagen voor aankomst, dan ben je (een deel van je geld) kwijt. Welk bedrag dat is, verschilt per boeking. In de beschrijving van het door jou geboekte appartement staan de annuleringsvoorwaarden van het betreffende appartement.
Airbnb heeft de veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

 

Reisorganisaties

Veel reisorganisaties voorlopig gestopt met het uitvoeren van vakanties. Hieronder vind je een lijst met reisorganisaties. Bijna elke reisorganisatie heeft een melding op hun website. De links hieronder verwijzen ook naar deze pagina’s. Tijdens de toespraak van Minister President Mark Rutte op 14 december 2020 werd gemeld dat tot half maart 2021 het maken en boeken van reizen naar het buitenland ten sterkste afgeraden wordt.

Hieronder een lijst met reisorganisaties met links naar hun website. :

Heb je een reis bij één van deze reisorganisaties geboekt, houd de website van de betreffende reisorganisatie in de gaten. Als je via deze website boekt, krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra.

 

 

Tenslotte

Belangrijk is dat er elk moment veranderingen kunnen optreden.

De grenzen kunnen plotseling toch weer gesloten worden, waardoor je het land niet in- of uitkomt.

Tijdens je vakantie moet je elke keer rekening houden met alle regels en beperkingen. Je vakantie zal waarschijnlijk niet zo zijn als je verwacht. De afstandsregels gelden in alle landen, in sommige landen zijn mondkapjes ook buiten verplicht. En er zijn veel regels voor horeca, accommodaties en bezienswaardigheden!

Ik heb geen plannen om op reis te gaan, dit heeft ook te maken met mijn gezondheid, dat niets met corona van doen heeft, maar weet dat ook Nederland een fantastisch land met veel leuke plekken.

Op vakantie gaan in Nederland is het veiligst.

 

Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend. De ontwikkelingen gaan zo snel dat de gegevens op deze blog snel achterhaald kunnen zijn. Volg de voor jouw belangrijke informatie en volg ze op. Zo komen we samen de coronacrisis door. Ik probeer dit artikel zo actueel mogelijk te houden, mocht je iets missen, laat het me weten via het reactieformulier onder dit artikel of via het contactformulier.

 

Meer lezen

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt/boekt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Wat zijn jouw vakantieplannen deze zomer. Is dit wat je gepland had? Zo nee, wat waren je reisplannen?

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Corona. In deze blog heb ik een aantal zaken ivm corona en vakantie voor je op een rijtje gezet. #vakantie2020 #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #vakantieincoronatijd #covid-19 #coronacrisis #coronavirus Corona. In deze blog heb ik een aantal zaken ivm corona en vakantie voor je op een rijtje gezet.#vakantie2020 #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #vakantieincoronatijd #covid-19 #coronacrisis #coronavirus Corona. In deze blog heb ik een aantal zaken ivm corona en vakantie voor je op een rijtje gezet. #vakantie2020 #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #vakantieincoronatijd #covid-19 #coronacrisis #coronavirus

Corona. In deze blog heb ik een aantal zaken ivm corona en vakantie voor je op een rijtje gezet. #vakantie2020 #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #vakantieincoronatijd #covid-19 #coronacrisis #coronavirus Corona. In deze blog heb ik een aantal zaken ivm corona en vakantie voor je op een rijtje gezet. #vakantie2020 #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #vakantieincoronatijd #covid-19 #coronacrisis #coronavirus Corona. In deze blog heb ik een aantal zaken ivm corona en vakantie voor je op een rijtje gezet. #vakantie2020 #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #vakantieincoronatijd #covid-19 #coronacrisis #coronavirus

Meer over dit onderwerp

2 reacties

 • Kimberly schreef:

  Ik sla dit jaar denk ik toch maar over. Ik weet niet of ik het zo prettig zal vinden als je ziek wordt in het buitenland .

  • Jaquelien schreef:

   Hallo Kimberley, ik sla ook over. In het buitenland ziek worden is nooit leuk en nu helemaal niet. Ik maak uitstapjes in Nederland. Vorige week voor het eerst sinds half maart weer met het OV naar Amsterdam gereisd. Vreselijk met die mondkapjes. Ik ben nog zeer afwachtend.

 • Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Over JTravelBlog

  Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

  Zoeken

  Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

  Corona

  Vanwege het coronavirus is op dit moment niet alle informatie op JTravel.nl en JTravelBlog.nl actueel. Voor de horeca, musea en andere toeristische attracties moeten de entreekaarten online besteld worden. Je kunt via de links in de artikelen de entreekaarten bestellen. Bekijk voor vertrek altijd de officiële website voor actuele informatie.

  I.v.m. het heersende coronavirus heb ik op mijn deze website meerdere blogs geplaatst die voor jou belangrijk kunnen zijn. Blijf gezond en houd je aan de maatregelen van de Rijksoverheid.

  Sociale media

  Twitter
  Visit Us
  Follow Me
  Instagram
  Follow by Email
  RSS

  Boek een vlucht

  Skyscanner

  Boek je hotel  Booking.com

  Heb je nog iets nodig?

  Bol.com

  Bestel je reisgids

  Bestel je digitale reisgids