Op vakantie in coronatijd

Op vakantie in coronatijd

 

We willen allemaal zo graag: op vakantie in deze coronatijd. Goed nieuws voor degenen die na het thuis zitten/werken, zitten te springen om op vakantie te gaan: vanaf 15 juni 2020 mogen we weer op vakantie naar het buitenland. Maar waar kan je heen, zijn er restricties en wat als er zich toch problemen voordoen in deze coronatijd? Nederlanders zijn nog lang niet in alle (Schengen)landen welkom.

De versoepelingen zijn op 3 juni 2020 tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte aangekondigd. De status wordt aangepast van ‘noodzakelijk reizen’ naar ‘let op, veiligheidsrisico’s’. Reizen wordt niet direct afgeraden, maar er zijn nog wel risico’s. Sinds september 2020 gaat het weer de verkeerde kant op met corona en gaan steeds meer landen op ‘oranje’.

Ik heb het een en ander voor je op een rijtje gezet.

 

Laatste update: 22 oktober 2020 / 12.00 uur

 

Sinds het eind van de zomer is het reisadvies voor veel landen weer aangepast naar code oranje, niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden, zoals Denemarken, Zwitserland, Kroatië, Hongarije, Letland, Malta, Estland, Tsjechië, Luxemburg, delen van Oostenrijk, Slowakije, Groot-Brittannië, Noorwegen, Spanje, Finland, Bulgarije, België, delen van Zwitserland en Frankrijk.

Het virus is helaas nog altijd niet weg en sinds de vakantietijd is het virus in heel Europa weer volop aanwezig en bevindt heel Europa zich in een tweede golf.

Houd je a.u.b. aan de maatregelen die in Nederland of op je vakantiebestemming gelden. Alleen dan kunnen we het virus de baas worden. Want het gaat op dit moment weer de verkeerde kant op.

 

Landen met reisadvies code geel

Vanaf 1 juli zijn dit de landen waar code geel geldt: Duitsland, delen van Frankrijk, het vasteland van Griekenland, Italië, Portugal (m.u.v. Porto en Lissabon) en Zweden. Ook het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden heeft code geel, met uitzondering van Aruba en Bonaire.

Je kunt dus naar deze landen op vakantie, maar let op de risico’s en evt. wijzigingen in het reisadvies, zoals recent is gebeurd voor delen van Luxemburg, delen van Oostenrijk, delen van Portugal, Frankrijk, Polen, Zwitserland, België, de Griekse eilanden, Estland, Hongarije, Letland, Malta, Noorwegen, Zwitserland, Tsjechië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Kroatië, Denemarken, Groot-Brittannië, Servië en Montenegro!

 

Landen met reisadvies code oranje

Landen waar nog altijd code oranje geldt zijn: Bulgarije, Estland, Zwitserland, Finland, Hongarije, Ierland, IJsland, Kroatië, Letland, Denemarken, Liechtenstein, Litouwen, Malta, Roemenië, Spanje, Frankrijk, België, Tsjechië en Slovenië. Ook delen van Oostenrijk (regio Tirol met de stad Innsbruck en de stad Schwaz, de regio Vorarlberg en de regio Nieder-Österreich met de hoofdstad Wenen).

, de Griekse eilanden hebben code oranje. Een oranje reisadvies betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Ook wordt aanraden om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan als je terugkomt uit een van deze landen.

Hier lees je de volledige persconferentie met alle versoepelingen op een rijtje.

 

Het hoofdadvies is: denk goed na wat je doet en ga je toch op vakantie, ga dan wijs op reis.
Dus bereid je goed voor, ken de regels in het land van bestemming en vooral: zorg dat je ook tijdens je vakantie steeds op de hoogte blijft, bijvoorbeeld via website of de reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Wijs op reis in coronatijd

 

Per Europees land

België 🇧🇪

De kleurcode voor heel België aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar België als het noodzakelijk is. Na een verblijf in België ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Als je toch naar Belgie reist houd je rekening met speciale voorwaarden om België in te reizen.

🇧🇪 Bekijk het actuele reisadvies voor België van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇧🇪

 

Bulgarije 🇧🇬

De kleurcode van Bulgarije is door een forse stijging van coronabesmettingen per 16 juli 2020 weer aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Bulgarije als dat noodzakelijk is. Na een verblijf in Bulgarije krijg je bij terugkeer in Nederland het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

🇧🇬 Bekijk het actuele reisadvies voor Bulgarije van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇧🇬

 

Cyprus 🇨🇾

Cyprus heeft vanaf vrijdag 28 augustus 2020 opnieuw reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Je wordt niet langer toegelaten. Als je toch om wat voor reden, afreist naar Cyprus moet je bij aankomst een negatieve Covid-test overleggen en geldt er een strikte quarantaine van 14 dagen. De kleurcode van het land is aangepast van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Cyprus terugkomt in Nederland hoef je NIET in thuisquarantaine te gaan.

🇨🇾 Bekijk het actuele reisadvies voor Cyprus van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇨🇾

 

Denemarken 🇩🇰

Denemarken heeft besloten per 19 september 2020 opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Denemarken moeten reizigers uit Nederland aantonen een ‘geldige reden’ te hebben om het land binnen te komen. Dat kan een zakenreis zijn, een bezoek aan een partner of familielid of een doorreis naar een ander land.

🇩🇰 Bekijk het actuele reisadvies voor Denemarken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇩🇰

Duitsland 🇩🇪

Vanaf 15 juni is Duitsland weer toegankelijk voor Nederlanders en andere toeristen uit EU-landen, het Schengengebied en het Verenigd Koninkrijk. Maar alleen als situatie in die landen vergelijkbaar is met Duitsland. Ook in Duitsland gelden strikte hygiënevoorschriften, een afstandsregel van minstens 1,5 meter, contactbeperkingen en een mondkapjesplicht in winkels en het stads- en streekvervoer. Verder bepalen de afzonderlijke deelstaten wat wel of niet kan.

🇩🇪Bekijk het actuele reisadvies voor Duitsland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇩🇪

 

Estland 🇪🇪

Voor Estland gelden per maandag 10 augustus 2020 restricties. Voor reizigers die uit Nederland arriveren is voor Estland een verplichte thuisquarantaine van 14 dagen van kracht.

🇪🇪 Bekijk het actuele reisadvies voor Estland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇪🇪

 

Finland 🇫🇮

Finland zal per 10 augustus opnieuw reisbeperkingen instellen voor reizigers uit Nederland. Alleen aantoonbaar noodzakelijk (werk)verkeer zal vanaf 10 augustus worden toegelaten en zal thuisquarantaine gelden bij aankomst in Finland voor een periode van 14 dagen. Per 10 augustus is de kleurcode van het land aangepast van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen).

🇫🇮 Bekijk het actuele reisadvies voor Finland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇫🇮

 

Frankrijk 🇫🇷

De kleurcode voor heel Frankrijk is aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Frankrijk als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Frankrijk ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇫🇷 Bekijk het actuele reisadvies voor Frankrijk van het Ministerie Buitenlandse Zaken 🇫🇷

 

Griekenland 🇬🇷

Voor de Griekse eilanden is het reisadvies op dinsdag 8 september 2020 aangepast. Het advies voor de eilanden is veranderd naar code ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) wordt. Het schiereiland Peloponnesos en het Griekse vasteland blijven ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s).

Veerboten uit het buitenland zijn ook weer welkom in Griekse havens. Zeven van de veertien grensovergangen met de buurlanden Albanië, Noord-Macedonië, Bulgarije en Turkije zijn weer open voor toeristen.

U bent verplicht een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. Het is aan te raden dit ruim voor uw vertrek, maar UITERLIJK 24 uur voor aankomst in Griekenland. Dat kan digitaal via een website van de Griekse overheid. Heb je het formulier NIET ingevuld of te laat, dan kom je Griekenland niet binnen.

🇬🇷 Bekijk het actuele reisadvies voor Griekenland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇬🇷

 

Groot-Brittannië 🇬🇧

Het Verenigd Koninkrijk heeft besloten per 15 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland. Alleen aantoonbaar noodzakelijk (weg)verkeer wordt toegelaten en er geldt een strikte thuisquarantaine van 14 dagen bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk. Op 15 augustus zal daarom de kleurcode van het land aangepast worden van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Voor de Kanaaleilanden Guernsey en Jersey gelden andere adviezen. Als je op Guernsey aankomt, ben je verplicht 14 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Bij aankomst op Jersey heb je de keus tussen 14 dagen in (thuis)quarantaine of een negatieve COVID-19 test niet ouder dan 72 uur overleggen. Je kunt de test ook bij aankomst ondergaan. Je kunt op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk maar blijf waakzaam. Bij een nieuwe uitbraak kan de situatie lokaal plotseling veranderen.

🇬🇧 Bekijk het actuele reisadvies voor Groot-Brittannië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇬🇧

 

Hongarije 🇭🇺

Hongarije heeft besloten per 1 september 2020 opnieuw reisbeperkingen in te voeren voor reizigers uit Nederland. De Hongaarse grenzen gaan per 1 september dicht voor alle buitenlanders, tenzij er heel dringende redenen zijn voor bezoek. Vanaf deze datum moeten Hongaarse ingezetenen na aankomst in Hongarije 14 dagen in quarantaine óf twee negatieve testen tonen. De kleurcode voor Hongarije is op 1 september 2020 aangepast van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) in ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen).

🇭🇺 Bekijk het actuele reisadvies voor Hongarije van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇭🇺

 

Ierland 🇮🇪

Er geldt voor Ierland nog steeds een algeheel inreisverbod. Reis alleen als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Ierland ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇮🇪 Bekijk het actuele reisadvies voor Ierland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇮🇪

 

Italië 🇮🇹

De grenzen van Italië zijn inmiddels weer open voor toeristen. Kom je met het vliegtuig wordt bij aankomst op het vliegveld je temperatuur gemeten en bij koorts kun je onderworpen worden aan een virustest. Net als overal geldt: afstand houden, geen groepsvorming, beperkingen voor horeca, kerkelijke instellingen, enz. Goed om te weten als je met de auto naar Italië reist: de grenzen tussen Oostenrijk en Italië en Zwitserland en Italië blijven waarschijnlijk nog dicht, dus je zal misschien een andere route dan normaal moeten rijden.

🇮🇹 Bekijk het actuele reisadvies voor Italië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇮🇹

 

Kroatië 🇭🇷

Het reisadvies voor Kroatië is op 21 juli 2020 aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Kroatië als dat noodzakelijk is. Na een verblijf in Kroatië krijg je bij terugkeer in Nederland het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

🇭🇷 Bekijk het actuele reisadvies voor Kroatië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇭🇷

 

Letland 🇱🇻

Voor reizigers uit Nederland geldt bij aankomst in Letland een verplichte thuisquarantaine van 14 dagen. Dit is de reden dat de classificatiekleur van het Nederlandse reisadvies van Letland van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar classificatiekleur ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) gaat. Toeristische reizen worden afgeraden.

🇱🇻 Bekijk het actuele reisadvies voor Letland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇱🇻

 

Litouwen 🇱🇹

Vanaf 10 augustus 2020 worden reizigers uit Nederland de toegang tot Litouwen geweigerd. Toeristische reizen zijn dan niet meer mogelijk. Litouwse staatsburgers of buitenlanders met een verblijfsvergunning of een werkvergunning voor Litouwen worden wel toegelaten maar voor hen geldt een verplichte 14 dagen thuisquarantaine, verplichte registratie en verplichting om een test af te laten nemen.

🇱🇹 Bekijk het actuele reisadvies voor Litouwen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇱🇹

 

Luxemburg 🇱🇺

De kleurcode voor Luxemburg aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar het land Luxemburg als het noodzakelijk is en niet voor toeristische reizen. Na een verblijf in het land Luxemburg ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇱🇺 Bekijk het actuele reisadvies voor Luxemburg van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇱🇺

 

Malta 🇲🇹

De kleur van het reisadvies voor Malta is aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je Malta hebt bezocht en terugkomt in Nederland is het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

🇲🇹 Bekijk het actuele reisadvies voor Malta van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇲🇹

 

Nederland 🇳🇱

De huidige regels in Nederland blijven gelden, zoals het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen, bij klachten, blijf je binnen en bel je 0800-1202 om je te laten testen, bij koorts- en/of benauwdheid blijven ook alle huisgenoten binnen, houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte en houd je aan de hygiëneregels. Daarnaast gelden er regels voor de horeca en museumbezoek.

🇳🇱 In Nederland blijven is echt zo erg nog niet! Bekijk hier alle artikelen op mijn beide websites: JTravelBlog en JTravel. 🇳🇱

 

Regels als je op vakantie in Nederland bent

 

Noorwegen 🇳🇴

Noorwegen zal vanaf 15 augustus opnieuw reisbeperkingen instellen voor reizigers uit Nederland. Bij aankomst in Noorwegen geldt voor reizigers uit Nederland een strikte thuisquarantaine periode van 10 dagen op een vooraf vastgesteld adres. Men moet kunnen aantonen op welk Noors adres men tijdens de quarantaine periode verblijft. Mensen die dit niet kunnen aantonen, kan toegang tot Noorwegen geweigerd worden. Op 15 augustus zal daarom de kleurcode van het land aangepast worden van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit Noorwegen terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit deze landen voor Nederland.

🇲🇹 Bekijk het actuele reisadvies voor Noorwegen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇲🇹

 

Oostenrijk 🇦🇹

Voor grote delen van Oostenrijk (m.u.v. het zuiden van Oostenrijk) geldt de kleurcode ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in deze regio’s  ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Buiten deze regio’s blijft de kleurcode ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) geldig.

🇦🇹Bekijk het actuele reisadvies voor Oostenrijk van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇦🇹

 

Polen 🇵🇱

De kleurcode voor Polen is aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Polen als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Polen ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇵🇱 Bekijk het actuele reisadvies voor Polen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇵🇱

 

Portugal 🇵🇹

De grenzen van Portugal zijn open voor Nederlanders.  De restaurants, musea en andere attracties zijn geopend. Wil je naar het strand, dan is via een stoplichtsysteem te zien op welk strand er plek is. Tussen parasols moet drie meter afstand zijn. Overal geldt het advies om afstand te houden, in winkels, het ov en andere afgesloten ruimtes is een mondkapje verplicht. Voor de regio’s rond de steden Lissabon en Porto  gelden reisadviezen code oranje.

🇵🇹 Bekijk het actuele reisadvies voor Portugal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇵🇹

 

Roemenië 🇷🇴

In Roemenië geldt tot en met 15 juni 2020 de staat van alertheid. Supermarkten en apotheken zijn geopend. Het dragen van een masker dat mond en neus dekt verplicht in winkels, openbaar vervoer, op het werk en in andere gesloten ruimtes. Reis je vanuit Nederland naar Roemenië dan moet je verplicht 2 weken in thuisisolatie. Tot 16 juni is vluchtverkeer tussen Roemenië en Nederland gestaakt. Wanneer dit weer versoepeld wordt is nog niet bekend. Nederland geeft voor Roemenië nog altijd code oranje af.

🇷🇴 Bekijk het actuele reisadvies voor Roemenië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇷🇴

 

Slovenië 🇸🇮

Slovenië heeft besloten per 21 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Slovenië geldt voor reizigers uit Nederland een strikte thuisquarantaine van 14 dagen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in Slovenië ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇸🇮 Bekijk het actuele reisadvies voor Slovenië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇸🇮

 

Slowakije 🇸🇰

Per 1 september 2020 voert Slowakije reisbeperkingen in voor reizigers uit Nederland. Bij aankomst in Slowakije moeten reizigers uit Nederland 10 dagen in quarantaine. Ook moeten zij zich registreren bij de Slowaakse autoriteiten. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in Slowakije ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇸🇰 Bekijk het actuele reisadvies voor Slowakije van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇸🇰

Spanje 🇪🇸

Vanaf 25 augustus 2020 is de kleurcode voor heel Spanje, dus ook voor de Canarische Eilanden, aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Spanje als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Spanje ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇪🇸 Bekijk het actuele reisadvies voor Spanje van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇪🇸

 

Tsjechië 🇨🇿

Per 22 september is de kleurcode voor Tsjechië aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Tsjechië als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Tsjechië ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇨🇿 Bekijk het actuele reisadvies voor Tsjechië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇨🇿

 

IJsland 🇮🇸

IJsland heeft besloten per 19 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor alle reizigers. Alle reizigers hebben bij aankomst in IJsland de keuze tussen 14 dagen in quarantaine gaan of een dubbele Covid-testprocedure van 5-6 dagen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit IJsland terugkomt in Nederland hoeft je NIET in thuisquarantaine te gaan.

🇮🇸 Bekijk het actuele reisadvies voor IJsland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇮🇸

 

Zweden 🇸🇪

De kleurcode van het land is aangepast van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s). Zweden is dus weer open voor de Nederlanders. Je kunt op vakantie naar Zweden maar blijf waakzaam.

🇸🇪 Bekijk het actuele reisadvies voor Zweden van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇸🇪

 

Zwitserland 🇨🇭

Per 28 september gelden er opnieuw reisbeperkingen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Zwitserland geldt voor reizigers uit Nederland de verplichting 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. De kleurcode van het land is aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in Zwitserland ga je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

🇨🇭 Bekijk het actuele reisadvies voor Zwitserland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇨🇭

 

Let op: elk land hanteert zijn eigen regels. Houd je daaraan. Zorg er voor dat je goed voorbereid op reis gaat.

 

Reizen buiten Europa

Het reisadvies voor alle landen buiten het EU- en Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan. Alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, worden ontraden. Dit geldt ook voor populaire bestemmingen als Turkije en Marokko.

Er is geen datum bekend wanneer Nederlanders weer naar bijv. Turkije en Marokko kunnen reizen. Nederland geeft voor beide landen nog altijd code oranje af.

 

Wat betekent code geel en code oranje

Het reisadvies heeft vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Deze kleuren geven de veiligheidssituatie in een bepaald land aan. Tijdens deze coronacrisis zijn er nieuwe criteria bijgekomen:

 • Code geel: de landen met het reisadvies code geel hebben in deze coronacrisis maatregelen getroffen die beperkte invloed hebben op het dagelijks leven.
 • Code oranje: in deze landen is het dagelijks leven ontwricht. Er geldt mogelijk ook een inreisverbod.
 • Code rood: dit land of gebied is helemaal afgesloten. Er is geen uitzicht op inreizen en uitreizen.

Een reisadvies is NIET bindend. Wel ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en de keuze of je je vakantie of reis door laat gaan. Houd rekening met de voorwaarden van je reisverzekering.

De status wordt aangepast van ‘noodzakelijk reizen’ naar ‘let op, veiligheidsrisico’s’. Reizen wordt niet direct afgeraden maar er zijn nog wel risico’s.

 

Wat te doen als je geboekt hebt naar een bestemming met code oranje

Je reisrechten als je een vakantie hebt geboekt naar een bestemming met reisadvies code oranje staan op de website van Consuwijzer.  Je rechten hangen af van het type reis dat je hebt geboekt: een pakketreis, een los ticket of losse accommodatie.

 

Belangrijke websites met reisadviezen

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hiervoor reisadviezen per bestemming gemaakt. Kijk hier voor het reisadvies voor het land waar je vakantie wilt doorbrengen.

Voor je tablet of telefoon is er aparte reisapp die je kunt downloaden.

De ANWB heeft de Reiswijzer Europa (incl. Nederland) op de website geplaatst. De ANWB geeft zeer uitgebreide informatie. Hier vind je per land hele specifieke informatie over de maatregelen die in dat land van toepassing zijn. Zo lees je over aangescherpte regels voor accommodaties, horeca, bezienswaardigheden, enz.

Op deze website zie je een overzicht in één wereldkaart naar welke landen je weer mag reizen. Je vindt hier ook interessante statistieken, zoals het aantal actuele besmettingen en de lockdownstatus per land.

Corona wereldkaart

Verzekering bij code geel en code oranje

Een reisverzekering bij een reis naar een land met code geel geeft dekking. Maar de risico’s zijn per land anders dan in Nederland. Daarom nogmaals bereid je goed voor.

Kijk je reisverzekering en/of zorgverzekering voor vertrek goed na en neem bij vragen over de polisvoorwaarden contact op met je verzekeraar.

Bij code oranje moet je contact opnemen met je verzekeraar. Meestal ben je NIET verzekerd.

 

Kosteloos annuleren omdat je, vanwege de coronamaatregelen en onzekerheden, geen zin meer hebt in je vakantie is bij een bestaande boeking geen optie. Hier gelden de standaard annuleringsvoorwaarden. Omboeken naar een later tijdstip is meestal wel mogelijk. Neem hiervoor contact op met je reisbureau of reisorganisatie.

Repatriëring

Ben je eenmaal op reis dan kan de gezondheidssituatie in een land zomaar veranderen. Het kan zijn dat je bestemming bij vertrek het reisadvies code geel had, maar door een nieuwe uitbraak het reisadvies weer code oranje wordt.

Bij een nieuwe corona-uitbraak moet je dan met eigen vervoer, met de luchtvaartmaatschappij of de reisorganisatie zo snel mogelijk zorgen dat je in Nederland komt. Je moet er rekening mee houden dat als het code oranje wordt, dat je je eigen vervoer naar Nederland moet regelen. Er komen geen repatriëringen door het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals in het begin van de coronacrisis.

Wordt het code oranje? Dan moet je je eigen vervoer regelen. Repatriëring door het Ministerie van Buitenlandse Zaken is niet aan de orde.

 

Reisorganisaties hebben de plicht om voor hun reizigers te zorgen. Heb je een pakketreis geboekt en het reisadvies voor een bepaald land wordt code oranje, dan word je door de reisorganisatie gerepatrieerd.

 

Vliegen

Je kunt voor de zomer van 2020 het beste een wijzigbaar ticket boeken. Een aantal luchtvaartmaatschappijen bieden tegen gunstige voorwaarden flexibele vliegtickets aan. Ik raad je aan, gezien de slechte communicatie, slechte bereikbaarheid en lange wachtrijen je vliegticket rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij te boeken, dat houd lijnen kort mocht er nood aan de man zijn.

Bedrijven als Skyscanner, Cheaptickets.nl of Vliegwinkel.nl moeten eerst weer contact opnemen met de betreffende luchtvaartmaatschappij. Dit kan onnodige vertraging oplopen.

 

Transavia

Transavia heeft het vluchtschema vanaf 4 juni weer opgestart. Er wordt in eerste instantie op zes bestemmingen in Griekenland, Portugal en Spanje gevlogen. De verwachting is dat dit zich snel uitbreidt. Elke week wordt gekeken naar eventuele toevoegingen. Klik hier voor het volledige overzicht.

Transavia biedt flexibele vliegtickets aan. Transavia bied je de mogelijkheid om een geboekte vlucht met vertrek voor 30 september 2020 om je vlucht zonder wijzigingskosten naar dezelfde bestemming te verplaatsen naar uiterlijk 31 maart 2021. Is je nieuwe ticket duurder, dan betaal je het prijsverschil tussen deze tickets. Als Transavia de vlucht annuleert omdat de maatregelen worden aangescherpt, dan krijg je een voucher of je geld terug.  Je kunt zelf je vlucht online wijzigen via Mijn  Transavia.

 

KLM

KLM hervat per 1 juli 25 tot 30 procent van het totaal aantal vluchten dat ze normaal vliegen. Klik hier voor het volledige overzicht. KLM biedt gegarandeerd flexibele omboekingsmogelijkheden voor nieuwe vluchten. Als er een tweede coronagolf komt of je hebt geboekt en wilt toch niet op vakantie, dan kun je bij de KLM je ticket omboeken zonder extra kosten. Het wijzigen van een vlucht met KLM kost normaal gesproken geld. De meest actuele informatie vind je op de coronapagina op de website van de KLM.

 

TUI

TUI hervat per 1 juli zijn vluchten naar bestemmingen waarvan op dat moment duidelijk is dat ze een veilig en zo comfortabel mogelijk vakantieverblijf kunnen bieden. Klik hier voor meer informatie.

 

Corendon

Corendon gaat vanaf 26 juni weer vluchten uitvoeren vanaf Schiphol. Vluchten naar Turkije zijn tot en met vertrekdatum eind september 2020 niet mogelijk. Klik hier voor meer informatie.

 

Easyjet

Easyjet gaat vanaf 1 juli weer vliegen vanaf Schiphol om deze zomer vanaf Amsterdam uiteindelijk weer naar 35 bestemmingen te vliegen. Easyjet stunt al weer met goedkope vliegtickets voor zomer 2020. De routes die weer gaan opstarten vanaf juli zijn Alicante, Berlijn, Bristol, Catania, Corfu, Dubrovnik, Edinburgh, Geneve, Glasgow, Ibiza, Londen Gatwick, Londen Luton, Malaga, Mallorca, Manchester, Milaan, Napels, Nice, Olbia, Praag, Pula, Rhodos, Split, Tel Aviv, Verona en Zadar. Vanaf augustus worden daar naar alle verwachting de volgende bestemmingen aan toegevoegd: Basel, Belfast, Boedapest, Kopenhagen, Liverpool, Londen Stansted, Rome, Venetië en Wenen. Klik hier voor meer informatie.

 

Autohuur

Het is aan jou of je wilt vliegen deze zomer of niet. Je kunt ook met de auto op pad. Heb je zelf geen auto, dan is er een mogelijkheid om bij bijvoorbeeld Sunny Cars. Tot 1 dag voor vertrek kun je bij Sunny Cars kosteloos annuleren. Je krijgt een tegoedbon ter waarde van het bedrag dat je al betaald hebt.
Sunny Cars

 

Accommodatie

In deze tijd van onzekerheid en het ronddwarelende coronavirus is het, als je losse accommodatie boekt, een goed plan om goed te kijken naar de flexibiliteit van bijv. Booking.com of Airbnb. In een land waar nu het reisadvies code geel is, kan zo maar weer code oranje worden of er kan een lockdown afgekondigd worden. Dan wil je niet tegen hoge kosten aanlopen als je je hotelovernachtingen moet annuleren.

Ik raad je aan om in deze situatie van de coronacrisis als je persé wilt vliegen flexibele tickets te boeken. Bij het boeken van je accommodatie zou ik ook zeer goed letten op de flexibiliteit van annulering en of je reservering eenvoudig te wijzigen/annuleren is.

Wil je in Nederland blijven en weg uit de drukte, Natuurhuisje.nl heeft leuke huisjes in de natuur waar je je in alle rust kunt ontspannen.

 

Booking.com

Bij Booking.com zijn er verschillende mogelijkheden. Het kan zijn dat je direct bij boeking al hebt moeten betalen en er dus geen flexibiliteit is. Dit zijn vaak de goede kamers. recht op terugbetaling is er niet, tenzij de accommodatieverschaffer met je meedenkt en alsnog besluit jou het geld terug te geven.

Let bij het boeken van je accommodatie bij Booking.com goed op of en tot wanneer je gratis kunt annuleren of omboeken. Soms kan dit tot de dag van aankomst, een andere keer word je creditcard een maand voor aankomst belast. Daarna kun je niet langer kosteloos wijzigen/annuleren en soms word je creditcard direct bij boeking al belast. Ook dan is het kosteloos wijzigen of annuleren niet meer mogelijk. Wil je wijzigen of annuleren en online lukt dit niet, neem dan contact op met de accommodatie of je je reservering niet kan wijzigen/annuleren. Uit eigen ervaring (ik heb jarenlang in een hotel in Amsterdam gewerkt en veel met Booking.com te maken gehad) is het rechtstreeks contact opnemen met Booking.com niet handig. Zij zullen altijd zeggen dat wijzigen of annuleren niet mogelijk is, meestal is de accommodatieverschaffer soepeler. Booking.com heeft de veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.Booking.com

 

Airbnb

Airbnb is het platform voor particuliere verhuurder. Heb je voor 14 maart 2020 gereserveerd, mogen mogelijk zonder kosten annuleren. Ga naar de voorwaarden onder Reizen voor meer informatie over je annuleringsmogelijkheden.
Heb je na 14 maart een nieuwe reservering gemaakt en je kunt niet verblijven in de gereserveerde Airbnb, dan krijg je geen restitutie volgens de Voorwaarden bij verzachtende omstandigheden al je annuleert in verband met COVID-19. Tenzij je corona hebt, dan gelden andere voorwaarden. Bij de meeste appartementen en kamers die je boekt via Airbnb krijg je de volledige reissom vergoed als je tot 14 dagen voor aankomst annuleert. Annuleer je binnen die 14 dagen voor aankomst, dan ben je (een deel van je geld) kwijt. Welk bedrag dat is, verschilt per boeking. In de beschrijving van het door jou geboekte appartement staan de annuleringsvoorwaarden van het betreffende appartement.
Airbnb heeft de veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

 

Reisorganisaties

Hieronder een lijst met reisorganisaties en de data tot wanneer zij hun reizen hebben geannuleerd:

 • Alltours: het is weer mogelijk om je vakantie naar de zon te boeken met vertrek na 16 juni 2020.
 • ANWB Reizen heeft alle reizen tot 30 juni 2020 geannuleerd voor reizigers die een vakantie hebben geboekt buiten Nederland. Vakanties in Nederland zijn weer boekbaar vanaf 1 juni 2020. Reizen binnen in Europa zijn vanaf 1 juli 2020 weer mogelijk, met een paar uitzonderingen (kijk hiervoor op de website). Camperreizen worden tot en met 31 juli 2020 niet uitgevoerd, verre reizen en reizen naar Rusland worden tot en met 31 augustus 2020 niet uitgevoerd en zeecruises worden tot en met 31 oktober 2020 niet uitgevoerd.
 • Askja heeft alle reizen tot en met 18 juni 2020 geannuleerd. Reizen naar IJsland met vertrek vanaf 18 juni zijn weer boekbaar. Er worden op de website geen nieuwe data genoemd.
 • Avila Reizen heeft alle reizen met een vertrekdatum tot en met 18 juni 2020 geannuleerd. Er wordt geen nieuwe datum genoemd.
 • Baobab heeft alle reizen buiten Europa geannuleerd.
 • BBI Travel: reizen naar Zweden en Noorwegen zijn weer mogelijk. Voor de overige bestemmingen van BBI Travel geldt code oranje. Heb je geboekt dan heb je de gelegenheid om je boeking tot 6 weken voor vertrek kosteloos kunt annuleren of wijzigen. Dit aanbod is geldig voor reizen met vertrek t/m 31 oktober 2021.
 • Bentour Reizen start zijn programma weer op. Reizen naar Kroatië vinden plaats vanaf 15 juni, Turkije vanaf 20 juni, Zuid-Cyprus vanaf 26 juni, Algarve vanaf 26 juni, Italië vanaf 26 juni, Mallorca vanaf 26 juni, overige bestemmingen in Spanje vanaf 1 juli, Athene en Thessaloniki vanaf 15 juni, alle overige bestemmingen in Griekenland vanaf 1 juli, Noord-Cyprus, Bulgarije, Tunesië, Egypte, Marokko, Malta, Portugal (alle bestemmingen) vanaf 1 juli. Reizen naar Verre bestemmingen zijn geannuleerd.
 • Beter Uit biedt weer reizen aan met vertrek vanaf 1 juli 2020.
 • Bolderman Excursiereizen heeft de busreizen en de vlieg-busreizen weer opgestart.
 • Buro Scanbrit: er kan weer gereisd worden naar Zweden. De overige bestemmingen zijn tot en met 30 november geannuleerd.
 • Center Parcs heeft alle parken weer geopend.
 • CLIA: alle aangesloten cruisemaatschappijen hebben sinds zaterdag 14 maart 2020 de operaties opgeschort.
 • Corendon : vanaf 26 juni 2020 worden zonvakanties naar de landen die opengesteld zijn voor toeristen weer aangeboden waarbij de veiligheid van de reizigers de grootste prioriteit krijgt.
 • De Jong Intra Vakanties heeft zijn reizen weer opgestart. Oranje-bestemmingen zijn tot en met 26 oktober 2020 voor alle Europese bestemmingen en naar Marokko en Turkije geannuleerd. Reizen naar verre bestemmingen zijn tot en met 15 november 2020 geannuleerd.
 • DFDS Seaways hervat vanaf 15 juli 2020 de afvaarten tussen IJmuiden-Newcastle v.v. De afvaarten tussen Kopenhagen en Oslo zijn tijdelijk opgeschort tot en met minimaal 24 juni 2020. De route vanaf Kopenhagen herstart op 25 juni 2020 en vanuit Oslo op 26 juni 2020.
 • Djoser hervat een deel van de geplande reizen binnen Europa. Reizen naar de verre bestemmingen gaan niet door.
 • DrieTour heeft een deel van zijn reizen weer opgestart.
 • Effeweg.nl is weer gestart met het uitvoeren van de busreizen. Je krijgt bericht mocht er een reis niet doorgaan.
 • Eliza was here heeft alle vliegvakanties Portugal, Spanje en Griekenland tot en met eind oktober 2020 geannuleerd. De vliegreizen naar Cyprus zijn tot en met 16 december 2020 geannuleerd.
 • Feenstra Rijn Lijn is vanaf 13 juli 2020 weer gaan varen.
 • FlixBus heeft per 18 juni 2020 zijn dienstregeling weer opgestart.
 • FTI Reizen: reizen naar landen die worden genoemd op de website van Nederlandwereldwijd waar naartoe gereisd kan worden, zullen normaal worden uitgevoerd. Indien dit niet mogelijk is, zal de reis kosteloos worden geannuleerd door FTI.
 • FOX Verre Reizen heeft alle reizen tot nader order geannuleerd voor reizigers die een vakantie hebben geboekt buiten Nederland. Vakanties in Nederland zijn weer boekbaar vanaf 1 juni 2020. Reizen binnen in Europa zijn vanaf 1 juli 2020 weer mogelijk, met een paar uitzonderingen (kijk hiervoor op de website). Camperreizen worden tot en met 30 november 2020 niet uitgevoerd en zeecruises worden tot en met 15 december 2020 niet uitgevoerd.
 • Hotelkamerveiling: gewonnen veilingen die voor 7 april 2020 verzilverd moeten worden: het gewonnen veilingbedrag incl. veilingkosten wordt omgezet in een couponcode (tegoed), zodat die later gebruikt kan worden om een nieuwe veiling te winnen.
 • House of Britain heeft alle vakanties tot en met 30 november 2020 geannuleerd. Door het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland heeft de overheid van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Alleen noodzakelijk reisverkeer wordt toegelaten. Er geldt een verplichte thuisquarantaine van 14 dagen bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk.
 • Interhome heeft een lijst op de website vermeld wat per land de restricties zijn.
 • Isropa Reizen: het is weer mogelijk om naar Portugal en Griekenland te reizen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om naar Cyprus, Malta, Israël, Jordanië, Oman, Libanon en Marokko af te reizen.
 • Jambo Safari Club heeft alle reizen tot nader order alle reizen in 2020 geannuleerd.
 • Koning Aap heeft alle reizen tot en met 30 november 2020 geannuleerd.
 • KRAS is per 15 juni is weer gestart met het aanbieden van een aantal bestemmingen. Dit betreft zowel auto- als vliegvakanties.
 • Landal GreenParks: de parken zijn geopend. De recepties, parkshops, fietsverhuur, take-away en de zwembaden zijn geheel of gedeeltelijk geopend. Dit met in achtneming van de maatregelen van het RIVM. Landal GreenParks hanteert soepele regels ivm annuleren en omboeken.
 • Live To Travel heeft alle reizen tot en met 31 augustus 2020 geannuleerd. Er wordt geen nieuwe datum genoemd.
 • Bij Novasol heb je de optie om je verblijf om te boeken tot 40 dagen voor aankomst voor € 75,–. Als je je boeking annuleert dan kan dat, maar Novasol brengt hiervoor kosten in rekening. De kosten nemen toe wanneer annulering dichter bij de geplande aankomstdatum ligt. Ik lees niets over gratis annuleren tot een bepaalde datum of het voucher die veel reisorganisaties uitgeven. Ook niet nu veel grenzen nog gesloten zijn voor vakantiegangers.
 • NRV heeft alle reizen tot en met 30 november 2020 geannuleerd.
 • NS Internationaal voert geen treinreizen meer uit naar Disneyland Paris t/m 13 december 2020. Per dag rijden meerdere rechtstreekse Thalys treinen vanuit Nederland naar Parijs v.v.
 • Oad: het is weer mogelijk om je (bus)vakantie te boeken met vertrek na 16 juni 2020. Voor Disneyland Paris geldt een reisstop omdat het park in een code oranje gebied ligt. Er rijden t/m 13 december 2020 geen treinen naar Disneyland Parijs. Voor het e
 • Pharos Reizen: veel bestemmingen binnen Europa zijn beperkt toegankelijk. Vakanties in Nederland zijn weer boekbaar. Camperreizen, riviercruises worden tot en met 30 november 2020 niet uitgevoerd. Zeecruises worden tot en met 15 december 2020 niet uitgevoerd. Treinreizen worden tot en met 31 december 2020 niet uitgevoerd
 • Primavera Reizen: het is weer mogelijk om je vakantie naar de zon te boeken met vertrek na 18 juni 2020.
 • Reisburo Vakantie & Zorg heeft alle pakketreizen met vertrek tot en met 30 juni 2020 geannuleerd. De reizen met vertrek binnen Nederland worden vanaf 1 juli weer aangeboden.
 • Riksja Travel heeft alle reizen op tot en met 31 augustus 2020 geannuleerd. Er wordt geen nieuwe datum genoemd.
 • Sawadee Reizen heeft alle reizen tot en met 30 juni 2020 geannuleerd. Er wordt geen nieuwe datum genoemd.
 • Shoestring heeft alle reizen tot en met 30 november 2020 geannuleerd.
 • Silverjet: reizen met vertrek vanaf 1 juli 2020 naar Portugal, Italië, Cyprus en Griekenland worden weer aangeboden, evenals reizen naar Curaçao. Voor de overige bestemmingen geldt nog steeds of opnieuw code oranje.
 • SNP Natuurreizen heeft alle reizen tot en met 19 juni 2020 geannuleerd. Reizen in Nederland zijn vanaf 15 juni 2020 weer mogelijk. Sinds 19 juni is het weer mogelijk om op vakantie gaan naar bepaalde landen binnen de EU/de Schengenzone. SNP Natuurreizen heeft een lijst op de website geplaatst met reizen die wel mogelijk zijn.
 • Solmar heeft alle reizen met vertrek tot en met 15 september geannuleerd.
 • SRC biedt weer groepsreizen aan binnen Europa.
 • SRPRS.me: vanaf juni 2020 weer mogelijk om op srprs.me met het vliegtuig te reizen. Ook autoreizen via srprs.me is weer mogelijk. Treinreizen zijn weer mogelijk vanaf 1 juli 2020.
 • Stip Reizen biedt zonvakanties aan naar de landen die opengesteld zijn voor toeristen weer aangeboden waarbij de veiligheid van de reizigers de grootste prioriteit krijgt. Verblijf op een EuroParcs is wel mogelijk. Cruises zijn tot en met 31 oktober 2020 geannuleerd.
 • Sunair heeft alle reizen naar de Kanaaleilanden  zijn tot en met vertrekdatum 31 december 2020 geannuleerd. De stedenreizen zijn weer opgestart.
 • Sunny Cars: het huren van een auto op de Europese bestemmingen is weer mogelijk.
 • Sunweb biedt weer zonvakanties aan naar de landen die opengesteld zijn voor toeristen weer aangeboden waarbij de veiligheid van de reizigers de grootste prioriteit krijgt.
 • Tenzing Travel is op 14 juli 2020 FAILLIET verklaard en derhalve zal geen reizen meer uitvoeren.
 • Transavia heeft alle geplande vluchten tot en met 27 mei 2020 geannuleerd. Transavia start 4 juni weer met vluchten vanaf Amsterdam Schiphol naar Malaga (Spanje), Athene (Griekenland), Heraklion (Kreta/Griekenland), Thessaloniki (Griekenland), Lissabon (Portugal) en Porto (Portugal). Transavia neemt extra maatregelen om het vliegen zo veilig en gezond mogelijk te maken en je dient een mondkapje te dragen tijdens de vlucht.
 • Travel 2 Explore Motorreizen heeft weer een aantal reizen vanaf augustus 2020 gepland staan.
 • Travelhome heeft alle reizen tot 30 november 2020 geannuleerd.
 • Travel Trend heeft alle reizen tot en met 30 november 2020 geannuleerd.
 • TravelWorld heeft alle reizen tot en met 30 april 2020 geannuleerd. De website geeft nog altijd geen nieuwe datum aan.
 • TUI is per 15 juni is weer gestart met het aanbieden van een aantal bestemmingen. Dit betreft zowel auto- als vliegvakanties.
 • Vacanceselect biedt weer reizen naar in de landen die als code geel aangegeven zijn.
 • Vakantiediscounter biedt weer reizen naar in de landen die als code geel aangegeven zijn.
 • Vakanties.nl: het verschilt per bestemming welke reizen er zijn geannuleerd.
 • Vakantieveilingen.nl heeft de geldigheid van de gewonnen veilingen die voor 6 april 2020 verzilverd moeten worden verlengd.
 • Van Nood Reizen zal per vertrekdatum bekijken of een reis doorgaat.
 • Voigt Travel biedt weer reizen aan naar Finland, IJsland en Noorwegen voor de winter 2020/2021.
 • Zeetours: de voorwaarden en data verschillen per cruisemaatschappij en luchtvaartmaatschappij.

Heb je een reis bij één van deze reisorganisaties geboekt, houd de website van de betreffende reisorganisatie in de gaten. Moet je nog boeken, ik heb van veel reisorganisaties de reisgidsen op een rijtje gezet. Als je via deze website boekt, krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra.

 

Tenslotte

Belangrijk is dat er elk moment veranderingen kunnen optreden.

De grenzen kunnen plotseling toch weer gesloten worden, waardoor je het land niet in- of uitkomt.

Tijdens je vakantie moet je elke keer rekening houden met alle regels en beperkingen. Je vakantie zal waarschijnlijk niet zo zijn als je verwacht. De afstandsregels gelden in alle landen, in sommige landen zijn mondkapjes ook buiten verplicht. En er zijn veel regels voor horeca, accommodaties en bezienswaardigheden!

Ik heb geen plannen om op reis te gaan, dit heeft ook te maken met mijn gezondheid, dat niets met corona van doen heeft, maar weet dat ook Nederland een fantastisch land met veel leuke plekken.

Op vakantie gaan in Nederland is het veiligst.

 

Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend. De ontwikkelingen gaan zo snel dat de gegevens op deze blog snel achterhaald kunnen zijn. Volg de voor jouw belangrijke informatie en volg ze op. Zo komen we samen de coronacrisis door. Ik probeer dit artikel zo actueel mogelijk te houden, mocht je iets missen, laat het me weten via het reactieformulier onder dit artikel of via het contactformulier.

 

Meer lezen

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt/boekt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Wat zijn jouw vakantieplannen deze zomer. Is dit wat je gepland had? Zo nee, wat waren je reisplannen?

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Corona. In deze blog heb ik een aantal zaken ivm corona en vakantie voor je op een rijtje gezet. #vakantie2020 #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #vakantieincoronatijd #covid-19 #coronacrisis #coronavirus Corona. In deze blog heb ik een aantal zaken ivm corona en vakantie voor je op een rijtje gezet.#vakantie2020 #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #vakantieincoronatijd #covid-19 #coronacrisis #coronavirus Corona. In deze blog heb ik een aantal zaken ivm corona en vakantie voor je op een rijtje gezet. #vakantie2020 #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #vakantieincoronatijd #covid-19 #coronacrisis #coronavirus

Corona. In deze blog heb ik een aantal zaken ivm corona en vakantie voor je op een rijtje gezet. #vakantie2020 #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #vakantieincoronatijd #covid-19 #coronacrisis #coronavirus Corona. In deze blog heb ik een aantal zaken ivm corona en vakantie voor je op een rijtje gezet. #vakantie2020 #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #vakantieincoronatijd #covid-19 #coronacrisis #coronavirus Corona. In deze blog heb ik een aantal zaken ivm corona en vakantie voor je op een rijtje gezet. #vakantie2020 #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #vakantieincoronatijd #covid-19 #coronacrisis #coronavirus

Meer over dit onderwerp

2 reacties

 • Kimberly schreef:

  Ik sla dit jaar denk ik toch maar over. Ik weet niet of ik het zo prettig zal vinden als je ziek wordt in het buitenland .

  • Jaquelien schreef:

   Hallo Kimberley, ik sla ook over. In het buitenland ziek worden is nooit leuk en nu helemaal niet. Ik maak uitstapjes in Nederland. Vorige week voor het eerst sinds half maart weer met het OV naar Amsterdam gereisd. Vreselijk met die mondkapjes. Ik ben nog zeer afwachtend.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Over JTravelBlog

  Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

  Zoeken

  Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

  Corona

  Vanwege het coronavirus is op dit moment niet alle informatie op JTravel.nl en JTravelBlog.nl actueel. Voor de horeca, musea en andere toeristische attracties moeten de entreekaarten online besteld worden. Je kunt via de links in de artikelen de entreekaarten bestellen. Bekijk voor vertrek altijd de officiële website voor actuele informatie.

  I.v.m. het heersende coronavirus heb ik op mijn deze website meerdere blogs geplaatst die voor jou belangrijk kunnen zijn. Blijf gezond en houd je aan de maatregelen van de Rijksoverheid.

  Sociale media

  Twitter
  Visit Us
  Follow Me
  Instagram
  Follow by Email
  RSS

  Aanbiedingen

  Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

  Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

  Boek een vlucht

  Skyscanner

  Boek je hotel  Booking.com

  Heb je nog iets nodig?

  Bol.com

  Bestel je reisgids

  Bestel je digitale reisgids