Musea | 13 augustus 2023 | Geen reacties
Mijn museumtip van vandaag is Visserijmuseum Zoutkamp in Zoutkamp in de provincie Groningen. In Visserijmuseum Zoutkamp leer je alles over de geschiedenis en de ontwikkeling van de visserij in Zoutkamp. Ook is er een heuse garnalenkotter, een nagebouwde stuurhut en een Zoutkamper vissershuisje te bewonderen. In deze blog lees je alles over Visserijmuseum Zoutkamp in Zoutkamp.
Inhoudsopgave
Sinds 1994 is het Visserijmuseum Zoutkamp gevestigd in de voormalige, monumentale betonningsloods uit 1880 van Rijkswaterstaat in de oude binnenhaven van Zoutkamp. Op de havenkade staat nog een oude ijzeren hefkraan en de rails. Hierover reden de ’tonnen’ op lorries voor onderhoud naar binnen.
Visserijmuseum Zoutkamp is gewijd aan de geschiedenis en de ontwikkeling van de visserij in Zoutkamp. Zoutkamp was tot de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 een belangrijke vissersplaats, vooral voor de garnalenvisserij. Zoutkamp moest naar vis stinken. Als Zoutkamp naar vis stonk betekende dit de vangst goed was geweest en dat de garnalenfabriek op volle toeren draaide. De bewoners van het dorp leefden grotendeels van de visvangst.
In het museum is jaarlijks een wisseltentoonstelling te zien. Deze wisseltentoonstelling heeft een relatie met Zoutkamp, de zee en de visserij. In het museum hangt nog de geur van vis, teer, hout en diesel. Je wordt teruggevoerd naar de vorige eeuw.
Vaste onderdelen in het museum zijn scheepsmodellen, visgerei, gereedschappen, de mijnzaal met veilingklok, motoren, zendapparatuur, zeekapen en een nagebouwde stuurhut en de blikvanger de Duitse garnalenkotter TÖN 2. Ook is er veel (audiovisueel) beeldmateriaal te zien.
Op de binnenplaats van het Visserijmuseum staat Siegerlida’s Hoeske, een origineel herbouwd Zoutkamper vissershuisje met een inrichting van rond 1900.
In het water voor het museum liggen de ZK 4 Albatros en de ZK 31 Neptunus.
Visserijmuseum Zoutkamp is gevestigd in een karakteristiek, historisch gebouw uit 1880. In het museum zie je de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij.
De TÖN 2 is een Duitse garnalenkotter met alles erop en eraan. Je kunt zien hoe er in de jaren zestig en zeventig werd gevist. Deze garnalenkotter kun je niet over het hoofd zien, want het staat midden in het museum. Met een trap kun je zelfs op het schip komen.
Op de binnenplaats van het museum staat het Siegerlida’s Hoeske. Dit is een origineel herbouwd Zoutkamper vissershuisje met een inrichting van rond 1900. In het huisje is te zien hoe er vroeger werd geleefd en gewerkt. Dit bescheiden vissershuisje stond vroeger aan het Kerkpad in Zoutkamp. Siegerlida Bol was de laatste bewoonster van het huisje. Het huisje zou in eerste instantie verhuizen naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, maar daar is een stokje voor gestoken. In 2007 is het huisje afgebroken en middels een werk-leerproject is het huisje achter het museum herbouwd. Sinds 2009 is het Zoutkamper huisje (met de authentieke inboedel) te zien in het Visserijmuseum. Het is één van de topstukken uit de museumcollectie. Mij doet dit denken aan de inrichting van de huisjes in het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum.
De ‘Bornrif’ werd op 16 mei 1973 overvaren door de uit Rotterdam afkomstige coaster de ‘Jupiter’. In het Visserijmuseum kun je luisteren naar een unieke opname waarin Koert Sterkenburg, oud-eigenaar en -schipper, vertelt over deze rampzalige gebeurtenis. Deze nagebouwde stuurhut van de ZK 44 is een leuk onderdeel van het museum.
In de mijnzaal wordt de vis verkocht. In de zaal zit de vishandelaar achter een tafeltje met een telefoon en een laptop. Met de telefoon hebben ze contact met de klant en met de laptop kunnen ze bieden. Aan de wand hangt een groot bord met een veilingklok. De klok wijst een startprijs voor een partij vis aan. Een partij vis bestaat uit enkele kisten. De wijzer van de klok loopt dan langzaam terug naar een lagere prijs. Handelaren die een partij vis willen kopen, kunnen op de spatiebalk drukken als zij de prijs goed vinden. De handelaar die als eerste drukt, mag de vis kopen. Ik vond het jammer dat deze zaal een beetje weggedrukt is in een hoekje, aan het eind van het museum.
De collectie van het Visserijmuseum omvat enkele historische motoren van het merk SAMOFA, Bernard Moteurs, Armstrong Siddeley en Lister. De motoren zijn afkomstig uit diverse vaartuigen. Ze zijn geschonken aan het museum. Ik vond dit niet erg interessant.
Zeekapen dienen voor de navigatie op zee. Schepen kunnen zo hun positie bepalen en aan de vorm van de kaap is te zien waar deze zich bevind, zoals bij een eiland of op een zandplaat. Ze waren vaak ook voorzien van een reddingshuisje, want de scheepvaartroutes liepen vaak langs de kust. Ik vond dit niet erg interessant.
Tijdens ons bezoek was de wisseltentoonstelling Vissersvrouwen te zien. Wij hebben niet echt doorgehad dat dit een wisseltentoonstelling is. Deze wisseltentoonstelling kun je van van 1 april tot en met 31 oktober 2023 bezoeken. In deze tentoonstelling staat de rol van de vrouw in het vissersgezin centraal. Vissersvrouwen hebben belangrijke verantwoordelijkheden, ze zijn de spil van het gezin, hebben de zorg voor de kinderen en houden zich bezig met de huishouding, waaronder het beheer van de financiën. Deze taken zijn voor de vissersvrouw zwaarder dan voor een ‘gewone’ huisvrouw. De reden: de echtgenoot en vader van het gezin is meerdere dagen per week op zee. De vissersvrouw helpt ook mee met het werk binnen het bedrijf, zoals garnalen drogen en pellen en de administratie. Tijdens deze wisseltentoonstelling zie je lief en leed, familie en werkzaamheden in de visserij en interviews met vissersvrouwen.
Dit is een leuke wisseltentoonstelling achterin het museum.
Naast bovengenoemde onderdelen zijn er ook visgerei, scheepsmodellen, motoren, gereedschappen, zendapparatuur in Visserijmuseum Zoutkamp te zien.
In een vitrine zijn aangespoelde voorwerpen te zien die tijdens de scheepsramp van de MSC Zoe in de nacht van 1 op 2 januari 2019 uit de Waddenzee zijn gehaald. Het schip verloor tijdens een zware storm 342 volgeladen containers. Een deel van de containers spoelde aan op de Waddeneilanden. Andere containers zijn van de zeebodem gehaald of drijvend gevonden. Meer dan drie miljoen kilo lading kwam in zee terecht.
In verschillende ruimtes kun je een QR-code scannen. Als je deze code scant krijg je uitleg over dat wat je hier ziet.
Aan de voorkant van het Visserijmuseum liggen twee museumschepen, die je kunt bekijken. Wij hebben dit niet gedaan omdat het keihard regende toen wij het museum verlieten. De schepen zijn de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros en de houten garnalensloep ZK 31 Neptunus. Deze schepen vormen samen het varend erfgoed van het Visserijmuseum Zoutkamp. De boten worden gebruikt voor vaartochten en arrangementen.
Ik verblijf bij mijn ouders in Groningen. Samen met mijn moeder bezoek ik Visserijmuseum Zoutkamp in Zoutkamp. Een plaats die ik niet ken. Visserijmuseum Zoutkamp is een aanrader als je van kleine musea houdt. Interessant vond ik de Duitse garnalenkotter TÖN 2 en het Zoutkamper vissershuisje. Het museum deed me denken aan het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum en het Kaap Skil Museum in Oudeschild op Texel. Het Visserijmuseum Zoutkamp is een leuk klein museum. Veel voorwerpen herkennen we van vroeger. Ik houd van dit soort musea. Wij zijn er iets meer dan een uur binnen geweest.
Zoutkamp is met de auto en het openbaar vervoer bereikbaar.
Visserijmuseum Zoutkamp in Zoutkamp is geopend van 1 april t/m 31 oktober.
Maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur.
Zaterdag: 10.00–16.00 uur.
Zondag: 13.00–17.00 uur.
Openingstijden in de maanden juli en augustus:
Maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur.
Zaterdag: 10.00–16.00 uur.
Zondag: 10.00–17.00 uur.
Volwassenen: € 5,– per persoon.
Kinderen t/m 12 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2023).
Visserijmuseum Zoutkamp
Reitdiepskade 11
9974 PJ Zoutkamp
Facebook
X, het voormalige Twitter
Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.
Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.
Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?
Geen reacties
Geef een reactie