Voetstappenpad etappe 1 : de heidevelden en bossen aan de oostkant van Hilversum

Schotse Hooglanders op de Westerheide tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

 

Als je wel eens een wandeling in het Gooi rond Hilversum hebt gemaakt kom je tijdens je wandeling door de bossen en over de heide van ’t Gooi brede, betonnen paaltjes met de rode tekst ‘Voetpad’ en een witte voetafdruk tegen. Dit is de markering van het Voetstappenpad, een lange afstandswandeling van 25 kilometer rondom Hilversum. Ik ben de paaltjes al vaker tegengekomen en het maakte mij nieuwsgierig. Tijd om de wandelschoenen aan te trekken, de trein te nemen en een mooie wandeling over de heidevelden en bossen aan de oostkant van Hilversum te maken. Ik loop het Voetstappenpad in twee etappes omdat 25 kilometer voor mij te ver om te wandelen. Etappe 1 langs de oostkant van Hilversum loop ik half augustus. De heide staat in bloei zo luiden de berichten en het wordt mooi weer, nog niet te warm maar aangenaam. Later op dag was het inderdaad mooi weer, maar het begin van de dag begon bewolkt, in tegenstelling tot de weerberichten en onderweg heb ik ook nog moeten schuilen voor de regen. Gelukkig liep ik op de regenmomenten niet midden op de heide zonder bomen in de buurt. Ik kon elke keer in de bossen schuilen.

 

Wat is het Voetstappenpad?

Het Voetstappenpad rondom Hilversum is een historische wandelroute. Het Voetstappenpad werd in 1938 door de gemeente Hilversum aangelegd. Men wilde het Gooi indertijd aantrekkelijker wilde maken voor toeristen. De route werd in 1940 geopend. Dit gebeurde sober omdat de Tweede Wereldoorlog woedde. 1938 is de tijd van de crisisjaren, waarin veel werklozen waren. In het kader van de werkverschaffing gingen 12 werkloze jongeren onder leiding van een voorman van de gemeente Hilversum aan het werk. De werkloze jongeren legden in de periode 1938 en 1939 het wandelpad aan en realiseerde ook zitbanken en de bekende betonnen bewegwijzeringpaaltjes met voetafdruk. Totale kosten: 15.000 Hollandse guldens. In de periode na de Tweede Wereldoorlog keek niemand meer naar het pad om. De paaltjes verdwenen of waren niet meer zichtbaar omdat ze overgroeid werden. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd de woonwijk Kerkelanden aan de westkant van Hilversum gebouwd. Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van Goois Natuurreservaat in 1997 is het oude pad in samenwerking met het IVN Gooi en Omstreken weer zo goed mogelijk gereconstrueerd. Op enkele plaatsen wordt het historische Voetstappenpad doorsneden door de wijk Kerkelanden en de A27. Door deze groei van Hilversum en de nieuwe wegen kwam er een aangepaste route. Het Voetstappenpad staat symbool voor de schoonheid van het Gooi.

Ik wandel heel veel onverhard. Deze eerste etappe op een paar kleine uitzonderingen na alleen maar, zoals de keer dat ik de A27 oversteek en de volgende etappe als ik een klein stuk door de Hilversumse wijk Kerkelanden wandel. Ik loop nu uitsluitend over de Gooise heidevelden en in de bossen. Het is een prachtige wandeling voor de natuurliefhebber.

Markering van het Voetstappenpad tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

 

Mijn wandeling van het voetstappenpad via de heidevelden en de bossen aan de oostkant van Hilversum

Westerheide

Ik begin mijn wandeling vanaf Station Hilversum Mediapark. In een paar minuten loop ik door een woonwijk naar het begin van het Voetstappenpad. Het eerste teken dat ik zie is een rode sticker met witte voet. Mijn wandeling begint door de bossen bij Hilversum. Ik kom al snel uit op de Westerheide. Dit is het eerste heideveld van vandaag.

De Westerheide ligt aan noord-oostkant van Hilversum tussen Hilversum, Laren en Bussum in. De Westerheide heet de Westerheide, omdat dit veld ten westen van Laren ligt. Het gebied is ontstaan in de IJstijd en er zijn veel sporen uit de prehistorie te vinden. Op de Westerheide zijn archeologische vondsten gedaan. Hier liggen veertien grafheuvels en een urnenveld dat tot de grootste van Europa behoort. In het Goois Museum te Hilversum kun je de vondsten bezichtigen.

Het is hier mooi als ik hier half augustus loop. De heide komt in bloei. Terwijl ik hier loop, trekt de lucht dicht, en wordt de lucht steeds dreigender.

De Westerheide tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

De Westerheide tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

Westerheide tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad Westerheide

 

Ik steek de Nieuwe Crailoseweg over, een weg waar ik al eerder gelopen heb, tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad om precies te zijn.

In de verte zie ik grote grazers lopen. Deze heide wordt kort gehouden door Schotse Hooglanders. Op twee plekken zie ik een paar. Voor drie moet ik een stukje afwijken van de route. Als ik weer terug ben op de route over de Westerheide loop ik naar een kudde zes Schotse hooglanders die bij elkaar staan en liggen. Ik heb respect voor deze dieren en blijf op afstand, helemaal als er een paar gaan wandelen.

Schotse Hooglander op de Westerheide tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

Schotse Hooglander op de Westerheide tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

Schotse Hooglanders op de Westerheide tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad Schotse Hooglanders op de Westerheide

 

De Bussumerheide telt zeven rechte zandpaden die uitkomen bij het Sint Janskerkhof. Deze wegen worden doodwegen genoemd, omdat ze vanuit de omliggende dorpen naar het kerkhof lopen.

De Doodweg tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

 

Ik loop een stuk door het bos en hier begint het met regenen. Gelukkig loop ik in het bos en heb ik er niet zoveel last van. Wat opvalt in het bos, is dat er al veel paddenstoelen staan. Het is pas augustus. Het zal door de vele regen van eind juli en begin augustus zijn, dat de paddenstoelen nu al te zien zijn.

Het bos tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

Het bos tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

Een paddenstoel tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

 

Zuiderheide

Het volgende heideveld dat ik zie is de Zuiderheide. Aan het begin van dit heideveld moet ik weer een tijdje onder een boom schuilen, want er trekt weer een bui over. Koud is het niet, maar ik ben niet zo blij met deze buien.

De Zuiderheide tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

 

Ik steek de Zuiderheide over en kom uit op een bergje. Vanaf dit punt en het fietspad dat loopt over de Zuiderheide heb je een mooi uitzicht over de Zeven Bergjes. Na het lezen van een informatiebord kijk ik eens goed om me heen en zie inderdaad een  aantal bollingen in het heidelandschap. Dit zijn grafheuvels uit het Neolithicumen, de bronstijd. Archeologen hebben hier resten van lijken, urnen pijlpunten en een strijdhamer gevonden. Hier ligt een stuifzandgebied dat niet toegankelijk is. Het deel is met hekken afgezet. Het is het grootste nog levende zandverstuiving van het Gooi. Het gebied was in de 20e eeuw dichtgegroeid, maar is in 2006 opengemaakt waardoor het stuivend zand weer alle ruimte heeft. Aan het eind ligt theehuis ’t Bluk.

Bloeiende heide op de Zuiderheide tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

De Zuiderheide tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

De Zuiderheide tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

De Zuiderheide tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad Zuiderheide

 

Ik loop verder via de Oude Postweg. De Oude Postweg doorkruist de Bussumerheide, de Westerheide en de Zuiderheide. Het is de snelweg onder de zandwegen, volgens sommigen zelfs de voorloper van de A1. De Oude Postweg bestond al in de late Middeleeuwen. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe de postkoets hier door het landschap reed. Tussen 1664 en 1828 vervoerde deze personen, vracht en post van Duitsland via Amersfoort en Naarden, en met de trekschuit verder naar Amsterdam.

De Oude Postweg tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

 

Anna’s Hoeve

De route gaat verder het bos. Af en toe drupt het nog iets. Aan het eind van het bospad kom ik uit bij de Verlengde Weg over St. Anna’s Hoeve. Als ik het hekje gepasseerd ben, zou ik rechtdoor moeten, maar dat kan dus niet. Er zijn hier werkzaamheden en het natuurgebied is afgesloten. Er rest mij niets anders dan via de opengebroken Verlengde Weg over St. Anna’s Hoeve richting de snelweg te lopen. Daar zou ik toch heen moeten, alleen ligt de route iets anders. Dit deel lag in 2021 ook al open want toen liep ik hier tijdens de 7e etappe van het Westerborkpad. Net als toen zie ik nergens aanwijzingen hoe ik moet lopen. Ik raadpleeg mijn GPS op de telefoon en besluit aan de andere kant van de snelweg te lopen naar de plek waar ik mijn route weer kan oppakken.

Net na de A27 loop ik het bosgebied op de grens van de provincies Noord-Holland en Utrecht in. Dit is de bosrijke Dr. Albert Schweitzerweg, een mooi brede bosweg.  Aan deze weg kom je langs de Leeuwenpaal (ik heb hem gemist, want toen ik hier liep regende het weer even, dus ben snel doorgelopen om ergens te kunnen schuilen, maar las er later over). Deze paal heeft een nummer: 8. Met 21 andere palen vormde nummertje 8 vroeger de grens tussen Utrecht en Noord-Holland. Aan de ene kant staat de Hollandse leeuw afgebeeld, aan de andere zijde het wapen van de bisschop van Utrecht. Een eind verderop heb ik nog wel een stenen paal gezien, maar kan op mijn foto geen nummer ontdekken. De stenen paal markeert het punt waar in 1356 een houten paal is neergezet. Van daaraf in een rechte lijn naar de Dom in Utrecht liep de grens tussen Holland en Utrecht. Dit werd ingesteld na een serie schermutselingen tussen Hollanders en Utrechters met een veldslag in 1352 tussen twee alfamannetjes: de graaf van Holland en de bisschop van Utrecht. De houten paal werd in  1719 vervangen door een stenen paal. Dit is de huidige Leeuwenpaal. Deze paal is een replica. Het origineel kun je zien in Museum Hilversum. De replica paal staat ook niet meer waar dit stond want deze is vanwege de aanleg van de A27 verplaatst.

Een Leeuwenpaal tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

 

Hilversums Wasmeer

Er zijn meer wandelaars onderweg op het Voetstappenpad. Ik ben er al verschillende tegengekomen. Ik loop in dit deel een eindje op met een ander stel. Bij Landgoed Groot Kievitsdal heb ik een sanitaire stop. Daarna heb ik dit koppel ook niet meer gezien.

Ik loop via een pad waar ook fietsers rijden langs de golfbaan en langs het Hilversums Wasmeer. Veel is er niet van te zien omdat er een hek tussen het wandelpad en het meertje ligt en de begroeiing hoog staat. Dit meer was oorspronkelijk een heideven. Deze ven dankt zijn ontstaan aan een ondoordringbare laag in de bodem. Op die laag blijft het regenwater staan. Het waterniveau van het ven is afhankelijk van de regenval. Het Hilversums Wasmeer is gedeeltelijk verland. Er was eerst een groter meer. Om te voorkomen dat het Wasmeer verder dichtgroeit en verlandt zijn Schotse hooglanders ingezet als grote grazers. Ik heb ze niet gezien toen ik hier liep. Het uitzichtspunt ben ik straal voorbij gelopen.

Een bospad tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

 

Hollandsche Rading

Het vervolg van deze wandeling gaat door de bossen rond Hilversum. Heide kom ik niet meer tegen.

Wat opvalt in het bos zijn de vele paddenstoelen. Ik kom hier niemand tegen. Het is erg rustig. Dit is het Goois Natuurreservaat De Zuid – Erfgooiersbos. Wat mij opvalt op dit deel van het Voetstappenpad is dat de route slecht aangegeven staat. Ik mis hier de betonnen palen.

Het bos tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

 

Ik kom uit op het punt dat ik de A27 en het spoor tussen Utrecht en Hilversum kruis. Als je in het midden van de doorgang richting Hilversum kijkt, die zie je ecoduct liggen. Verder valt de diepte van het spoor op. Het is de plek waar ik het Voetstappenpad eindig.

Het spoor tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

 

Ik loop via een smal wandelpad parallel aan het spoor naar Station Hollandsche Rading. Aan het eind van het bospad kom ik uit bij het station. Veel tijd heb ik niet meer, mijn trein kan elk moment arriveren.

Het bospad naar Station Hollandsche Rading tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

 

Met de trein reis ik terug naar mijn woonplaats.

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Afstand van het Voetstappenpad

De totale route van het Voetstappenpad is 25 kilometer. De afstanden van en naar opstappunten zoals de stations van Hilversum Mediapark en Hollandsche Rading zijn hierbij niet meegerekend. Omdat 25 kilometer voor mij te veel is om in één keer te lopen, loop ik het Voetstappenpad in twee etappes: etappe 1 is van Station Hilversum Mediapark en Station Hollandsche Rading en etappe 2 van Station Hollandsche Rading naar Station Hilversum Mediapark. Beide etappes zijn 13 kilometer.

 

Markering Voetstappenpad

Het Voetstappenpad is gemarkeerd met duidelijke betonnen paaltjes met daarop de tekst ‘voetpad’ en een voetafdruk afgebeeld. Je kunt de route in twee richtingen lopen. Ik liep deze wandeling met de klok mee. Een foto van de markering vind je hieronder. Op diverse plekken kom je ook kleine paaltjes tegen met een nummer. Dat is een andere markering. Volg die nummers dus niet, maar alleen de paaltjes met ‘voetpad’. Soms lopen ze wel gelijk, meestal niet. En als ik een keer een markering miste, had ik onderweg nog mijn telefoon met gps. Soms is het iets lastiger om de route te vinden, daar zijn extra markeringen aangebracht: rode plaatjes of stickers met daarop een witte voet.

Markering van het Voetstappenpad tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

 

De route heeft achttien opstappunten, waar een bord met uitleg over het Voetstappenpad staat.

Een bord met uitleg over het Voetstappenpad tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

 

Route

Het Goois Natuurreservaat heeft een handige gids uitgebracht. Dit boekje is te bestellen via de website van het Goois Natuurreservaat. De gids geeft geen routebeschrijving, wel veel achtergrondinformatie. Het boekje is ook te koop bij Stichting Gooisch Natuurreservaat, Nieuwe Meentweg 2 in Hilversum.

Ik heb van te voren de gps-track van het Voetstappenpad gedownload. Volgens mij is er geen officieel GPX-bestand. Online zijn er een aantal te vinden. Eén er van heb ik gedownload. Onderweg heb ik hem een aantal keren gebruikt. Vooral vanaf en naar de stations is een GPX-bestand op je smartphone aan te raden.

 

Lees meer: Alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen

 

Startpunt Voetstappenpad

Het officiële startpunt van het Voetstappenpad is het kantoor van het Goois Natuurreservaat. Er zijn een paar andere aanbevolen opstapplekken, maar je  overal beginnen met het voetstappenpad.

Het adres van het kantoor van het Goois Natuurreservaat is Nieuwe Meentweg 2 1217 DZ Hilversum.

Andere mogelijke opstappunten zijn:

  • NS-station Hilversum Media Park, Noorderweg 229, 1221 AB Hilversum (Let op: het opstappunt ligt niet direct bij station)
  • Parkeerplaats Westerveld, Hilversumseweg, Laren (bushalte)
  • Theehuis ’t Bluk, Zuiderheide 2, 1251 SE Laren.
  • ’t Laer
  • Anna’s Hoeve
  • Restaurant Groot Kievitsdal, Hilversumsestraatweg 19, 3744 KB Baarn.
  • Restaurant Boschoord, Zwarteweg 25, 3749 AT Lage Vuursche.
  • Hilversumse Golfclub, Doestdijkerstraatweg 172, 1213 XJ Hilversum.
  • Hilversums Wasmeer
  • NS-station Hollandsche Rading, Vuurse Dreef 14, 3739 KT Hollandsche Rading (Let op: het opstappunt ligt niet direct bij station)
  • Dagrecreatieterrein Zwarte Berg, Utrechtse Weg, Hilversum
  • Bushalte Zonnestraal
  • Bushalte Kerkelanden
  • Bushalte Corversbos

Station Hilversum Media Park tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad Station Hilversum Media Park

 

Bereikbaarheid van het Voetstappenpad

Openbaar vervoer:

Het Voetstappenpad is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf het station sta je zo in de natuur want de treinstations Hilversum Mediapark en Hollandsche Rading liggen niet ver van het Voetstappenpad. Er liggen verschillende bushaltes in de buurt van het Voetstappenpad. De bussen rijden 2-3 keer per uur.

Auto:

Je kunt onderweg op verschillende plekken je auto parkeren. Je kunt je auto gratis parkeren in de wijk rondom Station Hilversum Mediapark, bijvoorbeeld langs de Noorderweg.

Bij Station Hollandsche Rading ligt de P+R Hollandsche Rading direct naast het treinstation. Parkeren bij P+R Hollandsche Rading is gratis. Er is slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar. Je moet vanaf Station Hollandsche Rading ongeveer een kilometer lopen om op de route van het Voetstappenpad te komen. Je loopt via een wandelpaadje langs het spoor.

Station Hollandsche Rading tijdens de 1e etappe van het Voetstappenpad

 

Horeca onderweg

Langs de route liggen verschillende horecagelegenheden. Soms moet je een klein beetje omlopen:

  • Restaurant de Rading (bij station Hollandse Rading), Utrechtseweg 140, 1213 TZ Hilversum.
  • Theehuis ’t Bluk (op de Zuiderheide), Zuiderheide 2, 1251 SE Laren.
  • Landgoed Groot Kievietsdal (Cronebos, ZO-Hilversum), Hilversumsestraatweg 19, 3744 KB Baarn.
  • Herberg Bosoord (Cronebos, ZO-Hilversum), Zwarteweg 2, 3749 AT Lage Vuursche.

 

Overnachten onderweg

Verdeel je het Voetstappenpad in meerdere dagen of zoek je een overnachtingsplaats voor of na de wandeltocht?
Onderweg zijn er ook genoeg natuurhuisjes in Hilversum en omgeving te boeken waar je in de natuur kunt uitrusten van je wandeling.

Of overnacht in een safaritent middenin de Gooise bossen op Glamping Gooise Heide. Geniet van buitenleven met overnachten in luxe.

Wil je iets luxer, denk dan eens aan Van der Valk Hotel De Witte Bergen, een mooi hotel met binnentuin, op een steenworp afstand van de Zuiderheide en Anna’s Hoeve. Wil je liever een ander hotel, kijk dan eens op Booking.com.

 

Heb jij het Voetstappenpad al gelopen? Wat vond je er van? Heb je een andere aanbeveling voor een wandeling?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Ik liep etappe 1 van het Voetstappenpad, een wandelroute over de heidevelden en door de bossen aan de oostkant van Hilversum. Voetstappenpad, een lange afstandswandeling van 25 kilometer rondom Hilversum. Ik loop de route in twee delen. Meer over etappe 1 lees je in deze blog. #voetstappenpad #hilversum #heide #bos #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik liep etappe 1 van het Voetstappenpad, een wandelroute over de heidevelden en door de bossen aan de oostkant van Hilversum. Voetstappenpad, een lange afstandswandeling van 25 kilometer rondom Hilversum. Ik loop de route in twee delen. Meer over etappe 1 lees je in deze blog. #voetstappenpad #hilversum #heide #bos #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik liep etappe 1 van het Voetstappenpad, een wandelroute over de heidevelden en door de bossen aan de oostkant van Hilversum. Voetstappenpad, een lange afstandswandeling van 25 kilometer rondom Hilversum. Ik loop de route in twee delen. Meer over etappe 1 lees je in deze blog. #voetstappenpad #hilversum #heide #bos #wandelen #jtravelblog #jtravel

Ik liep etappe 1 van het Voetstappenpad, een wandelroute over de heidevelden en door de bossen aan de oostkant van Hilversum. Voetstappenpad, een lange afstandswandeling van 25 kilometer rondom Hilversum. Ik loop de route in twee delen. Meer over etappe 1 lees je in deze blog. #voetstappenpad #hilversum #heide #bos #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik liep etappe 1 van het Voetstappenpad, een wandelroute over de heidevelden en door de bossen aan de oostkant van Hilversum. Voetstappenpad, een lange afstandswandeling van 25 kilometer rondom Hilversum. Ik loop de route in twee delen. Meer over etappe 1 lees je in deze blog. #voetstappenpad #hilversum #heide #bos #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik liep etappe 1 van het Voetstappenpad, een wandelroute over de heidevelden en door de bossen aan de oostkant van Hilversum. Voetstappenpad, een lange afstandswandeling van 25 kilometer rondom Hilversum. Ik loop de route in twee delen. Meer over etappe 1 lees je in deze blog. #voetstappenpad #hilversum #heide #bos #wandelen #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Sociale media

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
Follow by Email
RSS

Corona

Vanwege het coronavirus is op dit moment niet alle informatie op JTravel.nl en JTravelBlog.nl actueel. Voor de horeca, musea en andere toeristische attracties moeten de entreekaarten online besteld worden. Je kunt via de links in de artikelen de entreekaarten bestellen. Bekijk voor vertrek altijd de officiële website voor actuele informatie.

I.v.m. het heersende coronavirus heb ik op mijn deze website meerdere blogs geplaatst die voor jou belangrijk kunnen zijn. Blijf gezond en houd je aan de maatregelen van de Rijksoverheid.

Buy me a coffee

Foto’s van JTravelBlog bij Werkaandemuur.nl

Mijn foto’s zijn vanaf nu te koop op allerlei materialen in mijn shop bij WerkaandeMuur.nl of op Mijn foto’s bij Werkaandemuur.nl.

PS: Omdat ik sinds het najaar van 2021 werk met de Sony RX10IV en deze camera helaas niet voldoet aan de technische eisen van Werk aan de Muur kan ik geen nieuw werk in mijn webshop laden.

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com

Bestel je reisgids

Bestel je digitale reisgids