Nederland, Wandelen | 15 oktober 2023 | 2 reacties
Waarschijnlijk ben je tijdens je wandeling in het Gooi rond Hilversum wel eens betonnen paaltjes met witte voetafdruk en de rode tekst Voetpad tegengekomen. Dit is de markering van het Voetstappenpad, een lange afstandswandeling van 25 kilometer rondom Hilversum over de heide en door de bossen. Ik ben de paaltjes in het verleden vaker tegengekomen en het maakte mij nieuwsgierig. Tijd om de wandelschoenen aan te trekken, de trein te nemen en een mooie wandeling over de heidevelden en bossen aan de westkant van Hilversum te maken. Ik loop het Voetstappenpad in twee etappes omdat 25 kilometer voor mij te ver om te wandelen. Etappe 2 langs de westkant van Hilversum loop ik eind augustus. De heide staat nog in bloei en het wordt mooi weer. Dit keer geen regen onderweg. Etappe 1 langs de oostkant van Hilversum heb ik half augustus al gelopen.
Inhoudsopgave
Het Voetstappenpad rondom Hilversum is een historische wandelroute. Het Voetstappenpad werd in 1938 door de gemeente Hilversum aangelegd. Men wilde het Gooi indertijd aantrekkelijker wilde maken voor toeristen. De route werd in 1940 geopend. Dit gebeurde sober omdat de Tweede Wereldoorlog woedde. 1938 is de tijd van de crisisjaren, waarin veel werklozen waren. In het kader van de werkverschaffing gingen 12 werkloze jongeren onder leiding van een voorman van de gemeente Hilversum aan het werk. De werkloze jongeren legden in de periode 1938 en 1939 het wandelpad aan en realiseerde ook zitbanken en de bekende betonnen bewegwijzeringpaaltjes met voetafdruk. Totale kosten: 15.000 Hollandse guldens. In de periode na de Tweede Wereldoorlog keek niemand meer naar het pad om. De paaltjes verdwenen of waren niet meer zichtbaar omdat ze overgroeid werden. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd de woonwijk Kerkelanden aan de westkant van Hilversum gebouwd. Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van Goois Natuurreservaat in 1997 is het oude pad in samenwerking met het IVN Gooi en Omstreken weer zo goed mogelijk gereconstrueerd. Op enkele plaatsen wordt het historische Voetstappenpad doorsneden door de wijk Kerkelanden en de A27. Door deze groei van Hilversum en de nieuwe wegen kwam er een aangepaste route. Het Voetstappenpad staat symbool voor de schoonheid van het Gooi.
Ik wandel deels onverhard maar het deel door de wijk Kerkelanden is verhard.
Mijn reis vanaf mijn woonplaats naar Station Hollandsche Rading is een reis met heel veel vertraging. Ik stond zelfs bijna op het punt om naar huis te gaan. Al in de bus zag ik op de app van de NS dat er een stroomstoring is rond Schiphol. Gevolg: er rijden geen treinen. Ik rijd door naar Schiphol omdat hier meer treinen stoppen dan in mijn woonplaats. Mijn planning is om de trein van 09.08 uur vanaf mijn woonplaats te nemen. Maar ik reis dus door. In de bus vanaf het station naar Schiphol en Station Amsterdam Zuid is het zo druk dat niet iedereen mee kan. Op Schiphol is het ook heel erg druk. Op een gegeven moment komen er weer mondjesmaat treinen binnen. En later komen er steeds meer, behalve de trein naar Hollandsche Rading. Uiteindelijk heb ik tot 10.48 uur op een trein moeten wachten. Elke keer werd er trein aangekondigd en elke keer werd het +5 +10 uiteindelijk +25 en daarna rijdt de trein niet. Uiteindelijk dus pas 1 uur en 3 kwartier later een trein kunnen nemen waardoor ik mijn treinreis en ook mijn wandeling vanuit Hollandsche Rading bijna 2 uur later kunnen beginnen. Want ook onderweg ging het niet heel soepeltjes. In plaats van 10.06 uur in Hollandsche Rading arriveer ik om 11.41 uur op mijn startplaats.
Station Hollandsche Rading
Ik begin mijn wandeling vanaf Station Hollandsche Rading. Ik loop via een smal bospad parallel aan het spoor naar het beginpunt van mijn wandeling. Het is een stuk van ongeveer een kilometer.
Een bospad vanaf Station Hollandsche Rading
Ik kom uit op het punt waar ik het spoor tussen Utrecht en Hilversum kruis. Als je in het midden van de doorgang richting Hilversum kijkt, die zie je ecoduct liggen. Verder valt de diepte van het spoor op. Ik lees later dat de spoorwegen rond Hilversum ingegraven zijn in de hei. De rails moest bij de aanleg in 1874 zo vlak mogelijk lopen. De hogere gronden werden daarom afgegraven en het zand werd op andere plekken opnieuw gebruikt. De betonnen bogen zijn in 1941 gemaakt omdat er geen staal te krijgen was. Ze zijn uniek in Nederland.
Het is de plek waar ik het Voetstappenpad weer begin. Ik zie de betonnen markeringen.
Ik loop door het bos via een fiets-/wandelpad naar bosgebied Zwarte Berg. Het is een begrazingsgebied maar ik heb geen grote grazers gezien. Zwarte Berg dankt zijn naam aan de zwarte humusaarde waaruit de grond bestaat. Vroeger stond hier een oerbos. Het is af en toe even zoeken waar ik heen moet. Het is een mooi stukje.
De Hoorneboegse Heide ligt ten zuiden van de bebouwde kom van Hilversum. Het is een natuurgebied van ongeveer 190 hectare dat wordt beheerd door het Goois Natuurreservaat. Hier is in de 18e eeuw het houten jachtslot Hilverroode gebouwd. Het jachtslot bestaat niet meer. Nu is Hoorneboeg een buitenplaats.
Je kunt, zo lees ik op de borden, hier runderen tegenkomen. Ik heb ze niet gezien. Ik heb hier eerder gelopen nl. tijdens de zesde etappe van het Westerborkpad. Ik herken de rode deuren aan een hek dat het gebied scheidt van een paar huizen. Onderweg zie ik een paar stickers van het Westerborkpad. Wat heel erg opvalt is dat er eind augustus al veel paddenstoelen in de bossen staan.
Een hek op de Hoorneboegse heide
Op de heide neem ik een korte pauze maar verlaat het bankje al snel omdat er een paar idioten met een grote groep honden langs komt en ook op het bankje wil plaatsnemen. Die honden doen niets, nou nee vast niet, wordt wel meer gezegd door hondenbezitters (denk eerder dat dit een hondenuitlaatservice is die met 8 honden de heide onveilig maken) en ik vertrek want die honden zijn wildebrassen en niet aangelijnd en stuiven alle kanten op. Ik ga op een ander bankje lunchen. De heide bloeit nog, maar het is wel einde van het seizoen.
Hoorneboegse heide
Na nog een paar bospaden kom ik uit in de wijk Kerkelanden.
Dit komt me weer bekend voor want ik heb ook hier eerder gelopen. Het eerste deel gaat over het industrieterrein. Via de Oscar Romerolaan kom ik uit in het parkje bij het winkelcentrum. Tijdens het lopen van het Westerborkpad gaat de route de andere kant op. In de wijk Kerkelanden is de route van het Voetstappenpad verdwenen door de aanleg van deze grote woonwijk. De woonwijk werd in de jaren 60 van de vorige eeuw gebouwd. De naam Kerkelanden dateert uit de Middeleeuwen. In deze periode werd in dit gebied veen afgegraven. Daarna werd het als bouwland gebruikt. In 1481 werd het land door de Gooise gemeenten geschonken aan de kerk in Naarden. De kerk kon de landopbrengst goed gebruiken voor het herstel van de schade die was veroorzaakt door brandstichters uit Utrecht.
Dit is niet het mooiste deel van de wandeling.
Na het winkelcentrum loop ik nog een keer door een park en steek ik de grote weg over. Ik passeer de Joodse begraafplaats. Net als tijdens de 6e etappe van het Westerborkpad is deze begraafplaats helaas gesloten. Ik krijg via de intercom/voicemail ook nu geen contact en moet een bezoek aan dit kerkhof helaas opnieuw overslaan. Via de Gijsbrecht van Amstelstraat loop ik naar het Corversbos. Mocht je geïnteresseerd zijn, op Gijsbrecht van Amstelstraat 406 en 408 liggen Stolpersteine.
Ik loop de Gijsbrecht van Amstelstraat uit tot aan de ingang van het Corversbos.
Hier wordt het weer rustig. Geen hectiek meer van het drukke verkeer. Dit was rond 1700 een heidegebied. De naam Corversbos komt van de eigenaar in de eerste helft van de 19e eeuw, Gerrit Corver van Hooft. Toen was dit akkerland en omgeven door heggen. In de tweede helft van de 19e eeuw werden percelen ingericht voor bosbouw, zoals eiken en naaldbomen. In 1934 werd het Corversbos door de toenmalige eigenaresse nagelaten aan Natuurmonumenten. De Corverslaan is een statige weg met oude bomen. Het is een mooi bos. Een deel bestaat uit akkers, waar winterrogge, zonnebloemen en boekweit worden verbouwd.
Het loopt hier heerlijk. Tijdens een break zie ik aan de bosrand een ree lopen. Meer heb ik ook niet gezien.
Corversbos
Onderweg zie ik aan het eind van dit bos een megapaddenstoel. Nog nooit zo een grote gezien.
Ik steek de grote weg over en passeer Beeldentuin de Zanderij aan de Oude Meentweg 2. Helaas is de Beeldentuin niet open.
Beeldentuin De Zanderij
Vlak na het passeren van de Beeldentuin loop ik het koele Spanderswoud in.
Het Spanderswoud was vroeger een deel van de grote Gooise heide waar schapen graasden. In 1775 begon men met het ontginnen van de hei, bos werd aangeplant en er werden kleine akkers aangelegd. Rond 1848 werden het bossen met wandelpaden en waterpartijen. Het Spanderswoud is een recreatiebos. Het beheer door de Stichting Goois Natuurreservaat is er op gericht om dit zo natuurlijk mogelijk bos te laten zijn. Het is een heerlijk gebied om te lopen. Veel water overal.
Spanderswoud
Ook hier zie ik weer veel paddenstoelen.
Zanderij Crailoo was vroeger de grootste zandgroeve van het Gooi. Het zand gebruikte men voor de aanleg van de spoorlijn. Het gebied werd in 1843 werd die afgegraven voor de aanleg van de naastgelegen spoorlijn. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw stopte de zandwinning. Toen ontstond dit bijzondere en waterrijke natuurgebied. Ik heb hier gelopen tijdens de Trage Tocht Bussum. Toen liep ik beneden over het vlonderpad, nu neem ik het bospad bovenlangs en passeer ik het kantoor van het Goois Natuur Reservaat.
Zanderij Crailoo
Het laatste stukje van deze wandeling gaat via de Nieuwe Crailoseweg. Ik loop door tot aan de Erfgooierstraat. Ik heb het rondje Voetstappenpad rond. Ik vond deze tweede etappe minder mooi dan de oostkant van Hilversum.
In een paar minuten loop ik aan het eind van het Voetstappenpad door de woonwijk naar Station Hilversum Mediapark. Hier check ik in bij de NS.
Gevolg van mijn grote vertraging van vanochtend is dat ik niet voor 16.00 uur in Hilversum Media Park terug ben. Normaal gesproken, zou ik makkelijk de trein van voor 16.00 uur naar mijn woonplaats hebben kunnen halen. En dus met 40% korting kunnen reizen. Ik reis verder zonder korting want ik heb geen zin om tot 18.30 uur te moeten wachten op een station waar niet zo veel te beleven is. Ik dien wel een claim in bij de NS. Ik heb i.v.m de vertraging van vanochtend recht op Geld terug bij vertraging. Zelfs het terugclaimen van Geld terug bij vertraging gaat moeizaam want in eerste instantie wordt er gezegd dat ik slechts tot 30 minuten vertraging heb en dus de helft van die reissom terugkrijg. Ik moet er steeds achteraan want het duurt en duurt maar voor er een keer gereageerd wordt. Uiteindelijk krijg ik mijn hele claim terugbetaald. Maar daar gaat wel anderhalve maand overheen.
De totale route van het Voetstappenpad is 25 kilometer. De afstanden van en naar opstappunten zoals de stations van Hilversum Mediapark en Hollandsche Rading zijn hierbij niet meegerekend. Omdat 25 kilometer voor mij te veel is om in één keer te lopen, loop ik het Voetstappenpad in twee etappes: etappe 1 is van Station Hilversum Mediapark en Station Hollandsche Rading en etappe 2 van Station Hollandsche Rading naar Station Hilversum Mediapark. Beide etappes zijn 13 kilometer.
Het Voetstappenpad is gemarkeerd met duidelijke betonnen paaltjes met daarop de tekst ‘voetpad’ en een voetafdruk afgebeeld. Je kunt de route in twee richtingen lopen. Ik liep deze wandeling met de klok mee. Een foto van de markering vind je hieronder. Op diverse plekken kom je ook kleine paaltjes tegen met een nummer. Dat is een andere markering. Volg die nummers dus niet, maar alleen de paaltjes met ‘voetpad’. Soms lopen ze wel gelijk, meestal niet. En als ik een keer een markering miste, had ik onderweg nog mijn telefoon met gps. Soms is het iets lastiger om de route te vinden, daar zijn extra markeringen aangebracht: rode plaatjes of stickers met daarop een witte voet.
Markering van het Voetstappenpad
De route heeft achttien opstappunten, waar een bord met uitleg over het Voetstappenpad staat.
Het Goois Natuurreservaat heeft een handige gids uitgebracht. Dit boekje is te bestellen via de website van het Goois Natuurreservaat. De gids geeft geen routebeschrijving, wel veel achtergrondinformatie. Het boekje is ook te koop bij Stichting Gooisch Natuurreservaat, Nieuwe Meentweg 2 in Hilversum. Tijdens deze etappe loop ik langs het kantoor van Stichting Gooisch Natuurreservaat.
Ik heb van te voren de gps-track van het Voetstappenpad gedownload. Volgens mij is er geen officieel GPX bestand. Online zijn er een aantal te vinden. Eén er van heb ik gedownload. Onderweg heb ik hem een aantal keren gebruikt. Vooral vanaf en naar de stations is een GPX bestand op je smartphone aan te raden.
Lees meer: Alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen
Het officiële startpunt van het Voetstappenpad is het kantoor van het Goois Natuurreservaat. Er zijn een paar andere aanbevolen opstapplekken, maar je overal beginnen met het voetstappenpad.
Het adres van het kantoor van het Goois Natuurreservaat is Nieuwe Meentweg 2 1217 DZ Hilversum.
Andere mogelijke opstappunten zijn:
Openbaar vervoer:
Het Voetstappenpad is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf het station sta je zo in de natuur want de treinstations Hilversum Mediapark en Hollandsche Rading liggen niet ver van het Voetstappenpad. Er liggen verschillende bushaltes in de buurt van het Voetstappenpad. De bussen rijden 2-3 keer per uur.
Auto:
Je kunt onderweg op verschillende plekken je auto parkeren. Je kunt je auto gratis parkeren in de wijk rondom Station Hilversum Mediapark, bijvoorbeeld langs de Noorderweg.
Bij Station Hollandsche Rading ligt de P+R Hollandsche Rading direct naast het treinstation. Parkeren bij P+R Hollandsche Rading is gratis. Er is slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar. Je moet vanaf Station Hollandsche Rading ongeveer een kilometer lopen om op de route van het Voetstappenpad te komen. Je loopt via een wandelpaadje langs het spoor.
Station Hilversum Media Park
Langs de route liggen verschillende horecagelegenheden. Soms moet je een klein beetje omlopen:
Verdeel je het Voetstappenpad in meerdere dagen of zoek je een overnachtingsplaats voor of na de wandeltocht?
Onderweg zijn er ook genoeg natuurhuisjes in Hilversum en omgeving te boeken waar je in de natuur kunt uitrusten van je wandeling.
Of overnacht in een safaritent middenin de Gooise bossen op Glamping Gooise Heide. Geniet van buitenleven met overnachten in luxe.
Wil je iets luxer, denk dan eens aan Van der Valk Hotel De Witte Bergen, een mooi hotel met binnentuin, op een steenworp afstand van de Zuiderheide en Anna’s Hoeve. Wil je liever een ander hotel, kijk dan eens op Booking.com.
Heb jij het Voetstappenpad al gelopen? Wat vond je er van? Heb je een andere aanbeveling voor een wandeling?
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.
Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.
Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?
2 reacties
Mooi uitgebreid beschreven met mooie foto’s er tussen.