Wandelgids ‘Heuvelrughike’

De wandelgids 'Heuvelrughike' van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

 

De wandelgids ‘Heuvelrughike’ is een andere wandelgids dan de wandelgidsen dan ik tot nu toe besproken heb. In plaats van losse wandelingen is dit een hike van in totaal 5 etappes en 92 kilometer over de Heuvelrug vanaf het Gooimeer in Huizen naar de Grebbeberg in Rhenen, van de Zuiderzee naar de Rijn.

Deze wandelgids bestel ik online in de voorverkoop rechtstreeks bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. De uitgever heeft regelmatig aanbiedingen met wandelgidsen die nog worden uitgegeven. De kosten zijn, als je ze voor de uitgiftedatum bestelt, een paar euro lager.

Deze wandelgids is geschreven door Marianne Wildenberg. In vijf etappes wandel je door de geschiedenis van het oer-Nederlandse stuwwallandschap van de Heuvelrug. Welgestelden bouwden er buitenhuizen en Napoleons soldaten bivakkeerden er. Nu wandel je er door uitgestrekte bossen en over heidevelden met eindeloze vergezichten. Een ideaal gebied om te hiken en onderweg de rijke geschiedenis van de natuur en de mens in dit unieke landschap te beleven. Alle begin- en eindpunten zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kunt in vijf dagen de hele Heuvelrughike lopen.

In het gebied lopen een groot aantal (snel)wegen en spoorbanen en zoals overal in Nederland neemt woningbouw neemt steeds meer ruimte in, zo ook op de Heuvelrug. De natuur en biodiversiteit staan onder druk. Op veel plaatsen zijn natuurverbindingen en ecoducten geplaatst. Tijdens deze Heuvelrughike wordt er af en toe gebruik gemaakt van deze natuurverbindingen. Er is zoveel als mogelijk voor kleine paadjes gekozen en je loop vooral door het groen. Helaas moet je soms een verkeersweg oversteken.

Ik ga deze Heuvelrughike zeker lopen, alleen etappe voor etappe. Deze Heuvelrughike komt met stip binnen op mijn ellenlange bucketlist met wandelingen. Ik wil nog wel kijken of ik de etappes korter kan maken en er dus meer etappes van kan maken, want 18-20 kilometer is voor mij te lang.

 

Heuvelrug

De Heuvelrug loopt van Huizen/Noord-Holland naar Rhenen/Utrecht. Het is niet alleen de Utrechtse Heuvelrug. De Heuvelrug heeft een lengte van ongeveer 50 kilometer en heeft een oppervlakte van 23.000 hectare. De Heuvelrug loopt door twee provincies (Noord-Holland en Utrecht) en negen gemeenten. Tweederde van de Heuvelrug ligt in de provincie Utrecht en éénderde ligt in Noord-Holland. De Heuvelrug is natuurgebied dat ligt tussen het Gooimeer tot aan de Grebbeberg. Het deel tussen Rhenen en de snelweg A28 is onderdeel van van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De Heuvelrug is na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland.

De welgestelden bouwden hier hun buitenhuizen. Je ziet in het gebied nog veel buitenplaatsen en buitenhuizen. De soldaten van Napoleon bivakkeerden hier. Dit was een stuk minder luxe dan de buitenhuizen. Tijdens je wandeling krijg je ter plekke geschiedenisles over de rol van de mens en natuur in dit unieke landschap. De wandeling is heel afwisselend, je wandelt door uitgestrekte bossen, over heidevelden met eindeloze vergezichten en af en toe een zandverstuiving. De Amerongse berg is met 69,2 meter het hoogste punt op deze Heuvelrughike. De Amerongse berg is ook de hoogste berg van de provincie Utrecht. Ik ken het gebied niet maar daar gaat zeker verandering in komen.

 

Wandelgids ‘Heuvelrughike’

De wandelgids ‘Heuvelrughike’ is ontwikkeld en beschreven door Marianne Wildenberg. Marianne werkt als zelfstandig communicatieadviseur en ze heeft een eigen wandelbureau Wandelen Werkt waarmee ze onder andere wandelcoaching en georganiseerde wandelingen verzorgt. Ook is ze reisbegeleider bij SNP Natuurreizen. Marianne Wildenberg is een avontuurlijke wandelaar die zich onderweg graag laat verleiden door mooie paadjes in het landschap. Ze ontdekte tijdens haar wandelingen de vele verhalen over de verwevenheid van het landschap met onze eigen geschiedenis. Haar verbazing was groot dat op dit traject nog geen langeafstandswandelroute bestond. Met deze mooie wandelgids brengt ze hierin verandering.

De etappes van de Heuvelrughike zijn niet bewegwijzerd. De gids heb je nodig voor de routebeschrijving en kaarten. Interessant is de mini-veldgids met uitleg over ‘big five’ van de Heuvelrug, de planten, bomen en struiken op de Heuvelrug en de vijf grootste plagen van de Heuvelrug. Altijd handig voor iemand, zoals ik, die heel slecht is in namen van bomen, struiken en planten.

In de gids staat veel achtergrondinformatie. Ook geeft de wandelgids bij elke etappe de horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden aan. Altijd handig onderweg.

De wandelgids is voorzien van overzichtelijke routekaartjes en gedetailleerde routebeschrijving, zoals alle wandelgidsen van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Elke etappe heeft dezelfde opbouw:

 • Lengte in kilometers
 • Start- en eindpunt
 • Bereikbaarheid met het openbaar vervoer
 • Parkeermogelijkheden
 • Overnachten onderweg
 • Horeca onderweg
 • Bezienswaardigheden tijdens de wandeling
 • De QR-code en het nr. van de wandeling op de website van Wandelzoekpagina. Deze QR-code staat op de openingspagina van elke wandeling. Met deze QR-code krijg je gratis toegang tot de betreffende wandeling op de website van Wandelzoekpagina.nl. Elke wandeling heeft een viercijferige code. Met deze code kun je gratis de meest actuele routebestanden downloaden
 • Uitgebreide routebeschrijving met plattegrond en interessante achtergrondinformatie
 • Mooie foto’s

Het start- en eindpunt zijn goed bereikbaar en onderweg zijn horecagelegenheden die op het kaartje worden aangegeven en in wandelbeschrijvingen worden vermeld.

De wandelingen zijn niet gemarkeerd maar met behulp van de routebeschrijving in deze wandelgids en eventueel het GPX-bestand van je gekozen wandeling die je kunt vinden op de website van Wandelzoekpagina kun je niet verdwalen.

Een voorbeeld van een wandeling in de wandelgids 'Heuvelrughike' van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

Een voorbeeld van een wandeling in de wandelgids ‘Heuvelrughike’ van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

 

Lees meer: Alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen

 

De vijf etappes van de Heuvelrughike

De Heuvelrughike is de enige aaneengesloten wandelroute over de hele Heuvelrug.  De Heuvelrughike is gesplitst in vijf etappes. De gemiddelde lengte van een etappe is 18,5 kilometer. Alle begin- en eindpunten zijn bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto.

 • Etappe 1 : Huizen – Hilversum : 18 kilometer
 • Etappe 2 : Hilversum – Soesterberg : 20 kilometer
 • Etappe 3 : Soesterberg – Doorn : 18 kilometer
 • Etappe 4 : Doorn – Amerongen : 19 kilometer
 • Etappe 5 : Amerongen – Rhenen : 20 kilometer

 

Heuvelrughike via SNP Natuurrreizen

De Heuvelrughike is een unieke wandeltrektocht, startend in Huizen aan het Gooimeer en eindigend in Rhenen aan de Nederrijn. Vijf dagen wandel je in het stuwwallenlandschap van Noord-Holland en Utrecht. Deze rug werd gevormd door het landijs, ongeveer 150.000 jaar geleden en in de loop van de tijd gepolijst door wind, water en menselijke activiteiten. Een trektocht door een uniek stukje Nederland. Een gevarieerde en heel verrassende route langs heidevelden, zandverstuivingen en bossen. Karakteristieke boerderijen, statige kastelen, sfeervolle dorpjes en landgoederen kom je op je pad tegen.

Reisorganisatie SNP Natuurreizen heeft een arrangement samengesteld. Je overnacht in heel afwisselende accommodaties, volgt je route in de SNP-app, en je bagage wordt vervoerd zodat je intens kunt genieten van dit unieke avontuur. Geen gesleep met tenten en de rest van je bagage. Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP.

 

Wandelgids ‘Heuvelrughike’ bestellen

De wandelgids ‘Heuvelrughike’ is een aanrader. Heb jij deze wandelgids al gekocht? De wandelgids telt 136 pagina’s en is voor € 17,95 te koop bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig of via Bol.com.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

De wandelgids 'Heuvelrughike' bevat een wandelhike van in totaal 5 etappes en 92 kilometer over de Heuvelrug vanaf het Gooimeer in Huizen naar de Grebbeberg in Rhenen, van de Zuiderzee naar de Rijn. Wandel je mee? #heuvelrughike #wandelgids #wandelen #hiken #gegarandeerdonregelmatig #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Heuvelrughike' bevat een wandelhike van in totaal 5 etappes en 92 kilometer over de Heuvelrug vanaf het Gooimeer in Huizen naar de Grebbeberg in Rhenen, van de Zuiderzee naar de Rijn. Wandel je mee? #heuvelrughike #wandelgids #wandelen #hiken #gegarandeerdonregelmatig #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Heuvelrughike' bevat een wandelhike van in totaal 5 etappes en 92 kilometer over de Heuvelrug vanaf het Gooimeer in Huizen naar de Grebbeberg in Rhenen, van de Zuiderzee naar de Rijn. Wandel je mee? #heuvelrughike #wandelgids #wandelen #hiken #gegarandeerdonregelmatig #jtravel #jtravelblog

De wandelgids 'Heuvelrughike' bevat een wandelhike van in totaal 5 etappes en 92 kilometer over de Heuvelrug vanaf het Gooimeer in Huizen naar de Grebbeberg in Rhenen, van de Zuiderzee naar de Rijn. Wandel je mee? #heuvelrughike #wandelgids #wandelen #hiken #gegarandeerdonregelmatig #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Heuvelrughike' bevat een wandelhike van in totaal 5 etappes en 92 kilometer over de Heuvelrug vanaf het Gooimeer in Huizen naar de Grebbeberg in Rhenen, van de Zuiderzee naar de Rijn. Wandel je mee? #heuvelrughike #wandelgids #wandelen #hiken #gegarandeerdonregelmatig #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Heuvelrughike' bevat een wandelhike van in totaal 5 etappes en 92 kilometer over de Heuvelrug vanaf het Gooimeer in Huizen naar de Grebbeberg in Rhenen, van de Zuiderzee naar de Rijn. Wandel je mee? #heuvelrughike #wandelgids #wandelen #hiken #gegarandeerdonregelmatig #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com