Wandeling door Benoordenhout in Den Haag

Japanse Tuin op Landgoed Clingendael in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Ik maakte een wandeling door Benoordenhout in Den Haag. Ik wandelde langs het bekende Malieveld, langs mooie gebouwen, door het rosarium, over landgoederen zoals Arendsdorp/Oostduin, Clingendael met de Oud-Hollandse en Japanse Tuin en Oosterbeek en door het Haagse Bos terug naar Den Haag Centraal Station. De bossen stonden vol met paddenstoelen en de Japanse Tuin was open. Alles over deze wandeling door Benoordenhout in Den Haag lees je in deze blog.
Deze wandeling door Benoordenhout in Den Haag is te vinden in wandelgids van Gegarandeerd Onregelmatig: ‘Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag’. Ik reis met de trein af naar de residentiestad. Een stad die ik niet ken. Ik loop deze wandeling half oktober, expres zo gepland omdat deze wandelroute voert langs de Japanse Tuin die slechts 2x paar jaar een paar weken open is. In oktober 2022 was dat van 15 t/m 30 oktober.

 

Den Haag

Den Haag heet officieel ‘s-Gravenhage maar iedereen heeft het altijd over Den Haag. Den Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. Tijdens deze wandeling loop je langs het provinciehuis, vlakbij het Malieveld. Den Haag is de residentie (regeringszetel) van Nederland. Het Nederlands parlement zetelt aan het binnenhof en in de stad staan de ministeries. Ook de koning en koningin wonen en werken in Den Haag. Tijdens deze wandeling loop je langs het woonpaleis Huis Ten Bosch.

Den Haag wordt al in 1242 in een bron genoemd als ‘Die Haghe’. Het werd genoemd als de verblijfplaats van de Hollandse graven. Graaf Willem II begon in 1248 met de bouw van een kasteel in Den Haag. Zijn zoon Floris V voltooide de bouw met de Ridderzaal. Den Haag is sinds 1358 de belangrijkste verblijfplaats voor de vorsten in Holland. Dat is ook de reden dat alle bestuursinstellingen in Den Haag gevestigd zijn. Den Haag kreeg door de status als bestuurscentrum meerdere ‘stedelijke’ rechten. Den Haag werd in de late middeleeuwen een stad. Stadsrechten heeft Den Haag nooit gekregen. Het vissersdorp Scheveningen was al in de middeleeuwen bestuurlijk verbonden aan Den Haag.

In Den Haag liggen verschillende oude landgoederen en bossen, zelfs op een steenworp van het centrum van Den Haag, zoals het 120 hectare grote Haagse Bos en Arendsdorp. Deze landgoederen dateren uit de 17e eeuw. Aan de rand van Den Haag liggen de landgoederen Clingendael en Oostduin.

In Den Haag is heel veel te zien. Den Haag is een oude stad met veel historie. Er staan veel monumenten, monumentale panden en herdenkingsmonumenten, zoals het Binnenhof, Lange Voorhout, het Mauritshuis, de Ridderzaal en het Vredespaleis. Een paar bekende musea in Den Haag zijn: Escher in het Paleis, Kinderboekenmuseum, Louwman Museum, Mauritshuis en Panorama Mesdag. Den Haag kent ook leuke attracties zoals de Japanse Tuin, Madurodam, Omniversum en het reuzenrad op de pier van Scheveningen.

Ik kom zeker nog een aantal keren terug naar Oh Oh Den Haag want er is zoveel moois te ontdekken. Ik ben vroeger wel in Den Haag geweest, want bezienswaardigheden als het Omniversum en Madurodam heb ik verschillende keren bezocht.

Skyline van Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Wandeling door Benoordenhout in Den Haag

Deze wandeling door Benoordenhout in Den Haag start bij het Centraal Station van Den Haag. Voor mij een hele makkelijke verbinding, want ik kan vanuit mijn woonplaats de rechtstreekse stoptrein nemen of een intercity met overstappen in Leiden.

Het begin van deze wandeling door Benoordenhout in Den Haag begint direct met een obstakel want het plein voor het station is afgesloten en is een bouwput, dus het Koningin Julianaplein langs de klok oversteken is er niet bij. Ik moet even zoeken waar ik langs moet en over welke klok het hier gaat. Nu de klok is waarschijnlijk de klok hoog aan het gebouw van het Centraal Station. Het makkelijkst is om als je bij de vooringang naar links te lopen en om de fietsenstalling op het plein te lopen. Achter de houten schotten ligt de Bezuidenhoutseweg.

Aan de overkant ligt het hertenkamp Koekamp. Via de Laan van Reagan en Gorbatsjov loop ik rechtdoor naar het Malieveld. Het is stralend mooi weer met een felle zon waardoor ik de skyline rond het Centraal Station niet kan fotograferen omdat ik recht in de zon kijk.

 

Malieveld

Ik loop langs het nog gesloten Paviljoen Malieveld. Ook op het Malieveld zelf is niets te doen. Het Malieveld is een groot grasveld van ongeveer 350 bij 200 meter. Het meest bekend is het Malieveld vanwege demonstraties, maar hier worden ook militaire parades, kermissen, festivals en evenementen gehouden.

Malieveld in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Via de Laan van Europa loop ik tot aan de splitsing met de Zuid-Hollandlaan. Eind van 2004 werden aan het eind van de Laan van Europa 25 koningslindes gepland. De reden was de uitbreiding van de Europese Unie met 10 lidstaten. Op de hoek staat het provinciehuis van de provincie Zuid-Holland. Op deze plek was vroeger een dierentuin. In de tuin van het provinciehuis staat een monument, dat herinnert aan de door de Duitsers bijeengedreven Hagenaars voor gedwongen tewerkstelling in de gebouwen van de dierentuin. Ik heb er niet opgelet omdat ik het niet opgeschreven had maar ik lees het als ik informatie zoek voor het schrijven van deze blog.

Ik loop een klein stukje terug loop via de Boorlaan om het Malieveld heen. Het opvallende bakstenen kantoorpand aan het eind van de Boorlaan aan de Zuid-Hollandlaan is het vroegere kantoor van de Esso. Het gebouw staat bekend als de Rode Olifant. Het gebouw is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. De naam Olifant komt vanwege het feit dat er een olifantenkop aan de voorkant van het gebouw schijnt te zijn.

De Rode Olifant in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Rosarium

Via de Jozef Israëlslaan kom ik uit bij het rosarium. In het groen op de Jozef Israëlstraat groeien en bloeien herfststijlrozen. Ik kom ze onderweg meer tegen. Het lijken net krokussen maar het zijn dus herfsttijlrozen.

Recht tegenover de ingang van het rosarium aan het eind van het grasveld staat een standbeeld van Koningin Emma uit 1934. Het monument is van zandsteen en bestaat uit een zittend beeld van de koningin-moeder tegen een vierkante achterwand. Op deze achterwand is een tekst gebeiteld. Het rosarium is ontworpen door de beroemde architect Berlage. Er bloeien mooie rozen. Het is er druk met rondhangende scholieren. Langs de grasvelden staan overal metalen bankjes en pergola’s.

Beeld van Koningin Emma in het rosarium in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Landgoed Arendsdorp/Oostduin

Vanuit het rosarium steek ik de Wassenaarseweg over en loop over het landgoed Arendsdorp/Oostduin. Oorspronkelijk waren dit twee aparte landgoederen, elk met een eigen geschiedenis. Halverwege de 19e eeuw zijn de landgoederen samengevoegd. Landgoed Arendsdorp/Oostduin is ongeveer 22 hectare groot. In 1586 kocht jonkheer Arend van Dorp dit stuk land met een boerenhoeve. Landgoed Oostduin bestaat uit moes- en siertuinen en enkele gebouwen die nu rijksmonumenten zijn, zoals het theehuis/de koepel, de brug, het toegangshek, de portierswoning en het tuinmanshuis ‘De Rietjes’. Ook is hier de scouting Stanley 55 gevestigd.

Landgoed Arendsdorp/Oostduin in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Shell gebouw

Ik loop het landgoed af en steek de Oostduinlaan over. Ik kom uit in de Carel van Bylandtlaan. De hele rechterkant wordt door twee panden gedomineerd. Het zijn panden van de Shell. Het gebouw is ontworpen door Berlage. Het wordt niet beschreven in de routebeschrijving maar het is een mooi gebouw.

Shell gebouw in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Ernaast staat het kantoor van Shell. Je herkent het direct, de vlaggen van de oliegigant hangen uit en logo in de ramen herkent iedereen.

Shell gebouw in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Ik loop om het gebouw heen via de Raamweg en de Groenhovenstraat. Halverwege staat ter hoogte van de Burnierstraat, een sculptuur van beeldhouwer/tekenaar Theo van der Nahmer. Het beeld heet Signalement en is in 1968 gemaakt.

Kunstwerk in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Aan het eind van de straat steek ik bij de Mobarak Moskee, de eerste moskee in Nederland uit 1955, aan de Oostduinlaan de weg over. Ter ere van het 50 jarig bestaan in 2006 werd een minaret gebouwd.

Moskee in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Woonwijk

Ik loop opnieuw via een deel van landgoed Arendsdorp/Oostduin.

Landgoed Arendsdorp/Oostduin in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Aan het eind van het pad loop ik het landgoed af. Via de Ridderlaan loop ik via pad langs het water. In de bomen is het een kabaal. Het is duidelijk dat hier halsbandparkieten zitten. Ik zie er een paar. Ze zijn door hun groene kleur moeilijk te spotten tussen de nog groene bladeren in de bomen.

Halsbandparkiet in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

Herfstsstijlroos in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Ik loop achter het ziekenhuis Bronovo langs. Veel is hier niet van te zien, want het groen onttrekt het gebouw aan het zicht.

De wandelroute gaat door een woonwijk. Veel is hier niet te zien. Mocht je geen eten of drinken bij je hebben, aan de Esther de Boer-van Rijklaan is een winkelcentrum met een supermarkt. Naast het winkelcentrum is de American Protestant Church gevestigd. Deze kerk stond als protestants expositiepaviljoen op de wereldtentoonstelling van Brussel. Na deze tentoonstelling werd de kerk in 1958 afgebroken en op deze locatie herbouwd.

 

Landgoed Duinbos

Ik kom weer uit op de Ruychrocklaan waar ik al eerder tijdens deze gelopen heb. Nu loop ik hier Landgoed Duinbos op. Een fantastisch wandelgebied met een grootte van twaalf hectare. Het gebied is ruim 200 jaar oud. Ik kom hier ontzettend veel paddenstoelen tegen. Aan het einde loop ik via een houten brug het volgende landgoed op. Dit is Landgoed Clingendael.

Landgoed Clingendael in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Landgoed Clingendael

Op het landgoed bezoek ik als eerste de oud-Hollandse Tuin. Voor ik de oud-Hollandse tuin in loop zie ik overal mooie paddenstoelen.

Door het mooie weer is het druk in de oud-Hollandse Tuin, te druk om mooie foto’s te maken. Overal lopen mensen en die wil ik juist niet in beeld hebben. Mooi zijn hier de terrastrappen en de tuin met een windwijzer in het midden en eromheen een patroon van buxushaagjes.

Oud Hollandse Tuin op Landgoed Clingendael in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Wellicht ken je de naam Clingendael. Zeker in deze tijd hoor en zie je de naam regelmatig voorbij komen, want op het landgoed is ook het bekende instituut Clingendael gevestigd. Dit is een Nederlands onderzoeksinstituut en denktank voor de bestudering van internationale betrekkingen. Regelmatig is er iemand van dit instituut te zien op televisie als het om de oorlog in Oekraïne gaat.

Instituut Clingendael in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Het landgoed Clingendael is het vroegere woonhuis van Marguérite barones van Brienen, bijgenaamd Freule Daisy. Zij liet na een bezoek aan Japan de Japanse tuin aanleggen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis bewoond door rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart. Er werden meerdere bunkers gebouwd.

Landgoed Clingendael in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Ik loop om het gebouw heen en via de mooie pergola brug loop ik naar de Japanse tuin. Voor mij het hoogtepunt van deze wandeling.

Landgoed Clingendael in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Japanse Tuin op Landgoed Clingendael

Ik heb deze wandeling door Benoordenhout in Den Haag expres nu gepland omdat de Japanse Tuin in deze route is opgenomen en de tuin op het moment dat ik deze wandeling half oktober loop, geopend is. Als deze blog verschijnt is de tuin alweer gesloten en moet je wachten tot het voorjaar van 2023 als er geen broedende sperwers roet in het eten gooien. Er zal in de toekomst nog een aparte blog over de Japanse Tuin verschijnen.

Japanse Tuin op Landgoed Clingendael in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Lees ook: De Japanse Tuin in Den Haag

 

Het is, waarschijnlijk vanwege het mooie weer en ook de herfstvakantie in een deel van Nederland, druk in de Japanse Tuin.

Ik wandel de paden langs varens, mossen, paddenstoelen en mooie bomen in herfsttooi, langs lantaarns van natuursteen, Boeddhabeelden en een houten paviljoen. De Japanse Tuin is niet groot, maar het is zo’n fotogenieke plek met zijn doorkijkjes, rode bruggetjes, ornamenten, beelden en bonsaibomen. De bruggetjes zijn rood omdat rood symbool staat voor vreugde en rood weert boze geesten af. Het houten paviljoen is gemaakt van bamboe en heeft een rieten dak. Het paviljoen staat aan de rand achterin de tuin. Vanaf het paviljoen heb je uitzicht op de tuin. Ga ook eens achter het paviljoen staan en kijk door het gat.

Japanse Tuin op Landgoed Clingendael in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

Japanse Tuin op Landgoed Clingendael in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

Japanse Tuin op Landgoed Clingendael in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

De Japanse Tuin is kwetsbaar. Dit is de reden dat de tuin slechts een paar weken per jaar open is. De tuin is in het voorjaar 4 weken open en in het najaar slechts 2 weken. Deze herfst was de Japanse Tuin open van 15 oktober tot en met 30 oktober 2022. De Japanse Tuin is open van 10.00-16.00 uur. In het voorjaar is de tuin geopend van 09.00-20.00 uur. De entree is gratis.

 

De entree van de Japanse Tuin is gratis.

 

Rolstoelers zijn toegestaan via een aparte ingang en moeten de rode route volgen. Honden, kinderwagens en buggy’s zijn niet toegestaan! Kinderwagens en buggy’s kun je op eigen risico bij de ingang plaatsen. Toen ik er was, stonden er een aantal bij een monument voor een in 2021 overleden vrijwilliger van de Japanse Tuin.

Wat een geweldige plek is deze Japanse Tuin, ik kom zeker een keer in het voorjaar terug.

Net buiten de Japanse Tuin is de Theeschenkerij. Het terras zit vol, wat wil je met dit mooie weer.

De Theeschenkerij op Landgoed Clingendael in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Direct na het bruggetje aan de waterkant is het druk. Wat blijkt, er groeien een aantal vliegenzwammen. Een eindje verderop staan nog een paar.

Vliegenzwam op Landgoed Clingendael in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Via Landgoed Oosterbeek

Landgoed Clingendael loopt over in Landgoed Oosterbeek. Landgoed Oosterbeek ontstond in de 17e eeuw. Ik loop om de vijver heen.

Landgoed Oosterbeek in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

De route gaat langs de eekhoorntjesbrug over de Benoordenhoutseweg. Een apart bouwwerk. Het volgende deel tot aan het Haagse Bos is niet interessant zo langs de drukke Benoordenhoutseweg. De route gaat langs de Amerikaanse ambassade. Ik steek de drukke Benoordenhoutseweg over en loop langs horecagelegenheid Chalet ten Bosch voorbij Residence Chateau Bleu. Hier duik ik het Haagse Bos in. Een geweldig stukje natuur in het drukke Den Haag.

 

Haagse Bos

Het Haagse Bos wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het Haagse Bos is al in de vroege middeleeuwen aangelegd als onderdeel van een woud dat zich uitstrekte van Den Haag tot Alkmaar. Het Malieveld en de Koekamp zijn ook onderdeel van het Haagse Bos. Ze worden door de Utrechtse Baan van het bos gescheiden. In de 80-jarige oorlog (1569-1646) kapten soldaten massaal hout in het Haagse Bos. Het hout werd gebruikt voor de aanleg van verdedigingswerken tegen de Spaanse aanvaller. In 1576 tekende Willem van Oranje de Acte van Redemptie, waarin werd vastgelegd dat het bos nooit mocht worden verkocht om te kappen. Rond 1600 werd een stadspark ingericht met maliebaan, wandelroute en afgeschermd dierenpark.

Haagse Bos in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Tijdens mijn wandeling loop ik langs het zwaar beveiligde Huis Ten Bosch, het woonpaleis van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima en hun dochters. Het valt op dat de beveiliging wel erg opgeschroefd is, want voor het toegangshek staan nu ook nog palen die eventuele kwaadwilligen met auto’s er niet doorlaten. Helaas moet het in deze tijd. Kroonprinses Amalia wordt zwaar beveiligd omdat ze bedreigd wordt. Achter de hekken lopen en staan zeker 6-8 mensen van de marechaussee. Het huis is in 1645 gebouwd door de Duitse gravin Amalia van Solms en haar echtgenoot Frederik Hendrik (de jongste zoon van Willem van Oranje). Het was hun zomerverblijf in het Haagse Bos. In 1743 werd ‘Huis in het Bos’ geschikt gemaakt voor permanente bewoning. In 1981 heeft Prinses Beatrix hier met haar gezin intrek genomen. En sinds 2019 wonen Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima hier.

Huis ten Bosch in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Ik loop verder door het Haagse Bos. Het is hier genieten want ook hier staan overal paddenstoelen, soms heel mooi in het licht van de bijna avondzon.

Paddenstoelen in het Haagse Bos in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Onderweg zie ik de eerste flat van Nederland, de Nirwana aan de Benoordenhoutseweg.

 

Richting Centraal Station

Mijn wandeling door het Haagse Bos eindigt bij een houten brug. Hier steek ik de weg over en volg de borden naar het centrum en het Centraal Station. Maar voor ik daar ben loop ik om de Koekamp, het hertenkamp, heen met aan mijn rechterzijde de Malieveld.

Vanaf de Laan van Reagan en Gorbatsjov loop ik langs de Koekamp. Nu heb ik een geweldig zicht op de gebouwen rondom het Centraal Station. Het licht is geweldig.

Skyline van Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Vanaf Den Haag Centraal Station reis ik via Leiden terug naar huis. Het was een mooie wandeling.

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Wandelroute

Deze wandelroute ‘Benoordenhout’ staat in de Wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag’ en op de website van op de website van Wandelzoekpagina. Sinds het voorjaar van 2021 heb ik tijdens elke wandeling het GPX-bestand gedownload. Mocht de routebeschrijving niet kloppen, kan ik terugvallen op mijn telefoon.

 

Wandelgids

Ik heb de Wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag’ niet, maar ken wel de serie Wandelen buiten de binnenstad van…. De wandelgids telt 192 pagina’s en is voor € 17,95 te koop via Bol.com of rechtstreeks bij de uitgever.

 

Afstand

De wandeling door Benoordenhout in Den Haag heeft een lengte van 12 kilometer.

 

Bereikbaarheid

Het begin- en eindpunt van deze wandeling is Den Haag Centraal Station.

Den Haag Centraal Station is vanuit Amsterdam, Rotterdam en Leiden goed bereikbaar.

Den Haag Centraal Station tijdens mijn wandeling door Benoordenhout

 

Horeca

In Den Haag kom je tijdens deze wandeling Benoordenhout langs verschillende horecagelegenheden, zoals Paviljoen Malieveld, bekend om de poffertjes, pannenkoeken  en oud-Hollandse wafels, de Theeschenkerij op Landgoed Clingendael bij de Japanse Tuin, Chalet ten Bosch aan de drukke Benoordenhoutseweg en er zijn veel horecagelegenheden rond het begin- en eindpunt van deze wandeling: Centraal Station van Den Haag.

 

Overnachten

In Den Haag zijn genoeg leuke hotels te vinden, zoals het 4* Babylon Hotel Den Haag en Boutique Hotel Ravioli Brothers rond Centraal Station en Appartementen Yokistay, Emma’s B&B en BizStay Park Central Apartments bij het Haagse Bos. Alle hotels en de prijzen via Booking.com.

In de omgeving van Den Haag kun je gebruik maken van natuurhuisjes, het zijn er niet veel en ook niet in de stad zelf maar bijv. in Leidschendam, Delft of Wassenaar. Na deze wandeling is het goed uitrusten en slapen in de natuur.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

 

Heb jij nog tips voor wandelingen in bijv. Den Haag? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling door Benoordenhout in Den Haag langs het Malieveld, over de landgoederen Arendsdorp/Oostduin, Clingendael met de Oud-Hollandse en Japanse Tuin, Landgoed Oosterbeek en het Haagse Bos. Wandel je mee? #benoordenhout #denhaag #wandelen #japansetuin #landgoederen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling door Benoordenhout in Den Haag langs het Malieveld, over de landgoederen Arendsdorp/Oostduin, Clingendael met de Oud-Hollandse en Japanse Tuin, Landgoed Oosterbeek en het Haagse Bos. Wandel je mee? #benoordenhout #denhaag #wandelen #japansetuin #landgoederen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling door Benoordenhout in Den Haag langs het Malieveld, over de landgoederen Arendsdorp/Oostduin, Clingendael met de Oud-Hollandse en Japanse Tuin, Landgoed Oosterbeek en het Haagse Bos. Wandel je mee? #benoordenhout #denhaag #wandelen #japansetuin #landgoederen #jtravel #jtravelblog

Ik maakte een wandeling door Benoordenhout in Den Haag langs het Malieveld, over de landgoederen Arendsdorp/Oostduin, Clingendael met de Oud-Hollandse en Japanse Tuin, Landgoed Oosterbeek en het Haagse Bos. Wandel je mee? #benoordenhout #denhaag #wandelen #japansetuin #landgoederen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling door Benoordenhout in Den Haag langs het Malieveld, over de landgoederen Arendsdorp/Oostduin, Clingendael met de Oud-Hollandse en Japanse Tuin, Landgoed Oosterbeek en het Haagse Bos. Wandel je mee? #benoordenhout #denhaag #wandelen #japansetuin #landgoederen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling door Benoordenhout in Den Haag langs het Malieveld, over de landgoederen Arendsdorp/Oostduin, Clingendael met de Oud-Hollandse en Japanse Tuin, Landgoed Oosterbeek en het Haagse Bos. Wandel je mee? #benoordenhout #denhaag #wandelen #japansetuin #landgoederen #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com