Wandeling in havenstad IJmuiden

Vuurtoren Hoge Licht tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Ik maakte een wandeling in havenstad IJmuiden. Ik wandelde een stuk langs het Noordzeekanaal met alle bedrijvigheid van dien, door de havens, de vuurtorens, de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en langs het strand, waar ik door de opstekende wind gezandstraald werd. Alles over deze wandeling in havenstad IJmuiden lees je in deze blog.
Deze wandeling is te vinden in de net uitgekomen wandelgids van Gegarandeerd Onregelmatig: ‘Wandelen in havensteden’. Ik woon niet ver van IJmuiden en met de bus ben ik er in iets meer dan een uur. Ik heb een paar jaar geleden ook een wandeling in de duinen van IJmuiden gemaakt. Het centrale thema tijdens deze wandeling is het Noordzeekanaal. Bijna alles wat ik tijdens deze wandeling zie, zoals de sluizen, de ontwikkeling van IJmuiden als woonplaats, de havens, de visserij, de hoogovens, de Atlantikwall, het IJmuiderstrand, zou er niet zijn geweest als het Noordzeekanaal niet was aangelegd. Dit gebeurde in de tweede helft van de 19e eeuw.

 

IJmuiden

IJmuiden is een havenstad en ligt in de gemeente Velsen in de provincie Noord-Holland.

In de havenmond van IJmuiden ligt het Forteiland. Dit eiland is onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

IJmuiden ligt aan het Noordzeekanaal en is na Rotterdam en Amsterdam, de derde haven van Nederland. IJmuiden is de grootste vissershaven van Nederland. IJmuiden heeft in totaal vier havens. Toeristen komen vooral naar IJmuiden voor het grote strand en de veerboot van DFDS Seaways die vanuit de vissershaven naar Newcastle (Verenigd Koninkrijk) vaart. Vanaf het Kennemerstrand, het strand van IJmuiden, zie je grote schepen het Noordzeekanaal opvaren.

Noordzeekanaal tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Wat vind je in IJmuiden: een jachthaven, twee vuurtorens, brede stranden, enorme sluizen, een visafslag en de altijd rokende hoogovens van Tata Steel.

Het graven van het Noordzeekanaal is in 1865 begonnen. Dit gebeurde toen nog met kop en kruiwagen, dat is nu niet meer voor te stellen. Het Noordzeekanaal werd in 1876 geopend door Koning Willem III. Bij de huidige Zuidersluis werden de eerste woningen van IJmuiden gebouwd. In de 19e eeuw werd ook de spoorlijn naar de sluis aangelegd en werd de vissershaven gegraven. Deze vissershaven had een directe verbinding met de Noordzee. De Haringhaven was in 1918 gereed.

Aan de overkant van het Noordzeekanaal werd Hoogovens gebouwd. Hier werd vanaf 1923 geproduceerd. Tijdens de eerste kilometers van deze wandeling in havenstad IJmuiden zie je aan de overkant de rookpluimen en fabrieken van het huidige Tata Steel.

Aan het begin van het Noordzeekanaal ligt de ‘Zeesluis IJmuiden’ die in 2022 gereed kwam.

IJmuiden is in de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden gebombardeerd en de Duitsers sloopten IJmuiden voor de aanleg van de Atlantikwall. Je ziet in de duinen van IJmuiden nog een aantal bunkers uit die tijd.

 

Wandeling door havenstad IJmuiden

Deze wandelroute start bij het Pontplein, waar het veer naar Beverwijk en de Hoogovens aankomt en vertrekt. In een paar minuten ben je aan de overkant. De route gaat langs de oude spoorlijn, met spectaculair uitzicht op het Noordzeekanaal en de Hoogovens naar de oude kern van IJmuiden en het sluizencomplex. Op het Sluisplein heb ik uitzicht op het zeegat en het Forteiland en doorkruis ik het gebied rond en tussen de Vissershaven en de Haringhaven en bestijg ik het Seinpostduin met rondom uitzicht op de zee en de havens. Door de duinen loop ik via het Bunkerpad, langs indrukwekkende resten van de Duitse Atlantikwall naar de IJmuiderslag en over het strand terug naar IJmuiden aan Zee.

 

Pont

Vanaf de bushalte Briniostraat loop ik in een paar minuten naar het beginpunt: het Pontplein. Ik ga even gek doen, want ik neem de pont naar de overkant en met dezelfde pont maak ik ook weer de oversteek naar Velsen-Zuid. Op mijn YouTubekanaal zie je een filmpje van de heenreis. De pont is voor voetgangers, fietsers en scooterrijders gratis. Overig verkeer moet betalen voor de oversteek. Na dit voor mij gratis rondje Noordzeekanaal begin ik aan mijn 12 kilometer wandeling.

Pont naar Velsen-Noord tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

Vanaf de pont tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Langs het Noordzeekanaal

Als ik weer aan de goede kant sta en de pont achter me ligt, sla ik rechtsaf en steek de weg over richting een viaduct. Voor het viaduct bij de banken loop ik naar rechts en loop aan de linkerkant de trap op. Dit is de oude spoordijk. In 1998 reed hier de laatste trein. In 2014 werd de rails verwijderd en opgevuld met grindverharding. Je ziet nog wel resten zoals spoorrails. Ik volg ruim twee kilometer lang het pad over het oude spoorwegtracé. Het uitzicht aan de rechterkant is fantastisch. Dit zijn het Noordzeekanaal en de hoogovens van Tata Steel.

TataSteel tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Tussen het spoorpad en het Noordzeekanaal loopt een hele drukke doorgaande weg, de Kanaaldijk. De andere kant is een woonwijk en niets bijzonders. Langs het spoorpad staan een aantal informatiepanelen die de moeite van het lezen waard zijn. Ze gaan over de historie van het spoor.

Informatiepaneel langs het Spoorpad tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Onderweg passeer ik een oude spoorhalte.

Spoorpad tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Na 1,5 kilometer buigt het spoorpad naar links van het kanaal af richting een viaduct. Dit is de Julianabrug. Net voor het viaduct loop ik aan de linkerkant de trap op. Boven sla ik rechtsaf en steek ik het viaduct over. Aan de overkant van het viaduct sla ik linksaf de Koningin Wilhelminakade op. De Wilhelminakade ligt hoger. Dit komt omdat de straat uitkijkt op het spoorwegemplacement. Nu zijn het moderne bedrijfspanden met voornamelijk bedrijven in de visindustrie. De trap die ik net opgelopen ben, liep naar het in 1995 gesloopte station. Dit deel vond ik niet interessant. Bij het gesloten café Bellevue loop ik rechtdoor de Adrianastraat in. Via de Oranjestraat loop ik door Oud IJmuiden naar de oudste sluis van het grote sluizencomplex.

 

Sluisplein

Bij het Sluisplein gaat op het moment dat ik er loop net de Zuidersluis open. Vanaf de Noordzee komt een enorm jacht binnenvaren.

Jacht in de Zuidersluis tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

De Zuidersluis is een draaisluis. De Zuidersluis was de eerste en oudste sluis van IJmuiden.

De Zuidersluis tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

De sluis bestaat uit twee sluiskolken: de kleine en de grote sluis. Deze sluizen werden in 1876 in gebruik genomen. De gebouwen zijn dienstwoningen en het havenkantoortje.

Gebouw bij de Zuidersluis tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Eenmaal in de sluis duurt het lang voor het jacht verder gaat. Ik blijf er niet op wachten. Ik loop verder langs het water en loop langs de poort van DFDS North Sea Ferries tot het puntje van het Sluisplein. Het Sluisplein biedt uitzicht op de ingangen van de havens en de ingang van het Noordzeekanaal. Hier staat ook het Vissersmonument uit 1955 voor de omgekomen vissers uit IJmuiden.

Vissersmonument tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Ik kijk uit op het Forteiland, een fort uit 1888 en onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort lag in het verleden aan de noordkant van de monding van het Noordzeekanaal maar door de verbreding van het kanaal is het fort deels gesloopt en werd het een eiland. Het fort werd gebruikt als opslagplaats voor munitie.

Het Forteiland tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

In 1941 bouwden de Duitsers de Atlantikwall. Dit om een eventuele invasie vanuit Engeland af te kunnen slaan. Door de strategische positie van dit fort werd het fort met zwaar geschut uitgerust. Dat geschut kon de 62 kilo zware granaten maar liefst 27 kilometer wegschieten. Het fort werd beveiligd met prikkeldraadversperringen, mijnenvelden, granaatwerpers en mitrailleurnesten. In totaal werden op het eiland 37 bunkers gebouwd. In de kuststrook werden ook nog tientallen bunkers gebouwd. In 1944 bombardeerden 350 vliegtuigen IJmuiden, maar de stelling op en rond het Forteiland werd amper beschadigd.

 

Havengebied

Na een tijdje aan het einde van het Sluisplein rond te hebben gekeken loop ik langs DFDS Seaways en de Vissershaven naar de Halkade. Ik steek de parkeerplaats van DFDS over en loop tussen het gebouw van Havenbedrijf IJmuiden en de witte loods door naar het water. Hier liggen een aantal vissersboten.

Vissersnetten tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Links staan grote letters IJMUIDEN. Ik loop over de kade naar de kop van de haven. Ik neem hier op de kop een lunchpauze. Wat een mooi uitzicht heb ik hier.

Kop van de haven tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Na de lunch loop ik om de kop van de haven en het KNRM-gebouw heen. Links staat de IJmuidense watertoren. Aan de andere kant loop ik via de Trawlerkade, langs de haven terug. Dit is het schiereiland tussen de Vissershaven en de Haringhaven. Hier geniet ik van de oude havenarchitectuur en de vissersboten.

Vissersboot tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

Boot van DFDS Seaways tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Ik loop de Trawlerkade uit tot aan het hek waardoor ik niet verder kan. Ik sla linksaf de Beugstraat in. De Beugstraat komt uit op de Middenhavenstraat. Ik kijk en loop naar rechts, hier staat de vuurtoren, het Hoge Licht. Tijdens deze wandeling heb ik bijna altijd wel deze vuurtoren en ook de kleinere vuurtoren Lage Licht in het zicht. Het Hoge Licht en het Lage Licht leidden de schepen naar de monding van het Noordzeekanaal. Deze beide vuurtorens zijn ontworpen door Quirinius Harder en werden in 1878 in gebruik genomen. Bij de beide vuurtorens staan nog voormalige dienstwoningen.

Vuurtoren Hoge Licht tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Na het maken van de foto’s loop ik de andere kant op en via de 3e Havenstraat kom ik uit op de Industriestraat en via de 1e Industriedwarsstraat loop ik naar de Haringhaven.

Ik loop weer om de kop van de haven en loop langs het water terug. Bij de Kotterkade neem ik de parallelweg omdat je hier niet langs de vissersboten kunt lopen.

De haven tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Ik loop door tot aan de witte loods en sla hier linksaf en rechtsaf en kom uit op de Strandweg. Op dit saaie stukje industrieterrein zijn veel visverwerkingsbedrijven gevestigd. Na 300 meter zie ik aan de linkerkant Visrokerij Smeding aan de Rondweg. Ik sla deze weg in, maar ik zou ook rechtdoor kunnen lopen want een eindje verderop kom ik weer op de Strandweg uit. Maar ik volg de route omdat ik lees dat er uitzicht is op de bunker. Deze bunker is 100×250 meter groot en 18 meter hoog. Deze bunker werd in 1943 tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse marine gebouwd. Het is de grootste bunker van Nederland.Het is een Schnellbootbunker die plaats bood aan 14 Schnellboten en 4 reparatiedokken.

Bunker tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Op de terugweg loop ik langs een kleine scheepswerf. Veel is er niet te zien omdat het hek is afgesloten. Ik loop verder langs de Strandweg.

 

Seinpostduin

De route gaat verder naar de Seinpostweg. Rechts is het Cebo-terrein (verwerker van industriële mineralen). Tegenover de ingang van het terrein loopt aan de linkerkant een tegelpad naar boven. Ik kom uit bij een straatje met oude woningen die er vervallen uit zien en nodig aan renovatie toe zijn, zo lijkt het. Verdwalen kun je hier niet, want het pad loopt rond. Hier staat naast de paar woningen een controlepost, een spottersplek en de vuurtoren Lage Licht.

Vuurtoren Lage Licht tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Het duin heet Seinpostduin. Ik heb een prachtig uitzicht vanaf de spottersplek naar het Forteiland, de ingang van het Noordzeekanaal, sluizen, de zee en de grote Schnellbootbunker.

Het Forteiland tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Op het Seinpostduin werd in 1877 een seinpost geplaatst om de schepen de haven in te loodsen. Dit is later vervangen door het Haven Operatie Centrum. De dienstwoningen om de vuurtoren zijn in 1906 gebouwd. De vuurtorens ‘Lage Licht’ en ‘Hoge Licht’ leidden de schepen naar de monding van het Noordzeekanaal. Deze beide vuurtorens zijn ontworpen door Quirinius Harder en werden in 1878 in gebruik genomen.

De weg loopt hier naar beneden en ik loop langs De IJmond Brasserie & Restaurant en de gedenknaald buiten de vangrail via het voetpad naar beneden. Weer beneden aangekomen loop ik een stukje dezelfde weg als op de heenreis.

Gedenknaald tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Bunkers

Bij de Zeehavenweg loop ik langs het hek over het terrein van het Bunkermuseum. Het Bunkermuseum is gesloten. Het Bunkermuseum is elke eerste en derde zondag van de maand van april t/m augustus geopend. De entree bedraagt € 8,– per persoon. Ik loop langs een aantal bunkers en een kanon tot aan de Badweg.

Bunkermuseum tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Ik sla rechtsaf en na ongeveer 150 meter steek ik de straat over. Aan het begin van het Bunkerpad staat een fietsenrek. De ingang kun je bijna niet missen.

Langs het Bunkerpad staan een aantal goed bewaarde, maar helaas vol met graffiti gespoten bunkers. Een paar van deze bunkers zijn ook van binnen te bekijken. Ik ben hier tijdens mijn wandeling in de duinen van IJmuiden ook langs gelopen maar toen ben ik niet zoals nu wel doorgelopen tot aan het appartementencomplex IJmuiderslag. Langs het laatste stuk van het Bunkerpad staan geen bunkers meer, nog een paar resten maar veel bijzonders is het niet. Wat wel opvalt is dat het allemaal is vol gespoten met graffiti en overal afval, zoals blikjes, flesjes, plastic e.d. ligt. Jammer dat het niet beter onderhouden en opgeruimd wordt.

Een bunker tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

Een bunker tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

Een bunker tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

Bunkerpad tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Vanaf het duin heb ik een mooi uitzicht over het Kennemermeer. Ik merk hier al dat de wind opsteekt.

Kennemermeer tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Strand

Bij appartementencomplex IJmuiderslag neem ik de trap naar beneden. Vanaf de trap heb ik een mooi uitzicht over het gebied zo door heen ga lopen.

Zeewindepad tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Ik volg het Zeewindepad tot aan het strand. Het is steeds harder gaan waaien en bij aankomst op het strand waait het zo hard dat het onverantwoord is om foto’s te blijven maken met mijn fotocamera. Ik word hier gezandstraald.

De foto’s op het strand en van de vele strandhuisjes heb ik gemaakt met mijn telefoon. Het is best druk langs het strand en langs de waterkant. Niet met wandelaars maar met windsurfers en kitesurfers. Daarvoor hen staat er een ideale wind. Mij waait het veel te hard. Aan het eind van mijn wandeling vind ik dan ook overal zand. Ik eet zelfs zand.

Strandhuisjes tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

Het strand tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Het Kennemerstrand is na 1967 ontstaan. De pieren van het Noordzeekanaal werden toen verlengd.

Bij de strandopgang Kennemerstrand loop ik van het strand af naar de bushalte aan de Badweg. Ik zie dat ik niet lang hoef te wachten op buslijn 382. Nadeel van deze buslijn is dat de bus in dit stukje naar het strand maar 1x per uur rijdt. Buslijn 382 rijdt veel vaker maar begint en eindigt op de Dennekoplaan. 1x per uur rijdt de bus door naar het strand.

Ik heb nog net even tijd om een paar foto’s te maken van de jachthaven.

Jachthaven tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Met de bus reis ik naar de Dennekoplaan. Hier stap ik over op buslijn 385 naar Station Haarlem, vanwaar ik verder reis naar huis. Het was een mooie wandeling.

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Wandelroute

Deze wandelroute ‘Wandeling in havenstad IJmuiden’ staat in de Wandelgids ‘Wandelen in havensteden’ en op de website van op de website van Wandelzoekpagina. Sinds het voorjaar van 2021 heb ik tijdens elke wandeling het GPX-bestand gedownload. Mocht de routebeschrijving niet kloppen, kan ik terugvallen op mijn telefoon.

 

Wandelgids

De wandelgids ‘Wandelen in havensteden’ is een aanrader. De wandelgids telt 160 pagina’s en is voor € 17,95 te koop via Bol.com of rechtstreeks bij de uitgever.

 

Afstand

De wandelroute Wandeling in havenstad IJmuiden heeft een lengte van 12 kilometer.

 

Bereikbaarheid

Het beginpunt van deze wandeling is de pont in Velsen Zuid. Het eindpunt is de bushalte aan de Badweg in IJmuiden aan Zee.

  • Bus:
    Buslijn 385 van Connexxion rijdt vanuit Haarlem naar Velsen, halte Briniostraat. Vanaf deze straat is het ongeveer 5 minuten lopen naar het beginpunt van de route op het Pontplein. Ook buslijn 382 van Connexxion stopt vlakbij het Pontplein, aan de De Noostraat.
    Het eindpunt van deze wandeling door de havenstad IJmuiden is de bushalte IJmuiden aan Zee. Dit is ook het eind- en beginpunt van buslijn 382 van Connexxion. Deze bus gaat slechts 1x per uur. Reis je verder dan kun je bij de bushalte Dennekoplaan of Zeewijkplein overstappen vanuit buslijn 382 naar buslijn 385 naar Haarlem Station.
  • Auto:
    Kom je met de auto, dan kun je je auto parkeren bij de pont. Je zult aan het eind met de bus (buslijn 382) terug moeten reizen naar het Pontplein.

 

Horeca

Onderweg kom je in de havens en aan het strand van IJmuiden langs veel horecagelegenheden. Naast de pont in Velsen is ook een horecazaak gevestigd. Een goed begin van je wandeling met een heerlijk kopje koffie. In de havens zijn het voornamelijk visrestaurants en lunchrooms. Bij de kleine vuurtoren is ook een leuk restaurant. Langs het strand zijn een paar strandtenten. Bij de strandtenten was er weinig leven in de brouwerij. Ik denk dat het in de zomer en met mooi weer wel anders is. Dat het er uitgestorven was, had denk ik met het weer te maken, want het waaide die middag heel stevig. Ik werd op het strand gezandstraald.

Strandtent tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden

 

Overnachten

Er zijn meerdere overnachtingsmogelijkheden in IJmuiden. Alle hotels en de prijzen via Booking.com.

Ook in IJmuiden en omgeving kun je gebruik maken van natuurhuisjes. Na deze wandeling is het goed uitrusten en slapen in de natuur.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

 

Heb jij wel eens een wandeling uit één van de wandelgidsen van Gegarandeerd Onregelmatig gemaakt? Zo ja, waar was dat en kan je het aanbevelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer wandelingen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling in havenstad IJmuiden. Een wandeling langs het Noordzeekanaal, door de havens, langs bunkers en over het strand. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #ijmuiden #noordzeekanaal #haven #strand #bunkers #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling in havenstad IJmuiden. Een wandeling langs het Noordzeekanaal, door de havens, langs bunkers en over het strand. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #ijmuiden #noordzeekanaal #haven #strand #bunkers #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling in havenstad IJmuiden. Een wandeling langs het Noordzeekanaal, door de havens, langs bunkers en over het strand. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #ijmuiden #noordzeekanaal #haven #strand #bunkers #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Ik maakte een wandeling in havenstad IJmuiden. Een wandeling langs het Noordzeekanaal, door de havens, langs bunkers en over het strand. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #ijmuiden #noordzeekanaal #haven #strand #bunkers #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling in havenstad IJmuiden. Een wandeling langs het Noordzeekanaal, door de havens, langs bunkers en over het strand. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #ijmuiden #noordzeekanaal #haven #strand #bunkers #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling in havenstad IJmuiden. Een wandeling langs het Noordzeekanaal, door de havens, langs bunkers en over het strand. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #ijmuiden #noordzeekanaal #haven #strand #bunkers #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com