Wandelnetwerk Amstelland : het Fortenpad

Fort aan de Drecht tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland

 

Ik maakte de wandeling via het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland op een mooie zonnige dag aan het begin van de herfst. Een wandelroute van 8 kilometer langs een paar forten rond Uithoorn die onderdeel uitmaken van de Stelling van Amsterdam.
De wandelroute begint bij TOP Fort aan de Drecht, Grevelingen 30 in Uithoorn bij punt 21. Ik ben mijn wandeling begonnen bij punt 25, dit omdat ik met de bus naar Uithoorn reisde en dit punt het dichtstbijzijnde startpunt is. Je kunt deze wandeling op elk punt beginnen en ook in tegenovergestelde richting lopen. Wandel je mee langs het Fortenpad in Uithoorn en De Kwakel?

Het Fortenpad loopt vanaf Fort aan de Drecht langs de oevers van het Amstel-Drechtkanaal naar Vrouwenakker. Vervolgens loop je langs een drukke weg naar Fort bij De Kwakel. Dit fort kwam in 1897 gereed. Vanuit De Kwakel loop je via de Vuurlijn, een grasdijk die ook deel uitmaakte van de verdedigingslinie terug naar het beginpunt.

 

Wandelnetwerk Amstelland

Sinds 25 maart 2021 is het Wandelnetwerk Amstelland officieel geopend. Het wandelnetwerk ligt langs de zuidkant van de provincie Noord-Holland. Wandelnetwerk Amstelland is ruim 300 kilometer wandelplezier onder Amsterdam. Alle wandelingen zijn online te vinden op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland.

Wandelnetwerk Amstelland verbindt bestaande ommetjes en langere wandeltrajecten tot één groot wandelgebied. De wandelroutes liggen tussen Diemen, Aalsmeer, Amsterdam, Amstelveen, Ouder-Amstel en Uithoorn. Alle routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met duurzame routepaaltjes voorzien van een herkenbaar logo, gekleurde pijlen en keuzepuntnummers. De ontwerper van deze wandelregio is de bekende routemaker Rutger Burgers. De routes bieden exclusieve wandelpaden, vergezichten met kerkjes en molens langs de slingerende Amstel, parken, heemtuinen, pittoreske dorpjes en stille boerenlandpaden met wuivende rietkragen langs slootjes en meren.

Wandelnetwerk Amstelland sluit aan op de wandelnetwerken van de provincies Utrecht en Zuid-Holland. Ook de langeafstandsroute door Noord-Holland, het Noord-Hollandpad, loopt voor een deel via het Wandelnetwerk Amstelland.

Wandelnetwerk Noord-Holland heeft een wandel-app ontwikkeld met alle routes van het wandelnetwerk incl. de wandelroutes van Wandelnetwerk Amstelland. Deze gratis app kun je downloaden in de App Store en in PlayStore. Wat mij opvalt in deze app is dat er geen mogelijkheid is om vanuit de app de GPS-track te downloaden. Het downloaden kan wel als je de website van Wandelnetwerk Noord-Holland opent en via de oranje button opslaan kiest voor GPS. Sinds het voorjaar van 2021 heb ik tijdens elke wandeling het GPX-bestand gedownload. Mocht de route onderweg slecht aangegeven worden, kan ik terugvallen op mijn telefoon. Ik heb hem dit keer niet nodig gehad, omdat de route onderweg via de blauwe pijlen op de routepaaltjes prima aangegeven stond.

Wandelnetwerk Noord-Holland wordt beheerd door Recreatie Noord-Holland en Recreatieschap West-Friesland en in samenwerking met verschillende terreinbeheerders. De wandelingen gaan via onverharde paden. Je loopt over grasdijken of dwars door de weilanden. Soms staat er vee. Ik loop wel even om als het kan. Het kan zijn dat je hekken met overstappen of klaphekken tegenkomt of een sloot via een bruggetje moet oversteken. Dit is de charme van dit soort wandelingen. Ook tijdens deze wandeling. Ik denk deze wandeling 50% verhard en 50% onverhard is. Voor mij had het deel tussen Fort aan de Drecht en Vrouwenakker en naar Fort bij De Kwakel anders mogen lopen, want dit was een saai stuk over een fietspad langs weilanden. Ik heb niet veel van de Amstel gezien, omdat de weg te druk was met verkeer om veilig aan de waterkant te lopen. Het fietspad was afgescheiden van de grote weg. Het stuk van Vrouwenakker naar Fort bij De Kwakel was niet prettig om te lopen, dit omdat hier geen afscheiding was met de rest van het verkeer.

Routepaaltje tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland Routepaaltje

 

Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie van 135 kilometer. Deze verdedigingslinie werd tussen 1880 en 1914 aangelegd. De opzet was dat de regering, de koning(in) en het leger zich binnen deze ring konden terugtrekken als er een aanval op Nederland was ingezet. De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingsring rond Amsterdam die grotendeels tussen 1881 en 1914 is gebouwd. De Stelling van Amsterdam bestaat uit 42 forten. Daarnaast bestaat de Stelling uit 4 batterijen, 1 kasteelvesting, 2 vestingsteden, dijken en sluizen. Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Op deze fortenpadwandeling loop ik langs twee forten die onderdeel zijn van de Stelling van Amsterdam: Fort bij De Kwakel en Fort aan de Drecht. Bij Uithoorn ligt ook een fort, maar deze ligt uit de route van deze wandeling en heb ik niet bezocht.

Fort aan de Drecht tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland Fort aan de Drecht

Fort bij De Kwakel tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland Fort bij De Kwakel

 

Lees meer: Stelling van Amsterdam

 

Het Fortenpad

Ik liep het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland, het ommetje van de maand april 2021 op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland. In het Ommetje van de maand nemen wandelverslaggevers je mee over de mooiste wandelroutes van Noord-Holland.

Knooppunt 35 tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland Knooppunt 35

 

Het Zijdelmeer

Zoals gezegd begin ik mijn wandeling langs het Fortenpad bij knooppunt 29, bij het Zijdelmeer. Het Zijdelmeer heeft een oppervlakte van 60 hectare. Het meer is één van de oudste veenwateren in Hollands laagveen die vroeger in open verbinding met de Amstel stond. De noordoever van het meer wordt aangeduid als ‘Zijdelse Zomp’ en bestaat uit broekbos, ruigte en rietland. Hier kom allerlei zeldzame planten voor. Ook leven hier veel vogelsoorten.

Ik loop het bruggetje over en loop onverhard langs het water van het meer.

Het bruggetje bij knooppunt 29 tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland Het bruggetje bij knooppunt 29

 

Het is ruig en er staat veel riet, waardoor het water niet goed te zien is. Het riet onttrekt wel de huizen aan de waterkant uit het zicht. Aan de andere kant van het water grazen de schapen en koeien.

Een onverhard pad bij het Zijdelmeer tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland Een onverhard pad bij het Zijdelmeer

 

Aan het eind van dit pad staat het tweede knooppunt, nr. 27. Dit deel gaat ook weer onverhard tussen hoge rietkragen door. Het Fortenpad kruist onderweg het Waterliniepad, een lange afstandswandeling langs de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, van Edam tot Muiden tot Werkendam aan de Biesbosch, een wandelpad van 350 kilometer lengte.

Een onverhard pad tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland Een onverhard pad

 

Voor ik bij Fort aan de Drecht aankom loop ik een klein stukje door een woonwijk. Het pad is inmiddels verhard.

 

Fort aan de Drecht

Fort aan de Drecht is het officiële beginpunt van het Fortenpad. De TOP bevat interessante informatie over de omgeving, het fort en de wandelmogelijkheden. Ik ben bij knooppunt 21. De poort staat open. Ik loop het terrein op. Er is hier geen mens te bekennen. Later spreek ik nog met de eigenaar van Wijngenootschap Vinocerf. Hij is druk bezig met het voorbereiden van een bruiloft, vermoed ik. Hij vertelt me ook dat als ik naar de andere kant van het fort loop, daar een houten hek is, dat geopend kan worden en dat je zo aan de achterkant van het fort uitkomt. Daar zouden vogels te zien moeten zijn. Ik ben er heen gelopen, maar heb er geen bijzondere vogels gezien, alleen een paar opvliegende houtduiven. Het Fort aan de Drecht moest er in oorlogstijd voor zorgen dat de vijand de inmiddels verdwenen damsluis in de Drecht niet kon bezetten en zo het peil van de onderwaterzettingen niet kon verlagen. Het fort had de beschikking over vier kanonnen. Het Fort aan de Drecht is nu bedrijvencentrum met een Pannenkoekenrestaurant, Magenta Projects, wijngenootschap Vinocerf, evenementenbureau Drechtfort en reclamestudio Rijk gevestigd. Het fort is in 2000 gerestaureerd. Na mijn bezoekje aan het fort, dat ik helaas niet van binnen heb bekeken, loop ik verder.

Fort aan de Drecht tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland

Fort aan de Drecht tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland Fort aan de Drecht

 

Aan het eind van de weg net voor de Amstel is het volgende knooppunt, nr. 22.

 

De lange, saaie weg naar Vrouwenakker

Vanaf knooppunt 22 wordt het saai. De Amsteldijk loopt langs de Amstel naar Vrouwenakker. Ik loop langs weilanden met af en toe koeien, maar verder is er niet veel te beleven op dit stuk. Ik loop op het afgescheiden, verharde fietspad. Aan de overkant van de redelijk drukke weg loopt het Amstel-Drechtkanaal, de verbinding van de rivier Drecht en het Aarkanaal met de Amstel.

Een bruggetje bij de Amsteldijk-Zuid tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland

Het fietspad langs de Amsteldijk-Zuid tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland

Een koe in het weiland langs de Amsteldijk-Zuid tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland Amsteldijk-Zuid

 

Net voor knooppunt 35 steek ik de weg over voor een foto van de brug over Amstel, maar helaas was het te druk en te gevaarlijk om langs de waterkant te lopen en daar bijv. bootjes te kijken. Er loopt een fietspad, maar dat fietspad is onderdeel van de weg.

De brug bij Vrouwenakker tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland De brug bij Vrouwenakker

 

De Kwakel

Vanuit Vrouwenakker loop ik langs een drukke Drechtdijk, een weg die niet berekend is op wandelaars, want hier is geen apart wandelpad of stoep. Ik deel de drukke weg met fietsers, auto’s die in mijn ogen veel te hard rijden, bussen, scooters en al het andere verkeer. Ik moet dan ook af en toe in de berm gaan staan of op één van de vele bruggetjes voor huizen om niet van de sokken gereden te worden.

Een huis aan de Drechtdijk in De Kwakel tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland Een huis aan de Drechtdijk in De Kwakel

Een blauwe reiger op de schoorsteen van een huis in De Kwakel tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland Een blauwe reiger op de schoorsteen van een huis aan de Drechtdijk in De Kwakel

 

Sinds 1576 maakt De Kwakel deel uit van de gemeente Uithoorn. Het dorp telt 4.480 inwoners. De meeste huizen langs de Drechtdijk worden omringd door water. Veel huizen hebben een privé bruggetje. Echt genieten kan ik niet van dit deel van het Fortenpad omdat het simpelweg te druk is en ik me hier niet veilig voel. Maar dat wat ik zie, ziet er gezellig uit (het verkeer even wegdenkend). Er staat mooie huizen en het zal ongetwijfeld een mooie plek zijn om te wonen. Maar ik ben blij dat ik de afslag naar Fort bij de Kwakel kan nemen en deze verharde weg achter me kan laten.

 

Fort bij de Kwakel

Via een grindpad langs een aantal huizen loop ik naar het Fort bij de Kwakel. Het hek staat open maar verder is er niets en niemand te zien. Op de toegangsbrug staat een tafel. De reden? Ik zie nergens dat het fort gesloten is of dat ik het terrein in niet op mag lopen. Op de toegangsbrug stond wel een oranje pion, maar op het grindpad waren ook werkzaamheden, dat is de reden dat die pion daar staat, was mijn gedachte. Het fort ziet er niet geweldig uit, slecht onderhouden, rondom veel onkruid en vol spinnenwebben.

Het Fort bij De Kwakel is gebouwd in 1906 als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is sinds 1972 particulier bezit. In het Fort zou een horecagelegenheid gevestigd zijn, maar met uitzondering van een klein terras en een bord van ingang boven een deur en een reclamebord van Heineken ziet het er erg verlaten, ongezellig en gesloten uit. Het doel van het Fort bij De Kwakel was om het oostelijke deel van de ringdijk van de Zuiderlegmeerpolder en het riviertje de Kleine Drecht te verdedigen. De troepen uit Vrouwenakker kregen, als ze zich terug zouden moeten trekken, dekking.

Fort bij De Kwakel tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland

Fort bij De Kwakel tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland

Fort bij De Kwakel tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland Fort bij De Kwakel

 

Ik loop hier een rondje en loop via een andere brug het terrein van het fort af.

Een brug bij Fort bij De Kwakel tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland Een brug bij Fort bij De Kwakel

 

De route gaat via de Ringdijk langs het water naar knooppunt 33. Hier steek ik een bruggetje over. Ik kom uit bij de Vuurlijn.

Een brug bij de Vuurlijn tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland Een brug bij de Vuurlijn

 

De Vuurlijn

De Vuurlijn is een grasdijk waar de route van dit Fortenpad over heen loopt. Het is een onverhard pad. De meeste wandelaars lopen beneden langs de weg. Ik loop onverhard over de Vuurlijn. Ook de Vuurlijn maakte deel uit van de verdedigingslinie.

De Vuurlijn tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland De Vuurlijn

 

Tussen knooppunt 33 en 25 moet ik regelmatig over een hek klimmen. Nu vallen deze metalen hekken wel mee, het hek kan open waardoor je niet al te hoge opstappen hoeft te nemen. Ik heb een stukje overslagen omdat hier schapen liepen. Ik ben maar een klein stukje verhard gaan lopen.

Hekken op de Vuurlijn tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland Hekken op de Vuurlijn

 

Een stukje voor knooppunt 25 ligt het laatste hek op de grond. Het laatste deel van mijn wandeling is aangebroken. Op de dijk met rechts de natuur en links een nieuwbouwwijk staat het paaltje van knooppunt 25. Rechts liggen een aantal bruggen.

Een ophaalbrug langs de Vuurlijn tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland Een ophaalbrug langs de Vuurlijn

Een aalscholver op de ophaalbrug langs de Vuurlijn tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland Een aalscholver op de ophaalbrug langs de Vuurlijn

 

Aan het einde van de dijk loop ik nog een klein stukje via de verharde weg. Ik ben, na een drukke weg te zijn overgestoken, terug bij knooppunt 29. Het einde van deze route.

Ik loop moe maar voldaan terug naar het busstation om de bus naar mijn woonplaats te nemen. Ik hoef gelukkig niet lang te wachten op de bus.

Het was een leuke route met uitzondering van het deel tussen het Fort aan de Drecht en Fort de Kwakel. Deze route liep ik om de beide forten te zien.

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Wandelroute

De route van het Fortenpad staat op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland.

De knooppunten zijn: 29, 27, 21, 22, 35, 33, 25 en 29.

 

Afstand

De wandelroute Fortenpad blauw heeft een lengte van 8,02 kilometer. Ik liep meer, omdat ik ook van en naar het Busstation Uithoorn heb gelopen.

Blauwe routepijl tijdens mijn wandeling van het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland/Noord-Holland

 

Bereikbaarheid

Het officiële beginpunt is TOP Fort aan de Drecht. Hier kun je je auto gratis parkeren. Dit is bij knooppunt 21.

Kom je op de fiets, deze kan je overal op de route neerzetten.

Ik ben met de bus naar Busstation Uithoorn gereisd. Dit is een groot busstation waar veel bussen uit de omgeving stoppen, zoals R-NET lijn 347 richting Amsterdam Elandsgracht, R-NET lijn 340 richting Haarlem Station via Hoofddorp Centrum of richting Mijdrecht, R-NET lijn 348 richting Amsterdam Station Zuid, Syntus Utrecht streekbus 130 richting Breukelen via Mijdrecht en buslijn 147 richting Alphen a/d Rijn.

Vanaf het busstation van Uithoorn aan het Cort van der Lindenplein is het een stukje lopen naar mijn beginpunt: 29. Ik loop via de Beellaan, de Zijdelweg en de Watsonweg naar mijn beginpunt op de kruising van de Watsonweg met de Vuurlijn.

 

Honden

Honden zijn op delen van deze wandelroute NIET toegestaan.

 

Horeca

Onderweg ben ik geen horeca tegengekomen. In Fort aan de Drecht is een pannenkoekenrestaurant gevestigd, maar het was daar uitgestorven. Het restaurant was nog gesloten. De tafels en stoelen stonden al wel buiten.

Op het busstation van Uithoorn is wel horeca gevestigd. Maar het busstation is geen onderdeel van deze wandelroute.

 

Overnachten

Er zijn een paar overnachtingsmogelijkheden in Uithoorn en in De Kwakel.

Je kunt vanuit Uithoorn en De Kwakel andere plaatsen, zoals Aalsmeer, Hoofddorp en omgeving, Haarlem of Amsterdam bezoeken. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boek je voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijg je korting op je eerste boeking.

 

Heb jij wel eens een wandeling van het Wandelnetwerk Noord-Holland gemaakt? Zo ja, waar was dat en kan je het aanbevelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte de wandeling via het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland. Het is een wandelroute van 8 kilometer langs een paar forten rond Uithoorn die onderdeel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Wandel je mee langs het Fortenpad in Uithoorn en De Kwakel? #fortaandedrecht #fortbijdekwakel #uithoorn #dekwakel #wandelnetwerkamstelland #jtravelblog #jtravel Ik maakte de wandeling via het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland. Het is een wandelroute van 8 kilometer langs een paar forten rond Uithoorn die onderdeel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Wandel je mee langs het Fortenpad in Uithoorn en De Kwakel? #fortaandedrecht #fortbijdekwakel #uithoorn #dekwakel #wandelnetwerkamstelland #jtravelblog #jtravel Ik maakte de wandeling via het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland. Het is een wandelroute van 8 kilometer langs een paar forten rond Uithoorn die onderdeel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Wandel je mee langs het Fortenpad in Uithoorn en De Kwakel? #fortaandedrecht #fortbijdekwakel #uithoorn #dekwakel #wandelnetwerkamstelland #jtravelblog #jtravel

Ik maakte de wandeling via het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland. Het is een wandelroute van 8 kilometer langs een paar forten rond Uithoorn die onderdeel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Wandel je mee langs het Fortenpad in Uithoorn en De Kwakel? #fortaandedrecht #fortbijdekwakel #uithoorn #dekwakel #wandelnetwerkamstelland #jtravelblog #jtravel Ik maakte de wandeling via het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland. Het is een wandelroute van 8 kilometer langs een paar forten rond Uithoorn die onderdeel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Wandel je mee langs het Fortenpad in Uithoorn en De Kwakel? #fortaandedrecht #fortbijdekwakel #uithoorn #dekwakel #wandelnetwerkamstelland #jtravelblog #jtravel Ik maakte de wandeling via het Fortenpad van Wandelnetwerk Amstelland. Het is een wandelroute van 8 kilometer langs een paar forten rond Uithoorn die onderdeel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Wandel je mee langs het Fortenpad in Uithoorn en De Kwakel? #fortaandedrecht #fortbijdekwakel #uithoorn #dekwakel #wandelnetwerkamstelland #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com