Wandelrondje De Overplaats & De Hartekamp in Heemstede

Buitenplaats De Hartekamp in Heemstede

 

Ik maakte dit Wandelrondje De Overplaats & De Hartekamp in Heemstede op een stralende herfstdag. Het is een wandeling langs een paar buitenplaatsen rond Heemstede op de grens met Bennebroek. Het Buitenplaatsenpad is een wandeling van 5 kilometer.
De wandelroute begint officieel bij Informatiepunt De Kakeleye, Mandpadslaan 1 in Vogelenzang aan de westkant van de spoorlijn en de Leidsevaart. Dit is voor mij omrijden. Ik kom op de fiets langs een punt waar ik deze route heel makkelijk op pak. Ik begin bij Buitenplaats de Overplaats en loop vanaf deze plek het rondje. Wandel je mee?

 

Buitenplaatsenpad

Het Buitenplaatsenpad is een verbinding tussen historische buitenplaatsen. Al wandelend ga je terug in de tijd. Het pad voert langs eeuwenoude bomen en statige huizen, terwijl je geniet van de schitterende natuur. Wil je meer weten over mijn route kijk dan op de website van Landschap Noord-Holland.

Er zijn 3 routes uitgezet die onderling te combineren en te koppelen zijn tot een rondwandeling van 13 kilometer.

  1. Ommetje Leyduin 4 kilometer.
  2. Rondje Hartekamp & Overplaats 5 kilometer.
  3. Rondje Groenendaal 5,4 kilometer.

De drie wandelingen zijn gemarkeerd met ronde stickers. Deze zijn niet overal duidelijk aanwezig. Ik had een kaart nodig om mijn route te kunnen bepalen.

De bewegwijzering van het Buitenplaatsenpad in Heemstede

 

Buitenplaatsen

Tijdens het wandelrondje De Overplaats en De Hartekamp kom je langs drie buitenplaatsen:

  • De Overplaats
  • Hartekamp
  • Huis te Manpad

Hieronder een korte beschrijving van deze buitenplaatsen.

 

Buitenplaats De Overplaats

De naam Overplaats komt omdat het aan de overkant van Buitenplaats De Hartekamp ligt.

Buitenplaats De Overplaats ligt op een strandwal met gazons en opvallend veel hoogteverschillen. De bomen zijn monumentaal. Sinds 2005 zijn verschillende kleine bosgebieden met elkaar verbonden en zijn een paar cultuurhistorische elementen terug gebracht, zoals de contouren van de tuinen van Carl Linnaeus, de Zwitserse brug en een blikvanger op de plek waar vroeger een theehuis stond. Vanuit het grote huis op Buitenplaats De Hartekamp is deze plek te zien via een zichtas. En vanaf het theehuis is het grote huis goed te zien. Het oude theehuis is door brand verwoest. Vanaf deze plek heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Het nieuwe gebouw staat op de fundamenten van het afgebrande theehuis.

Het landgoed is in het begin van de 18e eeuw aangelegd in de Franse geometrische stijl. Op de grens met de speeltuin Linnaeushof staan nog twee poortjes uit de begintijd van het landgoed. Hier was vroeger de moestuin.

Landschap Noord-Holland is eigenaar van Buitenplaats De Overplaats.

Een ingang bevindt zich aan de Herenweg tegenover Buitenplaats de Hartekamp.

Buitenplaats De Overplaats is gratis toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Adres: Hagenduin 38, 2104 AT Heemstede

Buitenplaats De Overplaats in Heemstede

 

Buitenplaats Huis te Manpad

Het hoofdgebouw Huis te Manpad dateert uit 1630.

In 1708 werd het Huis te Manpad uitgebreid met een stuk land en het huis met de naam de Capel. Dit huis staat aan het eind van de Manpadslaan. ‘De Capel’ was volgens kenners een hoerhuijs annex illegale kroeg. Het huis ligt naast de trekvaart tussen Leiden en Haarlem. Huis te Manpad was tussen 1767 tot 1954 in het bezit van de familie van Lennep.

In 1817 werd op de kruising van de  Manpadslaan en de Herenweg het monument De Naald geplaatst als nagedachtenis aan de Slag bij Manpad in 1304. Dit is een fabeltje.

Huis te Manpad is particulier bewoond. De restanten van de Franse landschapsstijl zijn nog te zien aan de symmetrie op het voorplein en de zichtas over de wildbaan.

Huis te Manpad en het park zijn alleen tijdens rondleidingen te bezichtigen.

Adres: Herenweg 7-11, 2105 MB  Heemstede
Website

Huis te Manpad in Heemstede

 

Buitenplaats De Hartekamp

Buitenplaats De Hartekamp ligt in Heemstede op de grens met Bennebroek. De naam Hartekamp verwijst naar de herten (‘harten’) die hier vroeger liepen en ‘kamp’ naar de Amsterdamse koopman Hendrik Zeegerszn. van de Camp. Hij was eigenaar van De Hartekamp tussen 1662-1666.

Tussen 1709 en 1788 was De Hartekamp eigendom van de familie Clifford. Hun lijfarts was de Zweedse botanicus Carl Linnaeus. Linnaeus werkte en woonde hier tussen 1736 tot 1738. Hij werkte er aan verschillende publicaties, waaronder een werk met de beschrijving van de plantencollectie op De Hartekamp. Ten noorden van het landhuis staat een borstbeeld van Carolus Linnaeus.

De tuin is oorspronkelijk geometrisch aangelegd. Van de in Franse stijl aangelegde tuinen en de erfenis van de Zweedse florakenner Linnaeus is niet veel meer te zien. Tussen 1803 en 1832 is alles veranderd in een Engelse landschapsstijl.

De oranjerie en de pergola daarnaast en het landhuis met zijn zijvleugels uit 1921 zijn bewaard gebleven.

Sinds 1952 is op De Hartekamp een instelling voor geestelijk gehandicapten.

Vanaf 2011 wordt het park van de Buitenplaats beheerd door Landschap Noord-Holland. Zij zijn ook degene die het Buitenplaatsenpad hebben uitgezet dat deels over het terrein van De Hartekamp loopt.

Adres: Herenweg 5, Heemstede
Toegang: het huis is niet toegankelijk, het park is gratis toegankelijk.

Buitenplaats De Hartekamp in Heemstede

 

Mijn wandeling

Ik fiets via Bennebroek naar het startpunt van deze wandeling langs buitenplaatsen in Heemstede. Ik ben bijna bij het beginpunt toen ik een lekke band kreeg. Van het ene op andere moment staat mijn voorband leeg. Gelukkig is er in Bennebroek een fietsenmaker waar ik net voorbij gefietst ben. Ik loop terug om daar mijn fiets te laten maken (ik kan hem de volgende dag alweer ophalen, maar toen was ik en heel moe en het waaide mij veel te hard, uiteindelijk heb ik mijn fiets een dag later opgehaald). Ik ben heel blij dat ik een leenfiets meekrijg, want ik zag mij al teruglopen naar huis. Maar dat hoeft gelukkig niet.

Op mijn leenfiets fiets ik naar de ingang van De Overplaats. Dit is voor mij het dichtstbijzijnde punt om te starten met dit wandelrondje De Overplaats en Hartekamp. Het scheelt voor mij een aantal kilometers fietsen. En hier kom ik toch langs.

Ik zet mijn leenfiets tegen het hek aan en zie daar direct een sticker die de route Buitenplaatsenpad markeert. Stickers/paaltjes die ik op bepaalde punten onderweg mis.

Buitenplaats De Overplaats in Heemstede

 

Mij is bijvoorbeeld aan het begin ook niet helemaal duidelijk of ik eerst het pad moet uitlopen en daarna naar rechts moet of dat ik direct na de ingang al naar rechts moet. Ik besluit rechtdoor te lopen en kom via de toegangslaan op De Overplaats.

De entree van Buitenplaats De Overplaats in Heemstede

 

Het zou fijn geweest zijn als hier dan een sticker was geweest met een pijl naar rechts, want ik loop eerst naar links. Dit blijkt achteraf ook een mogelijkheid te zijn, want je komt op hetzelfde punt uit, maar je mist wel een aantal dingen, nl. de twee stenen poortjes uit de begintijd van het landgoed en de entree van de Linnaeushof.

De twee stenen poorten op Buitenplaats De Overplaats in Heemstede

 

Ik loop om een groot grasveld heen met een paar mooie oude bomen en kom dan op een punt waar ik weer twijfel welk pad ik moet nemen. Als je het verkeerde pad neemt, niet getreurd, ook dit pad komt weer samen met het andere pad.

Ik kom langs een mooie stukje met een Zwitsers bruggetje. In dit deel zijn veel hoogte verschillen en is het wandelpad door de vele bladeren op de grond niet goed te zien.

Het Zwitserse bruggetje op Buitenplaats De Overplaats in Heemstede

 

Op de brugleuning een mooie tekst ter herinnering aan Rein Aukes, medewerker van Landschap Noord-Holland en gestorven in 2010, die ik je niet wil onthouden:

Belangrijk is niet alleen de weg die je gaat, maar het zijn ook de sporen die je achterlaat…

 

Na de brug is het weer zoeken naar een sticker om de route te kunnen bepalen. Ik loop door een hek en loop door een glooiend boslandschap naar een open vlakte waar aan de linkerkant het ‘theehuis’ staat. Als je boven staat heb je een mooie zichtlijn naar Buitenplaats De Hartekamp.

De Theekoepel op Buitenplaats De Overplaats in Heemstede

Uitleg over de Theekoepel op Buitenplaats De Overplaats in Heemstede

De zichtlijn vanaf de Theekoepel op Buitenplaats De Overplaats naar Buitenplaats De Hartekamp in Heemstede

 

Een klein stukje voorbij het theehuis kom je uit bij een driesprong. Hier heb ik geen paaltje/sticker gezien die mij vertelde welke richting ik op moet. Ik heb alle drie richtingen geprobeerd. Mocht je deze route ook gaan lopen, de route gaat verder via het middelste pad.

Driesprong op Buitenplaats De Overplaats in Heemstede

 

Dan kom je uit bij een vijver. Aan de rechterkant staat een huis. Pas bij het begin van de ronde om de vijver zie ik weer een sticker. Ik moet rechtsaf om de vijver heen tot aan de Prinsenlaan.

De Zochervijver op Buitenplaats De Overplaats in Heemstede

 

Met de telefoon en de geprinte routekaart in de hand loop ik op goed geluk door. Je hebt een routekaart van Landschap Noord-Holland of google maps nodig om je route te bepalen. Bij het hek van de Prinsenlaan loop ik de Overplaats af en sla rechtsaf en bij de Kadijk naar links.

De Kadijk tijdens mijn wandelrondje De Overplaats & Hartekamp in Heemstede

 

De Kadijk loop ik helemaal af en kom weer uit op de Herenweg tegenover Huis te Manpad. Ik sla rechtsaf en loop een stukje over het fietspad tot aan de kruising met de Manpadslaan. Deze loop ik uit tot aan de Leidsevaart. Veel is hier niet te zien, behalve op de hoek de Naald en aan het eind de ‘Kapel’.

De Naald tijdens mijn wandelrondje De Overplaats & Hartekamp in Heemstede

De Kapel tijdens mijn wandelrondje De Overplaats & Hartekamp in Heemstede

 

Ik loop hetzelfde pad terug en loop langs de Herenweg. Aan de rechterkant zie je Buitenplaats Huis te Manpad. Een buitenplaats die je niet kunt bezichtigen. Het terrein en het huis zijn particulier bezit en daarom gesloten voor publiek.

Huis te Manpad in Heemstede

Uitleg over het Huis te Manpad in Heemstede

 

Ik loop door tot aan het hek dat me toegang geeft tot het terrein van de Hartekamp. Hier zie ik weer een pijl. De weg die ik moet volgen is hier onduidelijk. Ik kom onderweg nog een aantal pijlen tegen maar daarna zie ik ze niet meer. Het onder de bladeren liggende pad loopt parallel aan de Herenweg. Het kan zijn dat ik verkeerd gelopen ben want ik sla op een gegeven moment linksaf om bij Boerderij De Hartekamp te komen. Hier maak ik een kort rondje om via de voorkant van het huis, het borstbeeld van Linnaeus en de mooie pergola naar de vijver achter het huis te lopen. Voor het huis zie je via de zichtlijn het ’theehuis’.

Buitenplaats De Hartekamp in Heemstede

 

Het is herfst en er zijn nog een paar paddenstoelen te zien op het terrein.

Paddenstoelen op het terrein van Buitenplaats De Hartekamp in Heemstede

 

Na mijn rondje vijver loop ik langs het schitterende huis terug naar mijn leenfiets die aan de overkant van de weg staat.

Mijn leenfiets bij de entree van Buitenplaats De Overplaats in Heemstede

 

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Wandelroute

De route van het wandelrondje De Overplaats & De Hartekamp in Heemstede staat op de website van Landschap Noord-Holland.

 

Afstand

5 kilometer.

 

Ondergrond

Ik schat ongeveer 70% onverhard en 30% verhard.

Een onverhard pad op Buitenplaats De Overplaats in Heemstede

 

Start- en eindpunt

Het officiële startpunt van deze wandelroute is Informatiepunt De Kakeleye, Mandpadslaan 1, Vogelenzang (westkant spoorlijn en Leidsevaart). Je auto parkeer je gratis op parkeerterrein bij De Kakeleye, Buitenplaats Leyduin.

 

Openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde bushaltes voor buslijn 50 tussen Leiden CS en Haarlem CS zijn Bennebroek, Linnaeushof-west of de bushalte Heemstede, Kadijk. Deze haltes liggen op de Herenweg.

 

Horeca

Ik heb onderweg geen horeca gelegenheden gezien. Dit komt mede doordat ik niet bij het officiële beginpunt ben gestart. Bij dit punt is Gasterij Leyduin op Leyduin gevestigd.

 

Honden

Honden zijn op de buitenplaatsen De Overplaats en De Hartekamp niet toegestaan.

 

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Heemstede en Bennebroek. Je kunt vanuit deze plaatsen bijv. ook een mooie wandeling maken in de Amsterdamse Waterleidingduinen of de omliggende steden Leiden, Haarlem of Amsterdam bezoeken. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.Booking.com

 

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boek je voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijg je korting op je eerste boeking.

 

Heb jij wel eens een buitenplaatsenwandeling gemaakt? Zo ja, waar was dat en kan je het aanbevelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Het Wandelrondje De Overplaats & De Hartekamp in Heemstede is een wandeling langs buitenplaatsen rond Heemstede, Mijn route lees je hier. Lees en wandel je mee? #buitenplaatsen #wandelen #hartekamp #overplaats #heemstede #jtravelblog #jtravel Het Wandelrondje De Overplaats & De Hartekamp in Heemstede is een wandeling langs buitenplaatsen rond Heemstede, Mijn route lees je hier. Lees en wandel je mee? #buitenplaatsen #wandelen #hartekamp #overplaats #heemstede #jtravelblog #jtravel Het Wandelrondje De Overplaats & De Hartekamp in Heemstede is een wandeling langs buitenplaatsen rond Heemstede, Mijn route lees je hier. Lees en wandel je mee? #buitenplaatsen #wandelen #hartekamp #overplaats #heemstede #jtravelblog #jtravel

Het Wandelrondje De Overplaats & De Hartekamp in Heemstede is een wandeling langs buitenplaatsen rond Heemstede, Mijn route lees je hier. Lees en wandel je mee? #buitenplaatsen #wandelen #hartekamp #overplaats #heemstede #jtravelblog #jtravel Het Wandelrondje De Overplaats & De Hartekamp in Heemstede is een wandeling langs buitenplaatsen rond Heemstede, Mijn route lees je hier. Lees en wandel je mee? #buitenplaatsen #wandelen #hartekamp #overplaats #heemstede #jtravelblog #jtravel Het Wandelrondje De Overplaats & De Hartekamp in Heemstede is een wandeling langs buitenplaatsen rond Heemstede, Mijn route lees je hier. Lees en wandel je mee? #buitenplaatsen #wandelen #hartekamp #overplaats #heemstede #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com