Westerborkpad etappe 10 : Station Amersfoort Schothorst – Station Nijkerk

Het spoor is nooit ver weg tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad

 

Dit is mijn verslag van etappe 10 van het Westerborkpad van Station Amersfoort Schothorst naar Station Nijkerk over een afstand van 9,9 kilometer. Het Westerborkpad is een lange afstandswandeling van Amsterdam Centraal Station naar Kamp Westerbork in Drenthe. Het wandelen van de 30 etappes van het Westerborkpad is voor mij een lange termijnproject. Ik wandel etappe voor etappe.

Veel plezier bij het lezen van en het bekijken van de foto’s in deze blog over etappe 10 van het Westerborkpad.

 

Wat is het Westerborkpad?

Het Westerborkpad is een lange-afstandswandeling van 342 kilometer. Het Westerborkpad bestaat uit 30 etappes. De route begint bij Amsterdam Centraal Station en eindigt bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe. De wandelroute loopt zoveel mogelijk in de buurt van het spoor, want dat was de deportatieroute die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog moesten volgen. De ondertitel van deze route is: Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging. Het Westerborkpad is slechts één kant op gemarkeerd. De reden is dat mensen na hun deportatie veelal niet meer terugkwamen. Het is een route langs historische sporen en gedenkplaatsen.

De route van het Westerborkpad is gemarkeerd met wit-rode stickers, met daarin het logo van Kamp Westerbork. De markeringen zie je overal onderweg, vooral op verkeersborden, -palen, maar ook op brugleuningen of op een bankje. Er is vooral gemarkeerd op plekken waar je kunt twijfelen over de juiste route. Onderweg heb ik heel veel van deze stickers gezien. Je kunt ook nog de oude stickers tegenkomen, rood-blauw met het logo van Kamp Westerbork.

Ik volg het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) Westerborkpad aan de hand van markeringen onderweg en de route op de website van Wandelnet en sinds de 5e etappe ook via de GPS op mijn telefoon.

Het markeringsteken van het Westerborkpad tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad Het markeringsteken van het Westerborkpad

 

Meer over het Westerborkpad lees je in de blogs die al eerder op deze website zijn verschenen.

 

Westerborkpad etappe 10 : Station Amersfoort Schothorst – Station Nijkerk

Station Amersfoort Schothorst naar Station Amersfoort Vathorst

Ik reis per trein via Station Amersfoort Centraal naar Station Amersfoort Schothorst, de plek waar de 9e etappe eindigt.

Station Amersfoort Schothorst tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad Station Amersfoort Schothorst

 

Ik pak op het plein met de fietsenrekken de route weer op en loop via de Computerweg naar de Hoefseweg. Dit is een lange saaie weg van ongeveer 2 kilometer over een fietspad en langs het spoor. Aan de andere kant ligt een bedrijventerrein. Het fietspad is vooral druk met scholieren. Om de route iets minder saai te maken zoek ik onderweg naar paddenstoelen. Maar ook die zijn niet te vinden. Wel een paar bloemen die nog in bloei staan en een oud gebouw.

Een herfstaster onderweg tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad Een herfstaster

 

Ik kruis de rondweg van Amersfoort en een eindje verderop loop ik onder de snelweg A1 door. Pal aan de snelweg ligt de Ikea. Je kunt, mocht je dat willen, er alleen met een grote omweg komen, dit omdat het spoor tussen het fietspad en de Zweedse meubelgigant in ligt.

Ik ben in Hooglanderveen aangekomen. Een groot bord heet me welkom.

Hooglanderveen tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad

 

Ik loop nog een stuk via het fietspad en via de Brenningmeijerlaan en de Andries van Altenalaan kom ik uit in de Van Zuilenlaan. Ik ben weer even in de bewoonde wereld. De Van Zuilenlaan volg ik tot aan de kruising met de Van Tuyllstraat. De route geeft aan dat ik naar links moet, maar ik sla eerst even rechtsaf want een eindje verderop is een supermarkt gevestigd waar ik mijn lunch koop. Vanaf de kruising met de Van Zuilenlaan pik ik de route weer op en sla snel rechtsaf de Bombiezen in. Dit is een leuk stukje, weg uit de drukte.

Ik kom uit bij Station Amersfoort Vathorst. Een station waar ook verder niets te beleven valt.

Station Amersfoort Vathorst tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad Station Amersfoort Vathorst

 

Station Amersfoort Vathorst naar Nijkerk

Ik loop verder langs het spoor via een fietspad. Weer een saai stuk. Onderweg passeer ik de grens met de provincie Gelderland en kruis ik de snelweg A28. Dan buigt het fietspad naar rechts en kom ik uit in een buitengebied en een iets minder saai stuk. Via de Hooglandseweg kom ik uit op het Dijkje. Het is hier rustig met verkeer. Let wel op want je deelt de weg met fietsers, scooterrijders en auto’s.

Op de kruising met de Domstraat sla ik linksaf. In het weiland staat een paard en een klein paardje. Contrast in grootte van deze dieren is groot.

Paarden onderweg tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad Paarden onderweg

 

Ik moet bij het passeren van het spoor wachten op de trein. Aan de andere kant van het spoor gaat de route verder via de Fliersteeg. Weer een saaie weg. Op de weg staat dat auto’s hier te gast zijn en dat dit een fietsstraat is.

Fietsstraat, auto te gast tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad Fietsstraat, auto te gast

 

Het is er dan ook redelijk druk met fietsers, vooral scholieren die denk ik in Nijkerk op school zitten en nu naar huis gaan. Auto’s kom ik niet veel tegen. Ook nu deel ik de weg met mijn medeweggebruikers.

Onderweg vermaak ik me door het kijken naar het vee en de boerderijen langs deze weg. Want veel is er niet te zien. Het spoor buigt zich hier al richting het station Nijkerk en ligt verder van de weg af. Onderweg passeer ik de Nieuwe Rijn. Veel is er niet meer te zien, het is dat er een bord staat anders was ik voorbij gelopen. Er zijn aan beide kanten van de weg nog restanten te zien van dit voormalig kanaal uit de 16e eeuw.

Aan het eind van de Fliersteeg kom ik uit bij een rotonde. Voor de rotonde volg ik de bordjes centrum Nijkerk. Wil je lunchen of even uitrusten, dit kan op een paar bankjes op een groot grasveld net voor de fietstunnel onder de grote weg door gaat. Ik neem hier een korte pauze om een paar broodjes te eten en wat te drinken.

 

Nijkerk

Na mijn lunchbreak loop ik terug naar de fietstunnel en loop ik langs een dijk waar een schaapherder veel schapen laat grazen.

Een schaap onderweg tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad Een schaap onderweg

 

Op een saai bedrijventerrein loop ik om een grote scholengemeenschap en de Fonteinkerk heen. Dat hier een school staat is te merken, want het is er druk met scholieren. De weg komt uit bij de drukke Amersfoortseweg. Er staat aangegeven dat ik fietsers en voetgangers vanwege werkzaamheden zouden moeten oversteken, maar ik zie behalve de borden geen werkzaamheden en afgesloten wegen en blijf dan ook aan de linkerkant lopen. Mocht ik er toch niet langs kunnen, kan ik altijd nog oversteken. Dit is een druk stuk langs de grote weg. Na twee stoplichten zie ik aan mijn rechterkant de algemene begraafplaats van Nijkerk.

De Algemene begraafplaats in Nijkerk tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad De Algemene begraafplaats in Nijkerk

 

Op de begraafplaats staat het evacuatiemonument. Om niet de hele begraafplaats over te moeten lopen, vraag ik aan een paar mensen die in het beheerdershuisje aanwezig zijn, waar ik het evacuatiemonument kan vinden. Het evacuatiemonument herdenkt de in september 1944 tot mei 1945 in Nijkerk overleden evacués uit Arnhem en omgeving. Deze evacués waren vluchtelingen van de slag om Arnhem. Er liggen bloemen bij het monument. Ik wil niet te lang op de begraafplaats rondhangen, want er is een begrafenis aanstaande, de begrafenisondernemer en zijn medewerkers maken zich al klaar en in de verte hoor ik de kerkklokken al luiden. Ik heb geen zin om midden in een begrafenisceremonie terecht te komen omdat ik het niet gepast vindt om foto’s te maken van een monument terwijl er misschien verderop iemand ter aarde besteld wordt. Ik heb het evacuatiemonument gevonden en heb de begrafenisstoet niet gezien. De medewerkers van de begrafenisondernemer stonden bij het begin van de begraafplaats klaar om de rouwstoet te ontvangen.

Het evacuatiemonument op de Algemene begraafplaats in Nijkerk tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad Het evacuatiemonument op de Algemene begraafplaats in Nijkerk

 

Ik loop terug naar de kruising van de Frieswijksteraat en het Eijkmanplantsoen. Hier loop ik de Venestraat in. Het is rustig in Nijkerk. De toren van de Grote- of St. Catharinakerk is een duidelijk oriëntatiepunt.

In Nijkerk liggen 52 Stolpersteine op 24 locaties. Tijdens deze 10e etappe heb 11 struikelstenen op 6 locaties in mijn route opgenomen. De eerste twee struikelstenen voor Johannes Pijpers en Maarten Slort liggen in de Groenestraat bij huisnummer 36, dit is een zijstraat van de Venestraat. Ik wijk even af van de route.
Terug in de Venestraat ligt er bij huisnummer 40 een Stolperstein voor Wouter Bouwman. Dit is geen Joodse inwoner maar een verzetsstrijder. Een eindje verderop in de Venestraat liggen voor huisnummer 18 twee struikelstenen voor Isaac en Judith Hammelburg.

Een pand verderop is Museum Nijkerk gevestigd. Ik heb geen tijd (omdat ik voor een bepaald tijdstip de trein terug wil halen en omdat ik niets heb met lokale musea vanwege de onbekende geschiedenis van een stad, alhoewel dit museum wel veel informatie over de geschiedenis van het Westerborkpad heeft) om het museum te bezoeken, maar ik heb wel een vraag waar de struikelsteen van Johanna van der Hoeden ligt. Deze zou in de Kruitstraat liggen maar deze straat staat nergens op een kaart. De medewerkers vertelt me dat deze steen nu bij de lantaarnpaal direct om de hoek met de Venestraat in de Torenstraat ligt omdat de Kruitstraat niet meer bestaat.

Museum Nijkerk in Nijkerk tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad Museum Nijkerk in Nijkerk

 

Ik krijg van haar een boekje ‘Pelgrimage en het Westerborkpad’ en een apart papiertje met een stempel van het Westerborkpad. Dank aan deze medewerkster van Museum Nijkerk. Jammer dat ik geen tijd had het museum te bezoeken.

Boekje en stempel van het Westerborkpad, gekregen in Museum Nijkerk in Nijkerk tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad Boekje en stempel van het Westerborkpad, gekregen in Museum Nijkerk in Nijkerk

 

De struikelsteen is makkelijk te vinden. Ik loop terug naar de Venestraat en kom uit op het plein waar de Grote- of St. Catharinakerk. De hoge bomen met veel bladeren onttrekken de kerk en de toren uit het zicht (helaas).

De Grote- of St. Catharinakerk in Nijkerk tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad De Grote- of St. Catharinakerk in Nijkerk

 

Ik loop door de winkelstraat Langestraat. In een zijstraat, de Kloosterstraat, liggen bij huisnummer 3, 3 Stolpersteine voor Femia, Rosetta en Sander Colthof.

Via de Langestraat kom uit bij het monument dat herinnert aan het 600 jarig bestaan van Nijkerk in 2013. Het kunstwerk verbeeldt het thema ‘verbinden’, perfect aansluitend bij het thema van het Westerborkpad.

Monument in Nijkerk tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad Monument in Nijkerk

 

Ik loop rechtdoor via de Kletterstraat naar de Spoorstraat. Dit is dezelfde route die de Joodse inwoners van Nijkerk in het voorjaar van 1943 liepen op weg naar het station van Nijkerk om zich melden voor kamp Westerbork of Vught. Moet er even niet aan denken wat er in de hoofden van de mensen omging toen ze hier liepen en Nijkerk (voorgoed) verlieten.

De laatste twee Stolpersteine tijdens deze 10e etappe liggen voor het huis aan de Spoorstraat nummer 16: Hinne en Philip de Liver. Een eindje verderop staat het huis van Samuël en Petronella de Liever en hun dochters Sophie, Margaretha en Josephinne. De geschiedenis van deze familie staat in de wandelgids ‘Westerborkpad’.

Stolpersteine/Struikelstenen in Nijkerk tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad Stolpersteine/Struikelstenen in Nijkerk

 

Lees meer: Stolpersteine / Struikelstenen

 

Op de kaart hieronder staan de plekken met Stolpersteine/struikelstenen ingetekend. Ook zijn er links toegevoegd van twee websites waar je informatie over de betreffende struikelstenen kunt vinden: TracesofWar en Stolpersteine App

Aan het eind van de Spoorstraat voor de spoorwegovergang bereik ik de Stationsweg met het station van Nijkerk. Ik ben hier vaker geweest. Een paar jaar geleden heb ik rond Nijkerk een ANWB wandeling gelopen en in een ver verleden heb ik in deze omgeving vakantie gevierd en kwam ik met de trein naar Nijkerk.

Ik neem aan het eind van etappe 10 van het Westerborkpad vanaf Station Nijkerk de trein naar Amersfoort Centraal om daar bijna 25 minuten te wachten op de rechtstreekse trein naar Schiphol. Op Schiphol stap ik over op de bus naar mijn woonplaats. In de trein nadenkend over dat wat ik vandaag allemaal gezien heb. Ik heb mooiere etappes gelopen. Bij de voorbereiding had ik al gelezen dat dit niet de mooiste etappe was. Alleen het centrum van Nijkerk was interessant.

 

Mijn route

 

De volledige route van het Westerborkpad staat ook op de website van Wandelnet of als je liever een boekje in handen hebt:

Wandelgids met de volledige routebeschrijving van het Westerborkpad

 

Praktische informatie

Afstand van etappe 10 van het Westerborkpad

Etappe 10 van het Westerborkpad loopt vanaf Station Amersfoort Schothorst naar Station Nijkerk. De afstand van etappe 10 van het Westerborkpad is 9,9 kilometer. Ik heb iets meer meters gelopen omdat ik in Amersfoort Vathorst de supermarkt bezocht en in Nijkerk het evacuatiemonument op de begraafplaats. Ook ben ik in Nijkerk rond de Grote of St. Catharinakerk gelopen en moest ik een stukje teruglopen om een paar Stolpersteine te zien.

 

Bereikbaarheid van etappe 10 van het Westerborkpad

Het beginpunt Station Amersfoort Schothorst van etappe 10 van het Westerborkpad is vanuit het hele land goed bereikbaar. Op de heenreis heb ik de rechtstreekse intercity vanaf Schiphol naar Amersfoort Centraal genomen en aan de andere kant van het perron ben ik overgestapt op de trein naar Amersfoort Schothorst die een paar minuten later al vertrok.

De trein vanaf Station Nijkerk gaat maar 2x per uur naar Amersfoort Vathorst, Amersfoort Schothorst en Amersfoort Centraal. Omdat ik een tijd moet wachten voor mijn aansluiting naar Schiphol ben ik vanuit Nijkerk naar Station Amersfoort Centraal gereisd om daar over te stappen op de rechtstreekse trein naar Schiphol. Op Amersfoort Centraal zit je overdekt en kan je nog een paar winkels en horecagelegenheden bezoeken, dat kan op Vathorst en Schothorst niet. Vanaf Schiphol heb ik de bus naar huis genomen. Dit was qua tijd en geld voor mij goedkoper dan eerst nog een trein naar mijn woonplaats te nemen en daar alsnog dezelfde bus naar huis te nemen. Ik heb een zgn. Meerreizen Bundel die ik voor € 15,– heb aangeschaft en waarmee ik 10 busritten kan maken.

Station Nijkerk tijdens de 10e etappe van het Westerborkpad Station Nijkerk

 

Horeca onderweg

Tussen Amersfoort Schothorst en Station Vathorst ben ik alleen rond de van Tuyllstraat in Amersfoort Vathorst horecagelegenheden tegengekomen. In de Van Tuyllstraat (je moet ipv naar links even naar rechts lopen als je de Van Zuilenlaan uitkomt) is een Boni Supermarkt gevestigd.

In Nijkerk zijn in het centrum horecagelegenheden gevestigd. Neem eten en drinken mee want tussen Amersfoort Vathorst en het centrum van Nijkerk kom je geen supermarkt en horecagelegenheden tegen.

 

Overnachten onderweg

In Amersfoort en Nijkerk zijn genoeg accommodaties waar je kunt overnachten.

Onderweg kun je natuurlijk ook in in B&B’s overnachten.

 

Heb jij wel eens een etappe van het Westerborkpad gelopen? Wat vond je er van? Heb je een andere aanbeveling voor een lange-afstandswandeling?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Een verslag van etappe 10 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze tiende etappe loopt van Station Amersfoort Schothorst naar Station Nijkerk. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #amersfoort #nijkerk #westerborkpad #etappe10 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 10 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze tiende etappe loopt van Station Amersfoort Schothorst naar Station Nijkerk. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #amersfoort #nijkerk #westerborkpad #etappe10 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 10 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze tiende etappe loopt van Station Amersfoort Schothorst naar Station Nijkerk. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #amersfoort #nijkerk #westerborkpad #etappe10 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Een verslag van etappe 10 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze tiende etappe loopt van Station Amersfoort Schothorst naar Station Nijkerk. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #amersfoort #nijkerk #westerborkpad #etappe10 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 10 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze tiende etappe loopt van Station Amersfoort Schothorst naar Station Nijkerk. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #amersfoort #nijkerk #westerborkpad #etappe10 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 10 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze tiende etappe loopt van Station Amersfoort Schothorst naar Station Nijkerk. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #amersfoort #nijkerk #westerborkpad #etappe10 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com