Westerborkpad etappe 12 : Station Putten – Station Harderwijk

Kasteel De Vanenburg in Putten tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad

 

Dit is mijn verslag van etappe 12 van het Westerborkpad van Station Putten naar Station Harderwijk over een afstand van 14,8 kilometer. Het Westerborkpad is een lange afstandswandeling van Amsterdam Centraal Station naar Kamp Westerbork in Drenthe. Het wandelen van de 30 etappes van het Westerborkpad is voor mij een lange termijnproject. Ik wandel etappe voor etappe.

Veel plezier bij het lezen van en het bekijken van de foto’s in deze blog over etappe 12 van het Westerborkpad.

 

Wat is het Westerborkpad?

Het Westerborkpad is een lange-afstandswandeling van 342 kilometer. Het Westerborkpad bestaat uit 30 etappes. De route begint bij Amsterdam Centraal Station en eindigt bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe. De wandelroute loopt zoveel mogelijk in de buurt van het spoor, want dat was de deportatieroute die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog moesten volgen. De ondertitel van deze route is: Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging. Het Westerborkpad is slechts één kant op gemarkeerd. De reden is dat mensen na hun deportatie veelal niet meer terugkwamen. Het is een route langs historische sporen en gedenkplaatsen.

De route van het Westerborkpad is gemarkeerd met wit-rode stickers, met daarin het logo van Kamp Westerbork. De markeringen zie je overal onderweg, vooral op verkeersborden, -palen, maar ook op brugleuningen of op een bankje. Er is vooral gemarkeerd op plekken waar je kunt twijfelen over de juiste route. Onderweg heb ik heel veel van deze stickers gezien. Je komt onderweg soms nog de oude stickers tegen. Dit zijn rood-blauw met het logo van Kamp Westerbork. Deze oude stickers heb ik deze etappe niet gezien.

Markeringsteken van het Westerborkpad tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad Markeringsteken van het Westerborkpad

 

In Harderwijk kwam ik paaltjes tegen waarop Westerborkpad gemarkeerd stond. Deze zijn me nog niet eerder opgevallen, het kan ook zijn dat deze routepaaltjes alleen in Harderwijk staan.

Bewegwijzering in Harderwijk tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad Bewegwijzering in Harderwijk

 

Ik volg het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) Westerborkpad aan de hand van markeringen onderweg en de route op de website van Wandelnet en sinds de 5e etappe ook via de GPS op mijn telefoon.

 

Meer over het Westerborkpad lees je in de blogs die al eerder op deze website zijn verschenen.

 

Westerborkpad etappe 12 : Station Putten – Station Harderwijk

Putten

Ik reis per trein via Station Amersfoort Centraal naar Station Putten, de plek waar de 11e etappe eindigt. De reis loopt dit keer zoals uitgestippeld. Tijdens het wachten op Station Amersfoort Centraal raak ik aan de praat met een dame die vandaag etappe 14 van Nunspeet via het Verscholen Dorp terug naar Nunspeet loopt.

Mocht je het de vorige etappe gemist hebben: op de muur van het station van Putten zijn twee plaquettes bevestigd. Eén is een plaquette die verwijst dat vanaf dit station de slachtoffers van de razzia op 2 oktober 1944 in goederenwagons naar Kamp Amersfoort werden afgevoerd. De andere plaquette is ter herinnering aan hen die vielen in 1940-1945.

Vanaf Station Putten steek ik het spoor over en loop zo Putten uit.

Putten uit tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad Putten uit

 

Het is heerlijk zonnig weer. Onderweg wordt het warm. Via de Zuiderzeestraat en een fietspad dat er parallel aan loopt kom ik uit bij de kruising met de Vanenburgerallee. Een chique naam want verderop ligt het chique landgoed en Kasteel De Vanenburg.

 

Kasteel De Vanenburg

Ik steek de weg over voor een bezoek aan de tuinen en Kasteel De Vanenburg. Voor ik het terrein op loop, sta ik even stil bij het monument voor de ingang. De naam van het monument is ‘Sarah’. Het monument bestaat uit prikkeldraad waar twee groene blaadjes uit bloeien. Op het omringende muurtje liggen kleine steentjes. Iets dat je bij Joodse monumenten en begraafplaatsen veel ziet.  Dit is het eerste punt van het WesterborkLuisterpad tijdens deze etappe te beluisteren. Tussen april en oktober 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, is Landgoed De Vanenburg in gebruik geweest als joods werkkamp. In het kamp zijn in totaal waarschijnlijk 125 mannen te werk gesteld. Begin oktober 1942 werden de dwangarbeiders afgevoerd naar de Duitse vernietigingskampen. Ruim twee jaar voor dat andere, veel bekendere transport van de mannen die tijdens de razzia in Putten zijn opgepakt. Het monument herdenkt de 125 Joodse mannen die hier onder toezicht van de Heidemaatschappij in de zomer van 1942 dwangarbeid moesten verrichten. Er is weinig over het werkkamp bekend. Er zijn geen overlevenden die er nu nog over kunnen vertellen.

Oorlogsmonument 'Sarah' voor Kasteel De Vanenburg in Putten tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad Oorlogsmonument ‘Sarah’ voor Kasteel De Vanenburg in Putten

 

In etappe 12 van het Westerborkpad zijn zes plekken die voorkomen bij het WesterborkLuisterpad opgenomen. De markeringsstickers kom je onderweg op lantaarnpalen tegen. Het is zeer interessant om of thuis of onderweg de bijbehorende verhalen te luisteren. Ik heb de plekken van het WesterborkLuisterpad ingetekend in de routekaart verderop in deze blog. Stolpersteine heb ik deze etappe niet gezien.

Markeringsteken van het WesterborkpadLuisterpad tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad Markeringsteken van het WesterborkpadLuisterpad

 

Na het monument zie ik een standaard met paraplu’s. De hotel- en conferentiegasten kunnen deze bij slecht weer gebruiken . Deze attente geste heb ik op deze zonovergoten dag niet nodig.

Paraplu's bij Kasteel De Vanenburg in Putten tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad Paraplu’s bij Kasteel De Vanenburg in Putten

 

Kasteel de Vanenburg wordt voor het eerst in 1389 in de kloosterarchieven genoemd. Het kasteel werd in 1996 in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht en is het geopend als hotel en conferentiecentrum met een uitstekend restaurant.

Ik loop het terrein van Kasteel De Vanenburg op. Een indrukwekkende entree en niets wijst op het verleden. Aan de achterkant van het kasteel is een terras waar de hotelgasten ontbijten. Ik maak een rondje langs de moestuin, boomgaard en onder een pergola die nog leeg is. Aan de achterkant staat een mooie theekoepel. Of die nog in gebruik is weet ik niet, er is niets te zien. Aan beide uiteindes van het terrein zijn de hotelkamers in hofjes gevestigd. Omdat dat housekeeping hier aan het schoonmaken is, mag ik, na het gevraagd te hebben, een blik werpen in een kamer die net gerenoveerd is. Het is geen grote kamer maar het ziet er wel leuk uit. Online heb ik thuis de prijzen eens nagekeken en dat viel me 100% mee, zeker als je een arrangement boekt. In de tuin staan verschillende kunstwerken.

Kasteel De Vanenburg in Putten tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad

Kasteel De Vanenburg in Putten tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad

Kasteel De Vanenburg in Putten tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad

Het koetshuis van Kasteel De Vanenburg in Putten tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad

De Oranjerie van Kasteel De Vanenburg in Putten tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad

Hotelkamers bij Kasteel De Vanenburg in Putten tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad

Kasteel De Vanenburg in Putten tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad Kasteel De Vanenburg in Putten

 

Aan de overkant van de weg is nog een pad waar je vanaf een vlonder een mooi zicht hebt over het kasteel.

Aan de overkant van Kasteel De Vanenburg in Putten tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad Aan de overkant van Kasteel De Vanenburg in Putten

 

Tussen Putten en Ermelo

Ik vervolg mijn weg via de Vanenburgerallee. Aan het eind staan aan de overkant van de weg Puttense hooglanders achter het hek. Dit keer geen Schotse hooglanders maar Puttense Hooglanders, zoals een banner op het hek vermeld. Er lopen hier al een paar kleintjes bij.

Puttense hooglander tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad Puttense hooglander

 

Aan het eind van de Vanenburgerallee sla ik rechtsaf de Kiefveldersteeg in. Dit is een saai stuk. De Volenbekerweg begint saai maar als de weg overgaat in een zandpad, is het niet saai meer en loop ik in de bossen. Hier is het rustig want ik kom amper mensen tegen.

De Volenbekerweg tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad

De Volenbekerweg tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad De Volenbekerweg

 

Op de Volenbekerweg kruis ik het spoor weer. Het zandpad gaat verder. Bij de eerste kruising sla ik linksaf de Zuiderveldweg, ook een zandpad. Het is een mul pad omdat het al een maand amper geregend heeft. Ik loop hier een stuk parallel aan het spoor.

Het spoor is nooit ver weg tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad

Het spoor en de treinen zijn nooit ver weg tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad Het spoor en de treinen zijn nooit ver weg

 

De Zuiderveldweg gaat over in een schelpenpad langs de Groevenbeekseheide. Je kunt hier ook kiezen om een pad direct naast de heide te bewandelen. Ik kies voor het laatste. Op de Groevenbeekse Heide is het op een paar honden na die hier uitgelaten worden, stil. Wat een fantastisch gebied, helemaal als straks de heide weer bloeit.

De Groevenbeekse Heide tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad

De Groevenbeekse Heide tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad

De Groevenbeekse Heide tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad De Groevenbeekse Heide

 

Aan het eind van het heidepad steek ik het parkeerterrein over en loop zo Ermelo binnen.

 

Ermelo

Ik loop via een industrieterrein naar het informatiebord met Kerkdennen en Herderlaan. Je kunt er voor kiezen om rechtdoor te lopen omdat je op hetzelfde punt uitkomt. Ik volg de route en kies voor het schelpenpad naast het spoor. Een iets minder saai stukje met bloeiende boshyacinthen en en anderen bloemen.

Bloemen onderweg in Ermelo tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad

 

Ik wandel rechtdoor. Via de Heidelaan en de Dokter van Dalelaan kom ik weer uit bij het spoor. Aan de linkerkant ligt Station Ermelo.

Het Station van Ermelo tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad Het Station van Ermelo

 

Ik loop door tot aan de hoek van de Dokter van Dalelaan en de Horsterweg. Hier is weer een plek die voorkomt bij het WesterborkLuisterpad. Er is bij het station ook een punt maar de sticker heb ik hier gemist. Ik loop door een woonwijk met grote huizen met af en toe een mooie magnoliaboom in de tuin. Veel is hier niet te zien.

Magnolia in Ermelo tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad Magnolia in Ermelo

 

Vanaf de Wilhelminalaan loopt de route door de Julianalaan. Dit is geen fijne weg om te lopen, het is er druk en er niet gerekend op voetgangers want er is nergens een trottoir. Bij huisnummer 36 aan de rechterkant hebben Eva en Bram Beem ondergedoken gezeten. De kinderen hebben de oorlog niet overleefd omdat ze op dit onderduikadres verraden zijn. In 1944 zijn ze vermoord in Auschwitz. De uitleg staat in het boekje.

Een eindje verderop loop ik Ermelo uit en steek ik weer het spoor over.

Ermelo uit tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad Ermelo uit

 

Direct na het spoor staat een herdenkingsbord (bij huisnummer 74 aan de rechterkant). Het huis is nl. in 1944 per ongeluk gebombardeerd. De bedoeling was om de spoorlijn te bombarderen maar men raakte het woonhuis. Negen bewoners (waaronder evacués uit Renkum) werden gedood. Dit is ook weer een plek die voorkomt bij het WesterborkLuisterpad.

Het herdenkingsbord bij Julianalaan 74 in Ermelo tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad Het herdenkingsbord bij Julianalaan 74 in Ermelo

 

Harderwijk

Ik steek de rotonde met de wereldbol en een gans over en volg een klein stukje het fietspad. Via de oude Nijkerkerweg en de Kolbaanweg loop ik Ermelo uit en Harderwijk in.

Harderwijk in tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad Harderwijk in

 

Dit is niet het mooiste stuk van de route. De route gaat door een nieuwbouwwijk en kruist de snelweg A28. Dit is de Oranjelaan. Je kunt er voor kiezen om rechtdoor naar het station te  lopen, maar dan mis je de Joodse begraafplaats. Als je deze Joodse begraafplaats wilt zien, moet je voor de Shell benzinepomp de drukke weg oversteken, de Engelserf. Deze weg gaat later over in de Veldkamp. Aan het eind, op de hoek met de Lindenlaan, ligt links de Joodse begraafplaats. Dit is een kleine begraafplaats die amper opvalt want er is bijv. geen metaarhuis (een ruimte voor de rituele lijkwassing) meer te zien. De begraafplaats ligt volledig ingeklemd in de woonwijk. Ik neem een kijkje. Ik heb al grotere Joodse begraafplaatsen gezien tijdens de etappes van het Westerborkpad.

De Joodse begraafplaats in Harderwijk tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad De Joodse begraafplaats in Harderwijk

 

Na de Joodse begraafplaats loop ik via de Lindelaan en schelpenpaden terug naar de Oranjelaan. Aan de linkerkant staat de voormalige Willem George Frederikkazerne. Deze kazerne wordt nu gebruikt door het Bouw & Infra Park, dat opleidingen verzorgd ten bate van bouw en wegenbouw.

De Jan van Nassau Kazerne in Harderwijk tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad De Jan van Nassau Kazerne in Harderwijk

 

Ik loop nog een klein stukje langs de Oranjelaan en kom uit bij het eindpunt van vandaag: Station Harderwijk. Ik kom aan de minst mooie kant waardoor ik ook geen foto heb gemaakt van het station. Ik heb geen tijd meer om aan de andere kant een foto te maken. De trein komt al over een paar minuten.

Aan het eind van deze 12e etappe van het Westerborkpad neem ik vanaf Station Harderwijk de trein naar Amersfoort Centraal. Hier moet ik 25 minuten wachten op de rechtstreekse trein naar Schiphol. Deze tijd benut ik om beneden in de stationshal eten te kopen. Met de trein reis ik naar Schiphol waar ik overstap op de bus naar mijn woonplaats. In de trein nadenkend over dat wat ik vandaag allemaal gezien heb. Interessant vandaag was Kasteel Vanenburg en de prachtige tuin, het bosrijke deel vanaf de Volenbekerdreef langs de Groevenbeekseheide en de kleine Joodse begraafplaats in Harderwijk.

 

Mijn route

 

De volledige route van het Westerborkpad staat ook op de website van Wandelnet of als je liever een boekje in handen hebt:

Wandelgids met de volledige routebeschrijving van het Westerborkpad

 

Praktische informatie

Afstand van etappe 12 van het Westerborkpad

Etappe 12 van het Westerborkpad loopt vanaf Station Putten naar Station Harderwijk. De afstand van etappe 12 van het Westerborkpad is 14,8 kilometer. Ik heb een stukje meer gelopen omdat ik ook bij Landgoed De Vanenburg een wandeling door de tuin heb gemaakt.

 

Bereikbaarheid van etappe 12 van het Westerborkpad

De trein naar Station Putten en vanaf Station Harderwijk gaat maar 2x per uur van en naar Amersfoort Centraal en Amersfoort Schothorst. De aansluitingen voor mij zijn vanaf Amersfoort beroerd. Ik moet zowel op de heenreis als de terugreis 25 minuten wachten tijdens het overstappen. Ik kom met de rechtstreekse trein vanaf Schiphol en reis vanaf Amersfoort Centraal ook weer met deze rechtstreekse trein terug naar Schiphol. Je kunt ook in Amersfoort  Schothorst overstappen. Hier zijn echter geen voorzieningen zoals winkels en horecagelegenheden. Naar en vanaf Schiphol reis ik per bus van en naar mijn woonplaats.

Het Station van Putten tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad Het Station van Putten

 

Horeca onderweg

Naast het station van Putten is restaurant De Oude Deel en anderhalve kilometer vanaf het Station Putten is Kasteel De Vanenburg gevestigd. Hier kun je chique genieten van een kop koffie of lekker lunchen.

Tussen Kasteel De Vanenburg in Putten en Station Ermelo kom je geen horecagelegenheden tegen. In Ermelo en Harderwijk kom je onderweg ook voldoende horecagelegenheden tegen. Supermarkten heb ik op mijn route niet gezien, daarvoor zul je van de route moeten afwijken.

 

Overnachten onderweg

In Putten, Ermelo en Harderwijk zijn genoeg accommodaties waar je kunt overnachten. Ik wil hier speciaal Kasteel De Vanenburg noemen. Ik heb een korte blik in een net gerenoveerde hotelkamer kunnen werpen en dat zag er heel mooi uit.

Hotelkamers bij Kasteel De Vanenburg in Putten tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad Hotelkamers bij Kasteel De Vanenburg in Putten

 

Onderweg zijn er ook genoeg natuurhuisjes in Putten, Ermelo en Harderwijk te boeken waar je in de natuur kunt uitrusten van je wandeling.

Onderweg kun je natuurlijk ook in B&B’s overnachten.

 

Heb jij wel eens een etappe van het Westerborkpad gelopen? Wat vond je er van? Heb je een andere aanbeveling voor een lange-afstandswandeling?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Een verslag van etappe 12 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze twaalfde etappe loopt van Station Putten via Ermelo naar Station Harderwijk. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #putten #ermelo #harderwijk #westerborkpad #etappe12 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 12 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze twaalfde etappe loopt van Station Putten via Ermelo naar Station Harderwijk. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #putten #ermelo #harderwijk #westerborkpad #etappe12 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 12 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze twaalfde etappe loopt van Station Putten via Ermelo naar Station Harderwijk. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #putten #ermelo #harderwijk #westerborkpad #etappe12 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Een verslag van etappe 12 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze twaalfde etappe loopt van Station Putten via Ermelo naar Station Harderwijk. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #putten #ermelo #harderwijk #westerborkpad #etappe12 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 12 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze twaalfde etappe loopt van Station Putten via Ermelo naar Station Harderwijk. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #putten #ermelo #harderwijk #westerborkpad #etappe12 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 12 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze twaalfde etappe loopt van Station Putten via Ermelo naar Station Harderwijk. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #putten #ermelo #harderwijk #westerborkpad #etappe12 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com