Westerborkpad etappe 14 : Station Nunspeet – Verscholen Dorp – Station Nunspeet

Het Verscholen Dorp tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad

 

Dit is mijn verslag van etappe 14 van het Westerborkpad van Station Nunspeet naar het Verscholen Dorp en naar Station Nunspeet over een afstand van 20,4 kilometer. Het Westerborkpad is een lange afstandswandeling van Amsterdam Centraal Station naar Kamp Westerbork in Drenthe. Het wandelen van de 30 etappes van het Westerborkpad is voor mij een lange termijnproject. Ik wandel etappe voor etappe.

Veel plezier bij het lezen van en het bekijken van de foto’s in deze blog over etappe 14 van het Westerborkpad.

 

Wat is het Westerborkpad?

Het Westerborkpad is een lange-afstandswandeling van 342 kilometer. Het Westerborkpad bestaat uit 30 etappes. De route begint bij Amsterdam Centraal Station en eindigt bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe. De wandelroute loopt zoveel mogelijk in de buurt van het spoor, want dat was de deportatieroute die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog moesten volgen. De ondertitel van deze route is: Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging. Het Westerborkpad is slechts één kant op gemarkeerd. De reden is dat mensen na hun deportatie veelal niet meer terugkwamen. Het is een route langs historische sporen en gedenkplaatsen.

De route van het Westerborkpad is gemarkeerd met wit-rode stickers, met daarin het logo van Kamp Westerbork. De markeringen zie je overal onderweg, vooral op verkeersborden, -palen, maar ook op brugleuningen of op een bankje. Er is vooral gemarkeerd op plekken waar je kunt twijfelen over de juiste route. Onderweg heb ik heel veel van deze stickers gezien. Je kunt ook nog de oude stickers tegenkomen, rood-blauw met het logo van Kamp Westerbork. Onderweg heb ik een paar van deze oude stickers gezien, deels ook overgeplakt door de nieuwe stickers

Ik volg het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) Westerborkpad aan de hand van markeringen onderweg en de route op de website van Wandelnet en sinds de 5e etappe ook via de GPS op mijn telefoon. Ik raad je aan om de routebeschrijving mee te nemen en je GPS aan te zetten, want onderweg zijn er stukken waar je geen markering van het Westerborkpad tegenkomt.

Markeringsteken van het Westerborkpad tijdens de 14e etappe van het WesterborkpadHet markeringsteken van het Westerborkpad

 

Meer over het Westerborkpad lees je in de blogs die al eerder op deze website zijn verschenen.

 

Westerborkpad etappe 14 : Station Nunspeet – Verscholen Dorp – Station Nunspeet

Nunspeet

Ik reis met de trein via Station Amersfoort Centraal naar Station Nunspeet, de plek waar de 13e etappe eindigt. Ik kom op de geplande tijd aan op Station Nunspeet.

Mocht je het vorige keer gemist hebben: op het plein voor het station staat een megagrote wandelbank en een beeld van de Nunspeetse Keiler, een beeld uit 1998 van een wild zwijn gemaakt door kunstenaar J.H. Weggegaan. Op het gebouw naast het plein hangt het stationsgedicht van Rutger Kopland.

Deze etappe gaat verder aan de andere kant van het spoor. Ik steek het spoor over en loop de parkeerplaats van de Uitkijktoren Veluwetransferium over. Ik heb vandaag geen tijd om de uitkijktoren te beklimmen. De volgende etappe begint ook weer vanaf Station Nunspeet en is slechts 11,5 kilometer. Ik ga dan kijken of de toren open is en voor ik naar ’t Harde loop wil ik deze uitkijktoren beklimmen. De 30 meter hoge uitkijktoren is onderdeel van het Veluwetransferium. Naast de uitkijktoren is er ook een informatiepaviljoen. Vanaf de toren kijk je uit over het Centraal Veluws Natuurmassief over de dorpskern van Nunspeet. Het paviljoen is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur. Ik vind het er erg gesloten uitzien als ik hier loop.

Uitkijktoren Veluwetransferium in Nunspeet tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Uitkijktoren Veluwetransferium in Nunspeet

 

Op de parkeerplaats staat een beeld van een moeflon gemaakt door kunstenaar C. Vrendenberg. Ik loop via de parkeerplaats naar het bos en Nunspeet uit.

Nunspeet uit tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Nunspeet uit

 

Hier loop ik een heel stuk via het Vennenpad in de richting van Vierhouten. Het is heerlijk weer. Het is nu nog relatief rustig, af en toe passeert er een fietser. Nunspeet laat ik al snel achter me en ik passeer de snelweg A28. Deze etappe zie ik geen Stolpersteine. In Nunspeet liggen in totaal 5 Stolpersteine / Struikelstenen op 3 locaties. Ik heb de plekken van het WesterborkLuisterpad ingetekend in de routekaart verderop in deze blog.

 

Zandenbos

Direct na het viaduct over de snelweg A28 arriveer ik in het Zandenbos. Het Zandenbos ligt tussen Vierhouten en Nunspeet op de Veluwe. Een groot deel van het Zandenbos maakt deel uit van Boswachterij Nunspeet van Staatsbosbeheer. Het Zandenbos bestaat uit steile stuifzandheuvels. In 1881 kocht de familie Petersom Ramring het gebied. De boswachter van de familie beplantte het zandgebied met grove dennen, zodat er een bos ontstond. De laatste erfgenaam van de familie geeft het bos in 1938 aan de gemeente Ermelo. Voorwaarde is dat het een voor iedereen toegankelijk wandelterrein en natuurreservaat blijft. In 1939 verkoopt de gemeente Ermelo het Zandenbos door aan Staatsbosbeheer.

Via onverharde paden en later een betonpad (Eibertjespad) loop ik door het bos. Het is bijna recht toe maar oh wat is het hier heerlijk wandelen. En zo rustig. Ik loop langs een paar landgoederen. Onderweg bloeien er schitterende rododendrons.

Het Zandenbos tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad

Het Zandenbos tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Het Zandenbos

Rododendron in het Zandenbos tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Rododendron in het Zandenbos

 

Ik steek een asfaltweg over en loop langs een schitterende ven, de Ossenkolk. Ik loop verder door het bos. Bij een klaphekje verlaat ik het bos en kom uit in de buitenwijk van Vierhouten.

De Ossenkolk tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad De Ossenkolk

 

Vierhouten

De route gaat aan het begin een beetje vreemd door Vierhouten. In plaats van rechtdoor de Reelaan uitlopen, loop ik via de Voslaan en de Noordkampen naar het punt waar de Reelaan uitkomt op de Nunspeterweg. Op de hoek Voslaan en Reelaan staan een paar Schotse Hooglanders achter het hek.

Vierhouten in tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Vierhouten in

 

Ik steek de Nunspeterweg over en dan wordt het druk. Vanwege het mooie weer zijn veel mensen op pad en is het druk met fietsers en wielrenners. In Vierhouten zijn veel terrasjes waar je kunt lunchen. Ik heb mijn eigen lunch meegenomen en deze nuttig ik aan een picknicktafel op de hoek met de Gortelseweg en de Tongerenseweg.

Picknicken in Vierhouten tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Picknicken in Vierhouten

 

Na  de lunch loop ik Vierhouten weer uit. Het dorp is klein en in het seizoen heel toeristisch.

 

Hendrik Mouwenveld

Ik loop een klein stukje via de Tongerenseweg en duik daar het bos weer in. Onderweg kom ik 2 jongemannen en een vrouw tegen die ik onderweg al vaker heb gezien en onderweg nog vaker zal tegenkomen. Zij lopen een andere wandelroute maar ook als hoogtepunt het Verscholen Dorp. Via een klaphekje loop ik een wildgebied dat hoort bij de Veluwe en valt onder de gemeente Nunspeet. Ik word door een paar andere wandelaars gewaarschuwd dat zij net een wild zwijn hebben gezien die het pad overstak. Ik heb hem/haar (helaas) niet gezien. Ik heb er wel opgelet. Op dit deel kom ik ook weer de drie andere wandelaars tegen die vanaf de Tongerenseweg een iets andere route hebben genomen maar we komen op hetzelfde punt uit. Voor de veiligheid met het wild zwijn in de buurt lopen we een stukje met elkaar op. Totdat bij het Hendrik Mouwenveld onze wegen weer scheiden.

Een klaphek tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad

De Veluwe tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad

De Veluwe tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad De Veluwe

 

Mijn route gaat langs de randen van het Hendrik Mouwenveld. Ook hier is de GPS geen overbodige luxe want ik zie een hele tijd geen markeringstekens. Nu kun je hier ook niet echt verkeerd lopen want het smalle pad gaat recht toe recht aan maar aan het eind op een kruising is het handig dat ik weet dat ik rechtsaf moet en om het Hendrik Mouwenveld heen loop. Het Hendrik Mouwenveld is een open stuk bos bij Vierhouten waar voornamelijk dophei en struikhei groeit. Het is niet duidelijk naar wie het is vernoemd. Uit een onderzoek van Staatsbosbeheer bleek dat het mogelijk om Hendrik Mouw gaat, die van 1852 tot 1863 in Elspeet leefde. Deze Hendrik Mouw had een grootvader die Cornelis Mouw heette. In de buurt ligt het Cornelis Mouwenveld, waarschijnlijk dus vernoemd naar deze grootvader. Het Cornelis Mouwenveld is ondertussen echter geen open veld meer, maar een stuk bos.

Henk Mouwenveld tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad

Henk Mouwenveld tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad

Henk Mouwenveld tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Henk Mouwenveld

 

Wild zoals wilde zwijnen, reeën of edelherten heb ik vandaag niet gezien.

Ik loop om het Hendrik Mouwenveld. Het is hier warm en erg rustig. Pas in het deel terug naar de bossen kom ik weer mensen tegen. Ik loop het bos weer in.

Bospad naar het Verscholen Dorp tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Bospad naar het Verscholen Dorp

 

Ik zie al snel een bord dat me naar een Oorlogsherinnering, in dit geval het Verscholen Dorp, wijst.

 

Verscholen Dorp

Het Verscholen Dorp is het doel van etappe 14, de etappe van vandaag. Bij het Verscholen Dorp is het niet heel druk maar het loopt af en aan met fietsers die hier toevallig voorbij komen en nieuwsgierig afstappen omdat langs het fietspad informatieborden en een monument staan.

Het Verscholen Dorp was een onderduikerskamp, ook wel ‘Pas-Opkamp’ of het Geheime Dorp genoemd. Het kamp ligt aan de Pas-Opweg, een handelsroute waar vroeger struikrovers actief waren. Het kamp werd in de oorlogsjaren opgericht door initiatiefnemers, de familie Bakker uit Nunspeet (Opa Bakker en Tante Cor) en de advocaat mr. E.H. von Baumhauer uit Vierhouten (De Boem). Samen met de mensen uit het verzet wisten zij dit kamp draaiend te houden. Het kamp bestond uit 9 hutten, sommige half-ondergronds, andere geheel boven de grond. Omdat de hutten in een zeer dicht bos van jonge dennen stonden, werden ze aan het oog onttrokken. Hier hebben tussen april 1943 en oktober 1944 tachtig tot honderd mensen die op de vlucht waren voor de Duitse bezetter in wisselende samenstellingen een veilige plaats gevonden. Het kamp bood onder andere onderdak aan joden, verzetsmensen, geallieerden, een Rus en een Duitse deserteur. Op zondag 29 oktober 1944 werd het onderduikerskamp ontdekt door twee Landstormers die op zoek waren naar wild. Acht van de 86 onderduikers werden gevangengenomen en later gefusilleerd, zes personen werden aan de Tongerenseweg gefusilleerd en twee onderaan de heuvel bij kamphuis de Paasheuvel. De meeste onderduikers wisten gelukkig te ontkomen. Op de website van het Verscholen Dorp Vierhouten lees je meer informatie over de ontdekking van het dorp en wie deze ontdekking wel/niet overleefden.

Informatie over het Verscholen Dorp tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Informatie over het Verscholen Dorp

 

Op deze plek zijn een paar van de oorspronkelijke hutten nagebouwd. In het boek Het verscholen dorp van Jeroen Thijssen lees ik dat de ooggetuigen geen goed woord over hebben voor de hutten. De verblijven waren in de Tweede Wereldoorlog veel beter, luxer en mooier dan de hutten die er nu staan. Ook de twee gedenkstenen is hun een doorn in het oog, een steen voor Opa Bakker en Tante Cor was in hun ogen genoeg.

Ik breng een bezoek aan alle drie hutten. De kleine, donkere en bedompte ruimtes zien er niet heel aantrekkelijk uit. Ik kan mij gewoon niet voorstellen dat hier met 10 mensen in een hut hebben gewoond die altijd op hun hoede waren. Zo net na 4-5 mei en ook de oorlog in Oekraïne in mijn achterhoofd besef ik op zo’n plek dat onze vrijheid niet zo vanzelfsprekend is en dat we deze vrijheid moeten koesteren.

Het Verscholen Dorp tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad

Het Verscholen Dorp tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad

Het Verscholen Dorp tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad

Het Verscholen Dorp tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Het Verscholen Dorp

 

Ik lees het gedicht ‘Stil’ van Ida Vos bij de hutten.

Het gedicht 'Stil' van Ida Vos in het Verscholen Dorp tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Het gedicht ‘Stil’ van Ida Vos in het Verscholen Dorp

 

Er zijn zijn twee gedenkstenen: één met de namen van de personen die er voor zorgden dat de mensen hier konden onderduiken en aan het fietspad een steen voor de oprichters van het kamp, de familie Bakker uit Nunspeet (Opa Bakker en Tante Cor).

Gedenksteen in het Verscholen Dorp tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Gedenksteen in het Verscholen Dorp

Gedenksteen voor de familie Bakker in het Verscholen Dorp tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Gedenksteen voor de familie Bakker in het Verscholen Dorp tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad

 

De hutten en de plek maken indruk. Niet alleen op mij ook op andere bezoekers waaronder ook kleine kinderen.

Omdat ik deze geschiedenis niet ken (ik heb er wel van gehoord maar ken het verder niet), zoek ik onderweg naar huis in de online bibliotheek naar boeken over het Verscholen Dorp en kom een drietal interessante boeken tegen die ik hier wil noemen. Ze zijn stuk voor stuk de moeite van het lezen waard. Elk boek heeft zijn eigen insteek. Het zijn: De jongen in de schaduw van Janet Wees, Het meisje uit het verscholen dorp van Irma Joubert en Het verscholen dorp van Jeroen Thijssen. Het boek van Janet Wees is een jeugdboek voor kinderen vanaf een jaar of 10 en geschreven vanuit het oogpunt van een kind dat in het kamp verborgen heeft gezeten, het boek van Irma Joubert is een deels verzonnen verhaal met een verzonnen hoofdpersoon die in het Verscholen Dorp ondergedoken zat. Veel personages in het boek hebben werkelijk bestaan, anderen zijn verzonnen. Ook de gebeurtenissen in het kamp zijn aan de werkelijkheid ontleed. Het boek van Jeroen Thijssen geeft achtergrondinformatie over het hoe en waarom van het Verscholen Dorp en dat wat zich rond en in het kamp heeft afgespeeld. Drie boeken die de moeite van het lezen waard zijn. Het geeft mij een duidelijker beeld van het Verscholen Dorp.

Ik moet het even laten bezinken voor ik terugwandel naar Nunspeet. Het is zo indrukwekkend en gewoon niet voor te stellen dat hier mensen hebben gewoond en geleefd.

 

Lees meer: Een bezoek aan het Verscholen Dorp bij Vierhouten

 

Nunspeet

Na deze break loop ik een heel lang recht fietspad van betonplaten af. Gelukkig wel in het bos. Hier is redelijk druk met vooral oudere fietsers met elektrische fietsen. Het is een eindeloze weg die duurt en duurt en waar geen einde aan lijkt te komen.

Het pad terug naar Nunspeet tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad

Het pad terug naar Nunspeet tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Het pad terug naar Nunspeet

 

Na de bossen kom ik uit bij de Waschkolk. Dit is een heideveld. Het is een laagte die vroeger water bevatte, doordat een ondoorlatende laag in de ondergrond verhinderde dat het regenwater wegzakte. Door de aanleg van de autosnelweg A28  werd deze laag doorbroken en raakte de Waschkolk ‘lek’. De Waschkolk werd vroeger gebruikt als wasplaats voor schapen die geschoren werden. Staatsbosbeheer heeft de Waschkolk in zijn oorspronkelijke staat hersteld zodat er weer water in staat en er zeldzame planten en reptielen leven. Het is mooi stukje heide.

Waschkolk tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Waschkolk

 

Ik loop verder en passeer een tunneltje onder de snelweg A28. Aan de andere kant ligt het recreatiemeer Zandenplas. Er liggen deze middag mensen aan het water. Het water is groen en het zand witte zand. Een mooi plekje zo vlakbij de snelweg om te recreëren op een zonnige warme zomerdag.

Zandenplas tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Zandenplas

 

Na het half rondje om de Zandenplas staat er een groot bord dat het pad is afgesloten. Ik besluit toch verder te lopen omdat ik er lopend wel langs kan en ik (nog) geen werkzaamheden zie. Een eindje verderop ligt het hele pad eruit en loop ik op een plek dat eigenlijk verboden is, maar er zijn deze zaterdagmiddag toch geen werkzaamheden en dus loop ik door over de stenen en door het zand. Een alternatieve route wordt ook niet gegeven. Het pad loopt om de golfbaan.

Een pad tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad

 

Aan het eind van etappe 14 van het Westerborkpad kom ik uit in een villawijk van Nunspeet. Hier is het rustig. Via de Gerard Vethlaan en de Plesmanlaan kom ik na meer dan 20 kilometer lopen uit bij de parkeerplaats met de Uitkijktoren Veluwetransferium en bij Station Nunspeet. Ik vul mijn waterfles snel bij. Over een paar minuten komt de trein al. Aan het eind van etappe 14 van het Westerborkpad neem ik vanaf Station Nunspeet de trein naar Amersfoort Centraal. Het was een lange dag. In Amersfoort moet ik 25 minuten wachten op de rechtstreekse trein naar Schiphol. Deze tijd benut ik om beneden in de stationshal eten te kopen. De trein naar Schiphol vertrekt vanaf een ander perron dan gebruikelijk, nl. vanaf spoor 4b. Op perron 4 en 5 van Station Amersfoort hangen op één van de gebouwen op het perron twee plaquettes voor omgekomen NS medewerkers en ter herinnering aan de meer dan 10.000 Nederlandse militairen die vanaf het station Amersfoort in Duitse krijgsgevangenschap werden weggevoerd. Als ik hier voorbij valt het oog op de krans die hier op 4 mei is geplaatst. Omdat we nooit vergeten.

Plaquette op perron 4 en 5 van Station Amersfoort Centraal tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Plaquette op perron 4 en 5 van Station Amersfoort Centraal

 

Met de trein reis ik naar Schiphol waar ik overstap op de bus naar mijn woonplaats. In de trein nadenkend over dat wat ik vandaag tijdens etappe 14 van het Westerborkpad allemaal gezien heb. Indrukwekkend was het Verscholen Dorp. Maar ook de bossen en de heide waren heerlijk om door heen te lopen. Ik heb genoten van deze etappe.

 

Mijn route

 

De volledige route van het Westerborkpad staat ook op de website van Wandelnet of als je liever een boekje in handen hebt:

Wandelgids met de volledige routebeschrijving van het Westerborkpad

 

Praktische informatie

Afstand van etappe 14 van het Westerborkpad

Etappe 14 van het Westerborkpad loopt vanaf Station Nunspeet via Vierhouten en het Verscholen Dorp terug naar Station Nunspeet. De afstand van etappe 14 van het Westerborkpad is 20,4 kilometer.

 

Bereikbaarheid van etappe 14 van het Westerborkpad

De trein naar en vanaf Station Nunspeet gaat maar 2x per uur van en naar Amersfoort Centraal en Amersfoort Schothorst. De aansluitingen voor mij zijn vanaf Amersfoort beroerd. Ik moet zowel op de heenreis als de terugreis 25 minuten wachten tijdens het overstappen. Ik kom met de rechtstreekse trein vanaf Schiphol en reis vanaf Amersfoort Centraal ook weer met deze rechtstreekse trein terug naar Schiphol. Je kunt ook in Amersfoort  Schothorst overstappen. Hier zijn echter geen voorzieningen als winkels en horecagelegenheden. Naar en vanaf Schiphol reis ik per bus van en naar mijn woonplaats.

Station Nunspeet tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Station Nunspeet

 

Horeca onderweg

In Nunspeet rond het station loop je langs een paar horecagelegenheden. De supermarkt ligt hier naast het station.

In Vierhouten loop je voorbij de supermarkt. In het knusse centrum zijn veel horecagelegenheden waar je heerlijk op het terras of in het restaurant iets kunt eten/drinken.

Onderweg in de bossen kom je geen supermarkten en geen horecagelegenheden tegen. Ook watertappunten heb ik onderweg niet gezien. Bij Station Nunspeet is een watertappunt.

 

Overnachten onderweg

In Nunspeet en omgeving en in ook Vierhouten zijn veel accommodaties waar je kunt overnachten.

Onderweg zijn er ook genoeg natuurhuisjes in Nunspeet of in Vierhouten te boeken waar je in de natuur kunt uitrusten van je wandeling.

Onderweg kun je natuurlijk ook in B&B’s overnachten.

 

Heb jij wel eens een etappe van het Westerborkpad gelopen? Wat vond je er van? Heb je een andere aanbeveling voor een lange-afstandswandeling?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Een verslag van etappe 14 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze veertiende etappe loopt van Station Nunspeet via het indrukwekkende Verscholen Dorp terug naar Station Nunspeet. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #verscholendorp #nunspeet #westerborkpad #etappe14 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 14 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze veertiende etappe loopt van Station Nunspeet via het indrukwekkende Verscholen Dorp terug naar Station Nunspeet. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #verscholendorp #nunspeet #westerborkpad #etappe14 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 14 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze veertiende etappe loopt van Station Nunspeet via het indrukwekkende Verscholen Dorp terug naar Station Nunspeet. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #verscholendorp #nunspeet #westerborkpad #etappe14 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Een verslag van etappe 14 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze veertiende etappe loopt van Station Nunspeet via het indrukwekkende Verscholen Dorp terug naar Station Nunspeet. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #verscholendorp #nunspeet #westerborkpad #etappe14 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 14 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze veertiende etappe loopt van Station Nunspeet via het indrukwekkende Verscholen Dorp terug naar Station Nunspeet. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #verscholendorp #nunspeet #westerborkpad #etappe14 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 14 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze veertiende etappe loopt van Station Nunspeet via het indrukwekkende Verscholen Dorp terug naar Station Nunspeet. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #verscholendorp #nunspeet #westerborkpad #etappe14 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com