Westerborkpad etappe 18 : Station Wezep – Hattem

Wezepsche Heide tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad

 

Dit is mijn verslag van etappe 18 van het Westerborkpad van Station Wezep naar Hanzestad Hattem over een afstand van 8,5 kilometer. Het Westerborkpad is een lange afstandswandeling van Amsterdam Centraal Station naar Kamp Westerbork in Drenthe. Het wandelen van de 30 etappes van het Westerborkpad is voor mij een lange termijnproject. Ik wandel etappe voor etappe.

Veel plezier bij het lezen van en het bekijken van de foto’s in deze blog over etappe 18 van het Westerborkpad.

 

Wat is het Westerborkpad?

Het Westerborkpad is een lange-afstandswandeling van 342 kilometer. Het Westerborkpad bestaat uit 30 etappes. De route begint bij Amsterdam Centraal Station en eindigt bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe. De wandelroute loopt zoveel mogelijk in de buurt van het spoor, want dat was de deportatieroute die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog moesten volgen. De ondertitel van deze route is: Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging. Het Westerborkpad is slechts één kant op gemarkeerd. De reden is dat mensen na hun deportatie veelal niet meer terugkwamen. Het is een route langs historische sporen en gedenkplaatsen.

De route van het Westerborkpad is gemarkeerd met wit-rode stickers, met daarin het logo van Kamp Westerbork. De markeringen zie je overal onderweg, vooral op verkeersborden, -palen, maar ook op brugleuningen of op een bankje. Er is vooral gemarkeerd op plekken waar je kunt twijfelen over de juiste route. Onderweg heb ik heel veel van deze stickers gezien. Je kunt ook nog de oude stickers tegenkomen, rood-blauw met het logo van Kamp Westerbork.

Markeringsteken van het Westerborkpad tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Markeringsteken van het Westerborkpad

 

Ik volg het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) Westerborkpad aan de hand van markeringen onderweg en de route op de website van Wandelnet en sinds de 5e etappe ook via de GPS op mijn telefoon.

 

Meer over het Westerborkpad lees je in de blogs die al eerder op deze website zijn verschenen.

 

Westerborkpad etappe 18 : Station Wezep – Hattem

Ik reis met de bus en trein naar station Zwolle en vanuit Zwolle neem ik de stoptrein naar Wezep. Dit is een korte rit van zeven minuten. Aangekomen op Station Wezep loop ik langs Gasterij De Zeuven Heuvels. Mocht je water nodig hebben voor onderweg, voor het restaurant staat een watertappunt.

 

Wezepsche Heide

Ik loop een stukje rechtdoor en sla linksaf de Wapenerveldweg in. Al snel gaat de asfaltweg over in een bospad. Ik kan zien dat het de nacht ervoor geregend heeft, de zandpaden zijn vochtig en het bos ruikt fris. Ik loop het gebied van de Wezepsche Heide in. De Wezepsche Heide wordt door waterleidingbedrijf Vitens beheerd als een natuurgebied, vooral ook om ervoor te zorgen dat er geen schadelijke stoffen in het grondwater terechtkomen. Sinds 1886 wordt hier schoon drinkwater opgepompt oorspronkelijk om cholera epidemieën te voorkomen. 4,5 miljoen m³ drinkwater per jaar voorziet Wezep en omgeving inclusief Kampen van drinkwater. Eind 1800/begin 1900 was de Wezepsche Heide een groot heidegebied, zover je kijken kon. Nu voorkomen Schotse Hooglanders dat de heide alsmaar verder dichtgroeit. Jonge loofbomen krijgen geen kans. De runderen eten geen jonge dennen, worden deze door vrijwilligers weggehaald. Op de heide leven veel soorten vogels,vossen, wilde zwijnen, reeën, edelherten en dassen. Helaas heb ik geen dier gezien, zelfs geen hond.

Bospad in Wezep tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Bospad in Wezep

 

Ik loop langs een slagboom en alsmaar rechtdoor door een klaphekje. In het bos kom ik ook een paar plukjes heide tegen maar na het klaphekje begint het heideveld.

Het hek naar de Wezepsche Heide tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Het hek naar de Wezepsche Heide

 

Het is de tijd dat de heide bloeit maar het valt mij hier op de Wezepsche Heide tegen. De Bussumerheide, waar ik bijna twee weken geleden liep, zag er mooier en paarser uit. Ik zie ook vrij veel bruine dorre stukken. Het is heel rustig en warm als ik hier loop. Ik zie (helaas) ook geen Schotse Hooglanders. Het veld is niet groot. Na een tijdje loop ik weer in de bossen. Hier is het een stuk aangenamer qua temperatuur.

Wezepsche Heide tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad

Wezepsche Heide tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad

Bloeiende heide op de Wezepsche Heide tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad

Het einde van de Wezepsche Heide tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Wezepsche Heide

 

Vuursteenberg

Na weer een klaphekje kom ik uit op een fietspad langs de Keizersweg. Qua fietsers is het niet druk maar wel met autoverkeer.

Langs de Keizersweg tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Langs de Keizersweg

 

Ik loop een klein stukje over het fietspad tot aan het eerste pad naar rechts. Dit is een parkeerterrein bij de Vuursteenberg.

Vuursteenberg tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Vuursteenberg

 

De Vuursteenberg is een 26 meter hoge heuvel. Het maakt deel uit van een oud smeltwaterterras, dat in de voorlaatste ijstijd ontstaan is door smeltwater dat tussen het ijs en de stuwwal stroomde. De heuvel bestaat uit puin dat door het ijs werd aangevoerd en materiaal van de stuwwal zelf. In de laatste ijstijd is veel zand weggespoeld en bleef deze grind- en steenrijke heuvel achter. In het gebied ligt een ‘geboortebos’. Tussen 2001 en 2006 is hier voor ieder pasgeboren kind in Hattem een eikenboompje geplant. Het planten van bomen maakt onderdeel uit van het beheer van het gebied, dat erop gericht is om het geologische monument van de Vuursteenberg te bewaren en de natuurwaarde van het gebied te verhogen.

Ik loop parallel via een bospad aan het fietspad.

Bospad op de Vuursteenberg tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Bospad op de Vuursteenberg

 

Helaas is dit geen lang pad, want na een tijdje kom ik al weer uit op het fietspad langs de Keizersweg.

Ik loop een stuk rechtdoor, via een viaduct over de snelweg A50 in de richting van Hattem.

Snelweg A50 tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Snelweg A50

 

Het is ondanks dat het een fietspad en verkeersweg is een mooi stukje in het bos. Het lijkt wel herfst in het bos, overal vallen bladeren van de bomen en er zijn bomen die al verkleuren naar de herfstkleuren.

Onderweg naar Hattem tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Onderweg naar Hattem

 

Bij de Wachtelenberg sla ik rechtsaf. Hattem ligt voor me, maar ik loop nog een stukje om via Landgoed Molecaten.

 

Landgoed Molecaten

Ik loop langs een slagboom en volg een mooi pad door het bos richting het landhuis Molecaten.

Landgoed Molecaten tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad

Landgoed Molecaten tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Landgoed Molecaten

 

De naam Molecaten is te danken aan de inrichting van het waterrijke landschap en betekent ‘huisje bij de molen’, die zeer waarschijnlijk een watermolen was. In 1597 wordt hier een papierwatermolen gebouwd. In 1629 wordt dit versterkt huis tijdens het beleg van Hattem door de Spanjaarden gedeeltelijk verwoest. In 1646 wordt op de oude resten van het huis een havezate gebouwd. In 1677 staan er op Molecaten nog twee papiermolens en een korenmolen. Tussen 1690 en 1750 komt Molecaten in bezit van verschillende erfgenamen die het leegstaande huis verwaarlozen. Reinhard van Heeckeren erft in 1750 de ‘havesathe Molencathe’ en gaat zelf in het huis wonen. Na de dood van Reinhard in 1799 raakt Molecaten opnieuw in verval. Robbert, baron van Heeckeren van Molecaten laat vanaf 1824 het familiebezit in neoclassicistische stijl aanpassen. Het huis verandert aanzienlijk, de tuin wordt aangepast en het koetshuis wordt bijgebouwd. Het landgoed Molecaten is nu een geliefd wandelgebied. Sinds 1989 is het huis in erfpacht van de familie Slager. Het huis is gerestaureerd en de tuin heringericht.

Landhuis Molecaten tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Landhuis Molecaten

 

Een eindje van het landhuis zie je nog een oude watermolen. Deze staat naast horecagelegenheid Herberg Molecaten. Ik loop de laan af, links staan mooie roze orchideeën langs de waterkant.

Orchidee langs de kant van de weg tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Orchidee langs de kant van de weg

 

Buitengebied Hattem

Via de Eliselaan en de Stadslaan kom ik uit op de kruising met de Stationslaan. In plaats van rechtsaf de Stationslaan in te slaan, steek ik schuin over de Parklaan in. Hier liggen vier Stolpersteine voor huisnummer 18. Het zijn de struikelstenen voor Rachel, Mietje, Reintje en Joseph Rozeband. Ook in het buitengebied van Hattem liggen nog een aantal Struikelstenen. Deze lagen te ver van de route af om te bezoeken.

Ik loop de Parklaan uit terug naar een punt waar ik de route van deze 18e etappe weer op pik en dat is aan het eind van de Stationslaan. Via de rotonde loop ik via de saaie Hoopjesweg naar de dijk. Het is omlopen naar het centrum, maar het omlopen heeft een reden. Want aan de Kerkhofdijk ligt de Algemene begraafplaats van Hattem.

 

Joodse begraafplaats

Op deze Algemene begraafplaats van Hattem is een hoek ingericht als Joodse begraafplaats. Deze plek ligt achter een heg direct aan de dijk. Vanaf de weg kun je de stenen zien.

Ik loop het kerkhof op en loop naar de Joodse begraafplaats. Er staan niet heel veel stenen. Wel een indrukwekkende plaats, zeker als je leest dat op deze Joodse begraafplaats het graf van het echtpaar Van Gelder-Bakker staat met op de steen de tekst: ‘Zij kwamen na een kommervolle strijd om behoud, op noodlottige wijze om het leven.’ De Van Gelders woonden aan de Achterstraat in Hattem, waar ze een textielzaak runden. Het gezin zat tijdens de oorlog op verschillende adressen ondergedoken. Vooral Elisabeth Bakker kon het ondanks vele waarschuwingen niet laten haar kinderen op hun onderduikadressen op te zoeken. Zij realiseerde zich niet dat ze daarmee het leven van alle betrokkenen in gevaar bracht. Uiteindelijk zag de ondergrondse geen andere uitweg dan het echtpaar te doden. Dit gebeurde op 22 april 1944. Dit is een andere familie van Gelder uit de Achterstraat dan waar de struikelstenen liggen.

Joodse begraafplaats in Hattem tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Joodse begraafplaats in Hattem

 

Na mijn bezoek aan het Joodse kerkhof loop ik de dijk af en kom uit in Hattem, het einddoel van etappe 18 van het Westerborkpad. Via de Nieuweweg en een heel klein stukje Grote Gracht sta ik voor het Daendelspoortje. Het begin van mijn bezoek aan Hattem.

Daendelspoortje in Hattem tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Daendelspoortje in Hattem

 

Hattem

Hattem is een Hanzestad aan de IJssel. In 891 werd het al genoemd. De stad, strategisch van belang voor de hertogen van Gelre, was aangesloten bij het Hanzeverbond. Dat was een samenwerkingsverband van handelaren met als doel uitbreiding en bescherming van de handel. Hattem, Elburg en Harderwijk zijn de drie Hanzesteden op de Veluwe. In de 14e en 15e eeuw had het Hanzeverbond wel 150 leden in Duitsland, Nederland, Scandinavië, Polen, Vlaanderen en zelfs Spanje en Portugal. Er werd vooral gehandeld in zout, vis, granen, hout, bier, wijn, laken, bijenwas en pelzen.

Via het Daendelspoortje in de Stadsmuur loop ik door de Adelaarshoek langs Restaurant de Voorburcht / Spookhuys en het Pand der Liefde naar de markt. Hier is het druk met een groot terras op het plein. Rechts staat Grote of Andreaskerk en recht voor me het stadhuis. Aan de achterkant van de Grote of Andreaskerk bevindt zich het VVV-kantoor. Hier zijn leuke folders met 7 tips van de bezienswaardigheden in Hattem mee te nemen.

Na het bezoek aan het VVV-kantoor loop ik door de Kerkstraat naar het eindpunt van etappe 18 van het Westerborkpad.

Ik loop langs de dorpspomp rechtdoor de Dorpsweg in. Aan de linkerkant voor nummer 7 ligt 1 Stolperstein voor Jacob Jan Hoogers, een weigeraar voor werken in Duitsland.

Ik loop terug naar de dorpspomp en sla de Achterstraat in. Hier zijn nl. nog 2 adressen met Stolperstein: bij nr. 24 aan de linkerkant liggen 3 struikelstenen voor Mozes, Betje en Salomon van Gelderen. Aan de overkant bij nr. 37a liggen 4 Stolpersteine voor Michel, Betje, Abraham en Andries Klatser.

Stolpersteine/Struikelstenen in Hattem tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Stolpersteine/Struikelstenen in Hattem

 

Lees meer: Stolpersteine / Struikelstenen

 

Op de kaart hieronder staan de plekken met Stolpersteine/struikelstenen ingetekend. Ook zijn er links toegevoegd van drie websites waar je informatie over de betreffende struikelstenen kunt vinden: TracesofWar en Stolpersteine App.

Aan de Achterstraat 33 bevindt zich de Synagoge van Hattem. De Joodse gemeente van Hattem bestond al vanaf de 18e eeuw maar was in 1790 zo gekrompen dat de synagoge niet meer werd gebruikt. Een minjan, het minimaal benodigde tiental mannen voor een dienst, kon  niet langer bijeengebracht worden. Pas in 1887 was er in Hattem formeel weer sprake van een Joodse gemeente die bijeen kwam in een nieuwe synagoge aan de Achterstraat. Van de Hattemse Joodse gemeenschap overleefden slechts zeven personen de Tweede Wereldoorlog. Ze hebben dit aan het onderduiken te danken. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers zijn de namen aangebracht op de gevel van de synagoge. De synagoge is, helaas, niet te bezoeken, omdat het gebouw een andere functie heeft.

Joodse synagoge in Hattem tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Joodse synagoge in Hattem

 

Ik wandel nog een stukje door want nu ik toch in Hanzestad Hattem ben en tijd genoeg heb na deze korte etappe van 8,5 kilometer maak ik van de gelegenheid gebruik om meer van het stadje te zien.

Molen de Fortuin in Hattem tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Molen de Fortuin in Hattem

 

Ik bezoek het Anton Pieck Museum en het Nederlands Bakkerijmuseum. Hattem heeft nog een museum, het Voermanmuseum in de Achterstraat 46-48. Dit museum heb ik niet bezocht. Het Anton Pieck Museum en het Nederlands Bakkerijmuseum hebben niets met de Tweede Wereldoorlog te maken, maar zijn leuk om tijdens je bezoek aan Hattem te bezoeken. Ik heb niet alles in het Nederlands Bakkerijmuseum gezien. Het was er bloedheet en het was heel druk (vooral met kinderen). Het was me op dat moment even te veel. De volgende etappe begint waar deze etappe eindigt, nl. in Hattem en is nog korter dan deze etappe. Ik neem dan nog wel een kijkje in het Nederlands Bakkerijmuseum. Ik heb toch een museumkaart.

 

Anton Pieck Museum
Waarschijnlijk zegt je de naam Anton Pieck wel iets, maar de jongeren onder mijn lezers zullen deze naam misschien niet kennen. Maar als ik je vertel dat Anton Pieck bekend als ontwerper van het sprookjesbos van de Efteling gaat er wellicht een lampje branden. Daarnaast is hij bekend van kalenderplaten en van boekillustraties. Anton Pieck beheerste ook veel grafische technieken. In het Anton Pieck Museum zie je wie Anton Pieck was en waarom zijn werk behoort tot het Nederlands kunsthistorisch erfgoed. In het Anton Pieck Museum zijn 3 tentoonstellingen: een permanente expositie en twee tijdelijke exposities. Toen ik er was waren dit de exposities Hans en Grietje en het Atelier met Loes Riphagen. In de permanente expositie zie je de originele werkhoek van Anton Pieck met zijn middeleeuwse stoel, de tafel uit zijn ouderlijk huis, zijn boekenkast en zijn tekenmateriaal en allerhande attributen en snuisterijen waarmee hij zich graag omringd zag, liggen op tafel klaar om gebruikt te worden. Aan de muren hangen bekende illustraties in de herkenbare ‘Anton Pieck-stijl’ en de verzameling olieverven, kalenderplaten, grafische kunstwerken, kwartierschetsen en reistekeningen. Beneden staat de originele etspers van Anton Pieck waar hij jarenlang zijn etsen, gravures en droge naalden afdrukte.

Entree: Volwassenen: € 9,50 per persoon, kinderen 4 t/m 12 jaar: € 3,50, kinderen t/m 3 jaar: gratis. 65+ € 8,50 per persoon. Museumkaarthouders: gratis. (Prijzen zijn van 2022).
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur. Zondag van 13.00-17.00 uur. Maandag gesloten, m.u.v. schoolvakanties.
Adres: Noordwal 31, 8051 ES Hattem.
Website: Anton Pieck Museum

Anton Pieck Museum in Hattem tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad

Anton Pieck Museum in Hattem tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Anton Pieck Museum in Hattem

 

Nederlands Bakkerijmuseum
Het Nederlands Bakkerijmuseum is een museum over de geschiedenis van de bakkerij. Het museum is verdeeld over vijf verschillende gebouwen. Aan beide kanten van de weg staan twee laatmiddeleeuwse stadsboerderijen die door een tunnel met elkaar zijn verbonden. In de andere gebouwen bevinden zich de bakkerswinkel uit grootmoedertijd, de moderne bakkerij (waar het brood en banket voor de horeca en de winkel van het museum dagelijks vers wordt bereid) en in het pand met rode luikjes bevindt zich een poffertjessalon uit grootmoeders tijd. In het museumtheater laat de bakker zien hoe je diverse broodfiguren maakt. Dit gebeurt met de nodige humor. Leuk om te zien en zeker leuk voor kinderen. Het Bakkerijmuseum is een belevingsmuseum. Je wordt meegenomen in de 150 jaar oude bakkerij, je ziet hier hoe de mensen vroeger leefden en werkten en hoe het leven er in de 19e eeuw als bakker uit zag. Leuk zijn ook de bakkersbenodigheden voor het maken van speculaas, sinterklaaslekkernijen en chocolade. Voor kinderen is er een speurtocht door het museum. Belangrijk om te weten is dat je vanwege de nog altijd geldende coronamaatregelen een tijdslot moet reserveren.

Entree: Volwassenen: € 9,50 per persoon, kinderen 4 t/m 12 jaar: € 8,–, kinderen t/m 3 jaar: gratis. 65+ € 8,50 per persoon. Museumkaarthouders: gratis. (Prijzen zijn van 2022).
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur. Zondag en maandag gesloten. De bakkerswinkel is op elke zaterdag geopend van 07.30-12.00 uur.
Adres: Kerkhofstraat 13, 8051 GG Hattem.
Website: Nederlands Bakkerijmuseum

Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad

Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem

 

Er komen een paar aparte blogs over Hattem, het Nederlands Bakkerijmuseum en het Anton Pieck Museum.  Houdt deze website in de gaten.

 

Via de Dijkpoort loop ik naar de bushalte aan de Geldersedijk. Vanaf hier reis ik met bus naar Station Zwolle en vandaar met de trein naar huis.

Dijkpoort in Hattem tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Dijkpoort in Hattem

 

Als ik in de trein vanuit Zwolle naar mijn woonplaats zit, denk ik na over dat wat ik vandaag, tijdens etappe 18 van het Westerborkpad, gezien heb. Dit is een mooie korte etappe, waardoor er tijd overblijft om Hattem te bekijken. Veel andere lopers vinden deze en ook de volgende etappe naar Zwolle te kort en maken er één lange etappe van tussen Wezep en Zwolle. Ik heb dat expres niet gedaan omdat ik in Hattem twee musea wilde bezoeken: het Anton Pieck Museum en het Nederlands Bakkerijmuseum. Onderweg waren er meer mooie dingen te zien, zoals de Wezepscheheide, Landgoed Molecaten en het centrum van Hanzestad Hattem met zijn oude gebouwen en synagoge en buiten Hattem de Joodse Begraafplaats. Kortom genoeg gezien deze 18e etappe.

 

Mijn route

 

De volledige route van het Westerborkpad staat ook op de website van Wandelnet of als je liever een boekje in handen hebt:

Wandelgids met de volledige routebeschrijving van het Westerborkpad

 

Praktische informatie

Afstand van etappe 18 van het Westerborkpad

Etappe 18 van het Westerborkpad loopt vanaf Station Wezep naar Hanzestad Hattem. De afstand van etappe 18 van het Westerborkpad is 8,5 kilometer.

 

Bereikbaarheid van etappe 18 van het Westerborkpad

Tijdens het uitzoeken van de tijden van het openbaar vervoer kom ik er achter dat de sprinter over de Veluwe die dag maar 1x per uur rijdt. Reden: personeelstekort en daarom heeft NS besloten om minder treinen te laten rijden. De trein die ik elke keer nam rijdt niet, dan is de keuze om een half uur eerder of later te gaan. Ik besluit een half uur eerder te vertrekken en via Zwolle te reizen. Dit is tijdens deze laatste etappes sneller dan via Amersfoort. En gezien het feit dat de trein die dag maar 1x uur rijdt ook qua reistijd een stuk korter. Ik reis met de intercitytrein vanaf Schiphol Airport naar Station Zwolle en stap in Zwolle over op de trein naar Station Wezep. Deze trein gaat maar 2x per uur. Omdat er geen treinen vanuit Hattem rijden, neem ik de Keolis bus 204 vanaf de bushalte Hattem Centrum aan de Geldersedijk. Ik heb dit keer pech want de bus die ik wilde nemen, komt niet opdagen. Ik heb een half uur moeten wachten. Deze bus rijdt ineen kwartier naar Station Zwolle. Ik heb hier een paar minuten overstaptijd. Vanaf Station Zwolle reis ik met de intercity naar Schiphol en vandaar met de bus naar huis.

Station Wezep tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Station Wezep

 

Horeca onderweg

In Wezep is naast het station Gasterij De Zeuven Heuvels gevestigd. Voor dit restaurant is een watertappunt.

Onderweg loop je op Landgoed Molecaten voorbij Herberg Molecaten.

Neem eten en drinken mee want tussen in de buitengebieden rond Wezep en Hattem kom je behalve bovengenoemde horecagelegenheden geen supermarkt en andere horecagelegenheden tegen. In Hattem heb je heel veel keuze in horecagelegenheden. Aan de rand van het centrum van Hattem bevindt zich een Boni Supermarkt.

Herberg Molecaten tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Herberg Molecaten

 

Overnachten onderweg

In Wezep en Hattem zijn een paar accommodaties waar je kunt overnachten. De meeste accommodaties in Hattem liggen buiten het centrum. Aparthotel Hattem aan de Ridderstraat is het enige hotel in de binnenstad.

Onderweg zijn er ook genoeg natuurhuisjes in Wezep en Hattem en omgeving te boeken waar je in de natuur kunt uitrusten van je wandeling.

Onderweg kun je natuurlijk ook in B&B’s overnachten.

 

Heb jij wel eens een etappe van het Westerborkpad gelopen? Wat vond je er van? Heb je een andere aanbeveling voor een lange-afstandswandeling?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Een verslag van etappe 18 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze achttiende etappe loopt van Station Wezep naar Hanzestad Hattem. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #wezep #hattem #nederlandsbakkerijmuseum #antonpieckmuseum #hanzestad #westerborkpad #etappe18 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 18 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze achttiende etappe loopt van Station Wezep naar Hanzestad Hattem. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #wezep #hattem #nederlandsbakkerijmuseum #antonpieckmuseum #hanzestad #westerborkpad #etappe18 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 18 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze achttiende etappe loopt van Station Wezep naar Hanzestad Hattem. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #wezep #hattem #nederlandsbakkerijmuseum #antonpieckmuseum #hanzestad #westerborkpad #etappe18 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Een verslag van etappe 18 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze achttiende etappe loopt van Station Wezep naar Hanzestad Hattem. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #wezep #hattem #nederlandsbakkerijmuseum #antonpieckmuseum #hanzestad #westerborkpad #etappe18 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 18 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze achttiende etappe loopt van Station Wezep naar Hanzestad Hattem. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #wezep #hattem #nederlandsbakkerijmuseum #antonpieckmuseum #hanzestad #westerborkpad #etappe18 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 18 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze achttiende etappe loopt van Station Wezep naar Hanzestad Hattem. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #wezep #hattem #nederlandsbakkerijmuseum #antonpieckmuseum #hanzestad #westerborkpad #etappe18 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com