Westerborkpad etappe 20 : Station Zwolle – Lichtmis

Een zandpad tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad

 

Dit is mijn verslag van etappe 20 van het Westerborkpad van Station Zwolle naar Lichtmis over een afstand van 15,2 kilometer. Het Westerborkpad is een lange afstandswandeling van Amsterdam Centraal Station naar Kamp Westerbork in Drenthe. Het wandelen van de 30 etappes van het Westerborkpad is voor mij een lange termijnproject. Ik wandel etappe voor etappe.

Heb jij wel eens van Lichtmis gehoord? Geen schande, het is ook niet meer dan een gehucht langs de A28 tussen Zwolle en Meppel. Veel is er niet te beleven, maar er is wel een wegrestaurant en een hotel in de toren die je van verre ziet en een herkenningspunt is. Veel plezier bij het lezen van en het bekijken van de foto’s in deze blog over etappe 20 van het Westerborkpad.

 

Wat is het Westerborkpad?

Het Westerborkpad is een lange-afstandswandeling van 342 kilometer. Het Westerborkpad bestaat uit 30 etappes. De route begint bij Amsterdam Centraal Station en eindigt bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe. De wandelroute loopt zoveel mogelijk in de buurt van het spoor, want dat was de deportatieroute die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog moesten volgen. De ondertitel van deze route is: Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging. Het Westerborkpad is slechts één kant op gemarkeerd. De reden is dat mensen na hun deportatie veelal niet meer terugkwamen. Het is een route langs historische sporen en gedenkplaatsen.

De route van het Westerborkpad is gemarkeerd met wit-rode stickers, met daarin het logo van Kamp Westerbork. De markeringen zie je overal onderweg, vooral op verkeersborden, -palen, maar ook op brugleuningen of op een bankje. Er is vooral gemarkeerd op plekken waar je kunt twijfelen over de juiste route. Onderweg heb ik heel veel van deze stickers gezien. Je kunt ook nog de oude stickers tegenkomen, rood-blauw met het logo van Kamp Westerbork. Deze etappe heb ik ze niet gezien.

Markeringsteken van het Westerborkpad tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Markeringsteken van het Westerborkpad

 

Ik volg het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) Westerborkpad aan de hand van markeringen onderweg en de route op de website van Wandelnet en sinds de 5e etappe ook via de GPS op mijn telefoon.

 

Meer over het Westerborkpad lees je in de blogs die al eerder op deze website zijn verschenen.

 

Westerborkpad etappe 20 : Station Zwolle – Lichtmis

Ik reis met de bus en trein naar station Zwolle. Door problemen op het traject door Flevoland moet ik nu omreizen via de Veluwe en een extra overstap in Amersfoort. Mijn reis duurt hierdoor een half uur langer. Ik kom met een overvolle trein aan op Station Zwolle. Het traject Station Amersfoort Centraal naar Station Zwolle is een drukke route omdat de route via Flevoland gestremd is.

 

Zwolle

Vanaf het perron loop ik naar de voorkant van het station. Hier staat een beeld van Johan Rudolph Thorbecke. Hij wordt als de grondlegger van het parlementarisme in Nederland beschouwd. Het beeld staat hier in Zwolle omdat hij in 1798 in Zwolle is geboren.

Station Zwolle tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Station Zwolle

 

Ik steek het plein over en loop richting Zwolle centrum. In de Stationsweg loop ik voorbij twee hotels: het Bilderberg Grand Hotel Wientjes en naast staat het Pillows Grand Boutique Hotel Ter Borch Zwolle. In de trein hoorde ik van iemand dat je heerlijk kunt koffiedrinken in het Bilderberg Hotel. Het pand van Grand Hotel Wientjes valt op door de karakteristieke rode markiezen. Het herenhuis werd in 1867 gebouwd in opdracht van de toenmalige burgemeester Van Nahuijs. Het fraaie huis wisselde een paar keer van eigenaar totdat hotelhouder Wientjes het pand in 1929 kocht voor 34.000 gulden. In 1992 verkocht de derde generatie Wientjes het hotel aan de Bilderberg groep.

Bilderberg Grand Hotel Wientjes in Zwolle tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Bilderberg Grand Hotel Wientjes in Zwolle

 

Net voor ik de Burgemeester van Roijensingel oversteek sla ik rechtsaf de van Nagellstraat in. In deze straat liggen bij nr. 9 en 16 in totaal 5 Stolpersteine. In Zwolle liggen maar liefst 353 Stolpersteine op 121 locaties. Tijdens deze 20e etappe heb ik 29 struikelsteen in mijn route opgenomen. Ik heb de plekken van de Stolpersteine ingetekend in de routekaart verderop in deze blog. Ik heb de Stolpersteine die in de buurt op mijn route lagen opgenomen in mijn wandeling. Het zijn er gewoonweg veel te veel om ze allemaal te bezoeken. Ook zijn er links toegevoegd van twee websites waar je informatie over de betreffende struikelstenen kunt vinden: TracesofWar en Stolpersteine App.

Stolpersteine in Zwolle tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Stolpersteine in Zwolle

 

Lees meer: Stolpersteine / Struikelstenen

 

Ik loop terug naar de Burgemeester van Roijensingel. Op de hoek staat een mooi pand, een rijksmonument. Ik loop langs het water richting het centrum van Zwolle. Langs de gracht, die helemaal om de oude binnenstad heen loopt, heb ik al een mooi zicht op de stadspoort de Sassenpoort en de indrukwekkende bomen in herfstkleuren aan de overkant van de gracht. Ik steek de Sassenpoortenbrug over. Direct na de brug staat de Sassenpoort. De Sassenpoort is de enige overgebleven poort in Zwolle. De poort werd tussen 1406 en 1409 gebouwd. Je staat hier voor de Binnenpoort. De Buitenpoort, bij de Sassenpoorterbrug, is in 1839 afgebroken. De Sassenpoort moest Zwolle verdedigen. De poort bestaat uit meer dan 100.000 stenen. De grootte van de poort staat voor de rijkdom van Zwolle in die tijd. Pas na een grondige inspectie van een bezoeker openden de poortwachters de deuren naar de stad. Onder de bovenvensters aan de veldzijde van de poort zijn ronde gaten aangebracht voor de verdediging met vuurkogels, speren, pijl en boog. Het rijksmonument is geopend voor bezichtiging. De poort was open toen ik er langs liep, maar ik heb geen tijd voor een bezichtiging.

Sassenpoort in Zwolle tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Sassenpoort in Zwolle

 

Kijk ook eens op de vloer, daar staat een slecht te lezen gedicht ‘In mijn sas’:

Ik weet het zeker, ’t vormt een mijlpaal,
dit kloek besluit tot ommekeer;
de stap terug noem ik vooruitgang
‘k verdroeg reeds lang geen auto’s meer.

 

In 2010 werd de doorgang van de Sassenpoort afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer. Ter gelegenheid van deze mijlpaal werd dit gedicht, dat uit drie strofes bestaat, geschreven. De laatste strofe ligt, gebeiteld in steen, pal onder de sluitsteen van de poort. Ter gelegenheid van Alet Boukes’ afscheid als stadsdichter van Zwolle in 2011 werd de steen geplaatst. De strofe 1 en 2 luiden:

Ik was mijn leven vaak niet zeker:
‘sta – in – de – weg, gesloopt die poort’.
maar steeds ging hij voorbij de beker,
’t idee werd in de kiem gesmoord.

Nog sta ik hier, de tijd trotserend,
maar ook geschonden door de tijd.
Wijs stadsbestuur dat altijd lerend,
kwam met verfrissend, nieuw beleid.

 

Rond de Sassenpoort liggen op een paar plekken Stolpersteine:

  • Walstraat 11: 5 Stolpersteine voor Clara, Henri en Leonie Blein, Isaac van Stratum en Sigismund Hausmann.
  • Sassenstraat 45a : 1 Stolperstein voor Levie de Leeuwe.

In de Schoutenstraat loop ik voorbij de Waalsekerk. Ter hoogte van de Samuel Hirschstraat staat de Joodse synagoge met het monument. De Joodse gemeente in Zwolle ontwikkelde zich na de openstelling van de gilden in 1756. Aanvankelijk deed de Librije dienst als synagoge, in 1899 kon het huidige gebouw worden ingewijd. Tot de ingebruikname van de huidige Joodse begraafplaats aan de Kuyerhuislaan, in 1887, beschikte de gemeenschap over een begraafplaats aan de Willemsvaart. Vlak voor de synagoge staat het monument voor de slachtoffers van de Sjoa. Ongeveer 140 Zwolse Joden overleefden de Sjoa in de onderduik, vier keerden terug uit de kampen. Onder hen was Selma Wijnberg, één van 18 Nederlandse overlevenden van Sobibor. Zij maakte deel uit van de groep gevangenen
die op 14 oktober 1943 uit Sobibor ontsnapte. Het monument is moeilijk te fotograferen want het staat tegen de zijkant tegen het hek dat niet geopend is.

Monument bij de Joodse Synagoge in Zwolle tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Monument bij de Joodse Synagoge in Zwolle

 

Net voor de kruising met de Wolweverstraat liggen 3 Stolpersteine voor huisnummer 14 aan de Schoutenstraat.
Ik loop rechtdoor via de Vijfhoek en de Ter Pelkwijkstraat. Tegenover de Plantagekerk in het gras staat het oorlogsmonument van Zwolle. Het monument herdenkt de inwoners van Zwolle die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. 55 inwoners zijn gefusilleerd en 655 inwoners zijn omgekomen in concentratiekampen. Het oorlogsmonument verbeeldt een mens die zich weer opricht nadat er veel leed is geweest. Door naar de toekomst te kijken krijgt hij weer levensmoed. Het monument is gedeeltelijk omgeven door een lage muur die symbool staat voor weerstand. Een mooie symboliek.

Oorlogsmonument in Zwolle tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Oorlogsmonument in Zwolle

 

In de straat achter de kerk liggen op 3 adressen Stolpersteine:

  • Spoelstraat 14a : 6 Stolpersteine voor Betje, Joseph, Louis, Rebekka, Sophia en Vrouwtje de Leeuwe.
  • Kerkstraat 10 : 2 Stolpersteine voor Koos en Mietje Norden.
  • Kerkstraat 5 : 4 Stolpersteine voor Duifje, Isaak, Joseph en Mozes Nord.

Ik loop via de Kerkbrug het centrum van Zwolle uit. Ik loop langs het water via een brug langs de watertoren.

De Watertoren in Zwolle tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad De Watertoren in Zwolle

 

Na de watertoren volgt de lange Philosofenallee. Hier moet je oppassen dat je geen eikels op je hoofd krijgt. Ze vallen hier als rijpe appeltjes, of eikeltjes zo je wilt, van de boom. Goed voor een deuk in je auto. Na de rotonde heet de weg de Vondelkade. De Roemer Visscherstraat is een zijstraat van de Vondelkade. Hier loop ik om de school heen tot na het plantsoen. Dit is de P.C. Hooftstraat. Helemaal in het hoekje staat huisnr. 18. Hier woonde de familie Noordhof. Zij boden in de Tweede Wereldoorlog onderdak aan maar liefst veertien onderduikers. Op 14 april 1945 werd Zwolle bevrijd en kwamen de onderduikers naar buiten, tot grote verbazing van de buren, die van niets wisten. Het verhaal is uitgewerkt op een A-4tje die je vind in het kastje met glazen deur. Op de muur hangt een plaquette. Ongelooflijk dat in deze tussenwoning zoveel onderduikers verborgen hebben kunnen zitten en dat niemand iets gemerkt heeft.

Huis van de Familie Noordhof, P.C. Hooftstraat 18 in Zwolle tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Huis van de Familie Noordhof, P.C. Hooftstraat 18 in Zwolle

 

Via de P.C. Hooftstraat en de Tesselschadestraat loop ik terug naar de Vondelkade. Voor huisnr. 45 (2e huis naar links) liggen de laatste drie Stolpersteine die ik vandaag bezoek: Stolpersteine voor Elie, Frederika en Antoinette Denneboom.

Ik loop de Vondelkade uit tot aan de Oliemolen De Passiebloem. Deze molen dateert uit 1776. De molen is een achtkantige stelling-oliemolen met voorraadschuren. De molen wordt nog gebruikt voor olieslagen. Wil je de molen bezoeken? Dat kan elke 1e en 3e zaterdag van de maand van 10.00-16.00 uur en elke 3e woensdag van de maand van 13.00-16.00 uur.

Oliemolen De Passiebloem in Zwolle tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Oliemolen De Passiebloem in Zwolle

 

Daarna volgt een saai stuk. De route gaat langs het voetbalstadion van PEC Zwolle langs de Boerendanserdijk. Tegenover het BP benzinestation staat aan de andere kant van de weg een leuk kunstwerk. De naam is De Boerendans en het kunstwerk is gemaakt door kunstenares Marycke Naber, ook bekend als routemaker op Wandelzoekpagina.

Kunstwerk 'De Boerendans' in Zwolle tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Kunstwerk ‘De Boerendans’ in Zwolle

 

Vegtlusterbos

Direct na dit kunstwerk verlaat ik de drukke weg. In het Vegtlusterbos staan op een veldje meerdere bomen gepland voor mijlpalen als het inwonertal van Zwolle een mijlpaal bereikte en ook staan er in het Herinneringsbos bomen op een veldje waar je als inwoner een boom kunt laten planten n.a.v. een bijzondere gelegenheid. De bomen zijn geplant als herinnering aan overleden personen, aan jubilea, maar ook zien we diverse familiebomen.

Herdenkingsbos in Zwolle tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Herdenkingsbos in Zwolle

 

Via een mooi bospad loop ik na mijn bezoek aan het Herinneringsbos verder.

Vegtlusterbos in Zwolle tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Vegtlusterbos in Zwolle

 

Ik loop na het bruggetje weer een woonwijk in. Dit is de wijk Berkum. Via de Sparrenlaan en de Campherbeeklaan kom ik uit op de Kranenburgweg. Een redelijk saai stuk met een oversteek van de Vecht via de Berkumerbrug.

Zwolle uit tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Zwolle uit

 

Aan een paal hangt een mededeling voor de lopers van het Westerborkpad dat de route af zou wijken van het boekje en de kaart en dat je de stickers moet volgen. Nu ik heb niets gemerkt dat het boekje en de GPX niet kloppen. De route klopt in mijn ogen en overal hangen stickers op de palen.

 

Nieuwleusenerdijk

Over het deel langs de Nieuwleusenerdijk is niet veel te vertellen, behalve dat het saai was. Het is een route langs het industrieterrein Hessenpoort. Na een druk kruispunt bevindt zich links het Van Der Valk Hotel Zwolle en aan de andere kant van de drukke weg is de Ikea gevestigd.

Ik steek een paar rotondes over. Qua verkeer valt het mee, wat wel opvalt zijn de vele vrachtauto’s die supermarkten bevoorraden. Later blijkt dat ik vlakbij een distributiecentrum loop, dat verklaart voor mij veel. Ik volg de richting Nieuwleusen tot na het bruggetje. Hier sla ik linksaf, een zandpad op. Er naast ligt een verhard fietspad. Aan de andere kant grazen koeien in het weiland.

Steenwetering tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Steenwetering

Koeien langs de Steenwetering tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Koeien langs de Steenwetering

 

Op weg naar Lichtmis

Het saaie is er nu af want al zigzaggend loop ik over zandpaden in het boerenland. Het spoor is niet ver weg. Aan het einde van de Grensweg is de Ontsnappingsplek van Sonja Wagenaar. Daar is niets meer van te zien, er staat ook geen herinneringsbord. Op deze plek zijn 8 jonge mensen ontsnapt uit de laatste trein van kamp Westerbork naar Auschwitz op 3 september 1944. Ze vonden allen een veilig onderduikadres. Je ziet hier alleen maar spoor, zandwegen, een boerderij en een paar weilanden.  Niets herinnert aan deze ontsnappingsactie van bijna 75 jaar geleden.

De trein tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad De trein

 

Het landschap is in die 75 jaar wel sterk verandert, want je ziet in de verte de snelweg A28 liggen en in de weilanden staan windmolens. Ik zie een mooi plaatje van groene graslanden met koeien, windmolens en Hollandse wolkenluchten. De lucht lijkt heel dreigend, maar ik heb onderweg geen spat regen gehad.

Windmolens tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Windmolens

 

Ik zigzag verder over de zandpaden en door de weilanden en langs mij aankijkende schapen en koeien. In de verte zie ik Lichtmis al liggen met zijn kenmerkende watertoren.

De Watertoren in Lichtmis tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad De Watertoren in Lichtmis

 

Aan het eind van het onverharde pad kom ik uit op de Nieuwendijk. Hier wordt op werkdagen druk gewerkt aan, wat ik vermoed, de aanleg van glasvezel.

Nieuwendijk tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Nieuwendijk

 

Lichtmis

Aan het eind van de Nieuwendijk loop ik buurtschap Lichtmis binnen. Ik kende de naam niet. Geen schande denk ik. Maar Lichtmis is bekend vanwege de watertoren met restaurant De Koperen Hoogte. Hier is tegenwoordig ook Hotel De Koperen Hoogte gevestigd. Bij het wegrestaurant koop ik iets te snacken want ik heb nog even voor de bus vertrekt.

Wegrestaurant De Lichtmis tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Wegrestaurant De Lichtmis

 

De bushalte bevindt zich aan de overkant van de drukke provinciale weg, naast het dichte kiprestaurant de Piri Piri. Wees op tijd bij de bushalte want de bus naar Meppel of naar Zwolle, in mijn geval, gaat slechts 1x per uur.

Ik hoef niet zo lang te wachten. De bus is op tijd.

Tijdens de busrit die deels langs dezelfde route gaat waar ik eerder heb gelopen, denk ik na over dat wat ik vandaag, tijdens etappe 20 van het Westerborkpad, gezien heb. Zwolle met het oorlogsmonument, de Stolpersteine, de Joodse Synagoge en de Sassenpoort en het onverharde laatste deel naar Lichtmis waren interessant maar het stuk over het industrieterrein saai. Ik heb leukere etappes gelopen.

Een zandpad tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Een zandpad

 

Na een rit van 35 minuten kom ik aan op Station Zwolle. Vanaf Station Zwolle reis ik met de trein met een overstap op Station Amersfoort Centraal Station naar huis.

 

Mijn route

 

De volledige route van het Westerborkpad staat ook op de website van Wandelnet of als je liever een boekje in handen hebt:

Wandelgids met de volledige routebeschrijving van het Westerborkpad

 

Praktische informatie

Afstand van etappe 20 van het Westerborkpad

Etappe 20 van het Westerborkpad loopt van Station Zwolle naar Lichtmis. De afstand van etappe 20 van het Westerborkpad is 15,2 kilometer.

 

Bereikbaarheid van etappe 20 van het Westerborkpad

Sinds begin september 2022 rijden er geen rechtstreekse treinen tussen Schiphol en Zwolle. Dit vanwege problemen bij Dronten door een stroomstoring. Deze stroomstoring heeft heel veel schade toegebracht aan o.a. de bovenleiding dat het treinverkeer in elk geval t/m half december 2022 platligt. Dus zit er niets anders op om via Amersfoort te reizen. Nadeel is een overstap en wachttijd in Amersfoort. Daardoor duurt de reis een half uur langer.

De terugreis gaat met Keolis bus 40 vanaf bushalte Lichtmis naar Station Zwolle, een rit van 35 minuten. Houdt er rekening mee dat de bus slechts 1x per uur rijdt. Vanaf Station Zwolle reis ik met de via Station Amersfoort Centraal naar Schiphol en vandaar met de bus naar huis.

De bushalte in Lichtmis tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad De bushalte in Lichtmis

 

Horeca onderweg

In Zwolle Centrum heb je heel veel keuze in horecagelegenheden. Onderweg loop je langs een Van der Valk Hotel en een Ikea waar je iets te eten kunt halen.

In Lichtmis is een wegrestaurant waar je langs loopt en waar je een snack of een volledige maaltijd kunt kopen.

Voor een supermarkt moet je van de route af.

 

Overnachten onderweg

In Zwolle zijn genoeg accommodaties te vinden waar je kunt overnachten. In de Stationsweg loop je langs het Bilderberg Grand Hotel Wientjes en er naast staat het Pillows Grand Boutique Hotel Ter Borch Zwolle en onderweg naar Lichtmis loop je langs het Van Der Valk Hotel Zwolle. Op het eindpunt in Lichtmis staat Hotel De Koperen Hoogte.

Van Der Valk Hotel Zwolle tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Van Der Valk Hotel Zwolle

 

Onderweg zijn er ook genoeg natuurhuisjes in Zwolle en omgeving te boeken waar je in de natuur kunt uitrusten van je wandeling.

Onderweg kun je natuurlijk ook in B&B’s overnachten.

 

Heb jij wel eens een etappe van het Westerborkpad gelopen? Wat vond je er van? Heb je een andere aanbeveling voor een lange-afstandswandeling?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Een verslag van etappe 20 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze twintigste etappe loopt van Station Zwolle naar Lichtmis. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #stationzwolle #lichtmis #westerborkpad #etappe20 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 20 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze twintigste etappe loopt van Station Zwolle naar Lichtmis. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #stationzwolle #lichtmis #westerborkpad #etappe20 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 20 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze twintigste etappe loopt van Station Zwolle naar Lichtmis. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #stationzwolle #lichtmis #westerborkpad #etappe20 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Een verslag van etappe 20 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze twintigste etappe loopt van Station Zwolle naar Lichtmis. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #stationzwolle #lichtmis #westerborkpad #etappe20 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 20 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze twintigste etappe loopt van Station Zwolle naar Lichtmis. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #stationzwolle #lichtmis #westerborkpad #etappe20 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 20 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze twintigste etappe loopt van Station Zwolle naar Lichtmis. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #stationzwolle #lichtmis #westerborkpad #etappe20 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

2 reacties

  • Mitchel schreef:

    Wat tof dat je deze langeafstandswandeling aan het doen bent. Zo kom je op veel andere plekken. Het heeft ook een belangrijke culturele waarde. Toevallig was ik vorige week in Kamp Westerbork.

    • Jaquelien schreef:

      Hallo Mitchel,
      Dank voor je reactie.
      De laatste 9 etappes loop ik volgend jaar. Kamp Westerbork is het eindpunt van deze LAW. De laatste etappe is kort waardoor ik ook uitgebreid de tijd heb om Kamp Westerbork te bezoeken. Ik ben er in het verleden al een keer geweest maar het is veel uitgebreider geworden.

  • Geef een reactie

    Over JTravelBlog

    Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

    Zoeken

    Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

    Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

    Buy me a coffee

    Aanbiedingen

    Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

    Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

    Boek een vlucht

    Skyscanner

    Boek je hotel



    Booking.com

    Boek je Natuurhuisje

    Boek hier je Natuurhuisje

    Heb je nog iets nodig?

    Bol.com