Westerborkpad etappe 22 : Staphorst – Station Meppel

Boerderij in Staphorst tijdens de 22e etappe van het Westerborkpad

 

Dit is mijn verslag van etappe 22 van het Westerborkpad van Staphorst naar Station Meppel over een afstand van 6,5 kilometer. Het Westerborkpad is een lange afstandswandeling van Amsterdam Centraal Station naar Kamp Westerbork in Drenthe. Het wandelen van de 30 etappes van het Westerborkpad is voor mij een lange termijnproject. Ik wandel etappe voor etappe.

Veel plezier bij het lezen van en het bekijken van de foto’s in deze blog over etappe 22 van het Westerborkpad.

 

Wat is het Westerborkpad?

Het Westerborkpad is een lange-afstandswandeling van 342 kilometer. Het Westerborkpad bestaat uit 30 etappes. De route begint bij Amsterdam Centraal Station en eindigt bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe. De wandelroute loopt zoveel mogelijk in de buurt van het spoor, want dat was de deportatieroute die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog moesten volgen. De ondertitel van deze route is: Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging. Het Westerborkpad is slechts één kant op gemarkeerd. De reden is dat mensen na hun deportatie veelal niet meer terugkwamen. Het is een route langs historische sporen en gedenkplaatsen.

De route van het Westerborkpad is gemarkeerd met wit-rode stickers, met daarin het logo van Kamp Westerbork. De markeringen zie je overal onderweg, vooral op verkeersborden, -palen, maar ook op brugleuningen of op een bankje. Er is vooral gemarkeerd op plekken waar je kunt twijfelen over de juiste route. Onderweg heb ik heel veel van deze stickers gezien. Je kunt ook nog de oude stickers tegenkomen, rood-blauw met het logo van Kamp Westerbork. Deze etappe heb ik ze niet gezien.

Markeringsteken van het Westerborkpad tijdens de 22e etappe van het Westerborkpad Markeringsteken van het Westerborkpad

 

Ik volg het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) Westerborkpad aan de hand van markeringen onderweg en de route op de website van Wandelnet en sinds de 5e etappe ook via de GPS op mijn telefoon.

 

Meer over het Westerborkpad lees je in de blogs die al eerder op deze website zijn verschenen.

 

Westerborkpad etappe 22 : Staphorst – Station Meppel

Staphorst

Het beginpunt van deze etappe is het centrum van Staphorst met links het Gemeentehuis en er tegenover het plein met in de hoek het Oorlogsmonument van Staphorst. De bushalte ‘Gemeentehuis’ bevindt zich aan de Bergslag, aan de rand van het plein. Aan de andere kant van het plein begint het centrum met o.a. een supermarkt en een snackbar. Ik combineer deze 22e etappe met etappe 21. Dit omdat ik het de moeite niet waard vind om voor 6,5 kilometer een reis van een paar uur te maken. En etappe 21 is qua afstand goed te combineren met deze korte etappe naar Meppel.

Bushalte in Staphorst tijdens de 22e etappe van het Westerborkpad Bushalte in Staphorst

 

In het groen voor het gemeentehuis bloeien de krokussen.

Ik breng een bezoek aan het oorlogsmonument. Dit monument staat hier al sinds 1948. Dit monument herdenkt de inwoners van Staphorst die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië.

Het oorlogsmonument in Staphorst tijdens de 22e etappe van het Westerborkpad Het oorlogsmonument in Staphorst

 

Staphorst staat bekend om de (fel)groene luiken en deuren en de klederdracht. In het dorp heb ik nog een aantal vrouwen in klederdracht gezien. Ik ben vroeger als kind een paar keer in Staphorst geweest, op weg naar en van de camping in Epe waar ik samen met mijn ouders en broer een paar jaar lang vakantie gevierd heb. Op de heen- en terug reis maakten we een koffie- en lunchstop bij Hotel Waanders (bestaat inmiddels dus niet meer) en daarna reden we het dorp in naar een bakkerij waar ze heerlijk brood verkochten. Achter de toonbank stond toen al een oud vrouwtje in klederdracht de broden te verkopen. Dat staat me als ik aan Staphorst denk nog helder voor de geest. Ik raad je aan om deze etappe niet op zondag te lopen, dit omdat er in het hele dorp niets open is vanwege de zondagsrust en de toeristen hier niet welkom zijn.

Vanaf het oorlogsmonument loop ik om het plein en achter de winkels tot aan de Gemeenteweg. Aan de linkerkant staat de Dorpskerk Hersteld Hervormde Gemeente (HHK) Staphorst. Dit is één van de grootste kerken van Nederland, gemeten naar het aantal zitplaatsen. De Dorpskerk telt 2.300 zitplaatsen en wordt tweemaal per zondag bezocht. Het is de grootste bevindelijk-gereformeerde gemeente van Nederland. Een gedeelte van de vrouwen draagt nog de traditionele klederdracht.

Aan en rond de Gemeenteweg staan een paar traditionele boerderijen met de voor Staphorst kenmerkende kleur groen op de deuren, luiken en kozijnen.

Boerderij in Staphorst tijdens de 22e etappe van het Westerborkpad

Boerderij in Staphorst tijdens de 22e etappe van het Westerborkpad Boerderijen in Staphorst

 

Ik steek de Gemeenteweg over en loop langs het, helaas, nog gesloten Museum Staphorst. Het museum gaat in april weer open. Museum Staphorst is gevestigd in een traditioneel gebouwde boerderij, die op een typisch Staphorster manier is ingericht. Het woongedeelte bevindt zich nog in oude staat en in het gedeelte dat vroeger de stal was, vind je een (wisselende) expositie waar streekdracht, sieraden en volkskunst tentoongesteld worden.

Museum Staphorst tijdens de 22e etappe van het Westerborkpad Museum Staphorst

 

Via de Ebbinge Wubbenlaan loop ik Staphorst uit.

Staphorst uit tijdens de 22e etappe van het Westerborkpad Staphorst uit

 

Buitengebied van Staphorst

Het deel na de Ebbinge Wubbenlaan vind ik niet het meest prettige stuk. Dit omdat ik over de Viaductweg loop en hier geen rekening wordt gehouden met voetgangers en fietsers. Er zit een scherpe bocht in de weg waardoor het overzicht er niet is. Via de Viaductweg kruis ik snelweg A28.

Viaductweg tijdens de 22e etappe van het Westerborkpad Viaductweg

 

Ik ben blij als ik aan de andere kant van de Viaductweg op het fiets-/voetpad van de Rijksparallelweg uitkom. Dit is een lang stuk van ongeveer 1,8 kilometer. Er is niets te beleven. Flink doorstappen.

Rijksparallelweg tijdens de 22e etappe van het Westerborkpad Rijksparallelweg

 

Op de hoek met de Rechterenseweg zie ik het bord Oorlogsmonument. Ik heb tijdens de voorbereiding wel gelezen over dit monument maar ik had geen idee hoe ik daar moest komen. Maar het staat dus gewoon aangegeven. Het bord wijst me via de Kanaaldijk, die deels langs de Omgelegde Hoogeveense Vaart loopt en weer onder de snelweg A32 doorloopt naar de Zuidweg. Het Executiemonument Staphorst bij Knooppunt Lankhorst ligt aan het eind van de Zuidweg, een doodlopende weg.

Richtingaanwijzer naar het Executiemonument Staphorst tijdens de 22e etappe van het Westerborkpad Richtingaanwijzer naar het Executiemonument Staphorst

 

Executiemonument Staphorst

Bij het Executiemonument Staphorst sta ik stil en bedenk wat hier gebeurd is. Het monument aan de Zuidweg is opgericht ter nagedachtenis aan vijf verzetsstrijders die hier op 4 april 1945 door de bezetter werden gefusilleerd.De namen van de slachtoffers luiden: J. de Boer, H.A. Hartholt, C.J. Meijer, B.H.G. Nijenhuis en J. Stomp. Ook dit monument is onthuld in 1948.

De tekst op het monument luidt:
J. DE BOER
H.A. HARTHOLT
C.J. MEIJER
B.H.G. NIJENHUIS
J. STOMP

4 APRIL 1945

Op het horizontale vlak staat de tekst:
AAN DEN DAGERAAD DER VRIJHEID OP DEZE PLAATS

Executiemonument Staphorst tijdens de 22e etappe van het Westerborkpad Executiemonument Staphorst

 

Ik loop terug via de Zuidweg naar de Kanaaldijk. Een andere weg is er niet. Net na het viaduct van snelweg A32 is een trap naar boven om weer op de Rijksparallelweg  te komen.

 

Meppel

Via Rijksparallelweg loop ik nu over Omgelegde Hoogeveense Vaart. Aan het eind is er een houten brug die Meppel ingaat.

Omgelegde Hoogeveense Vaart tijdens de 22e etappe van het Westerborkpad Omgelegde Hoogeveense Vaart

 

Ik loop via een fietspad langs de Intratuin. Dit is nog altijd provincie Overijssel. Een grappig feitje, net voorbij de Intratuin staat links het plaatsnaambord Slingenberg/Gemeente Staphorst terwijl rechts het plaatsnaambord Meppel staat. De provinciegrens ligt hier in de straat Slingenberg. Hier staat ook nog een bord Meppel.

Meppel in tijdens de 22e etappe van het Westerborkpad Meppel in

 

Ik loop een eind de Slingenberg af. Aan het eind sla ik rechtsaf en al snel weer rechtsaf. Dit is de Werkhorst. Bij de rotonde steek ik over en loop langs de Reestlaan, later de Leonard Springerlaan naar Station Meppel.

Op het plein voor het station staat Liberation Route Marker 610. De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië en loopt via Nijmegen en Arnhem richting Berlijn. Dit is een luistersteen van de Liberation Route, met als onderwerp Anniliese Lehrmann. Zij was een Duitse die werd gedood bij een aanval door Engelse jachtbommenwerpers op de stilstaande trein in station Meppel.

Liberation Route Marker voor Station Meppel tijdens de 22e etappe van het Westerborkpad Liberation Route Marker voor Station Meppel

 

In het voorportaal/ingang van het NS- station te Meppel hangt een bronzen plaquette. Het is een uniforme plaquette die in 110 stationsgebouwen in Nederland is aangebracht.
Op de plaquette staat de tekst:
“Ter gedachtenis aan hen die vielen 1940 – 1945”

De namen van de gevallenen zijn:
H.Braamskamp, L.Eshuis en B.van der Veen.

Plaquette in Station Meppel tijdens de 22e etappe van het Westerborkpad Plaquette in Station Meppel

 

Vanaf Station Meppel neem ik de trein naar Schiphol en vandaar de bus naar huis. In de trein denk ik na over wat ik deze dag gezien heb. Deze 22e en ook de 21e etappe die ik deze dag ook liep viel tegen. Hoogtepunten van etappe 22 van het Westerborkpad zijn het oorlogsmonument in Staphorst, Staphorst en het Executiemonument Staphorst bij Knooppunt Lankhorst. Stolpersteine heb ik deze 22e etappe niet gezien. Ik heb leukere etappes gelopen.

 

Mijn route

 

De volledige route van het Westerborkpad staat ook op de website van Wandelnet of als je liever een boekje in handen hebt:

De wandelgids van het Westerborkpad

 

Praktische informatie

Afstand van etappe 22 van het Westerborkpad

Etappe 22 van het Westerborkpad loopt van Staphorst naar Station Meppel. De afstand van etappe 22 van het Westerborkpad is 6,5 kilometer. Ik heb meer gelopen omdat ik bij knooppunt Lankhorst de route heb verlaten om aan de Zuidweg het Executiemonument Staphorst te bezoeken.

 

Bereikbaarheid van etappe 22 van het Westerborkpad

Om in Staphorst te komen reis je met de trein naar Meppel. In Meppel neem je de Keolis bus 40. Deze bus rijdt via het centrum van Staphorst naar Zwolle v.v. Houdt er rekening mee dat de bus slechts 1x per uur rijdt. Vanaf Meppel rijden er treinen naar Zwolle en verder.

Ik reis met  de trein vanaf Schiphol naar Zwolle en terug neem ik de trein vanuit Meppel naar Schiphol met op zowel de heen- als de terugreis een overstap in Amersfoort Centraal. Dit omdat er werkzaamheden zijn in Flevoland. Het deel naar en van Schiphol vanaf mijn huis en naar mijn huis reis ik met de bus. Ik combineer deze 22e etappe met de etappe 21. Dit omdat ik het de moeite niet waard vind om voor 6,5 kilometer een reis van een paar uur te maken. En etappe 21 is qua afstand goed te combineren met deze korte etappe.

Station Meppel tijdens de 22e etappe van het Westerborkpad Station Meppel

 

Horeca onderweg

In Staphorst zijn meerdere horecagelegenheden gevestigd, waaronder een snackbar aan het plein voor het gemeentehuis. Dit is ook het beginpunt van deze etappe.

In Staphorst aan het plein voor het gemeentehuis is een supermarkt gevestigd. Ook op andere plekken in Staphorst staan nog een paar supermarkten, maar dan moet je van de route afwijken.

Onderweg heb ik geen horecagelegenheden gezien.

In Meppel kom je onderweg weer horecagelegenheden tegen. Een supermarkt heb ik in Meppel tijdens deze etappe niet gezien.

 

Overnachten onderweg

In Staphorst en Meppel zijn een paar accommodaties waar je kunt overnachten.

Onderweg zijn er ook genoeg natuurhuisjes in  Staphorst en Meppel en omgeving te boeken waar je in de natuur kunt uitrusten van je wandeling.

Onderweg kun je natuurlijk ook in B&B’s overnachten.

 

Heb jij wel eens een etappe van het Westerborkpad gelopen? Wat vond je er van? Heb je een andere aanbeveling voor een lange-afstandswandeling?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Een verslag van etappe 22 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze tweeentwintigste etappe loopt van Staphorst naar Station Meppel. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #staphorst #stationmeppel #westerborkpad #etappe22 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 22 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze tweeentwintigste etappe loopt van Staphorst naar Station Meppel. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #staphorst #stationmeppel #westerborkpad #etappe22 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 22 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze tweeentwintigste etappe loopt van Staphorst naar Station Meppel. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #staphorst #stationmeppel #westerborkpad #etappe22 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Een verslag van etappe 22 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze tweeentwintigste etappe loopt van Staphorst naar Station Meppel. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #staphorst #stationmeppel #westerborkpad #etappe22 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 22 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze tweeentwintigste etappe loopt van Staphorst naar Station Meppel. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #staphorst #stationmeppel #westerborkpad #etappe22 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 22 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze tweeentwintigste etappe loopt van Staphorst naar Station Meppel. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #staphorst #stationmeppel #westerborkpad #etappe22 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com