Westerborkpad etappe 23 : Station Meppel – Koekange

Het Joods oorlogsmonument in Meppel tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad

 

Dit is mijn verslag van etappe 23 van het Westerborkpad van Station Meppel naar  Koekange over een afstand van 12,3 kilometer. Het Westerborkpad is een lange afstandswandeling van Amsterdam Centraal Station naar Kamp Westerbork in Drenthe. Het wandelen van de 30 etappes van het Westerborkpad is voor mij een lange termijnproject. Ik wandel etappe voor etappe.

Veel plezier bij het lezen van en het bekijken van de foto’s in deze blog over etappe 23 van het Westerborkpad.

 

Wat is het Westerborkpad?

Het Westerborkpad is een lange-afstandswandeling van 342 kilometer. Het Westerborkpad bestaat uit 30 etappes. De route begint bij Amsterdam Centraal Station en eindigt bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe. De wandelroute loopt zoveel mogelijk in de buurt van het spoor, want dat was de deportatieroute die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog moesten volgen. De ondertitel van deze route is: Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging. Het Westerborkpad is slechts één kant op gemarkeerd. De reden is dat mensen na hun deportatie veelal niet meer terugkwamen. Het is een route langs historische sporen en gedenkplaatsen.

De route van het Westerborkpad is gemarkeerd met wit-rode stickers, met daarin het logo van Kamp Westerbork. De markeringen zie je overal onderweg, vooral op houten paaltjes, verkeersborden, -palen, maar ook op brugleuningen of op een bankje. Er is vooral gemarkeerd op plekken waar je kunt twijfelen over de juiste route. Onderweg heb ik heel veel van deze stickers gezien. Je kunt ook nog de oude stickers tegenkomen, rood-blauw met het logo van Kamp Westerbork. Deze etappe heb ik ze niet gezien.

Markeringsteken van het Westerborkpad tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad

Markeringsteken van het Westerborkpad

 

Ik volg het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) Westerborkpad aan de hand van markeringen onderweg en de route op de website van Wandelnet en sinds de 5e etappe ook via de GPS op mijn telefoon.

 

Meer over het Westerborkpad lees je in de blogs die al eerder op deze website zijn verschenen.

 

Westerborkpad etappe 23 : Station Meppel – Koekange

Meppel

Het beginpunt van deze etappe is Station Meppel.

Station Meppel tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad Station Meppel

 

In het voorportaal/ingang van het NS- station te Meppel hangt een bronzen plaquette. Het is een uniforme plaquette die in 110 stationsgebouwen in Nederland is aangebracht.
Op de plaquette staat de tekst:
“Ter gedachtenis aan hen die vielen 1940 – 1945”

De namen van de gevallenen zijn:
H.Braamskamp, L.Eshuis en B.van der Veen.

 

Op het plein voor het station staat Liberation Route Marker 610. De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië en loopt via Nijmegen en Arnhem richting Berlijn. Dit is een luistersteen van de Liberation Route, met als onderwerp Anniliese Lehrmann. Zij was een Duitse die werd gedood bij een aanval door Engelse jachtbommenwerpers op de stilstaande trein in station Meppel.

Liberation Route Marker voor Station Meppel tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad Liberation Route Marker voor Station Meppel

 

Ik steek de weg over en loop tot aan de Parklaan door de Stationsweg. Hier wijk ik af van de route om in het Wilhelminapark het oorlogsmonument van Meppel en het Canadamonument in de Rozenhof te bezoeken. Het is maar een klein stukje afwijken van de route. Ik vind het vreemd dat deze oorlogsmonumenten niet in de route van deze etappe zijn opgenomen.

Het oorlogsmonument in het Wilhelminapark herdenkt alle 38 medeburgers uit Meppel die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De tekst van het monument is:

ZIJ STREDEN TEGEN HET KWAAD
OM ONZE TOEKOMST TE REDDEN
1940 1945

Oorlogsmonument in Meppel tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad Oorlogsmonument in Meppel

 

Er recht tegenover staat het Canadamonument. Dit monument herdenkt de bevrijding van Meppel door het Canadese Toronto Scottish Regiment. Het monument heeft twee zijden. Op het monument staat de tekst:

Op 13 april 1945 marcheerde Het Toronto Scottish Regiment (Mitrailleurs) uit het Canadese Toronto onder luid applaus Meppel binnen. Na vijf jaren van bezetting waren de inwoners weer vrij. Gekleed in hun Hodden Grey Kilts lieten de officieren en manschappen van het Toronto Scottish vrijwillig hun  geliefden achter om, uit naam van de wereldvrede, te strijden tegen onderdrukking.
Getrouw dienden zij Canada en het Nederlandse volk.
Ter nagedachtenis van allen die zich waar ook ter wereld inzetten voor vrijheid.

Op de achterkant staat deze tekst:

Nederland – Canada
Voor altijd verbonden door daden en dromen

Canadamonument in Meppel tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad Canadamonument in Meppel

 

Vanaf  het Wilminapark loop ik via Zuideinde naar de Hoofdstraat. In Meppel liggen maar liefst 84 Stolpersteine op 23 plekken. Tijdens deze etappe loop ik langs 14 plekken met 43 Stolpersteine. Ze liggen met uitzondering van de eerste twee aan Zuideinde 65 en 63 op de route.

Stolpersteine in Meppel tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad Stolpersteine in Meppel

 

Op Zuideinde 65 twee Stolpersteine voor Alexander en Martha Stibbe en op Zuideinde 63 liggen drie Stolpersteine voor Philip, Sara en Vera Frank.

 

Lees meer: Stolpersteine / Struikelstenen

 

Op de kaart hieronder staan de plekken met Stolpersteine/struikelstenen ingetekend. Ook zijn er links toegevoegd van twee websites waar je informatie over de betreffende struikelstenen kunt vinden: TracesofWar en Stolpersteine App.

Ik loop een stuk over de Zuideinde tot aan de brug. Hier begint het centrum van Meppel met alle winkels.  Het is nog redelijk rustig als ik hier loop. In de Hoofdstraat liggen op 7 adressen Stolpersteine:

 • Hoofdstraat 115: 3 Stolpersteine voor Hartog, Reziena en Frits Goldsteen.
 • Hoofdstraat 94: 4 Stolpersteine voor Naftali en Rebekka Keizer en Izak en Susanna Sanders.
 • Hoofdstraat 92: 4 Stolepersteine voor Izaak en Hendrina Wolf en Joël en Bertha van de Rhoer.
 • Hoofdstraat 82: 3 Stolpersteine voor Samuel en Betje Goldsteen en Saartje van Zuiden.
 • Hoofdstraat 81: 4 Stolpersteine voor Mozes, Bloeme, Grietje en Nathan Levie (voor de Bruna).
 • Hoofdstraat 49: 5 Stolpersteine voor Salomon, Evelina, Hendrika, Hindrejette en Miena Zaligman (bij TUI reisbureau).
 • Hoofdstraat 43: 2 Stolpersteine voor Marcus en Leopold Polak (bij Lederwarenhuis Pasveer Meppel).

 

Bij de Wolstraat sla ik rechtsaf. Ook in deze straat liggen weer een aantal Stolpersteine:

 • Woldstraat 1: 2 Stolpersteine voor Simon en Carolina van de Rhoer. Dit is punt 56 in de gids.
 • Woldstraat 6: 1 Stolperstein voor Abraham Wolf.
 • Woldstraat 10: 5 Stolpersteine voor Salamon, Anna, Amalia, Eddij en Rudi Roos.

 

Net voor Woldstraat 10 sla ik linksaf de Synagogestraat in. In de Touwstraat hangt een plaat aan de muur met uitleg over de voormalige synagoge.

In Slotplantsoen staat het Joods Monument. Dit monument herdenkt 232 Joodse inwoners van Meppel die tijdens de bezettingsjaren 1940 – 1945 uit hun huizen zijn gehaald en via kamp Westerbork zijn gedeporteerd naar concentratiekampen in Oost-Europa en daar zijn omgebracht.
Op de stenen achterwand van het monument zijn de namen en geboortedata van alle slachtoffers aangebracht.
Op de grote zuil staat in het Nederlands en het Hebreeuws de tekst:
Ter nagedachtenis aan onze Joodse Stadsgenoten die in de bezettingsjaren 1940 – 1945 weggevoerd en nimmer teruggekeerd zijn.
Aan de onderzijde van het derde paneel, vanaf links, staat een tekst uit de Bijbel: ‘Ik geef hun een eeuwige naam, die niet uitgeroeid zal worden’ Jesaja 56:5.

De Joodse gemeente van Meppel werd in 1767 opgericht. In 1941 telde de Meppelse Joodse gemeenschap 267 leden. Het grootste deel van deze gemeenschap werd slachtoffer van de Jodenvervolging. Slechts één persoon keerde uit de vernietigingskampen terug. Enkele tientallen Joodse inwoners van Meppel overleefden de oorlog dankzij de onderduik. Het monument in het Slotplantsoen werd in 1970 opgericht. De kapel is in 1999 toegevoegd. Hierop staan de namen van de Joodse slachtoffers uit Meppel.

Het Joods oorlogsmonument in Meppel tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad Het Joods oorlogsmonument in Meppel

 

Ik vervolg mijn weg en kom nog langs twee plekken met Stolpersteine:

 • Noteboomstraat 1 : 1 Stolperstein voor Mozes Goldsteen.
 • Woldstraat 48: 4 Stolpersteine voor Benjamin, Roosje, Clara en Betty Levie. Deze Stolpersteine liggen op de hoek naast Kledingreparatie Meppel.

 

Vanaf hier wordt de route minder interessant. Ik wandel door een nieuwbouwwijk, langs een paar supermarkten en onder het spoor door en kruis de A32. Dit is het Rumptingerpad.

Een huis onderweg tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad Een huis onderweg

 

Bijna aan het eind van het Rumptingerpad staat in het grasveld een monument voor de gesneuvelde soldaat Anne Willem Swart. Op deze plek, zaten hij en zijn mede-soldaten in een aarden bunker. Op 10 mei 1940, de dag dat de Duitsers Nederland binnenvielen, werd de bunker geraakt door een granaat en sergeant Anne Willem Swart kwam om het leven. Hij was slechts 23 jaar oud. Hij is de enige militair die die dag bij Meppel omkwam. Ook deze plek wordt niet genoemd in het boekje. Je kunt de plek niet missen. Het monument ligt ongeveer op kilometer 236. Het monument is omgeven met bloemenperk.

Monument voor soldaat Anne Willem Swart in Meppel tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad Monument voor soldaat Anne Willem Swart in Meppel

 

Tussen Meppel en Koekange

Ik loop inmiddels buiten Meppel. Ik volg het pad langs de vaart De Wetering.

De Wetering tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad De Wetering

 

Na het bruggetje over deze vaart ligt voor mij Tolhuis de Knijpe. Een huisje dat rond 1870 is gebouwd. Op de gevel hangt een bord met de kosten van de tol ‘op den straatweg naar de Wijk en naar Koekange’. Zo betaalde je 1,5 cent voor ‘elken bok, geit of hond, gespannen voor rij- of voertuig’. Een ezel of rund kostte ook 1,5 cent en een kudde schapen of varkens ‘sterker dan 50 stuks in ééns’ kostte 50 cent. De tol werd geheven omdat de aanleg van de straatweg moest worden terugbetaald worden door de gebruikers van de weg.

Tolhuis De Knijpe tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad Tolhuis De Knijpe

 

Ik loop verder langs de Wetering. Veel is hier niet te zien. De Wetering mondt een eindje verder uit in de Hoogeveensche Vaart. Ik wandel een stuk langs deze vaart en langs de Rogatsluis. Het is rustig op het water. Ik loop nog een stukje verder en sla bij de Broekhuizerweg linksaf naar Koekange. Deze boerenweg blijf ik een aantal kilometer volgen. In de weilanden zie ik op verschillende plekken ooievaars en bij een boerderij zit hoog in een boom een ooievaarsechtpaar te broeden. Eén van de ouders komt net aanvliegen als ik daar loop.

Een ooievaar tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad Een ooievaar

 

De Broekhuizerweg loopt een stukje parallel aan het spoor.

De trein tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad De trein

 

Bij de spoorwegovergang sla ik rechtsaf en loop via het fietspad van de Koekanger Dwarsdijk naar Koekange.

 

Koekange

Het pad loopt langs de begraafplaats achter de Protestantse Kerk.

Hier loop ik Koekange binnen.

Koekange in tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad Koekange in

 

Het gebouw van de Protestantse Kerk dateert uit het jaar 1834. De nu protestantse gemeente was tot 2012 een hervormde gemeente. Op het dak staat als ik er langs loop een ooievaar.

De kerk in Koekange tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad De kerk in Koekange

 

Ik loop via de Kerklaan naar de Dorpsstraat. Hier staat het oorlogsmonument van Koekange.

De tekst op het oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog luidt:

DIT
MONUMENT
IS EEN
EERBETOON
AAN DIE
INWONERS
DIE
MET GEVAAR
VOOR EIGEN
LEVEN

ANDEREN
OP VELERLEI
TERREIN
GEHOLPEN
HEBBEN
IN DE
PERIODE

1940 – 1945

Oorlogsmonument in Koekange tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad Oorlogsmonument in Koekange

 

Het tweede monument herdenkt alle medeburgers die in oorlogstijd het leven lieten in het voormalige Nederlands-Indië. Daarnaast is het een herdenkingsplaats voor oorlogen in het algemeen.

Op de gedenksteen staat de volgende tekst:
VOOR ORDE EN VREDE
JAN VAN KAMPEN
GEB. 29 SEPT. 1925
GESNEUVELD 6 SEP. 1947
TEN ZUIDEN VAN SEMARANG JAVA

Het monument is een herdenkingsplaats voor Jan van Kampen en voor slachtoffers en nabestaanden in het algemeen.

Nederlands-Indië monument in Koekange tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad Nederlands-Indië monument in Koekange

 

Ik loop verder en zie nergens de bushalte die volgens mijn gegevens in de Dorpsstraat zou moeten staan. Ik vraag het na bij iemand die ik tegenkom. Zij vertelt me dat de bushalte een jaar geleden is verplaatst naar de Langedijk, een zijstraat van de Dorpsstraat. Deze Langedijk ligt voorbij de supermarkt. Het is nog bijna een kilometer lopen. Ik ga snel op pad want ik wil de bus halen die slechts 1x per uur van Koekange naar Meppel rijdt. Bovendien wordt de lucht wel erg donker. Er is regen voorspeld. Volgens de weerapps zou de regen elk moment kunnen gaan vallen.

De bushaltes zijn aan beide kanten van de Langedijk niet meer dan een paar palen met de tijden. Een bankje en een bushokje kennen ze niet. Terwijl ik wacht komt er nog een wandelaar van het Westerborkpad naar de bushalte toegelopen. Ook zij heeft vandaag deze etappe gelopen. Net voor de bus komt, regent het even en terwijl ik in de bus zit begint het keihard te regenen.

De busrit met buslijn 34 van Qbuzz van Koekange naar Meppel duurt 20 minuten. Vanaf Station Meppel reis ik per trein via Zwolle naar Schiphol en vandaar de bus naar huis. In de trein denk ik na over wat ik deze dag gezien heb. Deze 23e etappe was leuker dan de voorgaande etappes die liep. Hoogtepunten van etappe 23 van het Westerborkpad zijn alle oorlogsherinneringen in Meppel met o.a. de Stolpersteine, de oorlogsmonumenten in het Wilhelminapark en het Joods Monument en de kerk in Koekange.

 

Mijn route

 

De volledige route van het Westerborkpad staat ook op de website van Wandelnet of als je liever een boekje in handen hebt:

De wandelgids van het Westerborkpad

 

Praktische informatie

Afstand van etappe 23 van het Westerborkpad

Etappe 23 van het Westerborkpad loopt van Station Meppel naar Koekange. De afstand van etappe 23 van het Westerborkpad is 12,3 kilometer.

 

Bereikbaarheid van etappe 23 van het Westerborkpad

Ik reis met  de trein vanaf Schiphol via Zwolle naar Station Meppel. Station Meppel ligt aan de spoorlijn naar Leeuwarden en naar Groningen. Station Zwolle is vanuit de rest van Nederland goed bereikbaar. In Zwolle stap ik over. Het deel naar en van Schiphol vanaf mijn huis en naar mijn huis reis ik met de bus.

De terugreis gaat met Qbuzz lijn 34 vanaf bushalte Dorpsstraat in Koekange naar Station Meppel, een rit van 20 minuten. Houdt er rekening mee dat de bus slechts 1x per uur rijdt. Vanaf Station Meppel reis ik per trein naar Station Zwolle waar ik overstap op de trein naar Schiphol. Vanaf Schiphol reis ik met de bus naar huis.

De bushalte in Koekange tijdens de 23e etappe van het Westerborkpad De bushalte in Koekange

 

Horeca onderweg

In het centrum van Meppel zijn meerdere horecagelegenheden en supermarkten gevestigd. Voor supermarkten hoef je niet van de route af te wijken.

Onderweg tussen Meppel en Koekange heb ik geen horecagelegenheden gezien. Ook in Koekange heb ik geen horecagelegenheden gezien, wel een supermarkt in de Dorpsstraat.

 

Overnachten onderweg

In Meppel en Koekange zijn een paar accommodaties waar je kunt overnachten.

Onderweg zijn er ook genoeg natuurhuisjes in Meppel en Koekange en omgeving te boeken waar je in de natuur kunt uitrusten van je wandeling.

Onderweg kun je natuurlijk ook in B&B’s overnachten.

 

Heb jij wel eens een etappe van het Westerborkpad gelopen? Wat vond je er van? Heb je een andere aanbeveling voor een lange-afstandswandeling?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Een verslag van etappe 23 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze drieentwintigste etappe loopt van Station Meppel naar Koekange. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #stationmeppel #koekange #westerborkpad #etappe23 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 23 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze drieentwintigste etappe loopt van Station Meppel naar Koekange. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #stationmeppel #koekange #westerborkpad #etappe23 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 23 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze drieentwintigste etappe loopt van Station Meppel naar Koekange. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #stationmeppel #koekange #westerborkpad #etappe23 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Een verslag van etappe 23 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze drieentwintigste etappe loopt van Station Meppel naar Koekange. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #stationmeppel #koekange #westerborkpad #etappe23 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 23 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze drieentwintigste etappe loopt van Station Meppel naar Koekange. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #stationmeppel #koekange #westerborkpad #etappe23 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 23 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze drieentwintigste etappe loopt van Station Meppel naar Koekange. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #stationmeppel #koekange #westerborkpad #etappe23 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com