Westerborkpad etappe 26 : Kremboong – Wijster

Col du VAM tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad

 

Dit is mijn verslag van etappe 26 van het Westerborkpad van het gehucht Kremboong naar Wijster over een afstand van 10,4 kilometer. Het Westerborkpad is een lange afstandswandeling van Amsterdam Centraal Station naar Kamp Westerbork in Drenthe. Het wandelen van de 30 etappes van het Westerborkpad is voor mij een lange termijnproject. Ik wandel etappe voor etappe.

Veel plezier bij het lezen van en het bekijken van de foto’s in deze blog over etappe 26 van het Westerborkpad.

 

Wat is het Westerborkpad?

Het Westerborkpad is een lange-afstandswandeling van 342 kilometer. Het Westerborkpad bestaat uit 30 etappes. De route begint bij Amsterdam Centraal Station en eindigt bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe. De wandelroute loopt zoveel mogelijk in de buurt van het spoor, want dat was de deportatieroute die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog moesten volgen. De ondertitel van deze route is: Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging. Het Westerborkpad is slechts één kant op gemarkeerd. De reden is dat mensen na hun deportatie veelal niet meer terugkwamen. Het is een route langs historische sporen en gedenkplaatsen.

De route van het Westerborkpad is gemarkeerd met wit-rode stickers, met daarin het logo van Kamp Westerbork. De markeringen zie je overal onderweg, vooral op houten paaltjes, verkeersborden, -palen, maar ook op brugleuningen of op een bankje. Er is vooral gemarkeerd op plekken waar je kunt twijfelen over de juiste route. Onderweg heb ik heel veel van deze stickers gezien. Ik heb onderweg gebruik moeten maken van de GPX kaart die ik van te voren gedownload had. Je kunt ook nog de oude stickers tegenkomen, rood-blauw met het logo van Kamp Westerbork. Deze etappe heb ik ze niet gezien.

Markeringsteken van het Westerborkpad tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad Markeringsteken van het Westerborkpad

 

Ik volg het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) Westerborkpad aan de hand van markeringen onderweg en de route op de website van Wandelnet en sinds de 5e etappe ook via de GPS op mijn telefoon.

 

Meer over het Westerborkpad lees je in de blogs die al eerder op deze website zijn verschenen.

 

Westerborkpad etappe 26 : Kremboong – Wijster

Werkkamp Kremboong

Kremboong is het begin van etappe 26. Omdat Kremboong niet meer door Qbuzz wordt aangedaan, is er maar één optie, deze etappe combineren met etappe 25. Het verslag van de 25e etappe van Station Hoogeveen naar Kremboong lees je in deze blog.

Op de hoek van de Kerkweg en Kremboong staat het monument Werkkamp Kremboong en het gebied van Tiendeveen. Het  herdenkingsmonument is een kei met een gedenkplaat erop.

Het werkkamp Kremboong was opgezet voor 240 arbeiders en de voorzieningen waren in het begin goed te noemen. Vanaf januari 1942 wordt het een Joods werkkamp. Hier werden vanaf begin 1942 ongeveer 400 Joodse mannen ingezet als dwangarbeider bij de ontginning van de heidevelden voor de HeideMij. Deze  Joodse mannen kwamen uit Amsterdam en moesten vanaf station Hoogeveen naar het kamp lopen. De beheerder van het kamp was een kok. Het kamp stond op de akkers naast het monument, dat nu nog herinnert aan die tijd. In eerste instantie was er voldoende voedsel en kon de verveling verdreven worden, wat de sfeer in het kamp ten goede kwam. Dit veranderde toen  in juli 1942 dwangarbeiders uit andere kampen naar Kremboong werden overgebracht. De voedselsituatie verslechterde en berichten over razzia’s in Amsterdam drukten de stemming. Waarschijnlijk is het kamp in Kremboong korte tijd later opgeheven. De naam Kremboong verwijst naar een suikerfabriek op Java. De fabriekseigenaar kocht dit Drentse gebied als belegging en vernoemde het naar zijn plantage. In juli 1942 zijn alle bewoners ‘verhuisd’ naar Westerbork. Een tiental bewoners zijn tijdens de overtocht gevlucht. Twee gevluchte overlevenden, Ies Jacobs en Paul Süsholz, hebben het monument op 23 april 2009 onthuld.

Herdenkingsmonument in Kremboong tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad Herdenkingsmonument in Kremboong

 

Het monument ligt nu achter een heg dat het zicht op het monument onttrekt.

 

Op weg naar de Col du VAM/VAM-berg

Vanaf het monument loop ik de Kremboong uit tot aan de Oostermaat. Veel is hier niet te beleven. De weg is ook niet gemaakt voor voetgangers, want ik deel de weg met de rest van het verkeer. Gelukkig is het rustig op de weg. Het is warm onderweg. Aan het eind van de Oostermaat volgt de route een tijdje het Oude Diep. Ik zie het water niet vanaf het pad waar ik loop. Het is is vies vochtig warm.

Een onverhard pad tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad Een onverhard pad

 

Het laatste stukje is door een open veld zonder schaduw.

Einde van een onverhard pad tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad Einde van een onverhard pad

 

Col du VAM/VAM-berg

Ik kom uit bij de parkeerplaats van Col du VAM. Dit is de zuidkant. Op de parkeerplaats staan informatieborden.

Informatie over Col du VAM tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad Informatie over Col du VAM

 

Ik begin aan mijn wandeling over deze voormalige vuilnisbelt. Er zijn werkzaamheden gaande als ik langs de berg loop. De weg hier loopt lichtjes omhoog.

Col du VAM tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad Col du VAM

 

Op een gegeven moment wijkt de route van de GPX af van de gemarkeerde route. Ik volg de gemarkeerde route want hier is meer schaduw en ik zie op de kaart dat ik dan zonder te stijgen op het zelfde punt uitkom als dat ik de weg die vol in de brandende zon ligt neem. Na het pad in de schaduw zal ik er toch aan moeten geloven en loop ik over de asfaltweg met een flink stijgingspercentage naar boven. Gek idee dat ik nu op de één van de stortbulten op het VAM-terrein loop. Ik zie bijna geen wielrenners die hier omhoog rijden. Links en rechts van mij grazen de schapen. Als ik boven ben zie ik Informatiecentrum de Blinkerd. Dit informatiecentrum staat hier sinds 2001. Het viel mij ontzettend tegen, veel is er niet te zien maar binnen is het koel.

Informatiecentrum De Blinkerd op Col du VAM tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad

Informatiecentrum De Blinkerd op Col du VAM tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad Informatiecentrum De Blinkerd op Col du VAM

 

Een toilet en een watertappunt zou welkom geweest zijn. Er zijn alleen warme dranken te koop. Col du Vam/VAM-berg is nu afgedekt met schone aarde en begroeid met gras. De heuvel heeft een hoogte van 63 meter boven NAP. Het is daarmee het hoogste (kunstmatige) punt van Drenthe. Vanaf oktober 2018 is hier een fietsparcours geopend, een klimwalhalla voor elke sportieve fietser. Het fietsparcours op de Col du VAM bestaat uit drie klimroutes en één afdaling. De routes zijn in totaal 2100 m lang en hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. De Col du VAM is 48 meter hoog.

Col du VAM tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad Col du VAM

 

Ik hoor boven van een wielrenner dat de berg nog hoger wordt, 68 meter. Daarom zijn de werkzaamheden. Deze werkzaamheden moeten in september klaar zijn, want dan wordt hier het EK wielrennen gehouden. Ik geniet boven van het fantastische uitzicht over de omgeving.

Col du VAM tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad Col du VAM

 

Op weg naar Wijster

Ik loop via de asfaltweg naar beneden. Weer beneden loop ik door een klaphekje door een groenstrook en een paar stapstenen langs de parkeerplaats. Via een betonpad langs de bosrand kom ik uit de op de Vamweg die later overgaat in de Drijberseweg. Dit is een weg van ongeveer 2 kilometer. Veel is er niet over te vertellen,. Het is kilometers maken. Pas goed op als je hier loopt, want je deelt de weg met het overige verkeer. Ik loop Wijster binnen.

Wijster in tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad Wijster in

 

Aan het eind van de weg loop ik recht tegen Herberg Eijg&Wijs aan. Ik sla linksaf en aan de linkerkant van de weg staat de bushalte Mr. Haddersstraat naar Beilen. Dit is de kortste route. Je kunt ook met de bus naar Station Meppel reizen, dan zit je een uur in de bus. De rit naar Beilen duurt 10 minuten en ik ben de enige passagier. De bus van en naar Wijster gaat slechts 1x per uur tot 19.00 uur ’s avonds en NIET in de weekenden.

Vanaf Station Beilen neem ik de trein naar Station Meppel waar ik op hetzelfde spoor overstap op de intercity naar Schiphol.

Indrukwekkend tijdens etappe 26 van het Westerborkpad zijn: het Herdenkingsmonument Kremboong en Col du VAM. Ondank de hitte was dit een redelijk leuke etappe.

 

Mijn route

 

De volledige route van het Westerborkpad staat ook op de website van Wandelnet of als je liever een boekje in handen hebt:

Wandelgids met de volledige routebeschrijving van het Westerborkpad

Praktische informatie

Afstand van etappe 26 van het Westerborkpad

Etappe 26 van het Westerborkpad loopt van Kremboong naar Wijster. De afstand van etappe 26 van het Westerborkpad is 10,4 kilometer.

 

Bereikbaarheid van etappe 26 van het Westerborkpad

Kremboong is sinds een paar jaar niet meer met het openbaar vervoer bereikbaar. Ik heb deze etappe gecombineerd met etappe 25. Het verslag van deze etappe van Station Hoogeveen naar Kremboong lees je in deze blog.

Ik reis vanuit Wijster met de bus naar Station Beilen, waar ik de trein naar Meppel/Zwolle neem. Ik stap over op Station Meppel, dit is een korte overstap van een paar minuten op hetzelfde spoor. Scheelt weer een eind lopen op Station Zwolle. Vanaf Station Meppel reis ik door met de trein naar Schiphol. Daar neem ik de bus naar mijn woonplaats.

De bus naar en van Wijster gaat slechts 1x per uur alleen op werkdagen tot 19.00 uur ’s avonds. Op zaterdag en zondag rijden er hier geen bussen.

Station Beilen tijdens de 26e etappe van het Westerborkpad Station Beilen

 

Horeca onderweg

Onderweg kom ik tijdens etappe 26 geen horecagelegenheden en supermarkten tegen. Boven op de Col du VAM kun je in informatiecentrum De Blinkerd een kop koffie/thee kopen. Helaas is hier geen watertappunt. In Wijster kun je aan het einde van deze etappe even uitrusten op het terras van Herberg Eijg&Wijs. Je waterfles moet je op een station bijvullen.

 

Overnachten onderweg

In Wijster en directe omgeving zijn een paar accommodaties waar je kunt overnachten, waaronder B&B Pullemans aan de Kampsweg, schuin tegenover de bushalte naar Beilen.

Onderweg zijn er ook genoeg natuurhuisjes in Wijster en omgeving te boeken waar je in de natuur kunt uitrusten van je wandeling.

Onderweg kun je natuurlijk ook in B&B’s overnachten.

 

Heb jij wel eens een etappe van het Westerborkpad gelopen? Wat vond je er van? Heb je een andere aanbeveling voor een lange-afstandswandeling?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Een verslag van etappe 26 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze zesentwintigste etappe loopt van Kremboong via de Col du VAM naar Wijster. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #kremboong #colduvam #wijster #westerborkpad #etappe26 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 26 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze zesentwintigste etappe loopt van Kremboong via de Col du VAM naar Wijster. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #kremboong #colduvam #wijster #westerborkpad #etappe26 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 26 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze zesentwintigste etappe loopt van Kremboong via de Col du VAM naar Wijster. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #kremboong #colduvam #wijster #westerborkpad #etappe26 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Een verslag van etappe 26 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze zesentwintigste etappe loopt van Kremboong via de Col du VAM naar Wijster. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #kremboong #colduvam #wijster #westerborkpad #etappe26 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 26 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze zesentwintigste etappe loopt van Kremboong via de Col du VAM naar Wijster. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #kremboong #colduvam #wijster #westerborkpad #etappe26 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 26 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze zesentwintigste etappe loopt van Kremboong via de Col du VAM naar Wijster. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #kremboong #colduvam #wijster #westerborkpad #etappe26 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Sociale media

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
Follow by Email
RSS

Corona

Vanwege het coronavirus is op dit moment niet alle informatie op JTravel.nl en JTravelBlog.nl actueel. Voor de horeca, musea en andere toeristische attracties moeten de entreekaarten online besteld worden. Je kunt via de links in de artikelen de entreekaarten bestellen. Bekijk voor vertrek altijd de officiële website voor actuele informatie.

I.v.m. het heersende coronavirus heb ik op mijn deze website meerdere blogs geplaatst die voor jou belangrijk kunnen zijn. Blijf gezond en houd je aan de maatregelen van de Rijksoverheid.

Buy me a coffee

Foto’s van JTravelBlog bij Werkaandemuur.nl

Mijn foto’s zijn vanaf nu te koop op allerlei materialen in mijn shop bij WerkaandeMuur.nl of op Mijn foto’s bij Werkaandemuur.nl.

PS: Omdat ik sinds het najaar van 2021 werk met de Sony RX10IV en deze camera helaas niet voldoet aan de technische eisen van Werk aan de Muur kan ik geen nieuw werk in mijn webshop laden.

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com

Bestel je reisgids

Bestel je digitale reisgids