Westerborkpad etappe 5 : Station Naarden-Bussum – Station Hilversum

De Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad

 

Dit is mijn verslag van etappe 5 van het Westerborkpad van Station Naarden-Bussum naar Station Hilversum over een afstand van 11 kilometer. Het Westerborkpad is een lange afstandswandeling van Amsterdam Centraal Station naar Kamp Westerbork in Drenthe. Het wandelen van de 30 etappes van het Westerborkpad is voor mij een lange termijnproject. Ik wandel etappe voor etappe.

Veel plezier bij het lezen van en het bekijken van de foto’s in deze blog over etappe 5 van het Westerborkpad.

 

Wat is het Westerborkpad?

Ik volg het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) Westerborkpad aan de hand van markeringen onderweg en de route op de website van Wandelnet en sinds deze etappe ook via de GPS op mijn telefoon. Het Westerborkpad bestaat uit 30 etappes en heeft een totale lengte van 342 kilometer. De route begint bij Amsterdam Centraal Station en eindigt bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe.

De wandelroute loopt zoveel mogelijk in de buurt van het spoor, want dat was de deportatieroute die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog moesten volgen. De ondertitel van deze route is: Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging. Het Westerborkpad is slechts één kant op gemarkeerd. De reden is dat mensen na hun deportatie veelal niet meer terugkwamen. Het is een route langs historische sporen en gedenkplaatsen.

De route van het Westerborkpad is gemarkeerd met wit-rode stickers. Deze sticker is voorzien van het logo van Kamp Westerbork: prikkeldraad. De markeringen zie je overal onderweg, vooral op verkeersborden en -palen, maar ook op hekjes. Er is vooral gemarkeerd op plekken waar je kunt twijfelen over de juiste route. Onderweg heb ik heel veel van deze stickers gezien en ook stickers.

Het markeringsteken van het Westerborkpad tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad

 

Meer over het Westerborkpad lees je in de blogs die al eerder op deze website zijn verschenen.

 

Westerborkpad etappe 5 : Station Naarden-Bussum – Station Hilversum

Naarden-Bussum

Ik reis per trein naar Station Naarden-Bussum, de plek waar ik in november ‘strandde’ door de coronacrisis. Een half jaar lang heb ik niet met de trein gereisd en dus ook geen etappe van het Westerborkpad gelopen. Maar vanaf juni 2021 mag iedereen weer met de trein reizen, ook voor niet-essentiële reizen. Het is een stralende voorjaarsdag met verwachte temperaturen boven de 25° C.

Ik ben bij mijn beginpunt van de 5e etappe: NS-Station Naarden-Bussum. Het stationsgebouw dateert uit 1926 en is gebouwd in kubistisch-expressionistische stijl. Het is een strak gebouw met asymmetrische vormen. In de imposante hal zijn bijzondere lampen en glas-in-loodramen te zien. In het stationsgebouw van NS-station Naarden-Bussum is een plaquette aangebracht voor een omgekomen NS-medewerker in de regio. De tekst op deze plaquette luidt: “1940 -1945 TER GEDACHTENIS AAN DEN GEVALLENE JACKLE MIEDEMA”.

Het station van Naarden-Bussum tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad Het station van Naarden-Bussum

 

Voor het station vervolg ik mijn weg en loop een klein stukje rechtdoor voor ik 2x een bocht naar links maak. In de 2e bocht naar links staat de Joodse Synagoge van Bussum. Dit is een oud kerkgebouw dat in 1931 tot synagoge is omgebouwd en nog altijd in gebruik is. Ik vind het op een groot woonhuis lijken. Op de deurknoppen zijn twee zevenarmige kandelaars afgebeeld. Dat detail heb ik gemist omdat ik vooraf geen tijd meer had om andere blogs over het Westerborkpad te lezen.

De Joodse synagoge in Bussum tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad De Joodse synagoge in Bussum

 

De route gaat verder langs de drukke Brediusweg. De grote vrijstaande huizen aan beide kanten van de straat stammen uit de eerste decennia van de 20e eeuw. De rododendrons bloeien welig. Bij huisnummer 42 heb je de mogelijkheid om nr. 050 van het Westerbork Luisterpad te beluisteren. Ik heb hem gemist omdat ik vergeten was dit op te schrijven in mijn routebeschrijving.

De afscheiding fiets-/voetpad is hier niet heel duidelijk.

De Brediusweg in Bussum tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad De Brediusweg in Bussum

 

Onderweg loop ik langs het Bilderdijkpark en een beeld van moeder en kind in het Brediuskwartier.

Een beeldhouwwerk aan de Brediusweg in Bussum tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad Een beeldhouwwerk aan de Brediusweg in Bussum

 

Aan het eind van de Brediusweg sla ik rechtsaf. Hier is de ingang tot de begraafplaats van Naarden. Aan het eind ligt rechtsachter de Joodse begraafplaats. De aanwezigheid van deze Joodse begraafplaats is de reden dat ik deze begraafplaats bezoek. De Joodse begraafplaats werd in het begin van de 20e eeuw aangelegd als begraafplaats voor de Joodse gemeente Naarden. Deze gemeente heeft tussen 1727 tot 1933 bestaan. In 1917 werd in Bussum ook een Joodse gemeente opgericht. Helemaal achterin ligt het monument ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers van de Holocaust. Het Joodse deel van de begraafplaats is apart van de rest van de oude begraafplaats en is afgezet met een hek.

De oude begraafplaats in Naarden tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad De oude begraafplaats in Naarden

De Joodse begraafplaats in Naarden tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad De Joodse begraafplaats in Naarden

Monument op de Joodse begraafplaats in Naarden tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad Monument op de Joodse begraafplaats in Naarden tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad

 

Na mijn bezoek aan de begraafplaats loop ik verder langs de Amersfoortsestraatweg tot aan de kruising met de Burgemeester s’ Jacobslaan. Midden voor het huis met nummer 56 liggen twee Stolpersteine voor Abraham en Wanda Verduin. Zij woonden tot hun gedwongen verhuizing naar Amsterdam in dit huis.

Stolpersteine/Struikelstenen in Bussum tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad Stolpersteine/Struikelstenen in Bussum

Lees meer: Stolpersteine / Struikelstenen

 

Ik loop terug naar de Amersfoortsestraatweg en sla hier de hoek om richting het centrum van Bussum. Het is hier Naarden uit en Bussum in.

Naarden tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad Naarden uit

Bussum tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad Bussum in

 

Over dit stuk langs de Huizerweg is niets te melden. Na twee rotondes kom ik aan in de Kerkstraat. Hier zou op nummer 24 de voormalige woning van de familie Polak moeten staan. De huisnummers zijn slecht te lezen en in welk pand ze nu precies gewoond hebben is mij niet helemaal duidelijk. Niets in de Kerkstraat herinnert eraan dat hier vroeger de Joodse familie Polak heeft gewoond. De familie is naar Amsterdam vertrokken en een deel van de familie is in Auschwitz vermoord en een paar familieleden overleefden de oorlog. Dochter Fia is jarenlang conservator geweest in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Via de St. Vitussstraat en de Nieuwstraat kom ik uit bij de Laarderweg. Deze loop ik helemaal uit tot aan de Bussumerheide. Bij de H. Jozefkerk met de klokkentoren aan de rotonde neem ik een korte break om te lunchen. Het is warm.

De H. Jozefkerk aan de Laarderweg in Bussum tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad De H. Jozefkerk aan de Laarderweg in Bussum

 

Bussumerheide

Aan het eind van de Laarderweg wordt de weg een fiets-/wandelpad. Hier is het even goed lezen waar ik heen moet. De paden zijn onverhard geworden.

Paddenstoel aan het begin van de Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad Paddenstoel aan het begin van de Bussumerheide

De Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad

De Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad

De Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad De Bussumerheide

 

Via een klaphekje met het bordje ‘Begrazingsgebied’ loop ik een fantastisch mooi natuurgebied in.

Een klaphek op de Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad Een klaphek op de Bussumerheide

 

Het is er warm, maar zo mooi met de bloeiende brems, helaas is het te vroeg voor de bloeiende heide. Het is op deze warme lente dag rustig met wandelaars. Van fietsers heb ik geen last want die mogen hier niet komen. Af en toe is er een schaduwplekje maar het eerste stuk is warm over een open vlakte.

De Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad De Bussumerheide

 

Ik blijf rechtdoor lopen tot ik bij een bomengroep kom. Hier wordt het pad iets moeilijker begaanbaar. Dit komt door de boomwortels die hier boven de grond uitsteken. Direct achter de eerste bomengroep ligt een tweede en ook daar liggen de boomwortels boven de grond. Ik let intussen op of ik ergens grote grazers zie, maar tot dit deel helaas nog niet.

Boomwortels op de Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad

De Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad De Bussumerheide

 

Een eindje verderop passeer ik de Nieuwe Crailoseweg, een weg die ook gebruikt wordt door fietsers.

De Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad De Nieuwe Crailoseweg

 

Ik kijk naar links en daar liggen en lopen drie Schotse Hooglanders. De fietsers hebben geen last van de dieren en de dieren doen ook verder niets. Ik maak een omtrekkende beweging om ze aan de voorkant te kunnen fotograferen want ze liggen met hun achterwerk naar de plek waar ik loop. Gelukkig doen ze niets en kijken ze me alleen maar aan en grazen rustig verder.

Een Schotse Hooglander op de Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad Een Schotse Hooglander op de Bussumerheide

 

Ik loop terug naar de plek waar ik mijn pad aan de andere kant van de Nieuwe Crailoseweg vervolg. Hier passeer ik een betonpaaltje met een voet.

De Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad De Bussumerheide

 

Op het karrespoor en in de directe omgeving liggen en grazen nog eens zes Schotse Hooglanders. Ook zij doen rustig hun ding en trekken zich niets van mij aan. Ik houd ze in de gaten tijdens het fotograferen, want de hoorns zien er indrukwekkend uit.

Een Schotse Hooglander op de Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad Een Schotse Hooglander op de Bussumerheide

 

Een eindje verderop sla ik rechtsaf en kom uit op een half verhard schelpenpad waar het druk is met fietsers. Het is maar een klein stukje op dit pad. Ik sla linksaf een onverhard pad. Dit deel is weer bloedheet met weinig schaduwplekken.

De Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad

Op de Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad

De Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad

De Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad

De Bussumerheide tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad De Bussumerheide

 

Ik ben de heide over en via een klaphekje verlaat ik de Bussumerheide en via een bospad loop ik Hilversum binnen.

Het bospad tussen de Bussumerheide en Hilversum tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad Het bospad tussen de Bussumerheide en Hilversum

 

Hilversum

Aan het eind van het bospad sla ik rechtsaf en linksaf en kom uit op de Kupstraat. Deze straat loop ik uit tot Laan 1940-1945. Bij de Stephensonstraat sla ik rechtsaf. Voor mij ligt Station Hilversum Mediapark. Voor het station sla ik linksaf en loop de lange Noorderweg uit. Deze weg loopt parallel aan het spoor.

In Hilversum liggen maar liefst 409 Stolpersteine op 156 locaties. Ik had een aantal willen bezoeken die op mijn route zouden moeten liggen, maar al lopend kom ik er achter dat ik vanaf de Noorderweg nergens het spoor kan oversteken om aan de andere kant een aantal te bekijken. Ik besluit om een aantal op te zoeken op weg naar het station. Een paar anderen loop ik sowieso langs.

Voor de deur van Huygensstraat 23 liggen de vier struikelstenen voor Adolf Goldschmidt, Helmut, Julie en Simon Frank. Het huis ligt in het woonerf halverwege de straat aan de linkerkant. Via de Van Leeuwenhoekstraat loop ik terug naar de Noorderweg. Voor de deur van Van Leeuwenhoekstraat nummer 3 aan de rechterkant ligt de Stolperstein voor Hartog Kater.

De Noorderweg is een saai stuk waar verder niets over te vertellen is. Aan het eind kom ik uit bij Station Hilversum. Maar mijn wandeling is nog niet ten einde. Ik maak hier nog een lus via de Kleine Drift en de Prof. Dondersstraat. In de Bakkerstraat, een zijstraat van de Kleine Drift, liggen voor het huis van nr. 8 de 3 Stolpersteine van Branke, Isaäc en Mozes Roodveldt.

In de Prof. Dondersstraat liggen op drie plekken Stolpersteine:

  • nr. 39: 1 struikelsteen voor Margot Bernstein.
  • nr. 21: 5 struikelstenen voor Carolina Northeimer-Mendels, Jenny Bernstein-Lesser, Mietje, Philip en Salomon Northeimer.
  • nr. 11: 6 struikelstenen voor Beppie, Betsy, Jacob, Jeannette, Meijer en Susanna Philips.

Nr. 11 is het huis van de familie Philips. Dit was in die tijd een winkel van Sinkel. De winkel werd in 1942 door de Duitsers in beslag genomen en de familie Philips vertrok naar Amsterdam, waar ze oorspronkelijk ook vandaan kwamen. De hele familie werd in 1943 bij een razzia opgepakt en via de Hollandsche Schouwburg en Kamp Westerbork gedeporteerd naar Sobibor om daar vermoord te worden. Behalve de struikelstenen is er van de winkel niets meer te zien. Ik vond het huis er verwaarloosd uitzien.

Stolpersteine/Struikelstenen in Hilversum tijdens de 5e etappe van het Westerborkpad Stolpersteine/Struikelstenen in Hilversum

 

Op de kaart hieronder staan de plekken met Stolpersteine/struikelstenen ingetekend. Ook zijn er links toegevoegd van twee websites waar je informatie over de betreffende struikelstenen kunt vinden: TracesofWar en Stolpersteine App

Vanuit de Prof. Dondersstraat loop ik via de Zuiderweg naar het station van Hilversum.

Ik neem aan het eind van etappe 5 van het Westerborkpad de trein vanaf NS-Station Hilversum naar huis. In de trein nadenkend over dat wat ik gezien heb. Hoogtepunten deze 5e etappe zijn de Joodse begraafplaats in Bussum en de Bussumerheide. Er zitten saaie, lange stukken door Bussum en Hilversum in deze etappe.

 

Mijn route

 

De volledige route van het Westerborkpad staat ook op de website van Wandelnet of als je liever een boekje in handen hebt:

Wandelgids met de volledige routebeschrijving van het Westerborkpad

 

Praktische informatie

Afstand van etappe 5 van het Westerborkpad

Etappe 5 van het Westerborkpad loopt vanaf Station Naarden-Bussum naar het Station van Hilversum. De afstand van deze vijfde etappe is 11 kilometer. Mijn wandeling was iets langer omdat ik in Hilversum een paar Stolpersteine opzocht.

 

Bereikbaarheid van etappe 5 van het Westerborkpad

Station Naarden-Bussum en Station Hilversum zijn vanuit het hele land goed bereikbaar. Er stoppen veel treinen die vanuit daar weer alle kanten op gaan. Ik heb naar Station Naarden-Bussum en vanuit Hilversum rechtstreekse trein genomen van en naar mijn woonplaats.

 

Horeca onderweg

Zowel in Naarden en Bussum en Hilversum zijn veel horecagelegenheden gevestigd. Ik ga ze hier niet noemen, het zijn er te veel.

Onderweg kom je ook langs verschillende supermarkten, mocht je onderweg iets nodig hebben.

Neem voor je de Bussumerheide opgaat, iets te drinken mee, hier is verder niets te koop. Toen ik hier liep, was het >25° C en was ik blij dat ik voldoende water bij me had.

 

Overnachten onderweg

In Naarden, Bussum en Hilversum zijn veel accommodaties waar je kunt overnachten, ook in B&B’s.

 

Heb jij wel eens een etappe van het Westerborkpad gelopen? Wat vond je er van? Heb je een andere aanbeveling voor een lange-afstandswandeling?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest
Een verslag van etappe 5 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijfde etappe loopt van station Naarden-Bussum, via de Joodse Begraafplaats in Naarden en de Bussumerheide naar Station Hilversum. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #naarden #bussum #bussumerheide #hilversum #westerborkpad #etappe5 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 5 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijfde etappe loopt van station Naarden-Bussum, via de Joodse Begraafplaats in Naarden en de Bussumerheide naar Station Hilversum. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #naarden #bussum #bussumerheide #hilversum #westerborkpad #etappe5 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 5 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijfde etappe loopt van station Naarden-Bussum, via de Joodse Begraafplaats in Naarden en de Bussumerheide naar Station Hilversum. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #naarden #bussum #bussumerheide #hilversum #westerborkpad #etappe5 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Een verslag van etappe 5 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijfde etappe loopt van station Naarden-Bussum, via de Joodse Begraafplaats in Naarden en de Bussumerheide naar Station Hilversum. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #naarden #bussum #bussumerheide #hilversum #westerborkpad #etappe5 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 5 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijfde etappe loopt van station Naarden-Bussum, via de Joodse Begraafplaats in Naarden en de Bussumerheide naar Station Hilversum. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #naarden #bussum #bussumerheide #hilversum #westerborkpad #etappe5 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 5 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze vijfde etappe loopt van station Naarden-Bussum, via de Joodse Begraafplaats in Naarden en de Bussumerheide naar Station Hilversum. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #naarden #bussum #bussumerheide #hilversum #westerborkpad #etappe5 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com