Westerborkpad etappe 9 : Station Amersfoort – Station Amersfoort Schothorst

Een wachttoren van Kamp Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad

 

Dit is mijn verslag van etappe 9 van het Westerborkpad van Station Amersfoort Centraal naar Station Amersfoort Schothorst over een afstand van 12,9 kilometer. Het Westerborkpad is een lange afstandswandeling van Amsterdam Centraal Station naar Kamp Westerbork in Drenthe. Het wandelen van de 30 etappes van het Westerborkpad is voor mij een lange termijnproject. Ik wandel etappe voor etappe.

Veel plezier bij het lezen van en het bekijken van de foto’s in deze blog over etappe 9 van het Westerborkpad.

 

Wat is het Westerborkpad?

Het Westerborkpad is een lange-afstandswandeling van 342 kilometer. Het Westerborkpad bestaat uit 30 etappes. De route begint bij Amsterdam Centraal Station en eindigt bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe. De wandelroute loopt zoveel mogelijk in de buurt van het spoor, want dat was de deportatieroute die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog moesten volgen. De ondertitel van deze route is: Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging. Het Westerborkpad is slechts één kant op gemarkeerd. De reden is dat mensen na hun deportatie veelal niet meer terugkwamen. Het is een route langs historische sporen en gedenkplaatsen.

De route van het Westerborkpad is gemarkeerd met wit-rode stickers, met daarin het logo van Kamp Westerbork. De markeringen zie je overal onderweg, vooral op verkeersborden, -palen, maar ook op brugleuningen of op een bankje. Er is vooral gemarkeerd op plekken waar je kunt twijfelen over de juiste route. Onderweg heb ik heel veel van deze stickers gezien. Je kunt ook nog de oude stickers tegenkomen, rood-blauw met het logo van Kamp Westerbork. Op het buitenterrein van Kamp Amersfoort ontbreken de stickers. Bij het museumcafé en de route naar de grote weg zag ik wel weer een aantal stickers.

Het markeringsteken van het Westerborkpad tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Het markeringsteken van het Westerborkpad

 

Ik volg het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) Westerborkpad aan de hand van markeringen onderweg en de route op de website van Wandelnet en sinds de 5e etappe ook via de GPS op mijn telefoon.

 

Meer over het Westerborkpad lees je in de blogs die al eerder op deze website zijn verschenen.

 

Westerborkpad etappe 9 : Station Amersfoort Centraal – Station Amersfoort Schothorst

Station Amersfoort Centraal naar Kamp Amersfoort

Ik reis per trein naar Station Amersfoort, de plek waar de 8e etappe eindigt. Rond het station van Amersfoort zouden, zoals ik in de blog over etappe 8 schreef, herdenkingsstenen moeten liggen. Toen heb ik ze niet gevonden. Bij het voorbereiden van deze 9e etappe kwam ik er achter dat er geen herdenkingsstenen in de Wijerstraat liggen maar dat deze verplaatst zijn de Stadsring in Amersfoort.

Voor ik met mijn wandeling door Amersfoort begin bezoek ik op perron 4 en 5 van Station Amersfoort het monument met twee plaquettes. Deze hangen op één van de gebouwen op het perron. Deze twee plaquettes zijn voor omgekomen NS medewerkers en ter herinnering aan de meer dan 10.000 Nederlandse militairen die vanaf het station Amersfoort in Duitse krijgsgevangenschap werden weggevoerd.

Plaquette op Station Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Plaquette op Station Amersfoort

 

Ik begin mijn wandeling aan de voorkant van Station Amersfoort. Hier steek ik de straat over en ga rechtsaf en linksaf de Koningin Wilhelminalaan in. Voor de eerste herdenkingssteen tijdens deze wandeling loop ik een klein eindje door tot op de hoek van de De Wittlaan. Hier liggen rechts de stenen voor Louis en Davy Gast. Ik loop terug naar de Prins Hendriklaan en sla hier linksaf en aan het eind rechtsaf de Regentesselaan in. Hier liggen bij nr. 22 en 2 aan de linkerkant herdenkingsstenen. Vanaf de Regentesselaan loop ik via de De Bosch Kemperlaan en de P.C. Hooftlaan naar het Da Costaplein. aan de rechterkant ligt bij huisnummer 3 ook weer een herdenkingssteen.

Vanaf het Da Costaplein, de Pieter Bothlaan en het Vondelplein kom ik uit op de Kapelweg. Het valt me op dat het deze ochtend niet druk is in dit deel van Amersfoort. Op de Kapelweg liggen op 3 plaatsen herdenkingsstenen. Aan de rechterkant, net voorbij de Brederodeweg, voor huisnummer 55 en aan de linkerkant bij huisnummer 98 en 108.

De Kapelweg eindigt op het Borneoplein. Om de twee plekken met herdenkingsstenen op het plein te bezoeken steek ik de straat over. Voor huisnummer 18 en 21 liggen herdenkingsstenen.

Herdenkingsstenen zijn iets anders dan een Stolpersteine. Herdenkingsstenen liggen er voor oorlogsslachtoffers, gedeporteerd en/of vermoord in de Tweede Wereldoorlog. Stolpersteine heb ik etappe 9 van het Westerborkpad niet gezien. Herdenkingsstenen worden vaak als alternatief geplaatst voor de officiële Stolpersteine. Ze liggen op plekken waar geen Stolperstein is, maar men toch wil herdenken. De herdenkingsstenen liggen in vaak voor het laatst bekende woonadres van de slachtoffers. De herdenkingsstenen zijn zwart. Op de website van Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort staan alle plekken in Amersfoort waar je de herdenkingsstenen kunt vinden.

Herdenkingsstenen in Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Herdenkingsstenen in Amersfoort

 

Lees meer: Stolpersteine / Struikelstenen

 

Op de kaart hieronder staan de plekken met herdenkingsstenen op mijn route in Amersfoort ingetekend. Ook zijn er links toegevoegd van twee websites waar je informatie over de betreffende struikelstenen en herdenkingsstenen kunt vinden: TracesofWar en Stolpersteine App.

Ik ga rechtsaf het bos in. Dit is een asfaltfietspad. Aan het eind van dit fietspad steek ik de straat over en vervolg het fietspad. Later wordt het pad onverhard. Het bospad komt uiteindelijk uit op de Stichtse Rotonde. Ik kan in het bos merken dat de herfst in de lucht zit. Ik zie de eerste paddenstoelen en de kleuren is het bos veranderen. Let op als je het bos uitkomt en op de Stichtse Rotonde loopt, hier is niet gerekend op voetgangers.

Een bospad in Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Een bospad in Amersfoort

 

Ik steek het viaduct over en ga linksaf de Laan 1914 in. Aan het rechterkant is huisnummer 17 en na het huis is een onverhard bospad. Deze loop ik in en geniet van de geuren en de herfst die in de lucht hangt. Op een gegeven moment zou er een klaphekje moeten zijn. Deze is of verwijderd of vernield want het hekje is er niet, de palen wel. Ik ben op het terrein van Kamp Amersfoort.

De toegang tot het terrein van Kamp Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad De toegang tot het terrein van Kamp Amersfoort

 

Kamp Amersfoort

Ik loop een klein stukje door en kom uit achter de schietbaan. Dit is de voormalige begraafplaats van Kamp Amersfoort.

Achter de schietbaan in Kamp Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Achter de schietbaan in Kamp Amersfoort

 

De afrastering van de schietbaan is ook nog te zien met een paar originele palen. Ik loop een stukje om de afrastering heen tot aan de afzetting naar volgens mij een golfbaan. Een groter contrast met het Kamp kan bijna niet.

De plattegrond van Kamp Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad De plattegrond van Kamp Amersfoort

 

Ik loop terug en via een trap kom ik uit bij het beeld van ‘de Stenen man’. Het beeld stelt een gevangene voor het vuurpeloton voor. Het is een herinnering aan de slachtoffers die zijn gevallen in Kamp Amersfoort. Eén vuist van de stenen gevangene is gebald als teken van machteloze woede en als teken van zijn ongebroken wil. Het beeld en de sokkel zijn geplaatst op een stervormig mozaïek met daarop vijf vredesduiven die de vijf oorlogsjaren symboliseren. De stenen gevangene, met de officiële naam ‘Gevangene staand voor het vuurpeloton’, wordt in de volksmond ‘De Stenen Man’ genoemd.

De Stenen Man in Kamp Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad De Stenen Man in Kamp Amersfoort

 

Deze stenen man kijkt uit over een hele lange schietbaan met een lengte van 350 meter. De schietbaan is onder barbaarse omstandigheden volledig door gevangenen uitgegraven. De schietbaan werd gebruikt voor schietoefeningen van bewakers, maar ook voor fusillades en doodsvonnissen. Na de oorlog werden in de schietbaan enkele massagraven blootgelegd. Aan het einde van de schietbaan vond men het graf van 49 gevangenen die werden gefusilleerd als represaille voor de aanslag op Rauter. Op de plaats van dit graf staat nu ‘De stenen man’. Langs de schietbaan liggen twee aarden wallen. Dit is zand van de uitgraving van de schietbaan.

De schietbaan en fusilladeplaats in Kamp Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad De schietbaan en fusilladeplaats in Kamp Amersfoort

 

Ik loop over de schietbaan en kom uit op de plek waar de gedenksteen staat. Op de steen staat de indrukwekkende tekst:
Zij die in de jaren 1940-1945 hier werden omgebracht hebben met hun bloed deze grond geheiligd
Hun offer zij het nageslacht een lichtend voorbeeld

De Gedenksteen in Kamp Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad De Gedenksteen in Kamp Amersfoort

 

Vanaf de gedenksteen loop ik een stukje naar links met het pad mee en kom uit bij de restanten van het lijkenhuisje. Veel is er niet meer van over. Dit lijkenhuisje was bestemd voor de tijdelijke berging van overleden gevangenen. Vandaar werden de lichamen ongezien naar een massagraf vervoerd. Veel lichamen zijn nooit teruggevonden.

Restanten van een lijkenhuisje in Kamp Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Restanten van een lijkenhuisje in Kamp Amersfoort

 

Vanaf het lijkenhuisje loop ik naar de oorspronkelijke wachttoren. Deze staat ook op de oorspronkelijke plek.

Een wachttoren van Kamp Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Een wachttoren van Kamp Amersfoort

 

Naast de wachttoren is de ingang tot het museumcafé, de museumwinkel en evt. het toilet.

Ik loop naar de ingang van het museum, maar ga niet naar binnen dit omdat ik daar tijdens deze etappe geen tijd voor heb. Ik mag van een medewerkster een blik werpen op het binnenterrein. Ik kom hier nog een keer terug om in alle rust het museum te bekijken.

De entree tot het museum van Kamp Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad De entree tot het museum van Kamp Amersfoort

 

Een eindje verderop aan de linkerkant aan een bospad staat nog het schuilplaatsverlenersmonument. Het is het monument ter herdenking aan de mensen die schuilplaatsen boden aan landgenoten en/of geallieerden. Dit met gevaar voor eigen leven. Het monument bestaat uit twee panelen. Aan de voorzijde van het ene paneel zie je een gesloten deur met een goed man (met gouden rand) en een slechte man, de ‘schaduw’. Het andere paneel is een open deur.

Het Schuilplaatsverlenersmonument in Kamp Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Het Schuilplaatsverlenersmonument in Kamp Amersfoort

 

Kamp Amersfoort was oorspronkelijk een kazerneterrein van het Nederlandse leger. De nazi’s sloten hier vanaf augustus 1941 verzetsstrijders, ontduikers van de Arbeitseinsatz, communisten, gijzelaars, (vermeende) criminelen zoals zwarthandelaren, slachtoffers van razzia’s, Joden, Amerikaanse staatsburgers, Jehovah’s getuigen en Sovjet-krijgsgevangenen op. Hier hebben 47.000 mensen gevangen gezeten. Ongeveer driekwart werd naar andere kampen doorgevoerd voor dwangarbeid. Velen zijn nooit zijn teruggekeerd. In 2004 is hier een herinneringscentrum gerealiseerd. Sinds 2021 is het ondergrondse museum geopend met het verhaal dat verteld moet worden. Aan de hand van objecten, foto’s, documenten en wisselexposities, in samenhang met de monumenten en zichtbare sporen in het buitenterrein wordt het verhaal van Kamp Amersfoort verteld. Ik heb alleen het buitenterrein bezocht. Omdat het lange etappe is, bezoek ik het museum niet, maar kom hier later nog een keer terug.

Indrukwekkende plekken in Nationaal Monument Kamp Amersfoort zijn:

  • achter de schietbaan met de voormalige begraafplaats van het kamp
  • het beeld ‘De stenen man’
  • de schietbaan
  • de gedenksteen
  • de wachttoren
  • bezoekerscentrum en het ondergronds museum
  • restanten van het lijkenhuisje
  • schuilplaatsverlenersmonument

 

Tussen Kamp Amersfoort en Begraafplaats Rusthof

Onder de indruk wat ik in Kamp Amersfoort allemaal gezien heb loop ik verder via Laan 1914. Aan de rechterkant staat ’t Huys te Kalkwegh. Dit is een dubbel woonhuis. Het is één van de locaties die in 1941 door de SS-Sicherheitsdienst en Sicherheitspolizei in gebruik werd genomen. Nu is het een kantoorpand en alleen een bord in de tuin herinnert nog aan dat wat hier in de oorlog gebeurd is.

Ik steek de straat over. Net voor de tunnel staat de Ladder van Armando. Het is een nationaal monument van brons en is 14 meter hoog. De ladder staat hier ter herinnering voor de inwoners van Amersfoort aan het Polizeiliche Durchgangslager Amersfoort/Kamp Amersfoort. De ladder beeldt de ladders naar de wachttorens van Kamp Amersfoort uit en het verwijst naar de wensen en verlangens van de gevangenen. Een ladder als troost, als vluchtweg.

Nationaal Monument De Ladder van Armando tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Nationaal Monument De Ladder van Armando in Amersfoort

 

Je kunt het beste de linkerweg nemen om bij het monument te komen. Je moet wel teruglopen om door de tunnel naar de andere kant van het drukke verkeersknooppunt te komen. Een eindje verderop kruis je via een viaduct snelweg A28. Hier is niet gerekend op voetgangers, want je deelt het fietspad met fietsers.

Na een scherpe bocht naar links ligt aan de rechterkant Begraafplaats Rusthof met het Russische ereveld en andere oorlogsgraven.

 

Begraafplaats Rusthof

Begraafplaats Rusthof is ook in gebruik als begraafplaats voor inwoners van Amersfoort en er is een crematorium gevestigd. Het is er druk als ik hier loop want er zijn meerdere rouwstoeten.

Ik bezoek hier het Russische ereveld en het deel met de andere oorlogsgraven.

Op het Russisch ereveld liggen meer dan 800 Russische militairen begraven. Ik loop door het openstaande hek en kom uit op een groot grasveld met links en rechts de graven en voor mij het monument.

Op dit monument staat de tekst:
* LOF AAN DE HELDEN *
AAN DE STRIJDERS VAN HET SOWJET LEGER DIE OMGEKOMEN ZIJN IN DE WORSTELING MET DE DUITSE OVERWELDIGERS
1941 – 1945

Deze tekst is ook in het Russisch te lezen. Het gedenkteken bestaat uit een tien meter hoge zuil en een muur met de tekst ‘Lof aan de helden’. Deze muur ligt om het terras waarop het gedenkteken staat.

Het monument op het Russisch ereveld op begraafplaats Rusthof tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Het monument op het Russisch ereveld op begraafplaats Rusthof

 

De grafstenen en fundering worden vernieuwd. Want her en der liggen de nieuwe stenen en funderingen al klaar met de plattegrond waar welke steen moet staan. Elk graf heeft een staande zerk van Franse kalksteen met daarop de naam in het Russisch.

Het Russisch ereveld op begraafplaats Rusthof tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Het Russisch ereveld op begraafplaats Rusthof

 

Vanaf het Russisch ereveld loop ik door naar de andere oorlogsgraven. Hier liggen meer dan 400 militaire graven met slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog uit vijftien verschillende landen. In de militaire graven liggen 150 Nederlandse slachtoffers, zoals verzetsstrijders, politieke gevangenen, gijzelaars en onderduikers. Zij kwamen om in het Kamp Amersfoort.

Het graf van de onbekende soldaat op begraafplaats Rusthof tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Het graf van de onbekende soldaat op begraafplaats Rusthof

 

Daarnaast is er het Engelse monument met het ‘Cross of sacrifice’. Hier liggen de graven van 231 gesneuvelde geallieerde militairen. Naast Engelse, Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse vliegers en hun bemanningen die tijdens aanvalsoperaties boven Nederland werden neergeschoten, liggen hier vliegtuigbemanningen uit België, Frankrijk en Polen. De velden met oorlogsgraven van Engelsen, Polen, Italianen, Roemenen en Joegoslaven worden onderhouden door de Commonwealth.

Het Engelse oorlogsmonument op begraafplaats Rusthof tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Het Engelse oorlogsmonument op begraafplaats Rusthof
Het graf van een geallieerde soldaat op begraafplaats Rusthof tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Het graf van een geallieerde soldaat op begraafplaats Rusthof

 

Vanaf Begraafplaats Rusthof naar Amersfoort

Opnieuw onder de indruk verlaat ik het terrein van Begraafplaats Rusthof. Onderweg lopend langs de Dodeweg (what’s in the name) overdenk ik dat wat ik tot nu toe gezien heb.

Vanaf de Dodeweg sla ik rechtsaf, het schelpenpad Berkelaantje in. Het pad wordt onverhard en gaat door mul zand langs het terrein van Begraafplaats Rusthof. Daar waar het hek afbuigt loop ik rechtdoor langs een kleine zandverstuiving. Het loopt hier niet heel makkelijk want het zand is mul. Later wordt het weer iets makkelijker lopen.

Zandverstuiving tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad

 

Aan het eind van het pad kom ik weer uit bij de Dodeweg. De route gaat met een brug over de A28. Ik loop een stukje door de Dodeweg op, omdat ik gelezen heb, dat hier een muurschildering van Anne Frank zou moeten zijn. Ik heb hem niet gevonden.

Een fietsbrug over de A28 in Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Een fietsbrug over de A28 in Amersfoort

 

Ik steek de A28 over en kom uit in een bosgebied. Ik blijf het pad volgen tot ik bij een wit hek ben.

Een bospad in Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Een bospad in Amersfoort

 

Ik ben weer in de bewoonde wereld van Amersfoort.

 

Amersfoort

Door de Kamerling Onnesstraat loop ik langs een Finse school en een doodlopende weg voor automobilisten maar niet voor fietsers en voetgangers naar de Leusderweg. Dit is een eindeloos lange weg van meer dan 2 kilometer met veel winkels en horecagelegenheden. Hier liggen op 3 plekken herdenkingsstenen: aan de rechterkant bij huisnummer 254, aan de linkerkant bij huisnummer 181 en weer aan de rechterkant bij huisnummer 70.

Nadat ik stadsring ben overgestoken staat aan de rechterkant een grote brok graniet uit de ijstijd.

Een kei in Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Een kei in Amersfoort

 

De straatnaam verandert in Arnhemsestraat. Bij huisnummer 26b ligt weer een herdenkingssteen. Ik ben in het centrum van Amersfoort. Vanaf de Arnhemsestraat loop ik via de Varkensmarkt naar de Langestraat waar voor de deur van huisnummer 22b drie herdenkingsstenen liggen. Vanaf de Langestraat sla ik rechtsaf de Scherbierstraat in. Op de muur is een muurgedicht te lezen over Scharrelbier.

Een muurgedicht in Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Een muurgedicht in Amersfoort

 

Bij huisnummer 15 aan de rechterkant ligt een herdenkingssteen voor Salomon Klein. Via de Muurhuizen loop ik de Drieringensteeg in.

Een huis in Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Een huis in Amersfoort

 

In de straat staat de synagoge van Amersfoort. Deze synagoge (een ‘sjoel’) werd in 1727 ingewijd. In 1843 werd de synagoge vergroot. De synagoge heeft een ronde achterkant in de Muurhuizen en de ingang in de uitbouw aan de Drieringensteeg. De synagoge is niet open voor bezoekers. Voor de deur van de synagoge aan de rechterkant liggen 5 herdenkingsstenen en aan de overkant bij huisnummer 3 ook nog 3.

De synagoge in Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad De synagoge in Amersfoort

 

Ik vervolg mijn weg en via de Kortegracht, langs het water en het Mondriaanhuis en kleine stukje van de Langestraat, loop ik de Krommestraat in. Voor een kledingboetiek, aan de rechterkant in een hoekje (het kan zijn dat er een plantenstandaard op staat, dat was nl. het geval toen ik hier was) liggen 6 herdenkingsstenen en een eindje verderop aan de linkerkant bij huisnummer 44b liggen ook nog een paar herdenkingsstenen. Ik loop via de Nieuweweg en ’t Zand naar de Grote Spui. Vanaf de kop van het water heb je een prachtig uitzicht op de achterkant van de Koppelpoort. Halverwege het water, de Eem, ligt een kleine sluis.

De Koppelpoort in Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad De Koppelpoort in Amersfoort

 

De Koppelpoort is een combinatie van een landpoort en een waterpoort. De enige in Nederland. De Koppelpoort stamt uit ongeveer 1425 en maakt deel uit van de tweede omwalling van Amersfoort. De poort werd tussen 1380 en 1425 gebouwd als onderdeel van de tweede stadsmuur. De bouw van de hele muur was rond 1450 voltooid. In 1427 werd de poort aangevallen tijdens het beleg van de stad. Deze aanval werd afgeslagen. De Koppelpoort is alleen tijdens een rondleiding te bezoeken. Het is fotogenieke plek. Ik loop onder de poort door naar de andere kant van de poort. Deze kant is nog mooier.

De Koppelpoort in Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad

De Koppelpoort in Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad De Koppelpoort in Amersfoort

 

Na het maken van een aantal foto’s begin ik aan het laatste stuk van deze 9e etappe.

 

Vanaf de Koppelpoort naar Station Amersfoort Schothorst

Vanaf de Koppelpoort sla ik rechtsaf de Grote Spui op die overgaat in de Schimmelpenninckstraat. In deze straat liggen bij 3 huizen herdenkingsstenen: bij nr. 23 en 35 aan de rechterkant en bij nummer 26a aan de linkerkant. Dit laatste huis was het huis van de familie Manasse. Tijdens het fotograferen van een paar stenen komt er een klein kind met zijn oma langs en gaat languit op de grond liggen om te zien wat ik toch fotografeer en vraagt vervolgens aan zijn oma wat dit voor stenen zijn met deze namen erop. Al verder lopend vertelt oma het een en ander. Ik ga de andere kant op.

Ik kom uit bij het Jan van Riebeeckpad. Dit is een eindeloos saai fietspad parallel aan het spoor waar verder niets te beleven is. Het fietspad is ongeveer 1,5 kilometer lang.

Het spoor langs het Jan van Riebeeckpad in Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Het spoor langs het Jan van Riebeeckpad in Amersfoort

 

Aan het eind van dit pad sla ik linksaf en loop onder de spoortunnel met streetart door een bedrijventerrein op.

Streetart in de tunnel in de buurt van Station Amersfoort Schothorst tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad Streetart in de tunnel in de buurt van Station Amersfoort Schothorst

 

Ik sla bij de Computerweg linksaf naar Station Schothorst. Mijn wandeling van etappe 9 van het Westerborkpad zit er op.

Ik heb geen tijd meer om een foto van het station te maken want de trein naar Amersfoort Centraal vertrekt binnen een paar minuten. Op Station Amersfoort Centraal eet ik een hapje, want om met 40% korting te reizen moet ik wachten tot 18.30 uur voor ik kan inchecken voor de trein naar Schiphol die een kwartier later vertrekt. Ik heb drie kwartier om eten te kopen en op te eten. Het is heerlijk weer. Buiten eet ik mijn frietjes op en kijk naar de buspassagiers die hier wachten op de vele bussen die vanaf dit station vertrekken.

Ik neem aan het eind van etappe 9 van het Westerborkpad vanaf Station Amersfoort de rechtstreekse trein naar Schiphol waar ik overstap op de bus naar mijn woonplaats. In de trein nadenkend over dat wat ik vandaag allemaal gezien heb. Een dag vol afschuwelijke geschiedenis. Maar iets dat wel herdacht moet blijven worden. Opdat wij nooit vergeten dat wat er in de jaren 1940-1945 voor verschrikkelijks is gebeurd. Hoogtepunten van etappe 9 van het Westerborkpad zijn de Kamp Amersfoort, het Russisch Ereveld en de Koppelpoort. Het was een lange enerverende dag. De eerste 100 kilometer van het Westerborkpad zijn afgelegd.

 

Mijn route

 

De volledige route van het Westerborkpad staat ook op de website van Wandelnet of als je liever een boekje in handen hebt:

Wandelgids met de volledige routebeschrijving van het Westerborkpad

 

Praktische informatie

Afstand van etappe 9 van het Westerborkpad

Etappe 9 van het Westerborkpad loopt vanaf Station Amersfoort Centraal naar het Station Amersfoort Schothorst. De afstand van etappe 9 van het Westerborkpad is 12,9 kilometer. Volgens mijn app heb ik bijna 18 kilometer gelopen. Ik heb een stukje meer gelopen omdat ik op zoek was naar de muurschildering Anne Frank, op Kamp Amersfoort en op de begraafplaats heb ik meer gelopen dan aangegeven stond en ik ben rondom de Koppelpoort gelopen maar dat is geen 5 kilometer.

 

Bereikbaarheid van etappe 9 van het Westerborkpad

Het beginpunt Station Amersfoort en het eindpunt Station Amersfoort Schothorst van etappe 9 van het Westerborkpad zijn vanuit het hele land goed bereikbaar. Op de heenreis naar Amersfoort Centraal heb ik de rechtstreekse intercity vanaf Schiphol naar Amersfoort genomen. De terugreis vanaf Station Amersfoort Schothorst gaat met overstappen via Station Amersfoort Centraal. Op Station Amersfoort Centraal heb ik de rechtstreekse trein naar Schiphol en vanaf Schiphol heb ik de bus naar huis genomen. Dit was qua tijd en geld voor mij goedkoper dan eerst nog een trein naar mijn woonplaats te nemen en daar alsnog dezelfde bus naar huis te nemen. Ik heb sinds een tijdje een zgn. Meerreizen Bundel die ik voor € 15,– heb aangeschaft en waarmee ik 10 busritten kan maken. De eerste 10 ritten zijn al gemaakt. Ik heb een 2e bundel aangeschaft.

Station Amersfoort tijdens de 9e etappe van het Westerborkpad

 

Horeca onderweg

Bij Station Amersfoort Centraal zijn genoeg horecagelegenheden en winkels gevestigd. Tot je terug bent in Amersfoort op de Leusderweg heb ik amper horeca gezien en ook geen supermarkten. Neem dus genoeg water en eten mee. Bij Kamp Amersfoort is een museumcafé gevestigd.

Vanaf de Leusderweg en het centrum van Amersfoort zijn veel horecagelegenheden gevestigd. Ik ga ze hier niet noemen, het zijn er te veel.

Vanaf de Koppelpoort tot aan Station Amersfoort Schothorst kom je geen horecagelegenheden en winkels meer tegen. Ook op Station Amersfoort Schothorst zijn geen winkels en horeca gevestigd. Daarvoor moet je bijv. terugreizen naar Station Amersfoort Centraal.

 

Overnachten onderweg

In Amersfoort zijn veel accommodaties waar je kunt overnachten.

Onderweg kun je natuurlijk ook in in B&B’s overnachten.

 

Heb jij wel eens een etappe van het Westerborkpad gelopen? Wat vond je er van? Heb je een andere aanbeveling voor een lange-afstandswandeling?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Een verslag van etappe 9 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze negende etappe loopt van Station Amersfoort Centraal naar Station Amersfoort Schothorst. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #amersfoort #kampamersfoort #begraafplaatsrusthof #koppelpoort #westerborkpad #etappe9 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 9 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze negende etappe loopt van Station Amersfoort Centraal naar Station Amersfoort Schothorst. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #amersfoort #kampamersfoort #begraafplaatsrusthof #koppelpoort #westerborkpad #etappe9 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 9 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze negende etappe loopt van Station Amersfoort Centraal naar Station Amersfoort Schothorst. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #amersfoort #kampamersfoort #begraafplaatsrusthof #koppelpoort #westerborkpad #etappe9 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Een verslag van etappe 9 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze negende etappe loopt van Station Amersfoort Centraal naar Station Amersfoort Schothorst. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #amersfoort #kampamersfoort #begraafplaatsrusthof #koppelpoort #westerborkpad #etappe9 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 9 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze negende etappe loopt van Station Amersfoort Centraal naar Station Amersfoort Schothorst. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #amersfoort #kampamersfoort #begraafplaatsrusthof #koppelpoort #westerborkpad #etappe9 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 9 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze negende etappe loopt van Station Amersfoort Centraal naar Station Amersfoort Schothorst. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #amersfoort #kampamersfoort #begraafplaatsrusthof #koppelpoort #westerborkpad #etappe9 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com