Wildparken in Zuid-Afrika en Namibië die ik heb bezocht

Witte neushoorns in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve/Zuid-Afrika

 

Tijdens mijn twee rondreizen door Zuid-Afrika en Namibië heb ik acht wildparken bezocht en gamedrives gemaakt. Ik neem je mee naar deze acht wildparken met foto’s en mijn belevenissen.

Ik heb mijn twee reizen door Zuid-Afrika en Namibië in groepsverband gemaakt. Dit is ook de reden dat ik de gamedrives in de acht wildparken georganiseerd en begeleid heb gemaakt. In sommige wildparken had ik graag langer rondgereden, maar ja dat is het nadeel van een georganiseerde reis. Er is een tijdsplanning en daar moet de reisleider en dus ook de ranger zich aan houden. Ik heb de wildparken die ik heb gezien voor je op een rijtje gezet.

De acht wildparken waar ik een gamedrive heb gemaakt, zijn:

  • Hannah Lodge (private wildpark in Zuid-Afrika)
  • Tshukudu Logde (private wildpark in Zuid-Afrika)
  • Kruger National Park (Zuid-Afrika)
  • Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve (Zuid-Afrika)
  • iSimangaliso Wetland Park (Zuid-Afrika)
  • Addo Elephant National Park (Zuid-Afrika)
  • Etosha National Park (Namibië)
  • Waterberg Plateau National Park (Namibië)

 

Soorten wildparken

De wildparken in Zuid-Afrika & Namibië zijn te verdelen in parken waar je met een eigen auto rond mag rijden (zogenaamde self-drive parken) en de private game reserves waar je alleen onder begeleiding van een gids/ranger op pad gaat. In de parken waar je wel zelf rond mag rijden kun je ook gamedrives met een gids reserveren.

In de privé wildparken / private game reserves, mag je niet met je eigen auto rondrijden. Je gaat hier onder begeleiding met een gids/ranger in een open safari 4×4 op pad. De ranger spot de dieren. Leuker is natuurlijk om zelf ook mee te speuren, want soms zie jij eerder een wild dier dan de ranger.

 

De wildparken in Zuid-Afrika en Namibië die ik heb bezocht

Hannah Lodge in Ohrigstad / Zuid-Afrika

Bij aankomst in Hannah Lodge is het eerste wild al gespot. Na een nachtje slapen ga ik ’s ochtends nog voor het ontbijt om 06.30 uur met de groep in een 4×4 op pad om in het private game park bij de lodge wild te spotten. Dit is mijn eerste kennismaking met een wildpark en mijn eerste gamedrive in Afrika.

Bij een grote waterpoel lopen heel veel buffels en een paar struisvogels die door de groep buffels lopen. Het is een mooi gezicht.

Buffels en een struisvogel bij Hannah Lodge/Zuid-Afrika Buffels en een struisvogel bij Hannah Lodge/Zuid-Afrika

 

De neushoorns die we hier spotten hebben afgezaagde hoorns, zodat ze voor stropers niets meer waard zijn om neer te schieten. Het zijn witte neushoorns die hier rondlopen. Het verschil tussen de witte en zwarte neushoorn heeft niets te maken met de kleur deze schitterende dieren. Het zijn twee verschillende soorten. De namen zijn ontstaan uit een spraakverwarring, want de Afrikaners noemden de witte neushoorn de ‘Wijde Lip’, dit vanwege zijn brede platte lippen. Toen de Engelsen Zuid-Afrika veroverden, vertaalden zij ‘Wijde Lip’ in ‘White Lip’ en later naar White Rhino. Zoals gezegd het zit hem niet in de kleur maar in het gewicht, de lippen en dat wat ze eten. De witte neushoorn weegt ruim 2500 kilo en eet grassen en heeft brede platte lippen. De zwarte neushoorn weeg ‘slechts’ 1200 kilo en leeft van bladeren en twijgen en heeft een puntige bovenlip.

Zo gaaf om de neushoorns van dichtbij te spotten.

Een witte neushoorn bij Hannah Lodge/Zuid-Afrika Een witte neushoorn bij Hannah Lodge/Zuid-Afrika

 

Naast de buffels, struisvogels en neushoorns zie ik hier ook giraffes en springbokken.

Om 08.00 uur zijn we alweer terug in de lodge waar we van het ontbijt genieten en verder trekken naar de volgende bestemming.

Ik verblijf 2 nachten in Hannah Lodge in Ohrigstad/Zuid-Afrika.

Website van Hannah Lodge in Ohrigstad

Bekijk ook: Foto’s van  de gamedrive bij Hannah Lodge in Ohrigstad.

 

Tshukudu Game Reserve / Zuid-Afrika

Het tweede wildpark dat ik bezoek is een private park: Tshukudu Game Reserve. Dit wildpark bezoek ik op dezelfde dag waarop ik ’s ochtends de gamedrive bij Hannah Lodge maak.

Tshukudu Private Game Reserve ligt naast het Kruger Park. Tshukudu Game Lodge staat bekend om het verzorgen van verweesde dieren. In Tshukudu Game Reserve gaat het er anders aan toe dan bij Hannah Lodge. Ook hier gaan we met een 4×4 op pad. Dit keer heeft de begeleidende ranger zendapparatuur bij zich die de geluiden van de verschillende dieren opvangt. De leeuwen en olifanten laten zich in eerste instantie niet zien. De ranger stapt regelmatig uit zijn auto om met zijn zender te proberen signalen op te vangen.

De ranger met zendmast in Tshukudu Game Reserve/Zuid-Afrika De ranger met zijn zendmast in Tshukudu Game Reserve/Zuid-Afrika

 

We zien veel dieren, zoals een krokodil bij de waterpoel, maar ook buffels, zebra’s, springbokken, een kudu en een giraffe.

En dan na lang zoeken, vindt de ranger eindelijk de olifanten. Het is voor mij de eerste keer dat ik olifanten in het wild zie. Wat zijn ze groot! Hier leven vier olifanten, een mannetje, grootmoeder, haar dochter van 7 jaar en een kalf van een jaar. We zien ze alle vier. De bomen worden door deze beesten omver getrokken om het groen van de bomen te kunnen eten.

Een olifant in Tshukudu Game Reserve/Zuid-Afrika Een olifant in Tshukudu Game Reserve/Zuid-Afrika

 

De ranger is onrustig omdat hij geen signalen van de leeuwen opvangt en hij mensensporen ziet op een plek waar hij ook leeuwensporen ziet. Hij geeft het door aan de andere rangers in Tshukudu. Ze zullen er die nacht op uit gaan om onderzoek te doen wat er aan de hand is. Uiteindelijk zien we de leeuwen wel, terwijl het al donker is. Ze liggen diep in het struikgewas. De ranger wil ze persé zien, vandaar dat we met de auto diep de bush in rijden.

De zonsondergang hebben we even daarvoor beleeft op een groot veld waar we in de avondzon een eenzame giraffe zien lopen.

In de auto in Tshukudu Game Reserve/Zuid-Afrika In de auto in Tshukudu Game Reserve/Zuid-Afrika

 

Ik slaap niet in Tshukudu Logde, dit omdat ik op doorreis ben naar het Kruger National Park, maar in Kubu Safari Lodge in Hoedspruit, een half uur buiten het Kruger National Park.

De website van Tshukudu Game Lodge

Bekijk ook: Foto’s van mijn gamedrive bij Tshukudu Game Reserve in Hoedspruit.

 

Kruger National Park / Zuid-Afrika

Het meest bekende nationale park in Zuid-Afrika is het Kruger National Park. Ik verblijf in Kubu Safari Lodge in Hoedspruit op 45 minuten rijden van de ingang Orpen. De wekker gaat al om 04.45 uur en na ontvangst van een ontbijtpakket en een kop koffie rijden we naar de ingang van het Kruger National Park. We rijden vanaf 07.30 uur in een 4×4 door het wildpark. Het Kruger National Park heeft een totale oppervlakte van 19.633 km2 (de helft van Nederland). In totaal leven hier meer dan 147 soorten zoogdieren, 507 soorten vogels, 120 soorten reptielen, 52 soorten vissen en 35 soorten amfibieën.

De auto in het Kruger National Park/Zuid-Afrika De auto in het Kruger National Park/Zuid-Afrika

 

Het Kruger National Park is zo groot dat je hier heel goed een paar dagen kunt verblijven om elke dag weer een ander deel van het park te zien. Helaas moet ik het met 1 dagje Kruger National Park doen. Als ik nog een keer terugga naar Zuid-Afrika zorg ik er wel voor dat er minstens twee dagen en liever nog langer Kruger National Park in de reis is gepland. Eén dag is veel te kort voor dit immens grote wildpark.

Met gids Happy zijn we niet heel happy want in onze ogen denkt hij alleen aan zichzelf. Want nog voor het ontbijt bij één van de picknickplekken wordt via het radiocontactsysteem geroepen dat er leeuwen op een bepaalde plek gespot zijn. Wij als groep willen daar heen, want ontbijten kunnen we altijd nog, leeuwen zien we niet dagelijks. Was Happy niet zo happy mee. Maar we zijn er toch heen gereden en hebben de leeuwen liggend in het gras gezien. We waren al laat, want er zouden er vijf hebben gelegen, wij zien er maar twee meer. Daarna gaan we onze ontbijtpakketten soldaat maken.

Leeuwen in het Kruger National Park/Zuid-Afrika Leeuwen in het Kruger National Park/Zuid-Afrika

 

De rest van de ochtend zien we veel wilde dieren zoals giraffes, impala’s, parelhoenders, gnoes, zebra’s, nijlpaarden, olifanten en struisvogels.

Lunchen doen we weer bij een picknickplek en daarna zijn we weer niet zo happy met Happy want wij willen een bepaalde route rijden waar hij mee instemt en onderweg blijkt dat hij een andere route gaat rijden. Maar zien weer veel dieren, zoals kudu’s, wildebeesten/gnoes, impala’s, olifanten, neushoorn, giraffes, zebra’s, nijlpaarden en nog meer wildebeesten/gnoes en impala’s.

Een kudu in het Kruger National Park/Zuid-Afrika Een kudu in het Kruger National Park/Zuid-Afrika

 

Uiteindelijk hebben we vier van de Big Five gezien. Alleen het luipaard zien we niet (en heb ik tijdens mijn bezoeken aan de wildparken nergens gezien).

 

Lees ook: De Big Five, heb jij ze al gespot?.

 

Aan het eind van de gamedrive die om 17.00 uur eindigt zien we nog een witte neushoorn langs de kant van de weg staan. We moeten om 17.00 uur het park uit zijn.

Je mag hier ook met je eigen auto rijden. Dit mag alleen in een gesloten voertuig. Onder leiding van een ranger of geregistreerde touroperator is het wel mogelijk om met open voertuigen door het park te rijden. Het wegennet is door het hele park goed. De maximum snelheid bedraagt 50 kilometer per uur of 20 kilometer per uur met de camper. Je auto mag je alleen verlaten op plaatsen waar dat toegestaan is zoals in de bushcamps en op picknickplaatsen. Er zijn dag- en nachtsafari’s en meerdere wildernistochten. Ook kun je bushwalks onder begeleiding van een ranger maken. In een groepje van maximaal acht personen loop je met de ranger door  het park. In het Kruger National Park zijn twaalf restcamps waar je kunt overnachten.

Mijn overnachtingsplek is Kubu Safari Lodge in Hoedspruit, 45 minuten rijden van de ingang Orpen bij het Kruger National Park.

De website van het Kruger National Park

Ik raad je aan om tickets en tours voor het Kruger National Park aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Lees ook: Kruger National Park.
Bekijk ook: Foto’s van het het Kruger National Park.

 

Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve / Zuid-Afrika

Het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve vind ik persoonlijker mooier dan het Kruger National Park. Dit wildpark is ook kleiner dan het Kruger National Park.

Het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve ligt in het hart van Zululand. Hluhluwe-Imfolozi met 96.000 hectare nu één van de grootste parken van Zuid-Afrika. Hluhluwe-Imfolozi spreek je uit als Sjloesjloewie-Imfooloozie. De beste reistijd is tussen maart en oktober. In deze tijd kun je de dieren overal tegenkomen. Tussen november en februari zijn de dieren vooral op de savannes te spotten. Hier leven meer dan 1.400 witte en 300 zwarte neushoorns. Eén vijfde van de wereldpopulatie zwarte en witte neushoorns leeft in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve.

Wij maken hier een gamedrive van 12.00-17.00 uur. Niet zo lang, maar ik heb genoeg beleefd. Ook nu rijden we weer onder leiding van een ranger in een 4×4 door het park. Van dichtbij zien we voor de lunch neushoorns, wrattenzwijnen, vervetapen en mestkevers die ballen aan het maken zijn van stront van de olifant en neushoorn en dan er mee aan het rollen gaan.

Een vervetaap in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve/Zuid-Afrika Een vervetaap in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve/Zuid-Afrika

 

De lunch is een braai van 45 minuten.

Daarna rijden we verder en zien we een hele grote kudde olifanten die de weg over steekt naar de waterpoel. Voor onze ranger is het zoeken waar en hoe hij het beste kan staan, want er komen in eerste instantie maar een paar olifanten uit het bos, je hoort het aan het breken van de takken die ze met hun slurf aan het omvertrekken zijn. We komen zo mooi te staan dat ze pal voor onze auto langs lopen. Eén van de mannetjes van deze groep is zo brutaal dat hij recht op de auto af loopt, zodat wij steeds verder met de auto naar achteren moeten. Het is wel even beangstigend dat hij zo dichtbij durft te komen, maar levert ook wel weer mooie beelden op. Na een half uurtje rijden we verder naar het water waar ze naar toe zijn gelopen. Daar zien we ze inderdaad aan de oever staan, water drinkend en badderend.

Olifanten in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve/Zuid-Afrika Olifanten in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve/Zuid-Afrika

 

In de verte zien we op een heuvel leeuwen liggen. Verder zien we nog een grote groep buffels die voor onze neus de weg oversteekt en impala’s. Na een theebreak begint het te regenen en is het koud. Er liggen dekens in de open auto waar we heerlijk onderkruipen om warm te blijven.

Buffels in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve/Zuid-Afrika Buffels in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve/Zuid-Afrika

 

Bij de uitgang zien we nog vier neushoorns, waaronder een moeder met haar kalf.

Ook in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve is het mogelijk om met je eigen auto een game drive te maken. Speciaal hiervoor zijn auto trails uitgezet waarbij je verschillende uitzichtpunten aan doet. Er zijn drie wandelpaden uitgezet waar je een wandeltocht mag maken. Natuurlijk moet je wel op de wandelpaden blijven. Buiten deze paden en de picknickplaatsen om is het verboden om zelf in het park uit te stappen of te wandelen.

Ik bezoek Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve vanuit Bayala Private Game Lodge.

De website van Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve

Ik raad je aan om tickets en tours voor het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Lees ook: Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve.
Bekijk ook: Foto’s van het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve.

 

iSimangaliso Wetland Park bij St. Lucia / Zuid-Afrika

Het iSimangaliso Wetland Park bezoek ik per boot. Op het moment dat we deze boottocht maken is het weer niet geweldig. Maar dat mag de pret niet drukken. We zien veel nijlpaarden, een paar krokodillen en een aantal visarenden. De boottocht duurt niet heel lang. Om 12.00 uur zijn we alweer bij de bus en de rest van de middag verblijven we in een verregend St. Lucia. Die regen is ook de reden dat we de rest van de dag vrij hebben en (helaas) geen gamedrive maken.

Een visarend in het iSimangaliso Wetland Park/Zuid-Afrika Een visarend in het iSimangaliso Wetland Park/Zuid-Afrika

 

Het iSimangaliso Wetland Park ligt in het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal niet ver van het stadje St. Lucia. iSimangaliso Wetland Park reikt ongeveer 280 kilometer langs de kust. Het iSimangaliso Wetland Park  staat  op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Lees ook: De door mij bezochte plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Er zijn negen in- en uitgangen. In het iSimangaliso Wetland Park kun je wildernisvoettochten, begeleide wandeltochten maken. Het park heeft een goed wegennetwerk voor safari’s, er is een mogelijkheid om walvissen te zien, schildpadexcursies, boottochten en kanotrips te maken. In het St. Luciameer leven meer dan 800 nijlpaarden, 1.200 krokodillen en 521 verschillende soorten vogels. Grote kans dat je één van deze twee spot tijdens een boottocht. Het iSimangaliso Wetland Park heeft vijf ecosystemen.

Nijlpaarden in het iSimangaliso Wetland Park/Zuid-Afrika Nijlpaarden in het iSimangaliso Wetland Park/Zuid-Afrika

 

Het iSimangaliso Wetland Park is een malariagebied. Daarnaast zijn hier veel teken en bloedzuigers. Pas op  voor de krokodillen en de nijlpaarden. De nijlpaarden kunnen ’s nachts in St. Lucia rondlopen en een hoop schade aanrichten. Overdag kun je in afgelegen gebieden tegenkomen. Mocht je ze tegenkomen, houd dan afstand en trek je zo rustig mogelijk terug. Ik ben ze ‘s avonds in St. Lucia (gelukkig) niet tegengekomen.

Ik verblijf in Elephant Lake Inn in St. Lucia.

De website van iSimangaliso Wetland Park

Ik raad je aan om tickets en tours voor het iSimangaliso Wetland Park aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Lees ook: iSimangaliso Wetland Park.
Bekijk ook: Foto’s van het iSimangaliso Wetland Park en St. Lucia.

 

Addo Elephant National Park / Zuid-Afrika

Onderweg van East-London naar Port Elizabeth maken we een stop bij het Addo Elephant National Park. ’s Middags maken we hier een georganiseerde jeepsafari door het park. Gelukkig is het droog, want het had de hele ochtend geregend. Koud is het wel maar daarvoor liggen gevoerde poncho’s in de 4×4. We zien veel wild waaronder een paar olifanten, waarvan één een heel toneelstuk opvoert door in de modder te gaan rollen. De ranger heeft dit ook niet vaak gezien. We hebben een gelukje vandaag.

Een olifant in Addo Elephant National Park/Zuid-Afrika Een olifant in Addo Elephant National Park/Zuid-Afrika

 

Het Addo Elephant National Park is het enige park waar de niet-gevleugelde mestkever voorkomt.

Een mestkever in Addo Elephant National Park/Zuid-Afrika Een mestkever in Addo Elephant National Park/Zuid-Afrika

 

Daarnaast zien we mooie vogels, zoals steppenbuizerd, wevervogels en de zwartschouder grijze wouw. De gamedrive duurt in mijn ogen te kort want na 2 uur zijn we alweer terug bij de ingang. Maar we gaan nog met onze eigen reisleider en chauffeur door het park en zien nog zadelrug jakhals, een luipaardschildpad, zebra’s, kudu’s, rode hartebeesten, stokstaartjes en een buizerd. Helaas zien we geen olifanten meer.

Een zwartschouder grijze wouw in het Addo Elephant National Park/Zuid-Afrika Een zwartschouder grijze wouw in het Addo Elephant National Park/Zuid-Afrika

 

Het Addo Elephant National Park ligt in de buurt van Port Elizabeth. Het Addo Elephant National Park is ongeveer 180.000 hectare groot. Hier leven ongeveer 450 Kaapse olifanten.

In het Addo Elephant National Park mag je met je eigen auto rondrijden. De wegen in Addo Elephant National Park zijn goed begaanbaar. Je auto niet mag verlaten, behalve op de daarvoor aangewezen plekken. Je mag niet harder rijden dan 20 kilometer per uur. De beste tijd om het Addo Elephant National Park te bezoeken is van juni tot september tijdens de droge winter. Het is dan droog en de dieren gaan voor verkoeling en waterdrinken naar de waterholes.

Ik verblijf in het Humewood Hotel in Port Elizabeth.

De website van Addo Elephant National Park

Ik raad je aan om tickets en tours voor het Addo Elephant National Park aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Lees ook: Addo Elephant National Park.
Bekijk ook: Foto’s van het Addo Elephant National Park.

 

Etosha National Park / Namibië

Een fantastische plek voor een gamedrive is het Etosha National Park in het noorden van Namibië. Net als het  Kruger National Park, is dit park zo groot dat je hier best een paar dagen kunt verblijven om elke keer weer een ander deel van het park te bekijken. Helaas moet ik het ook hier weer met slechts een dagje Etosha National Park doen. Als ik nog een keer terugga naar Namibië zorg ik er wel voor dat er minstens twee dagen en liever nog langer voor dit wildpark in de reis is gepland. Eén dag is veel te kort voor dit immens grote wildpark.

Ik verblijf op 30 kilometer afstand van Etosha National Park. Het park gaat om 06.30 uur open. We hebben een 4×4 en een ranger tot onze beschikking waarmee we de hele dag door het park rijden. Voor de koffie zien we al veel wild zoals een kudu, een jakhals, springbokken, een gemsbok, zebra’s, een koraan vogel, koribuster vogel, een kapriel en de double bended renvogel.

Na de koffie zie we weer andere dieren zoals olifanten en bij de waterplas struisvogels, gemsbokken, springbokken, de koritrap (vogel). In een open veld komt een hyena heel dichtbij.

Een hyena in Etosha National Park/Namibië Een hyena in Etosha National Park/Namibië

 

Voor onze auto steken de olifanten de weg over en lopen recht op de auto af waardoor we naar achteren moeten. Het is een schitterend spektakel zo dichtbij de auto langs. Het is niet zo eng als in Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve waar de olifanten recht op de auto afkwamen.

Na de lunch zien we bij de waterplas nog meer olifanten. Bij de waterplas lopen nog veel meer dieren, zoals de springbokken, zebra’s, gemsbokken rond. De rest van de middag zien we nog veel meer zoals zebra’s, jakhalzen en giraffes die de weg oversteken. Ook nu geen volledige Big Five. Het luipaard heb ik nog altijd niet gezien.

Zebra's in Etosha National Park/Namibië Zebra’s in Etosha National Park/Namibië

 

Etosha National Park is één van de grootste beschermde savannegebieden in Afrika. Het park staat bekend als één van ’s werelds mooiste wildreservaten. De naam Etosha betekent ‘plaats van spiegels’ of ‘plaats van droog water’ of ‘de grote witte plaats’. De naam slaat op de enorme vlakte van 4.731 km2 die na hevige regenval tijdelijk onder water staat. De zoutpan waar het park bekend om is, heeft een oost-west lengte van ongeveer 120 kilometer en op de breedste plaatsen is de pan 70 kilometer lang. Het is deze zoutpan waardoor de wilde dieren worden aangetrokken. In Etosha leven 114 verschillende soorten zoogdieren en 340 vogelsoorten.

Een waterplas in Etosha National Park/Namibië Een waterplas in Etosha National Park/Namibië

 

Etosha National Park is het beste met eigen auto te verkennen. Etosha National Park heeft een goed wegennetwerk. De wegen zijn, zoals bijna overal in Namibië van gravel. De maximumsnelheid door het park is 60 kilometer per uur.

De meeste kans om wild te spotten is bij de waterholes in de buurt van de restcamps. Deze restcamps hebben een eigen drinkwaterplaats met verlichting waar je tot diep in de nacht naar de dieren kunt kijken. Deze drinkwaterplaatsen zijn 24 uur per dag toegankelijk. Succes gegarandeerd. Etosha National Park heeft drie publieke toegangen: de Von Lindequist Gate in het oosten, de Andersson Gate in het zuiden en in het noordoosten, Nehale lya Mpingana Gate (King Nehale Gate). De ingang in het westen van het park is alleen te gebruiken als je in het kamp Dolomite overnacht. De entree tot het nationale park moet ter plaatse worden betaald. De entree staat los van de accommodatie in Etosha National Park.

Het is absoluut verboden om tijdens het rijden de auto te verlaten, behalve op de toegewezen picknickplaatsen. Het is ook verboden om dieren te voeren.

Etosha National Park is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang geopend.

De beste periode voor een bezoek aan Etosha National Park is van mei tot september. Dit zijnde koelere maanden in Namibië. Het regenseizoen begint eind oktober, begin november en loopt tot april, met soms een uitloop naar einde mei.

Etosha National Park is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang geopend.

Ik verblijf in Mondjila Safari Camp, op 30 kilometer van Etosha National Park.

De website van Etosha National Park

Ik raad je aan om tickets en tours voor het Etosha National Park aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.

Lees ook: Etosha National Park.
Bekijk ook: Foto’s van Etosha National Park – deel 1 en Foto’s van Etosha National Park – deel 2.

 

Waterberg Plateau National Park / Namibië

Op doorreis naar Windhoek maken we ’s middags een gamedrive in het Waterberg Plateau National Park. Vanuit de accommodatie waar we verblijven, is het een redelijk lange rit om het park te bereiken. We moeten maar liefst 5 hekken door om eindelijk het park binnen te rijden. Het duurt heel lang voor we wild spotten.

Bij een observatiepost zien we giraffes die bij een waterpoel komen drinken en dan komt er een grote groep buffels aan.

Giraffes in Waterberg Plateau National Park/Namibië Giraffes in Waterberg Plateau National Park/Namibië

 

Weer in de auto zien we in de verte een paar witte neushoorns en dichterbij de roanantilope en de zwarte neushoorn en een paar kudu’s. Bij een ander observatiepunt zien we alleen een paar buffels.

Buffels in Waterberg Plateau National Park/Namibië Buffels in Waterberg Plateau National Park/Namibië

 

Dit park valt me enigszins tegen, ik had meer wild willen spotten en ik had gelezen dat hier neushoorns zouden rondlopen, ik heb ze helaas alleen uit de verte gezien, te ver weg om een goede foto te maken. Een wandeling in het Waterberg Plateau National Park, zoals ik ook wel lees, was volgens onze ranger verboden, maar we zagen wel een groepje in de buurt van een neushoorn lopen.

Het Waterberg Plateau National Park is een nationaal park in centraal Namibië op het gelijknamige Waterberg Plateau, 280 kilometer ten noorden van de Namibische hoofdstad Windhoek. Het plateau is tussen de 8 en 16 kilometer breed en is van zuid west naar noord oost ongeveer 49 kilometer lang. Hier leven tweehonderd vogelsoorten, een aantal zeldzame soorten kleine antilopen, de zwarte en witte neushoorn, buffels, elanden, giraffes, kudu’s, roanantilopen, sabelantilopen, klipspringer en luipaarden om een paar soorten te noemen.

Het Waterberg Plateau National Park bestaat uit twee delen: één helft is wilderness area, waar de natuur aan haar lot wordt overgelaten, in de andere helft liggen onverharde wegen en kunstmatige drinkplaatsen, waar je het wild kunt observeren. Het gebied is vrij ontoegankelijk. Dat is ook de reden dat je hier alleen onder begeleiding van een ranger mag rijden. Met je eigen auto rijden is hier niet toegestaan.

Waterberg Plateau National Park/Namibië Waterberg Plateau National Park/Namibië

 

Ik verblijf vlakbij het Waterberg Plateau National Park in een huisje op het Waterberg Resort.

De website van het Waterberg Plateau National Park

Lees ook: Waterberg Plateau National Park.
Bekijk ook: Foto’s van het Waterberg Plateau National Park .

 

Voor actuele entreeprijzen en openingstijden verwijs ik je door naar de websites van de wildparken.

 

Heb jij wel eens  één van deze wildparken bezocht? Wat zijn jouw ervaringen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen over Zuid-Afrika & Namibië

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In Zuid-Afrika en Namibië heb ik verschillende wildparken bezocht en veel wild gespot. In deze blog neem ik je mee naar de wildparken. Rijd en spot je mee? #zuidafrika #namibie #gamedrive #wildparken #wildlife #jtravel #jtravelblog In Zuid-Afrika en Namibië heb ik verschillende wildparken bezocht en veel wild gespot. In deze blog neem ik je mee naar de wildparken. Rijd en spot je mee? #zuidafrika #namibie #gamedrive #wildparken #wildlife #jtravel #jtravelblog In Zuid-Afrika en Namibië heb ik verschillende wildparken bezocht en veel wild gespot. In deze blog neem ik je mee naar de wildparken. Rijd en spot je mee? #zuidafrika #namibie #gamedrive #wildparken #wildlife #jtravel #jtravelblog

In Zuid-Afrika en Namibië heb ik verschillende wildparken bezocht en veel wild gespot. In deze blog neem ik je mee naar de wildparken. Rijd en spot je mee? #zuidafrika #namibie #gamedrive #wildparken #wildlife #jtravel #jtravelblog In Zuid-Afrika en Namibië heb ik verschillende wildparken bezocht en veel wild gespot. In deze blog neem ik je mee naar de wildparken. Rijd en spot je mee? #zuidafrika #namibie #gamedrive #wildparken #wildlife #jtravel #jtravelblog In Zuid-Afrika en Namibië heb ik verschillende wildparken bezocht en veel wild gespot. In deze blog neem ik je mee naar de wildparken. Rijd en spot je mee? #zuidafrika #namibie #gamedrive #wildparken #wildlife #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

2 reacties

  • Co schreef:

    Wauw, wat heb je ontzettend veel wildlife gezien! Afrika stond nooit zo hoog op mijn bucket list, maar hoe meer ik erover lees (en dit soort foto’s zie), hoe meer ik er een keer naar toe wil gaan. Dank voor de reisinspiratie en je tips!

    • Jaquelien schreef:

      Hallo Jacoba,
      Ik heb heel veel wild gezien tijdens mijn twee reizen in Afrika (Zuid-Afrika en Namibië). Het is zo ontzettend gaaf en het wordt ook een sport om het wild te spotten. Ik zou zeggen gaan, je krijgt er geen spijt van. Begin in Zuid-Afrika dat is iets makkelijker reizen dan Namibië. Er zijn daar zoveel wildparken. Vergeet ook niet Kaapstad en het Kaapse Schiereiland.

  • Geef een reactie

    Over JTravelBlog

    Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

    Zoeken

    Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

    Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

    Buy me a coffee

    Aanbiedingen

    Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

    Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

    Boek een vlucht

    Skyscanner

    Boek je hotel



    Booking.com

    Boek je Natuurhuisje

    Boek hier je Natuurhuisje

    Heb je nog iets nodig?

    Bol.com