Accommodatie, Reistips | 19 januari 2022 | Geen reacties
In deze blog heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet om goedkope hotels en andere accommodaties te vinden, want wie wil nu niet een goedkope hotelkamer/accommodatie scoren. Net als bij vliegtickets kan een hotelkamer ook flink in prijs verschillen bij de verschillende aanbieders.
Maar hoe kun je een goedkope overnachting in een hotel zoeken? Hieronder staan tips hoe je een goedkope hotelovernachting kunt vinden.
Inhoudsopgave
Ik raad je aan om altijd meerdere hotelzoekmachines met elkaar te vergelijken. Het kan zo zijn dat de ene hotelzoekmachine goedkoper is dan de ander. Het is standaard dat al deze websites weer andere resultaten geven. Het verschilt ook per keer welk platform de goedkoopste kamers vindt. Zorg dus dat je elke keer een aantal platforms gebruikt, zodat je uiteindelijk de beste keuze kunt maken in het boeken van je hotelkamer.
En vergelijk de resultaten van vergelijkingssites ook met de websites van de hotels zelf. Het kan zijn dat er een korting is op een kamer die alleen via de eigen website wordt gegeven, of dat ze een optie aanbieden die niet in de resultaten van een zoekmachine naar boven komt.
Een bekende hotelvergelijkingswebsite is Trivago. Heb je op een bepaalde website een goede prijs gevonden voor een hotel, vergelijk het dan op Trivago.nl of het hotel bij een andere aanbieder misschien toch goedkoper is. Het kan altijd de moeite waard om het even te checken.
Een hotelzoekmachine vergelijkt hotels bij veel reisaanbieders. Daarna geven ze je een overzicht van de scherpste prijzen voor dat hotel en de door jou gewenste datum. In één oogopslag zie je waar je die kamer voor de laagste prijs vindt. Bekende zoekrobots zijn Trivago, Momondo, Hotelspecials, Skyscanner, Google Hotels Search en Kayak. Beperk jezelf niet door slechts één vergelijkingswebsite te bekijken. Elke zoekmachine vergelijkt een eigen selectie van aanbieders. De laagste prijs kan daardoor erg verschillen.
Bekijk altijd de voorwaarden van de aanbieder. Het kan nl. voorkomen dat sommige websites extra administratiekosten rekenen. Controleer ook of bijv. het ontbijt wel/niet is inbegrepen en zeker in deze onzekere tijd of er de mogelijkheid is om kosteloos je hotelkamer tot bijv. 48 uur of 24 uur voor aankomst te annuleren.
Toen ik nog in het hotel werkte, gebeurde het regelmatig dat er gasten binnenliepen, op zoek naar een hotelkamer. Om verschillende redenen waren zij op de bonnefooi naar de stad gereisd om ter plekke een kamer te boeken. Niet altijd handig, zeker niet in de grote stad en in weekenden of tijdens speciale evenementen in de stad. Als je in het laagseizoen of doordeweeks reist, kan het een hoop geld schelen. Probeer eventueel te onderhandelen over een prijs. Zeker als een hotel niet volgeboekt is, is elke verkochte kamer er één. Voordeel voor de hotelier is ook dat ze geen commissie aan de boekingsplatforms hoeven te betalen waardoor ze een hotelkamer onder de prijs op deze websites kunnen aanbieden. Soms komt het voor dat er een hoge prijs gevraagd wordt, loop dan weg, want dat wil nog wel eens helpen om tot een lagere prijs te komen. Een andere tip is: kijk hoeveel het hotel op Booking.com kost. Download de app van Booking.com op je telefoon en check de prijzen als bij de receptie staat.
Ik weet uit ervaring (ik heb jarenlang de administratie van een hotel verwerkt) dat Booking.com in die tijd eiste dat de goedkoopste prijzen op hun website stonden. Het vragen aan een hotelgast om in plaats van bij Booking.com rechtstreeks bij het hotel te boeken werd niet in dank afgenomen. En ja, wij deden dat wel, want om een beetje zichtbaar te zijn op de website van Booking.com in een grote stad met veel aanbod moest je toch al snel 20-25% commissie afdragen. Echt schandalig veel. Hoteliers zijn erg blij als een gast rechtstreeks bij het hotel boekt en niet via een boekingswebsite. Dat scheelt hen heel veel commissiekosten. En elke euro die je in deze tijd kunt besparen is er één.
Vergelijk altijd de prijs en voorwaarden op de website van het hotel zelf.
Tijdens de voorbereiding van mijn trip naar Texel hield ik al een tijdje de website van het VVV-kantoor in de gaten. Ik had daar een interessant hotel gezien, maar ik kon door omstandigheden nog niet boeken. Juist op het moment dat ik wilde boeken gaf de website van het VVV-kantoor aan dat het hotel van mijn keuze tijdens de door mij gewenste periode een paar dagen was volgeboekt. Ik heb toen het hotel zelf gebeld en het gekke was dat ik daar dus gewoon kon boeken, het hotel was helemaal niet volgeboekt in die periode.
Heb je geen geld voor een hotel, kies dan voor een hostel. Het is een plek waar je als je dat niet erg vind om met andere mensen in een kamer te slapen of om de badkamer te delen met andere reizigers. Een hostel is goedkoper omdat je de slaapkamer en de faciliteiten met anderen deelt. Voordeel is dat je op deze manier veel nieuwe mensen leert kennen.
Ben je gesteld op je privacy, ook dan is een hostel een optie want de meeste hostels hebben ook tweepersoonskamers met eigen badkamer. Veel hostels liggen centraal. Je kunt in de keuken je eigen eten bereiden.
Het is niets voor mij om met anderen in een kamer te slapen, want ik hoor dan alles en slaap slecht. Als ik al in een hostel zou overnachten is dat in een tweepersoonskamer want ik heb mijn rust nodig en wil ook graag privacy hebben.
Boek op het juiste moment als je niet te veel wilt betalen. Je kunt een hotel het beste zo kort mogelijk van tevoren boeken. De meeste hotels zitten meestal niet helemaal vol (tenzij er een bijv. een congres of een evenement in de stad is). De hotelkamers worden op het laatste moment vaak lager geprijsd, dit om de kamers zoveel mogelijk te verhuren. Het kan interessant zijn om op de dag van vertrek pas te boeken. Dit kan natuurlijk alleen als je kunt wachten. Door de komst van internet staan de prijzen niet vast en wordt er achter de schermen gespeeld met prijzen om te zien hoe de bezoeker van een website op een prijs reageert. Het kan ook voorkomen dat als je ’s ochtends op de website kijkt, dat de prijs € .,.. is en als je later op de dag kijkt dat de prijs is aangepast, dit omdat het in ene volstroomt of juist niet en dat de kamers leeg zijn en voor een lagere prijs verkocht wordt om de bezettingsgraad maar wat op te krikken.
In het hoogseizoen is het slim om ruim voor vertrek (bijvoorbeeld 3 maanden) één of meerdere hotelovernachtingen te reserveren.
Zakenhotels kun je vaak 1 tot 2 weken voor vertrek goedkoper boeken. De zakenhotels prijzen dan hun kamers af. Nadeel van de zakenhotels is dat ze soms buiten de grote steden en bij vliegvelden liggen. Zakenlieden die voor een congres of vergadering een hotelkamer nodig hebben, boeken deze vaak een paar weken tot enkele maanden voor vertrek. De prijzen in de zakenhotels zijn in het weekend vaak goedkoper
In het laagseizoen is er genoeg keuze. De meeste hotels hebben nog veel vrije kamers van een paar weken tot enkele dagen voor vertrek. De prijzen van overnachtingen in een hotel zijn in het laagseizoen op het laagst.
Het kan goedkoper zijn om een gecombineerde vlucht en accommodatie te boeken. Er zijn genoeg reisorganisaties die deze combinatie van accommodatie en vlucht aanbieden. Deze reisorganisaties hebben vaak speciale afspraken met accommodatieverschaffers en luchtvaartmaatschappijen die het voor hen mogelijk maken om een mooie prijs voor een pakket van vlucht en accommodatie (een zgn. pakketreis) en evt. het vervoer van en naar de luchthaven te maken. Hierdoor kan het voordeliger voor jou zijn om een pakket te boeken.
Verschillende reisorganisaties zoals TUI, Prijsvrij, Eliza Was Here, OAD, Stip Reizen, Corendon of De Jong Intra Vakanties bieden een volledige reis aan waarbij zowel de accommodatie als de vlucht inbegrepen zijn. De reisorganisaties hebben vaak deals met bepaalde hotels en vliegtuigmaatschappijen waardoor ze grote kortingen kunnen geven als je vlucht en accommodatie in één keer boekt. Het komt daardoor soms goedkoper uit om het pakket te kopen.
Lees ook: Zo vind je goedkope vliegtickets
Boek je in een jaar meer dan 7 boekingen via Booking.com dan wordt je automatisch Genius-member via het loyaltyprogramma. Je krijgt als lid 10 procent korting op geselecteerde hotels. Ook kan het zijn dat je iets extra’s krijgt, zoals een gratis welkomstdrankje, gratis WiFi of gratis huurfietsen.
Fletcher heeft zeer regelmatig acties zoals de € 25,– actie. Schrijf je in voor nieuwsbrief van hotelketens zodat je altijd op de hoogte bent van de acties.
Er zijn verschillende websites gespecialiseerd in hotelarrangementen. Voorbeelden zijn bijv. Vakantieveilingen, Actievandedag, Fletcher, Hotels.nl en Voordeeluitjes.nl. Deze organisaties kopen de hotelkamers op en bieden deze kamers daarna aan in pakketvorm (bijvoorbeeld: overnachting inclusief ontbijt + gebruik wellness of dinerarrangement incl. 1-2 diners). De organisaties hebben goede prijsafspraken met de hoteliers, zodat jij kunt genieten van de scherpe prijsaanbiedingen.
Ik heb op in De Koog op Texel in het plaatselijk Fletcher Hotel verbleven en had daar een 5-daagse minivakantie geboekt, incl. 4 overnachtingen, 4x ontbijt en 2x diner.
De meeste mensen verblijven het liefst in een hotel dat in het centrum van een stad. Het nadeel daarvan is dat de hotelkamers daar vaak veel duurder zijn dan een hotel net buiten het centrum. Ik zou, als je niet te veel budget hebt, een hotel net buiten het centrum boeken. Je betaalt een lagere prijs en staat binnen binnen een paar minuten alsnog in het centrum. Hotels in een straal van vijf of tien kilometer van het centrum kan je soms de helft van de prijs schelen. Nadeel is dan wel dat je rekening moet houden met kosten voor het openbaar vervoer, maar dan nog ben je buiten een stadscentrum vaak goedkoper uit dan een hotel in het centrum en houd je geld over om andere leuke dingen van te doen/kopen. Kijk goed, als je een hotel verder uit het centrum boekt, of er een goede verbinding met het openbaar vervoer is naar het hotel waar je verblijft. Je betaalt namelijk niet alleen voor het hotel, maar ook voor de ligging van het hotel.
Veel hotels en hotelketens kondigen hun acties aan via nieuwsbrieven. Abonneer je op deze nieuwsbrieven. Zo krijg je regelmatig e-mails met de deals voor leuke hotelarrangementen en overnachtingen.
Alle hotels en hotelketens zijn tegenwoordig op sociale media te vinden. Ook hier zijn leuke deals te vinden voor hun volgers op Instagram, Twitter of Facebook. Volg dus ook de vergelijkingssites, hotels en hotelketens op sociale media en stel notificaties in zodat je weet wanneer er een nieuwe aanbieding online wordt gezet.
Verwijder je cookies of zoek in een incognito-tabblad of privémodus op je computer naar hotelkamers. Een website onthoudt door het plaatsen van een cookie je zoekgedrag. Als je vaker naar hetzelfde hotel of een hotel in een bepaalde stad zoekt, worden de prijzen telkens verhoogd. Het is een simpel trucje, maar kan je zo een hoop geld schelen. Kijk ook eens in een andere browser dan je standaard browser.
Ik hoop dat je met deze tips de goedkoopste hotelkamers vindt.
Heb jij nog tips om zo goedkoop mogelijke hotels te boeken? Laat het me weten in een reactie!
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.
Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?
Geen reacties
Geef een reactie